13 Νοεμβρίου, 2014

ΟΙ ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΙ Ο ΕΝΟΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ... ΑΛΛΟΙ ΤΑΦΟΙ

 
 Τάφος Αμφίπολης: Τα οκτώ άλυτα μυστήρια 
λίγο πριν το τέλος της ανασκαφής

Μετά τις τελευταίες σημαντικές αποκαλύψεις στον τάφο της Αμφίπολης και καθώς, φαινομενικά, οι ανασκαφικές εργασίες πλησιάζουν στο τέλος τους, υπάρχουν αρκετά ερωτήματα και σενάρια γι' αυτό το μεγάλο ταξίδι που έχει καθηλώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Αρχαιολόγοι, επιστήμονες και απλοί πολίτες έχουν ήδη παρακολουθήσει με θαυμασμό τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους τρεις μήνες, τις Σφίγγες, τις Καρυάτιδες και το μαγευτικό ψηφιδωτό, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα και μπορούν, ίσως, να ρίξουν ακόμη περισσότερο φως στα μυστήρια της Αμφίπολης.

Απορίες γεννούνται με αφορμή τα τελευταία ευρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να λύσουν αρκετές  που απασχόλησαν, όπως το εάν ο τάφος είναι συλημένος, ποιος είναι ο ένοικος του τύμβου, αν υπάρχουν κι άλλοι τάφοι και ποια είναι η ιστορική σημασία του μνημείου αυτού.

Ποια είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο τάφος είναι συλημένος

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο τύμβος έχει συληθεί, ενώ, παρά τα όσα σενάρια, η αρχαιολογική ομάδα παραδέχθηκε το γεγονός αυτό μόνο προς το τέλος της ανασκαφής και όταν είχε συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία.

Πρώτη ένδειξη είναι η απουσία δομών στον πρώτο σφραγιστικό τοίχο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι είχαν μπει στο εσωτερικό του τάφου από την αρχαιότητα. Ισχυρή ένδειξη αποτελούν και οι οπές στους υπόλοιπους τοίχους του μνημείου. 

Επίσης, κάποιοι έσπασαν τα κεφάλια και τα φτερά των Σφιγγών, αλλά και το πρόσωπο και τα χέρια των Καρυάτιδων. Τέλος, στον τρίτο θάλαμο οι πωρόλιθοι βρέθηκαν διαταραγμένοι, στοιχείο που φανερώνει ότι ενδεχομένως κάποιοι αναζήτησαν θησαυρούς κάτω από το πάτωμα.

Πώς βρέθηκαν το κεφάλι και τα φτερά των Σφιγγών στον τρίτο θάλαμο

Η θεωρία πως τα πέταξαν εκεί οι τυμβωρύχοι δεν μπορεί να διατυπωθεί με βεβαιότητα. Σύμφωνα με την εκδοχή της καθηγήτριας του ΑΠΘ, Χρυσούλας Παλιαδέλλη, στον τρίτο θάλαμο είχε δημιουργηθεί ένα είδος αποθέτη όπου τα κατεστραμμένα αντικείμενα μεταφέρθηκαν και σκεπάστηκαν. Αυτό, πιθανότατα, συνέβη σε μεταγενέστερη φάση, όταν δημιουργήθηκαν οι σφραγιστικοί τοίχοι.

Γιατί οι σφραγιστικοί τοίχοι έγιναν σε υστερότερο χρόνο
Κατά μια εκδοχή μέχρι την εποχή που δημιουργήθηκαν οι τοίχοι, το μνημείο ίσως να ήταν επισκέψιμο. Αργότερα κάποιοι ύψωσαν τοίχους για να προστατέψουν τον τάφο από καταστροφές. Άλλωστε, όπως σημειώνουν αρχαιολόγοι δεν γίνεται να δημιουργήσει κάποιος ένα τόσο μεγαλοπρεπές μνημείο, με Σφίγγες και Καρυάτιδες, για να το σκεπάσει αμέσως μετά με χώμα...

Πού οφείλεται η καταστροφή του ψηφιδωτού

Η φθορά που υπάρχει στο ψηφιδωτό ίσως να συνδέεται με τις κατεστραμμένες Σφίγγες και τις Καρυάτιδες χωρίς χέρια και να είναι και αυτό έργο τυμβωρύχων. Για παράδειγμα κάποιοι ίσως να έσκαψαν για να δουν αν υπάρχει κάτι πολύτιμο από κάτω. Ωστόσο, η ερμηνεία αυτή έχει αρκετά κενά (γιατί έσκαψαν μια σχεδόν ολοστρόγγυλη τρύπα;) και για το λόγο αυτό μια άλλη εκδοχή φαίνεται πως κερδίζει έδαφος. Σε μεταγενέστερη χρήση του μνημείου πάνω στο ψηφιδωτό ίσως είχε τοποθετηθεί μια τράπεζα ή βωμός και όταν το αντικείμενο αυτό απομακρύνθηκε, αποκολλήθηκε και το κομμάτι του ψηφιδωτού πάνω στο οποίο βρισκόταν.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι από ένας τάφοι στον λόφο Καστά

Το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς, ο τάφος είναι τεράστιος, ενώ, οι υποστηρικτές της άποψης αυτής επικαλούνται το παράδειγμα της Βεργίνας όπου στον ίδιο τύμβο βρέθηκαν και άλλοι τάφοι.

Ποιος είναι ο ένοικος του τάφου

Αναμφίβολα αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστήριο για το οποίο έχει χυθεί πολύ μελάνι τους τελευταίους τρεις μήνες από Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ως υποψήφια έχουν «παρελάσει» σχεδόν όλα τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην Μακεδονία μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ οι πιο ακραίες θεωρίες δεν αποκλείουν το μνημείο να είναι για τον ίδιο το μεγάλο στρατηλάτη. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ερώτημα δύσκολα θα απαντηθεί, ιδιαίτερα αν δεν υπάρξει επιγραφή (κάτι που δεν συνηθίζεται σε μακεδονικούς τάφους). 

Άλλωστε και από την ομάδα του υπουργείου Πολιτισμού σημειώνουν σε όλους τους τόνους πως το μνημείο θα δώσει τις απαντήσεις του. «Το ποιος είναι θαμμένος δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου, η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια», σημείωσε με νόημα πρόσφατα η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Αν δεν βρεθεί νεκρός, μειώνεται η αξία του μνημείου;

Σε καμία περίπτωση. Η μεγάλη αξία του είναι αδιαμφισβήτητη. Όλος ο κόσμος υποκλίνεται στη μοναδικότητά του. Πρόκειται για μνημείο ξεχωριστό από όλες τις απόψεις, ενώ στον ελλαδικό χώρο δεν υπάρχει παράλληλό του. Ο τύμβος στο Λόφο Καστά, με το μνημειώδη περίβολό του, είναι ο μεγαλύτερος που έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στο δυτικό κόσμο, το δε μνημείο συγκροτεί από μόνο του ένα μοναδικό μουσείο.

Πότε ολοκληρώνεται το μεγάλο αυτό ταξίδι

Όπως όλα δείχνουν η «περιπέτεια» της Αμφίπολης που συμπαρέσυρε την παγκόσμια κοινή γνώμη τους τελευταίους τρεις μήνες πλησιάζει στο τέλος της, εφόσον δεν υπάρξουν νέες εκπλήξεις. Αυτές τις ημέρες η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη αφαιρεί χώματα από τον τρίτο θάλαμο του μνημείου και προσπαθεί να ολοκληρώσει τις έρευνες στον υπόγειο θάλαμο που βρέθηκε κάτω από τον τρίτο θάλαμο. Εφόσον το μνημείο δεν μας επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις και συγκινήσεις οι ανασκαφές αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από το βράδυ της Τετάρτης με νεφώσεις, βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η επιδείνωση ξεκίνησε από τα βορειοδυτικά και κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Δύο φοιτητές τραυματίστηκαν στο κεφάλι, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη Νομική το πρωί της Πέμπτης.

Οι φοιτητές έλαβαν απόφαση την Τετάρτη για κατάληψη της σχολής, αλλά μετά από εντολή των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ έξω από το κτίριο παρατάχθηκαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., που έκαναν χρήση χημικών και βίας για να μην επιτρέψουν στους φοιτητές να εισέλθουν στο κτίριο. Υπό αστυνομικό κλοιό και η ΑΣΟΕΕ. Μόνο το ΕΜΠ ανοιχτό το τριήμερο εν όψει 17ης Νοεμβρίου.Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πραγματοποιήσουν στις 12:00 οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

SOS για τους υπεράριθμους φοιτητές λόγω των μετεγγραφών εκπέμπουν και οι εκπρόσωποι της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Δεν μπορεί να διεξαχθεί μάθημα με διπλάσιο αριθμό φοιτητών, ούτε υφίστανται αμφιθέατρα τέτοιου μεγέθους, ούτε το διδακτικό προσωπικό επαρκεί ύστερα από το "πάγωμα" της προκήρυξης νέων θέσεων» αναφέρουν σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας. «Τόλμησα να πω ότι λεφτά, πλούτος σε αυτή την χώρα υπάρχει, αλλά σπαταλιέται, χάνεται ή χαρίζεται και εγώ αυτό θα το σταματήσω. Μακάρι να είχαμε λίγο χρόνο ακόμη. Για την επανάσταση του αυτονόητου. Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα» δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου σε νέα αιχμηρή του παρέμβαση.

Κόσμος:Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται τετράχρονο αγοράκι στις ΗΠΑ, το οποίο επέζησε από πτώση 70 μέτρων, όταν έχασε την ισορροπία του και έπεσε από βράχο στις βόρειες ακτές της Καλιφόρνια. Το αγόρι διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς έφερε κατάγματα στο πόδι, τον καρπό, το κρανίο και το πρόσωπο. Εξαιτίας των εκτεταμένων τραυματισμών του, οι γιατροί αναγκάστηκαν να υποβάλουν το παιδί σε τεχνητό κώμα.

Συνελήφθη ο γιατρός που έκανε τις επεμβάσεις στείρωσης, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 14 γυναίκες στην Ινδία. Ο δρ Ρ.Κ. Γκούπτα και ο βοηθός του χειρούργησαν 83 γυναίκες μέσα σε πέντε ώρες, σε εφαρμογή κυβερνητικού προγράμματος μαζικών στειρώσεων. Οι γυναίκες όταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά τις επεμβάσεις έκαναν αλεπάλληλους εμετούς και η πίεσή τους είχε πέσει δραματικά.Συμβολικής σημασίας ψηφοφορίες πρόκειται να γίνουν στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση σχετικά με το αν η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο Κράτος. Την πρωτοβουλία έλαβαν βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Αριστερού Μετώπου.

Αυξήθηκε στους τέσσερις ο αριθμός των θυμάτων από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε την Ιταλία τα τελευταία 24ωρα. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, το τέταρτο θύμα είναι ένας άνδρας άγνωστων στοιχείων και ηλικίας, ο οποίος πνίγηκε ενώ προσπαθούσε να αδειάσει την βάρκα του από το νερό και να την βγάλει στην στεριά. Το τραγικό περιστατικό συνέβη στη λίμνη Ματζιόρε Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Τετάρτης στο οικονομικό κέντρο της Νέας Υόρκης, καθώς δύο εργαζόμενοι βρέθηκαν επί τουλάχιστον μία ώρα να κρέμονται στην ειδική κλειστή σκαλωσιά που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των τζαμιών του νέου ουρανοξύστη στο One World Trade Center.

Οικονομία:Στους 832.618 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού άνεργοι το Σεπτέμβριο, ωστόσο το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων ανήλθε σε 111.072 άτομα. Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να λαμβάνουν πλέον τα νέα μέλη διοίκησης των ελληνικών τραπεζών πριν την τοποθέτηση τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του εκάστοτε ιδρύματος.

Τα μέλη διοίκησης οφείλουν να έχουν καλή φήμη και να διαθέτουν επαρκείς γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, κάτι που θα πιστοποιείται ενδεχομένως και με συνέντευξη του υποψήφιου μέλους.  Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας εντάθηκε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων, γεγονός που ασκεί πρόσθετες πιέσεις στους φορείς χάραξης πολιτικής να εντείνουν τις προσπάθειες τόνωσης της ασιατικής οικονομίας.

Αθλητισμός: Η Βραζιλία «πετάει» με τον Κάρλος Ντούνγκα στο...τιμόνι της. Μετά την απογοητευτική της παρουσία στο Μουντιάλ που διοργάνωσε, η «Σελεσάο» έκανε μία ακόμη επιβλητική εμφάνιση με τον παλαίμαχο διεθνή αμυντικό μέσο στην τεχνική της ηγεσία, αυτή την φορά με νίκη στην Τουρκία με 4-0. Σε άλλα διεθνή φιλικά ματς, Αργεντινή επικράτησε με ανατροπή (2-1) της Κροατίας, η Ολλανδία έχασε εντός έδρας από το Μεξικό με 3-2, ενώ το Βέλγιο νίκησε με 3-1 την Ισλανδία. 

 Και ενώ όλα έδειχναν ότι η αναμέτρηση Παναχαϊκή - ΑΕΚ θα ήταν η μόνη που αναβλήθηκε, έπειτα από απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού, ενστερνιζόμενος έτσι τις επιφυλάξεις της Αστυνομίας σε ό,τι αφορά στα μέτρα ασφαλείας, εν τέλει, έξι αγώνες της Football League αναβλήθηκαν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι πιθανή η αναβολή ολόκληρης της αγωνιστικής!

Ο επίλογος στη σχέση ανάμεσα στην ΠΑΕ ΟΦΗ και τον Μίρνες Σίσιτς γράφτηκε την Τετάρτη, με τη λήψη της απόφασης για λύση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο Σλοβένος ποδοσφαιριστής απολογήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ για τη συμπεριφορά που επέδειξε απέναντι στον προπονητή του, Τζενάρο Γκατούζο, μετά τον αγώνα με την Ξάνθη.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ) 
1887:Η «Ματωμένη Κυριακή» στο Λονδίνο. Δύο νεκροί και 200 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός σε σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ εργατών και αστυνομίας.
1963:16-1 είναι το μεγαλύτερο σκορ που σημειώνεται σε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης ποδοσφαίρου, με το οποίο η Σπόρτινγκ Λισσαβόνας συνέτριψε τον ΑΠΟΕΛ σε αγώνα του δεύτερου γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Φυσικά, το συγκεκριμένο ρεκόρ «κρατάει» μέχρι σήμερα.
1968:Διπλό «χτύπημα» από τους Beatles. Κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ η ταινία τους κινουμένων σχεδίων “Yellow Submarine” ενώ ταυτόχρονα το τραγούδι τους “Hey Jude” σκαρφαλώνει στο Νο1 των αμερικανικών charts.
2002:Το ελληνικών συμφερόντων τάνκερ “Prestige” βυθίζεται στις ακτές της Γαλικίας, προκαλώντας την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Ιβηρικής χερσονήσου. 
ΘΑΝΑΤΟΙ 
1979: Δημήτρης Ψαθάς, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.




ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄

 

Με βυζαντινή ιεροπρέπεια και πνευματική κατάνυξη τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατούμενου από τους Μητροπολίτες Βόστρων κ. Τιμόθεο, Έξαρχου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο, και Κορωνείας κ. Παντελεήμονα και τους Επισκόπους Καρπασίας κ. Χρυσοφόρο και Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Μουσουρούλης. Στη Θεία Λειτουργία μαζί με πλήθος πιστών, παρέστησαν ο Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων κ. Νίκος Κουγιάλης, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, εκπρόσωποι Κομμάτων, εκπρόσωποι του ΓΕΕΦ και της Αστυνομίας, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ και άλλοι επίσημοι.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, δέχθηκε τις ευχές όλων των παρισταμένων για τα ονομαστήριά του, στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Μαζί με τις ευχαριστίες προς όλους ο Μακαριώτατος προσεύχεται προς στον Τριαδικός Θεό όπως, με τις πρεσβείες του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αξιωθούμε να δούμε την πατρίδα μας ελεύθερη και ευημερούσα.
 


† ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ (13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

 

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος εγεννήθη το 347 μ.Χ. στην Αντιόχεια της Συρίας. Πατέρας του ήταν ο στρατηγός Σεκούνδος και μητέρα του η Ανθούσα, μια ευσεβέστατη, ενάρετη και μορφωμένη χριστιανή. Γρήγορα έμεινε ορφανός από πατέρα, και η μητέρα του - χήρα τότε 20 ετών - τον ανέθρεψε και τον μόρφωσε κατά τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο.

Ήταν ευφυέστατο μυαλό και σπούδασε πολλές επιστήμες στην Αντιόχεια  κοντά στο διάσημο τότε ρήτορα Λιβάνιο - αλλά και στην Αθήνα. Όταν αποπεράτωσε τις σπουδές του, επανήλθε στην Αντιόχεια και αποσύρθηκε στην έρημο και σε ένα από τα πολλά μοναστήρια στα γύρω βουνά της Αντιόχειας για πέντε χρόνια, όπου ασκήτευσε προσευχόμενος και μελετώντας την Αγία Γραφή και άλλα Ιερά κείμενα.

Ασθένησε όμως και επέστρεψε στην Αντιόχεια, όπου χειροτονήθηκε διάκονος - το 381, σε ηλικία 34 ετών - από τον Αρχιεπίσκοπο Αντιοχείας Μελέτιο. Πέραν των λειτουργικών του καθηκόντων ασχολείται με τη συγγραφή και το φιλανθρωπικό έργο της τοπικής Εκκλησίας που συντηρούσε καθημερινά 3.000 άτομα. Αργότερα δε από τον διάδοχο του Μελετίου Φλαβιανό χειροτονήθηκε πρεσβύτερος σε ηλικία 40 ετών.

Κατά την ιερατική του διακονία ανέπτυξε όλα τα ψυχικά του χαρίσματα, πύρινο θείο ζήλο και πρωτοφανή ευγλωττία στα κηρύγματά του. Έσειε και συγκλόνιζε τα πλήθη της Αντιόχειας και συγκινούσε τις ψυχές των ανθρώπων βαθύτατα. Ο κόσμος έλεγε ότι «έρεε χρυσός» από το στόμα του, γι αυτό και τον ονόμασαν Χρυσόστομο.

Η φήμη του έφτασε μέχρι τη Βασιλεύουσα και έτσι, την 15η Δεκεμβρίου 397, με κοινή ψήφο βασιλιά Αρκαδίου και Κλήρου, έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, κάτι που ο ίδιος δεν επεδίωξε ποτέ. Και από την θέση αυτή ο ιερός Χρυσόστομος, εκτός των άλλων, υπήρξε αυστηρός ασκητής και δεινός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, όπως φαίνεται και από τα πολλά συγγράμματά του (διασώθηκαν 804, περίπου, ομιλίες του).

Ως Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, φρόντισε για τη μόρφωση του Κλήρου, εργάστηκε για τη διάδωση του Χριστιανισμού σε βάρβαρους λαούς, προστάτεψε τους φτωχούς και δυστυχισμένους, ιδρύοντας πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα. Έργο επίσης του Χρυσοστόμου είναι και η Θεία Λειτουργία, που τελούμε σχεδόν κάθε Κυριακή, με λίγες μόνο, από τότε μετατροπές. Ο ιερός Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της πατριαρχείας του, υπήρξε αδυσώπητος ελεγκτής κάθε παρανομίας και κακίας. 

Αυτό όμως έγινε αιτία να δημιουργήσει φοβερούς εχθρούς, και μάλιστα την ίδια την αυτοκράτειρα Ευδοξία, επειδή ήλεγχε τις παρανομίες της. Αυτή μάλιστα, σε συνεργασία με τον τότε Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόφιλο (ενός μοχθηρού και ασεβούς ανθρώπου), συγκάλεσε σύνοδο (παράνομη) από 36 επισκόπους (όλοι τους πνευματικά ύποπτοι και δυσαρεστημένοι από τον Άγιο) στο χωριό Δρυς της Χαλκηδόνας και πέτυχε την καθαίρεση και εξορία του Αγίου σε χωριό της Βιθυνίας.

Η απόφαση όμως αυτή εξερέθισε τα πλήθη, ώστε αναγκάστηκε αυτή η ίδια η Ευδοξία να τον ανακαλέσει από την εξορία και να τον αποκαταστήσει στο θρόνο με άλλη συνοδική αθωωτική απόφαση (402) . Αλλά λίγο αργότερα, η ασεβής αυτή αυτοκράτειρα, κατάφερε πάλι να εξορίσει τον Άγιο (20 Ιουνίου 404). Σταθμοί στη μαρτυρική του πορεία ήταν η Χαλκηδόνα, η Νικομήδεια, η Νίκαια, η Άγκυρα, η Καισάρεια.

Μετά διατάχθηκε να μετακινηθεί στην Κουκουσό της Αρμενίας όπου έμεινε 3 χρόνια και έγραψε 204 εξαίρετες επιστολές σε διάφορα πρόσωπα και από κει στα Κόμανα, όπου μετά από πολλές κακουχίες και άλλες ταλαιπωρίες πέθανε το 407 μ.Χ. Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο ιερός Χρυσόστομος πέθανε την 14η Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω της εορτής της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μετατέθηκε η εορτή της μνήμης του την 13η Νοεμβρίου.
  
Επίσης την 15η Δεκεμβρίου εορτάζουμε τη χειροτονία του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και την 27η Ιανουαρίου την ανακομιδή των λειψάνων του. Η μνήμη του εορτάζεται και την 30η Ιανουαρίου μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, των Τριών Ιεραρχών. Τέλος την 26η Φεβρουαρίου εορτάζουμε την χειροτονία του σε πρεσβύτερο.

Υπήρξε και αναγνωρίζεται ως ο πιο άριστος και δημοφιλής διδάσκαλος της Χριστιανικής Εκκλησίας. Κανένας δεν εξήγησε όπως αυτός, με τόσο πλούτο και τόση σαφήνεια τα νοήματα των θείων Γραφών, ούτε υπήρξε εφάμιλλος του στην ετοιμολογία, την απλότητα αλλά και στη φλόγα και τη δύναμη της ρητορείας.

Υπήρξε ρήτορας θαυμαστός, λογοτέχνης απαράμιλλος, βαθύτατος και διεισδυτικώτατος, ψυχολόγος και καταπληκτικός κοινωνιολόγος με αίσθημα χριστιανικής ισότητας, χωρίς προνομιούχους, με καθολική αδελφότητα. Ανήκει σε αυτούς που φαίνονται «ως φωστήρες εν κόσμω» δηλαδή σαν φωτεινά αστέρια μέσα στο κόσμο.