12 Νοεμβρίου, 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ 12/11/2014

 

1.Συνεχίστηκαν οι εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στον λόφο Καστά και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο. Σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους. 

2.Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ. 

3.Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου. Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.

4.Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι, εξίσου, προφανές ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη. 

5.Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84.

Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

6.Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη. 

7.Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

8.Προκειμένου να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, μελετώνται συστηματικά τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία έχουν ταυτιστεί και αποδοθεί στον περίβολο. Πρόκειται για 500 περίπου μαρμάρινα μέλη, που βρίσκονται στην γύρω περιοχή, εκεί όπου σήμερα είναι τοποθετημένο το λιοντάρι, ενώ καθώς αποσύρθηκαν, προ ολίγων ημερών, τα νερά της λίμνης Κερκίνης, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις. Είχαν μεταφερθεί, το 1936 από την Ούλεν, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του φράγματος της Κερκίνης.

9.Στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στον τύμβο έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης. 

10.Για τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η ολοκλήρωση του κοσκινίσματος των χωμάτων, η ολοκλήρωση των υποστυλωτικών εργασιών και η συνέχιση των εργασιών συντήρησης στο μνημείο , αλλά και των ευρημάτων στο εργαστήριο του Μουσείου της Αμφίπολης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση των τμημάτων του ελλείποντος μέρους του ψηφιδωτού. 

11.Στις 22 Νοεμβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, στη μία το μεσημέρι σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά. 

12.Στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11.00 θα παρουσιαστούν τα αποτέλεσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά, από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού. 

13.Γεωφυσικές διασκοπίσεις.

1.Η γεωφυσική διασκόπιση θα γίνει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικής, ειδικότερα από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, το οποίο διευθύνεται από τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, μετά από πρόταση του πρυτάνεως καθηγητή Περικλή Μήτκα. Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ έθεσε στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνον την τεχνογνωσία του αλλά και πόρους του Πανεπιστημίου.

2.Για την διερεύνηση του Τύμβου Καστά θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχει συμβάλλει καθοριστικά το συγκεκριμένο εργαστήριο. Η μέθοδος συνίσταται στην ηλεκτρική απεικόνιση του υπεδάφους, παρόμοια με την ιατρική τομογραφία.

Έχει δε αποδώσει σε εξερεύνηση άλλων τύμβων- πχ. Απολλωνία, Κιλκίς, Βεργίνα, Αργολίδα κ.α). Αποτελέσματα από την διερεύνηση του τύμβου Καστά σε επόμενη ενημέρωση.
 


ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΕΝ.Φ.Ι.Α.

 

Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου  με Θέμα: 
«Συγκέντρωση στοιχείων εκκαθαριστικών σημειωμάτων  
ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2014

Αριθμ. Πρωτ. 5609 / Διεκπ. 2589

                                                                              Αθήνα 10η Νοεμβρίου 2014

Επί του υπ’ αριθμ. πρωτ. 5571/2559/7.11.2014 Εγκυκλίου Σημειώματος για την «Συγκέντρωση στοιχείων εκκαθαριστικών σημειωμάτων ΕΝ.Φ.Ι.Α.» διευκρινίζεται ότι:

1.Ζητούνται τα οικονομικά στοιχεία του κυρίου και συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για την χρήση 2014 (ο κύριος και ο συμπληρωματικός φόρος αναγράφονται σε στήλες στο άνω αριστερό μέρος της πρώτης σελίδας της Πράξεως ΔιοικητικούΠροσδιορισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2014)

2.Ζητούνται τα οικονομικά στοιχεία από τα εκκαθαριστικά σημειώματα – Πράξεις Προσδιορισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α. ως έχουν αυτή τη στιγμή προ των τυχόν διορθώσεων των δηλώσεων Ε9, που θα υποβληθούν μετά την 15.11.2014, διότι παρίστασται αναγκαίο, ώστε να υπάρχει άμεση, ενδεικτική εικόνα της φορολογικής επιβαρύνσεως για το σύνολο των εκκλησιαστικών φορέων της Εκκλησίας της Ελλάδος

3.Μετά την 15η Νοεμβρίου 2014 θα είναι διαθέσιμη η δυνατότητα στην ιστοσελίδα του ΤΑΧΙS (www.gsis.gr) για υποβολή διορθώσεων στις δηλώσεις Ε9 από όσους φορείς έχουν σφάλματα στις δηλώσεις τους. Το Εγκύκλιο Σημείωμα που εστάλη στις 7.11.2014 αποβλέπει στην άμεση ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2014 προ της υποβολής διορθώσεων στις δηλώσεις Ε9 στο πλαίσιο διαβουλεύσεώς Της μετά του αρμοδίου Υπουργείου, μετά δε τις διορθώσεις θα ζητηθεί νεώτερη ενημέρωση με επόμενο Εγκύκλιο Σημείωμα.

4.Παρακαλούνται τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα να μεριμνήσουν μέσω των λογιστών τους για την υποβολή διορθωμένων δηλώσεων Ε9 μετά την 15η.11.2014. Ιδίως να προσεχθεί :
 
α)Μήπως ο εκκλησιαστικός φορέας (Μητρόπολη, Ενορία, Μονή κ.λπ.) εμφανίζεται στα δηλωθέντα στοιχεία δικαιούχου Α.Φ.Μ. ότι είναι κερδοσκοπικός φορέας και όχι μη κερδοσκοπικός φορέας (ειδ’ άλλως θα χρειασθεί διόρθωση με επί τόπου επίσκεψη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.).

β)Εάν έχουν υποβληθεί δηλώσεις Ε9.

γ)Εάν έχουν δηλωθεί ορθώς οι απαλλασσόμενοι και ιδιοχρησιμο-ποιούμενοι χώροι της ιδιοκτησίας τους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για το αμιγώς λατρευτικό έργο τους (Ναοί Ενοριών, Ναοί Ιερών Μονών–Ησυχαστηρίων, Ναοί Ι. Προσκυνημάτων, Ναοί Εκκλησιαστικών Ιδρυμά-των), το γενικότερο θρησκευτικό έργο τους (έδρα υπηρεσιών Ιεράς Μητροπόλεως, Επισκοπική κατοικία, χώροι κατηχήσεως διδασκαλίας, αίθουσες – γραφεία εξυπηρετήσεων των Ναών), και το κοινωφελές έργο τους (γηροκομεία, ορφανοτροφεία, ξενώνες απόρων, χώροι παρασκευής γευμάτων–συσσιτίων, χώροι αποθηκών, χώροι ετέρων φιλανθρωπικών, πολιτιστικών και μορφωτικών δράσεων).
 
δ)Εάν έχουν δηλωθεί ορθώς οι υπαγόμενοι στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. χώροι (εμβαδόν, αριθμός προσόψεων κ.λπ.).

Όθεν παρακαλούμε να δοθεί μέγιστη προσοχή κατά την διαδικασία διορθωτικών δηλώσεων, από τις οποίες εάν προκύψει μείωση ή απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. η φορολογική αρχή θα ζητήσει και σχετικά αποδεικτικά στοιχεία για τους λόγους απαλλαγής ή μειώσεως του ΕΝ.Φ.Ι.Α. (π.χ. πρακτικά Εκκλησιαστικών ή Μητροπολιτικών Συμβουλίων για την χρήση των χώρων, Κανονισμούς Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων, τυχόν οικοδομικές άδειες ή δηλώσεις πολεοδομικής τακτοποιήσεως).
 
Παραμένει όμως στο ακέραιο η τεθείσα διά του προειρημένου Εγκυκλίου Σημειώματος προθεσμία της προσεχούς Πέμπτης, 13 Νοεμβρίου 2014, για την άμεση ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου περί των ποσών ΕΝΦΙΑ ήτοι προ της διαδικασίας διορθώσεων στις δηλώσεις Ε9.

Εντολή της Ιεράς Συνόδου
 Ο Αρχιγραμματεύς
 † Ο Μεθώνης Κλήμης

 


ΕΓΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


 

Αύριο αναμένεται άλλη μία ευρωπαϊκή αντίδραση στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ολομέλεια της Ευρωβουλής θα αποδοκιμάσει την κλιμάκωση των απειλών και μονομερών ενεργειών της Τουρκίας και θα καλέσει την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με ένα ψήφισμα που έχουν συμφωνήσει οι έξι μεγαλύτερες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου και το οποίο εξασφαλίζει πρωτόγνωρη στήριξη.

Από το βράδυ της Παρασκευής 5 Οκτωβρίου που η Τουρκία εκδίδει οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), σημαίνει συναγερμός σε Λευκωσία, Αθήνα και Βρυξέλλες. Τότε ξεκινάει μια στενή επικοινωνία για μια αποφασιστική αντίδραση από τους Ευρωπαίους εταίρους που τους καλεί να δείξουν αλληλεγγύη και να υιοθετήσουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα έναντι της Άγκυρας.

Η πρώτη ευρωπαϊκή μάχη δίνεται στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Οκτωβρίου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών. Εκείνο το βράδυ της Πέμπτης ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει τον κ. Αναστασιάδη που βρίσκεται στο νοσοκομείο των Βρυξελλών με ρινορραγία.

Εκείνο το βράδυ, με τη βοήθεια του συμβούλου του Σταύρου Παπασταύρου και με τον εκπρόσωπο Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη ο κ. Σαμαράς καταφέρνει να βάλει στην απόφαση των συμπερασμάτων μια φράση-κλειδί. «Η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών είναι απαραίτητο συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας». Αυτή η φράση θα ψηφιστεί και αύριο από το Ευρωκοινοβούλιο.

Για τον πρέσβη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, Κορνήλιο Κορνηλίου, που έχει αναλάβει σε μεγάλο βαθμό τις συνεννοήσεις με τα κόμματα της Ευρωβουλής, η αυριανή ψηφοφορία είναι μέρος μιας σημαντικής διαδικασίας.

«Στόχος είναι να υπάρξει μια καταδίκη και να σταματήσει αυτή η παραβίαση», λέει. Είναι σημαντικό ότι δείχνει στην Τουρκία πως υπάρχει κόστος των πράξεών της. Για τον Κύπριο διπλωμάτη το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργείται μια πολύ δυνατή βάση, ένα συμφωνημένο κείμενο πάνω στο οποίο μπορεί να χτιστεί αργότερα μια ακόμα πιο έντονη αντίδραση ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ανάμεσα στα άλλα σημεία του ψηφίσματος υπάρχει και σαφής αναφορά ότι η συνέχιση ή επανάληψη αυτών των πράξεων από την Τουρκία θα έχει επιπτώσεις στις ενταξιακές τις διαδικασίες.

 


ΝΙΜΙΤΣ: «REPUBLIKA MAKEDONIJA» ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

 

Νέες συναντήσεις θα έχει αύριο στη Νέα Υόρκη, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς. 

Σύμφωνα με προ ημερών ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο κ. Νίμιτς κάλεσε τους εκπροσώπους της Ελλάδας, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και των Σκοπίων, πρέσβη Βάσκο Ναουμόφσκι να τον συναντήσουν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στις 12 Νοεμβρίου 2014. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δύο χωρών χωριστά και, στη συνέχεια, από κοινού, με σκοπό τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος. 

Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες εάν ο κ. Νίμιτς, στην αυριανή συνάντηση, θα επιδώσει νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας. Η τελευταία πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας που είχε επιδώσει ο κ. Νίμιτς, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, ήταν στις 9 Απριλίου 2013, κατά τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων. 

Ο κ. Νίμιτς δεν είχε αναφερθεί στο περιεχόμενο της πρότασης εκείνης, ενώ τόσο τα Σκόπια όσο και η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως επ' αυτής. Το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο "Balkan Investigative Reporting Network" BIRN) δημοσιεύει, σήμερα, στην ιστοσελίδα των Σκοπίων "prizma.birn.eu.com", με την οποία συνεργάζεται, το περιεχόμενο της τελευταίας πρότασης του κ. Νίμιτς.  

Σύμφωνα με το BIRN, ο κ. Νίμιτς είχε προτείνει στις 9 Απριλίου 2013 την ονομασία "Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας" (Upper Republic of Macedonia). Όσον αφορά τη γλώσσα, ο κ. Νίμιτς πρότεινε να αποκαλείται "Macedonian/Makedonski", ενώ για την υπηκοότητα προτείνει δύο εκδοχές: η πρώτη κάνει λόγο για υπηκοότητα "της Άνω Δημοκρατίας της Μακεδονίας" (of Upper Republic of Macedonia) και η δεύτερη για υπηκοότητα "Makedonsko/Macedonian". 

Σχετικά με το εύρος της χρήσης της προτεινόμενης ονομασίας και τους όρους που αφορούν τον χαρακτηρισμό της γλώσσας και της υπηκοότητας, ο κ. Νίμιτς αναφέρει στην ίδια πρόταση ότι θα χρησιμοποιούνται έναντι όλων (erga omnes) σε όλο το διεθνές επίσημο πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών και των επίσημων εγγράφων, αναφέρει το BIRN. Στην πρόταση επισημαίνεται ακόμη ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα ενημερώσει όλα τα κράτη - μέλη για την επίλυση του ζητήματος και θα συστήσει να χρησιμοποιούν τα προβλεπόμενα σε όλο το επίσημο φάσμα.

Το νέο όνομα, σύμφωνα με την πρόταση εκείνη του κ. Νίμιτς, θα πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ενώ η Ελλάδα δεν θα φέρει αντιρρήσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ με το όνομα "Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας". Η ονομασία "Republika Makedonija" θα μπορούσε - σημειώνεται - να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό των Σκοπίων. 

Όσον αφορά την εμπορική χρήση του όρου "Μακεδονία" και "μακεδονικός - η - ο", ο κ. Νίμιτς πρότεινε οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν να μην έχουν την αποκλειστικότητα, αναφέροντας ως παράδειγμα πως θα μπορεί να υπάρχει "μακεδονικό κρασί, προϊόν της Ελλάδας" και "μακεδονικό κρασί, προϊόν της Άνω Δημοκρατίας της Μακεδονίας".