11 Νοεμβρίου, 2014

Η Μ.Κ.Ο. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

 

Η Αποστολή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και οι Μητροπολίτες της Θράκης αποφάσισαν στις 7 Νοεμβρίου σε κοινή σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, την στήριξη των οικογενειών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. 

Στην συνάντηση διατυπώθηκε η ανάγκη καταγραφής των έντονων προβλημάτων επιβίωσης μεγάλης μερίδας πολιτών της Θράκης η οποία θα ξεκινήσει κατά τις επόμενες ημέρες μέσω των Ενοριών. Μετείχαν εκ μέρους της «Αποστολής» ο Διευθυντής κ. Κωστής Δήμτσας και οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, Ξάνθης Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και Μαρωνείας Παντελεήμων και κατέθεσαν τις μέχρι τώρα εμπειρίες τους από το ήδη συντελούμενο φιλανθρωπικό έργο στις 4 Μητροπόλεις και αποφάσισαν ότι αυτό μπορεί να διευρυνθεί και να ενισχυθεί με την μεγάλη εμπειρία της «Αποστολής».

Συγκεκριμένα στη συνάντηση απεφασίσθη οι ιερείς των ανωτέρω Μητροπόλεων υπό την καθοδήγηση του οικείου Μητροπολίτη να προχωρήσουν σε αναλυτική ενημέρωση των κατοίκων της ενορίας τους, ενώ σε συγκεκριμένες ημέρες θα παραλαμβάνουν τις αιτήσεις με τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων για την παροχή βοήθειας σε τρόφιμα για το έτος 2015.

Θα οριστούν συνάξεις των υπευθύνων ιερέων των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων των Ιερών Μητροπόλεων της Θράκης, θα δοθούν οδηγίες για την υλοποίηση του προγράμματος και την πληρέστερη εφαρμογή του αναφορικά με την επιλογή των επωφελούμενων τα κριτήρια και τη μοριοδότηση αυτών.

Τα κριτήρια αυτά είναι:
•Ο αριθμός των ανέργων μελών στην οικογένεια
•Εισοδηματικά κριτήρια:

Για ένα άτομο 0 έως 6.000 ΕΥΡΩ, συν 1.000 ΕΥΡΩ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας, όπως αυτά δηλώνονται στο εκκαθαριστικό φορολογίας 2014.

Εφ’ όσον πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, η βοήθεια θα δοθεί κατά προτεραιότητα ανάλογα με τον: Αριθμό προστατευόμενων μελών. Αριθμό ανάπηρων μελών

Οι Μητροπολίτες εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για το ενδιαφέρον και τις κατευθύνσεις που έστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος καθώς και για την έμπνευση να αρχίσει το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα από την Θράκη.

Κοινή ήταν και η διαπίστωση ότι η «Αποστολή» αποτελεί τον συνδετικό κρίκο σε μία αλυσίδα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και πρόνοιας και σηματοδοτεί τον ιδανικό αρωγό για την αντιμετώπιση ουσιαστικών κοινωνικών προβλημάτων.
 


ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

Με στρατιωτική φρασεολογία και δια στόματος στρατιωτικών αναφέρεται πλέον η Άγκυρα στο θέμα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ, ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε την Κυριακή ότι «οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό» και ότι το τελευταίο θα κινηθεί με βάση αυτούς. 

Με βάση το συγκεκριμένο σήμα στα τουρκικά πλοία, με αφορμή την άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα», αλλά και σε ότι αφορά την αντιμετώπιση τη τακτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο: 

1.Τουρκική Μονάδα δεν θα πρέπει να υποχωρεί προ οιασδήποτε ενέργειας, η οποία αποβλέπει στον περιορισμό ή παρεμπόδιση των κινήσεών της όπως επίσης και αντίστοιχων κινήσεων που αποβλέπουν στον περιορισμό των κινήσεων πλοίων της τουρκικής δημοκρατίας (σ.σ.: εννοεί το Barbaros).

2.Ο κυβερνήτης πολεμικού πλοίου ή αεροσκάφους έχει το φυσικό δικαίωμα, σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση, να αμυνθεί χρησιμοποιώντας τα όπλα του, σε όση έκταση είναι αναγκαίο, με μοναδικό σκοπό να προστατεύσει τη μονάδα του, τη ζωή των ανδρών του και το υλικό της μονάδας του. Η αρχή αυτή αναφέρεται ως «αρχή αυτοπροστασίας».

3.Σε εφαρμογή της παραπάνω αρχής της άμυνας, άλλες φίλιες δυνάμεις, που βρίσκονται στην περιοχή του επεισοδίου, έχουν υποχρέωση να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στη μονάδα, πλοίο ή αεροσκάφος που δέχθηκε την επίθεση, με τον πλέον πρόσφορα τρόπο.

4.Τουρκικό Πλοίο ή Ομάδα Πλοίων, Αεροσκάφος, Ε/Π ή Σχηματισμός Αφών ή Ε/Π του Ναυτικού εφόσον παρενοχληθεί από εχθρική δύναμη θα πρέπει, να φροντίσει για την εξουδετέρωση της παρενόχλησης και εν συνεχεία να συνεχίσει τις ασκήσεις ή δραστηριότητες με αυξημένο βαθμό ετοιμότητας.

5.Παραμένει ως υποχρέωση και αναφαίρετο δικαίωμα του Κυβερνήτου ενός πλοίου ή Αφούς, να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σε κάθε περίπτωση, για να εξασφαλίσει τη ζωή των ανδρών του και την ασφάλεια της Μονάδας του με την έναρξη πυρών, ανεξάρτητα από την εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής. 

Γνωστή Ιστοσελίδα ισχυρίζεται  ότι έλαβε γνώση του τουρκικού σήματος που καθορίζει τους κανόνες εμπλοκής. Επίσης σημειώνει ότι διαφέρουν σημαντικά από τους κανόνες εμπλοκής που εφαρμόζονται με μέριμνα των Γενικών Επιτελείων, χωρίς να απαιτείται ειδική εξουσιοδότηση.
 



ΤΑ 19 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τελεσίγραφο με 19 δράσεις που πρέπει να ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά έστειλε η τρόικα την περασμένη Παρασκευή το πρωί στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, έτσι ώστε να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς (8 Δεκεμβρίου). Τα 19 αυτά προαπαιτούμενα που περιήλθαν σε γνώση της «Κ», «θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια πετυχημένη αξιολόγηση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Η ατζέντα είναι «βαριά» καθώς περιέχει κάλυψη δημοσιονομικού κενού 2,6 δισ. ευρώ για το 2015, αλλαγές στο ασφαλιστικό, άρση των περιορισμών στους πλειστηριασμούς, αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων, περιορισμό των επιδομάτων στη δημόσια διοίκηση, απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ άλλων. Η ολοκλήρωση των 19 παρακάτω δράσεων είναι η προϋπόθεση για να περάσει η Ελλάδα στην «επόμενη μέρα» και στην ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης.

Πιο συγκεκριμένα:

1.Κάλυψη δημοσιονομικού κενού που η τρόικα το υπολογίζει στα 2,6 δισ. για το 2015.Αυτό το κενό υπάρχει καθώς η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί στην επίτευξη 3% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος.

2.Αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Όπως αποκάλυψε η «Κ» στις 8.11.14, το σχήμα των μέχρι και 100 δόσεων για ρύθμιση οφειλών δεν ικανοποιεί την τρόικα, η οποία τονίζει ότι οι τόσες δόσεις είναι «πολύ γενναιόδωρες» και δεν δημιουργούν τα κατάλληλα κίνητρα για την αποπληρωμή των οφειλών.

3.Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει οριζόντια ρύθμιση δανείων για νοικοκυριά (δηλαδή στεγαστικών και καταναλωτικών). Επίσης ότι θα άρει τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς στο τέλος του έτους.

4.Διαπίστωση της τρόικας ότι η αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης δεν έχει ολοκληρωθεί όπως αναμενόταν και απαιτείται περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

5.Στο θέμα του ασφαλιστικού η τρόικα ζητάει να παράσχει η ελληνική πλευρά παραμετρικές αλλαγές (δηλαδή αλλαγές σε όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, απαιτούμενα έτη ασφάλισης μεταξύ άλλων), να εφαρμόσει τα διαρθρωτικά ορόσημα που αναφέρονται στο Μνημόνιο, όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ο εξορθολογισμός του συστήματος της ελάχιστης σύνταξης.

6.Διεύρυνση του αριθμού υπηρεσιών και προϊόντων που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ (23%) και κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων (που συνήθως παρέχονται στα νησιά).

7.Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων χρησιμοποιώντας τις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

8.Η μεταρρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις στο Μνημόνιο. Επίσης η κυβέρνηση πρέπει να κάνει προτάσεις για το lockout σύμφωνα με τις καλύτερες πρακτικές στην Ε.Ε.

9.Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο ώστε πρώτον να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στις προηγούμενες αξιολογήσεις και δεύτερον να συνάδει με τους εξωδικαστικούς μηχανισμούς.

10. Παρουσίαση του νέου ενιαίου μισθολογίου για τον δημόσιο τομέα.

11.Περιορισμός των επιδομάτων εκτός από τις βασικές αποδοχές στο Δημόσιο (π.χ. οδοιπορικά, εκτός έδρας, πληρωμή κινητού τηλεφώνου κ.λ.π). Να περιοριστούν οι μισθολογικές διαφορές στη δημόσια διοίκηση.

12.Αξιολόγηση δαπανών και στα υπουργεία και όχι μόνο στους δημόσιους φορείς.

13.Προτάσεις αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ.

14.Βελτίωση «δημοσιονομικών κανόνων» που θα προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και δημοσιονομική ευελιξία στους δημόσιους φορείς. Θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή το 2015.

15.Επισήμανση ότι ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις το 2014 έχει χαθεί (ήταν 1,5 δισ. και τελικά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ανέρχονται στα 600-700 εκατομμύρια). Επισήμανση ότι έχουν χαθεί οι στόχοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και οι στόχοι για τις απολύσεις, επιστροφές φόρων και αιτήσεις για συντάξεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί.

16.Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ αλλά και στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

17.Στον τομέα των στατιστικών η τρόικα ζητάει να επεκταθεί η θητεία της ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

18.Υιοθέτηση ώς τις αρχές Δεκεμβρίου της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης.

19.Κατάθεση στη Βουλή του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

"Συνήθης διαδικασία": Ως συνήθη διαδικασία, που δεν προδικάζει την κατάληξη της διαπραγμάτευσης, χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την αποκάλυψη της "Κ για την βεντάλια των 19 θεμάτων που εγείρει η τρόϊκα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. "Είναι συνήθης η ανταλλαγή σειράς εγγράφων", είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη.

ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Τέθηκε σε ισχύ από χθες και θα διατηρηθεί έως τις 31 Μαρτίου 2015, η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, που προβλέπει 100 δόσεις για χρέη έως 15.000 ευρώ και 12-72 δόσεις για οφειλές έως 1 εκατ. ευρώ.  Παρά τις ενστάσεις της τρόικας, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην έκδοση της απαιτούμενης εγκυκλίου, ανάβοντας το πράσινο φως για αποπληρωμή μέρους των οφειλών που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.

Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2015 και για χρέη που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), μπορεί να γίνει στα κατά τόπους αρμόδια περιφερειακά Κέντρα. Οι υπόλοιπες οφειλές προς τα Ταμεία, θα μπορούν να ρυθμιστούν με υποβολή αίτησης στα αρμόδια υποκαταστήματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξει και ενιαία πλατφόρμα για ηλεκτρονικές αιτήσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών είναι η πιστοποιημένη καταβολή των μηνιαίων τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών του μηνός Σεπτεμβρίου 2014. Για τον ΟΑΕΕ, που η καταβολή των δόσεων γίνεται ανά δίμηνο, απαιτείται η καταβολή της εισφοράς των μηνών Ιουλίου - Αυγούστου. Καθώς το δικαίωμα υπαγωγής στο νέο σύστημα ρύθμισης οφειλών ασκείται έως τις 31/3/2015, απαραίτητη προϋπόθεση υπαγωγής αποτελεί και η συνεπής και εμπρόθεσμη καταβολή των μηνιαίων τρεχουσών εισφορών των προηγούμενων της υπαγωγής μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και δεν προβλέπεται στην εγκύκλιο, από τα Ταμεία θα δίνεται η δυνατότητα παράλληλης ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τον Σεπτέμβριο του 2014 με τη νέα ρύθμιση και των οφειλών που θα δημιουργηθούν από τον Οκτώβριο και έως την αίτηση υπαγωγής, με βάση την ισχύουσα πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Οι βασικοί όροι της νέας ρύθμισης σύμφωνα και με τις οδηγίες που ήδη, με επιστολή του, απέστειλε το ΙΚΑ στους οφειλέτες του, είναι οι εξής: 

1.Για ληξιπρόθεσμες κύριες οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ, προβλέπονται έως και 100 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ποσοστό έκπτωσης πρόσθετων τελών 20%.

2.Για ληξιπρόθεσμες κύριες οφειλές μέχρι 1.000.000 ευρώ, προβλέπονται από 12 έως 72 δόσεις με  έκπτωση από 90% έως 30%, ενώ στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής της κύριας οφειλής, τα πρόσθετα τέλη διαγράφονται.

3.Για ληξιπρόθεσμες κύριες οφειλές άνω του 1.000.000, προβλέπεται η παράλληλη ρύθμιση σε 12 με 72 δόσεις για το τμήμα της οφειλής έως το 1 εκατ. ευρώ, με τη ρύθμιση της υπόλοιπης οφειλής βάσει της «Νέας Αρχής». Και σε αυτή την περίπτωση οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν έως 31/3/2015.

4.Για οφειλέτες ενταγμένους σε εξυπηρετούμενα υφιστάμενα σχήματα ρυθμίσεων, προβλέπονται δύο επιλογές. 

Στην πρώτη, με αίτηση που θα υποβληθεί έως τις 31/3/2015, οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. 

Στη δεύτερη, οι ήδη ενταγμένοι στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» μπορούν να παραμείνουν σε αυτή, απολαμβάνοντας πρόσθετα ευεργετήματα, ήτοι επιπλέον έκπτωση 20% επί των προσαυξήσεων και αναδρομικός υπολογισμός του επιτοκίου με 4,56%. 

Από την 1/4/2015 θα ισχύει και πάλι ως μοναδική επιλογή η ρύθμιση οφειλών της «Νέας Αρχής» και της «Πάγιας Ρύθμισης». Εντός των προσεχών ημερών θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ εφαρμογή, που θα επιτρέπει στον οφειλέτη να επιλέξει τον αριθμό των δόσεων ανάλογα με το ύψος της οφειλής  με χρήση εναλλακτικών επιλογών.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 11/11/2014
 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Σε σκήτες και κελιά του Αγίου Όρους κρυβόταν τα τελευταία οκτώ χρόνια - ζώντας ως ερημίτης - ένας 48χρονος, καταδικασθείς σε τρις ισόβια για σωρεία οικονομικών εγκλημάτων που διέπραξε σε βάρος του Δημοσίου. Σε αδυναμία λειτουργίας δηλώνει ότι βρίσκεται το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία λόγω υπεράριθμων φοιτητών. Η αύξηση του αριθμού των φοιτητών είναι της τάξης του 117%, ενώ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος του τμήματος Ευγενία Φλογαΐτη, ο αριθμός διδασκόντων έχει συρρικνωθεί δραματικά.

Στη Βουλή διαβίβασε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Μαραθώνα, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη μετά τη δήλωση «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του δημάρχου Ηλία Ψινάκη. Δύσκολη διαφαίνεται η νέα διαπραγμάτευση που θα έχει η κυβέρνηση με την τρόικα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν βάλει στο τραπέζι όλα τα ανοιχτά ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, παρεμβάσεις στα εργασιακά, το μισθολόγιο στο Δημόσιο, το δημοσιονομικό κενό και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. 

Από το αποτέλεσμα του σκληρού παζαριού και μέσα στο αυστηρό χρονικό πλαίσιο των τεσσάρων εβδομάδων θα κριθεί ολόκληρος ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Σοβαρά προβλήματα υδροδότησης στο κέντρο της πόλης των Χανίων έχει προκαλέσει το σπάσιμο του κεντρικού αγωγού ύδρευσης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, χωρίς νερό έχουν μείνει δεκάδες επιχειρήσεις και σπίτια, με το πρόβλημα να είναι μεγαλύτερο σε επιχειρήσεις καφέ και εστίασης.

Κόσμος:Απάλλαξε τελικά το Εφετείο τους έξι σεισμολόγους της ιταλικής «Επιτροπής Μεγάλων Κινδύνων» που είχαν αρχικά καταδικαστεί σε εξαετή κάθειρξη επειδή δεν είχαν προειδοποιήσει επαρκώς για τον κίνδυνο σεισμών στην Λ'Άκουιλα, τις παραμονές της καταστροφής του 2009. Μόνο η καταδίκη του αξιωματούχου που ήταν επικεφαλής της επιτροπή επικυρώθηκε, αν και μειώθηκε σε δύο χρόνια. Ικανοποιημένοι οι κατηγορούμενοι, εξοργισμένοι οι κάτοικοι που φώναζαν στο δικαστήριο «ντροπή» μετά την ετυμηγορία.  

Δεν διαφαίνεται υπέρβαση των τελευταίων δύσκολων σημείων στις συνομιλίες των «Έξι» και του Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ πλησιάζει η ημερομηνία που έχει τεθεί ως προθεσμία για συμφωνία. Οι διήμερες συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν στο Ομάν ήταν «σοβαρές» αλλά «δύσκολες», όπως αναφέρουν όλες οι πλευρές. Ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσαν τους εμπειρογνώμονες να επισπεύσουν την έρευνα για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών τον περασμένο Ιούλιο, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. 

Η συνάντηση κύλησε χωρίς αναφορές για υψηλούς τόνους - προ εβδομάδων, είχε γίνει θέμα η αναφορά του Άμποτ πως... θα «τζάρτζαρε» τον ρώσο πρόεδρο σχετικά με το δυστύχημα. Σε 36 χρόνια κάθειρξη καταδίκασε δικαστήριο της Νοτίου Κορέας τον καπετάνιο του Sewol, κρίνοντάς τον ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Για ανθρωποκτονία όμως καταδικάστηκε ο μηχανικός, επειδή δεν βοήθησε δύο μέλη του πληρώματος την ώρα του ναυαγίου, με ποινή κάθειρξης 30 χρόνων. 

Ο πλοίαρχος γλίτωσε την καταδίκη σε θάνατο που είχε ζητήσει η εισαγγελία, η οποία με τη σειρά της σκοπεύει να κάνει έφεση. Με αύξηση των μέτρων ασφαλείας αντιδρά το Ισραήλ στο φόβο για τυφλές επιθέσεις με «καθημερινά» μέσα, μετά το θανατηφόρο μαχαίρωμα δύο Ισραηλινών, λίγες ημέρες έπειτα από την σκόπιμη αιματηρή πρόσκρουση αυτοκινήτου σε στάση λεωφορείου. Οι ισραηλινές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στις μεγάλες πόλεις, αλλά και την παρουσία τους στη Δυτική Όχθη.

Οικονομία:Την προκήρυξη από το ΤΑΙΠΕΔ διαγωνισμού για την δημιουργία αποθήκης φυσικού αερίου στο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας προανήγγειλε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος  Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στην Αθήνα. Σε αναστολή καταβολής 2.734 διαγεγραμμένων συντάξεων των οποίων οι αναγραφόμενοι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου ήταν λάθος θα προχωρήσουν οι διοικήσεις συγκεκριμένων ασφαλιστικών ταμείων μετά από εντολή του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. 

Να διεκδικούν συλλογικά αποζημιώσεις σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων τους, που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού θα μπορούν οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη, μετά την οριστική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Αθλητισμός: Σε μία κίνηση έκπληξη προχώρησε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, καθώς ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της με τον Νίκο Νταμπίζα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «πράσινη» διοίκηση δεν έμεινε ικανοποιημένη από τον μεταγραφικό σχεδιασμό που έγινε το καλοκαίρι. Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται: 

«Τον ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη συνδρομή του σε μια δύσκολη περίοδο για το Σύλλογο και του ευχόμαστε καλή συνέχεια στην καριέρα του».Τον Νικόλα Ριτσόλι όρισε η UEFA να διευθύνει τον αγώνα Ελλάδα-Νησιά Φαρόε που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για την 4η αγωνιστική των προκριματικών του EURO 2016. Ο 43χρονος Ιταλός ρέφερι, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, θεωρείται από τους κορυφαίους στην Ευρώπη.

Ένα ακόμα βιβλίο για τη ζωή του Λιονέλ Μέσι κυκλοφόρησε δίνοντας πληροφορίες για την καριέρα του κορυφαίου Αργεντινού ποδοσφαιριστή, ειδικά στα πρώτα του βήματα. Ο Γάλλος συγγραφέας, Γκιγιέμ Μπαλάγκ, αποκαλύπτει το... φλερτ του 15χρονου τότε Μέσι με την Άρσεναλ, που κρίθηκε στην άρνηση της βρετανικής ομάδας να αγοράσει σπίτι στην οικογένεια του στο Λονδίνο.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)
1940:Παράγεται το πρώτο jeep.
1962:Eγκαινιάζεται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1945:Daniel Ortega, ηγέτης των Sadinistas, που ανέτρεψαν τον δικτάτορα Σομόζα, αλλά και πρόεδρος της Νικαράγουα.
1974:Leonardo di Caprio, Αμερικανός ηθοποιός, πρωταγωνιστής του «Τιτανικού».
ΘΑΝΑΤΟΙ
1855:Soren Kierkegaard, Δανός φιλόσοφος, θεμελιωτής του ρεύματος του υπαρξισμού.
1887:Εκτελούνται στο Chicago τέσσερις αναρχικοί ακτιβιστές, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί για τον φόνο ενός αστυνομικού κατά την διάρκεια των πρώτων εκδηλώσεων για την εργατική πρωτομαγιά.
1990:Αλέξης Μινωτής, θεατρικός ηθοποιός και σκηνοθέτης.