10 Νοεμβρίου, 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ κ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 
 Πατριάρχης Αντιοχείας:
Η Πανορθόδοξη να αγγίξει θέματα ζωής,
όχι μόνο θέματα για θεολόγους

«Ερχόμαστε από τη Συρία, το Λίβανο, όπου ο κόσμος βασανίζεται. Να εύχεστε να μας δώσει ο Θεός ξανά την ειρήνη και την γαλήνη» είπε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον 89,5 στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας μετά την επίσκεψη του στην Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, όπου φιλοξενούνται μοναχές από την Συρία και μάλιστα πνευματικά παιδιά του κατά σάρκα αδελφού του απαχθέντα Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου, μίλησε στον 89,5 και στον δημοσιογράφο Μάκη Αδαμόπουλο για τις δυσκολίες στην Μέση Ανατολή, τα προβλήματα με τους Τζιχαντιστές, την ελπίδα να επιστρέψει υγιής ο αδελφός του, αλλά και τις προσδοκίες του για τη Μεγάλη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 2016.

Μακαριώτατε, πως θα χαρακτηρίζατε το επίπεδο και τους τομείς που εκδηλώνεται η Αδελφική σχέση μεταξύ του Πατριαρχείου Αντιοχείας με την Εκκλησία της Ελλάδος;

Οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών είναι άριστες. Είμαστε μια οικογένεια. Πάντα οι σχέσεις του Πατριαρχείου Αντιοχείας με την Εκκλησία της Ελλάδος, με τον Ελληνικό λαό, την κυβέρνηση, ήταν άριστες. Ο σύνδεσμος μεταξύ Πατριαρχείου Αντιοχείας και Εκκλησίας της Ελλάδος είναι σύνδεσμος παλιός. Αισθανόμαστε σαν να είμαστε σπίτι μας. Αγαπάμε την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό.

Πόσο απαραίτητη κρίνετε τη διεθνή κινητοποίηση ώστε να υπάρχει ειρήνη στη Μέση Ανατολή και να βοηθηθεί η κατάσταση, ώστε να επιστρέψουν οι απαχθέντες Επίσκοποι;

Αυτό περιμένουμε από όλο τον κόσμο, από όλες τις μεγάλες δυνάμεις, από όλες τις κυβερνήσεις, να έχουμε ειρήνη, αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε αυτήν την κίνηση. Όποιος λέει ότι θέλει να προστατέψει τους χριστιανούς και τους ορθόδοξους πιστούς καλείται να βοηθήσει, ώστε να έχουμε ειρήνη, στη Μέση Ανατολή, στη Συρία, στο Λίβανο, σε όλα τα κράτη εκεί. Ακούμε συχνά να γίνεται λόγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά στο θέμα της απαγωγής των δύο Επισκόπων και γενικότερα των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή δεν ακούσαμε τίποτε. Είναι δίπλα μας πνευματικά, αλλά εμείς ευχόμαστε να τους έχουμε κοντά μας και σωματικώς.

Τι σχέση έχουν οι Τζιχαντιστές με την παράδοση του Ισλάμ;

Οι Τζιχαντιστές είναι εξτρεμιστές. Αυτό είναι ξένο πνεύμα και ξένη σκέψη στην χώρα. Οι μουσουλμάνοι στον τόπο μας στην Συρία, στο Λίβανο λένε ότι δεν ξέρουν τέτοιο Ισλάμ. Εμείς με τους μουσουλμάνους στη Συρία και στο Λίβανο δεν εχουμε κανένα πρόβλημα. Έχουμε καλές σχέσεις.

Μακαριώτατε, λέγεται ότι οι απαγωγές των δύο Μητροπολιτών και γενικότερα η επιθετικότητα εναντίον των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή αποτελεί μέσο πίεσης για να σας εξαναγκάσουν να εγκαταλείψετε τις πατρίδες σας, το πιστεύετε;

Μπορεί να είναι έτσι. Εμείς, όμως λέμε, ότι θα παραμείνουμε σε εκείνα τα μέρη και δεν θα φύγουμε. Οι πρόγονοί μας έζησαν εκεί επί 2000 χρόνια και οι απόγονοί τους παραμένουν και θα παραμείνουν εκεί.

Μπορούμε να φανταστούμε τη Μέση Ανατολή χωρίς Χριστιανούς;

Όχι. Ακόμη και οι Μουσουλμάνοι στην χώρα μας αυτό λένε. Ο εκτοπισμός των Χριστιανών από την Ανατολή θα σημάνει τον εκτοπισμό της Ανατολής από την ιστορία και εξίσου τον αφανισμό της.

Κατά την παραμονή σας στην Ελλάδα είχατε συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, αλλά και με εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης. Συζητήσατε για την κρίση στη Μέση Ανατολή. Πώς εκτιμάτε τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης;

Έχουμε πολύ καλή συνεργασία και επικοινωνία με την Ελλάδα και η θέση της Κυβερνήσεως ήταν πολύ θετική σε όλα αυτά τα θέματα. Ελπίζουμε η Ελλάδα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπορέσει να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο σε αυτά τα θέματα.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας που θα πραγματοποιηθεί το 2016 στην Κωνσταντινούπολη;

Έχουμε προσδοκίες και περιμένουμε. Οι επιτροπές ετοιμάζουν τα θέματα που θα μας απασχολήσουν. Η Ορθοδοξία πρέπει να έχει μία ενωμένη φωνή για όλο τον κόσμο. Ο κόσμος περιμένει να ακούσει και πρακτικά θέματα που αφορούν στην ζωή του, όχι μόνο θεολογικά, ιστορικά και κανονικά. Μας ενδιαφέρει η Σύνοδος αυτή να αγγίξει τα θέματα της πίστεως και της ζωής που αφορούν όλα τα τμήματα της κοινωνίας και όχι μόνο τους θεολόγους.
  
Κατά την επίσκεψή σας στην Εκκλησία της Ελλάδος έχετε αναφερθεί στη διένεξη με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Θα μπορούσε να υπάρξει κάποια συναινετική λύση;

Ελπίζουμε και γι' αυτό εμείς δεν κόψαμε την επικοινωνία με το Πατριαρχείο. Προσπαθούμε, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεσολαβεί, και έχουμε την ελπίδα ότι με την ειρήνη θα φτάσουμε στην κανονική λύση που περιμένουμε. 
 


Η ΓΚΛΑΜΟΥΡΙΑ ΜΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

 
Καλό το παραμύθι Αντώνη με την ΑΟΖ για εσωτερική κατανάλωση. Να θυμάσαι όμως πως συζήτηση για την ΑΟΖ, δε σημαίνει μονάχα βρωμιές στην προεκχώρηση του εθνικού πλούτου της χώρας. Σημαίνει πρωτίστως αποφασιστικότητα και ετοιμότητα για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν... Όχι Αντώνη...Δεν έγινες μάγκας ξαφνικά... Δε το ΄χεις το πράμα φίλτατε και δε θα το αποκτήσεις στο photoshop. 

O ηγέτης της Αιγύπτου δίπλα στον οποίο χαζογελάς Αντώνη, έχει αποδείξει πως διαθέτει τους αδένες του εθνικά περήφανου ηγέτη. Εσύ; Τι ακριβώς έχεις αποδείξει στη θλιβερή σου διαδρομή; Ας προσγειωθούμε λοιπόν λίγο με τα ζητήματα που αφορούν στις εξελίξεις γύρω από την οριοθέτηση της ΑΟΖ, γιατί τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, και σε καμία περίπτωση η κοινωνία δεν πρέπει να πλανηθεί, από τη γκλαμουριά μιας φωτογραφίας ενός ηγέτη με δυο ανδρείκελα στα αριστερά και στα δεξιά του. 


Η πρόθεση του γράφοντος, δεν είναι να μειώσει τη στρατηγική σημασία αυτής της συνάντησης, αλλά ως κίνηση στρατηγικής σημασίας στο διπλωματικό επίπεδο, να τονίσει την ανάγκη να εκληφθεί – πρωτίστως από τους κυβερνώντες – ως μια δράση σημαντική που υπό προϋποθέσεις οριοθετεί και «κλειδώνει» εθνική κυριαρχία. Ο διάβολος όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και η λεπτομέρεια σ’ αυτή την ιστορία, «φυλακίζεται» μέσα στην έκφραση που θέλει την Ελλάδα να «οριοθετεί τη δική της ΑΟΖ στο χρόνο που αυτή θα επιλέξει». 

Δε θα αρκεστούμε στο να πούμε απλά πως η τέτοια τοποθέτηση επί του ζητήματος από τον υπ αριθμόν ένα ενδιαφερόμενο πρωταγωνιστή, κρύβει μέσα της το στοιχείο της αυτοϋπονόμευσης της ίδιας της δυναμικής που διαμορφώνεται από τις εξελίξεις. Θα θυμίσουμε άλλωστε πως στη βάση της ίδιας συλλογιστικής προσεγγίζεται για δεκαετίες ολόκληρες και το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Οι ελληνόφωνοι ηγέτες μας πάντα έλεγαν πως η χώρα διατηρεί το δικαίωμά της να τα επεκτείνει και θα το ασκήσει όποτε το κρίνει σκόπιμο, και το αποτέλεσμα το ξέρετε. 

Όσο είδατε εσείς επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, άλλο τόσο το είδε και η Μαρίκα η Κουλουμπάρδαινα. Δε θα αρκεστούμε λοιπόν σ αυτό που είναι και σημαντικό αλλά και αυτονόητο, αλλά θα επεκτείνουμε τη σκέψη μας σε δύο ακόμη ζητήματα.

Πρώτον:Το ένα ανδρείκελο – ο Αναστασιάδης – χαζογελά φωτογραφιζόμενος στο πλευρό του καθ όλα σοβαρού αλλά αποφασιστικότατου Αιγύπτιου ηγέτη, γιατί αν και σήμερα θερίζει τους καρπούς που έσπειρε η ήρωας Τ. Παπαδόπουλος, ό ίδιος έχει φροντίσει να προ-υποθηκεύσει τον εθνικό πλούτο της Κύπρου, στις συμμορίες που έστειλαν στο απόσπασμα τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Ερωτάται λοιπόν το δεύτερο ελληνόφωνο ανδρείκελο: Πρώτα θα προ-υποθηκεύσει τον εθνικό πλούτο της χώρας και μετά θα προβεί ως κακαρίζον λεοντάρι στην ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ;

Δεύτερο:Η στρατηγική βαρύτητα μιας κίνησης που συγκεκριμενοποιεί την ανακήρυξη της ΑΟΖ, ακόμη και αν έχει προσυμφωνηθεί η υποθήκευση του πλούτου της στα σκοτεινά δωμάτια της μυστικής διπλωματίας, συνιστά άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος. Έχει όμως σημασία να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Η άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος, θα πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως, από την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας, να το υπερασπίσει με κάθε τίμημα και με όλα τα μέσα. 

Η άσκηση λοιπόν κυριαρχικού δικαιώματος, αν δεν αποτελέσει ζήτημα που το διαχειρίζονται ικανοί και αποφασισμένοι ηγέτες και όχι φοβικά και άτολμα ανδρείκελα, ελλοχεύει τον κίνδυνο να καταστεί μπούμερανγκ σε βάρος της Εθνικής κυριαρχίας, και ως εκ τούτου να δρομολογήσει καταστάσεις ανεξέλεγκτες, που δε θα θέσουν σε αμφισβήτηση μονάχα το συγκεκριμένο κυριαρχικό δικαίωμα αυτό καθ εαυτό, αλλά συνολικά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ξαναερωτάται λοιπόν το δεύτερο ελληνόφωνο ανδρείκελο που χαζογελά δίπλα στον Αιγύπτιο ηγέτη: Είσαι αποφασισμένος Σα(χλα)μαρά μας, να σηκώσεις στους σκυμμένους ώμους σου το βάρος αυτής της εθνικής ευθύνης που η ευόδωσή της προϋποθέτει, ηγέτες περήφανους, Λαό εθνικά αφυπνισμένο, Πολιτική ηγεσία με τσαγανό και όχι φοβική και πρόθυμη να υποκύπτει σε κάθε πίεση υποβαθμίζοντας το ρόλο της στο επίπεδο του κλητήρα; 

Γιατί εμείς νομίζουμε πως ο «ηγέτης» που δε μπορεί να αποφασίσει ούτε καν για το ΦΠΑ της τυρόπιτας χωρίς να πάρει άδεια από τριτοκλασάτους υπαλλήλους, είναι ανίκανος και επικίνδυνος να σηκώσει στους ώμους του το βάρος μιας σοβαρής εθνικής υπόθεσης;

Καλό το παραμύθι λοιπόν Αντώνη με την ΑΟΖ για εσωτερική κατανάλωση. Να θυμάσαι όμως πως ΑΟΖ δε σημαίνει μονάχα βρωμιές στην προεκχώρηση του εθνικού πλούτου της χώρας.Σημαίνει πρωτίστως αποφασιστικότητα και ετοιμότητα για όσα πρόκειται ν’ ακολουθήσουν.

Όχι Αντώνη... Δεν έγινες μάγκας ξαφνικά...

Δε το ΄χεις το πράμα φίλτατε και δε θα το αποκτήσεις στο photoshop. 

O ηγέτης της Αιγύπτου δίπλα στον οποίο χαζογελάς Αντώνη, έχει αποδείξει πως διαθέτει τους αδένες του εθνικά περήφανου ηγέτη. 

Εσύ; Τι ακριβώς έχεις αποδείξει στη θλιβερή σου διαδρομή;

 



Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΔΑΦΙΣΗ, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΚΟΜΗΤΗ

 

Ποτέ έως τώρα μία - ανθρώπινη τουλάχιστον - διαστημική συσκευή δεν έχει προσεδαφιστεί σε έναν κομήτη. Αυτό ακριβώς θα επιχειρήσει την Τετάρτη το πρωί το μητρικό μη επανδρωμένο ρομποτικό διαστημικό σκάφος «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), το οποίο έχει ήδη πλησιάσει κοντά στον κομήτη - στόχο 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο και πρόκειται να απελευθερώσει μια μικρή θυγατρική επίσης ρομποτική συσκευή - εργαστήριο, με την αρχαία ελληνοαιγυπτιακή ονομασία «Φίλαι» (Philae), που θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στον εν κινήσει κομήτη και να «αγκιστρωθεί» σε αυτόν.

Η αποστολή, για την προετοιμασία της οποίας χρειάστηκαν δύο δεκαετίες περίπου, θεωρείται δύσκολη και η έκβαση του παράτολμου εγχειρήματος είναι αβέβαιη. Η επιφάνεια του παγωμένου κομήτη, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, δεν είναι καθόλου ομαλή και οι υπεύθυνοι της αποστολής (μετά από κοπιώδεις μαθηματικούς υπολογισμούς προσπάθησαν να διαλέξουν την λιγότερο κακή λύση  - την τοποθεσία «Αγκιλκία» - όμως η επιτυχία κάθε άλλο παρά διασφαλισμένη είναι. Ο κομήτης φέρει το όνομα δύο ουκρανών αστρονόμων, οι οποίοι τον εντόπισαν για πρώτη φορά το 1969.
 

Ε ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟ!

 

Με αδιαφορία επί της πολιτικής ουσίας, αλλά ταυτόχρονα με έκδηλη ανησυχία ως προς τις δυνητικές συνέπειες, αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και κυρίως την «κρουαζιέρα» του τουρκικού πολεμικού σκάφους ανοιχτά του Σουνίου. Ελάχιστοι Έλληνες ενδιαφέρονται για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, όσο πικρή και αν είναι η διαπίστωση αυτή, όσο και αν δείχνει κάμψη του εθνικού φρονήματος. 

Κανένας Έλληνας όμως δεν θα ήθελε κάποιο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο. Αυτό μας έλειπε τώρα, να «στεφανωθεί» το Μνημόνιο και ο οικονομικός όλεθρος που έχει επιφέρει με ευθύνη των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου και Σαμαρά - Βενιζέλου με μια πολεμική σύρραξη με την Τουρκία, αναλογίζεται με φρίκη ο λαός μας. Θα ήταν συμφορά! 

Υπάρχει ένα μυστήριο, είναι η αλήθεια. διαπιστώνουμε ότι μόνο φέτος και μέχρι στιγμής τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν περάσει από τα στενά του Καφηρέα στη νοτιοανατολική Εύβοια (ο Καφηρέας είναι το γνωστό ακρωτήριο Κάβο ντ' Ορο στη λαϊκή γλώσσα) όχι μία, αλλά... έξι φορές!!! Στις 20 Γενάρη, στις 11 Φλεβάρη, στις 27 Μάρτη, στις 20 Μάη, στις 17 Σεπτέμβρη και στις 4 Νοέμβρη! Δικαίως τώρα γίνεται τόσος ντόρος, αλλά γιατί τις προηγούμενες πέντε φορές οι τουρκικές πολεμικές κρουαζιέρες πέρασαν με κυβερνητική... μούγκα; 

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ γιατί κάλυπτε τόσες φορές την τουρκική προκλητικότητα και τώρα την αποκάλυψε; Τι ακριβώς άλλαξε; Η στάση της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου προκαλεί καχυποψία σε όσους δεν είναι φανατικοί οπαδοί των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Δεν πρέπει να απαντήσει, γιατί πέντε φορές υποβάθμισε συνειδητά την τουρκική επιθετικότητα και την έκτη (!) φορά «ξεφώνισε» την Άγκυρα; Δεν πρέπει να αφήσει υποψίες να πλανώνται. 

Η Τουρκία ξέρουμε γιατί προκαλεί. Απέτυχε το στρατηγικό σχέδιο του Ερντογάν να συγκροτηθεί μουσουλμανικός άξονας Τουρκίας - Αιγύπτου - Ιράν. Στην Αίγυπτο η στρατιωτική χούντα ανέτρεψε τη νόμιμη και δημοκρατικότατα εκλεγμένη κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων, όσο αντιπαθής και αν ήταν σε μας. Στο Ιράν, επίσης δημοκρατικότατα εκλέχτηκε πρόεδρος ο φιλοαμερικανός Ροχανί. Το σχέδιο της Άγκυρας ναυάγησε. Η Τουρκία απομονώθηκε. 

Άνοιγμα στους στρατηγούς κάνει τώρα ο Ερντογάν, από πέρυσι. Αυτοί επιζητούν να επιβεβαιώσουν τον ρόλο τους στο Αιγαίο, καθώς έχουν δεχθεί ισχυρότατα πλήγματα από τον Ερντογάν. Σε αυτό οφείλεται η αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας. Πόλεμο δεν έχουν σκοπό να κάνουν. Αυτά τα παιχνίδια όμως δεν ξέρει κανείς ποτέ πού μπορούν να οδηγήσουν.