30 Οκτωβρίου, 2014

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΥΠΕΡ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΔΙΑΦΘΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

 

Τη σύσταση Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Δίωξης της Διαφθοράς και του Οικονομικού Εγκλήματος προβλέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής και άλλες διατάξεις». Στην εν λόγω επιτροπή θα μετέχουν ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, με τους αναπληρωτές τους.

Η Επιτροπή θα έχει ως αποστολή το συντονισμό των ερευνών και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών της σε υποθέσεις εγκλημάτων διαφθοράς και οικονομικών εγκλημάτων, κατά το προκαταρκτικό ή το προανακριτικό στάδιο της ποινικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου αν για την ίδια υπόθεση έχουν επιληφθεί περισσότερες υπηρεσίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δίωξης της Διαφθοράς και του Οικονομικού Εγκλήματος μετά από γνώμη εισαγγελικού λειτουργού, θα ορίζει τον ελεγκτικό μηχανισμό, για την διενέργεια της σχετικής έρευνας, με βάση την εξειδίκευση, την διαθεσιμότητα και τις ήδη προγραμματισμένες προτεραιότητες.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει πως η προκαταρκτική εξέταση και προανάκριση υποθέσεων οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων που είναι αρμοδιότητας του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, θα διενεργείται από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και την Οικονομική Αστυνομία και θα εποπτεύεται από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς. Για τον σκοπό αυτό, η κατά τόπο αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς επεκτείνεται σε όλη την Επικράτεια.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους προκαλεί αίσθηση το γεγονός πως στην εν λόγω Επιτροπή δεν μετέχει ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

  

Ελλάδα:Αποκαρδιωτικά ήταν τα στοιχεία που ανέδειξε η έκθεση της Unicef σχετικά με την παιδική φτώχεια σε 41 ανεπτυγμένες χώρες. Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη με 40,5% ανάμεσα στις χώρες όπου παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη αύξηση ποσοστού στα παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Ο γενικός διευθυντής της Unicef Ελλάδος, Ηλίας Λυμπέρης,  τόνισε το τι θα έπρεπε να κάνει η πολιτεία για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε προ ημερών η ρύθμιση που αφορά την αυτόνομη εγκατάσταση φυσικού αερίου στις πολυκατοικίες. Διχογνωμία υπήρξε για το ζήτημα της συμμετοχής στα κοινόχρηστα έξοδα θέρμανσης από όσους αυτονομηθούν. Τη διακοπή της συνεδρίασης της συγκλήτου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισε ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης, το πρωί της Πέμπτης, όταν μέσα στην αίθουσα εισήλθαν περίπου 30 φοιτητές. 

Την εκτίμηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την εξασφάλιση 180 βουλευτών, προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος. Το γεύμα του Αντώνη Σαμαρά με τον Κώστα Καραμανλή το μεσημέρι της Τετάρτης στο εστιατόριο «Μilos» του Χίλτον αντιμετωπίζεται εντός κι εκτός των «γαλάζιων» τειχών ως σημαντική εξέλιξη, επειδή επέλεξε ο πρωθυπουργός να αποτελέσει είδηση. 

Ο «αγώνας» για τους 180 βουλευτές εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και η πορεία της χώρας προς την μεταμνημονιακή εποχή στο «μενού» της συζήτησης.

Κόσμος:Το 1984, μία νεαρή γυναίκα γνωρίζει έναν αριστερό ακτιβιστή. Εναν χρόνο μετά αποκτούν παιδί και δύο χρόνια αργότερα εκείνος εξαφανίζεται από προσώπου γης. Σήμερα, η γυναίκα αυτή είναι η πρώτη που λαμβάνει αποζημίωση (539.000 ευρώ) από τη Σκότλαντ Γιαρντ, επειδή όπως αποδείχθηκε ο πατέρας του παιδιού της ήταν αστυνομικός σε μυστική αποστολή - κι εκείνη φυσικά δεν είχε ιδέα.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην ισπανική Σαραγόσα, μέσα σε ένα κουτί πούρων βρέθηκαν - 47 χρόνια μετά - φωτογραφίες της σορού του Τσε Γκεβάρα που είχε τραβήξει φωτορεπόρτερ και είχε δώσει αντίγραφά τους σε ιερέα φοβούμενος πως δεν θα μπορούσε να τις βγάλει από τη Βολιβία. Ορισμένες από τις φωτογραφίες είναι γνωστές ή αναγνωρίσιμες, άλλες όχι, ενώ στο πακέτο βρίσκονται και δύο σπάνιες εικόνες της συμπολεμίστριας του Τσε Γκεβάρα Ταμάρα Μπούνκε.

Εφιάλτης είναι για πολλές γυναίκες στον κόσμο η μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς, καθώς συχνά πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Μπογκοτά, Πόλη του Μεξικού, Λίμα και Δελχί είναι οι τέσσερις λιγότερο ασφαλείς πόλεις για να κυκλοφορεί μία γυναίκα με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Μόσχα θεωρείται περισσότερο επικίνδυνη για τις γυναίκες.

Η Credit Suisse πίστωσε κατά λάθος τον Ιανουάριο 1,5 εκατ. δολάρια στον μάνατζερ ενός hedge fund και χρειάστηκαν μερικές ημέρες για να αντιληφθεί ότι είχε γίνει λάθος και ότι το fund, που βρισκόταν σε φάση κλεισίματος, κανονικά δεν έπρεπε να έχει δεκάρα στους λογαριασμούς του. «Μην ανησυχείτε, θα το κανονίσω» τους απάντησε ο μάνατζερ σε e-mail - αυτή ήταν και η τελευταία φορά που έδωσε σημεία ζωής...

Τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο της Τυνησίας απέσπασε το κοσμικό κόμμα Νίντα Τουνές, με το μέχρι πρότινος κυρίαρχο κόμμα των μετριοπαθών ισλαμιστών της Ενάχντα να γλιστρά στη δεύτερη θέση. Το Νίντα Τούνις - που έχει δεσμούς και με το καθεστώς που ανέτρεψε η «Αραβική Άνοιξη» - πρέπει να ξεκινήσει συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Η Τύνιδα ετοιμάζεται επίσης για προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Οικονομία: Πρόστιμα 33,5 εκατ. ευρώ για αδήλωτη εργασία επέβαλαν τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ στο τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2014, ανεβάζοντας έτσι στα 50,5 εκατ. ευρώ τα συνολικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε υποθέσεις «μαύρης» εργασίας από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι σήμερα.  

Στις 20 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου που θα εγκρίνει τη νέα δομή της διοίκησης του πιστωτικού ιδρύματος, αλλά και τις αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα τεστ αντοχής των τραπεζών, αλλά και τα κόκκινα δάνεια θα συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει το επόμενο διάστημα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με πολιτικούς αρχηγούς και κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες.

Αθλητισμός: Τα 54α γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα, Πέμπτη, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο - κατά πολλούς - κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ποδοσφαίρου, γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1960 στο Λανούς του Μπουένος Άιρες και «χόρεψε» στα γήπεδα για 21 χρόνια (1976-1997). Οδήγησε την Αργεντινή στην κατάκτηση του Μουντιάλ το 1986, σημειώνοντας το «Χέρι του Θεού» και το «Γκολ του αιώνα» απέναντι στην Αγγλία, ενώ σε συλλογικό επίπεδο, χάρισε στη Νάπολι δύο πρωταθλήματα Ιταλίας και ένα Κύπελλο UEFA. 

Ωστόσο, έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, δεν υπήρξε και το καλύτερο παιδί γεγονός που τον έκανε να αποκτήσει φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς. Το σίγουρο πάντως είναι ότι όλοι υποκλίθηκαν στον... Θεό της μπάλας. Η Νιούκαστλ νίκησε 2-0 (6' Άαρονς, 75' Σισοκό) τη Μάντσετσερ Σίτι στο «Ετιχαντ» και προκρίθηκε στους προημιτελικούς του Λιγκ Καπ Αγγλίας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη έκπληξη της φάσης των «16». Οσο για την Τότεναμ, προσεχή αντίπαλο του Αστέρα Τρίπολης στο Γιουρόπα Λιγκ, τα βρήκε... σκούρα απέναντι στη Μπράιτον (Τσάμπιονσιπ) στο "Γουάιτ Χαρτ Λέιν" αλλά προκρίθηκε με 2-0 και σκόρερ τους Λαμέλα (54΄), Κέιν (74΄).

Η 500ή εμφάνιση του Τζίτζι Μπουφόν με τη φανέλα της Γιουβέντους δεν έφερε... γούρι στην πρωταθλήτρια Ιταλίας, που είχε δύο δοκάρια αλλά ηττήθηκε 1-0 από την Τζένοα στο «Λουΐτζι Φεράρις» με γκολ στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του Campionato. Έτσι, η Ρόμα την έπιασε ξανά στην κορυφή τους «μπιανκονέρι», αφού επικράτησε με 2-0 της Τσεζένα στο «Ολίμπικο».

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1896:Γεννιέται ο Κώστας Καρυωτάκης, Έλληνας ποιητής και πεζογράφος 
1924:Γεννιέται ο ηθοποιός Νίκος Ρίζος 
1863:Ο Γεώργιος Α' στέφεται βασιλιάς της Ελλάδας
1908: Κάνουν πρεμιέρα στους δρόμους της Αθήνας τα ηλεκτρικά τραμ, τα οποία αντικαθιστούν σταδιακά τα ιππήλατα. Τα επόμενα δύο χρόνια, το δίκτυο του τραμ απέκτησε 257 οχήματα - 150 κινητήρια και 107 ρυμουλκούμενα - μαζί με τα παλιά, που επαναχρησιμοποιήθηκαν ως ρυμουλκούμενα. Το τελευταίο κουδούνισμα από καμπανάκι αθηναϊκού τραμ ακούστηκε έξω από το αμαξοστάσιο της Αγίας Τριάδας Κεραμεικού, τα μεσάνυχτα της 15ης προς 16η Οκτωβρίου του 1960. Παρέμεινε, ωστόσο, η γραμμή του τραμ του Περάματος. 
1930:Υπογράφεται στην Άγκυρα, συνθήκη φιλίας Ελλάδας και Τουρκίας μεταξύ Βενιζέλου και Ατατούρκ 
1978:Πεθαίνει ο ηθοποιός Λαυρέντης Διανέλος
1831:Συλλαμβάνεται ο Νατ Τέρνερ, επικεφαλής της πιο αιματηρής εξέγερσης των σκλάβων στη Βιρτζίνια.
1918:Η Γερμανία καταθέτει τα όπλα και ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος οδεύει προς τη λήξη του. Υπογράφεται η Συνθήκη ανακωχής του Μούδρου, μεταξύ του Άγγλου ναυάρχου Κάλθορπ, πληρεξούσιου των Συμμάχων της Αντάντ από τη μία πλευρά και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από την άλλη. Η συνθήκη αυτή ουσιαστικά τερμάτισε τις εχθροπραξίες
1862:Ο δρ Γκάτλινγκ εφευρίσκει το ομώνυμο πολυβόλο
1961:Πραγματοποιείται από τη Σοβιετική Ένωση η μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή της ιστορίας με την Τσαρ μπόμπα
1921:Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Ντέμπορα Κερ



30/10/2014 - ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΑΙΤΙΟΙ

 

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Για τις τραγικές στιγμές καταστροφής και ανθρώπινης αγωνίας που έζησαν το Ίλιον, η Νίκαια καθώς και πολλές άλλες συνοικίες της Αττικής στις πλημμύρες της περασμένης Παρασκευής δεν φταίει αποκλειστικά η σημερινή κυβέρνηση. Ούτε ο Ντινόπουλος… Φταίει μια ολόκληρη νοοτροπία ασυδοσίας και εύκολης αρπαχτής που συνόδευσε την οικιστική εξάπλωση της πρωτεύουσας στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Ιδιαίτερα τα «δυτικά προάστια», οι λεγόμενες γειτονιές των οικονομικά ασθενεστέρων, αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες χωρίς κανέναν σχεδιασμό και εις πείσμα κάθε κανόνα σύγχρονης ρυμοτομίας. 

Πέραν του χαμηλής αισθητικής αποτελέσματος, η άναρχη, αυθαίρετη και… βιαστική δόμηση οδήγησε σε επικίνδυνες κακοτεχνίες και απίθανες εργολαβικές «πατέντες» προκειμένου να ξεπεραστούν αντικειμενικά προβλήματα στατικής, όπως το χτίσιμο χωρίς αντισεισμικές προδιαγραφές και η ανέγερση οικοδομών πάνω σε πρόχειρα μπαζωμένα ρέματα. Οι εποπτικές αρχές, με προεξάρχουσα την καθ’ ύλην αρμόδια πολεοδομία, δεν έκαναν ούτε στοιχειωδώς τους προβλεπόμενους ελέγχους. Το αντίθετο μάλιστα. Σε πολλές περιπτώσεις έκαναν τα στραβά μάτια έναντι των γνωστών «ωφελημάτων», ενώ σε άλλες φρόντιζαν να εξαντλούν την αυστηρότητα και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, 

Εις βάρος ευσυνείδητων και νομοταγών πολιτών που αρνήθηκαν να πληρώσουν τα «γρηγορόσημα» ή να «λαδώσουν» για να καλύψουν παρανομίες. Τα φαινόμενα αυτά βέβαια δεν περιορίστηκαν στη δόμηση της πρωτεύουσας. Ανάλογα αίσχη έγιναν και σε νησιά του Αιγαίου, όπου ξεφύτρωσαν παραθεριστικές κατοικίες με παράνομα ημιυπόγεια και αδήλωτες πισίνες. Μόνο που εκείνη η μορφή οικιστικής παραβατικότητας, σε σχέση με αυτή των πυκνοκατοικημένων αστικών κέντρων, δεν έβαζε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. «Ωραίες όλες αυτές οι διαπιστώσεις, αλλά τώρα τι κάνουμε;», θα ρωτούσε εύλογα κάποιος. Δυστυχώς, το κακό έχει γίνει και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.  

Ούτε ασφαλώς μπορούν να γκρεμιστούν από τη μια μέρα στην άλλη δεκάδες οικοδομικά τετράγωνα.  Σίγουρα όμως μπορεί να γίνει μια πλήρης αυτοψία από την πολεοδομία, τους δήμους και την περιφέρεια προκειμένου να υπάρξει πλήρης καταγραφή όλων των επικίνδυνων κατασκευών, υποψήφιων να προκαλέσουν προβλήματα σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Και αντιστοίχως να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Τέλος, καλό θα ήταν για λόγους δειγματοληπτικής διαπόμπευσης και όχι ασφαλώς αναδρομικής λογοδοσίας, αφού το νομικό μας σύστημα δεν επιτρέπει τέτοιου είδους… πολυτέλειες. 

Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των μηχανικών που υπέγραψαν άδειες σε τέτοια κτίρια, καθώς και των προϊσταμένων της πολεοδομίας που τις ενέκριναν. Χιλιάδες θα είναι σαν κι αυτούς σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή μήπως στο μέλλον αποθαρρυνθούν οι μιμητές τους… 


ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΕΝΕΔΩΣΑΝ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

Τελικά, το γαλλοϊταλικό αντάρτικο που αποπειράθηκε να αντισταθεί στην προέλαση των «δυνάμεων λιτότητας» της Ανγκελα Μέρκελ βρήκε... τοίχο, με το Βερολίνο να πετυχαίνει ακόμη μία εμφατική νίκη εναντίον εκείνων που σηκώνουν ή κάνουν ότι σηκώνουν - κεφάλι σε όσα, εξόφθαλμα πια, επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρώπη. Όσο για τους Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι; Αποδείχτηκαν ότι είναι περισσότερο αντάρτες του... γλυκού νερού παρά ηγέτες με πυγμή πολιτική, που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν για το καλό όλων το κλίμα μιζέριας που κυριαρχεί στην ευρωζώνη.

Η ουσία είναι ότι το Παρίσι έσπευσε να ανακοινώσει μέτρα για την περαιτέρω μείωση του γαλλικού ελλείμματος κατά 3,6 δισ. ευρώ, ενώ και η Ρώμη από την πλευρά της υποσχέθηκε μείωση του ιταλικού ελλείμματος κατά 4,5 δισ. ευρώ. Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η γαλλική κυβέρνηση προχωρά σε «διευκρινίσεις» και «νέα μέτρα» που θα της επιτρέψουν να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κατά 3,6 δισ. ευρώ, πέραν των αρχικών προβλέψεων.

Αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ το 2015. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά βέβαια συγκαταλέγεται η ακύρωση ορισμένων από τις φοροαπαλλαγές αξίας περίπου 3,3 δισ. ευρώ, που είχε τάξει - και τώρα παίρνει πίσω - ο Ρέντσι την περασμένη εβδομάδα.

Το... κακό για το Παρίσι και τη Ρώμη ξεκίνησε ουσιαστικά λίγα εικοσιτετράωρα πριν, από τη στιγμή που με επιστολές της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει εξηγήσεις από τη Γαλλία και την Ιταλία για τη μη τήρηση των δεσμεύσεών τους, χτυπώντας τους έμμεσα καμπανάκι. Λίγο αργότερα ήρθαν και οι δηλώσεις της Μέρκελ, που δεν άφηναν κανένα περιθώριο «ανυπακοής» στους δύο εταίρους της Γερμανίας.

«Η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι η Ιταλία δεν θα κάνει το ίδιο» είχε πει η Μέρκελ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στο Μιλάνο - παρουσία των Ολάντ και Ρέντσι...