27 Οκτωβρίου, 2014

ΜΑΣΤΙΓΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΓΟΡΟΠΩΛΗΣΙΑ ΒΡΕΦΩΝ: ΣΥΝΕΡΓΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ

 

Ο πόθος απόκτησης ενός παιδιού από άτεκνα ζευγάρια αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τη δράση κυκλωμάτων εμπορίας βρεφών. Στην παράνομη «αγορά» βρεφών η τιμή ενός νεογέννητου κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 20.000 ευρώ. Φθηνότερα κοστίζουν τα μελαχρινά βρέφη και πιο ακριβά τα ξανθά ή ανοικτόχρωμα. 

Η τελική τιμή ενός νεογνού επηρεάζεται επίσης από τον χρόνο παράδοσής του: τα… ετοιμοπαράδοτα βρέφη κοστίζουν ακριβότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα, ενώ θεωρείται πλεονέκτημα να έχουν γεννηθεί πριν από μόλις τρεις έως πέντε ημέρες και σίγουρα να μην έχουν «σαραντίσει».

Ως επιπλέον υπηρεσία, τα κυκλώματα διακινητών χρεώνουν τη δυνατότητα του άτεκνου ζευγαριού να επιλέξει το παιδί της αρεσκείας του μεταξύ δύο, τριών ή και περισσότερων νεογέννητων βρεφών. «Κανένα από τα παιδιά μας δεν είναι πάνω από 40 ημερών. Εάν δεν σας αρέσει αυτό που θα σας φέρουμε, μπορείτε να το δώσετε πίσω και θα σας φέρουμε άμεσα άλλο» έλεγε σε αστυνομικούς που παρίσταναν το άτεκνο ζευγάρι γυναίκα που συνελήφθη τον Σεπτέμβριο στα Τρίκαλα ως μέλος κυκλώματος εμπορίας βρεφών.

Στους υποψήφιους θετούς γονείς τα κυκλώματα συχνά δεν εμφανίζουν τη φυσική μητέρα του βρέφους, ιδίως όταν αυτή είναι π.χ Ρομά από τη Βουλγαρία. Αντίθετα, μπλοφάρουν και παρουσιάζουν ως μάνα μια γυναίκα π.χ. από τη Ρωσία, προκειμένου να δημιουργήσουν την προσδοκία στους θετούς γονείς ότι το παιδί τους θα γίνει ξανθό και ψηλό… 

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ραντεβού για την παράδοση – παραλαβή δίνονται όχι κοντά στα δημόσια μαιευτήρια όπου συνήθως γίνεται ο τοκετός, αλλά έξω από ακριβές ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου το κύκλωμα να καλλιεργήσει την εντύπωση στους αγοραστές ότι το νεογνό ανήκε σε εύπορο ζευγάρι και άρα έχει αυξημένες πιθανότητες να είναι υγιές.

Τα περισσότερα κυκλώματα ελέγχονται από Βούλγαρους υπηκόους. Εντοπίζουν με τη βοήθεια συνεργών τους– εγκύους στη Βουλγαρία, τις οποίες μεταφέρουν στην Ελλάδα για τον τοκετό.Σε κάποιες περιπτώσεις πείθουν γυναίκες να μείνουν έγκυες και να τεκνοποιήσουν με απώτερο σκοπό να πουλήσουν το παιδί τους αντί ποσού που συνήθως ξεπερνά τις 3.000 ευρώ.

Για όσο διάστημα παραμένουν στην Ελλάδα, οι αλλοδαπές «φιλοξενούνται» σε διαμερίσματα μισθωμένα από το κύκλωμα και γεννούν σε δημόσια νοσοκομεία, όπου ο έλεγχος είναι πλημμελής. Δηλώνουν τη γέννηση του παιδιού στα κατά τόπους ληξιαρχεία, δίνοντας όμως ελλιπή ή ανακριβή στοιχεία για την ταυτότητα, τον τόπο διαμονής τους κ.ά. Αρμόδιος αστυνομικός δήλωσε ότι «στα δημόσια νοσοκομεία δεν γίνεται κανενός είδους έλεγχος, στοιχείο που καθιστά την Ελλάδα “παράδεισο” για τη δράση παράνομων κυκλωμάτων».

Είπε ακόμα ότι τα κατά τόπους ληξιαρχεία δεν είναι ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένα, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η σε βάθος διερεύνηση υποθέσεων. Ρόλο συνεργών παίζουν δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών: η φυσική μητέρα συντάσσει ενώπιον συμβολαιογράφου πληρεξούσιο με το οποίο εξουσιοδοτεί δικηγόρο να παραστεί αντ’ αυτής στο δικαστήριο (Πρωτοδικείο) που θα επικυρώσει την υϊοθεσία.

Η συναινετική υιοθεσία είναι νόμιμη υπό την προϋπόθεση ότι δεν «παρεμβάλλεται χρήμα».Σε διαφορετική περίπτωση διώκεται ως κακούργημα.Από έγγραφα που κατασχέθηκαν σε πρόσφατες αστυνομικές έρευνες προκύπτει ότι τους τελευταίους μήνες έχουν ολοκληρωθεί δεκάδες παράνομες αγοραπωλησίες βρεφών σε Τρίκαλα, Βόλο, Σέρρες, Θεσσαλονίκη και φυσικά στην Αθήνα.

Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, ο 45χρονος Βούλγαρος Ali Ch. ή «Αλέκος» αποκάλυψε εν αγνοία του σε αστυνομικούς της Ασφάλειας Τρικάλων, που παρίσταναν το άτεκνο ζευγάρι, ότι τα τελευταία χρόνια έχει πουλήσει εκατό «κομμάτια», εννοώντας φυσικά βρέφη ηλικίας μόλις λίγων ημερών. Συνελήφθη την 23η Σεπτεμβρίου μαζί το δίκτυο συνεργών του, στο οποίο κατηγορούνται ότι συμμετείχαν ένας συμβολαιογράφος και μία δικηγόρος από τα Τρίκαλα.

Αφορμή για την έρευνα υπήρξε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία στην Ασφάλεια Τρικάλων που αφορούσε την εμπλοκή στην υπόθεση της 45χρονης Γεωργίας Χ., η οποία είχε πρόσφατα εγκαταλείψει τον σύζυγό της, ιδιοκτήτη αρτοποιείου στο κέντρο των Τρικάλων. Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε αρχές Αυγούστου, όταν γυναίκα αστυνομικός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη 45χρονη ζητώντας τη μεσολάβησή της για την αγορά ενός βρέφους.

«Χρειάστηκαν αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες μέχρι η αστυνομικός να κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Τελικά, η 45χρονη είπε “εντάξει μπορώ να σε βοηθήσω.  Έχω βοηθήσει και άλλες οικογένειες στο παρελθόν. Μου αρέσει να δίνω χαρά σε νέα ζευγάρια”», περιγράφει αξιωματικός της Ασφάλειας Τρικάλων, που είχε την ευθύνη της έρευνας. Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη σύλληψη των μελών του κυκλώματος, την 23η Σεπτεμβρίου ο 45χρονος Ali Ch. ή «Αλέκος» και η Ελληνίδα συνεργός του είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με το ζεύγος των αστυνομικών, για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της μεταξύ τους συμφωνίας.

«Η τιμή πώλησης καθορίστηκε στις 10.000 ευρώ. “Θέλεις αγόρι ή κορίτσι;” ρωτούσε ο Ali Ch. και διευκρίνιζε ότι “αν δεν σου αρέσει μπορώ να σου φέρω άμεσα άλλο”. Τελικά, έφερε ένα όμορφο αγοράκι, που είχε γεννηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Η φυσική του μητέρα θα εισέπραττε 7.000 ευρώ και εκείνος 3.000 ευρώ.

Όταν οι αστυνομικοί είπαν σκόπιμα ότι “τη γραφειοκρατία θα αναλάβουν δικοί μας δικηγόροι που είναι φθηνοί” η 45χρονη απάντησε ότι “συνεργαζόμαστε με δικούς μας. Αυτοί θα αναλάβουν τη διαδικασία”». Η αστυνομική επιχείρηση έγινε το απόγευμα της 23ης Σεπτεμβρίου, τη στιγμή που το ζευγάρι των αστυνομικών και τα μέλη του κυκλώματος κατευθύνονταν στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Κατά τις έρευνες βρέθηκαν έξι ή επτά πληρεξούσια για υιοθεσίες, τα οποία είχε συντάξει ο κατηγορούμενος συμβολαιογράφος.

Τέσσερα από αυτά είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει η κατηγορούμενη δικηγόρος, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις ο 45χρονος Ali Ch. που προφυλακίστηκε ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος εμφανιζόταν να εκτελεί χρέη… μεταφραστή.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

 

Αποδεχόμενος ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιωάννης Ι΄ την πρόσκληση του εν Χριστώ αδελφού του, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, επισκέφθηκε μαζί με την συνοδεία του την Εκκλησία της Ελλάδος από τις 23 έως τις 27 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιώντας την καθιερωμένη Ειρηνική επίσκεψη.
Κατά την διάρκεια των διμερών συναντήσεων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και οι Συνοδικοί Μητροπολίτες ανέφεραν στον Μακαριώτατο Αντιοχείας τα σημαντικά βήματα πνευματικής ανάπτυξης που κάνει η Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός εξαιτίας της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιοχείας και η συνοδεία του εκτιμώντας το έργο που επιτελεί η Εκκλησία της Ελλάδος δια της Μ.Κ.Ο ‘’Αποστολή’’ για τους απόρους, τους ασθενείς και όλους τους αναξιοπαθούντες, ευχήθηκαν στους διευθύνοντες, τους ευεργέτες και τους δωρητές της ο Θεός να τους χαρίζει υγεία και δύναμη, ώστε να υπηρετούν τους μικρούς αδελφούς του Κυρίου.
Επίσης, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας ευχήθηκε ο Θεός να ενισχύει τον ελληνικό λαό να ξεπεράσει αυτή την κρίση ώστε να παραμένει πάντα στις αξίες εκείνες, οι οποίες τον διακρίνουν εδώ και αιώνες.
Στην συνάντηση που είχε ο Πατριάρχης και η συνοδεία του με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και τα Συνοδικά Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεταξύ άλλων συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών στους τομείς της ποιμαντικής, της θεολογίας και της κοινωνίας, και αξιολογήθηκε η έως τώρα συνεργασία με την Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος.
Σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή εμπειριών στους τομείς θεολογικών σπουδών, δηλώνοντας ότι αποβλέπουν σε μία σταθερή συνεργασία στον πολιτιστικό και επιστημονικό τομέα και στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ώστε αυτά να αποτελέσουν κοινή Ορθόδοξη μαρτυρία στο σύγχρονο κόσμο.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη σωστής προετοιμασίας ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου η οποία θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη το 2016. Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη να εξαλειφθεί κάθε εμπόδιο που θα μπορούσε να ματαιώσει την σύγκληση αυτής. Ο Πατριάρχης Αντιοχείας ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος και από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος να συνεχίσουν τη μεσιτεία τους προς επίλυση της κρίσης που προκάλεσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μεταξύ αυτού και του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ώστε αυτό το πρόβλημα να μην είναι εμπόδιο στη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Έντονη ήταν η αναφορά που έγινε στη δεινή κατάσταση των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής και κυρίως των Ορθοδόξων της Συρίας, του Λιβάνου και του Ιράκ. Το θέμα αυτό τέθηκε σε όλες τις συζητήσεις του Πατριάρχου με τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως και με τον Υπουργό Εξωτερικών.
Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη δοκιμασία των Χριστιανών των περιοχών αυτών, οι οποίοι υποφέρουν από την τρομοκρατία, το τακφίρ (δηλαδή την απόδοση σε αυτούς της κατηγορίας της «απιστίας»), την ανελευθερία, καθώς και από την μη ύπαρξη ειρηνευτικών διπλωματικών λύσεων στην περιοχή τους.
Αυτή η περιοχή, τόνισε ο Πατριάρχης, υποφέρει από τα συμφέροντα των εθνών που θέλουν να αλλάξουν τα σύνορά της, να αφανίσουν τον πολιτισμό της και να μοιραστούν τον πλούτο της, χρησιμοποιώντας τους λαούς των διαφόρων θρησκειών ως ανθρώπινες ασπίδες και θυσίες. Περί τούτου, η Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασε την πικρία της για την στάση των πολιτισμένων κρατών για όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο Μακαριώτατος Αντιοχείας ενημέρωσε τους Έλληνες αξιωματούχους για τις επιπτώσεις του πολέμου στην περιοχή, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά την Εκκλησία και τους Χριστιανούς. Αναφέρθηκε στις εκτεταμένες καταστροφές ναών, μοναστηριών και οικιών, καθώς και στο θέμα των προσφύγων.

Κατά τις συναντήσεις τους, οι δύο Προκαθήμενοι δεν παρέλειψαν να τονίσουν και να εκφράσουν την λύπη τους για το πλήγμα που υπέστη η Αντιοχειανή Εκκλησία εξαιτίας της προ ενάμιση έτους απαγωγής των δύο Μητροπολιτών Χαλεπίου Ιωάννη και Παύλου, γεγονός πρωτόγνωρο για την ειρηνική ιστορία της περιοχής. Το χειρότερο είναι ότι υπάρχει μία διεθνής σιωπή για το γεγονός αυτό και για την τύχη των απαχθέντων, πράγμα που σκανδαλίζει τους πιστούς.
Οι Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας, μαζί με τους πολιτικούς της χώρας, αξιολόγησαν θετικά την στάση της Αντιοχειανής Εκκλησίας, η οποία δεν εμπλέκεται στην κρίση της χώρας με στενή θρησκευτική λογική, αλλά την θεωρεί ένα πόλεμο μεταξύ των ισχυρών της γης που χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές διαφορές στις συγκρούσεις τους.
Όπως τόνισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, «Η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό σας, ως αδελφή συγκυρηναίος, στον αγώνα που διεξάγετε για την ειρήνη, την κατάπαυση των πολέμων και των φανατικών συγκρούσεων, για την συναδέλφωση μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, ακόμη και των διαφόρων θρησκευμάτων, γιατί γνωρίζετε καλώς ότι οι φιλήσυχοι θρησκευόμενοι δεν επιθυμούν τον πόλεμο, τον οποίο τροφοδοτούν, ως μη ώφελε, τα ακραία φανατικά στοιχεία, συνεπικουρούμενα δυστυχώς από ξένα προς την θρησκεία κέντρα».
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας ευχαρίστησε την Εκκλησία της Ελλάδος, την Ελληνική Κυβέρνηση και τον αγαπητό και πιστό λαό της Ελλάδος για την υπέροχη υποδοχή, την φιλοξενία, την καλή οργάνωση της επίσκεψης, καθώς και για τις παρασημοφορήσεις εκ μέρους του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, προσφέροντας αυτές σε όλο το πλήρωμα της Αντιοχειανής Εκκλησίας.
ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:Σκληρή απάντηση σε κυριακάτικο δημοσίευμα, που ανέφερε ότι αν και προεκλογικά η Ρένα Δούρου στήριξε τις απολυμένες καθαρίστριες, τώρα αρνείται να τις προσλάβει, προτιμώντας ιδιωτική εταιρία καθαρισμού, έδωσε τη Δευτέρα η περιφερειάρχης Αττικής. Δεν είχαμε τάξει κάτι και δεν υιοθετούμε πελατειακή λογική, τόνισε και πρόσθεσε ότι η εν λόγω σύμβαση είναι από τον περασμένο Μάρτιο και επανεξετάζεται όπως και όλες της προηγούμενης διοίκησης.

Οριστική παύση επιβλήθηκε στον διευθυντή του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου «Η Παναγιά» της Θεσσαλονίκης για συνταγογραφήσεις ακριβών φαρμάκων εκτός του ΕΟΦ που έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, που ζητούσε να μετατραπεί σε οριστική παύση, δηλαδή απόλυση, η ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών που είχε επιβληθεί στον διευθυντή.

Αιτήσεις συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών που έγιναν μετά τις 31 Αυγούστου παγώνει τώρα ο υπουργός Παιδείας προκειμένου να εξοικονομήσει προσωπικό για τα εναπομείναντα κενά στα σχολεία. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που δεν διαθέτει πλέον σχεδόν καθόλου πιστώσεις για να καλύψει όσα κενά απέμειναν - κάπου 500 κατά το υπουργείο, πάνω από 1.000 κατά τους εκπαιδευτικούς - αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα τελευταία μέσα που διαθέτει.

Στην ηλεκτρονική εποχή περνά η ακτοπλοΐα με την επικείμενη εφαρμογή του e-ticket. Από την επόμενη τουριστική σεζόν οι επιβάτες θα μπορούν πλέον να εξασφαλίζουν το εισιτήριό τους μέσω του έξυπνου κινητού τους ή απλά μέσω υπολογιστή. Παροδικές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας που θα είναι περισσότερες στο Αιγαίο, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, αναμένουν οι μετεωρολόγοι σήμερα Δευτέρα. Χαμηλές θερμοκρασίες στην κεντρική και δυτική Μακεδονία. Ανοιχτά τα χιονοδρομικά κέντρα στο Πισοδέρι και στη Βασιλίτσα. 

Κόσμος:Οι εισαγγελείς ζήτησαν την επιβολή της θανατικής ποινής κατά του πλοιάρχου του νοτιοκορεατικού οχηματαγωγού Sewol, που ναυάγησε τον περασμένο Απρίλιο παρασύροντας στον θάνατο περισσότερους από 300 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους μαθητές σχολείου που συμμετείχαν σε σχολική εκδρομή. Με πέτρες κατά της αστυνομίας, μπύρα στο χέρι και συνθήματα όπως «έξω οι ξένοι» συγκεντρώθηκαν περίπου 2.500 άτομα στο κέντρο της Κολωνίας στη Γερμανία για διαδήλωση εναντίον του σαλαφισμού - στο τέλος της οποίας δεν έλειψε η ένταση με την αστυνομία.

Η συγκέντρωση, με την υπογραφή της νεοσύστατης ομάδας «χούλιγκαν εναντίον σαλαφιστών», είχε διοργανωθεί από ποδοσφαιρικούς συλλόγους αλλά το ακροδεξιό άρωμα ήταν ξεκάθαρα αισθητό. Την αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου ξεκινά ο ουκρανός πρόεδρος μετά το κλείσιμο της κάλπης για το Κοινοβούλιο, στην οποία μπροστά ήρθαν τα κόμματα που κοιτάζουν προς τη Δύση. Ως πρώτος υποψήφιος θεωρείται η «Αυτοάμυνα», τρίτο κόμμα μετά το κόμμα του πρωθυπουργού Γιατσένιουκ. Πρώτη φορά εκτός Βουλής το Κομμουνιστικό Κόμμα. Εκτός εκλογικού χάρτη, πέραν φυσικά της Κριμαίας, επαρχίες στα ανατολικά υπό τον έλεγχο των φιλορώσων.

Έχασε τη μάχη ένα από τα 14χρονα κορίτσια που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά το μακελειό σε σχολείο του Σιάτλ, όταν συμμαθητής τους άνοιξε πυρ στην καφετέρια του σχολείου Μέρισβιλ-Πίλτσακ στο Μέρισβιλ. Ακόμη τρεις έφηβοι, ένα κορίτσι και δύο αγόρια, νοσηλεύονται τραυματισμένοι στο νοσοκομείο. Στην προεδρία της Βραζιλίας επανεξελέγη η Ντίλμα Ρούσεφ, επικρατώντας σχεδόν οριακά του ανθυποψηφίου της Αέσιο Νέβες με 51,6% στο σύνολο των αποτελεσμάτων. Την κάλπη, που σχηματίζει  την εικόνα μίας μοιρασμένης χώρας, ακολουθεί η πρόκληση αναζωογόνησης της οικονομίας. «Θέλω να γίνω καλύτερη πρόεδρος από ό,τι ήμουν μέχρι τώρα» είπε η πρόεδρος μετά το αποτέλεσμα, χωρίς να δίνει ακόμη σημάδια αλλαγής πλεύσης στην οικονομική της πολιτική. 

Οικονομία:Την εκτίμηση ότι οι πελατειακές πρακτικές και η δωροδοκία θα επιμείνουν στην Ελλάδα εκφράζει ο αρθρογράφος των Financial Times Τόνυ Μπάρμπερ σε χθεσινό του δημοσίευμα στην βρετανική εφημερίδα (Patronage and bribery will persist in Greece). Σε ισχύ τίθεται από την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου ο νέος οργανισμός του υπουργείου Οικονομικών, βάσει του οποίου επέρχονται σημαντικές αλλαγές τόσο στον αριθμό των οργανικών θέσεων του υπουργείου, όσο και στη διοικητική του διάρθρωση.

Ο νέος οργανισμός προσδιορίζει στις 16.598 τις οργανικές θέσεις προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών, προβλέποντας πως από αυτές οι 9.971 αφορούν σε θέσεις εφοριακών υπαλλήλων.  Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με συντονισμένο τρόπο στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση των Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η όλη διαδικασία είναι στενά συνδεδεμένη με την πρόοδο ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα. 

Αθλητισμός:Νεκρός από πυροβολισμό βρέθηκε ο βασικός τερματοφύλακας της Νοτίου Αφρικής καθώς και των Ορλάντο Πάιρατς, Σένζο Μεγίβα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της αγγλικής ιστοσελίδας «Daily Mail», η οποία επικαλείται τις Αστυνομικές Αρχές, επτά άνδρες διέρρηξαν το σπίτι στο οποίο βρισκόταν ο 27χρονος και τον πυροβόλησαν πριν τραπούν σε φυγή.

Τη σημερινή ημέρα θα θυμάται για πάντα ο Κάρλος Εντουάρντο της Νις. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός ήταν ασυγκράτητος στο εντυπωσιακό 7-2 της ομάδας του στην έδρα της Γκινγκάμπ, πετυχαίνοντας πέντε γκολ, ένα παραπάνω απ΄όσα είχε συνολικά στην περσινή σεζόν με την Πόρτο, απ΄όπου έχει αποκτηθεί ως δανεικός!

Τα πάνω κάτω έφερε η Σεβίλη στα τελευταία λεπτά του αγώνα με τη Βιγιαρεάλ, πήρε τη νίκη με 2-1 κι «έπιασε» τη Μπαρτσελόνα στην κορυφή της Primera Division, μετά από 9 αγωνιστικές. Στην 7η θέση του πρωταθλήματος ανέβηκε η Μάλαγα. Η ομάδα του Χάβι Γκαρσία επικράτησε 4-0 της Ράγιο Βαγιεκάνο και έφτασε τους 15 βαθμούς, επτά λιγότερους από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα.

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ) 
1822:Ο Κανάρης πυρπολεί τουρκική υποναυαρχίδα στην Τένεδο.
1922:Πραγματοποιείται υπό τον Μπενίτο Μουσολίνι η "Μεγάλη Πορεία" προς την Ρώμη για την κατάληψη της εξουσίας.
1938:Η βιομηχανία χημικών "Du Pont" ανακοινώνει την δημιουργία του nylon. 
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
1782:Nikolo Paganini, Ιταλός βιρτουόζος βιολιστής και συνθέτης.
1811:Isaac Singer, Αμερικανός εφευρέτης της ραπτομηχανής.


27/10/2014 - Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ «ΚΙΒΩΤΟΣ» ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

 

Επιπλέον 10 χιλ. νέες ποικιλίες φυτών απ' όλο τον κόσμο προστέθηκαν στο Παγκόσμιο Θυσαυροφυλάκιο Σπόρων της Νορβηγίας, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η παγκόσμια σίτιση και να διασωθούν δείγματα όλων των ποικιλιών σπόρων, που γνωρίζει ο άνθρωπος. Στην «αποθήκη» της Αρκτικής, η οποία μπορεί να «φιλοξενήσει» πάνω από 100 εκατομμύρια δείγματα σπόρων, έχουν αποθηκευτεί ήδη 825 χιλ. δείγματα σπόρων, αντιπροσωπεύοντας 13 χιλ. χρόνια αγροτικής ιστορίας.

Το Διεθνές Svalbard Seed Vault (SISV), που είναι επίσης γνωστό και ως «Θησαυροφυλάκιο για την επόμενη ημέρα της Κρίσεως (The doomsday vault)», αποτελεί δικλίδα ασφαλείας επιπροσθέτως του δικτύου τραπεζών σπόρων σε όλο τον κόσμο, αλλά απειλούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από πολέμους, ατυχήματα και φυσικές καταστροφές. Η προστασία της ποικιλότητας των καλλιεργειών του πλανήτη είναι θεμελιώδης για τη διασφάλιση της ασφάλειας σίτισης από την απειλή της κλιματικής αλλαγής, όπως προειδοποίησε το Παγκόσμιο Καταπίστευμα Ποικιλίας Καλλιεργειών (GCDT), το οποίο διαχειρίζεται το θησαυροφυλάκιο. Μια σειρά από αποστολές σπόρων προς το Σβάλμπαρντ αυτό τον μήνα θα βοηθήσει σε αυτόν τον αγώνα, σύμφωνα με εκπροσώπους του GCDT.

Συνολικά, τέσσερις αποστολές από μεγάλες τράπεζες σπόρων με έδρα τη Βουλγαρία, την Κολομβία, την Ινδία και την Ταϊβάν, αναμένεται να παραδώσουν ποικιλίες από περισσότερες από 100 χώρες. Οι αποστολές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τύπους σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού, ρεβιθιού και μελιτζανών, όπως και ένα μεγάλο αριθμό λαχανικών της Αφρικής. Η διατήρηση των διαφόρων φυτικών ποικιλιών θα βοηθήσει την ανάπτυξη καλλιεργειών με δυνατότητα αντοχής σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, όπως, για παράδειγμα, το να είναι πιο ανθεκτικές στην ξηρασία ή στις υψηλότερες θερμοκρασίες, δήλωσαν οι υπεύθυνοι του θησαυροφυλακίου.

«Το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων του Σβάλμπαρντ συμβολίζει το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη και θετική λύση για να παρέχουμε τροφή στον κόσμο για πάντα», δήλωσε η Μαρί Χάγκα, εκτελεστική διευθύντρια του προγράμματος. «Το θέμα της πείνας είναι παγκόσμιο, και ολοένα και πιο επιτακτικό. Αν συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, η παραγωγή τροφίμων θα μειωθεί, ενώ οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν. Ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα πεινάσουν. Γι' αυτό η ποικιλομορφία των καλλιεργειών είναι απαραίτητη», όπως επισημαίνει η Μαρί Χάγκα.