21 Οκτωβρίου, 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Θέματα που αφορούν στην εκκλησιαστική εκπαίδευση απασχόλησαν σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδο κατά τη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν οι Μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ενώ στη συνάντηση παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής.

Ο Υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε μεγάλη τιμή την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου και των Αρχιερέων και υπογράμμισε πως "έχουμε πολλά θέματα εκκλησιαστικής εκπαιδεύσεως σε εκκρεμότητα. Είμαστε, όμως, σε πολύ καλό δρόμο γιατί έχουμε αποδεδειγμένα κλίμα καλής συνεργασίας". Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Υπουργό και τους συνεργάτες του και επεσήμανε πως "η σημερινή συνάντηση ήταν ουσιαστική και προχωρήσαμε τα θέματα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Πρόκειται, άλλωστε, για ένα μεγάλο κεφάλαιο που απασχολεί την Εκκλησία και την Πολιτεία. Τα βήματά μας, θα μας οδηγήσουν σε αυτό που έχουμε στοχεύσει, μία καλύτερη εκκλησιαστική εκπαίδευση".

 

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΝΟΙΚΟ» ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

 

Πολλά τα σενάρια για το μυστικό που κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης, τη στιγμή που ειδικοί και αρχαιολόγοι εκφράζουν τις θεωρίες τους γύρω από το φύλο του νεκρού. Σε εκτενές δημοσίευμα του National Geographic για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, τονίζεται ότι το ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, «μπορεί να κρύβει το κλειδί που θα ξεκλειδώσει το μυστήριο: Ποιος είναι θαμμένος στον τύμβο;». «Η βασίλισσα του Κάτω Κόσμου ρίχνει φως στον ελληνικό τάφο» υπογραμμίζεται. 

«Οι έλληνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την εικόνα μίας νεαρής, κοκκινομάλλας θεάς, που οδηγείται στον Κάτω Κόσμο, μέσα στον τύμβο των 2.300 ετών της Αρχαίας Αμφίπολης στη βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για την Περσεφόνη, κόρη του Δία, η οποία απεικονίζεται στο μωσαϊκό και ίσως προδίδει ένα νέο στοιχείο γι αυτό που τους τελευταίους μήνες έχει γίνει το πιο διαδεδομένο μυστήριο» αναφέρει το National Geographic. «Ο τάφος βρίσκεται κοντά στο λιμάνι που χρησιμοποιούσε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Οι αρχαιολόγοι τον χρονολόγησαν στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., πιθανώς τοποθετώντας την κατασκευή του στην περίοδο μετά το θάνατο του μεγάλου στρατηλάτη, το 323 π.Χ.. Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν πυροδοτήσει έντονες εικασίες ότι ο τάφος χτίστηκε για κάποιο πρόσωπο πολύ κοντινό στον Αλέξανδρο, αλλά ξεκάθαρες αποδείξεις δεν υπάρχουν». Το National Geographic φιλοξενεί και δηλώσεις του καθηγητή Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, Ίαν Γουόρδινγκτον, ο οποίος εκτιμά ο τάφος ανήκει σε γυναίκα, επειδή το εντυπωσιακό ψηφιδωτό δείχνει μία γυναίκα να οδηγείται στον κάτω κόσμο.

Ο Γουόρδινγκτον αναφέρει πως ο τάφος μπορεί να φιλοξενεί τη Ρωξάνη, σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή τη μητέρα του, Ολυμπιάδα. Το άρθρο πάντως καταλήγει με τη σημείωση πως «μόνο ο χρόνος και η ανασκαφή θα μαρτυρήσουν τον ένοικο του τύμβου». Η άποψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα όσα έχει υποστηρίξει η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Γεωργία Αλευρά, η οποία εκτιμά ότι το ψηφιδωτό δεν μαρτυρά ακόμα την ταυτότητα του νεκρού, ωστόσο αντίθετα πληροφορίες για το φύλο του ένοικου δίνει το λιοντάρι.

Όπως ανέφερε, αν το λιοντάρι όντως βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου Καστά, τότε μαρτυρά ανδρικό μνημείο."Γιατί τα λιοντάρια στήνονταν από τον 6ο π.Χ. αιώνα σε τάφους ανδρών που πέθαναν στον πόλεμο" επισήμανε. Ο Θεόδωρος Μαυρογιάννης, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας και αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι βέβαιος ότι πρόκειται για ένα μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και για τον τάφο του Ηφαιστίωνα, αφού όπως είπε, ήταν και ο μόνος που θα μπορούσε να ταφεί με τέτοιου είδους τιμές, καθώς πιθανότατα επρόκειτο για εντολή που δόθηκε από τον ίδιο τον Μακεδόνα βασιλιά.

Για τις ενδείξεις που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα ο κ. Μαυρογιάννης επικαλείται αφενός τις Καρυάτιδες, καθώς η καταγωγή του Ηφαιστίωνα ήταν Αθηναϊκή, όπως και πολλών κατοίκων της Αμφίπολης (η Αμφίπολη ιδρύθηκε από Αθηναίους το 437 π.Χ. με στόχο τον έλεγχο των μεταλλείων της Θράκης). Ταυτόχρονα, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ηφαιστίωνας θάφτηκε στη Βαβυλώνα. "Αυτός πέθανε το Νοέμβριο του 324 π.Χ. στα Εκβάτανα της Μηδίας και εμείς διαθέτουμε από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, τον Αρριανό και τον Πλούταρχο τα της κηδείας του, τα οποία κατέληξαν στην καύση του σώματος του νεκρού, σε ένα συγκεκριμένο οικοδόμημα, το οποίο ονομαζόταν 'Πυρά'. 

Κανένας αρχαίος συγγραφέας δεν λέει ότι ο τάφος του Ηφαιστίωνος είναι στη Βαβυλώνα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.  Πάντα κατά τον καθηγητή, ο τύμβος που βοηθά στη χρονολόγηση του μνημείου παραπέμπει στην περίοδο που έχασε τη ζωή του ο Ηφαιστίωνας. Ανεξάρτητα πάντως με τις υποθέσεις, όλος ο κόσμος αναμένει με αγωνία τα επόμενα ευρήματα που θα φέρει στο φως η ανασκαφική σκαπάνη της κυρίας Περιστέρη και της ομάδας της, η οποία έχει κάνει την εκτίμηση ότι, ο «ένοικος» του τάφου, όπως είπε τις τελευταίες μέρες και η κ. Μενδώνη, μάλλον έχει πολιτική σχέση με τον Οίκο των Τημενιδών.


 

ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Αύριο Τετάρτη 22 Οκτωβρίου θα παρουσιαστούν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου οι νέοι μητροπολίτες προκειμένου να πραγματοποιήσουν την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα, διαβεβαίωση τους. Στην τελετή, εκτός του Προέδρου και του Αρχιεπισκόπου θα παραστεί και ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Σε εξέλιξη είναι από το βράδυ της Δευτέρας πυρκαγιά σε δασική περιοχή στα Καρδάμυλα της Χίου. Η φωτιά μαίνεται σε δύσβατο σημείο και δεν απειλεί κατοικίες. Για την κατάσβεση επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Τι κι αν επιστρατεύτηκε ο διάσημος κροκοδειλάκιας, Ολιβιέ Μπερά... Παγίδες και δολώματα δεν έχουν καταφέρει ακόμα να πιάσουν τον «Σήφη» τον κροκόδειλο, ο οποίος αμέριμνα κολυμπά στα νερά του Φράγματος Ποταμών στο Ρέθυμνο.

Συνεχίζεται η κόντρα για το ζήτημα της ελεγχόμενης εισόδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο πρύτανης Θ.Φορτσάκης υπεραμύνθηκε της απόφασής του, τονίζοντας: «Το μόνο μέτρο που λάβαμε ήταν να ρωτάμε στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου το εξής: 'ποιος είσαι και πού πηγαίνεις;' Δηλαδή, αυτό που γίνεται στην Κουμουνδούρου, δεν μπορεί να γίνει στο ΕΚΠΑ;»  Ακυρώθηκαν οι συναντήσεις φοιτητών, διοικητικών και των 3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρύτανη.

Στον απόηχο της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της χώρας, και εν μέσω κλιμακούμενης στρατιωτικής και διπλωματικής έντασης στην ευρύτερη περιοχή, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να συναντηθεί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ροζ θα γίνουν σήμερα, Τρίτη οι περίφημες «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που κοσμούν την παραλία της Θεσσαλονίκης. Για λίγες ώρες θα μετατραπούν σε σύμβολο αφύπνισης για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Κόσμος:Τραγικό θάνατο βρήκε ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί, καθώς το ιδιωτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε, με προορισμό το Παρίσι, συνετρίβη το βράδυ της Δευτέρας στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας. Νεκροί ανασύρθηκαν άλλοι τρεις άνθρωποι, μέλη του πληρώματος. Πέφτει η αυλαία στην πολύκροτη δίκη του Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για το θάνατο της φίλης του. Το πρωί της Τρίτης, η δικαστής ανακοινώνει την ποινή φυλάκισης που θα του επιβληθεί.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης «τουλάχιστον δέκα ετών». Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση κούρδων μαχητών που θα ενισχύσουν την άμυνα του Κομπάνι. Η αλλαγή στάσης της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται τη στιγμή που εντείνονται τα αεροπορικά πλήγματα κατά θέσεων των τζιχαντιστών στην πόλη, ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας έγινε για πρώτη φορά ρίψη όπλων στους κούρδους.

O Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προτείνει από το 2008 στον τότε πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ να μοιράσουν μεταξύ τους τα εδάφη της Ουκρανίας, όπως ανέφερε ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Politico. Αργότερα πάντως, ο ίδιος είπε ότι ορισμένα από τα λεγόμενά του «παρερμηνεύθηκαν». Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εγκαινίασε τη Δευτέρα το φουτουριστικό κτίριο του Ιδρύματος Louis Vuitton, που σηματοδοτεί τη θεαματική είσοδο στο πολιτιστικό τοπίο του Παρισιού του ιδιοκτήτη του ομίλου ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό.

Οικονομία: Κέρδη καταγράφει στο άνοιγμα των συναλλαγών της Τρίτης το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς εν μέσω θετικού κλίματος στην Ευρώπη οι επενδυτές τοποθετούνται σε δεικτοβαρείς μετοχές. Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου. Διαμορφώνεται στο 8,2%, έναντι 8,084% στις συναλλαγές της Δευτέρας.

Στην αξιολόγηση του ανταγωνισμού στους κλάδους παραγωγής άνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης, δέρματος και δερμάτινων ειδών, ποτοποιίας, κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, θα προχωρήσει ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014 ανήλθε σε 9,683 δισ. ευρώ, από 8,654 δισ. ευρώ στο 8μηνο 2014. Αν προστεθούν και οι παλαιές οφειλές (έως και το 2013) ύψους 60,480 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών στο 9μηνο 2014 φθάνει στα 70,16  δισ. ευρώ.

Αθλητισμός:Επιστροφή και στο Champions League με το πρόγραμμα της Τρίτης να περιλαμβάνει συναρπαστικά ματς. Αυτό που ξεχωρίζει είναι φυσικά το παιχνίδι ανάμεσα στη Ρόμα-Μπάγερν. Παράλληλα ο ΑΠΟΕΛ υποδέχεται την Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ η Μπαρτσελόνα φιλοξενεί τον Άγιαξ και η Τσέλσι τη Μάριμπορ.

Ο Ντάλει Μπλιντ «λύτρωσε» τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από ακόμα μία ταπεινωτική ήττα. Ο Ολλανδός σκόραρε στο 87΄ του αγώνα με τη Γουέστ Μπρομ, διαμορφώνοντας το τελικό 2-2 στο «Χόθορνς» για τους «κόκκινους διαβόλους» που βρέθηκαν δύο φορές πίσω στο σκορ. Την πρώτη, βρήκαν τη λύση με εξαιρετικό γκολ του Φελαϊνί (48΄) λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγώνα, ενώ είχαν και δοκάρι με τον Φαν Πέρσι στο 74΄.

Ο Αμπντούλ Καρίμ Γιοντά «μίλησε» τελευταίος στην αναμέτρηση της Σοσιεδάδ με την Χετάφε. Με δύο γκολ που πέτυχε στο 90΄ και στις καθυστερήσεις οδήγησε τους Μαδριλένους σε απίστευτη ανατροπή απέναντι στους «Βάσκους» (2-1) που είχαν προηγηθεί με την αλλαγή του Αρασάτε, Ερβίας, επτά λεπτά νωρίτερα.

                                         ΓΕΓΟΝΟΤΑ (21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1825:Για πρώτη φορά επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης, στο πέμπτο φύλλο της "Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος", δημοσιεύει ένα ποίημα. Πρόκειται για τον "Ύμνο εις την Ελευθερία", του Διονυσίου Σολωμού, που αποτελείται από 158 στροφές και συνολικά 638 στίχους
1952:Από τη Μόσχα, ο Γενικός Γραμματέας του παράνομου τότε ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, λέει το περίφημο: “Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος… άσπρος σκύλος, μαύρος σκύλος, ούλοι οι σκύλοι μια γενιά!”
1907:Γεννιέται o Νίκος Εγγονόπουλος, ζωγράφος και ποιητής, και βασικός εκφραστής του σουρεαλισμού στην Ελλάδα
1918:Πραγματοποιείται το πρώτο εργατικό συνέδριο στην Ελλάδα, στο φουαγιέ του “Βασιλικού Θεάτρου” στην Αθήνα και δρομολογείται η ίδρυση της ΓΣΕΕ. Η πρώτη Εκτελεστική Επιτροπή απαρτίζεται από τους Α. Μπεναρόγια, Ε. Ευαγγέλου, Ηλ. Δελαζάνο, Ε. Μαχαίρα.
1981:Ορκίζεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου.
1879:Δοκιμάζεται με επιτυχία από τον Τόμας Έντισον ο πρώτος ηλεκτρικός λαμπτήρας πυράκτωσης
1805:Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ. Το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό υπό την καθοδήγηση του ναυάρχου Οράτιου Νέλσον καταναυμαχεί τον γαλλοϊσπανικό στόλο στις ισπανικές ακτές
1945:Οι γυναίκες στη Γαλλία αποκτούν για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου
1833:Γεννιέται Άλφρεντ Νόμπέλ, Σουηδός χημικός, από τον οποίο πήραν το όνομά τους τα γνωστά βραβεία
1774:Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο Τόντον της Μασαχουσέτης, σημαία, στην οποία αναγράφεται η λέξη “Ελευθερία”