20 Οκτωβρίου, 2014

Η ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑΣ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ

 

Στη Μέση Ανατολή θα αρχίσει η εκτόνωση και θα τερματισθεί το μακελειό, μόνο όταν τερματισθεί η δαιμονοποίηση του Ιράν. Οι πολιτικές σχέσεις του Ισραήλ και της Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ. Αλλά και οι δυό συμφωνούν απόλυτα σε τούτο: προτιμούν να έχουν ως γείτονες τους τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού(Χαλιφάτου) Κράτους στον αναμεταξύ τους γεωγραφικό χώρο που είναι η Συρία, παρά το καθεστώς Άσσαντ το οποίο, με τα όποια προβλήματα του, παραμένει κοσμικό.

Ναι, το Ισραήλ, που αυτοπροσδιορίζεται ως το “μόνο” δημοκρατικό καθεστώς στην Μέση Ανατολή αλλά και η Τουρκία, που κατά το συντάγματα της είναι “κοσμικό” κράτος, προτιμούν τους τζιχαντιστές, παρά τον Άσσαντ. Ο λόγος είναι ότι και οι δυό θεωρούν ως μεγαλύτερο εχθρό και ως στρατηγική απειλή το Ιράν, το οποίο είναι και ο πιό σημαντικος στρατηγικός σύμμαχος της Συρίας στην περιοχή. Το Ιράν δεν βρίσκεται στο στόχαστρο Ιερουσαλήμ και Άγκυρας μόνο. Είναι και στο στόχαστρο των Αμερικανών και των (περισσοτέρων) δυτικών τους συμμάχων.

Εναντίον των Ιρανών έχουν επίσης στοιχισθεί η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα εμιράτα της περιοχής. Όλοι επιδιώκουν την ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος ή, στη καλύτερη περίπτωση των Δυτικών και των Ισραηλινών, επιδιώκουν τη ποδηγέτηση της Τεχεράνης. Το ιρανικό καθεστώς σήμερα, όπως και μεταπολεμικά την εποχή του φίλο-δυτικού καθεστώτος του Σάχη, κατέχει γεωγραφικά και ελέγχει στατηγικά το πιο σημαντικό σημείο του πλανήτη.

Το σημείο αυτό είναι ο Περσικός Κόλπος. Είναι μέσω του Περσικού Κόλπου που το μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού πλούτου της περιοχής διοχετεύεται στις παγκόσμιες αγορές. Επιπλέον στη άλλη γεωγραφική έξοδο του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, αυτή της Ερυθράς Θάλασσας, φίλο-ιρανικές σιιτικές επαναστατικές δυνάμεις στη Υεμένη (Άδεν) κερδίζουν τον εκεί εμφύλιο πόλεμο.

Αυτό σημαίνει ότι και στη έξοδο της Ερυθράς Θάλασσας θα έχει λόγο η Τεχεράνη. Με επίκεντρο ανάλυσης το Ιράν και με οδηγό τις ανίερες συμμαχίες εναντίον του, μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για τα κατακλυσμικά γεγονότα και το ασταμάτητο μακελειό που λαμβάνει χώρα, κυριολεκτικά, στην γειτονιά μας. Και υπογραμμίζω ότι τα γεγονότα αυτά εξελίσσονται στην γειτονιά μας διότι για τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των αμερικανών κυρίως (αλλά και των Ισραηλινών) Μεσόγειος και Μέση Ανατολή αποτελούν ένα ενιαίο πολιτικο-στρατηγικό θέατρο.

Όταν κάποτε και μετά από ποταμούς αίματος ισορροπήσουν τα πράγματα, το ποιός συνασπισμός θα ελέγχει τις θαλάσσιες εξόδους της Λεβαντίνης (σημερινή Συρία και Λίβανος) θα έχει καταλυτικές συνέπειες στη Μεσόγειο- στην γειτονιά μας. Θα τις ελέγχει ο αντί-ιρανικός συνασπισμούς ή ο φιλο-ιρανικός; Και μέχρι τότε εξίσου σημαντικό θα είναι και κατά πόσο το Ιράν θα παραμένει, όπως σήμερα, “δαιμοποιημένο”, ή θα είναι ένα Ιράν με το οποίο τα δυτικά κέντρα εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου και το Ισραήλ, θα έχουν βρεί μια χρυσή τομή συνύπαρξης. 

Η Τουρκική πολιτική στη περιοχή έχει αποκαλυφθει σε όλο της το μεγαλείο από το ισλαμικό δίδυμο εξουσίας Ερντογάν-Νταβούτογλου. Επιθυμούν οι ηγέτες της ισλαμικής Τουρκίας την δημιουργία ενός ηγεμονικού συστήματος ελέγχου στην περιοχή που θα έλκει την νομιμότητα του από τον Σουννιτικό ή αλλιώς ορθόδοξο Ισλάμ, όπως τους παλιούς καλούς καιρούς τη Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τότε η κυριαρχία του Σουλτάνου στην μουσουλμανική Μέση Ανατολή νομιμοποιούνταν από την διττή ιδιότητα του Οθωμανού ηγέτη ως Σουλτάνου και ως Χαλίφη, δηλαδή ως νόμιμου εκπροσώπου του Μωάμεθ. 

Μόνο σε μια περιοχή δεν ασκούσαν εξουσία οι Οθωμανοί. Στο Ιράν. Και οι λόγοι ήταν δυό. Το Ιράν, που έχει δική του εθνική ταυτότητα και μακρόχρονη ιστορία δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Οθωμανούς. Και ακολουθούσε όχι το πλειοψηφικό Σουννιτικό δόγμα του Ισλάμ αλλά το Σιιτικό. Ο Σιιτισμός θεωρεί όλους τους Χαλίφηδες του Ισλάμ, μετά τον τέταρτο, τον ανιψιό του Μωάμεθ, Άλι, σφετεριστές και παράνομους. Σιίτης σημαίνει οπαδός του Άλι. Κατά τους σιίτες μόνο από τη γενιά του Άλι μπορεί να προκύψουν νόμιμοι Χαλίφηδες. Ιστορικά ο Σιιτισμός βρισκόταν στο περιθώριο και υπήρξε αντικαθεστωτικός.

Καταδιώχθηκε αλύπητα από το καθεστωτικό Ισλάμ αλλά επιβίωσε σε διάφορες εκδοχές σ´όλη την Μέση Ανατολή. Και ταυτίσθηκε με το Ιράν. Ο Σιιτισμός απέκτησε ισχύ μετά το 1979 όταν κυριάρχησε πολιτικά στο Ιράν με την ανατροπή του Σάχη. Ακριβώς επειδή ο Σιιτισμός αμφισβητούσε την νομιμότητα των Σουννιτικών καθεστώτων, το Σιιτικό Ιράν άρχισε να καταπολεμάται από όλα τα Σουννιτικά καθεστώτα. Πέραν του θρησκευτικού ή, αλλιώς, σεχταριστικού παράγοντα, υπήρχε και ο εθνοτικός. Οι Ιρανοί δεν είναι Άραβες. Είναι Πέρσες. 

Για να αντισταθμίσει τους εχθρούς του το Ιράν καλλιέργησε και ενίσχυσε όλες τις σιιτικές μειονότητες στην περιοχή. Η πιο σημαντική από αυτές είναι σήμερα αυτή του Λιβάνου που εκφράζεται μέσω της πολιτικο-στρατιωτικής οργάνωσης Χεζπολάχ, που εκπροσωπείται και στο Κοινοβούλιο του Λιβάνου. Από πλευράς κρατών ο πιό σημαντικός σύμμαχος του Ιράν είναι το Αλαουΐτικό καθεστώς του Ασσάντ στη Σύρια. Οι  Αλαουΐτες είναι έκφανση του Σιιτισμού. Μετά τη ανατροπή του κοσμικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ το 2003 από τους αμερικανούς, τον κρατικό έλεγχο στο Ιράκ απέκτησαν οι σιίτες που ανέκαθεν αποτελούσαν την πλειοψηφία στο Ιράκ. Και αυτοί είναι σύμμαχοι του Ιράν.

Σήμερα, σε περιφερειακό και σεχταριστικό επίπεδο στη Μέση Ανατολή, βρίσκονται σε θανάσιμη αντιπαράθεση οι Σιίτες με άξονα Ιράν-Συρια-Χεζμπολάχ-Ιράκ και οι Σουννίτες υπο την ηγεσία, κυρίως, Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας-Κατάρ. Το λεγόμενο Χαλιφάτο έχει ως σημαία του τον Σουννιτισμό και είναι ουσιαστικά δημιούργημα των Σουννιτικών καθεστώτων. Είναι το εργαλείο τρόμου που έχει εξαπολυθεί για να ανατράπουν τα σιιτικά και φίλο-ιρανικά καθεστώτα στην περιοχή, με απώτερο στόχο το καθεστώς της Τεχεράνης.

Για το Ισραήλ, το Ιράν είναι στόχος διότι μόνο αυτό μπορει δυνητικά να το απειλήσει. Κάποτε απειλές για το Ισραήλ ήταν και το Ιράκ κα η Συρία. Όχι πλέον. Το Ιράν παραμένει ένα συγκροτημένο κράτος που έχει την δυνατότητα να αποκτήσει και πυρηνικά όπλα. Το πιό σημαντικό πλεονέκτημα κατοχής πυρηνικών όπλων είναι αυτό της αποτροπής και του αποκλεισμού εκβιασμών. Το Ισραήλ θα χάσει το μονοπωλιακό του πλεονέκτημα στην περιοχή, αν το Ιράν γίνει πυρηνική δύναμη.

Στρέφεται λοιπόν το Ισραήλ εναντίον του Άσσαντ διότι πιστεύει ότι η ανατροπή του θα αποδυναμώσει στρατηγικά τη Τεχεράνη και ίσως οδηγήσει και στην ανατροπή του Ιρανικού καθεστώτος.Τους τζιχαντιστές στα σύνορα τους οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι μπορούν να τους διαχειριστούν. Το καθεστώς Άσσαντ, και την Χεζπολλάχ, με σύμμαχο το Ιράν, όχι. Τέλος οι αμερικάνοι, με τους δυτικούς συμμάχους τους, στοχεύουν το Ιράν για το ίδιο λόγο που η Ουάσιγκτον ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν το 2003.

Ο Περσικός Κόλπος είναι ζωτικής σημασίας για την Δύση και κανείς δεν επιτρέπεται να τον ηγεμονεύει παρά οι Αμερικανοί. Αυτό εξάλλου επιτάσσει το Δόγμα Κάρτερ του 1980, το πιό σημαντικό αμερικάνικο δόγμα μετά από αυτό του Τρούμαν (1947).Μόνο που εδώ, όπως και στη περίπτωση της Συρίας, εμπλέκονταν και τα πλανητικά συμφέροντα Ρωσίας και Κίνας. Αυτά λειτουργούν αποτρεπτικά στους σχεδιασμούς αυτών που ανήκουν στον αντι-ιρανικό συνασπισμό. Στη Μέση Ανατολή θα αρχίσει η εκτόνωση και θα τερματισθεί το μακελειό, μόνο όταν τερματισθεί η δαιμονοποίηση του Ιράν.

Και αυτό μπορεί να γίνει από αυτούς που την άρχισαν το 1979, όταν “χάθηκε” ο σύμμαχος τους ο Σάχης. Για να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή πρέπει να συμφιλιωθούν Ούασινκτον και Τεχεράνη. Όταν προκύψει αυτό όλοι οι υπόλοιποι και μαζί και οι Τούρκοι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους περιορισμούς τους. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι στην Ουάσιγκτον όπως και στη Τεχεράνη έχει ωριμάσει η σκέψη για συμφιλίωση, με καταλύτη τον σουννιτικό εξτρεμισμό. Ουδέν κακό αμιγές καλού. 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόλυση 27 εργαζομένων στο Δήμο Κερατσινίου, εκ των οποίων οι 15 είναι ΑμΕΑ. Αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιούν από το πρωί έξω από τα δικαστήρια Πειραιά, μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά και του «ΚΕΕΡΦΑ-Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική απειλή». Σήμερα, Δευτέρα, εκδικάζεται η υπόθεση, που αφορά την επίθεση που δέχθηκαν μέλη των αντιφασιστικών οργανώσεων τον Σεπτέμβριο του 2012, από ομάδα στελεχών της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Πρόβλημα παρουσιάστηκε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας με την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς δεν εκτελούνταν δρομολόγια με τα μέσα σταθερής τροχιάς. Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι οι επιβάτες μπορούσαν πλέον να χρησιμοποιούν τον προαστιακό από το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Διάλογο με το ΠΑΣΟΚ για το Δημόσιο και όχι συζήτηση με «κραυγές», «διαρροές» ή «δημοσιεύματα» ζήτησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις κριτικές. 

«Κανένας δημόσιος υπάλληλος σήμερα δεν κινδυνεύει με μείωση μισθού» τόνισε ο υπουργός. Στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο κεντρικό κτήριο του Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) πραγματοποιεί σήμερα, Δευτέρα, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Κόσμος: Μπορεί ο Ερντογάν να απορρίπτει το αίτημα εξοπλισμού των κούρδων που μάχονται το χαλιφάτο εντός Συρίας, όμως αμερικανικά μεταγωγικά αεροσκάφη έριξαν στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και ιατρικές προμήθειες στους αντάρτες που αγωνίζονται να κρατήσουν το Κομπάνι μακριά από τους τζιχαντιστές. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζει το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το ισχυρότερο συριακό κουρδικό κόμμα, «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει εντός της ημέρας ότι η Νιγηρία, μία από τις πολυπληθέστερες χώρες της Αφρικής, έχει πλέον ξεφύγει από τον κίνδυνο του ιού του Έμπολα. Στη χώρα δεν έχει ανακοινωθεί νέο κρούσμα από τις 5 Σεπτεμβρίου. Πριν από λίγες μέρες, «ελεύθερη από τον ιό κηρύχθηκε και η Σενεγάλη. Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την υπόθεση του υποβρυχίου που εμφανίστηκε ανοικτά της Στοκχόλμης, καθώς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία ανάμειξη με το περιστατικό, όπως άφησαν να εννοηθεί οι Σουηδοί. 

«Δεν έχει υπάρξει μη κανονική δραστηριότητα, πόσο μάλλον κατάσταση έκτακτης ανάγκης που να αφορά σκάφη του ρωσικού Ναυτικού» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. Μία ακόμα ογκώδη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη από οπαδούς της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, με στόχο να πιεστεί ο πρόεδρος Αρτούρ Μας και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές-δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας. Πάνω από 100 χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Βαρκελώνη με τους ομιλητές να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα: «Πρόεδρε Μας! Θέλουμε να ψηφίσουμε στους επόμενους τρεις μήνες!»

Την παραίτησή της υπέβαλε το πρωί της Δευτέρας η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Γιούκο Ομπούτσι με φόντο σκάνδαλο πολιτικής χρηματοδότησης. Λίγες ώρες αργότερα παραιτήθηκε και η υπουργός Δικαιοσύνης Μιντόρι Ματσουσίμα, η οποία κατηγορήθηκε για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας. 

Οικονομία:Την άποψη ότι το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης δημιουργεί αβεβαιότητα στις αγορές εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σήμερα Δευτέρα στην Μπρατισλάβα. Την «απομόχλευση» των επενδυτικών κεφαλαίων από τη ζώνη του ευρώ αποκαλύπτουν στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα, Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι άμεσες επενδύσεις και οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου στη ζώνη του ευρώ κατέγραψαν τον Αύγουστο καθαρές εκροές ύψους 19 δισ. ευρώ. 

Αθλητισμός: Η αντίστροφη μέτρηση για τον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Γιουβέντους στο Καραϊσκάκη ξεκίνησε με τον Μίτσελ να ψάχνει λύσεις για την καλύτερη αμυντική λειτουργία της ομάδας του. Η νίκη κόντρα στον Εργοτέλη μπορεί να χάρισε τους βαθμούς ωστόσο προβλημάτισε και πάλι τον Ισπανό τεχνικό, γεγονός που μετέφερε και ο ίδιος στους παίκτες του. Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο Σάο Πάουλο, ανάμεσα σε οπαδούς της Παλμέιρας και της Σάντος, λίγο πριν την έναρξη του παραδοσιακού βραζιλιάνικου ντέρμπι.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ξεπέρασε το εμπόδιο της Εσπανιόλ, καθώς νίκησε στο «Βιθέντε Καλντερόν» με 2-0, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος. Νίκη που της επέτρεψε να «ξεκολλήσει» από την τελευταία θέση της βαθμολογίας του ισπανικού πρωταθλήματος πέτυχε η Λα Κορούνια, επικρατώντας 3-0 της Βαλένθια στο «Ριαθόρ». Νικηφόρα 2-0 πέρασε η Σεβίλη από την έδρα της Ελτσε την 8η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος κι έτσι ανέβηκε στη 2η θέση της βαθμολογίας. Νίκη με το ίδιο σκορ για τη Βιγιαρεάλ επί της Αλμερία.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ) 
1820:Οι «Φιλικοί» κηρύσσουν επανάσταση στην Μολδοβλαχία.
1947:Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών, γνωστότερη ως «Επιτροπή Mc Carthy», αρχίζει το έργο της με αντικείμενο την καταπολέμηση της κομμουνιστικής διείσδυσης στο Hollywood.
1968:Ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται την Jackie Kennedy.
1973:Οι Rolling Stones ανεβαίνουν για έβδομη φορά στο Νο1 των αμερικάνικων charts με το “Angie”. 
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
1854: Αρθούρος Ρεμπώ, Γάλλος ποιητής. 
ΘΑΝΑΤΟΙ 
1932:Giovanni Batista Pirelli, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας ελαστικών.



20/10/2014 - ΒΟΜΒΑ ΜΕΤΟΧ.ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ!

 
Διώκονται για κακούργημα οι πρόεδροι 
και διευθυντές από το 2000 ως το 2011!

Πόρισμα βόμβα της Εισαγγελίας Διαφθοράς θα κάνει πάρα πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους. Μετά από μακρόχρονη έρευνα που στηρίχθηκε σε οικονομικούς ελέγχους, εκθέσεις και μαρτυρίες η Εισαγγελία Διαφθοράς βάζει στο στόχαστρο τις διοικήσεις του Μετοχικού Ταμείου Στρατού από το 2000 μέχρι και το 2011! Το πόρισμα που αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής καταλήγει ότι “επί σειρά ετών, διοικήσεις του Μετοχικού Ταμείου Στρατού μοίραζαν στους δικαιούχους κάθε χρόνο χρηματικά ποσά ως “μέρισμα” ,που τα υπολόγιζαν αυθαίρετα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την πραγματική οικονομική κατάσταση του ΜΤΣ που παρουσίαζε ζημιές”!

Οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος και Γιάννης Σέβης που συνέταξαν το πόρισμα μετά από παραγγελία της εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για το αδίκημα της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία, που στρέφεται σε βάρος νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου κατ΄ εξακολούθηση. Κατηγορούμενοι είναι όλοι όσοι διετέλεσαν πρόεδροι και γενικοί διευθυντές του ΜΤΣ από το 2000 μέχρι και το 2011. Η ευθύνη του καθενός θα επιμεριστεί στην συνέχεια από τον ανακριτή Διαφθοράς.

Τα πυρά των δύο εισαγγελέων κατά των προέδρων και γενικών διευθυντών είναι μαζικά. Η ζημιά του ΜΤΣ υπολογίζεται σε 450 εκατομμύρια. Μεταξύ άλλων οι δύο εισαγγελείς επισημαίνουν ότι οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι χορηγούσαν τα μερίσματα χωρίς να έχουν αφαιρέσει προηγουμένων από τα έσοδα των χρήσεων 2008,2009 και 2010 τις μη ικανοποιηθείσες αιτήσεις ,για την χορήγηση ΒΟΕΑ, οι οποίες είχαν υποβληθεί παρά το γεγονός ότι “ο σχηματισμός των προβλέψεων είναι υποχρεωτικός, ανεξάρτητα αν η χρήση κλείνει με θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα και το ποσό αυτό θα έπρεπε να βαραίνει τα αποτελέσματα της χρήσης, ανεξάρτητα με το εάν έχει καταβληθεί ή όχι στους δικαιούχους”.

Επίσης οι κατηγορούμενοι σύμφωνα με τους εισαγγελείς “για να καλύπτουν το άνοιγμα έλλειμμα, που προέκυπτε από την διανομή του μερίσματος κατά τον παραπάνω τρόπο, χρησιμοποιούσαν το αποθεματικό κεφάλαιο του ταμείου…”Είναι βέβαιο ότι η αποκάλυψη του πορίσματος και η ποινικη δίωξη των προέδρων και των γενικών διευθυντών ανοίγει πλέον τον ασκό του Αιολου…
 

ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ ΟΤΑΝ «ΑΚΟΥΕΙ» ΓΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ

 

Νέα θρασύτατη πρόκληση των Αλβανών οι οποίοι απαίτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, να να ανασκευάσει αναφορά του στον γεωγραφικό όρο της «Βορείου Ηπείρου». Αντί να ζητήσουν συγνώμη οι κατσικοκλέφτες για την άνανδρη επίθεση στη ελληνική Δερβιτσάνη όχι μόνο δεν απολογούνται αλλά ζητούν και τα ρέστα. Όπως γράφει το «Έθνος», η Αλβανία αντί να εκτιμήσει τον ήπιο τόνο των ελληνικών αντιδράσεων για το ανθελληνικό ξέσπασμα με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας – Αλβανίας, απαιτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να ανασκευάσει αναφορά του στον γεωγραφικό όρο της «Βορείου Ηπείρου».   

Την Παρασκευή ο Έλληνας πρέσβης Λ. Ροκανάς προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στο Αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των επιθέσεων εναντίον των Ελλήνων μειονοτικών στην Δερβιτσάνη και να ληφθούν μέτρα ώστε να τελεσθούν με ασφάλεια οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στις μειονοτικές περιοχές. Ο γενικός γραμματέας του αλβανικού ΥΠΕΞ Κυριάκος Κύρκος (ελληνικής καταγωγής όπως φαίνεται από το όνομα και το επώνυμο) επιχείρησε να υποβαθμίσει τα επεισόδια λέγοντας ότι επρόκειτο περί μεμονωμένου περιστατικού, το οποίο και καταδίκασε και περνώντας στην αντεπίθεση αντί να απολογηθεί για το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν αποδοκίμασε καν το λάβαρο με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας».

Που καλύπτει την Ήπειρο μέχρι την Θεσπρωτία, την Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα, με θρασύτητα εξέφρασε την ενόχληση της κυβέρνησης του για την αναφορά στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας του όρου «Βόρεια Ήπειρος». Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι ο κ. Παπούλιας είχε υποδεχθεί την περασμένη Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο την κ. Ερμιονη Πρίγκου, η οποία τιμήθηκε από την Ένωση Συγγενών Πεσόντων 1940-41. 

Για την πατριωτική δράση της καθώς στον κήπο του σπιτιού της στην Χειμάρα προστάτευε για περισσότερο από πενήντα χρόνια τους τάφους έξι Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στο Αλβανικό Έπος. Στην ανακοίνωση της Προεδρίας γίνεται αναφορά στην «Χειμάρα της Βορείου Ηπείρου» κάτι που όπως φαίνεται «πόνεσε» ιδιαίτερα την αλβανική πλευρά.