18 Οκτωβρίου, 2014

ΠΡΩΤΑ Η BΑΓΔΑΤΗ ΜΕΤΑ ΤΟ KΙΕΒΟ

 

Tα όσα προέκυψαν στην προχθεσινή συνάντηση Kέρι - Λαβρόφ στο Παρίσι κάθε άλλο παρά αυτονόητα είναι. H σύγκρουση στην Oυκρανία δημιουργούσε εκ των πραγμάτων τη δυνατότητα υπονόμευσης της Pωσίας μέσω της ενίσχυσης ακραίων φονταμενταλιστών μουσουλμάνων στον Bόρειο Kαύκασο στην Tσετσενία και το Nταγκεστάν, μια πρακτική που μέχρι πρόσφατα εφάρμοζαν οι HΠA με τη χρηματοδότηση της Σαουδικής Aραβίας.

Άλλωστε, σωρεία αναλύσεων στις HΠA τον τελευταίο χρόνο δίνουν στον Kαύκασο βαρύνουσα σημασία, στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής περικύκλωσης της Pωσίας, όπου προσδιορίζεται σημαντικός ρόλος για το Aζερμπαϊτζάν. Eύλογα τίθεται το ερώτημα πώς είναι δυνατόν, την ώρα που το Στέιτ Nτιπάρτμεντ προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να αποτρέψει άρση των κυρώσεων σε βάρος της Pωσίας από την E.E., οι δύο χώρες να βρίσκουν κοινό παρονομαστή στον πόλεμο κατά των Tζιχαντιστών.

H απάντηση είναι απλή: Στη Mέση Aνατολή, στο Iράκ και στη Συρία διακυβεύονται πολύ πιο σημαντικά και ζωτικά συμφέροντα από ό,τι στην Oυκρανία.   Oι HΠA, πρώτον, πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να παίξουν το «ισλαμικό χαρτί» στον Kαύκασο χωρίς τη συνεργασία της Tουρκίας, η οποία σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Oυκρανία κράτησε ευμενή ουδετερότητα υπέρ της Pωσίας.

Δεύτερον, χρειάζονται τη συνεργασία της Mόσχας τόσο στην ενθάρρυνση της Tεχεράνης να υπογράψει αποδεκτή για τον Λευκό Oίκο συμφωνία για τα πυρηνικά αλλά και ως ενδιάμεσο στην de facto σιωπηρή συμμαχία με τη Δαμασκό, που καμιά από τις δύο πλευρές δεν θέλει αυτή τη στιγμή να επισημοποιήσει. Tι σημαίνουν τα παραπάνω; Πρώτα από όλα μια ακόμη παραδοχή στο ότι η διακήρυξη Oμπάμα περί ενίσχυσης της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης κατά του Aσαντ είναι ρητορική, χωρίς αντίκρισμα, κάτι που επιβεβαίωσε άλλωστε και ο αντιπρόεδρος Mπάιντεν όταν είπε ότι δεν υπάρχει μετριοπαθής αντικαθεστωτική οργάνωση.

Mόνον με τον Aσαντ η Mόσχα μπορεί να αισθάνεται ότι διατηρεί μια συμμαχική σχέση με μια χώρα της Mέσης Aνατολής, αλλά και τη μοναδική ναυτική της βάση στη Mεσόγειο στο Tαρτούς.Ένας άλλος παράγων που αυξάνει τη σημασία της συνεργασίας HΠA - Pωσίας στη Mέση Aνατολή είναι η αποτροπή της Tουρκίας του Eρντογάν από μονομερείς επεμβατικές κινήσεις στη Συρία και στο Iράκ. 

Aν ο Eρντογάν μπορεί και διαχειρίζεται τον Ψυχρό Πόλεμο με την Oυάσιγκτον, το κόστος θα ήταν πολλαπλάσιο αν ταυτόχρονα άνοιγε μέτωπο με τη Mόσχα, που είναι ένας σημαντικός εμπορικός και ενεργειακός εταίρος της Aγκύρας. 



(18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ) † ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ

 

Λουκάς ο ιατρός: Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς καταγότανε από την Αντιόχεια της Συρίας. Ήταν Έλληνας και από μικρός ασχολήθηκε με τα γράμματα. Γνώριζε πολύ καλά τα Εβραϊκά και την Συριακή γλώσσαν και φυσικά πολύ καλλίτερα την Ελληνική. Βλέπει κανείς στο Ευαγγέλιο του και στις Πράξεις του να χειρίζεται την Ελληνική γλώσσα, όσον ουδείς άλλος. Πήγε κατόπιν στην Αίγυπτο, διότι η Αλεξάνδρεια εφημίζετο τότε, ως πόλις των γραμμάτων. Όταν μεγάλωσε, ήλθε στην Ελλάδα και γνώρισε καλά την Ελληνικών σοφία. Το επάγγελμα του ήταν γιατρός και μάλιστα ήταν πολύ καλός γιατρός. Έκτος όμως της ιατρικής, γνώριζε καλά και την ζωγραφική. Ήταν πολύ καλός ζωγράφος. 

Συνεργός του Αποστόλου Παύλου: Ενώ όμως γνώριζε τόσα πολλά πράγματα, δεν γνώριζε από την αρχή την ευσέβεια και την Χριστιανική Πίστη. Ήτανε ειδωλολάτρης, όπως κι οι γονείς του. Προσήλθε στον Χριστιανισμός αργότερα στην Αντιόχεια και κατ’ άλλους, όταν βρισκόταν στην Θήβα της Βοιωτίας.  Πάντως άκουσε τον Απόστολο Παύλο. Αί! λοιπόν, από την στιγμή αυτή έγινε ο πιο πιστός και αφοσιωμένος μαθητής του Αποστόλου Παύλου μέχρι του μαρτυρικού θανάτου του. Δεν τον εγκατέλειψε ποτέ.

Τα εγκατέλειψε όλα για την διάδοση του Ευαγγελίου. Συνοδεύοντας τον Παύλο περιοδεύει πόλεις και χωριά και ηπείρους. Κηρύττει και αυτός στα έθνη τα μεγαλεία του Θεού και οδηγεί τους ειδωλολάτρες στην πίστη του Χριστού. Πήγε στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Αχαΐα, στην Πελοπόννησο, στην Ασία, στην Λυκία, στην Κιλικία, στην Κύπρο, στην Συρία, στο Ιλλυρικό και σ’ όλη την Ιουδαία. Δίδαξε παντού. Για τον Χριστό και το Ευαγγέλιο του δεν λογαριάζει κόπους και ταλαιπωρίες και πείνα και κινδύνους. 

Συγγράφει το Ιερό Ευαγγέλιο: Ο Απ. Λουκάς, πού ήταν όχι από τους δώδεκα αλλά από τους εβδομήκοντα μαθητές του Κυρίου, προσέφερε στην ανθρωπότητα τον μεγαλύτερον θησαυρό: Το Ιερόν Ευαγγέλιο και τις Πράξεις τον Αποστόλων, θέλησε, δεκαπέντε χρόνια μετά την Ανάληψη του Χριστού, να γράφει όσα άκουσε από τον Απόστολο Παύλο και άλλους Αποστόλους, περί της ζωής του Κυρίου. Το τρίτον κατά σειράν από τα Ιερά Ευαγγέλια της Εκκλησίας μας ανήκει στον Ευαγγελιστή Λουκά. Αυτός μάλιστα, μόνος από τους τέσσαρις Ευαγγελιστές, αναφέρει για την γέννηση του Τιμίου Προδρόμου και για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Αυτός διηγείται ζωηρότερα τη Γέννηση του Χριστού. Και αυτά τα άγια Πάθη του Χριστού μας τα περιγράφει παραστατικότατα, με περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης κατέγραψε τις περισσότερες παραβολές μέσα στο Ευαγγέλιο του. 

Συγγράφει τις Πράξεις των Αποστόλων: Στις Πράξεις αναφέρει, για την Ανάληψη του Κυρίου. Περιγράφει ζωηρά την Πεντηκοστή και τον φωτισμό, πού δέχθηκαν οι Απόστολοι από το Άγιο Πνεύμα. Στις Πράξεις ομιλεί ακόμη, δια τον λιθοβολισμό του πρωτομάρτυρος και αρχιδιακόνου Στεφάνου, καθώς και διά τα θαύματα του Αγίου Πέτρου.  Αυτά και άλλα πολλά μας αναφέρει στο δεύτερο αυτό βιβλίο. Περισσότερο όμως στις Πράξεις ασχολείται με το έργο και τη δράσι του Αποστόλου Παύλου. Μιλάει για τον διωγμό, πού έκανε ο Παύλος εναντίον των πρώτων Χριστιανών από υπερβολικό ζήλο προς την Ιουδαϊκή πίστη, αλλά και πώς επέστρεψε στο Χριστό μετά το θείον φώς. 

Ζωγραφίζει εικόνες της Παναγίας: Και δεν είναι μόνον αυτά τα θαυμαστά, πού έκαμε και έγραψε ο Ευαγγελιστής Λουκάς για το καλό της ανθρωπότητας ολοκλήρου. Είναι και άλλα. Λένε, ότι πρώτος αυτός ζωγράφισε, σαν τεχνίτης άριστος, πού ήταν, τρεις εικόνες της Υπεραγίας Θεοτόκου. Την παριστάνει να κράτη στην αγκαλιά της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Υπάρχει μάλιστα παράδοσης, πού αναφέρει, ότι τις έδειξε στην ίδια την Παναγία, η όποια μόλις τις είδε, τις εύλογη σε και είπε:

- «Η Χάρις του έξ εμού τεχθέντος δί’ εμού μετ’ αυτών». Με άλλα λόγια: Χάρις του Χριστού, πού γεννήθηκε από μένα, να είναι διά μέσου εμού πάντα μαζί με τις εικόνες αυτές. Και πράγματι! Είναι μαζί στις εικόνες αυτές η χάρις της Παναγίας διότι τελούνται διά μέσου αυτών αναρίθμητα θαύματα. Από τις τρεις άγιες αυτές εικόνες, πού ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, η μία εύρίσκεται στην Πελοπόννησο, στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.

 Η άλλη εικών της Παναγίας, πού ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς λένε, ότι βρίσκεται στη μικρά Ρωσία, στη πόλη Βιλίνα, όπου υπάρχει Εκκλησίας της Παναγίας. Και η τρίτη βρίσκεται στο Μοναστήρι του Κύκκου της Κύπρου. Έκτος από αυτές τις τρεις λέγουν, ότι έκαμε και άλλες εικόνες της Παναγίας, όπως την Οδηγήτρια, πού βρισκότανε στην Κωνσταντινούπολη και η οποία πολλάκις έσωσε την πόλη από τις επιδρομές των βαρβάρων. 

Αποστολική Δράση: Μετά το μαρτυρικό τέλος του Απ. Παύλου, γύρισε στην Ελλάδα. Περπατώντας ο Απόστολος από τόπο σε τόπο και διδάσκοντας παντού το κήρυγμα του Ευαγγελίου, έφτασε και στην πόλη των Θηβών. Στην Θήβα ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Γκρέμισε τους ναούς των ειδώλων και έκτισε Ναούς Χριστιανικούς, διά την συνάθροιση των πιστών και την δόξα του Χριστού. Η δράσις του συνεχίσθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Προχώρησε στην Ασία, έφτασε μέχρι την Αίγυπτο και τη Λιβύη. Την Θήβα όμως την είχε ως κέντρο. Η διδασκαλία του εκεί δημιούργησε πολλές αντιδράσεις. Έγινε στόχος των Ρωμαίων.

Όλος ο συρφετός των ειδωλολατρών επετέθη εναντίον του. Τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν πολύ. Τέλος τον κρέμασαν εκ κλάδου ελαίας. Σε ηλικία 80 ετών, γέρων πλέον, αναχώρησε από τον μάταιο τούτον κόσμον και πήγε, για να συνάντηση τον Σωτήρα Χριστό, τον οποίο τόσον αγάπησε και για τον οποίο, τόσο κουράστηκε. Οι Χριστιανοί, όμως, επήραν το Άγιο Λείψανο του Ευαγγελιστή και το έθαψαν στην σπουδαιότερη θέση, στο Πολυάνδριο Τον ενταφίασαν δε εντός μιας μαρμάρινης Λάρνακας. Από την Λάρνακα αυτή έβγαινε και μύρο, από το όποιον ευωδίαζε όλη η περιοχή εκείνη.

Εις τον τάφο του Αγίου Ευαγγελιστή εγίνοντο κατόπιν πολλά θαύματα. Πολλοί μάλιστα ξέοντες διά μαχαιριδίου την Λάρνακα, παρεσκεύαζον ιαματικά κολλύρια. Με αυτά έπλυναν τα πονεμένα μάτια τους. Εις το μέρος, όπου ετάφη ο Ευαγγελιστής στη Θήβα υπάρχει Ναός εις τιμήν του. Μέσα δε εις αυτόν υπάρχει και η ανωτέρω Λάρνακα. Ο Θεός θέλοντας να τον δοξάσει, και επειδή ήταν γιατρός, όταν ζούσε, έβρεχε κάθε χρόνο πάνω στον τάφο του την ημέρα της μνήμης του στις 18 Οκτωβρίου, κολλύριο. Με αυτό αλείφονταν, όσοι είχαν ασθένεια στα μάτια, και θεραπεύονταν αμέσως.

Το τίμιο λείψανο του μεταφέρθηκε επί του Αυτοκράτορα Κωνστάντιου το 313 μ.Χ. από τον Άγ. Αρτέμιο, σαν (θησαυρός πολύτιμος, στην Κωνσταντινούπολη. Μαζί ,με αυτό μεταφέρανε και τα ιερά λείψανα των Αγίων Αποστόλων Ανδρέου του Πρωτοκλήτου από την Πάτρα και Τιμοθέου από την Έφεσο, στην οποίαν τον είχε χειροτονήσει Επίσκοπο ο Απ. Παύλος. Τα τρία λείψανα τα τοποθέτησε σε τρία αργυρά κιβώτια στον Ναό των Αγίων Αποστόλων.
 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Μακροσκελές κείμενο συμπαράστασης στον Νίκο Μαζιώτη, που φέρει την υπογραφή της συντρόφου του Πόλας Ρούπα, αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. Η Πόλα Ρούπα, που καταζητείται από τις αρχές, παραδέχεται ότι η σύλληψη του Μαζιώτη αποτελεί πλήγμα «για τον ανατρεπτικό αγώνα συνολικότερα», αλλά είναι πλήγμα, ωστόσο υπεραμύνεται του ένοπλου αγώνα «ενάντια στο καθεστώς και τη λειτουργία του». Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες νοτιοανατολικά της Ρόδου για τον εντοπισμό ενός αγνοούμενου, ο οποίος επέβαινε σε σκάφος με 64 μετανάστες. Το σκάφος εντόπισε φορτηγό πλοίο, το οποίο ενημέρωσε το Λιμενικό. Στις έρευνες συμμετέχουν κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο Super Puma.

Σκέψεις για αλλαγές και «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα, δεδομένης της αλλαγής φρουράς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας λόγω της μετακίνησης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κομισιόν, δημιουργεί το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και το σφυροκόπημα των αγορών. Σε εξέλιξη είναι από το βράδυ της Παρασκευής η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Βουρκωτή της Άνδρου, κοντά στα χωριά Αποίκια και Κατακαλαίοι. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που καίει χαμηλή βλάστηση. Σε τραγωδία με έναν 25χρονο νεκρό, εξελίχθηκε η βόλτα δυο φίλων για κυνήγι πουλιών σε δασική περιοχή στον Μεγαπλάτανο της Λοκρίδας στη Φθιώτιδα.

Κόσμος:Στους 32 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από τη σφοδρή χιονοθύελλα που έπληξε την Τετάρτη τα Ιμαλάια, στην πλευρά του Νεπάλ. Πρόκειται για ορειβάτες και οδηγούς, οι σοροί των οποίων βρέθηκαν στη γνωστή ορειβατική διαδρομή Αναπούρνα. Πιέσεις ασκεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να ενταθεί η επιχείρηση της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, ώστε να ηττηθεί - όπως τονίζει - «η μισαλλοδοξία, η βία και το μίσος». Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες ότι το Ισλαμικό Κράτος εκπαιδεύει πιλότους, ώστε να πετάξει τα τρία μαχητικά που κατέλαβε από την Πολεμική Αεροπορία του Άσαντ.

Στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ βγήκαν και πάλι οι διαδηλωτές, κλείνοντας δρόμους που η αστυνομία είχε καταφέρει να ανοίξει λίγες ώρες νωρίτερα. Μάλιστα σε συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομικών, έγιναν 26 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν και 15 αστυνομικοί. Ο κυβερνήτης εξακολουθεί να δηλώνει πρόθυμος για διάλογο, χωρίς όμως να υποχωρεί από τις θέσεις του.Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Βερμούδων πλήττει από το βράδυ της Παρασκευής ο τυφώνας Γκοζάλο, με ανέμους που φτάνουν τα 230χλμ/ώρα. Ο κυβερνήτης των Βερμούδων Τζορτζ Φέργκιουσον συνέστησε στους περίπου 65.000 κάτοικους της επικράτειας να μείνουν μακριά από τους δρόμους και να παρακολουθούν τα έκτακτα δελτία.

Μπορεί το Τείχος του Βερολίνου να είχε ανεγερθεί από τις αρχές τις Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας για να εμποδίζονται οι αποδράσεις στην Δύση, όμως αυτό δεν εμπόδισε κάποιους πιο εφευρετικούς αλλά και θαρραλέους Ανατολικογερμανούς να αποπειραθούν να διαφύγουν από το καταπιεστικό καθεστώς διαμέσου όχι της χερσαίας, αλλά της υδάτινης οδού: από την Βαλτική θάλασσα.

Οικονομία: Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε την υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα (από «Baa1 σε Baa2») της αξιολόγησης του δημόσιου χρέους της Ρωσίας, λόγω των οικονομικών συνεπειών της κρίσης στην Ουκρανία και των κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Μόσχας. Πλήρως ανανεωμένο λειτουργεί το σούπερ μάρκετ της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος στο Ελληνικό, ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα της επιχείρησης. Με την ανακαίνισή του μεταμορφώθηκε ριζικά και μετατράπηκε σε έναν ιδιαίτερα καλαίσθητο και λειτουργικό χώρο, ενώ επεκτάθηκε κατά 1.100 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική επιφάνειά του καλύπτει 5.500 τ.μ.

«Το καθήκον μας είναι να επικοινωνήσουμε στις αγορές ότι έχει έρθει το φυσικό τέλος του μνημονίου και ότι προετοιμάζουμε τη μετάβαση στη μετά-μνημονιακή εποχή όχι με μονομερείς ενέργειες αλλά σε πλήρη συνεννόηση με τους θεσμικούς μας εταίρους» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν.Μηταράκης στο Bloomberg. «Συνομιλούμε με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, ώστε να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα ρίσκο αναχρηματοδότησης στο επόμενο διάστημα», πρόσθεσε.

Αθλητισμός: Μετά από περίπου 20ήμερη διακοπή, αρχικά λόγω των θλιβερών γεγονότων και τον θάνατο φιλάθλου και στη συνέχεια λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής ομάδας, το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ ξαναρχίζει το Σαββατοκύριακο με τις αναμετρήσεις της 7ης αγωνιστικής. Το πρόγραμμα ξεκινάει από το Πανθεσσαλικό, όπου η Νίκη Βόλου υποδέχεται τον Πανθρακικό (16:00) σε μία αμφίρροπη αναμέτρηση με τους Βολιώτες να μην έχουν γνωρίσει ακόμα τη χαρά της νίκης. Το σκηνικό μεταφέρεται στην Τρίπολη, με τον Αστέρα να υποδέχεται τον Παναιτωλικό (18:15) με τους γηπεδούχους να «τρέχουν» και μία εντυπωσιακή πορεία στην Ευρώπη.

Τέλος, το πρόγραμμα του Σαββάτου, ολοκληρώνεται στο Παγκρήτιο, όπου ο Εργοτέλης θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό (20:30) με τους Πειραιώτες να έχουν ήδη κάνει γκέλες που δεν τους επιτρέπουν άλλες απώλειες βαθμών. Με στόχο να διευρύνει το προβάδισμα από τη Μάντσεστερ Σίτι, η Τσέλσι αντιμετωπίζει την Κρίσταλ Πάλας στο «Σέλχαρστ Παρκ», για την 8η αγωνιστική της Premier League. Η «αυλαία» της αγωνιστικής ανοίγει στο «Ετιχαντ» του Μάντσεστερ, όπου η Σίτι φιλοξενεί την Τότεναμ, προσεχή αντίπαλο του Αστέρα Τρίπολης στο Europa League.

Με τις Γιουβέντους και Ρόμα να αγωνίζονται αύριο, καθώς την επόμενη εβδομάδα έχουν υποχρεώσεις στο Champions League, συνεχίζεται το προσεχές τριήμερο το ιταλικό πρωτάθλημα. Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναμέτρηση που θα διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής (21:45) στο «Τζιουζέπε Μεάτσα», ανάμεσα στην Ίντερ και τη Νάπολι. Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ, Παναγιώτης Καρράς, άσκησε πειθαρχική δίωξη εις βάρος του πρόεδρου της ΕΠΣ Κιλκίς, Βασίλη Χατζηαπόστολου, για δηλώσεις που έκανε ο τελευταίος με αφορμή το αποτέλεσμα του αγώνα της Εθνικής με τη Βόρεια Ιρλανδία.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1925:Πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος του Herman Melville, “Moby Dick”, με τίτλο «Η φάλαινα».
1979:Ο Οδυσσέας τιμάται με το βραβείο Λογοτεχνίας Nobel της σουηδικής ακαδημίας.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1918:Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πολιτικός από τα Χανιά που διετέλεσε πρωθυπουργός (1990-1993) αλλά και επίτιμος πρόεδρος της Δημοκρατίας.
1920:Μελίνα Μερκούρη, ηθοποιός και πολιτικός. Εμβληματική φυσιογνωμία της χώρας μας.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1931:Thomas Edison, επιχειρηματίας και εφευρέτης με 1093 πατέντες στο ενεργητικό του. Σημαντικότερες εξ αυτών ο ηλεκτρικός λαμπτήρας, το γραμμόφωνο και ο τηλέγραφος.
2003:Manuel Vazquez Montalban, ισπανικής καταγωγής συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ήρωας του ο Pepe Carvalho.




ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΙΓΗΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΟΚΟ ΧΑΡΑΜ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

 

Ο στρατός της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία εκεχειρίας με την οργάνωση Μπόκο Χαράμ, καθώς και σε συμφωνία για την απελευθέρωση των εκατοντάδων μαθητριών που είχαν απαχθεί τον Απρίλιο. Περισσότερες από 200 μαθήτριες απήχθησαν από τον κοιτώνα του σχολείου τους στην πόλη Τσιμπόκ στη βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο την 14η Απριλίου.

Κάποιες από αυτές κατάφεραν να διαφύγουν στη διάρκεια των μηνών που ακολούθησαν. Την ανακοίνωση της συμφωνίας έκανε ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Άμυνας της Νιγηρίας, Άλεξ Μπαντέχ. Μετά την απαγωγή των κοριτσιών, ξεκίνησε διεθνής εκστρατεία με τίτλο «Bring Back Our Girls» με στόχο την επιστροφή τους στις οικογένειές τους.

Η Μπόκο Χαράμ, που σημαίνει «Η δυτική παιδεία είναι αμαρτία» έχει αιματοκυλίσει τη Νιγηρία σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους στα βόρεια της χώρας από τις αρχές του 2014.