17 Οκτωβρίου, 2014

ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΕΤΟΥΝ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

 

Ιρακινοί πιλότοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, έχουν κατασχέσει τρία μαχητικά από τον συριακό στρατό και με αυτά εκπαιδεύουν μέλη της οργάνωσης, ανακοίνωσε σήμερα επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση πραγματοποιεί πτήσεις. Οι τζιχαντιστές εκπαιδεύονται από πρώην αξιωματικούς του ιρακινού στρατού σε μαχητικά - που φέρεται ότι είναι MiG-21 ή 23 - στο στρατιωτικό αεροδρόμιο αλ Τζαράχ στην επαρχία Χαλέπι της βόρειας Συρίας, σύμφωνα με τον διευθυντή της οργάνωσης Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Δεν είναι σαφές αν τα μαχητικά φέρουν οπλισμό ή αν οι πιλότοι είναι σε θέση να πετάξουν για μεγαλύτερες αποστάσεις με τα αεροπλάνα αυτά, όπως σημειώνει το Ρόϊτερς.
 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


 Ελλάδα:Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να νοσηλεύεται για τέταρτη ημέρα, σε σταθερή κατάσταση, το 2,5 ετών κοριτσάκι από τον Βόλο, το οποίο δηλητηριάστηκε από μανιτάρια. «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν «την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» σε συνομιλία που είχε το βράδυ της Πέμπτης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. 

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν επί μακρόν σε δείπνο και ως εκ τούτου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή δεν θα γίνει. Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε ολόκληρη την επικράτεια, λόγω δύο ζωονόσων που μεταδίδονται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο καταρροϊκός πυρετός και η ευλογιά έχουν προκαλέσει απώλεια χιλιάδων ζώων, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να έχουν υποστεί τεράστιες οικονομικές ζημίες. Στον Βήμα FM 99,5 μίλησαν εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων, οι οποίοι ήταν καθησυχαστικοί προς το καταναλωτικό κοινό, αφού οι δύο αυτές ασθένειες δεν μεταδίδονται στον άνθρωπο. 

Κατάθεση στον εισαγγελέα Εφετών Π.Παναγιωτόπουλο που ερευνά τις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας θα δώσει σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.Μπορεί στην Αθήνα τα κόμματα της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να σφάζονται, αλλά στις Βρυξέλλες επιχειρούν τα πρώτα δειλά βήματα συναίνεσης. Αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα βγαίνει, σύμφωνα με τον «Μικροπολιτικό» των Νέων, από την κοινή σύσκεψη των ελλήνων ευρωβουλευτών, με αντικείμενο το συντονισμό των κινήσεών τους στο θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. 

Κόσμος:Το Μιλάνο έγινε το σκηνικό της πρώτης, μετά από καιρό, κορυφαίας συνάντησης για την Ουκρανία παρουσία του ρώσου προέδρου: Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον, Ρέντσι στο ίδιο τραπέζι ενώ το αδιέξοδο παραμένει και ιδιαίτερα το ζήτημα του φυσικού αερίου γίνεται πιο πιεστικό. Δύσκολη νυχτερινή συνάντηση Μέρκελ και Πούτιν. 

«Εποικοδομητική, αλλά παραμένουν μεγάλες διαφορές» η πρωινή συνάντηση λένε οι Ευρωπαίοι, «θετική» για τον Πούτιν η συνομιλία με τον Ποροσένκο. Νέα τετραμερής συνάντηση εντός της ημέρας. Στην αντεπίθεση πέρασε ο Νάιτζελ Φάρατζ, του βρετανικού ευρω-σκεπτικιστικού UKIP, για το ρήγμα στην ομάδα κομμάτων EFDD που συνέστησε στην Ευρωβουλή: Κατηγορεί τον Μάρτιν Σουλτς ότι δελέασε με αξίωμα την Λετονή ευρωβουλευτή που αποχώρησε, και έτσι άφησε το EFDD με μόνο έξι χώρες και, άρα, χωρίς δικαίωμα να υφίσταται (και να παίρνει χρηματοδότηση). Για παιδιάστικη αντίδραση κατηγορεί τον Φάρατζ το μπλοκ του προέδρου της Ευρωβουλής.

Η επίσκεψη του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο Βελιγράδι, κίνηση που είχε τον στόχο ενίσχυσης της προσέγγισης με τη Σερβία, θα πραγματοποιηθεί κανονικά έστω κι αν ο Ράμα δηλώνει «απογοητεύμενος για όσα συνέβησαν και για την αντίδραση των Σέρβων» στο περιστατικό με το drone και τη σημαία της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας στο γήπεδο. Απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι ο αδερφός του, παρών στο γήπεδο, ευθύνεται για το περιστατικό αλλά και σχόλια από Σέρβους πως τα Τίρανα «δεν είναι ώριμα για την Ευρώπη». 

Την στολή του Αμερικανού Ναυτικού βγάζει αναγκαστικά ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς, σύμφωνα με πληφοφορίες που βγαίνουν στα ΜΜΕ, διαπιστώθηκε ότι έκανε χρήση κοκαΐνης. Ο ίδιος ο Χάντερ περιορίστηκε να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «ντρέπεται για τις πράξεις που οδήγησαν στην απόταξή του». Την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από την ταινία Ζ χρησιμοποίησαν σε βίντεο Κούρδοι, σε μία προσπάθεια να εμψυχώσουν τους μαχητές που υπερασπίζονται την πόλη Κομπάνι από τους τζιχαντιστές. 

Οικονομία:Να συγκαλέσουν Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να εγκρίνουν την ένταξη τους στο ειδικό πλαίσιο διατάξεων για την μετατροπή των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων επί προσωρινών διαφορών σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου κάλεσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τις Διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. 

Τις προτάσεις του για την αξιοποίηση του επενδυτικού πακέτου των 300 δισ. ευρώ, που είχε εισηγηθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατέθεσε ο ΣΕΒ στην ευρωπαϊκή εργοδοτική οργάνωση BUSINESSEUROPE, στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού Forum Ευρώπης-Ασίας που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στο Μιλάνο παράλληλα με την Σύνοδο Κορυφής, με τη συμμετοχή σημαντικών πολιτικών ηγετών από τις δυο ηπείρους.  

Στη χορήγηση 19,4 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, την δημιουργία 2.000 κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και πάνω από 12.000 νέων θέσεων απασχόλησης προχωρεί το υπουργείο Εργασίας. 

Αθλητισμός: «Μπλόκο» του Μαρόκου στο Κόπα Άφρικα φαίνεται πως βάζει το Μαρόκο, αφού σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η χώρα δεν θέλει να φιλοξενήσει τη διοργάνωση λόγω... έμπολα! Μάλιστα η αφρικανική Συνομοσπονδία έστειλε αίτημα στη Νότια Αφρική για να αναλάβει τη διοργάνωση, καθώς η συγκεκριμένη χώρα δεν έχει πληγεί από τον ιό, ενώ διαθέτει υπερσύγχρονα γήπεδα από Μουντιάλ του 2010.  

Δείπνο με σκοπό την ανάταση του ηθικού, εν όψει της πολύ δύσκολης συνέχειας σε Ελλάδα και σε Ευρώπη, παρέθεσε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος στους ποδοσφαιριστές και στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας.Έπειτα από τρία χρόνια εργασιών ανακατασκευής και ανακαίνισης, το νέο «Βελοντρόμ», γήπεδο της Ολιμπίκ Μαρσέιγ, εγκαινιάστηκε επίσημα την Πέμπτη. 

Με αυξημένη χωρητικότητα 67.000 θεατών (πριν τα βελτιωτικά έργα χωρούσε 60.000), το νέο στάδιο της γαλλικής ομάδας καλύπτεται, πλέον, από 65.000 τετραγωνικά μέτρα λευκής οροφής με κυματιστό στέγαστρο που θα προφυλάσσει τον κόσμο από τις κακές καιρικές συνθήκες.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1864:Καθιερώνεται στην χώρα το πολίτευμα της βασιλευόμενης δημοκρατίας μετά την ψήφιση του νέου Συντάγματος της Ελλάδας.
1937:Τα τρίδυμα ανιψάκια του Donald Duck, Χιούη-Λιούη-Ντιούη, εμφανίζονται για πρώτη φορά στα κλασικά πλέον comic της Walt Disney.
1957:«Ο Ξένος» χαρίζει στον Albert Camus το Nobel Λογοτεχνίας.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:
1972:Eminem, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Marshall Bruce Mothers, από τους διασημότερους Αμερικανούς rapers.
ΘΑΝΑΤΟΙ:
1849:Frederick Chopin, Γαλλοπολωνός συνθέτης και πιανίστας.



17/10/2014 - ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ: «ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν-γινγκ δήλωσε σήμερα ότι ευελπιστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συνομιλίες με τους φοιτητές, που διαδηλώνουν υπέρ της δημοκρατίας, ίσως και την προσεχή εβδομάδα. Τη δήλωση αυτή έκανε ύστερα από δύο εβδομάδες και πλέον διαδηλώσεων, οι οποίες έχουν παραλύσει τμήματα της πόλης. Οι διαδηλωτές ζητούν τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών το 2017 και την παραίτηση του Λεούνγκ, αλλά το Πεκίνο επιμένει να επιλέγει το ίδιο τους υποψηφίους. Η γενική γραμματέας της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ματαίωσε τις συνομιλίες με τους ηγέτες των φοιτητών νωρίτερα μέσα στο μήνα λέγοντας ότι είναι αδύνατο να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος.

Στη Βρετανία, πρώην αποικία της οποίας αποτελεί το Χονγκ Κονγκ, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η Βρετανία θα πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών του Χονγκ Κονγκ. Απαντώντας σε ερώτηση στο κοινοβούλιο σχετικά με τα τελευταία επεισόδια, ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι κάτοικοί του να μπορούν να απολαμβάνουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους, όπως αυτές καθορίζονται από την αγγλο-σινική συμφωνία, η οποία συνήφθη προτού η Βρετανία επιστρέψει στην Κίνα την κυριαρχία επί του Χονγκ Κονγκ, το 1997.

Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Λεούνγκ Τσουν-γινγκ δήλωσε σήμερα έτοιμος να συζητήσει με τους διαδηλωτές. «Είναι σημαντικό η δημοκρατία να περιλαμβάνει πραγματικές επιλογές», είπε ο Κάμερον και τόνισε τη σπουδαιότητα που έχει η συμφωνία για το Λονδίνο. «Μιλάει για δικαιώματα και ελευθερίες, περιλαμβανομένων της ελευθερίας του ατόμου, του λόγου, του Τύπου, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, της κίνησης και βέβαια της απεργίας. Αυτές είναι σημαντικές ελευθερίες που διασφαλίζονται από κοινού μέσω της κοινής διακήρυξης και αυτό είναι πάνω απ΄όλα εκείνο για το οποίο πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας", πρόσθεσε ο ίδιος. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Κέι, ερωτηθείς για τα σχόλια του Κάμερον, απάντησε ότι τα ζητήματα του Χονγκ Κονγκ είναι εσωτερική υπόθεση.
 

ΠΟΥΤΙΝ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΙΟ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

 

Τη διαβεβαίωση ότι η Ρωσία δεν θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη τον επερχόμενο χειμώνα, παρείχε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμήρ Πούτιν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάντρ Βούτσιτς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Βελιγράδι. «Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην μείνει χωρίς αέριο η Ευρώπη το χειμώνα» τόνισε ο Πούτιν και συμπλήρωσε ωστόσο ότι «εάν παρατηρηθεί ότι η Ουκρανία παίρνει αέριο από το δίκτυο χωρίς να το έχει πληρώσει, τότε η παροχή προς την Ευρώπη θα μειωθεί κατά την ποσότητα που αφαιρέθηκε παράνομα, όπως έγινε και στην κρίση του 2008».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίστηκε την κατασκευή του αγωγού South Stream, λέγοντας ότι αποτελεί εγγύηση για την ομαλή διοχέτευση του αερίου προς την Ευρώπη. Ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Σερβίας που δεν υποχώρησε από την υλοποίηση του έργου αυτού τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που θα έχει για τη σερβική οικονομία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχολιάζοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θέλησαν να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη και έκαναν δύσκολη τη δική τους ζωή». Επισήμανε ότι παρουσιάζεται μια ευκαιρία για τη Σερβία η οποία θα μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων στη ρωσική ομοσπονδία.

Την ίδια ώρα ο αρμόδιος για την ενέργεια επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο τυχόν διακοπής της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο επίτροπος Ετινγκερ παρουσίασε τα αποτελέσματα των «ελέγχων αντοχής» που διεξήχθησαν στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και σε 10 γειτονικές χώρες, προκειμένου να εκτιμηθεί πόσο ευάλωτη θα ήταν η Ευρώπη, σε περίπτωση που η Ρωσία αποφάσιζε να διακόψει τις προμήθειες σε φυσικό αέριο για μια περίοδο έξι μηνών.

«Εάν συνεργαστούμε, επιδείξουμε αλληλεγγύη και εφαρμόσουμε τις προτάσεις αυτής της έκθεσης, κανένα νοικοκυριό δεν θα αναγκαστεί να παγώσει αυτόν τον χειμώνα», είπε ο Έτινγκερ. Εάν οι δυνάμεις της αγοράς δεν αρκέσουν για να εξασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες για να εφοδιάζονται όλοι οι αρχές θα μπορούσαν να επέμβουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων. «Μια προσέγγιση βασισμένη στην αγορά πρέπει να είναι η καθοδηγητική αρχή, με μέτρα εκτός αγοράς — για παράδειγμα την διάθεση στρατηγικών αποθεμάτων, την αναγκαστική αλλαγή καυσίμων ή την περικοπή της ζήτησης— να επιβάλλονται μόνον όταν η αγορά αποτυγχάνει», τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

«Την ευθύνη (για μια επέμβαση στην αγορά) πρέπει να την μοιράζονται οι αρχές και ο κλάδος μέσω της εφαρμογής του Κανονισμού για τα Μέτρα Κατοχύρωσης της Ασφάλειας Εφοδιασμού με Αέριο» (του 2010), αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.Η Κομισιόν εργάζεται σε σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία. Ανάμεσα στους σχεδιασμούς της ΕΕ είναι μέτρα απαγόρευσης της εξαγωγής αερίου ή περιορισμού της χρήσης του από τις βιομηχανίες ώστε να προστατευθούν τα νοικοκυριά.

Αν και τα υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται ακόμη οι αποθηκευμένες ποσότητες αερίου και η μείωση των τιμών έχουν συμβάλει πολλές χώρες στην Ευρώπη να έχουν κάνει τις προετοιμασίες τους για το χειμώνα, εάν διαταραχθούν οι προμήθειες η Ρωσία θα μπορούσαν να υπάρξουν μεγάλα προβλήματα σε χώρες όπως η Βουλγαρία ή η Βρετανία. Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες αερίου στην Ουκρανία την 16η Ιουνίου εξαιτίας ανείσπρακτων οφειλών του Κιέβου στη Gazprom οι οποίες σύμφωνα με τη Μόσχα ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Εάν δεν αποκατασταθεί ο εφοδιασμός της από τη Ρωσία, υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να παρακρατήσει ποσότητες του αερίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών οι οποίοι διέρχονται από το έδαφος της και προορίζονται για την Ευρώπη μέσα στο χειμώνα. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης, καθώς καλύπτει το ένα τρίτο της ζήτησης στην ΕΕ. Περίπου η μισή από την ποσότητα αυτή διαμετακομίζεται στους πελάτες της Μόσχας μέσω αγωγών οι οποίοι διέρχονται από την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι θα επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο για να διευθετηθεί η διένεξη των δύο πλευρών, στη συνάντηση της 21ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, αλλά ταυτοχρόνως παραμένει έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, επισήμανε ο Έτινγκερ.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση Κιέβου-Μόσχας για το αέριο είναι η τρίτη μέσα σε μια δεκαετία. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Καταβάλλει στη Γκάζπρομ περίπου 15 δισεκ. δολάρια το χρόνο για να προμηθεύεται αέριο. Άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Σλοβακία, εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από το ρωσικό αέριο το οποίο εισάγουν μέσω των αγωγών που περνούν από την Ουκρανία.