16 Οκτωβρίου, 2014

4.800 ΑΤΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΑ


Ασθένεια του Ιού. 
Η Νόσος του Έμπολα (EVD) ή αιμορραγικός πυρετός Έμπολα (EHF) είναι μια ανθρώπινη νόσος που προκαλείται από τον ιό Έμπολα. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό και σε αυτά περιλαμβάνονται πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος. 

Συνήθως, συνοδεύονται από ναυτία, εμετό και διάρροια, και ταυτόχρονα μειωμένη λειτουργία του συκωτιού και του/των νεφρού/ών. Σε αυτό το στάδιο, ορισμένα άτομα αρχίζουν να εμφανίζουν προβλήματα αιμορραγίας. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μετά από επαφή με το αίμα ή με τα υγρά του σώματος κάποιου μολυσμένου ζώου (κυρίως πίθηκοι ή φρουτοφάγα χειρόπτερα). 

Δεν έχει τεκμηριωθεί η διάδοση μέσω του αέρα στο φυσικό περιβάλλον. Πιστεύεται ότι τα φρουτοφάγα χειρόπτερα μεταφέρουν και μεταδίδουν τον ιό, χωρίς να μολυνθούν. Μόλις επέλθει μόλυνση σε ανθρώπινο οργανισμό, η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί και μεταξύ των ανθρώπων. Οι άντρες επιζώντες είναι σε θέση να μεταδώσουν τη νόσο μέσω του σπέρματος επί σχεδόν δύο μήνες. 

Για να γίνει η διάγνωση, συνήθως εξαιρούνται πρώτα άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα, όπως ελονοσία, χολέρα και άλλοι ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί.Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, τα δείγματα αίματος ελέγχονται για ιογενή αντισώματα, ιικό RNA, ή για τον ιό καθαυτόν.Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ασθένεια. Στις προσπάθειες για παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν μολυνθεί περιλαμβάνονται είτε η από του στόματος θεραπεία ενυδάτωσης (η πόση ελαφρώς γλυκού ή αλμυρού νερού) ή τα υγρά με ενδοφλέβια έγχυση.

Η νόσος έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας: ποσοστό 50% έως και 90% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, καταλήγει συνήθως στον θάνατο. Το EVD εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Κρούσματα της νόσου εμφανίζονται συνήθως σε τροπικές περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής.Από το 1976 όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά, έως το 2013, έχουν μολυνθεί λιγότερα από 1.000 άτομα ανά έτος.

Η μεγαλύτερη έξαρση μέχρι σήμερα είναι η συνεχιζόμενη Έξαρση του ιού Έμπολα 2014, η οποία επηρεάζει τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Νιγηρία. Ήδη, τον Αύγουστο του 2014 έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 1.600 κρούσματα. Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός εμβολίου συνεχίζονται, ωστόσο, το κατάλληλο εμβόλιο δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα. 

Συμπτωματολογία. 
Τα συμπτώματα εμφανίζονται από δύο ημέρες έως και τρεις εβδομάδες από την επαφή με τον ιό. Αυτά περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους στον λάρυγγα, μυαλγίες και κεφαλαλγίες. Εμφανίζονται, επίσης, συμπτώματα ναυτίας, εμέτου και διάρροιας, με ηπατικές και νεφρικές διαταραχές, μυαλγίες και επιπεφυκίτιδα Σε αυτό το σημείο αναφέρονται ενίοτε αιμορραγικά προβλήματα και εντός μιας εβδομάδας συνήθως αναπτύσσεται σοκ, κυρίως εξαιτίας της αιμορραγίας. 

Αιτία και διάγνωση. 
Η νόσος προκαλείται από κάποιο από τα τρία είδη του ιού Έμπολα. Η ασθένεια μεταδίδεται όταν έλθει κανείς σε επαφή με το αίμα ή τα σωματικά υγρά μολυσμένου ζώου ή ανθρώπου. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι νυχτερίδες της υπο-οικογένειας Pteropodinae που αφθονούν στα αφρικανικά δάση θεωρείται ότι μεταφέρουν τον ιό, χωρίς να προσβάλλονται από αυτόν. Επίσης, σχετικές έρευνες έδειξαν ότι ο ιός μπορεί να μεταφερθεί και από το γένος των νυκτερίδων tadarida, υποδηλώνοντας ότι οι νυχτερίδες είναι πηγή του ιού.

Ο ιός Μάρμπουργκ, που σχετίζεται με τον Έμπολα, βρέθηκε επίσης στην υπο-οικογένεια Pteropodinae στην Ουγκάντα. Από τη στιγμή που επιμολύνεται ένας οργανισμός, η ασθένεια μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο. Άτομα που επιβιώνουν είναι δυνατόν να μεταδώσουν την ασθένεια σεξουαλικά σχεδόν για δύο μήνες μετά τη θεραπεία τους.

Προκειμένου να γίνει διάγνωση, τυπικά εξαιρούνται πρώτα άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα, όπως η ελονοσία, η χολέρα και άλλου είδους αιμορραγικός πυρετός. Κατόπιν το αίμα διερευνάται για αντισώματα προς τον ιό ή για την παρουσία του ίδιου του ιού, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. 

Πρόληψη. 
Η πρόληψη περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης από μολυσμένους πιθήκους και χοίρους σε ανθρώπους. Τούτο σημαίνει προληπτικούς ελέγχους αυτών των ζώων για μόλυνση, επακόλουθη θανάτωση εφόσον αποδειχθούν θετικά στον ιό και κατάλληλο ενταφιασμό.

Το κατάλληλο μαγείρεμα του κρέατος και η προστατευτική ενδυμασία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και χειρισμού κρεάτων είναι επίσης επιβοηθητική, όπως και η προστατευτική ενδυμασία και το πλύσιμο των χεριών, όταν βρίσκεται κανείς κοντά σε άτομο που έχει προσβληθεί από τη νόσο. Δείγματα σωματικών υγρών και ιστών από νοσήσαντες χρειάζονται ειδικό χειρισμό. 

Θεραπεία, πρόγνωση και επιδημιολογία 
 Δεν υπάρχει απλή θεραπεία για τον ιό. Ανάμεσα στις προσπάθειες για τη βοήθεια νοσούντων, περιλαμβάνονται η ενυδάτωση με στοματική παροχή υγρών ή η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Η ασθένεια έχει υψηλό αριθμό θανάτων, από 50% έως 90% όσων προσβάλλονται από τον ιό.

Οι σποραδικές εξάρσεις πιστοποιημένων επιδημιών από την ασθένεια του ιού Έμπολα συμβαίνουν τυπικά σε υποτροπικές περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής. Μεταξύ του 1976, οπότε ταυτοποιήθηκε ο ιός για πρώτη φορά, και του 2014 που επανεμφανίστηκε, μολύνθηκαν λιγότερα από 1.000 άτομα. Η μεγαλύτερη έξαρση έως σήμερα είναι η έξαρση του ιού Έμπολα 2014, που επηρεάζει τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Νιγηρία.

Η ασθένεια σε αυτή την περίοδο ταυτοποιήθηκε στο Σουδάν και το Κονγκό. Παρόλες τις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου, όμως, δε στάθηκε έως σήμερα δυνατή η παρασκευή του. Στις 1 Αυγούστου 2014 ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν πειραματικό εμβολιασμό κατά του ιού από τον Σεπτέμβριο, εφόσον υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από σχετικές δοκιμές σε πρωτεύοντα. 

23 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το θανατηφόρο ιό. 
Το τέλος της επιδημίας του Έμπoλα στη Σενεγάλη και τη Νιγηρία, εφόσον δεν παρουσιαστεί κανένα νέο κρούσμα τις επόμενες ημέρες, ενδέχεται να κηρύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.Τα πράγματα όμως δεν είναι παντού τόσο αισιόδοξα με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά και την ασθένεια να έχει ανοίξει και την πόρτα της Ευρώπης. Δείτε 23 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Έμπολα 
1)Η τρέχουσα επιδημία του ιού Έμπολα είναι μακράν η χειρότερη από τότε που ανακαλύφθηκε ο ιός το 1976, με 8.011 ανθρώπους στην Αφρική να έχουν ασθενήσει και 3.857 να έχουν πεθάνει.
2)Οι θάνατοι στην τρέχουσα επιδημία έχουν ξεπεράσει σε αριθμό όλες τις προηγούμενες επιδημίες του ιού.
3)Πολλοί Δυτικοί έχουν επίσης ασθενήσει από τον ιό κυρίως λόγο των επαγγελματικών ταξιδιών στον κλάδο της υγείας, σε χώρες όπως η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα όπου ο ιός συνεχίζει να εκδηλώνεται έντονα.
4)Μετά τη μόλυνση, το ποσοστό θνησιμότητας κατά την τρέχουσα επιδημία είναι 71%, αν και αυτό είναι πιθανό να είναι αρκετά χαμηλότερο στις χώρες με σύγχρονες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.
5)Ένα ξέσπασμα του παρόμοιου ιού Μάρμπουργκ στη Γερμανία το 1967, είχε ποσοστό θνησιμότητας 23%.
6)Ο ιός του Έμπολα έχει μια περίοδο επώασης 21 ημερών. Οι άνθρωποι δεν είναι μολυσμένοι μέχρι να αναπτυχθούν τα συμπτώματα.
7)Τα πρώιμα συμπτώματα του ιού, όπως πυρετός και πονόλαιμος μπορεί να συγχέονται με τη γρίπη, που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος, μολυσμένοι άνθρωποι να περάσουν μέσα από τα αεροδρόμια αφού δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.
8)Τα πρώτα συμπτώματα ακολουθούνται γρήγορα από άλλα συμπτώματα όπως εμετός, μειωμένη νεφρική και ηπατική λειτουργία, εσωτερική αιμορραγία - συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας των ούλων και αιματηρές κενώσεις.
9)Οι άνδρες μπορεί να παραμένουν μολυσμένοι για ακόμα επτά εβδομάδες μετά την «ανάκαμψη» και να μεταφέρουν τον ιό σε άλλους μέσω του σπέρματος.
10)Ο ιός φαίνεται να εξαπλώνεται σε ανθρώπους από τα ζώα, ιδιαίτερα τις νυχτερίδες. Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν σε απομακρυσμένα χωριά της Αφρικής, αλλά η τρέχουσα επιδημία έχει εξαπλωθεί σε μεγάλες πόλεις.
11)Η τρέχουσα επιδημία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014 και στις 8 Αυγούστου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τη διεθνή δημόσια υγεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
12)Οι ταξιδιώτες από τη Δυτική Αφρική, πρέπει να ελέγχονται για τον ιό στη Βρετανία.
13)Στο αεροδρόμιο του Χίθροου γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας με χρήση ανέπαφων θερμομέτρων για τον εντοπισμό των πασχόντων από πυρετό, αλλά άλλα αεροδρόμια βασίζονται σε ανάκριση των επιβατών σχετικά με το ιστορικό του ταξιδιού τους αλλά και με ποιους έχουν έρθει σε επαφή.
14)Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης προέβλεψαν ότι η Βρετανία βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο από τον ιό, λόγω του γεγονότος ότι η χώρα βρίσκεται σε έναν συγκοινωνιακό κόμβο.
15)Έχουν σταλεί στοιχεία που βοηθούν στον εντοπισμό κρουσμάτων σε νοσοκομεία.
16)Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με πληγωμένο δέρμα ή με βλεννογόνους, όπως αυτούς στο εσωτερικό της μύτης, με μολυσμένα από θύματα  σωματικά υγρά, ή με επιφάνειες που έχουν αγγίξει.
17)Οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγιεινής οφείλουν να φορούν τον ειδικό εξοπλισμό καθώς και ασπίδες προσώπου για να προστατεύονται από την εξάπλωση του ιού.
18)Οι εργαζόμενοι σε εργαστήρια βρίσκονται επίσης σε υψηλό  κίνδυνο αφού τα δείγματα που λαμβάνονται από τους ανθρώπους και τα ζώα για την έρευνα, μπορεί να μεταφέρουν την ασθένεια
19)Μέχρι στιγμής, δύο εργαζόμενοι του τομέα της υγιεινής έχουν προσβληθεί στη Δύση παρά το γεγονός ότι φόραγαν τη στολή βιολογικού κινδύνου.Πολλοί θεωρούν   ότι οφείλεται σε ακατάλληλη διαδικασία από μεριάς νοσοκομείου που δεν αντιμετώπισαν σωστά τους μολυσμένους ασθενείς. 
20)Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα, και δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
21)Από το 1980, το Πεντάγωνο φοβόταν ότι ο συγκεκριμένος ιός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο και έγιναν προσπάθειες να βρεθούν μέθοδοι για την ανίχνευση και την αντιμετώπιση του.
22)Η τρέχουσα επιδημία έχει εξαπλωθεί σε εμπόλεμες χώρες και οι πρόσφατες αναφορές λένε ότι στη Λιβερία συγκεκριμένα οι μολύνσεις οφείλονται κυρίως στη δυσπιστία της κυβέρνησης.
23)Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι «η κατάσταση στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε συνεχίζει να επιδεινώνεται». 

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 
Από την Ε.Ε. σχεδιάζεται ήδη η συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού συντονιστικού οργάνου ειδικά για τις αερομεταφορές μεταξύ ευρωπαϊκών πρωτευουσών και «κόμβων διακίνησης» φορέων του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική.  

Στην επιχείρηση αυτή ενδέχεται να συμμετάσχουν στρατιωτικά και μη μέσα μεταφοράς, τα οποία θα ενεργοποιούνται είτε βάσει προγράμματος είτε κατόπιν σχετικού αιτήματος για την επείγουσα αερομεταφορά προσωπικού και εμπορευμάτων.  

Τονίζεται, όμως, ότι η Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (ECHO) χαράζει τη συλλογική αντίδραση της Ε.Ε. σε αυτή την κρίση και η καταφυγή σε στρατιωτικά μέσα θεωρείται έσχατη λύση.


Στο έλεος της επιδημίας. 
Από τις φρικιαστικές εικόνες των νεκρών που παρέμεναν για ώρες στους χωμάτινους δρόμους της Σιέρα Λεόνε, στην υπαρκτή απειλή μιας ανεξέλεγκτης επιδημίας που βρίσκεται προ των πυλών. Μέσα σε λίγες ημέρες οι πολίτες της Δύσης, οι οποίοι παρακολουθούσαν σχεδόν απαθείς τον αριθμό των θυμάτων από την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα να αυξάνεται δραματικά στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, αντιλήφθηκαν ότι ο κίνδυνος μπορεί να τους χτυπήσει την πόρτα.

Από τον θάνατο του Αμερικανού Τόμας Ντάνκαν, που ήταν ο πρώτος ο οποίος διαγνώστηκε με τον ιό στις ΗΠΑ, και την περίπτωση της Ισπανίδας νοσηλεύτριας Τερέζα Ρομέρο Ράμος, η οποία προσεβλήθη από τον ιό όταν έβγαλε τη στολή της που φορούσε ενώ απολύμανε το δωμάτιο του Ισπανού ιεραπόστολου ο οποίος απεβίωσε χτυπημένος από Έμπολα, μέχρι τα ύποπτα κρούσματα σε Κύπρο, Ιταλία και ΠΓΔΜ, όλα δείχνουν πως η μεγαλύτερη επιδημία από τον ιό Έμπολα βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Την ίδια στιγμή, τα ξίφη τους διασταυρώνουν οι ειδικοί σχετικά με τον τρόπο εξάπλωσης και την πιθανή μετάλλαξη του ιού. Από τη μία οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζουν πως το νέο στέλεχος, εφόσον προκύψει από τη μετάλλαξη του Έμπολα, δεν μπορεί να μεταδίδεται από αέρος, επισημαίνοντας ότι η μετάδοση του ιού γίνεται μόνο μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά του ασθενούς. Από την άλλη, επιδημιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή αερογενή μετάδοση. 

Γιατί φοβούνται οι επιστήμονες. 
1-Ο ιός Εμπολα του Ζαΐρ (Zaire ebolavirus) της επιδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ο πιο επικίνδυνος από τους έξι ιούς του γένους ebolavirus.  
2-Πρόκειται για έναν ιό που όσο σπάνια κι αν εκδηλώνεται, παραμένει χωρίς αντιμετώπιση, θεραπεία και εμβόλιο.
3-Προκαλεί ιογενή αιμορραγικό πυρετό, μια λοίμωξη που επηρεάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού επιφέροντας θνητότητα σε ποσοστό από 50% έως 90%.
4-Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να εμφανιστούν από 2 έως και 21 μέρες μετά τη μόλυνση, αφήνοντας πολύ μεγάλο πεδίο μολυσματικών επαφών.
5-Μεταδίδεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά μολυσμένων ζώων, ζωντανών και νεκρών, καθώς και με σωματικά υγρά ασθενών ή νεκρών σωμάτων (σάλιο, ούρα, σπέρμα).
6-Αν και δεν μεταδίδεται μέσω αέρα, όπως η γρίπη, ο βήχας και το φτέρνισμα μπορεί να αποβούν μοιραία για όσους βρίσκονται κοντά.
7-Ο ιός ξεπέρασε ταχύτατα τα σύνορα. Για πρώτη φορά από την εμφάνισή του, το 1976, εντοπίζεται εκτός του Κονγκό και της Γκαμπόν, στη Γουινέα, στη Σιέρα Λεόνε, στη  Λιβερία και τη Νιγηρία.

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος, Τσαρλς Λ. Μπέιλι, ο οποίος ενίσχυσε το αρμόδιο επιτελείο της αμερικανικής κυβέρνησης το 1989 όταν είχε ξεσπάσει επιδημία Εμπολα ανάμεσα σε μαϊμούδες που χρησιμοποιούνταν για έρευνα, δήλωσε στους «Los Angeles Times» πως οι επιστήμονες «παραπλανούν» την κοινή γνώμη όταν κατηγορηματικά απορρίπτουν την πιθανότητα μετάλλαξης του ιού σε στέλεχος που μεταδίδεται από αέρος.

«Είναι γεγονός ότι ο ιός μεταδίδεται από το σάλιο και κανείς δεν έχει πραγματοποιήσει μελέτη για να διαψεύσει ότι με τον βήχα ή το φτέρνισμα δεν μεταδίδεται ο ιός», είπε χαρακτηριστικά ο Μπέιλι. Την ίδια στιγμή, ερευνητής του CDC επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ανάλογα στοιχεία για να μπορεί κανείς να αποκλείσει την πιθανότητα μετάδοσής του από αέρος.

Στο μεταξύ, ο επιδημιολόγος Φίλιπ Κ. Ράσελ, πρώην επικεφαλής της ιατρικής ερευνητικής ομάδας του αμερικανικού στρατού, εξήγησε στους «L.A. Times» πως η επιστημονική κοινότητα αποφεύγει να δώσει πληροφορίες καθώς δεν επιθυμεί να σπείρει τον πανικό στην κοινή γνώμη και εξέφρασε φόβους για τον τρόπο με τον οποίο ο ιός μπορεί να εξελιχθεί.

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του διευθυντή του Κέντρου Λοιμωδών Ερευνών και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, Μάικλ Οστερχολμ, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο μιλώντας στους «New York Times» είχε αποκαλύψει πως οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδίδεται από αέρος, αλλά αποφεύγουν να συζητήσουν δημόσια αυτό το εφιαλτικό σενάριο φοβούμενοι ότι θα προκληθεί υστερία.

Μάλιστα ήταν ένας από τους λίγους που σύγκρινε τον Έμπολα με τη γρίπη H1N1, η οποία ξεκίνησε από τους χοίρους και μεταλλάχθηκε προσβάλλοντας τον άνθρωπο, τονίζοντας πως αν «γεννηθεί» νέο στέλεχος, «αυτό θα σημαίνει ότι ακόμα και με την αναπνοή μπορεί κανείς να κινδυνεύσει να προσβληθεί από Έμπολα».

Δεν τρομάζει, όμως, μόνο η μετάλλαξη του ιού, αλλά και η ταχύτητα εξάπλωσής του, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του CDC των ΗΠΑ, Τόμας Φρίντεν, να κάνει λόγο για νέο AIDS. «Θα έλεγα ότι στα 30 χρόνια που εργάζομαι στον χώρο της δημόσιας υγείας το μόνο που μοιάζει με την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού είναι το AIDS», δήλωσε ο Φρίντεν σε φόρουμ για τον Έμπολα στη Νέα Υόρκη, ενώ πρόσθεσε ότι ο αγώνας θα είναι μακρύς. 

SOS!!!
1ον:Κίνδυνος αφανούς διασποράς λόγω του μεγάλου χρόνου επώασης (μέχρι 21 μέρες)
2ον:Κίνδυνος μετάλλαξης
3ον:Δεν υπάρχει εμβόλιο
4ον:Υψηλή θνησιμότητα (μέχρι 90%)
5ον:Εύκολη μετάδοση 

Όλα αυτά τη στιγμή που γίνεται λόγος ακόμα και για απαγόρευση πτήσεων από τις πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής στις ΗΠΑ έπειτα από την κατάληξη του Τόμας Ντάνκαν, ο οποίος είχε ταξιδέψει από τη Λιβερία και είχε έρθει σε επαφή με περίπου 100 ανθρώπους πριν νοσηλευτεί με συμπτώματα Έμπολα.

Ωστόσο, την ιδέα αυτή απορρίπτουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και επιστήμονες, καθώς υποστηρίζουν ότι με τον αποκλεισμό των χωρών αυτών το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να επιδεινωθεί η κατάσταση, καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα αποστολής ιατρικού εξοπλισμού, ενώ η οικονομία των χωρών αυτών θα πληγεί ανεπανόρθωτα. Παράλληλα, η κυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα πέντε μεγαλύτερα αεροδρόμια των ΗΠΑ για επιβάτες πτήσεων που προέρχονται από Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα.

Οι ταξιδιώτες θα καλούνται να απαντούν σε ειδικό ερωτηματολόγιο, αλλά και θα ελέγχεται η θερμοκρασία του σώματός τους. Εφόσον κάποιος εμφανίσει συμπτώματα, θα κρίνεται αν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως αυτά τα μέτρα δεν θα αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ, καθώς ο χρόνος επώασής του κυμαίνεται από 2 έως 21 ημέρες, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να μην εκδηλώνονται αμέσως και άρα η θερμοκρασία του ανθρώπου που νοσεί να μην παρουσιάζει μεταβολή σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλεί ανησυχία.

«Είμαστε ένα παγκόσμιο χωριό. Τα μικρόβια πάντα ταξίδευαν. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα ταξιδεύουν με την ταχύτητα ενός τζετ», δήλωσε στους «New York Times» ο καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Χάουαρντ Μάρκελ, και ακριβώς αυτή η ιλιγγιώδης ταχύτητα είναι που απασχολεί το Πεντάγωνο όχι μόνο για τα κρούσματα που είναι πιθανό να σημειωθούν, αλλά και για τη μαζική εισροή ανθρώπων στις ΗΠΑ αν ξεσπάσει η επιδημία στην Κεντρική Αμερική.

Ο επικεφαλής του Νότιου Τομέα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τζον Κέλι, προειδοποίησε πως αν ο Έμπολα πλήξει την Κεντρική Αμερική ή την Καραϊβική, αυτό θα οδηγήσει εκατοντάδες ανθρώπων προς τη Βόρεια Αμερική όπου θα αναζητούν καταφύγιο. «Θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν από τον Έμπολα ή αν πιστεύουν ότι έχουν προσβληθεί, θα επιχειρήσουν να μεταβούν στις ΗΠΑ για θεραπεία», επισήμανε ο Κέλι, ο οποίος τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση ο ιός να περιοριστεί στη Δυτική Αφρική.  

«Όπλο» στα χέρια των τζιχαντιστών. 
Σαν να μην έφταναν όλα τα τρομακτικά σενάρια για τη ραγδαία εξάπλωση του Έμπολα, στο θρίλερ προστίθεται και το ενδεχόμενο μιας «κινητής βόμβας» βιολογικής καταστροφής που θα έχει αέρα από... τζιχάντ. Μπορεί να θυμίζει ταινία τρόμου, όμως το να προσβληθούν με Έμπολα οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους που προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες, ώστε στη συνέχεια να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους και να τον μεταδώσουν στους πολίτες δεν αποτελεί σενάριο φαντασίας. 

Εξάλλου, για τους τζιχαντιστές το σχέδιο να μολύνουν όσο περισσότερους Δυτικούς μπορούν φαντάζει σαν αποστολή αυτοκτονίας δίχως τη ζώνη με τα εκρηκτικά. Προς το παρόν, πάντως, «καμικάζι» αποδεικνύονται οι υγειονομικές αρχές της διεθνούς κοινότητας, καθώς δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τους πολίτες και να φρενάρουν την επέλαση του ιού στη Δυτική Αφρική, με αποτέλεσμα Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Γουινέα να βρίσκονται στο έλεος του Έμπολα. 

Παρά τις προειδοποιήσεις των Γιατρών χωρίς Σύνορα για την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού, ο ΠΟΥ είχε υποβαθμίσει την υπόθεση, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται να λάβει χαρακτηριστικά επιδημίας. Ωστόσο, οι χιλιάδες θάνατοι και τα χιλιάδες κρούσματα διέψευσαν πανηγυρικά τον οργανισμό, ο οποίος βρέθηκε ανέτοιμος να αντιμετωπίσει την κρίση και να σταματήσει το ξέσπασμα του ιού που εξαπλώνεται σαν ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που κατακαίει τεράστιες δασικές εκτάσεις στο πέρασμά της. 

Σταματάνε τις πτήσεις σε περιοχές  με έξαρση, ενώ ετοιμάζουν μέχρι και επιστράτευση της Πολεμικής Αεροπορίας για αερομεταφορές εξοπλισμού και αεροδιακομιδές ασθενών - Σοβαρά πλήγματα στη διεθνή οικονομία, στη σταθερότητα και την ασφάλεια. Και εφόσον πλέον γίνεται λόγος για μαζική επιδημία, η πλέον δυσοίωνη πρόβλεψη κάνει λόγο για δραματική απώλεια ανθρώπινων ζωών και μία άνευ προηγουμένου επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου στις κοινωνίες ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου. 

Οικονομία, σταθερότητα και ασφάλεια είναι οι καίριοι τομείς που θα δεχτούν ισχυρά πλήγματα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το πρόσφατο ψήφισμα 2117 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αξιολογεί την παρούσα κρίση εξαιτίας του Έμπολα ως «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». Η Ευρώπη, φυσικά, δεν μένει απαθής και ο υγειονομικός μηχανισμός της Ε.Ε. έχει τεθεί, σχεδόν κυριολεκτικά, επί ποδός πολέμου. 

Το έγγραφο που εστάλη στις ελληνικές αρχές τονίζει ότι η κατάσταση απέχει πολύ από τη σταθερότητα, ενώ είναι πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω. Για τα χειρότερα σενάρια απαιτείται μαζική δέσμευση από τη διεθνή κοινότητα, ακόμη και μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Τα κρούσματα του Ιού πάντως, θα αυξηθούν βάσει Στατιστικών στοιχείων μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 από 550.000 - 1.400.000.




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:Σε ποινή φυλάκισης 11 μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, ο πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, για υπόθεση που συνδέεται με τη ρύπανση της αποξηραμένης - πλέον - λίμνης Κορώνειας. Στον εισαγγελέα εφετών που διερευνά τις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καταθέτουν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς. Με 4 γιατρούς λειτουργεί η Παιδιατρική Κλινική του Βενιζέλειου Nοσοκομείου Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες. Ανάλογη κατάσταση αναμένεται από το Νοέμβριο και για τη Παθολογική Κλινική.

Σε επτά χρόνια και τέσσερις μήνες φυλακή καταδικάστηκε σύρος ανήλικος με την κατηγορία της μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα. Τα στοιχεία που τον οδήγησαν στη φυλακή είναι οι μαρτυρίες δύο λιμενικών και ένα χαρτί-φάντασμα που δεν κατατέθηκε ποτέ στο δικαστήριο. Ο 17χρονος αντιμετωπίζει προβλήματα με το σάκχαρό του και όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς του κατά την κράτησή του στις φυλακές ανηλίκων δεν του παρασχέθηκε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μαίνεται η αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις χρηματιστηριακές αγορές. 

Η κόντρα συνεχίστηκε την Πέμπτη με δηλώσεις τόσο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Αδ.Γεωργιάδη όσο και του βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ.Σταθάκη.

Κόσμος: Ο τυφώνας εκτείνεται ήδη σε όλο τον βόρειο Ατλαντικό και σύντομα θα πλήξει τις ακτές του Ηνωμένου βασιλείου. H οργή στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για την στάση της αστυνομίας δεν έχει κοπάσει, αλλά η ηγεσία της περιφέρειας δηλώνει την «ελπίδα της» ότι οι δύο πλευρές μπορούν να ξεκινήσουν διάλογο την επόμενη εβδομάδα. 

Την νύχτα, είχαν προηγηθεί νέες μικροσυμπλοκές με την αστυνομία. Παράλληλα, το Λονδίνο θεωρεί απαραίτητο «να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές ελευθερίες στο Χονγκ Κονγκ», σχόλια που απέρριψε το Πεκίνο λέγοντας πως το ζήτημα είναι εσωτερική υπόθεση της Κίνας. Διάβημα διαμαρτυρίας για όσα συνέβησαν στον αγώνα Σερβίας-Αλβανίας επέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας στον πρέσβη της Αλβανίας στo Βελιγράδι.

Στο διάβημα τονίζεται - μεταξύ άλλων - πως πεποίθηση του υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι τέτοιες «προφανώς προσεκτικά προσχεδιασμένες ενέργειες», είναι επιζήμιες σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες οικοδόμησης των διμερών σχέσεων. Συγγνώμη ζήτησε το αυστραλιανό κανάλι Channel 10 για ερώτηση που ακούστηκε στο τηλεπαιχνίδι Family Feud, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως σεξιστική. 

Το τηλεπαιχνίδι ζητούσε από τους διαγωνιζόμενους να μαντέψουν τι έχουν απαντήσει 100 άτομα όταν τους ζητήθηκε να πουν γυναικεία επαγγέλματα. Στις «σωστές» απαντήσεις περιλαμβάνονταν το μαγείρεμα, η καθαριότητα και το πλύσιμο των πιάτων. Λίγο πριν την επίσημη επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ο πρόεδρος της Ρωσίας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Politika, στέλνοντας μηνύματα προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ

Ο Πούτιν κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι τηρεί εχθρική στάση έναντι της χώρας του, προειδοποιώντας τη Δύση ότι οι πιέσεις προς τη Μόσχα θέτουν σε κίνδυνο τη «στρατηγική σταθερότητα» του κόσμου.

Οικονομία:Ενδείξεις νέας οικονομικής κρίσης διακρίνουν πολλοί αναλυτές, ερμηνεύοντας την συμπεριφορά των χρηματιστηρίων, την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τη μείωση των αποδόσεων στα «ασφαλή» κρατικά ομόλογα. Επιτάχυνση των αποπληθωριστικών πιέσεων σε ευρωζώνη και ΕΕ το Σεπτέμβριο κατέδειξαν στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε από 0,4% τον Αύγουστο σε 0,3% τον Σεπτέμβριο, ήτοι με το χαμηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2009. 

Στην ΕΕ των «28», ο πληθωρισμός μειώθηκε από 0,5% τον Αύγουστο, σε 0,4% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2009.Δέσμη στοχευμένων διασταυρώσεων για την αποτύπωση των δικαιούχων, αλλά και τον εντοπισμό ενδεχόμενης παραβατικότητας σε πεδία, όπως η παροχή οικογενειακών επιδομάτων σε συνταξιούχους, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας. Ο Γ.Βρούτσης τόνισε πως η σχετική δαπάνη για τα 664.862 οικογενειακά επιδόματα σε συνταξιούχους 35 φορέων ανέρχεται στα 462 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αθλητισμός: O Στέφανος Καπίνο που πλέον αγωνίζεται στην γερμανική Μάιντς μίλησε για την εθνική αλλά και τον Παναθηναϊκό, σχολιάζοντας αρνητικά την κριτική που δέχονται οι διεθνείς, ενώ αναφερόμενος στην πρώην ομάδα του τον Παναθηναϊκό σχολίασε πως στο «τριφύλλι» δεν τιμούν τα δικά τους παιδιά... 

Στα μέσα του περασμένου Μαΐου (16/5/2014), ο Λιονέλ Μέσι υπέγραψε την ανανέωση του συμβολαίου του με τη Μπαρτσελόνα που τον διατηρεί στο αγαπημένο του «Καμπ Νου» μέχρι το 2018 και έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στον κόσμο με ετήσιες αποδοχές περίπου στα 20 εκατ. ευρώ. 

Ο Αργεντινός σούπερ σταρ μετράει 14 χρόνια συνεχούς παρουσίας στους «μπλαουγκράνα», τα οποία θα… κλείσει φέτος στις 14 Δεκεμβρίου, όμως, ποιος να το φανταζόταν ότι το παιδί που στα 13 του υπέγραψε σε μία… χαρτοπετσέτα το πρώτο του συμβόλαιο με τους Καταλανούς, θα έφτανε να γίνει το νο1 ποδοσφαιρικό είδωλο παγκοσμίως.  

Απάντηση στις αιτιάσεις και τη σκληρή κριτική που δέχθηκαν η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και ιδιαίτερα ο πρόεδρός της, Γιώργος Σαρρής, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κλάουντιο Ρανιέρι και η Εθνική ομάδα για την εν γένει παρουσία της στην προκριματική φάση του Euro 2016 έδωσε η ΕΠΟ.

Για την εικόνα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος υπογραμμίζεται ότι «η ομάδα πράγματι ήταν κακή στον αγώνα με τη Βόρεια Ιρλανδία. Και δε μπόρεσε (μόλις τρία εικοσιτετράωρα μετά την καλή της παρουσία στο Ελσίνκι) να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό όμως είχαν το θάρρος να το παραδεχθούν ΑΜΕΣΑ και οι παίκτες και ο προπονητής αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για το αποτέλεσμα».
 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1923:Ο Walt Disney ιδρύει την κινηματογραφική εταιρεία “Disney” που κυριαρχεί έως και σήμερα στον τομέα των κινουμένων σχεδίων.
1934:Ο Mao tse tung, επικεφαλής 25.000 ανδρών ξεκινά την «μεγάλη πορεία» για το Πεκίνο που θα τον φέρει 15 χρόνια αργότερα στο τιμόνι της εξουσίας.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1854:Oscar Wilde, σημαντικότατος Ιρλανδός συγγραφέας. Ανάμεσα στα άλλα έργα του είναι και το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ».
1927:Gunter Grass, νομπελίστας Γερμανός συγγραφέας.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1793:Μαρία Αντουανέτα, σύζυγος του Λουδοβίκου του 16ου. Αποκεφαλίστηκε από τους Γάλλους επαναστάτες.
1946:Απαγχονίζονται ως εγκληματίες πολέμου δέκα διακεκριμένοι Ναζί αφού καταδικάστηκαν από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης.
1990:Art Blakey, Αμερικανός μουσικός, από τους κορυφαίους drummer του jazz στερεώματος.