14 Οκτωβρίου, 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Συνήλθε σήμερα Tρίτη 14 Οκτωβρίου 2014, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Οκτώβριο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Κατά την σημερινή Συνεδρία: 

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως. Λαμβάνοντας τον λόγο ο νέος Αρχιγραμματεύς, επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο, ο οποίος τον πρότεινε για Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά την προαγωγή του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ σε Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, καθώς και τους Σεβασμιώτατους Συνοδικούς Αρχιερείς, οι οποίοι ενέκριναν την πρόταση του Μακαριωτάτου. 

Τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ευχήθηκαν στον Θεοφιλέστατο Μεθώνης καλή σταδιοδρομία επ’ ωφελεία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ακολούθως η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε για το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης στην Εκκλησία της Ελλάδος του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 27 Οκτωβρίου ε.ε.

Τέλος ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα. Μετά το πέρας των εργασιών της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τίμησε με τον χρυσό σταυρό του Αποστόλου Παύλου, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους νομικούς κ. Μαρίνο και κ. Παναγιώτη Μπερνίτσα, το δικηγορικό γραφείο των οποίων συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία εμπραγμάτων δικαιωμάτων της Εκκλησίας μας, επί ακινήτων τα οποία αμφισβητούνται. 

Μετά την βράβευσή του από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Παναγιώτης Μπερνίτσας, ευχαριστώντας για την τιμητική αυτή διάκριση της Εκκλησίας, ανέφερε ότι ανέλαβε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Εκκλησίας, διότι αισθάνθηκε ότι παραβιάζονται τα συνταγματικά δικαιώματα των Ιερών Μονών. Πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρονται στο τι κατέχει η Εκκλησία, σπάνια όμως ακούει κανείς για τα νομικά και άλλα εμπόδια που της έχουν επιβληθεί και καθιστούν αδύνατη την αξιοποίηση της περιουσίας της, επισήμανε ο κ. Μπερνίτσας.


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος στους κ. Μαρίνο και Παναγιώτη Μπερνίτσα, ανέφερε ότι η Εκκλησία θέλει αυτόν τον δύσκολο καιρό να βοηθήσει, όπως βοηθεί πάντοτε, διότι αυτός είναι ο σκοπός της Εκκλησίας, να είναι ο άνθρωπος ελεύθερος με φαντασία και δημιουργικότητα και να αγαπά τον συνάνθρωπό του, όπως τον εαυτό του. 

Λίγοι γνωρίζουν το τι έδωσε η Εκκλησία. Το 1952 προσέφερε από τα σπλάχνα της 750.000 στρέμματα γης, 600.000 στρέμματα βοσκοτόπων και δάση και 150.000 στρέμματα αγρών. Όσα παρέμειναν, λίγα αλλά μεγάλης αξίας, δεσμεύτηκαν με βαριές αλυσίδες, με πέντε και έξι νόμους με τους οποίους επιβαρύνεται το κάθε κτήμα. Η Εκκλησία ανεζήτησε τρόπους αξιοποίησης της υπόλοιπης περιουσίας της και τότε εμφανίσθηκε ο κ. Παναγιώτης Μπερνίτσας, ο οποίος ανέλαβε εθελοντικά να υποστηρίξει νομικά τις προσπάθειες της Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος στην συνέχεια ευχαρίστησε την Πολιτεία, διότι έχει αντιληφθεί ότι η αγωνία της Εκκλησίας δεν είναι ο εαυτός μας, αλλά είναι ο λαός μας, ο οποίος στις δύσκολες στιγμές έδωσε παραδείγματα συγκινητικά. Δεν είναι χρήματα μόνο της Εκκλησίας αυτά που δίδονται στους πτωχούς αδελφούς μας, αλλά είναι και ενίσχυση του φτωχού λαού που έσπευσε και γέμισε τις αποθήκες της Εκκλησίας με τρόφιμα, για να μπορέσουν να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι. 

Μόνον στην Αρχιεπισκοπή σιτίζονται 53.000 άνθρωποι καθημερινά, όμως η Εκκλησία δεν πρέπει να βγαίνει με την σάλπιγγα και να διαλαλεί το φιλανθρωπικό έργο της.Τέλος απευθυνόμενος προς τα τιμώμενα πρόσωπα ο Μακαριώτατος τόνισε ότι για την λύση των χρονιζόντων προβλημάτων της εκκλησιαστικής περιουσίας, το γραφείο σας συνέβαλε ώστε ν’ ανοίξουν πόρτες, οι οποίες δεν είναι εύκολο πλέον να κλείσουν διότι μας οπλίσατε με επιχειρήματα και με αποδείξεις. 

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

 




ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

 

ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ!

Αφιερώνεται σε  κάποιους δημοσιογράφους  υβριστές μας!

ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ!

Η είδηση μας έρχεται από τη Νέα Υόρκη! Μας την απέστειλε ο εκλεκτός ερευνητής των Internet Media  κλπ., συγχρόνως δε και αγαπητός φίλος κ. Στ. Πολ., και σας την γνωστοποιούμε. Ας μας συγχωρήσουν οι καλοί αδελφοί μας δημοσογράφοι, που υπηρετούν εντίμως την ελληνική δημοσιογραφία! Ασφαλώς και δεν είναι όλοι τους έτσι, όπως περιγράφει το έργο του δημοσιογράφου ο αποχωρήσας Αρχισυντάκτης της Εφημερίδος New York Times κ.Τζόν Σουϊτον!

"Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται, να διαστρεβλώνει, να εξυβρίζει, να κολακεύει γονυπετής το Μαμωνά και να πουλάει τη Πατρίδα του για τον άρτο τον  επιούσιο.. Είμαστε υποτελείς. Όργανα των πλουσίων, που βρίσκονται στο  παρασκήνιο. Είμαστε καραγκιόζηδες....."Λόγια πολύ σκληρά! Τα λέγει όμως ένας δημοσιογράφος μιάς μεγάλης αμερικανικής εφημερίδος. Κι εμείς διερωτώμεθα: Μήπως και στον ελλαδικό χώρο δεν θα υπάρχουν παρόμοιοι εργάτες της πληροφορήσεως και της μεταδόσεως των ειδήσεων; 

Προσέξτε τα πρωϊνά Δελτία των ΜΜΕ! Εκεί γίνεται το όργιο της διαστροφής της καθημερινής πραγματικότητος! Παρουσιάζουν ό,τι θέλουν! Εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα! Αναδεικνύουν τους ασήμαντους! Θάπτουν τις προσωπικότητες! Δολοφονούν, χωρίς να πληρώνουν! Ενίοτε αναδεικνύονται μειοδότες και σε εθνικά ζητήματα!!!! Ας θυμηθούμε το Σχέδιο Αννάν για την Κύπρο, που ήταν στην επικαιρότητα λίγα χρόνια πρίν. Τότε μερικά τηλεοπτικά δίκτυα των Αθηνών προπαγάνδιζαν υπέρ του Σχεδίου Αννάν! Τα είχαν οικονομήσει, βλέπετε, από τον αμερικανικό παράγοντα!!!!! 

Το ωμολόγησε έκπληκτος ο κ. Αννάν, όταν έχασε την υπόθεση από το Δημοψήφισμα στην Κύπρο. Παραθέτουμε, λοιπόν, την παρακάτω ομολογία,  μόνο και μόνο για να δώσουμε αφορμή σε τυχόν μικρόψυχους υπηρέτες της δημοσιογραφίας στη Χώρα μας, να κάνουν μια αυτοκριτική και διόρθωση της πορείας των, όπου και όταν είναι αναγκαίο. Αναγκασθήκαμε να το πράξουμε, επειδή κάποιοι από την δημοσιογραφική οικογένεια του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ μας έδωσαν την αφορμή για να τους δείξουμε δύο πράγματα:

α) Να κάνουν, άν θέλουν, μια αυτοκριτική καί

β) να γνωρίζουν, ότι δεν μας πτοούν τα επικριτικά λόγια τους! Εμείς γνώμονα στην πορεία μας έχουμε το θέλημα του Θεού και κριτήρια το συμφέρον της Ορθοδοξίας μας και της Ελλάδος μας. Αγωνιζόμεθα, όπως οι παλαιοί, "υπέρ Πίστεως και Πατρίδος" και όχι για το ψωμάκι μας! Και για να μη μας θεωρήσουν μερικοί είτε υπερβολικό, είτε ό,τιδήποτε άλλο, σας παρουσιάζουμε δύο πρόσφατα τυπικά παραδείγματα:

Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, στο φ. της 8ης Οκτωβρίου ε.έ. δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ για τις εργασίες της πρώτης Συνεδρίας της Ιεραρχίας μας. Εκεί, λοιπόν, με τίτλο:"Ιερά μαλλιοτραβήγματα" κάποιος ανώνυμος συντάκτης, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια καί θέλοντας να πλήξει πρόσωπα, που δεν συμπαθεί. ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ, καλή ή κακή περιγραφή, ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ εις βάρος του προσώπου μας!!!

Ιδού η απόδειξις:"Ο διορισμός (εννοεί του Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλοχίου) ξύπνησε τα ταλιμπανικά ανακλαστικά του μητροπολίτη Καλαβρύτων. Ο Αμβρόσιος......." 

2.Ας έλθουμε τώρα και σέ ένα ακόμη δημοσίευμα. Θα αναφερθούμε στο ρεπορτάζ της κας Αφροδίτης Κ...... από την εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ, επίσης της 8ης Οκτωβρίου. Το ρεπορτάζ έχει τίτλο:"Βγήκαν μαχαίρια για την επιστολή Αμβρόσιου κατά Βαρθολομαίου". Και σημειώνει:"....Τα μαχαίρια βγήκαν λίγο πρίν από το τέλος της συνεδρίασης και με αφορμή την επιστολή του γνωστού για τις ακροδεξιές του απόψεις μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου πρός τον Οικουμενικό Πατριάρχη...". Και συνεχίζει:"Μάλιστα ο κ. Αμβρόσιος, ο οποίος κατά καιρούς επιδίδεται σε σκοταδιστικά παραληρήματα...."

Αγαπητή μου κυρία Αφροδίτη, αντί να κρίνετε τα γραφόμενά μας, εσείς κρίνετε αυτόν που τα έγραψε! Και τον χαρακτηρίζετε ως σκοταδιστή! Μπράβο σας! Και τώρα στρέφω το λόγο σε  σας, αγαπητέ μου άγνωστε κύριε δημοσιογράφε της εφημερίδος ΤΑ ΝΕΑ. Αυτό που και η κα Αφροδίτη και εσείς κάνετε  δεν λέγεται δη-μο-σι-ο-γρα-φία! Ονομάζεται Α-ΛΗ-ΤΕΙ-A! 

Να, λοιπόν, γιατί αναγκάζομαι να παραθέσω το παρακάτω δημοσίευμα, μήπως οδηγήσω τόσον εσάς τους δύο, όσο και όποιον άλλο ακολουθεί τα χνάρια σας, μήπως και σας οδηγήσω, επαναλαμβάνω, σε μια σε μια αυτοκριτική, σε  μια διόρθωση. Διότι μερικοί, κακοί και ανάξιοι από το χώρο σας, ευτελίζετε, δυστυχώς, και όλους τους άλλους συναδέλφους σας, οι οποίοι επιτελούν έντιμα το καθήκον τους!

  + Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Θέμα: Ομολογία του αποχωρούντα αρχισυντάκτη των New York Times

ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΕΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΕΥΕΙ...
ΚΑΝΕΙ ΜΕΤΑΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΥΨΕΙΣ.

Ομολογία του αποχωρούντα αρχισυντάκτη των New York Times !!!

"Είναι δουλειά και καθήκον
 κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια"

O Τζόν Σουϊντον, πρώην αρχισυντάκτης των New York Times, στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση που έγινε προς τιμήν του πριν βγει στη σύνταξη. Κάποιος από τους παρευρισκόμενους έκανε πρόποση για τον ανεξάρτητο Τύπο, και ο Σουϊντον διέκοψε και συμπλήρωσε : "Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, σε αυτή τη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας που να αποκαλείται ανεξάρτητος Τύπος.

Το γνωρίζετε και το γνωρίζω. Ούτε ένας ανάμεσά σας θα τολμούσε να εκστομίσει μια έντιμη γνώμη. Και αν τολμούσατε να την εκφράσετε γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι ποτέ δεν θα  εμφανιζόταν τυπωμένη στο χαρτί. Πληρωνόμαστε αρκετά ώστε να κρατάμε  την τίμια άποψή μας, έξω από την εφημερίδα για την οποία γράφω.

Εσείς.... επίσης παίρνετε ικανοποιητικούς μισθούς για παρόμοιες  υπηρεσίες. Και αν κάποιος τολμούσε ή ήταν τόσο τρελός ώστε να.... γράψει την τίμια γνώμη του, θα βρισκόταν πολύ σύντομα στο δρόμο. Είναι δουλειά και καθήκον κάθε δημοσιογράφου να καταστρέφει την αλήθεια, να ψεύδεται, να διαστρεβλώνει, να εξυβρίζει, να κολακεύει γονυπετής το Μαμωνά και να πουλάει τη Πατρίδα του για τον άρτο τον επιούσιο...

Είμαστε υποτελείς. Όργανα των πλουσίων που βρίσκονται στο παρασκήνιο. Είμαστε καραγκιόζηδες. Αυτοί οι άνθρωποι κινούν τα νήματα και εμείς χορεύουμε στο ρυθμό τους. Ο χρόνος, η ζωής μας, οι ικανότητές μας είναι ιδιοκτησία αυτών των ανθρώπων. ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΡΝΕΣ !!!  

 

14/10/2014 - ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ O ΟIΚΟΥΜΕΝΙΚOΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑIΟΣ

 

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ Πατριάρχης κ. Βαρθολομαος σθάνθη τν νάγκην, κατ τν περιοδείαν του ες τν Θράκην, ν πευθυνθ πρς τος γιορείτας κα ν τος διαβεβαιώση τι κατ τος θεολογικος διαλόγους μετ τν Παπικν δν προδίδεται ἡὈρθόδοξος Πίστις κα οτε θ προδοθ.

Ποος μως πιστεύει πλέον τν κεφαλν το Οκουμενικο Πατριαρχείου, ταν πάρχη σειρ νεργειν κα πράξεων, α ποαι μαρτυρον κριβς τ ντίθετον. Τοιαται πράξεις εναι:

1ον) Α συμπροσευχα κα τ συλλείτουργα μετ τν Παπικν. Κατ τν πίσκεψιν το προηγουμένου Πάπα κ. Βενεδίκτου ες τ Φανάριον, ο ψαλ μωδο το Οκουμενικο Πατριαρχείου τν πεδέχθησαν μ τν μνον «Ελογημένος ρχόμενος».ν κατ τν θείανΛειτουργίαν ες τν Πα τριαρχικν Ναν το γίου Γεωργίου πετράπη ες τν Πάπαν ν παγγείλη τ «Πάτερ μν».

2ον) Πρ τς πισκέψεως το Πάπα ες τ Φανάριον εχε μεσολαβήσει συμφωνία τς Ραβέννης, τν ποίαν πέγραψαν ο κπρόσωποι τς ρθοδόξου κκλησίας προκαλοντες τν κπληξιν διακεκριμένων κανονολόγων τν Παπικν. Ες τν Ραβένναν εχε γίνει συλλείτουργον Παπικν ρθοδόξων κα συμφώνως πρς «κύκλους» το μακαριστο ρχιεπισκό που θηνν κυρο Χριστοδούλου, τν ποον «Ο.Τ.» λεγχε διά τος φιλοπαπικος βηματισμούς του, εχεν πάρξει κα «κοινν ποτήριον».

3ον) Ες τν κολουθίαν τς γάπης συμμετεχον ες τ Οκουμενικν Πατριαρχεον Παπικο - Μονοφυσίται κι λλοι. Τν κολουθίαν εχε μεταδώσει τότε Κρατικ Τηλεόρασις (ΕΤ3) κα εχε προκληθ ναστάτωσις μεταξ τν πιστν κα τν ντίμων κληρικν. δ Σεβ. Μητροπολίτης Πειραις κ. Σεραφεμ εχε καυτηριάσει τ γεγονς τονίζων τι α συμπροσευχα μετ πλανεμένων Χριστιανν παγορεύονται π τν ερν Κανόνων.

4ον) Αρετικο (ς ο Παπικο κλπ.) ο ποοι προσχωρον ες τς τάξεις τς ρθοδοξίας ντάσσονται πλέον νευ ρθοδόξου Βαπτίσματος. ναγνωρίζεται π το Οκουμενικο Πατριαρχείου τ Βάπτισμα τν αρετικν Παπικν ς κανονικόν, ν ως πρ τινός δν νεγνωρίζετο.

5ον) Τόσον Προηγούμενος Πάπας κ. Βενέδικτος σον κα σημερινς κ. Φραγκίσκος ναγνωρίζονται π τς κεφαλς το Φαναρίου (Οκουμενικο Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου) ς γιώτατοι πίσκοποι τς «Πρεσβυτέρας Ρώμης» κα ντιμετωπίζονται ς κανονικ μέλη τς κκλησίας.

6ον) Οκουμενικς Πατριάρχης ες πιστολήν του πρς τν σημερινν Πάπαν μιλε περ «διηρημένης κκλησίας» κα χι περ «Σχίσματος κα αρέσεως τν Παπικν». Ἐὰν πρχεν ν ργανον ες τν κκλησίαν, τ ποον θ λεγχε (ς συμβαίνει μ τος Μητροπολίτας τν ρθοδόξων κκλησιν) τ παραπτώματα κα τς κκλησιαστικάς - θεολογικάς κτροπάς το Οκουμενικο Πατριάρχου, εναι βέβαιον τι θ τν εχεν παναφέρει ες τν «τάξιν» θ τν εχε θέσει κτς ρθοδόξου κκλησίας.

λλ χει τ «μαχαίρι κα τ πεπόνι», ς λέγει λας κα θεωρε αυτν πρ πάντων τν Οκουμενικν Συνόδων κα τν ερν Κανόνων. Εις τν πολιτικν ταν νας πολιτικς θεωρε αυτν περάνω τν νόμων, προκαλε ντιδράσεις.  ταν κάποτε νδρέας Παπανδρέου δήλωσεν τι περάνω τν νόμων εναι λας προεκάλεσε μ τν δήλωσίν του πολιτικν κρίσιν κα πολιτικν θύελλαν.

Ες τν κκλησίαν α κεφαλα της χουν τν δυνατότητα ν παραβιάζουν ερος Κανόνας, Οκουμενικάς Συνόδους κα οδείς ν ντιδρ κ τν πισκόπων. ποιοι δ κ τν πισκόπων, τν καθηγουμένων ερν Μονν, θεολόγων, κληρικν κα πιστν ντιμετωπίζονται ς γραφικο, «σκληροπυρηνικοί» τς ρθοδόξου κκλησίας, ντιδρον κλπ. Εναι τρόπος ξουδετερώσεως λων κείνων, ο ποοι περασπίζονται τν πίστιν, τν παράδοσιν, τούς «νόμους κα τ Συντάγματα» τς ρθοδόξου κκλησίας.

7ον) Ες τν Ραβένναν, ς ποδεικνύεται π θέσεις τς Ρωσικς εραρχίας κα παντήσεις Σεβ. Μητροπολιτν το Οκουμενικο Πατριαρχείου πεφασίσθη τι πως Πάπας εναι Πρτος ες τν Δύσιν, τσι κα Οκουμενικς Πατριάρχης εναι - σχεδν - πρτος ες τν νατολήν.

Τ γεγονς χει προκαλέσει ντιπαραθέσεις κα εις πισκοπικος «κύκλους» τς κκλησίας τς λλάδος, ο ποοι ναγνωρίζουν τι Οκουμενικς πρέπει ν χη τ δικαίωμα ες τν νάληψιν πρωτοβουλιν, π τν προϋπόθεσιν τι ατα πρωτοβουλίαι) δν καταλύουν τ Συνοδικν Πολίτευμα τς ρθοδόξου κκλησίας.

Ες τν ρίζοντα, μως, διαφαίνεται (π ρθρα κα ναλύσεις Φαναριωτν πισκόπων) τάσις διά τν νάδειξιν το κάστοτε Οκουμενικο Πατριάρχου ες «Πρτον τς νατολς».λλωστε Οκουμενικς Πατριάρχης κ. Βαρθολομαος προσφωνν ες τ Φανάριον τν Πάπαν Βενέδικτον τ επε δημοσίως:«σ εσαι πρτος ες τν κκλησίαν το ποστόλου Πέτρου κα γ πρτος ες τν κκλησίαν το ποστόλου νδρέου». Οδείς μως δωσε σημασίαν ες τ σημεον ατ τς προσφωνήσεως, τν ποίαν μετέδιδεν π εθείας κρατικ τηλεόρασις (ΕΤ-3).

8ον) Ες τν κοινν διακήρυξιν το Οκουμενικο Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου κα το Πάπα Φραγκίσκου ες τ εροσόλυμα διεκηρύχθη τι ρθόδοξος Εκκλησία δν κφράζει λόκληρον τν λήθειαν τς Πίστεως λλ μέρος της. διακήρυξις ατ δν ναιρε τ Σύμβολον τς Πίστως περ τς Μίας, γίας, Καθολικς κα ποστολικς κκλησίας;

Ες τν προκειμένην περίπτωσιν Οκουμενικς Πατριάρχης δν προσχωρε ες τν θεωρίαν τν Κλάδων, τν ποίαν γνωρίζει πολ καλ νας πίσκοπός του, ποος ναπτύσσει τν θεωρίαν τν δύο Πνευμόνων ες τν κκλησίαν ( νας Παπικός, λλος ρθόδοξος) σν ν εμεθα μία κκλησία; Θ δυνάμεθα ν παραθέσωμε κα πολλ λλα παραδείγματα (δν πεκτεινόμεθα ες τν ναγνώρισιν τν Μονοφυσιτν κλπ. ς κανονικς κα μ αρετικς πλέον κκλησίας), λλ σταματμεν.

ταν α πράξεις βοον διά τν προδοσίαν τς Πίστεως, δν χεις τ δικαίωμα ν κάμνης δηλώσεις κ το σφαλος, γνωρίζων τι δν χει τ κατάλληλον κροατήριον, ς συνέβη ες τν Θράκην (Σουφλίον), διά ν παντήση εις τν δήλωσιν τι ες τος Θεολογικος Διαλόγους δν προδίδεται Πίστις. κόσμος τ χει τούμπανον κα τ Οκουμενικν Πατριαρχεον «κρυφ καμάρι».

Γ. Ζ