13 Οκτωβρίου, 2014

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ κ. ΜΑΞΙΜΟΣ ΤΕΛΕΣΕ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΥ ΤΟΥ

 

Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού προκατόχου του,  Μητροπολίτου Ιωαννίνων κυρού Θεοκλήτου, έξι μήνες μετά την εκδημία του στις 13 Απριλίου, τέλεσε σήμερα το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος. Ο τάφος του μακαριστού Θεοκλήτου βρίσκεται στην αυλή του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ιωαννίνων.
  



ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΙΔΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

 
Ο Ιερώνυμος
προειδοποιεί τον
Βαρθολομαίο


Τον κώδωνα του κινδύνου που δημιουργείται από την απαίτηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου να περάσουν διοικητικά στο Φανάρι οι 36 Μητροπόλεις των Νέων Χωρών - που καλύπτουν όλη τη Βόρεια Ελλάδα, από τη Θεσσαλία και πάνω και από τα Ιωάννινα μέχρι τον Έβρο-έκρουσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μιλώντας στην τακτική συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την περασμένη Τρίτη.

Επικαλούμενος την ανάγκη εκκλησιαστικής ενότητας, ο κ. Ιερώνυμος εξέφρασε την ανησυχία του, στέλνοντας μήνυμα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη: «Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στις μεταξύ μας σχέσεις. Διότι κατά το παρελθόν εκκλησιαστικές έριδες συνετέλεσαν στο να επανακολουθήσουν εθνικές καταστροφές».

Η κραυγή αγωνίας του Αρχιεπισκόπου έρχεται να επιβεβαιώσει το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο του «Π» της 28ης Σεπτεμβρίου με τίτλο «Διασπά την Εκκλησία ο Βαρθολομαίος», με αναφορά στα «περίεργα παιγνίδια του Οικουμενικού Πατριάρχη».Η δήλωση του κ. Ιερώνυμου ήταν η μετριοπαθής απάντησή του στα... πολεμικά τελεσίγραφα που απηύθυνε ο κ. Βαρθολομαίος από τον Ίασμο της Θράκης, όπου σε σκληρή γλώσσα προειδοποιούσε την Ελληνική Εκκλησία:

«Εις ουδένα επιτρέπομεν να αμφισβητήση τα από αιώνων απαράγραπτα δικαιώματα του Οικουμενικού Θρόνου επί των περί ων πρόκειται Μητροπόλεων, αι οποίαι αποτελούν την ενδοχώραν αυτού»! Και για να μην υπάρξει... παρανόηση για το τι εννοούσε, πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να απεμπολήσωμεν ποτέ τα δικαιώματα της Μητρός Εκκλησίας επί των Ιερών αυτής Μητροπόλεων»!

Ο... καβγάς είναι ξεκάθαρος και ο στόχος είναι να υπαχθούν στη διοίκηση του Οικουμενικού Πατριάρχη οι 36 Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, κάτι που αν γίνει θα σημάνει αυτόματα την παραδοχή-ομολογία ότι η Ελλάδα δεν είναι ενιαίο κράτος.

Γιατί δεν διεκδικεί τη Χάλκη;

Είναι αυτονόητα τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν για τις επιδιώξεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, που κάθε άλλο παρά υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων είναι. Και προβληματίζει η επιμονή του, ιδιαίτερα σε ώρες που η Ελλάδα σηκώνει τον σταυρό του μαρτυρίου, με όλους τους... φίλους της απέναντι και με την Τουρκία να απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, παραβιάζοντας την ΑΟΖ της.

Θα πούμε ευθέως ότι ο κ. Βαρθολομαίος, με όλο τον σεβασμό που έχουμε στο αξίωμά του, ανάβει φωτιές με το θέμα της... απεξάρτησης των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών. Και ο μόνος κερδισμένος από την αναταραχή που προκαλείται είναι η Τουρκία. Έχουμε την πολυτέλεια, Παναγιώτατε, για μια τέτοια σύγκρουση;

Ήδη άρχισαν οι αντιπαραθέσεις στην Ιεραρχία με αφορμή την επιστολή, σε σκληρό ύφος, που έστειλε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, στην οποία τον επικρίνει για την παρέμβασή του στο Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου - η Μητρόπολή του υπάγεται στις Νέες Χώρες -, ο οποίος χαρακτήρισε την επιστολή «επαίσχυντη», με τον Αμβρόσιο να ξεπερνά τα όρια λέγοντάς του:«Αν δεν αισθάνεστε Έλληνας και μέλος της Ιεραρχίας, να πάτε στην Τουρκία»!

Είναι μια γεύση τού πού οδηγεί η τελεσιγραφική απαίτησή σας, Παναγιώτατε, και ποια μπορεί να είναι η συνέχεια. Και αυτό προκαλεί ανησυχία στον Αρχιεπίσκοπο, που έφθασε στο σημείο να σας διαμηνύσει ότι οι εκκλησιαστικές έριδες οδηγούν σε εθνικές καταστροφές...

Γιατί, κύριε Βαρθολομαίε, δεν απαιτείτε με το ίδιο πάθος να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης και όλες οι Εκκλησίες που υπάρχουν στην Τουρκία και έχουν γίνει... ουρητήρια; Λύστε τα μεγάλα προβλήματα που έχετε εκεί στο Φανάρι και αφήστε στην ησυχία τους τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, αφού θα πρέπει να είναι μία η Ελληνική Εκκλησία, όπως είναι ενιαίο και το κράτος μας.

Τακτοποίησε τον Αμφιλόχιο!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης φροντίζει να τακτοποιεί τους ανθρώπους του. Τον εκλεκτό του Αμφιλόχιο Στεργίου - με τον οποίο επιχείρησε να καταλάβει τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, προκειμένου να γίνει το... κάστρο στη μάχη για την υπαγωγή στο Φανάρι των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών - μετά τη δεινή ήττα (μόνο 7 ψήφους πήρε) τον έκανε Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως και ταυτόχρονα τον όρισε διευθυντή του Πατριαρχικού Γραφείου στην Αθήνα για να κινεί τα νήματα και να οργανώσει την επόμενη διεκδίκηση, που είναι η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης!

 


13/10/2014 - ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

 

«...Οι ελληνικές πόλεις νοσούν... Οι πολιτευόμενοι και διαχειριστές των κοινών δωροδοκούνται και εξαγοράζονται. Κι όσο για τη μεγάλη Μάζα των πολιτών, είτε δεν αντιλαμβάνονται τα όσα διαπράττουν οι κυβερνώντες, είτε τα αντιλαμβάνονται αλλά δεν αντιδρούν, βυθισμένοι όπως είναι στη ραστώνη και την άνεση της καθημερινότητας... Από τούτη την αρρώστια έχουν προσβληθεί παντού οι πάντες - απλώς, ο καθένας τρέφει την ψευδαίσθηση ότι η συμφορά δεν θα χτυπήσει τη δική του πόρτα, αλλά θα διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα εκμεταλλευόμενος τους κινδύνους των άλλων....

Κι ενώ κανονικά όλες οι συζητήσεις γίνονται πριν απ' τα όποια γεγονότα, εσείς διαβουλεύεστε πάντα κατόπιν εορτής. Αφήσατε όλον αυτό τον καιρό να κυλήσει με συνεχείς αναβολές, μετάθεση των ελπίδων σας σε άλλους, αλληλοκατηγορίες και καταγγελίες. Αυτά συνεχίζετε να κάνετε και σήμερα...Όλοι πρέπει να εξοργίζεστε εξίσου όταν βλέπετε ότι πολύ εύκολα κινδυνεύουν να κακοποιηθούν οι πιο φτωχοί και αδύνατοι πολίτες, ενώ οι βδελυροί και πλούσιοι μπορούν να αδικοπραγούν ατιμωρητί και να εξαγοράζουν πρόσωπα για να εκβιάζουν καταστάσεις...

Στρέψτε το βλέμμα προς τους σημερινούς πολιτικούς: άλλοι από φτωχοί έγιναν πάμπλουτοι, άλλοι από άσημοι χόρτασαν τιμές, ορισμένοι έφτιαξαν σπίτια δίπλα στα οποία τα δημόσια οικοδομήματα είναι πιο σεμνά, κι όσο ο πλούτος της πόλης ελαττωνόταν, τόσο ο δικός τους αύξανε...Δεν είναι ασφαλώς ένα και δύο τα αίτια ένεκα των οποίων έφθασαν τα πράγματα ως εδώ. Αλλά την κύρια αιτία θα τη βρείτε στο πρόσωπο εκείνων που προτιμούν να σας είναι ευχάριστοι παρά να σας συμβουλεύουν ορθά. 

Απ' αυτούς, πολλοί προσπαθούν να συντηρούν τη σημερινή κατάσταση γιατί αντλούν από αυτή δημοτικότητα και εξουσία  κι έτσι ούτε οι ίδιοι προνοούν για το αύριο, ούτε νοιάζονται για το αν εσείς προνοείτε...Βρίσκονται σε τέτοια εγκατάλειψη και σε τέτοια χάλια τα πράγματα, ώστε ακόμη και αν όσοι μιλούν από τούτο το βήμα πρότειναν συνειδητά τα πιο βλαβερά μέτρα κι εσείς τα ψηφίζατε, πάλι δεν θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε χειρότερη θέση...».