12 Οκτωβρίου, 2014

ΤΟΥΡΚΙΚΟ "ΤΕΡΑΣ" ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΕ ΘΡΑΚΗ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ! ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

 

Αυτοί που χρόνια τώρα προσπαθούν ν΄ “ανάψουν φωτιά” στην Θράκη τραβάνε το σχοινί με την απόλυτη ανοχή και αδιαφορία των Αθηνών. Οι εκπρόσωποι “τουρκικών συλλόγων” της Θράκης έστειλαν επιστολή στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα στην οποία …διαμαρτύρονται επειδή η έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ αποκαλεί ορθώς την μειονότητα “μουσουλμανική” κι όχι “τουρκική” όπως οι ίδιοι απαιτούν! Και κάνουν λόγο για "καταπιεσμένους Τούρκους" σε Ρόδο και Κω!Καλούν μάλιστα τον αμερικανό πρέσβη στην Θράκη για να διαπιστώσει όπως λένε  ψευδέστατα  - “τις άσχημες συνθήκες στις οποίες ζουν” .

 Κι αν αυτό δεν είναι δυνατόν ζητούν να κατέβουν εκείνοι στην Αθήνα και να τον επισκεφθούν στην πρεσβεία! Δεν πρόκειται για γραφικούς. Το τουρκικό σχέδιο για “άλωση” της Θράκης βρίσκεται σ΄εξέλιξη πολλά χρόνια τώρα. Η Τουρκία δουλεύει μεθοδικά για τις επιδιώξεις της στην Θράκη σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη ,ακόμη και στις ΗΠΑ. Σύλλογοι Τούρκων που έχουν ιδρυθεί σε χώρες όπου ζουν πολλοί Τούρκοι - όπως στην Γερμανία - κάνουν αισχρή προπαγάνδα, υπέρ της “ανεξάρτητης δυτικής Θράκης”. 

Η επιστολή πρόκληση των “τούρκων”: 

Εξοχότατε, 

Ως εκπρόσωποι των σημαντικότερων ενώσεων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, έχουμε διαβάσει την έκθεση “Ελλάδα 2013 Διεθνής Έκθεση Θρησκευτικής Ελευθερίας" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Πριν μοιραστούμε τις σκέψεις και τις απόψεις μας για την εν λόγω έκθεση, θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να επαναλάβουμε στην Εξοχότητά σας την ευγνωμοσύνη μας για την αύξηση του ενδιαφέροντος των αρχών των ΗΠΑ στις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας στη χώρα μας, την Ελλάδα. 

Εξοχότατε, 

Είχαμε ήδη μοιραστεί τις σκέψεις και τις απόψεις μας σχετικά με την προηγούμενη έκθεση "Ελλάδα Διεθνής Έκθεση Θρησκευτικής Ελευθερίας 2012», μέσω της επιστολής μας με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2013 όπως είχαμε εκθέσει τις απόψεις μας για την έκθεση «Ελλάδα 2013 Διεθνής Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω e-mail μας της 24ης Απριλίου 2014 .

Εκτός από τα έγγραφα αυτά, κάποιοι από εμάς είχαν επίσης αρκετές ευκαιρίες στο τελευταίο δίμηνο για να συναντηθούν με το προσωπικό σας, είτε στη Θεσσαλονίκη είτε εδώ στην Δυτική Θράκη. Προσβλέπουμε στη συνέχιση και την εμβάθυνση του διαλόγου μας, προκειμένου να βελτιώσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες και να αναζητήσουμε τρόπους για να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά, η αίσθηση μας για την έκθεση έχει μια απογοήτευση. Αυτό δεν προκύπτει από το γεγονός ότι η έκθεση, είναι απλώς μια επανάληψη των προηγούμενων. Η απογοήτευσή μας προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι η έκθεση, μετά από τόσες πολλές επιστολές και επαφές, για άλλη μια φορά δεν αντικατοπτρίζει καμία από τις πραγματικότητες επί του εδάφους της Δυτικής Θράκης στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών. Με άλλα λόγια, τα παράπονά μας αντιμετωπίζονται ως ανύπαρκτα. 

Εξοχότατε, 

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η επιστολή μας με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου του 2013 αντανακλά τις λεπτομερείς απόψεις μας και παρουσιάζει πληροφορίες από πρώτο χέρι για τα προβλήματά μας στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας. Επιπλέον, σε μια συνάντηση μεταξύ του Γενικού Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και τους εκπροσώπους του κόμματος Φιλία - Ισότητα - Ειρήνη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Ιουνίου 2014, μετά από τη σαφή εκλογική νίκη του Κόμματος σε Ροδόπη και την Ξάνθη στο εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι εκπρόσωποι σας ενημερώθηκαν πλήρως για άλλη μια φορά για τα προβλήματα της τουρκικής Μειονότητας . 

Εξοχότατε, 

Όσον αφορά τη διατύπωση περί «Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης» που χρησιμοποιείται για να μας περιγράψει στην έκθεση, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι το Ισλάμ είναι η θρησκεία μας, όχι η εθνική μας ταυτότητα. Εθνική ταυτότητά μας είναι η τουρκική. Πιστεύουμε ότι έχουμε όλοι το δικαίωμα να ζητήσουμε να περιγράφονται και οι δυο ταυτότητές μας.

Εμείς δεν αναγνωρίζουμε και δεν σεβόμαστε τους διορισμένους Μουφτήδες και ιμάμηδες που επιβάλλονται στην μειονότητα από τις αρχές άλλης θρησκείας. Η διαφορά μεταξύ του εκλεγμένου Μουφτή και των διορισμένων κυβερνητικών πρακτόρων όσον αφορά την λαϊκή υποστήριξη είναι σαν τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας. Η διατύπωση της έκθεσης που επισησημαίνει ότι οι εκλεγμένοι Μουφτήδες και οι διορισμένοι έχουν κατά κάποιο τρόπο παρόμοια δημόσια στήριξη είναι εντελώς λανθασμένη και παραπλανητική.

Τα δικαιώματά μας να εκλέξουμε οι Μουφτήδες απορρέουν από τις διμερείς και διεθνείς συνθήκες. Το άρθρο 11 της Συνθήκης των Αθηνών (1913) έχει ως εξής: ". Κάθε Μουφτής θα εκλέγεται από τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους στις αντίστοιχες περιοχές τους» Η διάταξη αυτή επαναλαμβάνεται και στο τρίτο πρωτόκολλο που προσαρτάται στη Συνθήκη. Επιπλέον, η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, μιλά για τα δικαιώματα τόσο της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και της Ελληνικής Ορθόδοξης της Κωνσταντινούπολης και επαναλαμβάνει επίσης τις θρησκευτικές αυτονομίες των μειονοτήτων αυτών.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούμε και ζηλεύουμε την εφαρμογή τους από την Τουρκία, όπου η κυβέρνηση σέβεται πλήρως τα άρθρα και το πνεύμα της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, δεδομένου ότι οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία ελεύθερα εκλέγουν τους δικούς τους θρησκευτικούς ηγέτες και κληρικούς, σύμφωνα με τις δικές τους καθιερωμένες παραδόσεις χωρίς καμία παρέμβαση του κράτους… 

Η έκθεση αγνοεί εντελώς τα άλυτα προβλήματα των θρησκευτικών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων/βακουφίων μας όπου και πάλι λειτουργούν με τον διορισμό διαχειριστών και λεηλατούνται οι πόροι τους.  Μια άλλη πηγή της απογοήτευσης από την πλευρά μας είναι ότι τα τεράστια προβλήματα μας στον τομέα της εκπαίδευσης δεν εξετάζονται ούτε σε αυτή την έκθεση, ούτε στην Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, τα προβλήματα των μουσουλμάνων Τούρκων από τα νησιά της Δωδεκανήσου Ρόδος και η Κως έχουν επίσης μείνει έξω από το πεδίο εφαρμογής της έκθεσης, ενώ οι παραβιάσεις και η καταπίεση έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. 

Εξοχότατε, 

Η ισχυρότερη απόδειξη της υποστήριξης για τις απόψεις μας είναι η απόλυτη περιφερειακή εκλογική νίκη του κόμματος Φιλία-Ισότητα-Ειρήνη στις τελευταίες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (η πρώτη εκλογή στην οποία το κόμμα αυτό έλαβε μέρος)…  


 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος την Δευτέρα θα έχει στην Αθήνα συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογο του, Ευάγγελο Βενιζέλο, δήλωσε ότι η γεώτρηση της ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας ΕΝΙ-KOGAS στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζεται κανονικά, παρά τις τουρκικές προκλήσεις. Την πρώτη επίσημη παρουσίαση της ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών θα κάνει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς τη Δευτέρα, σε ειδική εκδήλωση με θέμα «Πρακτικές μεταρρύθμισης στο Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό: Ο ηλεκτρονικός τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης» που θα πραγματοποιηθεί στην Κόρινθο.

Ισχυρή έκρηξη, που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, κατέστρεψε ολοσχερώς ένα σπίτι στην περιοχή των Βοριζίων Ηρακλείου. Την ώρα της έκρηξης οι ιδιοκτήτες του σπιτιού απουσίαζαν. Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, αλλά και απαγόρευση στάθμευσης, έχουν προγραμματιστεί στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή, από τις 16:00 ώς τις 20:00, λόγω διεξαγωγής του αγώνα δρόμου «Παναθήναια 2014». 

Ανάμεσα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία τα βουνά και το υδάτινο στοιχείο εναλλάσονται μεταξύ τους δημιουργώντας απεριόριστους προορισμούς με κομβικό σημείο τον Αχελώο, μια ξεχωριστή πινελιά με εντυπωσιακή θέα για τον επισκέπτη.

Κόσμος:Η κατάσταση στο Κομπάνι παραμένει «επικίνδυνη» είπε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ. Η μάχη ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τους κούρδους που υπερασπίζονται την πόλη συνεχίζεται και περισσότερα από 500 άτομα έχουν σκοτωθεί σε έναν μήνα συγκρούσεων. Ενισχύσεις στέλνει το Ισλαμικό Κράτος.

Στις 10 το πρωί, αντί για τις 9,  θα ξεκινούν τα μαθήματα σε 106 βρετανικά σχολεία, δικαιώνοντας τους... υπναράδες μαθητές. Το πιλοτικό πρόγραμμα, που πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων, βασίζεται σε έρευνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας μία ώρα παραπάνω ύπνου το πρωί επιφέρει μεγαλύτερο βαθμό προσοχής στη σχολική αίθουσα, αλλά και καλύτερα αποτελέσματα κατά τις  εξετάσεις.

Καθώς ο ιός του Έμπολα δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, η 13χρονη Μπίντου Σανόχ από τη Σιέρα Λεόνε περιγράφει την καταστροφική επίδραση του ιού στην κοινότητά της. «Πάνω από 100 παιδιά έχουν μείνει ορφανά μόνο στη δική μου κοινότητα. Ποιος θα τα φροντίσει; Πώς θα επιβιώσουν ή πώς θα πάνε στο σχολείο;» αναρωτιέται. «Εάν ο Έμπολα δεν μας σκοτώσει, ίσως οι κακουχίες και η πείνα μάς καταβάλλουν, εάν δεν μας βοηθήσει κανείς μέχρι τα Χριστούγεννα» τονίζει στη συγκλονιστική της μαρτυρία.

Ενα από τα ιστορικότερα κτίρια της Νέας Υόρκης και εμβληματικό ξενοδοχείο του «Μεγάλου Μήλου» πωλήθηκε σε εταιρία κινεζικών συμφερόντων. Ισχυρές βροχές και άνεμοι πλήττουν τις παράκτιες περιοχές του ινδικού κρατιδίου Άντρα Πραντές. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κυκλώνα Χουντχούντς, ενώ περίπου 350.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους. Δεκάδες τραυματίες από τυφώνα στην Ιαπωνία, όπου οι Αρχές κάλεσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οικονομία:Κλείδωσαν οι συντάξεις που θα καταβάλλουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου 2015 και για τα επόμενα επτά χρόνια. Η βασική σύνταξη διαμορφώνεται στα 360 ευρώ για το 2015, ενώ στο ποσό αυτό θα προστίθεται η αναλογική σύνταξη που συνδέεται με τα έτη ασφάλισης. Ώς το 2021 η σύνταξη θα είχε φτάσει τα 375 ευρώ. Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στην Κριστίν Λαγκάρντ και στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, ενώ τη Δευτέρα ακολουθεί το Eurogroup στο Λουξεμβούργο. 

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αναμένεται να θέσει τρεις όρους για ένα συναινετικό διαζύγιο. Συνολικές επενδύσεις 37,6 δισ. ευρώ έχουν καταγραφεί τη χρονική περίοδο από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρει ο πρόεδρός του Νικόλαος Φίλιππας.

Αθλητισμός:Ντεμπούτο με το... αριστερό στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας έκανε ο Φερνάντο Σάντος, απέναντι στη Γαλλία, η οποία ως διοργανώτρια του Euro 2016 έχει εξασφαλίσει την πρόκριση της στη διοργάνωση και έτσι το έχει ρίξει στα... φιλικά. Συγκεκριμένα οι «τρικολόρ » κέρδισαν με 2-1 την Πορτογαλία στον αγώνα που διεξήχθη στο Παρίσι.

Στην προσπάθεια των παικτών για το πρώτο θετικό αποτέλεσμα στα προκριματικά του Euro 2016, στάθηκε μετά το τέλος του αγώνα στο Ελσίνκι, ο Κλαούντιο Ρανιέρι και αφού το 1-1 στη Φινλανδία, απέφερε τον πρώτο βαθμό σε δύο αγώνες (μετά την ήττα της πρεμιέρας από τη Ρουμανία), ο Ιταλός κόουτς, κράτησε τα θετικά. Με εκτέλεση φάουλ του Τζούτζακ στο 82' η Ουγγαρία πήρε βαθμό μέσα στην Ρουμανία και έκανε τη ζημιά μέσα στο Βουκουρέστι με άμεσα ωφελημένη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 6ου ομίλου στα προκριματικά του Euro 2016.  «Εφτάρα» οι Ιρλανδοί, νίκη για Σκωτία, βαθμό στο 90' η Σερβία μέσα στην Αρμενία. Σοκ για τους Πρωταθλητές Κόσμου, Γερμανούς, οι οποίοι υπέστησαν την ήττα με 2-0 από την Πολωνία.
  
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
 
1944:Η Αθήνα απελευθερώνεται από τους Γερμανούς.
1953:Υπογράφεται η συμφωνία για το καθεστώς κάτω από το οποίο θα λειτουργούν οι αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1924:Μίμης Πλέσσας, συνθέτης.
1935:Λουτσιάνο Παβαρότι, κορυφαίος Ιταλός τενόρος.
1937:Μάρθα Βούρτση, ηθοποιός.
ΘΑΝΑΤΟΙ
322 π.Χ: Δημοσθένης, αθηναίος ρήτορας και πολιτικός.