08 Οκτωβρίου, 2014

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014, στη δεύτερη Τακτική Συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου, ο οποίος απουσίασε αιτιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας. Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου και οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς εξέφρασαν την συμπάθειά τους στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις οικογένειες των αδικοχαμένων στρατιωτών του χθεσινού δυστυχήματος στον Βόλο, και ευχήθηκαν για την ανάπαυση των ψυχών τους.
Ακολούθως, σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, ανέγνωσε την εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, με θέμα : «Ενημέρωσις περί της μελλούσης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ήτις θα συνέλθη κατά το έτος 2016».

Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι για την Ορθόδοξη Εκκλησία ο διάλογος υπήρξε πάντοτε και παραμένει ουσιαστικό και αναπαλλοτρίωτο στοιχείο, τόσο της σωτηριολογικής αποστολής Της, όσο και της ποιμαντικής ευθύνης Της, γι αυτό και ακράδαντα ομολογεί και κηρύττει ότι αποτελεί την αυθεντική συνέχεια της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας και την Κιβωτό της σωτηρίας για τους εγγύς και τους μακράν.

Δια της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας η οποία θα συνέλθει την εβδομάδα της Πεντηκοστής του έτους 2016, θα επιβεβαιωθεί και θα εκφραστεί πανορθόδοξα η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.  Αυτή η ενότητα, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, δεν θα εκφραστεί μέσω κατάλυσης και αδρανοποίησης της τοπικότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών και αναζήτησης συμβιβαστικών λύσεων, αλλά δια της διαδικασίας επίλυσης και ομόφωνης αποδοχής ζητημάτων, τα οποία επέδρασαν και επιδρούν διαλυτικά στην φανέρωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας ως Ενός Σώματος και κλονίζουν την δυνατότητα έκφρασης της κοινής συνοδικής συνείδησης των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών μεταξύ τους και εν ενότητι.

Αναφορικά με τον θεολογικό διάλογο στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, τονίστηκε η ανάγκη αποφυγής κάθε μορφής συμπροσευχής και προσδιορίστηκε ο τρόπος συμμετοχής των Ορθοδόξων Μελών στα όργανα λήψεως αποφάσεων, και ότι ουδέν κείμενο του Π.Σ.Ε. υπεγράφη η έγινε αποδεκτό από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στον θεολογικό διάλογο με τις διάφορες ομολογίες. Επισημανε ότι αποδυναμώθηκαν οι προοπτικές του θεολογικού διαλόγου με τους Αγγλικανούς, ανεκόπη η αξιολόγηση του θεολογικού έργου του διαλόγου με τους Παλαιοκαθολικούς, ο διάλογος με τις Αντιχαλκηδόνιες Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες βρίσκεται σε πορεία κριτικής αξιολόγησης των ποιμαντικών και λειτουργικών θεμάτων.

Ο διάλογος με τους Ρωμαιοκαθολικούς σκιάζεται τόσο λόγω της προσηλυτιστικής δράσης της Ουνίας, όσο και από την δυσκολία κατανόησης λειτουργίας και εφαρμογής του πρωτείου στο πλαίσιο της Συνόδου και των εκκλησιαστικών δομών, ενώ οι προοπτικές των διαλόγων με τους Λουθηρανούς και τους Μεταρυθμισμένους έχουν υποβαθμιστεί, λόγω της εισαγωγής της χειροτονίας των γυναικών. Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος είπε:

«Επί τη βάσει όλων των ανωτέρω επιβεβαιώνεται, ότι η πορεία προς την ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας είναι ένα γεγονός, το οποίον θα σηματοδοτήσει και θα επιβεβαιώσει την αυτοσυνειδησία της Ορθοδόξου Εκκλησίας ως της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, εδραζομένης επί της κοινής πίστεως, ως αύτη διεφυλάχθη και διετυπώθη εν τη Αγία Γραφή και τη λειτουργική, κανονική, συνοδική και πατερική παραδόσει, και θα εκφράσει την ενότητα Αυτής επί θεμάτων τα οποία κατά καιρούς διετάρασσαν την έκφραση της ενότητας αυτής, και ομοφώνως θα αποφανθεί και επί των φλεγόντων εκείνων προβλημάτων, τα οποία απασχολούν σήμερα ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η μέλλουσα να συνέλθει Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός για την ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να επιβεβαιώσει ότι είναι μία Σύνοδος αληθώς ορθόδοξη και όχι μία "σύναξη εκκλησιαστικών παραγόντων" της Ορθοδοξίας, αποκομμένη από την ίδια την ζωή και τα προβλήματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του πληρώματός Της».

Αμέσως μετά την Εισήγηση ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και τόνισε ότι πρέπει να ενημερώνονται οι Κληρικοί και Λαϊκοί για τα θέματα της διοργάνωσης της Συνόδου. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος έθεσε θεολογικά ζητήματα που θα προκύψουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Ο Μακαριώτατος έδωσε τον λόγο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και εκείνος ανέπτυξε τα προβλήματα που υπάρχουν. Επί της εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και των επισημάνσεων που ακολούθησαν, διεξήχθη συζήτηση στην οποία τέθηκαν σοβαρά ζητήματα και προβληματισμοί.

Σε αυτήν έλαβαν τον λόγο οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες : Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Ηλείας κ. Γερμανός, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Αργολίδος κ. Νεκτάριος και Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Επί όλων των θέσεων και απόψεων που διετυπώθησαν, απάντησε εμπεριστατωμένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο το πρωί.

Η Επιτροπή Τύπου
Της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.




 

ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΑΠΑΓΑΓΟΥΝ ΕΞΙΣΛΑΜΙΖΟΥΝ ΚΑΙ “ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ” ΧΡΙΣΤΙΑΝΕΣ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

 

Σφαγές χριστιανών σε Μοσούλη, απαγωγές και εξισλαμισμοί γυναικών σε Χαλέπι και Qaracoch (Ιράκ). Μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων για τα νέα δράματα των χριστιανών της Ανατολής και καταγγελίες των συγγενών των θυμάτων του Χαλιφάτου. Στα χέρια των τζιχαντιστών μια από τις χριστιανές που απήγαγαν στη Μοσούλη. Ο δημοσιογράφος - συγγραφέας και ειδικός σε θέματα Μ. Ανατολής Nuri Kino καταθέτει μια συγκλονιστική μαρτυρία για πρόσφατα θρησκευτικά εγκλήματα σε Συρία και Ιράκ:“

Είναι 26 Ιουνίου σχεδόν μεσάνυχτα. Μιλάω στο τηλέφωνο με την οικογένεια ενός από τα 6 κορίτσια χριστιανές αρμένιες και ασσύριες που απήγαγαν οι τζιχαντιστές στο Χαλέπι. Μετά από πολλές προσπάθειες πέτυχα να επικοινωνήσω με την μητέρα του ενός κοριτσιού. Η κόρη της εξαφανίστηκε ένα 24ωρο πριν και όταν μιλήσαμε δεν είχε κατορθώσει να εντοπίσει την κόρη της. Το μόνο μήνυμα που είχε ήταν ένα τηλεφώνημα από έναν άγνωστο άντρα.

Η κόρη σας είναι σώα και αβλαβής. Συγχαρητήρια. Αύριο αυτή θα μυηθεί στην αληθινή πίστη και θα έχει την τιμή να συνάψει γάμο με ένα από τους γιούς μας. Δόξα στον Αλλάχ . Αυτούς τους νέους που είναι μοντέρνοι και αρνούνται τη σκοταδιστική εκδοχή του του Ισλάμ, καταδίκασαν σε θάνατο στην Ντέιρ ελ Έζορ γιατι διαδήλωσαν υπέρ του Άσσαντ… Αυτή είναι η νεολαία που θέλουν να καταπνίξουν στη Συρία.

Ο δημοσιογράφος συνεχίζει να διηγείται τις πληροφορίες που λαμβάνει από χριστιανούς στο Ιράκ:“……Δέχομαι ένα νέο sms στο κινητό είναι από ένα φίλο τούρκο υπήκοο: Σου έστειλα ένα νέο βίντεο. Είναι εικόνες μαζικής εξόδου από την ασσυριακή πόλη του Qarakosh. 40 με 50.000 άτομα έφυγαν πανικόβλητα. Η κίνηση είναι χαοτική. Χιλιάδες αυτοκίνητα γεμάτα μπαγκάζια ως επάνω. Σε κάθε αυτοκίνητο έχουν στοιβαχθεί τουλάχιστον 7 επιβάτες.

Άλλοι που δεν είχαν την τύχη να επιβιβαστούν σε κάποιο όχημα τρέχουν ανάμεσα στα αυτοκίνητα με τα παιδιά στην αγκαλιά. Ηλικιωμένοι είναι όρθιοι στην άκρη του δρόμου. Τρέμουν κυριολεκτικά… Κρατάω από το χέρι τον Youssef.«Φθάνουν, φθάνουν! Ακούω μια γυναίκα να στριγγλίζει:«Αυτοί είναι εδώ!» φωνάζει καθώς βγαίνει τρέχοντας από το σπίτι της. Ακούμε παρόμοιες κραυγές κι από άλλα άτομα.

Οι καμπάνες των 12 εκκλησιών χτυπούν ακατάπαυστα για να προειδοποιήσουν τον πληθυσμό. Μπαίνω στο αυτοκίνητο μαζί με άλλους 9. Ακούμε βόμβες και πυροβολισμούς. Είμαστε τώρα στο Erbil αλλά όλος ο κόσμος δεν κατόρθωσε να φύγει». Ο ίδιος ο δημοσιογράφος εξομολογείται τα συναισθήματά του μετά την πρόσφατη αναδίπλωση και μαζική επίθεση της ISIS που μετονομάστηκε σε Ισλαμικό Κράτος ή Χαλιφάτο:“Τρέμω ολόκληρος, δάκρυα τρέχουν από τα μάτια μου. Αυτός είναι ο λαός μου , η ιστορία μου, η κληρονομιά μας.

Οι παπούδες της μητέρας μου επέζησαν από την γενοκτονία των αρμενίων, των ασσύριων, των ελλήνων του πόντου. Η γιαγιά μου η μόνη που επέζησε από μια μεγάλη οικογένεια ανασύρθηκε ζωντανή από ένα πηγάδι γεμάτο πτώματα. Εδώ και κάποιους μήνες μίλησα με μια γυναίκα που όλη η οικογένειά της βρέθηκε σφαγμένη σε ένα πηγάδι σε ένα χωριό στη Συρία. Τη γυναίκα αυτή τελικά την απήγαγαν την εξισλάμισαν βιαίως και ένας Θεός ξέρει τι άλλο της έκαναν.

Κανείς δεν ξέρει αν ακόμη είναι ζωντανή. Και την γιαγιά μου παλιά την απήγαγαν και την εξανάγκασαν να ζήσει ως μουσουλμάνα για χρόνια ώσπου κάποτε κατάφερε να δραπετεύσει. Η ιστορία των παπούδων μου δεν είναι διαφορετική από τις ιστορίες της Συρίας και του Ιράκ. Οι χριστιανικές μειονότητες είναι καταπιεσμένες, διώκονται. Ο βιασμός, η απαγωγή, η δολοφονία είναι μέρος της καθημερινότητάς τους”.

Στο dimpenews.com υπάρχει βίντεο που αναρτήθηκε από το “Ισλαμικό Κράτος” και δείχνει τα μέλη μιας χριστιανικής οικογένειας στη Μοσούλη σφαγιάζονται μέσα στο σπίτι.Τα πτώματα κείτονται σε διαφορετικούς χώρους δωμάτια του σπιτιού σε λίμνη αίματος. Από τις 28 Ιουνίου η ίδια οργάνωση απήγαγε 2 χαλδαίες χριστιανές, τις μοναχές Atur και Miskinta και 2 νέες κοπέλες χριστιανές τις Sarah Khoshaba και Ηalle Salem και ένα αγόρι που ήταν μαζί τους.

Η απαγωγή έγινε καθώς επέστρεφαν με αυτοκίνητο στη Μοσούλη στην επαρχία της πόλης Dohuk. Σύμφωνα με πηγές της εκκλησίας τους στο Ιράκ την 5μελή ομάδα συνέλαβαν μαχητές του “Ισλαμικού Κράτους”. Οι απαγωγείς διαβεβαιώνουν ότι τις κρατούν για να εγγυηθούν την ασφάλειά τους. Οι 2 αδερφές διαχειρίζονται ένα ορφανοτροφείο κοντά στη Μοσούλη (Fides ).
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Σειρά μέτρων, με κυριότερο το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αποφάσισε η Λευκωσία μετά τη νέα πρόκληση της Τουρκίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Τα μέτρα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Ν.Αναστασιάδη και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά, πλην της αναστολής των διαβουλεύσεων με την τουρκοκυπριακή πλευρά, που ήδη τέθηκε σε ισχύ.

Σήμερα, Τετάρτη, θα τελεστούν με στρατιωτικές τιμές οι κηδείες των τριών άτυχων στρατιωτών που σκοτώθηκαν την Τρίτη, από την έκρηξη όλμου στη διάρκεια προγραμματισμένης βολής με βαριά όπλα. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος. Σε αστοχία υλικού οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, η έκρηξη όλμου που προκάλεσε τον θάνατο τριών στρατιωτών, και τον σοβαρό τραυματισμό ενός αξιωματικού, στο πεδίο βολής του Στρατού, στα Γλαφυρά Μαγνησίας.

Όλο και περισσότερο αυξάνονται τα παιδιά που μένουν ανεμβολίαστα τόσο γιατί τα εμβολιαστικά κέντρα παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης εμβολίων, και οι ανασφάλιστοι γονείς δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος τους, όσο και γιατί πλέον καταγράφεται και στην Ελλάδα η τάση της αποχής από τον εμβολιασμό. Με δεδομένη τη στήριξη των 154 βουλευτών, που συγκροτούν την κοινοβουλευτική δύναμη των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, το ενδιαφέρον στην υπόθεση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση στρέφεται στους ανεξάρτητους βουλευτές. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν διευκρινίσει τι προτίθενται να πράξουν και δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση στο σύνολό τους.

Κόσμος:Στις λίγες εκατοντάδες έχει μειωθεί ο αριθμός των μέχρι πρότινος δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, καθώς το κίνημα για εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο ετοιμάζεται για συνομιλίες με την ηγεσία - οι οποίες όμως δύσκολα θα οδηγούσαν σε ριζοσπαστικές αλλαγές. Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας Κούρδων διαδηλωτών στην Τουρκία μετά την προέλαση των δυνάμεων του «Ισλαμικού Κράτους» στην κουρδική πόλη Κομπανί της Συρίας. Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας νεκροί έπεσαν 14 άνθρωποι, ενώ αναφέρονται δεκάδες τραυματίες. Η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτάθηκε σε έξι επαρχίες. 

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν είχε προειδοποίησει ότι έαν το κουρδικό Κομπανί πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία, η ειρηνευτική διαδικασία Κούρδων και Άγκυρας «έχει τελειώσει». Με τον πιο αιματηρό τρόπο, οι τουλάχιστον 14 νεκροί στους δρόμους της Τουρκίας επιβεβαιώνουν τον κίνδυνο για την Άγκυρα, η οποία μένει άπραγη - ακόμη κι ενώ διαπιστώνει ότι το Κομπανί «πέφτει από στιγμή σε στιγμή» - και θέτει όρους σε μία όλο και πιο ανυπόμονη Ουάσινγκτον: Η στρατηγική πρέπει να περιλαμβάνει και πτώση του Άσαντ, μαζί με επιτήρηση των κουρδικών περιοχών.

Για ένταση των αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών γύρω από το Κομπανί μιλούν ανταποκριτές, κάνοντας λόγο για τα σφοδρότερα πλήγματα από την έναρξη της επίθεσης της ISIS εναντίον της κουρδικής πόλης. Οι προηγούμενες επιχειρήσεις πάντως δεν είχαν καταφέρει να ανακόψουν τους τζιχαντιστές, με την τουρκική κυβέρνηση να βλέπει το Κομπανί «έτοιμο να πέσει» ενώ η κουρδική οργή στην Τουρκία φούντωσε με πολύνεκρες διαμαρτυρίες.

Δυτικές κυβερνήσεις εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειές για να περισωθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που παραβιάζεται συνεχώς στην ανατολική Ουκρανία: Οι μάχες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 12 πολίτες και στρατιωτικούς μέσα σε 24 ώρες, ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές συνέχισαν την επίθεση με στόχο την κατάληψη του αεροδρομίου του Ντονέτσκ. Το Κίεβο ζητά από τον ΟΑΣΕ να στείλει περισσότερους παρατηρητές για την επιτήρηση της εκεχειρίας.

Οικονομία:Στην εξαγορά της δραστηριότητας του Noxema στην Ελλάδα από την Procter & Gamble προχώρησε ο όμιλος Σαράντη. Το κόστος της εξαγοράς συμφωνήθηκε σε 8,7 εκ. ευρώ. Ήπιες πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 1.009,83 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,22%. Αρνητικό πρόσημο και στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Χαμόγελα στους εξαγωγείς φέρνει η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς εκτιμάται ότι θα ευνοηθούν τα ελληνικά προϊόντα. Ήδη, υπάρχουν θετικές ενδείξεις στον τομέα των βιομηχανικών προϊόντων, ενώ αναμένεται να ευνοηθούν και τα αγροτικά προϊόντα, έναντι εκείνων που προέρχονται από χώρες όπως η Τουρκία, ο Καναδάς ή οι ΗΠΑ.

Αθλητισμός:Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία (UEFA) ανακοίνωσε ότι τιμώρησε με εξάμηνο αποκλεισμό από τα γήπεδα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ιταλικής ομοσπονδίας (FIGC), Κάρλο Ταβέκιο, μετά τα ρατσιστικά σχόλια που έκανε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Μεταγραφικά σενάρια επιστροφής του Αντρέας Ίβανσιτς στον Παναθηναϊκό δημοσιεύθηκαν κάνοντας λόγο για επαφή του μάνατζερ του αυστριακού παίκτη με τους «πράσινους». Τι και αν την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, η Αθλέτικ Μπιλμπάο, φλερτάρει με τον υποβιβασμό, η περσινή εκπληκτική σεζόν, χάρισε στον Ερνέστο Βαλβέρδε το βραβείο του κορυφαίου προπονητή στην Primera Division.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
490 π.Χ.:Οι Έλληνες συγκρούονται με τους Πέρσες στο Μαραθώνα. Οι Πέρσες που καθοδηγούνται από τον Δάτη και τον Αρταφέρνη, βγαίνουν από τη μάχη με 6.500 νεκρούς, ενώ οι Έλληνες με 192.
1960:Γίνονται τα εγκαίνια του πρώτου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη
1971:Πεθαίνει ο νομπελίστας ποιητής και συγγραφέας Γιώργος Σεφέρης.
1949:Πεθαίνει ο συνθέτης και σολίστας στο βιολί, Νίκος Σκαλκώτας
1828:Πραγματοποιείται η οριστική αποχώρηση των Τουρκοαιγυπτίων από την Πελοπόννησο, με επικεφαλής τον Ιμπραήμ
1979:Ξεσπάει κρίση στου κόλπους της κυβέρνησης στην Τουρκία, μετά την απώλεια της πλειοψηφίας της κυβέρνησης Ετζεβίτ
1842:Γεννιέται ο Τζέιμς Ντιούαρ, βρετανός χημικός, εφευρέτης του θερμός
1878:Γεννιέται Άπτον Σινκλέρ, αμερικανός συγγραφέας
1925:Γεννιέται ο μόδιστρος των “πρώτων κυριών” των ΗΠΑ Τζέιμς Γαλανός
1863:Πεθαίνει ο Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ, γερμανός παραμυθάς, ένας εκ των δύο αδελφών Γκριμ