05 Οκτωβρίου, 2014

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΝΤΑΛΙΚΑ "ΣΑΡΩΣΕ" 40 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΚΑΡΑΜΠΟΛΑ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ

 

Καραμπόλα πολλών ΙΧ αυτοκινήτων και νταλίκας σημειώθηκε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί στην Εγνατία Οδό στο ρεύμα από Βέροια προς Θεσσαλονίκη στο ύψος της Μέσης. Πληροφορίες για τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.  Πραγματική μάχη δίνουν αυτήν την στιγμή, οι πυροσβέστες που έχουν φτάσει στην Εγνατία Οδό καθώς στο σημείο της τεράστιας καραμπόλας, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι. Τα νέα που μας έρχονται δυστυχώς δεν είναι καλά καθώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Ακόμα και οι πιο έμπειροι αξιωματικοί της τροχαίας, δηλώνουν σοκαρισμένοι από το συγκεκριμένο συμβάν...Στο ύψος του χωριού Μέση, στον κόμβο ανάμεσα από Βέροια και Κουλούρα, αρκετά ΙΧ αυτοκίνητα ήταν ακινητοποιημένα, λόγω έργων που γίνονται στο σημείο από την Εγνατία Οδό. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, η νταλίκα προσέκρουσε επάνω στα αυτοκίνητα. Επί τόπου έσπευσαν οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις για τυχόν τραυματίες. 

Ο οδηγός νταλίκας δεν αντιλήφθηκε ότι τα αυτοκίνητα μπροστά του ήταν σταματημένα, δεν φρέναρε και πήρε σβάρνα ότι βρήκε στο διάβα του.  Πυκνοί καπνοί είναι ορατοί μέχρι τη Βέροια ενώ στο σημείο έχουν μεταβεί ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, αστυνομία και δυστυχώς ασθενοφόρα. Λεπτομέρειες σε επόμενη ανάρτηση, όμως οι πρώτες εικόνες δεν είναι καλές...

 

Οι τελευταίες  πληροφορίες και  επίσημα στοιχεία, για την ώρα, οι νεκροί από την καραμπόλα με την νταλίκα, φτάνουν τους 4, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 23, εκ των οποίων ένας είναι σοβαρά. Όλοι οι τραυματίες μεταφέρονται με 9 ασθενοφόρα σε νοσοκομείο της Βέροιας, εκτός από έναν που μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη.

Οι νεκροί είναι δύο γυναίκες, ένας άντρας καθώς και ένα απανθρακωμένο άτομο που βρέθηκε σε καμμένο αυτοκίνητο. Οι αρχές δεν είναι σε θέση ακόμα να ξεκαθαρίσουν εάν πρόκειται να το σώμα του οδηγού της νταλίκας.

Ο διοικητής Κεντρικής Μακεδονίας του Πυροσβεστικού Σώματος, Χρύσανθος Αθανασόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο της δυστυχήματος, δήλωσε πως πρόκειται για «φοβερή καραμπόλα και για μάζες αυτοκινήτων», ενώ σημείωσε πως ενεπλάκησαν περισσότερα από 35 αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και τρεις νταλίκες.

Η κυκλοφορία από Κοζάνη προς Θεσσαλονίκη και αντίστροφα διεξάγεται μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κοζάνης και Θεσσαλονίκης, με εκτροπές από τον κόμβο Πολυμύλου και τον κόμβο Νησελίου, αντίστοιχα. Αυτή τη στιγμή οι Αρχές ερευνούν τη νταλίκα.

 

Ο ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΔΩΡΕΑΝ E-ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον κ. Ιωάννη Κρόκο, μαθηματικό και πολιτικό μηχανικό, συνιδρυτή του Οικουμενικού Σχολείου, στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου ενημερώθηκε για τη πολύπλευρη δράση κοινωνικής αλληλεγγύης του πρώτου δωρεάν e-Δημοτικού Σχολείου, μιας πρωτοβουλίας εμπνευσμένης από την αξία της οικουμενικότητας της γνώσης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά το όραμα, οι αξίες και το πλαίσιο λειτουργίας του Οικουμενικού Σχολείου «Αθηνά».Ο Μακαριώτατος ενημερώθηκε για το πρωταρχικό μέλημα του Οικουμενικού Σχολείου να στηρίξει ουσιαστικά και υπεύθυνα την ελληνική οικογένεια, στην παρούσα εκπαιδευτική και κοινωνική συγκυρία, με την εξασφάλιση μιας «Εκπαίδευσης για όλους, χωρίς όρια».

Συγκεκριμένα, μέσω της ιστοσελίδας ΑΡΝΟΣ, προσφέρεται σε όλους τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου δωρεάν πρόσβαση σε πάνω από 12.000 μαθήματα με διδασκαλία σε video, που καλύπτουν όλη τη διδακτέα ύλη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και η δυνατότητα μιας εξατομικευμένης διδασκαλίας με τη βοήθεια του on line δασκάλου. Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ισότητα ευκαιριών στη μάθηση, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος γύρισε πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή που δίδασκε και ο ίδιος ως εκπαιδευτικός, τονίζοντας ότι θεωρούσε καθήκον του να διδάσκει όχι μόνο σε σχολές με αναγνωρισμένο κύρος, όπως η Λεόντειος Σχολή, αλλά και σε νυχτερινά σχολεία, όπου φοιτούσαν εργαζόμενοι μαθητές.

Επίσης, με αφορμή την πρωτοποριακή εκπαιδευτική πλατφόρμα του Οικουμενικού Σχολείου, επεσήμανε ότι με την πάροδο του χρόνου το εκπαιδευτικό τοπίο έχει αλλάξει σημαντικά, λόγω της εφαρμογής επαναστατικών μεθόδων και πρακτικών. Στην ίδια κατεύθυνση συζητήθηκε η μέριμνα του Οικουμενικού Σχολείου για εξασφάλιση ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης στους μαθητές των ολιγοθέσιων σχολείων της ελληνικής επικράτειας, με τη δημιουργία εξειδικευμένων μαθημάτων και τη δυνατότητα ταυτόχρονης διδακτικής διαχείρισης διαφορετικών τάξεων από το δάσκαλο, καθώς και η προσπάθεια εξασφάλισης επιπλέον ευκαιριών εκπαίδευσης σε άτομα με μαθησιακές ιδιαιτερότητες.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημερώθηκε και για το φιλόδοξο εγχείρημα του πρώτου διαδικτυακού δημοτικού σχολείου να παρέχει δωρεάν τις εκπαιδευτικές του υπηρεσίες στον όπου γης Ελληνισμό, στο πλαίσιο της οικουμενικής του αποστολής, με στόχο τη διατήρηση της επαφής της ομογένειας με την ελληνική γλώσσα.  Παράλληλα, έγινε λόγος και για τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για τη μαθησιακή υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, στο πλαίσιο συνεργασίας του Οικουμενικού Σχολείου και του Κέντρου On-Line Εκπαίδευσης ΑΡΝΟΣ με Δήμους, κοινωφελή σωματεία και εθελοντικούς οργανισμούς, όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού», το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο κλπ.

Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο, ο κ. Ιωάννης Κρόκος τον διαβεβαίωσε ότι όλες οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες του Οικουμενικού Σχολείου «Αθηνά» τίθενται στη διάθεση της Εκκλησίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της πλούσιας κοινωνικής και εκπαιδευτικής της δράσης.Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών έχει προβεί στη δημιουργία του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου», με επικεφαλής τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης κ. Σεβαστιανό Ανδρεάδη και σκοπό τη δωρεάν κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με πολύ χαρά δέχθηκα σήμερα τον καθηγητή κ. Κρόκο, ο οποίος με ενημέρωσε σχετικά με τις δραστηριότητες του Οικουμενικού Σχολείου.

Ήμουν και εγώ εκπαιδευτικός κάποτε, αλλά έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε. Θυμάμαι τα δικά μου χρόνια ως μαθητής και ως εκπαιδευτικός σε πολύ μεγάλα σχολεία, αλλά και σε πολύ μικρά. Δίδαξα στη Λεόντειο Σχολή ως καθηγητής, φιλόλογος, αλλά συγχρόνως δεν το θεωρούσα ταπεινωτικό να πηγαίνω στα νυχτερινά σχολεία, όπου φοιτούσαν εργαζόμενα παιδιά, για να βλέπω πώς μαθαίνουν τα γράμματα.

Σήμερα άκουσα πρωτόγνωρα, επαναστατικά και χρήσιμα πράγματα, τα οποία θαυμάζω και γι αυτό παρακάλεσα τον κ. Κρόκο να συναντήσει άμεσα τους συνεργάτες μου που ασχολούνται με τα θέματα παιδείας. Θερμά συγχαρητήρια σε εκείνους που ασχολούνται με θέματα εκπαίδευσης, που ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη. Εύχομαι στο Οικουμενικό Σχολείο «Αθηνά» καλή πρόοδο».

Ο κ. Ιωάννης Κρόκος, Διευθυντής Σπουδών του Κέντρου ΑΡΝΟΣ και συνιδρυτής του Οικουμενικού Σχολείου «Αθηνά» δήλωσε: «Η σημερινή μας συνάντηση με τον Μακαριώτατο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς, καθώς η ευγενική του φιλοξενία και οι ευχές του μας δίνουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στον αγώνα μας για μια παιδεία υψηλής ποιότητας, που δεν γνωρίζει όρια και περιορισμούς και αποτελεί αγαθό όλων.

Επιπλέον, με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου επισφραγίζεται μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης, σε μια ομολογουμένως δύσκολη εποχή, στην οποία μόνο οι πράξεις που προάγουν τη σύμπνοια, την ομόνοια και την αλληλοϋποστήριξη μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για μια νέα αρχή».

 

(5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ) ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ

 
 
Κατά Λουκάν ΣΤ΄ 31-36

Είπεν ο Κύριος. Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως. Και ει αγαπάτε τους αγαπώντας υμάς, ποία υμίν χάρις εστί; και γαρ οι αμαρτωλοί τους αγαπώντας αυτούς αγαπώσι.

Και εάν αγαθοποιήτε τους αγαθοποιούντας υμάς, ποία υμίν χάρις εστί; και γαρ οι αμαρτωλοί το αυτό ποιούσι. Και εαν δανείζητε παρ᾿ ών ελπίζετε απολαβείν, ποία υμίν χάρις εστί; και γαρ αμαρτωλο αμαρτωλοίς δανείζουσιν, ίνα απολάβωσι τα ίσα.

Πλην αγαπάτε τους εχθρούς υμών και αγαθοποιείτε και δανείζετε μηδέν απελπίζοντες, και έσται ο μισθός υμών πολύς, και έσεσθε υιοί Υψίστου, ότι αυτός χρηστός εστιν επί τους αχαρίστους και πονηρούς. Γίνεσθε ουν οικτίρμονες, καθώς και ο πατήρ υμών οικτίρμων οικτίρμων εστί.

  
Μετάφραση Περικοπής 

Είπε ο Κύριος: «Ό,τι θέλετε να σας κάνουν (όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται) οι άνθρωποι, το ίδιο να κάνετε κι εσείς σ’ αυτούς. Εάν αγαπάτε μόνον εκείνους που σας αγαπούν, ποιο το όφελος, αφού και οι αμαρτωλοί αγαπάνε αυτούς που τους αγαπούν.

Και αν ευεργετείτε αυτούς που σας ευεργετούν, ποιο το όφελος, αφού και οι αμαρτωλοί το ίδιο κάνουν; Και εάν δανείζετε σ’ εκείνους από τους οποίους ελπίζετε πως θα σας τα επιστρέψουν, ποια η ωφέλεια, αφού και οι αμαρτωλοί το ίδιο κάνουν, για να πάρουν πάλι τα δανεικά τους;

Εσείς να αγαπάτε τους εχθρούς σας και να τους ευεργετείτε και να τους δανείζετε, χωρίς να ελπίζετε πως θα σας τα επιστρέψουν και τότε ο μισθός σας θα είναι μεγάλος και θα είσθε υιοί του Υψίστου διότι και ο Θεός είναι οικτοίρμων σε δίκαιους και άδικους. Να ευσπλαχνίζεσθε, λοιπόν, τους άλλους ανθρώπους καθώς και ο Θεός σας ευσπλαχνίζεται».
 



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Το ΚΚΕ θεωρεί πολύ πιθανό να έχουμε εκλογές σύντομα, δηλώνει ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην εφημερίδα Realnews, προσθέτοντας: «"Ραντεβού στα τυφλά" ο λαός δεν πρέπει να συνεχίσει να δίνει. Υπάρχει η πείρα από την εναλλαγή κυβερνήσεων του διπολισμού, με ψεύτικες προεκλογικές ελπίδες, που ζημίωσε το λαό και μας έφτασε στη σημερινή κατάσταση». Με 3,7 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας E-VOICE για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Η διαφορά με άλλα λόγια κυμαίνεται στα επίπεδα των ευρωεκλογών (3,9%).

Καραμπόλα πολλών ΙΧ αυτοκινήτων και νταλίκας σημειώθηκε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Κυριακής στην Εγνατία Οδό, στο ρεύμα από Βέροια προς Θεσσαλονίκη. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες. Συνεργασία και συνεννόηση με όλους ζητεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με άρθρο του, που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή της Κυριακής». «Πίσω δεν γυρνάμε. Κομματικά παιχνίδια με τη σταθερότητα της χώρας δεν παίζουμε. Επιστροφή στον λαϊκισμό δεν συγχωρείται.

Η χώρα πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο από τη Βουλή και να επισπεύσει την επιστροφή της στην ανάπτυξη. Όχι να βυθιστεί στην αβεβαιότητα ξανά» τονίζει. Ένας 26χρονος υπήκοος Αλγερίας τραυματίστηκε θανάσιμα από αιχμηρό αντικείμενο τα ξημερώματα της Κυριακής στα Εξάρχεια και ένας συνομήλικός του υπήκοος Μπαγκλαντές βρέθηκε τραυματισμένος επίσης από αιχμηρό αντικείμενο.

Κόσμος: Την απελευθέρωση του Ντέιβιντ Μπόλαμ, βρετανού δασκάλου που είχε απαχθεί στη Βεγγάζη της Λιβύης από ενόπλους, επιβεβαίωσε το Λονδίνο. Στη δημοσιότητα δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες ούτε για την ομάδα που κρατούσε τον Μπόλαμ ούτε για το πώς διασφαλίστηκε η απελευθέρωσή του - τα βρετανικά ΜΜΕ αφήνουν να εννοηθεί πως πληρώθηκαν λύτρα. Η απελευθέρωση ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά το νέο αποκεφαλισμό ομήρου από την ISIS. Την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Λετονίας φαίνεται ότι διατηρούν τα τρία κόμματα που απαρτίζουν τον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις εκλογές. Πρώτο κόμμα ωστόσο, με περίπου 24%, ήρθε ξανά το αντιπολιτευόμενο «Αρμονία» που εκφράζει τη ρωσική μειονότητα στη χώρα της Βαλτικής, ενώ η αποχή έφτασε στο ζενίθ.

Άνοιξαν το πρωί της Κυριακής οι κάλπες στη Βουλγαρία για τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές από τις οποίες η Σόφια ελπίζει ότι θα βγει διέξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μπροστά το κεντροδεξιό GERB του Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά όχι με αρκετές έδρες ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Να άρουν μεν τον αποκλεισμό κυβερνητικών κτιρίων, αλλά να μην φύγουν από τους δρόμους κάλεσε ο αρχηγός του κινήματος του Occupy Central τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, μετά το «τελεσίγραφο» της ηγεσίας. Οι ανησυχίες για επέμβαση της αστυνομίας είναι έντονες, ενώ οι φοιτητές - μετά τα επεισόδια έντασης - έχουν αποχωρήσει από τον προγραμματισμένο διάλογο και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην φύγουν από τους δρόμους.

Η έρευνα για την αγνοούμενη Πτήση MH370 της Malaysia Airlines μπήκε την Κυριακή σε μια νέα φάση, καθώς ειδικά σκάφη έφθασαν στον νότιο Ινδικό Ωκεανό για να ερευνήσουν θαλάσσιες χαράδρες και κορυφές 6.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Οικονομία: Συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Ρηνανίας Βεστφαλίας, RWI, στην πρόσφατη έκθεσή τους για τις διεθνείς εξελίξεις. Ένα άγνωστο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας το Φεβρουάριο του 2010, πριν ακόμα η χώρα αποκλεισθεί από τις διεθνείς αγορές και οδηγηθεί τελικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποκαλύπτει με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο διάσημος Ελβετός τραπεζίτης Γιόζεφ Άκερμαν.

Το σχέδιο αυτό τελικά δεν ευοδώθηκε λόγω της υπαναχώρησης της Γερμανίας. Η κυβέρνηση αναμένεται να δημοπρατήσει τη Δευτέρα τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, προϋπολογισμού 443 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μ.Χρυσοχοΐδης. Η κατασκευή του έργου, που θα γίνει μέσω εθνικών και κοινοτικών πόρων, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 και να δημιουργήσει 1.500 θέσεις εργασίας.

Αθλητισμός: Η κάκιστη εμφάνιση του Παναθηναϊκού στον αγώνα με την Εστορίλ εκνεύρισε τον Γιάννη Αναστασίου, που έστειλε σαφές μήνυμα στους ποδοσφαιριστές του ότι όποιος δεν συμμορφωθεί, θα τεθεί εκτός ομάδας. Με τέρμα του Παναγιώτη Ταχτσίδη στο 89', η Βερόνα πήρε τη νίκη απέναντι στην Κάλιαρι με 1-0 στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία της 6ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος. Με αυτή τη νίκη η ομάδα του Ταχτσίδη έφτασε στην τέταρτη θέση τη Σαμπντόρια με 11 βαθμούς.

Εν τω μεταξύ, στο άλλο ματς της ημέρας, η Μίλαν επικράτησε με 2-0 της Κιέβο χάρη σε τέρματα του Μουντάρι (55') και του Χόντα (78'). Η Βαλένθια επέστρεψε για να... μείνει στην ελίτ της Primera Division και το απέδειξε επικρατώντας στο «Μεστάγια» 3-1 της πρωταθλήτριας Ατλέτικο Μαδρίτης, στο σπουδαιότερο παιχνίδι της 7ης αγωνιστικής. Εν τω μεταξύ, στην κορυφή επέστρεψε η Μπαρτσελόνα, που επικράτησε εκτός έδρας της Ράγιο Βαγιεκάνο με 2-0. Χορταστικό 3-3 ανάμεσα στην Εϊμπάρ και στην Λεβάντε.

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
610:Ο έξαρχος της Αφρικής Ηράκλειος αναγορεύεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ανατρέπει τον διεφθαρμένο Φωκά και τον διαδέχεται. Παρέμεινε στο θρόνο του μέχρι το θάνατό του, το Φεβρουάριο του 641. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει 4 χρόνια νωρίτερα, μετά από την πλήρη συντριβή βυζαντινής δύναμης 80.000 ανδρών στο Γιαρμούκ της Γαλιλαίας από τους Μωαμεθανούς.
869:Συνέρχεται η 8η Οικουμενική Σύνοδος από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Α' τον Μακεδόνα. Με απόφασή της η σύνοδος καταδικάζει την εκλογή του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φώτιου ως αντικανονική.
1912:Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά των Οθωμανών. Ο Ελληνικός Στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας.
1969:Δίνεται στην κυκλοφορία η νέα οδική αρτηρία Κορίνθου-Πατρών, μειώνοντας σημαντικά - για τα δεδομένα της τότε εποχής - το χρόνο μετάβασης από και προς την πρωτεύουσα της Αχαΐας και ισχυροποιώντας κατά πολύ το διεθνή ρόλο του λιμανιού της πόλης.
1791:Πεθαίνει ο Γκριγκόρι Ποτέμκιν, Ρώσος στρατιωτικός, πολιτικός και εραστής της Μεγάλης Αικατερίνης
1902:Γεννιέται ο ιδρυτής των "McDonald's", Ρέι Κροτς.
2011:Σε ηλικία 56 ετών, πεθαίνει ο χαρισματικός συνιδρυτής της Apple, Στηβ Τζομπς. Έχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν τον τρόπο, που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία. Ήταν από τους πρώτους, που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή.
1910:Η Πορτογαλία γίνεται Αβασίλευτη Δημοκρατία. Ο βασιλιάς Μανουέλ ο δεύτερος, εκθρονίζεται και καταφεύγει στη Μεγάλη Βρετανία.
1582:Η ημέρα αυτή είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ! Είναι η πρώτη του Ιουλιανού Ημερολογίου, που απαλείφθηκε, έτσι ώστε οι ημερομηνίες να εναρμονιστούν με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.