03 Οκτωβρίου, 2014

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΘΥΡΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ 
ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΘΑΛΑΜΟ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΘΥΡΑ «ΦΥΛΑΚΑΣ» 
ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ

Η θύρα είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο Αλυκής Θάσου - όπως είναι κατασκευασμένο και όλο το ταφικό συγκρότημα. Με την αφαίρεση των χωμάτων του τρίτου θαλάμου αποκαλύφθηκε μαρμάρινη θύρα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο του τύμβου Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, γεγονός που προμηνύει ότι υπάρχει μια μορφή μακεδονικού τάφου. Η θύρα είναι κατασκευασμένη από θασίτικο μάρμαρο και έχει εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών. Στη δυτική πλευρά της θύρας, υπάρχει στροφέας (μεντεσές).


Όπως εξήγησε η αρχαιολόγος κα Κατερίνα Περιστέρη, «η πτώση των τμημάτων από τη μαρμάρινη θύρα οφείλεται ή σε βομβαρδισμούς που υπέστη η περιοχή από τις οβίδες των Βουλγάρων το 1913 ή στη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα ή σε σεισμούς που σημειώθηκαν τον 19ο αιώνα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, μόνο η ανασκαφή θα μας δείξει». Στη δυτική πλευρά του θυρώματος διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στροφέας. Ο στροφέας είναι  το σημείο κρέμασης της θύρας  από την παραστάδα.

Τα σημαντικότερα σημεία της ενημέρωσης: Κατά την ανασκαφή αποκαλύφθηκε η συνέχεια των πλευρικών τοιχωμάτων, η οποία δεν διαφέρει καθόλου από τους προηγούμενους χώρους, ήτοι ορθομαρμάρωση, όμοια με εκείνη που υπάρχει σε όλους τους χώρους του μνημείου.  Επίσης, βρέθηκαν, μπροστά από τη θύρα, πίσω από τις Καρυάτιδες, χάλκινα και σιδερένια καρφιά. Η κ. Παναγιωταρέα έκανε δύο γενικές παρατηρήσεις:

1.«Επειδή διαβάζω σε δημοσιεύματα, υποθέσεις ότι δεν γίνεται η αρχαιολογική έρευνα σύμφωνα με την ανασκαφική μέθοδο, δηλαδή, αφαίρεση ανασκαφικών στρωμάτων με συστηματικό τρόπο, όπως προκύπτει από τα ημερολόγια της ανασκαφής, είναι προφανές ότι η εργασία γίνεται με τον πλέον ενδεδειγμένο επιστημονικό τρόπο».
 
2.«Όσον αφορά στον τρόπο απομάκρυνσης των χωμάτων της ανασκαφής, μέσα από τον τάφο,  σημειώνω το εξής: Προκειμένου να διευκολυνθεί η ανασκαφή και να προχωρήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και ασφαλέστερα, χρησιμοποιείται ταινία μεταφοράς χωμάτων, όπως, άλλωστε, συνηθίζεται και σε άλλες ανασκαφές».

 

Τεχνικές εργασίες:Το δάπεδο της επίχωσης πίσω από τις Καρυάτιδες έχει φτάσει ως την στέψη των  βάθρων, επί των οποίων στηρίζονται οι Καρυάτιδες, δηλαδή περίπου στο 1,5 μ. Αυτή η επίχωση θα παραμείνει προσωρινά ως αντιστήριξη του τρίτου διαφράγματος. Θα αρχίσει να καταβιβάζεται σε συνδυασμό με την απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο.

Στον χώρο, δηλαδή, πίσω από τις Καρυάτιδες ως τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, τοποθετήθηκε η δεύτερη φάση αντιστήριξης, με ισχυρές μεταλλικές κοιλοδοκούς.  Επίσης, υποστηλώθηκε προσωρινά το θραυσμένο υπέρθυρο του τρίτου διαφράγματος, το οποίο θα απομακρυνθεί για να καθαριστεί και να συντηρηθεί.

Η υποστύλωση έχει υλοποιηθεί στα δυο τρίτα της επιφάνειας της θόλου. Στον τέταρτο χώρο - ο οποίος χαρακτηρίζεται από συνεχή ορθομαρμάρωση ίδιου τύπου μαρμάρου Αλυκής Θάσου, όπως και το σύνολο του μνημείου- υλοποιούνται ήδη από την Δευτέρα εργασίες αντιστήριξης των τοίχων και υποστύλωσης της θόλου, για την ασφάλεια των εργαζομένων και του μνημείου.

Λόγω της ευαίσθητης ισορροπίας στην οποία βρίσκεται η θόλος, οι τεχνικοί σύμβουλοι μαζί με το συνεργείο προσπαθούν, με λεπτές επεμβάσεις, να τοποθετήσουν την υποστύλωση χωρίς να διαταράξουν την ισορροπία που έχει δημιουργηθεί μετά τις εξωτερικές αποχωματώσεις.  Η υποστύλωση έχει υλοποιηθεί στα δυο τρίτα της επιφάνειας της θόλου. Οι ευρισκόμενες εκεί εξωτερικές επιχώσεις επιτρέπουν να εξελιχθεί ασφαλέστερα η διαδικασία της υποστύλωσης.

Η υποστήλωση που χρησιμοποιείται είναι «παθητική» - δηλαδή, ενεργοποιείται μόνον στις περιπτώσεις που ένας θολίτης τείνει να μετακινηθεί - πράγμα που εξασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή επίδραση στην υφιστάμενη ισορροπία της θόλου. «Θα έχετε αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη φάση των εργασιών που ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί, για την ασφάλεια εργαζόμενων και μνημείου. Έχω αναφέρει ότι η επίχωση έχει κλίση από Νότο προς Βορρά, με υψομετρική διαφορά πάνω από ένα μέτρο.

Στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο έχει εντοπιστεί το άνοιγμα,  σε μεγαλύτερο βάθος από τα προηγούμενα ανοίγματα. Αυτό, οδηγεί τους τεχνικούς στο συμπέρασμα ότι το δάπεδο του τέταρτου χώρου βρίσκεται βαθύτερα από το δάπεδο των προηγούμενων χώρων, πιθανώς κατά δύο μέτρα.

Φυσιολογικά, αυτό σηματοδοτεί την ύπαρξη σκάλας ή ράμπας, η οποία ξεκινά πιθανώς μετά το θύρωμα του τρίτου διαφράγματος. Συμπληρωματικά, σας αναφέρω ότι έχει προχωρήσει το χωματουργικό έργο, που πραγματοποιείται στην δυτική πλευρά του μνημείου για ταπείνωση του ύψους και απάλυνση της κλίσης των πρανών», πρόσθεσε η κα Παναγιωταρέα. Στο  πλαίσιο ερωτήσεων δημοσιογράφων, που ακολούθησαν την ενημέρωση, δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

 

Γιατί αποφασίσατε να σκάψετε ένα γνωστό μνημείο;

Κ.Περιστέρη: «Μέγα λάθος. Ξεκινήσαμε το 2012 με την ανασκαφή του περιβόλου, ταυτίσαμε το λιοντάρι στην κορυφή του τύμβου και συνεχίσαμε με τον τάφο. Εμφανίζονται να μιλούν άνθρωποι που δούλευαν στην περιοχή σαράντα χρόνια και δεν είχαν ιδέα για το συγκεκριμένο μνημείο». Μετά τα νέα ευρήματα ενισχύεται  η χρονολόγηση;

Κ.Περιστέρη: «Όταν εμείς χρονολογούμε το μνημείο στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, είμαστε απόλυτα σίγουροι τόσο για τον περίβολο, όσο και για τα ευρήματά μας. Το να έρχονται συνάδελφοι, που από φωτογραφία χρονολογούν, δεν γίνεται. Τα καρφιά δεν εμπλουτίζουν την χρονολόγηση. Σας δίνουμε όλα τα στοιχεία για να έχετε σαφή εικόνα. Ωστόσο, δεν μπορεί όλο το υλικό να βγαίνει σε ένα δελτίο τύπου».

Από τον Αύγουστο και μετά, έγιναν  νέα γαιοσκαναρίσματα;

Κ. Περιστέρη: «Δεν έχουν γίνει ποτέ εκεί που σκάβουμε τώρα. Εκεί είχε τα μπάζα Λαζαρίδη και ήταν αδύνατον να γίνει. Έχει γίνει στον φυσικό λόφο, όπου βρέθηκαν τάφοι εποχής σιδήρου και αρχαϊκών χρόνων».

Δεν έχει κάνει ανάλογη έρευνα η κα Κουκούλη;

Κ. Περιστέρη: «Δεν ξέρω τι έχει κάνει. Δεν έχω στο αρχείο της Εφορείας τίποτε σχετικό. Αυτά που λέει ο κ. Πολυμενάκος δεν ευσταθούν. Είχε έρθει το 1992 και έκανε έρευνα στον τάφο της αλεπούς και στους γύρω μακεδονικούς τάφους».

Υπάρχουν δημοσιεύματα που λένε ότι μετέχετε σε διαδικασία πολιτικής εκμετάλλευσης.

Κ. Περιστέρη: «Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κάνω ανασκαφές πάνω από 30 χρόνια. Νιώθω λατρεία για τη δουλειά μου. Όλα αυτά είναι κακίες. Εκτός αν εννοούν τη στήριξη που μου παρέχει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΟΑ, στο οποίο υπηρετώ και ευχαριστώ γι’ αυτό».

Έχουν μπει στον τάφο;

Κ. Περιστέρη: «Στα αρχαία χρόνια, ίσως να είχαν μπει τυμβωρύχοι. Αλλά θα  ήταν δύσκολο να έχουν φτάσει μέσα».

Λ. Μενδώνη: «Η τυμβωρυχία ήταν σύνηθες φαινόμενο στην αρχαιότητα. Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι στα αρχαία χρόνια έγιναν απόπειρες σύλησης. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μέχρι πού έφτασαν».

Πότε θα είναι επισκέψιμος ο τύμβος; Ακούμε για υδροπλάνα.

Κ. Περιστέρη: «Θα είναι καλό  να γίνει επισκέψιμος, αλλά όταν θα έχουμε τελειώσει την εργασία μας. Χρειαζόμαστε χρόνο γιατί υπάρχουν πολλά  στάδια».

Λ.Μενδώνη: «Να σας θυμίσω ότι ο Ανδρόνικος ανάσκαψε το 1977 τη μεγάλη τούμπα στην Βεργίνα. Όμως, η σημερινή μορφή του Μουσείου ολοκληρώθηκε το 2002. Η Αμφίπολη δεν είναι μόνον ο τύμβος Καστά. Είναι από τις σημαντικότερες πόλεις  του βορειοελλαδικού χώρου.

Με αφορμή την ανασκαφή, δίνεται η ευκαιρία να μπει η περιοχή στον αναπτυξιακό χάρτη. Το βαρύ πολιτιστικό απόθεμα, το πολιτιστικό τοπίο με το φυσικό περιβάλλον πρέπει να διατηρηθούν στο μέγιστο βαθμό».

ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ;

 

Η αναμενόμενη, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στα Γιάννενα, ενόψει των εγκαινίων του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας της Ανατολής, τελικά δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Τα εγκαίνια θα τελεστούν από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, ενώ οι εκτιμήσεις για την μη τελικά αποδοχή της πρόσκλησης που του είχε αποσταλεί δίνουν και παίρνουν. Το «κλειδί» βρίσκεται στις πρόσφατες δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη από την Ξάνθη, με τις οποίες απρόκλητα επανέφερε κατά τον πλέον εμφατικό τρόπο το ζήτημα των Μητροπόλεων των Νέων χωρών.

«Μας ανήκουν»: Η δήλωσή του, και κυρίως η έμφαση που έδωσε στο «ιδιοκτησιακό» ζήτημα, με τη φράση «μας ανήκουν»-κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά και στις μητροπόλεις της Ηπείρου-ενόχλησε την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί στην ετήσια τακτική Σύνοδο που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα. Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θράκη, σχολιάστηκε και από άλλη οπτική γωνία: Αυτή της υποδοχής που του έγινε με κόκκινα χαλιά κλπ, που ειδικά στις μέρες μας, θα έπρεπε να αποφεύγεται.

Η διαφαινόμενη νέα ρήξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, είναι «κοινό μυστικό» ότι έχει τη βάση της στην πρόσφατη εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων. Μπορεί στο διάστημα που μεσολάβησε να μην τοποθετήθηκε, ωστόσο στο χώρο της Εκκλησίας ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα άφηνε να περάσει αναπάντητη η άρνηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου να μην ικανοποιήσει την επιθυμία για την εκλογή του Αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιου που είχε προτείνει εκείνος. Ο Αρχιεπίσκοπος με την εκλογή του κ. Μάξιμου, δικαιώνεται μέχρι τώρα τουλάχιστον για την επιλογή του, ωστόσο αν και κινείται σε χαμηλούς τόνους, δεν αποκλείεται τελικά να ακολουθήσει το δρόμο της «σύγκρουσης», όπως είχε κάνει στο παρελθόν και ο μακαριστός Χριστόδουλος.

Στα δίπτυχα οι «Νέες χώρες»:Σημείο «τριβής» και δείγμα των προθέσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι και μια άλλη κίνησή του: Το γεγονός ότι στα δίπτυχα του Πατριαρχείου συμπεριλαμβάνονται και οι Μητροπόλεις των «Νέων Χωρών», οι οποίες περιλαμβάνονται όπως είναι αυτονόητο και στα δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος, κάτι που μάλλον αποτελεί πρωτοφανές στα εκκλησιαστικά δρώμενα. Οι σχέσεις Πατριαρχείου- Εκκλησίας της Ελλάδος, φαίνεται όμως ότι έχουν επηρεαστεί και από τις επικείμενες εκλογές για τις τρείς Μητροπόλεις που κενώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι.

Υπάρχει ενδιαφέρον για μετακίνηση Μητροπολίτη από τη Μακεδονία προς τη Μητρόπολη Μεγάρων ή και Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας κάτι που δεν επιτρέπει ο Πατριάρχης, ενώ εκ μέρους του ενδιαφέρον - χωρίς όμως με την ένταση που υπήρχε για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων - υπάρχει για τη Μητρόπολη Γρεβενών για την οποία δεν αποκλείεται - με μικρές όμως πιθανότητες - να «παίξει» και το όνομα Αρχιμανδρίτη που υπηρετεί σήμερα στην Ήπειρο.

Εκείνο που θεωρούν σίγουρο εκκλησιαστικοί κύκλοι, είναι ότι το θέμα των «Νέων Χωρών» θα βρίσκεται πλέον μόνιμα στην ατζέντα του κ. Βαρθολομαίου, τις οποίες θα επισκέπτεται σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται και στο πλαίσιο αυτό, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αναμένεται και στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα.

ΠΡΩΪΝΟΣ  ΛΟΓΟΣ  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ  3/10/2014


 

SPEC ΥΨΟΥΣ 562.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει προκηρύξει διαγωνισμό επιλογής αναδόχου του έργου «Ενέργειες Δημοσιότητας - Ευαισθητοποίησης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών», του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση». Αντικείμενο είναι η ανάπτυξη και υλοποίηση ενεργειών δημοσιότητας για 3 επιλεγμένες πράξεις:

1)Εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε κύριους τομείς της Εκκλησιαστικής Διοίκησης,

2)Ανάδειξη της Εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς και ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού,

3)Ηλεκτρονική πλατφόρμα οργάνωσης του εθελοντισμού και συντονισμού του προνοιακού έργου της Εκκλησίας.

Ειδικότερα, αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση και υλοποίηση ενός σχεδίου ολοκληρωμένης επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης, το οποίο θα απευθύνεται σε ένα ιδιαίτερα ευρύ και διαφοροποιημένο κοινό, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ανωτέρω συστημάτων και εφαρμογών, καθώς και τη μεγιστοποίηση του οφέλους από την εισαγωγή των νέων συστημάτων και εφαρμογών σε παραγωγική λειτουργία. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 562.725 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η προθεσμία υποβολής των σχετικών προσφορών, λήγει στις 13 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ΙΑΑ προκήρυξε και έταιρο διαγωνισμό, με αντικείμενο τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου κειμηλίων Ιεράς Μονής Πεντέλης προϋπολογισμού 420.000 ευρώ, που αφορά και σε προμήθεια ενημερωτικών υλικών.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα:Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας μπορούν να κάνουν όλες οι γυναίκες σε δημόσιες δομές Υγείας τον μήνα Οκτώβριο, στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος που εκπονείται από το υπουργείο Υγείας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ιατρικούς ελέγχους και για παιδιά. Θολό παραμένει το τοπίο ως προς το τι θα πράξουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Παρόλο που θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, εντούτοις η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών θα κρίνει την προσπάθεια του κυβερνητικού συνασπισμού να δείξει ότι λαμβάνει ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη.

Με φόντο την αξιολόγηση της τρόικας που βρίσκεται σε εξέλιξη, πραγματοποιείται το μεσημέρι της Παρασκευής η συνάντηση του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η Αθήνα αναμένει έμπρακτη στήριξη από τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, όσο και σχετικά με τις συζητήσεις για απεμπλοκή του ΔΝΤ από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και στα επιδόματα των ενστόλων από τον Νοέμβριο προβλέπει η τελική ρύθμιση της κυβέρνησης η οποία θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.

Οι αποδοχές θα αυξηθούν από 4 έως 232 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τον βαθμό, ενώ τα αναδρομικά θα αρχίσουν να καταβάλλονται σταδιακά από τις αρχές του 2015. Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται από τις 2 Ιανουαρίου 2015 όλες οι οικοδομικές άδειες. Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες σε Αθήνα, Πειραιά, Κόρινθο, Ηράκλειο, Χανιά και Κομοτηνή, αλλά και στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου δίνονται οι εγκρίσεις για τα μεγάλα έργα.

Κόσμος: Μετά την έγκριση που πήρε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η πρόταση για στρατιωτική δράση κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην πέσει το Κομπανί» στα χέρια της ISIS. Μερικές ώρες νωρίτερα, ο Οτζαλάν είχε προειδοποίησει πως αν το Κομπανί πέσει, «θα σημάνει το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας» του κουρδικού PKK και Άγκυρας. Σε ταραγμένες θάλασσες έχει πέσει η «ομάδα Γιούνκερ» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Από τους υποψήφιους για την Κομισιόν που περνούν τις εξετάσεις της Ευρωβουλής, πέντε (μέχρι στιγμής) δεν κατάφεραν να πείσουν επαρκώς τους ευρωβουλευτές και πρέπει να επανέλθουν.

Οι αίθουσες στις Βρυξέλλες έγιναν πεδίο μάχης ιδιαίτερα για τον γάλλο σοσιαλιστή και θέτουν σε κίνδυνο το παζάρι σε πνεύμα «Μεγάλου Συνασπισμού» με το οποίο δόμησε ο Λουξεμβούργιος την επιτροπή του, μοιράζοντας ισορροπημένα τα χαρτοφυλάκια μεταξύ των πολιτικών ομάδων. Σε σοβαρή κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Τέξας ο αμερικανός ασθενής που έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσηλευτικού ιδρύματος.Στην Καμπούλ βρίσκεται το πρωί της Παρασκευής ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, πραγματοποιώντας μη προαναγγελθείσα επίσκεψη στην αφγανική πρωτεύουσα μετά λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, Ασράφ Γκάνι. 

Νωρίτερα, ο Κάμερον είχε περάσει από την Κύπρο και επισκέφθηκε τη βάση στο Ακρωτήρι, από όπου ξεκινούν τα βρετανικά μαχητικά τις επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ. Τουλάχιστον 36 στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις και μάχες γύρω από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, μεταξύ δυνάμεων του λιβυκού στρατού και ισλαμιστών πολιτοφυλάκων, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της μονάδας ειδικών δυνάμεων του λιβυκού στρατού.

Οικονομία: Νέα επιδείνωση κατέγραψε ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της ευρωζώνης το Σεπτέμβριο σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή  η εταιρεία ερευνών Markit. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 52 μονάδες, έναντι 52,5 μονάδων τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στις 52,4 μονάδες από 53,1 μονάδες τον Αύγουστο.  

Με πτώση άνοιξε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, κρατώντας αποστάσεις από το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων . Σε «προσαρμογές» του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές μια σειρά από διατάξεις τις οποίες αξιοποιούσε η εφορία για να διασφαλίζει τα δημόσια έσοδα.  

Αθλητισμός:Τέλος η εθνική ομάδα για τον Ντιρκ Κάιτ. Ο Ολλανδός διεθνής άσος ανακοίνωσε χθες πως αποσύρεται από την εθνική ομάδα και δεν θα φορέσει ξανά τη φανέλα με το εθνόσημο. Ο 34χρονος μέσος της Φενέρμπαχτσε τόνισε ήρθε ο καιρός ν' αποσυρθεί, καθώς δεν πιστεύει ότι θα είναι στα πλάνα του νέου ομοσπονδιακού προπονητή, Γκους Χίντινκ. Η νίκη του Αστέρα Τρίπολης επί της Παρτιζαν με 2-0 για το Europa League, πρόσφερε σημαντικούς βαθμούς στην χώρα μας, που διεκδικεί την 12η θέση στην ειδική βαθμολογία της UEFΑ από την Τουρκία, με την σχετική διαφορά, να μειώνεται στους 300 βαθμούς.

Συνέχεια στην εκπληκτική φετινή ευρωπαϊκή πορεία του έδωσε χθες ο Αστέρας Τρίπολης, που με γκολ των Ουσέρο (22') και Πάρα (52') επιβλήθηκε 2-0 της Παρτιζάν Βελιγραδίου στο «Θ. Κολοκοτρώνης», σημείωσε την πρώτη νίκη της Ιστορίας του στη φάση των ομίλων του Europa League και οδηγεί μόνος την κούρσα στον 3ο όμιλο της διοργάνωσης, καθώς η Τότεναμ αναδείχθηκε ισόπαλη της Μπεσίκτας (1-1) στο Λονδίνο.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
1866:Θεμελιώνεται το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών.
1926:Εγκαινιάζεται η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.
1944:Οι Ναζί ανατινάσσουν την διώρυγα της Κορίνθου μετά την αποχώρησή τους από την Πελοπόννησο.
1945:O Elvis Presley παίρνει μέρος, σε ηλικία μόλις 10 ετών, σε διαγωνισμό ταλέντων πραγματοποιώντας ουσιαστικά την πρώτη δημόσια εμφάνισή του. Για την ιστορία, ας αναφερθεί, πως καταλαμβάνει την δεύτερη θέση και λαμβάνει ως έπαθλο 5 δολάρια.
1993:Δυνάμεις αντίθετες στον τότε πρόεδρο της Ρωσίας, Boris Yeltsin, καταλαμβάνουν το κοινοβούλιο, τον πύργο της τηλεόρασης και το δημαρχείο της Μόσχας. Η αντίδραση του Ρώσου προέδρου είναι να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης να διατάξει τον στρατό να επιτεθεί στους στασιαστές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 140 άτομα.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1900:Thomas Wolfe, ιδιαίτερα επιτυχημένος Αμερικανός συγγραφέας.
1941:Chubby Checker, Αμερικανός rocker που έγραψε ιστορία με το θρυλικό “Twist”.
ΘΑΝΑΤΟΙ
2001:Κώστας Χατζηχρήστος, μεγάλος κωμικός ηθοποιός της χώρας μας.