01 Οκτωβρίου, 2014

ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΤΕΛΕΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

 

"Η αγάπη των ανθρώπων στηρίζει το έργο της Εκκλησίας" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά τον αγιασμό στο Σύλλογο των Αθηναίων, με αφορμή την έναρξη των δραστηριοτήτων του για το έτος 2014-2015.Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για το έργο της Εκκλησίας λέγοντας πως "σκοπός της είναι να καλλιεργεί τον άνθρωπο, να του μαθαίνει το δρόμο του Θεού και να αγαπάει τον συνάνθρωπό του σαν τον εαυτό του". Με αφορμή την συμπλήρωση 120 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως καλούμαστε να τιμούμε αυτά που έγιναν, αυτά που μας δόθηκαν και να φροντίζουμε να τα αυξήσουμε."Όταν κόβουμε τις ρίζες μας, δεν έχουμε καρπούς" είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό με τις φιλανθρωπικές δράσεις της Αρχιεπισκοπής και ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως "η Εκκλησία δεν έχει χρήματα, όπως πολλοί λένε. Το έργο που επιτελείται οφείλεται στην αγάπη των ανθρώπων. Από την αγάπη των ανθρώπων σιτίζονται καθημερινά χιλιάδες συνάνθρωποί μας" και κάλεσε όλους τους πιστούς στην ενδυνάμωση των εθελοντικών κινημάτων. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ελευθέριος Σκιαδάς απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο το "Χρυσό μετάλλιο" του συλλόγου.Ο Σύλλογος των Αθηναίων ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1895 και λειτουργεί συνεχώς μέχρι σήμερα.


Στόχος του Συλλόγου είναι η σύσφιξη των δεσμών φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των Αθηναίων, αλλά και η δια παντός μέσου επιδίωξις της προαγωγής τοπικών θεμάτων, αφορώντων την πόλη των Αθηνών ή γενικότερα θέματα της χώρας.Παρέχει, επίσης, ενίσχυση σε αναξιοπαθούντες και επιτελεί φιλανθρωπικό έργο. Στους στόχους του συλλόγου ακόμη είναι η φροντίδα διάσωσης και συντήρησης μνημείων συνδεδεμένων με την ιστορία των Αθηνών, αλλά και η ενίσχυση εκδόσεων νέων έργων, όπως και η ανατύπωση παλιών που έχουν σχέση με την ιστορία της Ελλάδος.

 

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΠΑΠ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

 

Τα Εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Κέντρου Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ, «Μαριέττα Ξάνθου» τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η κατασκευή της νέας πτέρυγας του Κέντρου Βρεφών «Μαριέττα Ξάνθου», υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της οικογένειας Γεωργίου Γιουρούκου, αφιερωμένη στη μνήμη της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Μαριέττας Ξάνθου, πρωτοπόρου στη Νεογνολογία της χώρας μας, που ίδρυσε πριν από 40 χρόνια, την πρώτη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»Η Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ, κα Μαριάννα Μόσχου, στο σύντομο χαιρετισμό της, ανέφερε χαρακτηριστικά πως "η νέα πτέρυγα του Κέντρου Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ, « ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΞΑΝΘΟΥ», μοιάζει με όνειρο που έγινε πραγματικότητα. 

Η δύναμη της αγάπης, η πίστη και η έμπνευση που μας δίνουν τα χαμόγελα των παιδιών μας, έδωσαν σάρκα και οστά στο όραμά μας να ανοίξουμε μια ακόμα μεγαλύτερη αγκαλιά για τα βρέφη μας". Η Παιδονευρολόγος Δρ. Ελένη Ν. Σκουτέλη, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ, σημείωσε πως "η ανάγκη δημιουργίας της νέας πτέρυγας του Κέντρου Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ «Μαριέττα Ξάνθου», ήταν επιτακτική, αφού τα πρόωρα παιδιά που αντιπροσωπεύουν το 5% του συνόλου των γεννήσεων στη χώρα μας, βρίσκονται σε αυξημένο στατιστικά κίνδυνο για ποικίλα νευροαναπτυξιακά προβλήματα. Η έγκαιρη, θεραπευτική παρέμβαση, με το ολιστικό μοντέλο της ΕΛΕΠΑΠ σε αρχόμενα συμπτώματα, όπως υπερτονία, υποτονία, ψυχοκινητική καθυστέρηση, μπορεί να προλάβει την εγκατάσταση ή την τροποποίηση της εγκεφαλικής βλάβης".

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Νεογνολογίας του Drexel University Philadelphia στις ΗΠΑ, Dr. Maria Delivoria-Papadopoulos, τόνισε πως "το όνομά της Μαριέττας Ξάνθου στη νέα πτέρυγα του Κέντρου Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ, είναι εγγύηση για την ποιότητα, επιστημονικότητα και πληρότητα των υπηρεσιών πρόληψης και αποκατάστασης της εγκεφαλικής βλάβης στα βρέφη υψηλού κινδύνου, που αποφοιτούν από τις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών".Αμέσως μετά τον αγιασμό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος δήλωσε πως "όσο υπάρχουν άνθρωποι η αγάπη δεν χάνει την αξία της.

Αισθανόμαστε την ανάγκη ο Θεός να παρακαλούμε τον Θεό να ενισχύει τους ανθρώπους να δημιουργούν τέτοιες οάσεις. Τέτοιοι χώροι είναι πραγματικές οάσεις στην έρημο της ζωής μας και μπορεί να μην λύνουν όλα μας τα προβλήματα και να κάνουν τη ζωή μας παράδεισο, αλλά εμποδίζουν να γίνει κόλαση" είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος και συνεχάρη τα στελέχη της ΕΛΕΠΑΠ, τους μεγάλους ευεργέτες, αλλά και τους γονείς των παιδιών "που κάνουν έναν μεγάλο αγώνα, το δυσκολότερο της ζωής τους". Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύντομη μουσική εκδήλωση από τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ και αμέσως μετά ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του νέου κέντρου βρεφών.Στόχος του Κέντρου, είναι η πρόληψη και θεραπεία νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε βρέφη υψηλού κινδύνου από ημερών μέχρι 2 ετών. 

Για κάθε βρέφος εφαρμόζεται εξατομικευμένο πρόγραμμα σύμφωνα με τα νεότερα διεθνή δεδομένα της Πρώιμης Παρέμβασης. Παράλληλα τα βρέφη αξιολογούνται και παρακολουθούνται τακτικά από την Ιατρική Υπηρεσία της ΕΛΕΠΑΠ σε στενή συνεργασία με τον παραπέμποντα ιατρό. Στο Κέντρο εντάσσονται βρέφη πρόωρα ή τελειόμηνα που εμφανίζουν κινητική καθυστέρηση, υπερτονία, υποτονία ή άλλα πρώιμα σημεία εγκεφαλικής βλάβης, μετά από μακρά νοσηλεία σε ΜΕΝΝ, με υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν ποικίλα νευροαναπτυξιακά προβλήματα. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των γονέων από το εξειδικευμένο προσωπικό (ιατροί-θεραπευτές) για συνέχιση του προγράμματος στο σπίτι. Το Κέντρο Βρεφών λειτουργεί σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών.

 

Το κέντρο βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ φέρει το όνομα της Καθηγήτριας Νεογνολογίας Μαριέττας Ξάνθου, η οποία υπήρξε η πρώτη που ίδρυσε τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» προ 40 ετών και έτσι έβαλε το πρώτο λιθαράκι για την επιβίωση των μικρών πρόωρων στη χώρα μας.
 


ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ


ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΔΙΑΣΠΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ!

 
 
 

Η πρόβα έγινε στην εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, όπου υπέστη δεινή ήττα ο υποψήφιός του και τώρα έχει βάλει στο μάτι τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.  Δικές μου είναι οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, λέει και απαιτεί πλήρη αυτονομία! 

- Η Άννα Διαμαντοπούλου ως υπουργός Παιδείας είχε αποδεχθεί το αίτημά του!

Όλα τα είχε η Ελλάδα και ο Ελληνισμός, επτά χρόνια τώρα ο λαός τραβάει τα πάνδεινα, 6.300.000 Έλληνες ζουν στο όριο της φτώχειας ή και κάτω από αυτό, φως δεν υπάρχει στον ορίζοντα και οι κρατούντες τα ηνία-εταίροι μας έχουν στύψει... Αυτό που μας έλειπε ήταν μια νάρκη στα θεμέλια της Εκκλησίας μας, στον πυλώνα που σε κρίσιμες στιγμές έχει στηρίξει την πατρίδα και τον Ελληνισμό ολόκληρο ώστε να κρατηθούν στη ζωή, με την Εκκλησία να είναι ο πρώτος θεσμός που εμπιστεύονται οι πολίτες για να ακουμπήσουν επάνω του, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Αυτήν τη νάρκη, όσο κι αν είναι απίστευτο για όλους μας, τη βάζει ο ηγέτης της Ορθοδοξίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, με τη ματαιόδοξη απαίτησή του να κοπούν από τον κορμό της Ελλαδικής Εκκλησίας οι 36 Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, όπως αποκαλούνται. Ουσιαστικά ζητάει τη διάσπαση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τον ποιον εξυπηρετεί μια τέτοια εξέλιξη, που θα φέρει σκληρότατη σύγκρουση ανάμεσα στο Φανάρι και στην Ελλαδική Εκκλησία και θα οδηγήσει σε διχασμό τον ελληνικό λαό, όλοι το καταλαβαίνουν... (Μένουμε εδώ... Προς το παρόν...)

Κήρυξε πόλεμο από τη Θράκη! Ο Παναγιώτατος δεν κρύβει την πρόθεσή του να πάρει υπό τη δικαιοδοσία του τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών. Την επανέλαβε και προχθές κατά την επίσκεψή του στον Ίασμο (Θράκη), όπου δήλωσε ωμά: Οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών μάς ανήκουν! Και πρόσθεσε: «Αποτελούν αναπόσπαστον τμήμα της πνευματικής και κανονικής δικαιοδοσίας της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως.

Οι Ιερώτατοι Ιεράρχαι (των Νέων Χωρών) έχωσι πλήρη συνείδησιν του γεγονότος ότι ανήκουν δικαιωματικώς εις την Ιεραρχίαν της πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως». Και κατά τρόπο απαράδεκτο, που δεν συνάδει προς ιερωμένο, και μάλιστα τον ηγέτη της Ορθοδοξίας, που πρέπει να ενώνει και όχι να κηρύττει τον πόλεμο, σε γλώσσα που παραπέμπει σε τελεσίγραφο, απευθυνόμενος προς αδελφούς, προς την Εκκλησία της Ελλάδος, τόνισε: 

«Εις ουδένα επιτρέπομεν να αμφισβητήση τα από αιώνων απαράγραπτα δικαιώματα του Οικουμενικού Θρόνου επί των περί ων πρόκειται Μητροπόλεων, αι οποίαι αποτελούν την ενδοχώραν αυτού»! Και προ του ενδεχομένου να μην ερμηνευθεί σωστά το μήνυμα που έστειλε από τη Θράκη προς την Αγία Φιλοθέη, την έδρα του Αρχιεπισκόπου, ο κ. Βαρθολομαίος φρόντισε να γίνει σαφέστερος, κλείνοντας με τη φράση: «Δεν πρόκειται να απεμπολήσωμεν ποτέ τα δικαιώματα της Μητρός Εκκλησίας επί των Ιερών αυτής Μητροπόλεων»!

Θέλει Αυτόνομη Εκκλησία τις 36 Μητροπόλεις των Νέων Χωρών! Οι βλέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι κάτι περισσότερο από οφθαλμοφανείς. Και ενδεχομένως να έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη συναίνεση της Άγκυρας στην υποψηφιότητά του, συναίνεση που αποτελεί προϋπόθεση για την εκλογή Οικουμενικού Πατριάρχη. Επιδίωξή του είναι να... αυτονομηθούν οι 36 Μητροπόλεις των Νέων Χωρών. 

Να είναι σε καθεστώς ημιαυτονομίας - περίπου σαν την Εκκλησία της Κρήτης -, υπό την κανονική δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως! Επιδιώκει, όπως μας έλεγαν συνομιλητές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, να τραβηχτεί μια κίτρινη γραμμή στα σύνορα των νομών στους οποίους υπάγονται οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, σαν να πρόκειται, δηλαδή, για άλλο κράτος.

Ξεχάστε το, η απάντηση του Ιερώνυμου: Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε στον Ιερώνυμο από τον Βαρθολομαίο το θέμα του χωρισμού- ουσιαστικά από την Ελλαδική Εκκλησία - των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών, η απάντησή του ήταν κατηγορηματική: «Όχι, αυτό δεν γίνεται, ξεχάστε το». 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όμως, επέμεινε και μάλιστα αποκάλυψε στον Αρχιεπίσκοπο ότι είχε και το οκέι της Άννας Διαμαντοπούλου, στην οποία είχε θέσει το θέμα όταν ήταν υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Και εκείνη τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα έφερνε σχετική ρύθμιση στη Βουλή, στον νόμο περί «Εκκλησιαστικής Διοικήσεως των Εν τις Νέες Χώρες της Ελλάδος Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου», στον οποίο θα ενσωμάτωνε την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη της 4ης Σεπτεμβρίου 1928. 

Όταν η πρώην υπουργός ρωτήθηκε από μέλη της Ιεράς Συνόδου αν έχει υποσχεθεί στον Πατριάρχη αυτήν την αλλαγή, που θα διευκολύνει την απόσπαση των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών από τον κορμό της Ελλαδικής Εκκλησίας, απάντησε ότι επρόκειτο για μια αόριστη υπόσχεση και όχι για κάτι συγκεκριμένο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σχετική συζήτηση είχε ο Πατριάρχης και με τον πρώην πλέον υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο και η απάντησή του ήταν θετική!  

«Όχι» από Σεραφείμ και Χριστόδουλο: Ανάλογες προσπάθειες είχε κάνει ο Βαρθολομαίος και επί των ημερών των Αρχιεπισκόπων Σεραφείμ και Χριστόδουλου. Και από τους δύο, όμως, είχε εισπράξει ένα μεγάλο «όχι». Μάλιστα, όταν οι πιέσεις από το Φανάρι προς τον Σεραφείμ έγιναν ασφυκτικές, του διεμήνυσε με το γνωστό ύφος του: Κουμάντο στην Εκκλησία της Ελλάδος κάνω εγώ!
  
Πολλές ήταν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί που ασκήθηκαν και στον διάδοχο του Σεραφείμ, τον Μακαριστό Χριστόδουλο. Και όταν είδαν ότι δεν υποχωρούσε, του επέβαλαν, για άσχετη υπόθεση, την ποινή της ακοινωνησίας, που του κόστισε σε τέτοιο βαθμό θρησκευτικά και ψυχολογικά, που ίσως να επέσπευσε την πορεία προς το τέλος…

Στα Ιωάννινα η πρώτη σύγκρουση: Το τελεσίγραφο από τον Ίασμο ήταν η οργισμένη αντίδραση του Πατριάρχη για τη μεγάλη ήττα που υπέστη στην απόπειρα κατάληψης της Μητρόπολης Ιωαννίνων, με τον εκλεκτό του αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο να παίρνει μόλις 7 ψήφους, παρά την επιστράτευση των γνωστών προθύμων, έναντι 46 του υποστηριζόμενου από τον Αρχιεπίσκοπο, του αρχιμανδρίτη Μάξιμου Παπαγιάννη.  

Κάτι που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Μητροπολιτών των Νέων Χωρών, που ανέρχονται σε 36 - δηλαδή οι 29 (αν δεχθούμε ότι οι 7 ήταν αυτοί που ψήφισαν τον Αμφιλόχιο) -, δεν ψήφισε τον εκλεκτό του Πατριάρχη! Ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος είχε προειδοποιήσει τον Βαρθολομαίο να μην αντιπαραταχθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος γιατί το αποτέλεσμα θα ήταν να πληγεί η προσωπικότητά του και γενικά η εικόνα του. 

Μάλιστα, στη συνάντηση που είχαν στην Αλβανία-όπου ήταν και οι δύο προσκεκλημένοι του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου για τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπούς Ορθοδόξου Κέντρου, ενός ακόμη πολύ σημαντικού έργου για τη Χριστιανοσύνη -, ο Ιερώνυμος του επισήμανε ότι είναι λάθος να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλαδικής Εκκλησίας και να θέλει να βγάζει Μητροπολίτες για να επηρεάζει τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και της Ιεραρχίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος μάλιστα, προ της επιμονής του Βαρθολομαίου για τα Ιωάννινα, του αντιπρότεινε την εκλογή είτε του Αμφιλόχιου είτε άλλου εκλεκτού του σε Μητρόπολη των Δωδεκανήσων, καθώς η εκεί Εκκλησία υπάγεται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά εκείνος δεν δέχθηκε την προσφορά γιατί η επιδίωξή του δεν είναι να τακτοποιήσει κάποιον ευνοούμενό του σε μια Μητρόπολη. Στόχος του είναι η κατάληψη μιας από τις σημαντικότερες Μητροπόλεις των Νέων Χωρών.

Η Θεσσαλονίκη ο επόμενος στόχος! Γι' αυτό και παρά τη μεγάλη ήττα του στα Ιωάννινα, θα επιχειρήσει να κερδίσει την καίρια Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης, όποτε αποφασίσει να αποχωρήσει ο Σεβασμιώτατος Άνθιμος, κάτι που δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις του. Και μάλιστα με τις δημόσια εκπεφρασμένες αδιαπραγμάτευτες θέσεις του για τα εθνικά θέματα - Σκοπιανό, Θράκη, Τουρκία -, που κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις φιλοτουρκικές θέσεις του Πατριάρχη.

Ήθελε να δει τους μουφτήδες! Μια άλλη παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη έγινε εν όψει της επίσκεψης του Βαρθολομαίου στη Θράκη, καθώς στο πρόγραμμά του προβλεπόταν συνάντηση με τους μουφτήδες. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα προκαλούνταν πολλές αντιδράσεις σε βάρος του κ. Βαρθολομαίου και σε αυτήν την επίσκεψη δεν θα τον συνόδευαν οι τοπικοί Μητροπολίτες.

Για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων πήγε με εντολή του Αρχιεπισκόπου στο Φανάρι και ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν. Και έτσι, ακυρώθηκε η επίσκεψη του Βαρθολομαίου στους μουφτήδες, που θα ήταν ένα μεγάλο ολίσθημά του.

Ποιες είναι οι 36 Μητροπόλεις: Οι 36 Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, με τις οποίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης πάει να διασπάσει την Ελλαδική Εκκλησία, είναι οι εξής:  

Θεσσαλονίκης: Θεσσαλονίκης, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Λαγκαδά. Σερρών: Σερρών και Νιγρίτης, Σιδηροκάστρου, Ζιχνών και Νευροκοπίου. Λέσβου: Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου, Μηθύμνης, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου. Χαλκιδικής: Κασσανδρείας, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Έβρου: Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος. Κοζάνης:Σερβίων και Κοζάνης, Σισανίου και Σιατίστης. Ιωαννίνων: Ιωαννίνων, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. Κιλκίς: Πολυανής και Κιλκισίου, Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου. Καβάλας: Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Ελευθερουπόλεως. Ροδόπης: Μαρωνείας και Κομοτηνής. Ξάνθης: Ξάνθης και Περιθεωρίου. Δράμας: Δράμας. Πέλλας: Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας. Ημαθίας: Βεροίας και Ναούσης. Πιερίας: Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Γρεβενών: Γρεβενών. Λάρισας: Ελασσώνος. Καστοριάς: Καστορίας. Φλώρινας: Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Θεσπρωτίας: Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας. Πρέβεζας: Νικοπόλεως και Πρεβέζης. Χίου: Χίου, Ψαρών και Οινουσσών. Και Σάμου: Σάμου και Ικαρίας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ 28/09/2014

Σχόλιο του Ιστολογίου:
Που πας Φαναράκι με φρούδες και αόριστες υποσχέσεις;
 



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Πολύτιμο φίλο και εταίρο των ΗΠΑ χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ο Μπ.Ομπάμα σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Ν.Αναστασιάδη, με αφορμή την 54η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Παράλληλα, ο Μπ.Ομπάμα υπογραμμίζει τη στήριξη της Ουάσινγκτον στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό κατέχει η Ελλάδα, με ποσοστό αύξησης 21,4%, έναντι 17,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών στη χώρα μας αναλογούν σήμερα στο 14% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2020 θα είναι άνω του 20%, ενώ το 2030 στο 30%. 

Για τις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί χθες, Τρίτη. Η σύσκεψη θα διεξαχθεί με στόχο να καθοριστεί η κοινή γραμμή απέναντι στην τρόικα, που ξεκίνησε την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά και να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων ώστε να σταλεί στην κοινωνία το μήνυμα της κυβερνητικής συνοχής. Σχέδιο ανωμαλίας από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, επικεντρώνοντας τα πυρά της στα τελευταία ευρήματα δημοσκόπησης, που φέρνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 11 μονάδες μπροστά από τη ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής. 

Στις 9:30 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει η κατεδάφιση των 12 ακατοίκητων κτισμάτων στον καταυλισμό αθιγγάνων στο Χαλάνδρι. Η μετεγκατάσταση των Ρομά αναβλήθηκε για τους επόμενους έξι μήνες, έως ότου υπάρξει συμφωνία για την περιοχή στην οποία θα μεταφερθούν. 

Κόσμος:Οι μαχητές πεσμέργκα, της κουρδικής κοινότητας του Ιράκ, κατάφεραν να εκδιώξουν την ISIS από ένα από τα στρατηγικής σημασίας περάσμα στη μεθόριο με τη Συρία που είχε πάρει υπό τον έλεγχό της. Οι πεσμέργκα συνεργάστηκαν όχι μόνο με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, αλλά και με τοπικές σουνιτικές φυλές. Παράλληλα, οι ξένες επιδρομές συνεχίζονται με την Βρετανία να επιβεβαιώνει τα πρώτα πληγμάτα Tornado της στο Ιράκ ενώ η Αυστραλία ξεκίνησε τις αναγνωριστικές πτήσεις.Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στην δυτική Καμπούλ, την ευθύνη των οποίων ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, με στόχο οχήματα του στρατού προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, 48 ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου. 

Το κίνημα κοινωνικής ανυπακοής Occupy Central with Love and Peace, γνωστό ως Occupy Central, είναι ο κυριότερος διοργανωτής των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ. Τρία άτομα, που θεωρούνται πολιτικά μετριοπαθή, είναι οι αρχηγοί του: ο καθηγητής Νομικής Μπένι Τάι, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Τσαν Κιν Μαν και ο ιερέας Τσου Γιου Μινγκ. Δύσκολες ημέρες για τη Μυστική Υπηρεσία, την φρουρά του αμερικανού προέδρου: Μετά το φιάσκο με τον εισβολέα που μπήκε στο Λευκό Οίκο, δεύτερη υπόθεση έρχεται στο φως της δημοσιότητας για να την εκθέσει. 

Όχι μόνο ο Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκε σε ασανσέρ με ιδιωτικό φρουρό που είχε βεβαρυμένο ποινικό μητρώο και άρχισε να τον τραβάει φωτογραφίες, αλλά οι φύλακες του προέδρου έπρεπε ύστερα να τον πάρουν στην άκρη για να αντιληφθούν ότι ήταν και οπλισμένος.Χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, «τιμώντας» την κινεζική εθνική εορτή με πανό που ζητούν εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο. 

Στους δρόμους δεν υπάρχουν σημάδια έντασης, καθώς η αστυνομία έχει αποσυρθεί, ενώ ο κυβερνήτης της περιφέρειας κάλεσε ξανά τους διαδηλωτές να υποχωρήσουν και να δεχθούν το πλαίσιο που έθεσε η κινεζική κυβέρνηση για την εκλογική ανάδειξη του ηγέτη της περιφέρειας. 

Οικονομία: Ξεκίνησε σήμερα από τις 10 σήμερα το πρωί, η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους δικαιούχους στον ΟΑΕΔ, για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την 1η Δεκεμβρίου 2014 στις 1:30 μετά το μεσημέρι, η δε παραλαβή των δικαιολογητικών μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αύριο Πέμπτη στη Νάπολη, είναι στραμμένα τα βλέμματα των αγορών καθώς ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων, γνωστά ως ABS,  που προανήγγειλε τον Σεπτέμβριο.  

Δίμηνη παράταση δόθηκε στην επιτροπή που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τον προσδιορισμό τυχόν ποσού αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. 

Αθλητισμός:Το ντέρμπι του ομίλου του Ολυμπιακού ανάμεσα στην Ατλέτικο και τη Γιουβέντους στη Μαδρίτη, κλέβει την παράσταση στο σημερινό πρόγραμμα της δεύτερης αγωνιστικής του Champions League. Για την ομάδα του Σιμεόνε  η αναμέτρηση με τους Ιταλούς είναι τελικός, ύστερα από την ήττα της πρεμιέρας από τον Ολυμπιακό. Συνέχεια στο εξαιρετικό ξεκίνημά του στο Champions League θέλει να δώσει ο Ολυμπιακός σήμερα κόντρα στη Μάλμε πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League (21:45, ΝΕΡΙΤ). 

Ετσι στο 100ο για τους «ερυθρόλευκους» ματς στην κορυφαία συλλογική διοργάνωση ψάχνει το διπλό στη Σουηδία, όπου από τη σεζόν 2011/12 οι γηπεδούχοι δεν έχουν χάσει και έχουν απολογισμό 4 νίκες και 3 «λευκές» ισοπαλίες.Ο Γιώργος Δώνης έμεινε ευχαριστημένος από την προσπάθεια του ΑΠΟΕΛ στο παιχνίδι κόντρα στον Αγιαξ (1-1), στο πλαίσιο του Champions League.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)
2003:Πεθαίνει ο γνωστός Έλληνας χαράκτης Κώστας Γραμματόπουλος, που φιλοτέχνησε το δημοφιλές εξώφυλλο του σχολικού αναγνωστικού που εκδόθηκε το 1955
1970:Κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα περίπτερα στο δημοφιλές περιοδικό αυτοκινήτου «4 ΤΡΟΧΟΙ», με εκδότη τον δημοσιογράφο Κώστα Καββαθά.
331 π.Χ.:Ο Μέγας Αλέξανδρος κατατροπώνει το στρατό του Πέρση Δαρείου Γ' στα Γαυγάμηλα και κατακτά ολοκληρωτικά την περσική αυτοκρατορία.
1846:Γεννιέται ο Άγιος Νεκτάριος της Αίγινας
1861:Κυκλοφορεί το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο με την κεφαλή του Ερμή
1873:Κυκλοφορεί η πρώτη καθημερινή εφημερίδα στην Ελλάδα με τίτλο "Η Εφημερίς" και εκδότη τον Κορομηλά
1881:Γεννιέται ο Γουίλιαμ Μπόινγκ, ιδρυτής της γνωστής αεροπορικής βιομηχανίας.
1910:Γεννιέται το «ταίρι» του Κλάιντ Μάροου, Μπόνι Πάρκερ, διάσημη ληστής τραπεζών. Το ζεύγος έγινε αργότερα και ταινία με μεγάλη εμπορική επιτυχία, με τίτλο «Μπόνι και Κλάιντ»
2004:Πεθαίνει ο γνωστός αμερικανός φωτογράφος και πορτρετίστας των σταρ του Χόλιγουντ, Ρίτσαρντ Άβεντον.
1971:Ανοίγει τις πύλες της στο κοινό η Ντίσνεϋγουρλντ, στο Ορλάντο της Φλόριντα, δεκαέξι χρόνια μετά τα εγκαίνια της Ντίσνεϋλαντ στην Καλιφόρνια.
1917:Ξεκινάει η κατασκευή του πρώτου τρακτέρ μαζικής παραγωγής στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, με την ονομασία «Φόρντσον».