27 Σεπτεμβρίου, 2014

27/9/2014 - Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

 

Ένα από τα πιο γνωστά «κτίρια - φαντάσματα» του κέντρου της Αθήνας, αυτό του παλαιού υπουργείου Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως, πρόκειται να αποκτήσει και πάλι ζωή. Ο ιδιοκτήτης του, η Εκκλησία της Ελλάδος, δρομολογεί τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο πολυτελείας, φροντίζοντας μάλιστα και για την εξωτερική αισθητική του αναβάθμιση. Το κτίριο παραμένει κενό από το 2007 και χρειάστηκαν 10 διαγωνισμοί από την πλευρά της Εκκλησίας για να βρεθεί αξιόπιστος ανάδοχος. Το κτίριο του υπουργείου Παιδείας ανεγέρθηκε το 1959 από την Εκκλησία της Ελλάδος, σε οικόπεδο που ανήκε στη Μονή Πεντέλης. 

Τη μελέτη υπέγραψε ο γνωστός αρχιτέκτονας Πάτροκλος Καραντινός, ωστόσο το αποτέλεσμα θεωρείται μία από τις πιο προβληματικές στιγμές στην καριέρα του αρχιτέκτονα.  Να σημειωθεί ότι στο ισόγειο, σχεδόν καλυμμένο από το κτίριο, βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης, ενώ στο υπόγειό του έχουν διατηρηθεί τμήματα των αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του. Το κτίριο παραμένει κλειστό από το 2007, οπότε το υπουργείο Παιδείας μετακόμισε στο Μαρούσι.  

Όπως λέγει ο πατέρας Αντώνιος Αβραμιώτης, Επίσκοπος Σαλώνων και γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), η Εκκλησία πραγματοποίησε συνολικά 10 διαγωνισμούς για την αξιοποίησή του, εκ των οποίων 5 κηρύχθηκαν άγονοι και 4 ασύμφοροι (είχαν εξαιρετικά μικρές προσφορές).Πριν από λίγους μήνες και μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι συζητήσεις για τη μετατροπή του σε υπουργείο Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε ο 10ος και... τυχερός νέος διαγωνισμός.

Το κτίριο μισθώθηκε για 35 έτη (με option για επιπλέον 15) στην εταιρεία Ηλέκτρα Μητρόπολης ΑΞΤΕ, μια εταιρεία του ξενοδοχειακού ομίλου του Γεράσιμου Φωκά, έναντι 700.000 ευρώ ετησίως και η επένδυση υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας περί τις 200 μόνιμες θέσεις εργασίας (σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας διαχειρίζεται εδώ και δεκαετίες το ξενοδοχείο Ηλέκτρα στην οδό Ερμού, επίσης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας).

Προκειμένου να επιτραπεί η αλλαγή χρήσης (καθώς το κτίριο βρίσκεται στο όριο της Πλάκας, σε περιοχή που προστατεύεται από ειδικό διάταγμα), το ΥΠΕΚΑ συμπεριέλαβε «φωτογραφική» ρύθμιση στον ν. 4280/14. Πριν από λίγες ημέρες, το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) ενέκρινε την αλλαγή χρήσης του κτιρίου και πλέον ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης. Πώς θα μοιάζει λοιπόν το νέο ξενοδοχείο; 

Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, στο υπόγειο του κτιρίου θα δημιουργηθεί χώρος αναζωογόνησης με πισίνα, με παράλληλη ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Στο ισόγειο τοποθετούνται οι λειτουργίες της υποδοχής, εστίασης και αναψυχής, με τη δημιουργία διαμπερών χώρων που θα συνδέονται οπτικά με τους πέριξ δρόμους. Στον εσωτερικό ακάλυπτο του κτιρίου θα δημιουργηθεί ένας χώρος τέχνης, ορατός από όλους τους ορόφους.

Τέλος, από τη στάθμη του 6ου ορόφου και πάνω οι εξώστες θα φυτευτούν, ενώ στον 9ο όροφο, πέραν των δωματίων θα υπάρχει εστιατόριο. Στο δώμα θα δημιουργηθούν χώροι αναψυχής και εστίασης και ανοιχτή πισίνα. 

Νεοκλασικά στοιχεία: Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ανακαίνισης, πάντως, είναι η εξωτερική αναβάθμιση του κτιρίου. «Θα γίνει προσπάθεια με την προσθήκη νεοκλασικών στοιχείων να βελτιωθεί αισθητικά η μορφή του, ώστε να ταιριάζει καλύτερα με την περιοχή», εξηγεί ο κ. Αβραμιώτης. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν 8 μήνες.


 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

 

Μήνυμα εθνικής ενότητας έστειλε από τη Χαλκιδική ο Αντώνης Σαμαράς, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ανεβάζοντας στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης. «Η πολιτική πολλές φορές διχάζει, αλλά η αγάπη για την κοινή πατρίδα απαιτεί τη συνεχή συμφιλίωση. Η εθνική ενότητα είναι πρωταρχικό καθήκον αυτών που δικαιώθηκαν για τις επιλογές τους. Πρέπει να δώσουν το χέρι ακόμα και σε αυτούς που έβλαψαν τον τόπο. Δεν σημαίνει να συνεχίσουμε τα ίδια λάθη, αλλά να προχωρήσουμε όλοι μπροστά και όχι να ξαναζήσουμε τους διχασμούς του χθες», δήλωσε στην ομιλία του.

"Αισθάνομαι μοναδική τιμή σήμερα γιατί βρίσκομαι σήμερα εδώ.  Γιορτάζουμε 40 χρόνια αγώνων και νιώθω συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ μπροστά σας. Αναγνωρίζω σήμερα εκατοντάδες αγαπημένα πρόσωπα, όπως ο Κώστας Καραμανλής. Έχουμε την δια όψη, αλλά έχουμε την ίδια φλόγα. Ο αγώνας για μια ισχυρή πατρίδα δεν τελειώνει ποτέ. Για να κάνεις άλμα στο μέλλον, πρέπει να πατάς γερά στο παρόν", τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: "Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Νεοδημοκράτες. Το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή αναγνωρίζεται από όλους του Έλληνες αλλά και από όλο τον κόσμο στο εξωτερικό.

Με τον αγώνα του εκείνος έβαλε κοινωνικά θεμέλια σε αυτό που ονομάζεται κράτος ευθύνης. Η αγάπη για την πατρίδα απαιτεί την εθνική ενότητα.  Εθνική συμφιλίωση για να μη γίνουν τα ίδια λάθη, τα λάθη του παρελθόντος. Αυτή είναι η ταυτότητα της παράταξης", τόνισε ο Αντώνης Σαμαρά, με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή να παρακολουθεί την ομιλία του. Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική σε όσους παραδόθηκαν στον λαϊκισμό, σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία, είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για το πού οδηγεί αυτή η πρακτική.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εμμέσως στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι "είναι ολέθριο κάποιοι να υπονομεύουν τη θέση της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ"."Προσπαθούν να το κρύψουν, τα γραπτά τους όμως τους διαψεύδουν", είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στα λάθη του παρελθόντος, τόνισε ότι "λεφτά υπάρχουν, εμείς δεν είπαμε ποτέ" και πρόσθεσε ότι η ΝΔ, άσκησε υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Τόνισε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση, γιατί ούτε αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να γίνει. Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι προτίμησε να αλλάξει την πορεία του, παρά να δοξαστεί από την καταστροφή της Ελλάδας. Η εκδήλωση γίνεται συμβολικά στο ξενοδοχείο «Άθως Παλλάς» στον ίδιο χώρο, όπου τον Απρίλιο του 1977, ο ιδρυτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε οργανώσει το προσυνέδριο του κόμματος και τον Μάιο του 1979 έγινε το πρώτο συνέδριο.

Δείτε το Video της ομιλίας εδώ
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα: Προσκλητήριο επανασυσπείρωσης του χώρου της Κεντροδεξιάς θα σημάνει απόψε από το ξενοδοχείο «Αθως Παλλάς» στην Χαλκιδική ο Αντώνης Σαμαράς. Η επιλογή του χώρου είναι συμβολική, καθώς εκεί τον Μάιο του 1979, στο 1ο συνέδριο της ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρουσίασε το ιδεολογικό πλαίσιο του κόμματός του και την διακήρυξη θέσεων και αρχών. Σημαντική πτώση, 8 έως 10 βαθμών Κελσίου, θα σημειώσει η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Σταδιακή άνοδος του υδράργυρου από τη Δευτέρα.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με 11 ποσοστιαίες μονάδες στην «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Public Issue και δημοσιεύει σήμερα, Σάββατο, η «Εφημερίδα των Συντακτών».Την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, πιθανόν στο Κάιρο, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών στην χθεσινή συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Στην Αθήνα η επόμενη συνάντηση  των τεχνικών επιτροπών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν είχε την Παρασκευή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδη, κατά την οποία η αμερικανική πλευρά εμφανίστηκε πρόθυμη να παρέμβει προς την πλευρά της Αγκυρας την «κατάλληλη στιγμή», με σκοπό να προχωρήσει η διαδικασία για λύση του Κυπριακού. 

Κόσμος:Με κάθε επισημότητα υπέγραψε ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας το διάταγμα για δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης στις 9 Νοεμβρίου, με την Βαρκελώνη να προωθεί αποφασισμένη την κίνηση παρά τις αντιδράσεις. Η ισπανική κυβέρνηση έχει απορρίψει σε κάθε τόνο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας πως δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα. Σε διπλωματικά υψηλούς τόνους καταδικάζουν οι ΗΠΑ αναφορές του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς σε βάρος του Ισραήλ κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας πως σχόλιά του ήταν «προκλητικά» και «δεν βοηθούν στην καλλιέργεια θετικού κλίματος» στο Παλαιστινιακό. Ο Αμπάς είχε χαρακτηρίζει «πόλεμο γενοκτονίας» τη σύρραξη του καλοκαιριού, προκαλώντας φυσικά σχεδόν άμεσα και αντίδραση από το Ισραήλ.

Δεκατρείς άνθρωποι συνελήφθησαν αφού εκατοντάδες διαδηλωτές πέρασαν την περίμετρο του συγκροτήματος της έδρας της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ και προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της απόφασης του Πεκίνου να περιορίσει την καθολική ψήφο στην περιφέρεια.Δυτικές χώρες εμφανίζονται σταδιακά πιο πρόθυμες να συνδράμουν ενεργά στη μάχη, στην οποία πρωτοστατούν οι ΗΠΑ, κατά των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή, λέγοντας το «ναι» για επιδρομές στο Ιράκ -αλλά η Συρία, πολύ δυσκολότερο θέμα, παραμένει πεδίο μόνο της Ουάσινγκτον και των Αράβων.

Μαζί με το βρετανικό «ναι», Βέλγιο και Δανία δίνουν το «παρών» για το Ιράκ αλλά οι ΗΠΑ δεν βλέπουν προθυμία για τη Συρία, για τη μάχη στην οποία οι αμερικανικές επιδίωξεις επικεντρώνονται στην Τουρκία.Η Τσέλσι Κλίντον, κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσε το Σάββατο μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, ότι γέννησε το πρώτο της παιδί, ένα κοριτσάκι. 

Οικονομία: Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ενσωματώσει στον προϋπολογισμό του 2015 τη μείωση 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης σε πρώτη φάση, με την προοπτική περαιτέρω συρρίκνωσης επιπλέον 20% κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι απέκτησε την Παρασκευή το 5% των κοινών μετοχών μετά ψήφου της Τουρκικής Τράπεζας Finansbank A.S., από το International Finance Corporation (IFC), κατόπιν άσκησης σχετικού δικαιώματός της (put option) και σύμφωνα με την, από 29 Μαρτίου 2007, μεταξύ τους συμφωνία.

Πρόταση για σύσταση ταμείου που θα αποσκοπεί στη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε στον κ. Γκάμπριελ τις εξελίξεις στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες και απηύθυνε πρόσκληση στις γερμανικές εταιρίες να συμμετάσχουν στον προσεχή γύρο παραχωρήσεων. 

Αθλητισμός: Ο Ορέστης Καρνέζης είχε ένα δύσκολο καλοκαίρι καθώς η μεταγραφή που ήθελε στη Μπενφίκα δεν έγινε ποτέ, θεωρώντας έτσι ότι και φέτος θα παρακολουθεί τα ματς της ομάδας από τον πάγκο. Ωστόσο επιστρέφοντας από την Γρανάδα (όπου είχε δοθεί δανεικός) η Ουντινέζε του προσέφερε θέση βασικού. Και έτσι από την απογοήτευση έφτασε στην καθιέρωση όπως δήλωσε και ο Κριστιάνο Τζαρέτα στην ιστοσελίδα «Gianlucadimarzio».

Η αναμέτρηση του Ατρομήτου με τον Ολυμπιακό, που θα διεξαχθεί το βράδυ του Σαββάτου στο Περιστέρι (20:30) ξεχωρίζει στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Οι γηπεδούχοι με νέο προπονητή τον Σα Πίντο θα επιδιώξουν μία «νέα αρχή», καθώς δεν έχουν «ξεκινήσει» καλά στο πρωτάθλημα, ενώ από την πλευρά τους οι «ερυθρόλευκοι», θέλουν τη νίκη για να παραμείνουν επικεφαλής στην βαθμολογία. Χωρίς ξεκάθαρο φαβορί, θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα οι αγώνες Πλατανιάς – Αστέρας Τρίπολης (16:00) και Πανιώνιος – Ξάνθη (18:15).


 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1932: Ισχυρός σεισμός της τάξεως των 7 βαθμών της κλίμακας συγκλονίζει την Ιερισσό της Χαλκιδικής. Τραγικός ο απολογισμός των 161 νεκρών και εκατοντάδων τραυματιών.
1940: Υπογράφεται το σύμφωνο συμμαχίας, που έγινε γνωστό ως «Άξονας», από την ναζιστική Γερμανία, την φασιστική Ιταλία και την αυτοκρατορική Ιαπωνία.
1941: Ιδρύεται στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).
1989: Η Βουλή παραπέμπει στο Ανώτατο Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, τους Ανδρέα Παπανδρέου, Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, Γιώργο Πέτσο και Δημήτρη Τσοβόλα.


ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ «40» ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Μετά από πολλές προσπάθειες και παρασκηνιακές επαφές, ο κ. Σαμαράς πέτυχε να δώσουν το «παρών» στα 40α γενέθλια του κόμματος τόσο ο Κώστας Καραμανλής, η στάση του οποίου ήταν άλλωστε και το μέγα ζητούμενο, όσο και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Μαζί με τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς, το παρόν θα δώσουν πολλά εκ των ιστορικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας όπως οι Πέτρος Μολιβιάτης, Αχιλλέας Καραμανλής, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Δημήτρης Σιούφας αλλά και ο, κατά τα λοιπά, αντιπρόεδρος του κόμματος Σταύρος Δήμας, που επί μακρόν απείχε των κομματικών δρώμενων.

Καλά όλα αυτά και η επιρροή τους στο ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας θα φανεί προσεχώς. Άλλωστε, δεν είναι τόσο οι κοινές φωτογραφίες που θα τραβηχτούν σε Χαλκιδική και Αθήνα όσο οι πολιτικές που ασκήθηκαν και αυτές που θα ασκηθούν εφεξής που θα κάνουν τους πολίτες να επιστρέψουν ή όχι στη Νέα Δημοκρατία. Προφανώς, οι συμβολισμοί στην πολιτική – ακόμη κι όταν προσωποποιούνται – είναι σημαντικοί. Όμως, δεν μπορούν να μεταβάλλουν αποφασιστικά τα δεδομένα.

Εν αναμονή, λοιπόν, της επιρροής που θα έχουν τα διπλά γενέθλια της Ν.Δ., εγώ, ως γνήσια κόρη της συντηρητικής παράταξης, δεν μπορώ παρά να έχω μερικές απορίες.Εν προκειμένω όταν θα γίνει ο απολογισμός των 40 ετών, ο νυν Πρωθυπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί μία σειρά από δύσκολες καταστάσεις. Και καλά, όλοι μιλούν διθυραμβικά για τον «εθνάρχη» Κωνσταντίνο Καραμανλή. Καλά λόγια μπορούν να ειπωθούν για τον Γεώργιο Ράλλη ή τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Ωστόσο, τί θα πει ο νυν Πρωθυπουργός για την περίοδο 1985 – 1993. Πώς θα αξιολογήσει την περίοδο Μητσοτάκη και την τριετή διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ.; Και, προφανώς, το τέλος αυτής της περιόδου; Αντιστοίχως, τί θα ειπωθεί για το Μιλτιάδη Έβερτ, τα όνειρα του οποίου για την πρωθυπουργία «κάηκαν» στην εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας; Τα ερωτήματα είναι ενδιαφέροντα αλλά νομίζω μόνον για την κομματική ιστορία και τους πρωταγωνιστές της που ζητούν, ο καθένας για λογαριασμό του, δικαίωση.

Ο Αντώνης Σαμαράς, συνεπώς, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την 40χρονη ιστορία της Ν.Δ., σημαντικό μέρος της οποίας είναι και ιστορία της Ελλάδας, και φυσικά με τον απολογισμό και της δικής του πρωταγωνιστικής πορείας στο χώρο της κεντροδεξιάς. Ας μη γελιόμαστε, όμως. Οι πραγματικές έγνοιες του Πρωθυπουργού είναι άλλες και πολύ σημαντικότερες. Και αφορούν την ιστορία που γράφεται αυτή τη στιγμή...

 

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ... «ΤΑΝΓΚΟ» ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ!

 

Φοβούμαι ότι, παρά την επιθυμία της κυβέρνησης για μία «ήσυχη» και χωρίς αναταράξεις «φθινοπωρινή αξιολόγηση» από την τρόικα, ο «αποχαιρετιστήριος έλεγχος» δεν θα είναι ανέφελος και με... ευχάριστες αναμνήσεις. Το πρώιμο «τανγκό στο Παρίσι» δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Η ατμόσφαιρα δεν «ζεστάθηκε»... Στο Βερολίνο, παρά τα «εύσημα», η κ. Μέρκελ περιορίστηκε να «ακούσει», χωρίς να δεσμευτεί. Έριξε το «μπαλάκι» στην αξιολόγηση της τρόικας και στα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών. Σε αυτό το περιβάλλον άρχισε ήδη το «τελευταίο τανγκό στην Αθήνα» με δύο... «τηλεδιασκέψεις». 

Από την Τρίτη αρχίζει η πρώτη «εκ του σύνεγγυς» φάση διαπραγμάτευσης, με επίκεντρο τα δημοσιονομικά, καθώς επείγει η κατάθεση (6 Οκτωβρίου) του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Μετά ένα αναγκαστικό διάλειμμα, λόγω διεθνών υποχρεώσεων, θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, με αντικείμενο τα διαρθρωτικά θέματα. Η δημοσιονομική... εξίσωση της πρώτης φάσης φαίνεται ότι δεν είναι τόσο απλή, όσο την παρουσίαζε μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση. Δύσκολα επαληθεύεται εάν το δημοσιονομικό κενό, κατά την τρόικα, είναι 2 δισ. (900 εκατομμύρια κατά την κυβέρνηση) και προστεθεί το «κόστος» των δικαστικών αποφάσεων και των φορολογικών ελαφρύνσεων και παραμείνει ο στόχος για ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3%. 

Η εξισορρόπηση της εξίσωσης σημαίνει εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Για την κυβέρνηση, όμως, πολιτικά σημαίνει μικρότερο εύρος «φοροελαφρύνσεων» απ' ό,τι επιδιώκει, «μερική ικανοποίηση» των δικαστικών αποφάσεων και χαμήλωμα «του πήχη» του πρωτογενούς πλεονάσματος.  Συμβιβαστική συμφωνία, προφανώς, θα υπάρξει. Χωρίς, όμως, τα «προωθητικά στοιχεία», που επιθυμεί και επιδιώκει η κυβέρνηση, για να αλλάξει το κλίμα. Πιο δύσκολη, πάντως, είναι πιθανό ότι θα αποδειχθεί η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης με τα «διαρθρωτικά», όπου ζητούνται αλλαγές επιβαρυντικές για τους πολίτες ή με «αρνητικό φορτίο αντικοινωνικού συμβολισμού».

 Εδώ η κυβέρνηση θα επιδιώξει «αναβολή χρόνου» για τα πιο δύσκολα, ενώ για κάποια άλλα θα υποχρεωθεί να «πιει το πικρό ποτήρι». Οι ισορροπίες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το πλαίσιο δύσκολα μπορεί να γίνει «πολιτικά ελκυστικό»...