26 Σεπτεμβρίου, 2014

ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΘΩΩΣΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΟΣΑΚΗ

 

Κόλαφος, για τον γνωστό από την εμπλοκή του σε παραδικαστικά κυκλώματα αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, αποτελεί η ομόφωνη απόφαση... του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθήνας, με την οποία αθωώθηκε ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος, από τις κατηγορίες της συκοφαντικής δυσφήμισης και της παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Δικαστηρίου (πρόεδρος Σωτήρης Τσιμπέρης, μέλη Δημήτρης Ανέστης και Σοφία Σωτηροπούλου) ήταν ομόφωνη, ενώ απαλλακτική υπήρξε και η εμπεριστατωμένη πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Ιωάννη Κούτρα.

Ο κατηγορούμενος σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Greek American News Agency, στις 23 Δεκεμβρίου του 2007 είχε αναφερθεί εκτεταμένα στη συμμετοχή του Γιοσάκη στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα Νο1 καθώς και στις καταγγελίες που υπήρχαν τότε εναντίον του για αρχαιοκαπηλία σε μοναστήρι των Κυθήρων αλλά και για τα ροζ σκάνδαλα ιερωμένων που είχαν θέσει υπό την προστασία τους τον γνωστό αρχιμανδρίτη όταν εκείνος είχε βρει "καταφύγιο" στο Σικάγο.

Η ακροαματική διαδικασία: 

Καταθέτοντας στο Δικαστήριο ως μάρτυρας ο δημοσιογράφος Στέλιος Βορίνας, αναφέρθηκε στις συνεχείς αναβολές της δίκης με ευθύνη πάντα μετά από αιτήματα της πλευράς του μηνυτή, λέγοντας: «Δεν είναι δυνατόν ο Γιοσάκης να συνεχίζει να εμπαίζει την Ελληνική Δικαιοσύνη. Επί 11 μήνες, αν και πολιτικώς ενάγων, αρνείται να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου προβάλλοντας κάθε φορά διάφορα κωλύματα. 

Φαίνεται ότι περιμένει να ανέβουν στην έδρα δικαστές της ομάδας του για να καταδικάσουν τον κατηγορούμενο». Ακολούθησε έντονος διάλογος με τον εισαγγελέα της έδρας ο οποίος ζήτησε από τον μάρτυρα να περιοριστεί στην κατάθεση πραγματικών περιστατικών. «Τα πραγματικά περιστατικά για τον Γιοσάκη τα γνωρίζει όλη η Ελλάδα, εκτός από κάποιους δικαστές που έσπευσαν να τον βγάλουν λευκή περιστερά από τις περισσότερες κατηγορίες που αντιμετώπιζε στο παραδικαστικό Νο1.
  
Έτσι λοιπόν και με τις πλάτες κάποιων λειτουργών της Δικαιοσύνης - ευτυχώς ελάχιστων - έστησε το λεγόμενο παραδικαστικό Νο2 και σήμερα βρίσκεται και πάλι υπόδικος ως στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης», συνέχισε στην κατάθεσή του ο Στέλιος Βορίνας. Αναφερόμενος στο επίδικο δημοσίευμα είπε ότι δεν είχε τίποτε το επιλήψιμο αφού η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να αποκαλύπτει χωρίς φόβο και πάθος την αλήθεια όσο και αν ενοχλεί αυτή. Υπάρχει το δικαιολογημένο ενδιαφέρον για την ενημέρωση της κοινής γνώμης αλλά και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

«Έχουν γραφτεί για το βίο και την πολιτεία του Γιοσάκη εκατοντάδες δημοσιεύματα. Ακόμη και ξένες μεγάλες εφημερίδες όπως η New York Times και η Chicago Tribune έχουν ασχοληθεί με τις έκνομες δραστηριότητες του. Το δημοσίευμα του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου στο site το οποίο διατηρεί ήταν από τα πιο ήπια» κατέληξε ο μάρτυρας. Υπέρ του κατηγορούμενου δημοσιογράφου κατέθεσε και ο πρώην μητροπολίτης Ζακύνθου (νυν Δωδώνης) Χρυσόστομος Συνετός, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Το ποιος είναι ο Γιοσάκης δεν θα σας το πω εγώ. 

Τον γνωρίζετε ειδικά εσείς οι δικαστές πολύ καλύτερα από εμένα. Θα σας πω όμως τι είπε ο μακαριστός Χριστόδουλος, όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις που είχε μαζί του. " Ζεματίστηκα, όταν κατάλαβα τι εστί Γιοσάκης" δήλωσε. Θα σας πω για την προσπάθειά του να εκβιάσει το σημερινό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο όταν κατά τις εκλογές του 1998 τον επισκέφθηκε στην Μητρόπολη της Θήβας και του ζήτησε να αποσύρει την υποψηφιότητά του γιατί σε διαφορετική περίπτωση είχε τη δύναμη, λόγω των γνωριμιών του με δικαστές, να τον κλείσει στη φυλακή».

Και ο μητροπολίτης Χρυσόστομος κατέληξε «Γνωρίζει το Δικαστήριό σας από πόσες μητροπόλεις και πόσες ενορίες έχει περάσει όλα αυτά τα χρόνια ο Γιοσάκης και γιατί δεν έμεινε σε καμία απ' αυτές; Γνωρίζετε γιατί έφυγε από το παλαιό ημερολόγιο και με ποιες κατηγορίες; Όσα έγραψε στο δημοσίευμά του ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος είναι αληθή γεγονότα και στηρίζονται σε στοιχεία».

Απολογούμενος ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος είπε ότι ο ίδιος έζησε από κοντά ως δημοσιογράφος στα πλαίσια του ρεπορτάζ τα όσα είχαν συμβεί το 1996 στην ιερά μονή Αγίων Θεοδώρων στα Κύθηρα με εμπλεκόμενο τον Ιάκωβο Γιοσάκη και είχε αποκαλύψει τις ανασκαφές που γίνονταν στο χώρο για την ανακάλυψη αρχαίων αντικειμένων. Έζησε επίσης από κοντά και αποκάλυψε τα όσα συνέβησαν χρόνια αργότερα στις ΗΠΑ, όταν οι ιερωμένοι που φιλοξενούσαν το Γιοσάκη ενεπλάκησαν σε μεγάλο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών το οποίο συγκλόνισε τους κόλπους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.  

Όσα λοιπόν αναφέρει στο ρεπορτάζ του στηρίζονται σε στοιχεία τα οποία ήδη έχουν προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης και τη διεξαγωγή έρευνας. Στην εμπεριστατωμένη αγόρευσή του ο εισαγγελέας της έδρας Ιωάννης Κούτρας υπογράμμισε ότι το επίδικο δημοσίευμα στόχευε στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος είχε δικαιολογημένο ενδιαφέρον να δημοσιοποιήσει τα όποια στοιχεία διέθετε. 

Και μάλιστα για μία υπόθεση που είχε απασχολήσει κατά κόρον και την Ελληνική Δικαιοσύνη με αποτέλεσμα ακόμη και λειτουργοί της να εκδιωχθούν από το δικαστικό σώμα και να τιμωρηθούν ποινικά. Οι δημοσιογράφοι πρόσθεσε ο εισαγγελέας έχουν δικαίωμα από το Σύνταγμα να κρίνουν ακόμα και δικαστικές αποφάσεις όταν μάλιστα κάποιες απ' αυτές δεν είναι σαφείς και ξεκάθαρες.  

Η απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα έγινε ομόφωνα δεκτή από το Τριμελές Εφετείο, ενώ πρωτοδίκως ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος είχε καταδικαστεί ερήμην σε συνολική ποινή φυλάκισης 25 μηνών.

Πηγή: Directnews 25/9/2014


 

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Χρηματικά ποσά μέχρι και 10.000 ευρώ τον μήνα ζητούσε αστυνόμος, ο οποίος συνελήφθη μαζί με έναν συνεργό του από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., για «προστασία» σε «στούντιο μασάζ», σε περιοχή των νοτίων προαστίων. «Φιλική και ουσιαστική» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι «συζητήσαμε για την ανάγκη να κρατήσουμε ανοιχτά και ενεργά τα κανάλια επικοινωνίας».

Σε ενδοκυβερνητική κόντρα εξελίσσεται το θέμα του ελέγχου της μονιμοποίησης υπαλλήλων στους ΟΤΑ, καθώς το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εσωτερικών Αργ.Ντινόπουλος δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι στην κόντρα του Κυρ.Μητσοτάκη με την περιφερειάρχη Αττικής «εγώ είμαι με την κ. Δούρου». Διεμήνυσε, επίσης, ότι θέλει «εργασιακή ειρήνη» και επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το δημοψήφισμα για την έγκριση ή απόρριψη της όποιας συμφωνίας προκύψει με τους εταίρους στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, παραμένει στο συρτάρι του κόμματος. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν, ότι στην Κουμουνδούρου εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, υπό την μορφή κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση με τους εταίρους δεν φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Τραγικό θάνατο βρήκαν το απόγευμα της Πέμπτης μία 22χρονη αλλοδαπή και το βρέφος της, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στο λιμάνι της Βασιλικής της Λευκάδας. Σε κατάσταση σοκ νοσηλεύεται ο 26χρονος οδηγός του οχήματος.

Κόσμος: Από την κρίση του Κοινοβουλίου περνά η πρόταση της βρετανικής κυβερνήσης για συμμετοχή στις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ κατά των τζιχαντιστών. Ο Κάμερον - μετά την ντροπιαστική περυσινή «ανταρσία» για πλήγματα στη Συρία - έχει διαβεβαιώσει ρητά ότι ενδεχόμενες επιχειρήσεις στη Συρία είναι ξεχωριστή υπόθεση. Η πρόταση αναμένεται να περάσει, και αναφορές θέλουν τα βρετανικά μαχητικά στην Κύπρο να είναι έτοιμα για ανάπτυξη εντός 24ωρου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ, που είχε επιλεγεί το 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα και ήταν  ο πρώτος μαύρος στο αξίωμα, ανακοίνωσε την παραίτησή του εμφανώς συγκινημένος, στο πλευρό του αμερικανού πρoέδρου. Σε ισχύ φαίνεται ότι θα κρατήσουν, προς το παρόν, οι «28» τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία όταν κληθούν να επανεξετάσουν την κατάσταση την επόμενη εβδομάδα, περιμένοντας την έκβαση της εύθραυστης συμφωνίας και των προσπαθειών για συνομιλίες. Συνέχιση των τριμερών συνομιλιών ζητά η G7, με την απειλή επιπλέον κυρώσεων στη Μόσχα εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Οι συνομιλίες των Έξι με το Ιράν βρίσκονται «πιο κοντά από ποτέ» σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, διαπιστώνει ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμεαϊερ, που σημειώνει ότι το τελευταίο κομμάτι των διαπραγματεύσεων είναι μεν το δυσκολότερο, αλλά πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για υπέρβαση. «Είναι ώρα να λύσουμε την κρίση» είπε μετά από μακρά συζήτηση που είχε με τον ιρανό πρόεδρο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης στα Ηνωμένα Έθνη.

Τον φόβο για κίνδυνο εντός των τειχών καλλιεργούν οι εκτιμήσεις υπηρεσιών ασφαλείας για τον αριθμό των χιλιάδων μαχητών που στρατολογούνται στις χώρες της Δύσης από την τζιχαντιστική ISIS αλλά και άλλες ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες. Οι εκτιμήσεις μιλούν για συνολικά 3.000 μαχητές από ευρωπαϊκές χώρες, με το συνολικό αριθμό όσων έχουν πάει σε Συρία και Ιράκ από κάθε άλλη χώρα της υφηλίου να υπολογίζεται κατά ορισμένους ακόμη και σε 12.000.

Οικονομία: Με πτώση άνοιξε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κρατούν επιφυλακτική στάση εν μέσω απωλειών στις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές. Σε χαμηλά επίπεδα διατηρείται η καταναλωτική εμπιστοσύνη σε Γερμανία και Γαλλία σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα. Βασικό χαρακτηριστικό των ερευνών που διενεργήθηκαν για τις δύο μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες είναι η απροθυμία των καταναλωτών να κάνουν μείζονες αγορές.

Στην εξαίρεση των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους από την υποχρέωση υποβολής  καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, πελατών και προμηθευτών προχώρησε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου τροποποιώντας εγκύκλιο που είχε εκδοθεί τον προηγούμενο Ιανουάριο από τον τότε επικεφαλής της ΓΓΔΕ Χ. Θεοχάρη.

Αθλητισμός: «Υπόκλιση» στον Ορέστη Καρνέζη κάνει ο ιταλικός Τύπος, μετά και τη νίκη της Ουντινέζε μέσα στο «Ολίμπικο» επί της Λάτσιο με 1-0. Συγκεκριμένα στα δημοσιεύματα τον αποκαλούν «ευχάριστη έκπληξη», ενώ τονίζουν πως προσφέρει τη σιγουριά που έλειπε από την ομάδα της Ουντινέζε. Σε τέσσερις αγωνιστικές στο ιταλικό πρωτάθλημα ο έλληνας γκολκίπερ έχει δειχθεί μόλις δύο γκολ και αυτά στην ήττα της Ουντινέζε από τη Γιουβέντους με 2-0 στο Τορίνο.

Σάλο έχει προκαλέσει στην Κύπρο η μεταγραφή του Δημήτρη Βασιλείου στα κατεχόμενα. Ο 35χρονος ποδοσφαιριστής συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ντεγκιρμενλίκ, ομάδα της Β' κατηγορίας, κι έτσι έγινε η πρώτη μεταγραφή Ελληνοκύπριου σε ομάδα των Κατεχόμενων. Ο Κύπριος μεσοαμυντικός κατηγορείται πως δέχθηκε να γίνει θέμα προπαγάνδας, καθώς συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε με τον Χασάν Σέρτογλου, τον πρόεδρο της ομοσπονδίας του ψευδοκράτους.

Ικανοποίηση για τον Μπρένταν Ρότζερς, καθώς ο Ντάνιελ Στάριτζ θα επιστρέψει στην ενδεκάδα της Λίβερπουλ για το Σαββατιάτικο ντέρμπι του Μερσεσάιντ κόντρα στη συμπολίτισσα Εβερτον, για την Premier League. Ο Αγγλος διεθνής επιθετικός τραυματίστηκε σε προπόνηση της εθνικής Αγγλίας και είναι εκτός δράσης τις δύο τελευταίες εβδομάδες. «Ο Ντάνιελ πάει καλύτερα και την προσεχή εβδομάδα θα είναι μαζί μας στις προπονήσεις.Λογικά θα είναι έτοιμος για το ματς με την Εβερτον», τόνισε σχετικά ο τεχνικός των «κόκκινων».

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)
1905: Ο Albert Einstein δημοσιεύει την θεωρία της σχετικότητας.
1941: Ο Superman κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, στην ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων.
1957: Το West Side Story, ένα από τα κορυφαία musical όλων των εποχών, κάνει πρεμιέρα στο Broadway.
1969: Οι Beatles κυκλοφορούν τον δίσκο τους “Abbey Road” στην Capitol Records.
2000: Το επιβατηγό πλοίο «Express Σάμινα» βυθίζεται στ’ ανοιχτά της Πάρου με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 80 άτομα.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1888: T.S. Eliot, αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος που τιμήθηκε το 1948 με βραβείο Νόμπελ.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1902: Levi Strauss, Γερμανός ράφτης, εφευρέτης και κατασκευαστής των ρούχων jean.
1989: Παύλος Μπακογιάννης, πολιτικός. Δολοφονήθηκε στο Κολωνάκι από την τρομοκρατική οργάνωση «17η Νοέμβρη».

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΦΑΤΑΧ-ΧΑΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ


Τα παλαιστινιακά κινήματα Φάταχ και Χαμάς συμφώνησαν στο Κάιρο να επιτρέψουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας να αναλάβει τη διοίκηση στη Λωρίδα της Γάζας. Η νέα κυβέρνηση, υπό τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, αποτελούσε έναν από τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ και η εξέλιξη αυτή θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τους βομβαρδισμούς περιοχής. 

«Η Φάταχ και η Χαμάς κατέληξαν σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία για την επιστροφή της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Τζιμπρίλ Ράτζουμπ, ένα μέλος της αντιπροσωπείας της Φάταχ. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο Άζαμ αλ Άχμαντ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Φάταχ, και ο Μούσα Αμπού Μάρζούκ, ένα ανώτερο στέλεχος της Χαμάς. Επίσης ο Άχμαντ σημείωσε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τα βασικά προβλήματα που εμπόδιζαν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας, μεταξύ αυτών και η πληρωμή οφειλομένων μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

«Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονται από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας διότι είναι όλοι Παλαιστίνιοι και αυτή είναι η κυβέρνηση όλων των Παλαιστινίων», είπε χαρακτηριστικά ο Άχμαντ. Σύμφωνα με τον Μάρζουκ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν και για το θέμα της αστυνομίας αλλά και ζητημάτων ασφαλείας. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε κατηγορήσει τη Χαμάς ότι διατηρεί μια «παράλληλη κυβέρνηση» στη Γάζα και εμποδίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που διορίστηκε τον Ιούνιο να ασκήσει εξουσία, παρά τη συμφωνία συμφιλίωσης που υπεγράφη τον Απρίλιο.

Η σημερινή συμφωνία είναι κρίσιμη, καθώς πλησιάζει μια διάσκεψη δωρητών η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου στο Κάιρο. Πολλές χώρες έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Γάζας με την προϋπόθεση ότι την εξουσία θα ασκεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, καθώς η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.Η ανάληψη της διοίκησης της Γάζας από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας αποτελούσε και έναν από τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια επίσημη αρχή των Παλαιστινίων που θα ελέγχει τα σύνορα με τα ισραηλινά εδάφη.




26/9/2014 - FORBES: Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ

 

Kατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αζερμπαϊτζάν, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, προώθησε τον ρόλο της χώρας ως «μεταφορέα» φυσικού αερίου, «καθώς είναι αποφασισμένος να καθιερώσει έναν σταθερό ρόλο για την Ελλάδα ως ενεργειακού παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει το περιοδικό «Forbes». Όπως σημειώνεται, ο Έλληνας πρωθυπουργός «άδραξε την ευκαιρία» να προωθήσει την εικόνα της Ελλάδας ως «μεταφορικού κόμβου», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, «τη διευρυμένη αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού αποθήκευσης φυσικού αερίου που διαθέτει, καθώς και τις βελτιώσεις στις υποδομές των λιμένων της».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «υπογράμμισε πρόσφατα την εγχώρια δυναμική παραγωγής και έκανε λόγο για ύπαρξη 4,7 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου στα εγχώρια ύδατα (ποσότητα που θα μπορούσε μελλοντικά να καλύψει το 25% της ευρωπαϊκής ζήτησης). Τόσο το μέγεθος όσο και η δυνατότητα για μια τέτοια παραγωγή αμφισβητήθηκαν, τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό, η δυνατότητα της χώρας ωστόσο να δράσει ως μεταφορέας έχει ενισχυθεί εξαιτίας πλειάδας περιφερειακών παραγόντων».

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «την περασμένη εβδομάδα η Βουλγαρία ξεκίνησε συνομιλίες με την Αθήνα, ώστε να αντιμετωπισθεί η μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αστάθειας και βίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Reuters, ο προσωρινός υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Βασίλ Στόνοφ δήλωσε ότι "Εργαζόμαστε με την Ελλάδα για την αλλαγή (της οδού) του φυσικού αερίου, μέσω ενός υπαρκτού αγωγού φυσικού αερίου, καθώς θα μπορούσαμε έτσι να δεχτούμε επιπλέον ποσότητες μεταξύ 1 και 3 εκατ. κ.μ. ημερησίως"».

Επίσης, αναφέρεται ότι «τα τρία τελευταία χρόνια, η Αθήνα έχει καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για να δηλώσει την παρουσία της κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ενεργειακού πυρετού που έχει εκδηλωθεί στην Α. Μεσόγειο. Υπέβαλε προσφορά για ένα σχέδιο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει 8 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Πρόκειται για αέριο προερχόμενο από τα οικόπεδα που ελέγχουν η Κύπρος και το Ισραήλ. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ευρώπη θα συνδεθεί με το οικόπεδο Λεβιάθαν του Ισραήλ διά μέσω της Ελλάδας (μέσω του αγωγού IGI Ποσειδών που διαχειρίζεται η ιταλική Edison και η ελληνική ΔΕΠΑ)».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «ο Αντώνης Σαμαράς και οι Έλληνες υπέρμαχοι του ρόλου της Ελλάδας ως μεταφορέα εκτιμούν ότι μια συντονισμένη προσπάθεια από την ΕΕ προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης των επιλογών εισαγωγής ενέργειας, θα εστιάσει την προσοχή σε παραγωγούς όπως το Αζερμπαϊτζάν».