23 Σεπτεμβρίου, 2014

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Όχι μόνο τη λάμψη αλλά και το δέος που προκαλούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία θέλει να επαναφέρει ο Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Welt», με τη μετατροπή της Τουρκίας σε πυρηνική δύναμη. Όπως σημειώνει ο υπογράφων το άρθρο, Χάνς Ρούλε, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών σύμβουλος στο γερμανικό υπουργείο  Άμυνας, ο λόγος για τον οποίο οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν την Τουρκία είναι ακριβώς αυτή η κρυφή φιλοδοξία της Άγκυρας. Μάλιστα, όπως αναφέρει, εδώ και αρκετά χρόνια είναι σαφές για τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες ότι η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνική βόμβα και ότι οι σχετικές ενδείξεις πυκνώνουν εδώ και καιρό.

Πρότυπο για τη στρατηγική των Τούρκων φέρεται να είναι το Ιράν. Διαβάζοντας, δε, πίσω από τις λέξεις σε δήλωση του Αμπντουλάχ Γκιούλ το 2013 στο «Foreign Affairs» διαπιστώνει ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να μείνει πίσω στον πυρηνικό ανταγωνισμό που έχει ξεκινήσει στη γειτονιά της. «Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κάποιο γειτονικό κράτος (βλέπε Ιράν) να έχει στην κατοχή του όπλα τα οποία δεν διαθέτει η ίδια». Η Τεχεράνη έχει συγκαλύψει το πρόγραμμα κατασκευής ατομικής βόμβας πίσω από τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και η Άγκυρα φέρεται να πράττει το ίδιο.

Το 2011 και το 2013 η Τουρκία υπέγραψε δύο συμβόλαια για την ανέγερση ενός μεγάλου εργοστασίου με πυρηνικούς αντιδραστήρες, ωστόσο το πιο ενδιαφέρον είναι τα ίδια τα συμβόλαια. Όταν συμφωνείται η κατασκευή ενός αντιδραστήρα, η συνήθης πρακτική είναι ότι η επιχείρηση που την αναλαμβάνει οφείλει να θέσει στη διάθεση της κυβέρνησης το απαιτούμενο ουράνιο και να απομακρύνει τα απόβλητα. Η «Welt» αναφέρει ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν εδώ και χρόνια την κρυφή φιλοδοξία του Ερντογάν για την απόκτηση πυρηνικής βόμβας.


Η Άγκυρα, όμως, δεν συμπεριέλαβε στα συμβόλαια την απομάκρυνση των ράβδων καυσίμου, λέγοντας ότι αυτό θα οριστεί αργότερα. Αυτό, σύμφωνα με τον Ρούλε, σημαίνει ότι η τουρκική ηγεσία θέλει να κρατήσει στα χέρια της τις ραδιενεργές ράβδους, που είναι κρίσιμης σημασίας για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Τα ραδιενεργά κατάλοιπα ενός αντιδραστήρα περιλαμβάνουν κατά 90% απόβλητα, κατά 9% εξασθενημένο ουράνιο και 1% εξασθενημένο πλουτώνιο.

Η κατασκευή μονάδας για να απομονώσει το ραδιενεργό υλικό απαιτεί μόλις έξι μήνες και το μέγεθός της δεν ξεπερνά αυτό ενός κτιριακού συγκροτήματος με γραφεία. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποτέλεσε την αφορμή, αλλά και το μοντέλο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας.

Αντιφατικές δηλώσεις: Μέχρι στιγμής η τουρκική κυβέρνηση αρνείται ότι θέλει να προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά ο συγγραφέας κρίνει αντιφατικές τις δηλώσεις των στελεχών της και στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δικαιολόγησε τα κενά στα συμβόλαια με την ανάγκη να «καταλάβουν πώς λειτουργεί ο κύκλος των πυρηνικών». Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν καταγράψει το 2010 ότι ο Ερντογάν παρήγγειλε να προετοιμαστούν κρυφά μονάδες για εμπλουτισμό ουρανίου, ενώ άλλες μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν πως η Τουρκία διαθέτει ήδη τον απαιτούμενο αριθμό φυγοκεντρικών συσκευών.

Η προέλευσή τους εικάζεται πως είναι από το Πακιστάν. Μία ακόμη σημαντική ένδειξη, κατά τον Ρούλε, είναι το τουρκικό πυραυλικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα οι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς που έχει παραγγείλει ο Ερντογάν. Το 2012 έγινε επιτυχημένη δοκιμή πυραύλων με βεληνεκές 1.500 χλμ., ενώ του χρόνου θα είναι έτοιμοι πύραυλοι που μπορούν να πετύχουν τον στόχο σε 2.500 χλμ. Για τους ειδικούς, οι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς αποκαλύπτουν την ύπαρξη πυρηνικού προγράμματος, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα ακριβείς και άρα προορίζονται κυρίως για χρήση ως όπλα μαζικής καταστροφής.

Τουρκία: Διατηρεί σχέσεις με το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν από το 1987. Οι σχέσεις της Τουρκίας με το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν ξεκίνησαν το 1987 όταν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα συμμετείχε στις δραστηριότητες του Πακιστανού λαθρεμπόρου πυρηνικών Αμπντούλ Καντίρ  Χάν, ο οποίος είχε προμηθεύσει φυγοκεντρικές συσκευές στη Λιβύη και τη Βόρεια Κορέα.

Ο Χάν φέρεται να σκεφτόταν να αποθηκεύσει όλο του το παράνομο «στοκ» στην Τουρκία. Θεωρείται δεδομένο, πάντως, ότι αρκετά συστατικά που δεν μπορούσαν να μεταφερθούν από και προς το Πακιστάν διά της νομίμου οδού έφταναν στον προορισμό τους μέσω Τουρκίας.

Η συνεργασία: Επιπλέον, τουρκικές εταιρείες είχαν αναλάβει τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των πακιστανικών εγκαταστάσεων. Αργότερα, το 1998, ο τότε πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, πρότεινε στην Τουρκία μια «πυρηνική συνεργασία» στο ερευνητικό πεδίο. Ακόμη και σήμερα οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης αναφέρουν ότι υπάρχει έντονη ανταλλαγή δεδομένων σε επιστημονικό επίπεδο. Λέγεται, όμως, ότι υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που ενισχύουν την αίσθηση ότι η Τουρκία έχει στη διάθεσή της πυρηνικά με τη βοήθεια του Πακιστάν.

Ο Χάν προμήθευε τους πελάτες του και με σχέδια για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, ένα εκ των οποίων εντόπισε η CIA στη Λιβύη το 2003. Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εικάζουν ότι και η Τουρκία συγκαταλεγόταν μεταξύ των πελατών του Χάν και άρα πιθανότατα έχει αποκτήσει πρόσβαση τόσο σε υλικό όσο και σε τεχνογνωσία.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα Στον αέρα παραμένει η επαναπρόσληψη των καθαριστριών, αφού αναβλήθηκε για τις 24 Φεβρουαρίου του 2015 η συζήτηση της αίτησης αναίρεσης του υπουργείου Οικονομικών, κατά της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που τις δικαίωσε. Κλειστή η λεωφ. Αλεξάνδρας, από την πορεία προς το ΥΠΟΙΚ. Τραγικό θάνατο βρήκε τα ξημερώματα της Τρίτης μία 42χρονη γυναίκα, όταν παρασύρθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης. Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 05:30 το πρωί, στο ύψος του κόμβου του Επταπυργίου, στο ρεύμα προς ανατολικά. Ο 59χρονος οδηγός του ΙΧ αυτοκινήτου συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με εντολή του εισαγγελέα.

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι δηλώσεις τόσο του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλου όσο και του προέδρου της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδη που τάχθηκαν κατά της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ διά νόμου. Να μειωθεί κατά 30% ο ΕΝΦΙΑ πρότεινε η Ντόρα Μπακογιάννη την Τρίτη. Η βουλευτής της ΝΔ εξέφρασε την άποψη ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μέσω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών, ώστε ο πολίτης να φορολογείται επί πραγματικής αξίας. Ερωτηθείσα για την απώλεια εσόδων που θα προκύψει, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι ούτως ή άλλως το υπουργείο Οικονομικών δεν θα εισπράξει αυτά που υπολογίζει.

Η ίδια έστρεψε τα βέλη της κατά της κυβέρνησης και σε πολιτικό επίπεδο. Ανοιχτό άφησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον οι προτάσεις της Κουμουνδούρου γίνουν «ρεαλιστικότερες». Παράλληλα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, επανέλαβε ότι δεδομένης της ασκούμενης πολιτικής, το θέμα της Προεδρίας «δεν με ενδιαφέρει».

Κόσμος: Μαχητικό αεροσκάφος της συριακής αεροπορίας καταρρίφθηκε από το Ισραήλ πάνω από τα Υψίπεδα του Γκολάν. Το Ισραήλ αναφέρει ότι το μαχητικό είχε εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο και καταρρίφθηκε από πύραυλο Patriot. Η ISIS δημοσίευσε στο Διαδίκτυο νέο βίντεο με βρετανό όμηρο ο οποίος επικρίνει τις προετοιμασίες για πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών και προειδοποιεί ότι «οι μουτζαχεντίν δεν είναι απλοί αντάρτες με καλάσνικοφ». Το βίντεο φαίνεται ότι γυρίστηκε και δημοσιεύτηκε πριν ξεκινήσουν και στη Συρία οι επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και με συμμάχους αραβικές χώρες.

Ο κύβος ερρίφθη: Οι επιδρομές των αμερικανικών μαχητικών επεκτάθηκαν και στις θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία. Η Δαμασκός περιορίστηκε να αναφέρει ότι είχε νωρίτερα ενημερωθεί ο απεσταλμένος της Συρίας στον ΟΗΕ. Στις επιχειρήσεις εμπλέκονται και η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, η Ιορδανία, το Κατάρ και το Μπαχρέιν. Τα πλήγματα γίνονται από αέρος αλλά και με πυραύλους που εκτοξεύονται από θαλάσσης. Το Λονδίνο δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα πάρει μέρος στις επιδρομές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας θεωρεί γνήσιο το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται γάλλος υπήκοος ως όμηρος ισλαμιστών στην Αλγερία. Οι απαγωγείς ανήκουν σε αλγερινή οργάνωση που πρόσφατα διακήρυξη την αφοσίωσή της στο «χαλιφάτο» της ISIS. Το Παρίσι διαμηνύει πως η στάση του Παρισιού -που συνδράμει τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ- δεν θα αλλάξει. Σε ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις σκοτώθηκαν οι δύο Παλαιστίνιοι που ήταν ύποπτοι για την απαγωγή και τη δολοφονία των Ισραηλινών εφήβων, η οποία είχε πυροδοτήσει την αναζωπύρωση του καλοκαιριού. Οι ύποπτοι, που διέφευγαν της σύλληψης από τον Ιούνιο, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στη Δυτική Όχθη τα ξημερώματα της Κυριακής.

Οικονομία: Με μεγάλη επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες τις οικονομικές εξαγγελίες των Αντώνη Σαμαρά  και Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με το «Οικονομικό Βαρόμετρο» του ΕΒΕΑ. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες δηλώνουν λιγότερο απαισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία, ωστόσο σχεδόν 1 στους 2 δηλώνει πως αδυνατεί να ανταποκριθεί στις  φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της γερμανικής μεταποίησης το Σεπτέμβριο, δείχνοντας ότι οι γερμανικές εξαγωγές δέχονται πιέσεις από το ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον. Σύμφωνα με την μηναία έρευνα της Markit o μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε το Σεπτέμβριο στις 50,3 μονάδες, από 51,4 μονάδες τον Αύγουστο, και ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν πτώση στις 51,2 μονάδες.

Αναφερόμενο στα εισοδήματα που ελέγχονται για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ  2014 το ΙΚΑ ξεκαθάρισε μέσω εγκυκλίου του πως κατά τον έλεγχο των εισοδηματικών κριτηρίων προκειμένου να διαπιστωθεί το δικαίωμα στη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Αθλητισμός:Με τιμωρία από την UEFA κινδυνεύει η Λίβερπουλ, σύμφωνα με δημοσίευμα στους Times. Συγκεκριμένα οι «κόκκινοι» είναι το πιθανό να χάσουν τα 8,6 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή τους στους ομίλους του Champions League λόγω παραβίασης του Financial Fair Play. Μέσα στις προσεχείς ημέρες ο Φερνάντο Σάντος θα ανακοινωθεί επίσημα ως ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός της Πορτογαλίας.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας συμφώνησε σε όλα μαζί του και ο Σάντος θα πάρει τη θέση του Πάουλο Μπέντο, ο οποίος απολύθηκε μετά την εντός έδρας ήττα με 1-0 από τη Αλβανία στον πρώτο αγώνα της για τα προκριματικά του Euro 2016. Στα Ψαχνά πρόκειται να βρεθεί σήμερα, Τρίτη, ο Σάο Πίντο, προκειμένου να παρακολουθήσει την αναμέτρηση του Ατρομήτου με τον Ηρακλή για το Κύπελλο Ελλάδας.
 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)
1821:Πραγματοποιείται η Άλωση της Τριπολιτσάς
1956:Το μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει και πάλι της πόρτες του, μετά την περίοδο της κατοχής, διαθέτοντας νέες αίθουσες.
2000:Ο Πύρρος Δήμας κατακτά για τρίτη συνεχή φορά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Syndey, στην κατηγορία των 85 κιλών της άρσης βαρών.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1943:Julio Iglesias, Ισπανός τραγουδιστής όπως και πρώην τερματοφύλακας της Real Madrid.
1949:Bruce Springsteen, το «αφεντικό» (the boss) του αμερικανικού rock.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1939:Zigmund Freud, ψυχίατρος και ιδρυτής της επιστήμης της ψυχανάλυσης.
1973:Pablo Neruda, Χιλιανός ποιητής και διπλωμάτης που τιμήθηκε με Nobel λογοτεχνίας το 1971.
2004:Διδώ Σωτηρίου, σημαντική Ελληνίδα συγγραφέας.




23/9/2014 - MOODY'S: ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ Η ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΘΗΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤ

 

Η διαφαινόμενη έλλειψη ζήτησης για τα πολύ φθηνά δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι αρνητική (credit negative) για την πιστοληπτική αξιολόγηση των χωρών και των τραπεζών της Ευρωζώνης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος Moody's. Η ΕΚΤ χορήγησε την περασμένη εβδομάδα στις τράπεζες το συνολικό ποσό των 83 δισ. ευρώ - που ήταν αρκετά χαμηλότερο από τις προβλέψεις - κατά την πρώτη από μία σειρά «ενέσεων» χρηματοδότησης, με τις οποίες ελπίζει να διατηρήσει τη χορήγηση δανείων τόσο φθηνή, ώστε να αναθερμανθεί η ζήτηση πιστώσεων από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Αν και οι τράπεζες έχουν μία ακόμη ευκαιρία να αντλήσουν ρευστότητα πριν από τα Χριστούγεννα, όταν θα έχει τελειώσει ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού τους από την ΕΚΤ, η Moody's αναφέρει ότι οι ενδείξεις της περασμένης εβδομάδας δεν είναι ενθαρρυντικές.  «Η υποτονική ζήτηση κεφαλαίων... είναι αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των οικονομιών της Ευρωζώνης, επειδή αντανακλά πιθανότατα έναν συνδυασμό πολύ λίγων επικερδών ευκαιριών δανεισμού για τις τράπεζες και τη συνεχιζόμενη επιθυμία τους για απομόχλευση και μείωση του κινδύνου. Κατ' επέκταση, το ασθενέστερο περιβάλλον για ανάπτυξη είναι αρνητικό για τις χώρες», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Moody's Μαρί Ντιρόν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
 

ΟΗΕ: ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΟΣΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

 

Τα εγκλήματα πολέμου τα οποία καταγγέλθηκε ότι διαπράχθηκαν στις πρόσφατες εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη. Η Φλάβια Πανσιέρι, αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, παρουσίασε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μια έκθεση στην οποία καταγγέλλεται ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στοχοθετώντας πολίτες και πολιτικές υποδομές.

Στην ίδια έκθεση διατυπώνονται κατηγορίες και σε βάρος Παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων ότι παραβίασαν το διεθνές δίκαιο του πολέμου, εξαπολύοντας επιθέσεις αδιακρίτως εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων στο έδαφος του Ισραήλ. Ακόμη, στην έκθεση αναφέρεται πως οργανώσεις όπως η Χαμάς εγκατέστησαν στρατιωτικές υποδομές σε περιοχές όπου ζούσαν άμαχοι, ενώ σκότωσαν πρόσωπα που κατηγορούσαν ότι ήταν συνεργάτες των δυνάμεων του Ισραήλ.

Η Πανσιέρι επισήμανε ότι μια προηγούμενη έρευνα του ΟΗΕ, την οποία διεξήγαγε μια ομάδα υπό τον Νοτιοαφρικανό πρώην δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν, είχε προτείνει ήδη από το 2009 να παραπεμφθεί η κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη στο ΔΠΔ της Χάγης. «Αυτή η πρόταση παραμένει επίκαιρη, ιδίως με δεδομένες την πρόσφατη κλιμάκωση και τις πρότερες αποτυχίες να εξασφαλιστεί η λογοδοσία σε ικανοποιητικό βαθμό», πρόσθεσε η ίδια.