19 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες από όλα τα μουσικά ρεύματα θα ενώσουν τις φωνές τους σήμερα, Παρασκευή, στις 17:00 στο Σύνταγμα σε μια μεγάλη αντιφασιστική συναυλία στη μνήμη του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα. Με εντολή της αστυνομίας, ο σταθμός Σύνταγμα του μετρό θα κλείσει από τις 16:00. Δωρεάν παιδιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις προσφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου, το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, στην Κεντρική Πλατεία Καβάλας, από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στον Έβρο, θα υποδεχθεί αύριο το μεσημέρι ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκο Γεροντόπουλο, στην Ορεστιάδα «Ο φασισμός με στολή χτύπησε στο Κερατσίνι» κατήγγειλε ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της αντιφασιστικής πορείας στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Στη διάρκεια των επεισοδίων, σημειώθηκαν τραυματισμοί - μεταξύ αυτών και τριών φωτορεπόρτερ - και δεκάδες προσαγωγές, εκ των οποίων 63 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, θα μεταβεί σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η κυβέρνηση της χώρας για το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, ενώ έχει προγραμματιστεί και συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κόσμος: Την ικανοποίησή τους για την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζουν οι ξένες κυβερνήσεις και ιδιαίτερα οι θεσμοί της ΕΕ. «Υποδεχόμαστε θετικά το γεγονός ότι η Βρετανία συνεχίζει ενωμένη» λέει το ΝΑΤΟ, «ανακουφισμένη» δηλώνει η Ευρωβουλή, ενώ ο οικονομικός κόσμος βλέπει μείωση του οικονομικού ρίσκου. Έκκληση για όπλα προς στήριξη του ουκρανικού στρατού στις συγκρούσεις με τους φιλορώσους στα ανατολικά απηύθυνε με ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Πέτρο Ποροσένκο, αίτημα όμως που δεν ικανοποίησε η Ουάσινγκτον. «Οι κουβέρτες και οι διόπτρες είναι σημαντικές, αλλά οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με κουβέρτες» είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που συνεχίζει να πετυχαίνει η Γαλλία, παρά τις απειλές υποβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης όπως η Moody's, είναι το βασικό επιχείρημα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ο Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους να δοθεί παράταση στη Γαλλία για την επίτευξη του 3% στο δημοσιονομικό της έλλειμμα. Τη Δευτέρα συναντάται με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Η Σκωτία ψήφισε, το Λονδίνο ανάσανε: Με νίκη του «όχι» με 55,4% και σχεδόν έντεκα μονάδες διαφορά στις κάλπες του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ενιαίο. Συγχαίρει ο Κάμερον τον επικεφαλής της εκστρατείας των Ενωτικών, την ήττα αναγνωρίζει ο επικεφαλής του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας. 

Έρχεται το πακέτο διευρυμένων αρμοδιοτήτων στην Σκωτία, διαμηνύει το Λονδίνο. Στην ημερομηνία διεξαγωγής των τριμερών συνομιλιών Ρωσίας, ΕΕ και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο κατέληξαν οι τρεις πλευρές, συμφωνώντας για συναντήσεις στις 26 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση. Η συνάντηση θα γίνει στο Βερολίνο.

Οικονομία:Με κέρδη άνοιξε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθώντας το θετικό κλίμα που δημιούργησε στις διεθνείς αγορές το «όχι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Ωστόσο η εγχώρια αγορά κινείται αρκετά νευρικά, καθώς σήμερα λήγουν και παράγωγα. Την κατάργηση του φορολογικού πιστοποιητικού των επιχειρήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2016 προανήγγειλε σήμερα, Παρασκευή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών στην Αθήνα.

Αθλητισμός: Τις φήμες που ήθελαν τον ΠΑΣ Γιάννινα να ετοιμάζεται να πουληθεί διέψευσε κατηγορικά η διοίκηση των Ηπειρωτών μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε ποτέ αυτή η σκέψη. Οι νίκες του Ολυμπιακού επί της Ατλέτικο και του ΠΑΟΚ επί της Ντιναμό Μινσκ, όπως και η ισοπαλία του Αστέρα Τρίπολης με την Μπεσίκτας στην Τουρκία, χάρισαν βαθμούς στο ελληνικό ποδόσφαιρο στην ειδική βαθμολογία της UEFΑ. Για το ταξίδι που μόλις ξεκίνησε και το οποίο θέλει να είναι όσο πιο μακρύ γίνεται, έκανε λόγο ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Άγγελος Αναστασιάδης, μιλώντας για τους ομίλους του Europa League και το εμφατικό 6-1 της ομάδας του κόντρα στη Ντιναμό Μινσκ. Ο έμπειρος τεχνικός έμεινε ικανοποιημένος από τη νίκη, αλλά και από την απόδοση των παικτών του και εξέφρασε την ευχή του να υπάρχει συνέχεια...

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1888:Διεξάγεται στο spa του Βελγίου ο πρώτος διαγωνισμός γυναικείας ομορφιάς που βρίσκει νικήτρια μία, προφανώς όμορφη, νεαρή κοπέλα από τη Γουατεμάλα.
1955:Ο, τότε πρόεδρος της Αργεντινής, Juan Peron ανατρέπεται από στρατιωτικό πραξικόπημα.
1957:Επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, τίθεται ως θέμα συζήτησης η μεταφορά του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών από το Ελληνικό.
1970:Κραυγάζοντας «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα», ο φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται στη Γένοβα της Ιταλίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1948:Jeremy Irons. Σημαντικός Βρετανός ηθοποιός με σπουδαία καριέρα στο Hollywood.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1985:Italo Calino. Διακεκριμένος Ιταλός συγγραφέας.



 




 


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΠΑΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η 45λεπτη συνάντηση που είχε χθες Πέμπτη με τον Παπά Φραγκίσκο στο Βατικανό ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως εκκλησία και αριστερά τέμνονται στα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, αν και κινούνται από διαφορετικές αφετηρίες. Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι χρειάζεται μια οικουμενική συμμαχία για να αντιμετωπιστεί η κρίση που έχει βγάλει τον άνθρωπο από το επίκεντρο. Από την πλευρά του, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε λόγο για κρίση άξιων, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι.» Στην συνάντηση συζητήθηκε εκτενώς και το μεταναστευτικό, με αναφορά στην ανάγκη να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν άλλοι θάνατοι στη Μεσόγειο. Δείτε το Video: 


19/9/2014 - ΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ

 

Από τη μια η κυβέρνηση ζητά την «απελευθέρωση» της χώρας από την τρόικα. Δεν χρειάζεται πρόγραμμα ή μία νέα συμφωνία, ούτε τη συνεπαγόμενη χρηματοδοτική διευκόλυνση της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες και την πραγματική οικονομία. Κάνει «επανάσταση» υιοθετώντας έναν ύστερο αντιμνημονιακό εθνολαϊκισμό. Εξάλλου η απομάκρυνση της τρόικας επαναφέρει τη χώρα στη μεταρρυθμιστική ησυχία του «προσαρμοστικού εκσυγχρονισμού» υπό την κυριαρχία των ιεραρχικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Μία επιστροφή στο παρελθόν αλλά με μέτρο και πειθαρχία συμπεριφορών.

Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση με τον προγραμματικό λόγο του αρχηγού της κάνει βήματα πραγματιστικής προσέγγισης της εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής για την υπέρβαση της κρίσης. Αποδέχεται την πολιτική διαπραγμάτευση, ωστόσο υποσχόμενος και παροχολογώντας παραβιάζει τα όρια και κυρίως τους κανόνες της ΕΕ. Ναι! Χρειάζεται άλλη οικονομική πολιτική. Αλλά η άλλη οικονομική πολιτική δεν πρέπει να διακυβεύει τις κατακτήσεις και το πολιτικό όραμα της ΕΕ, ούτε την παρουσία της Ελλάδας σε αυτή. Η άλλη πολιτική δεν μπορεί να στηρίζεται σε κρατισμούς περασμένων δεκαετιών και de facto «αποκλίσεις» δημοσιονομικών κανόνων.

Εάν τα κράτη-μέλη κρατικοποιούν επιχειρήσεις, τότε εξ ορισμού θα δημιουργηθούν συμπλεύσεις κρατικών και επιχειρηματικών συμφερόντων και εθνικές περιχαρακώσεις προς διασφάλισή τους, που αντιβαίνουν κάθε έννοια πολιτικής ενοποίησης. Οταν διεκδικούμε πολιτική ισότητα, δεν προβαίνουμε σε μονομερείς κινήσεις, που παραβιάζουν τις κοινές ευρωπαϊκές στοχεύσεις και τις οποίες εύκολα θα καταγγέλλαμε εάν τις έκαναν άλλοι. Οταν αποδεχόμαστε το ευρώ και την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων δεν σχεδιάζουμε ανεξαρτήτως.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στον δρόμο για το εύρημα της Αμφίπολης μένει στην εκσκαφή του πρώτου θαλάμου...!!! Η προσέγγιση της άλλης πολιτικής θέλει και άλλο σκάψιμο... Ως έχει και ευρίσκεται πάντως, η χώρα πορεύεται εγκλωβισμένη στον εθνολαϊκισμό του κυβερνητικού συνασπισμού και τον κοινωνικό λαϊκισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε μια περίοδο που με τις κινήσεις Ντράγκι η ΕΕ κάνει τα πρώτα βήματα απελευθέρωσης από τον γερμανικό ηγεμονισμό συνειδητοποιώντας τα αδιέξοδά της. 

Σε μια περίοδο που η χώρα καλείται να υπερβεί το πελατειακό σύστημα ιεραρχικών επιχειρηματικών συμφερόντων υιοθετώντας σταδιακά και με σοβαρότητα ένα πρότυπο οργάνωσης με ανοιχτές αγορές, ίσες ευκαιρίες, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα επιμένουν απλώς στην κατάληψη της εξουσίας.. και ό,τι κάτσει...

 

ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ

 

Η σκληρή και «άκαμπτη» στάση απέναντι στην Ελλάδα κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, στο Μιλάνο, προϊδεάζει για το τι θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο τέλος Σεπτεμβρίου, πολύ περισσότερο στον «Μαραθώνιο» για την οριστική λύση στο δυσθεώρητο δημόσιο χρέος. Το μηνύματα που αποστέλλονται συνεχώς στην Αθήνα είναι σαφή. Οι πιστωτές κατανοούν μεν τα περί των αντοχών της κυβέρνησης, στην εφαρμογή των υπολοίπων όρων του μνημονίου, ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για την κυβερνητική συνοχή, εάν έρθουν στη Βουλή νέα περιοριστικά μέτρα, αλλά...

...Επιμένουν ουσιαστικά στο «δούναι και λαβείν»: Η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εφόσον αυτό γίνει πράξη, τότε, λένε οι πιστωτές, θα υλοποιηθεί και η δέσμευση που έχουν αναλάβει για να βρεθεί οριστική λύση στο χρέος. Το γεγονός ότι η χώρα επέστρεψε, μάλλον επιτυχώς στις αγορές, δεν σημαίνει ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει πλήρως τις ανάγκες της με έκδοση τίτλων. Εξάλλου η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας είναι, παρά τις όποιες αναβαθμίσεις, ακόμη ιδιαίτερα χαμηλή. Με απλά λόγια, μόνο για άντληση μικρών κεφαλαίων, σε σχέση με τις ανάγκες της, μπορεί να «βγαίνει» στις διεθνείς αγορές.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η Γερμανία και τα άλλα ισχυρά κέντρα εξουσίας βάζουν στη ζυγαριά από τη μια την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και από την άλλη νέες... περικοπές στις συντάξεις. Προφανώς ο στόχος τους είναι μακροπρόθεσμος και συνδέεται άμεσα με τις προοπτικές της οικονομίας, με τις διασφαλίσεις ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει πάλι η κερκόπορτα του ευρώ.Αυτές οι στοχεύεις της τρόικας μπορεί να φαίνονται εξωπραγματικές σε σχέση με την τωρινή ελληνική πραγματικότητα ή και τις όποιες διαβουλεύσεις γίνονται στην Ευρώπη για την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά είναι υπαρκτές. Η μάχη θα είναι ιδιαίτερα σκληρή και χρειάζονται προσεκτικά και τεκμηριωμένα βήματα εκ μέρους της Ελλάδας.