15 Σεπτεμβρίου, 2014

ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΙΜΙΟΥ ΞΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ. ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

 
 



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ κοστολογείται στα 17 δισ. ευρώ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης. Σε ό,τι αφορά την κριτική περί άκρατης παροχολογίας, αναρωτήθηκε: «Είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης παροχολογία;» Πώς η κυβέρνηση βγάζει τον λογαριασμό των 17 δισ. ευρώ.Κηδεύεται στις 4 το απόγευμα στη Λάρισα ο 33χρονος αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος, ο οποίος έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να απεγκλωβίσει μια 44χρονη γυναίκα από διαμέρισμα πολυκατοικίας στο Παλαιό Φάληρο, που τυλίχτηκε στις φλόγες. Όπως διαπιστώθηκε, ο θάνατός του προκλήθηκε από ασφυξία. Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή της κοινωνικής διάσπασης Βορρά-Νότου, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τις χώρες της κρίσης.

Το χάσμα έχει διευρυνθεί και απειλεί τη συνοχή της Ευρώπης. Σχέδιο επτά σημείων για να αντιμετωπιστεί το κύμα μετεγγραφών φοιτητών από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα έχει εκπονήσει το υπουργείο Παιδείας. Πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των δικαιούχων μετεγγραφών στις 40.000 πανελλαδικά, χωρίς να είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσοι θα κάνουν χρήση του δικαιώματος.Συνάντηση θα έχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα, Δευτέρα, το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, με επίκεντρο την επιστροφή της τρόικας σε 10 ημέρες και την αναταραχή που επικράτησε στις ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τον ΕΝΦΙΑ.

Κόσμος: Από το πεδίο εκδήλωσης των Δημοκρατικών που συνήθως θεωρείται αφετηρία των προεδρικών υποψηφιοτήτων, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δεν έκρυψε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιδιώξει το χρίσμα για τις εκλογές του 2016. «Το σκέφτομαι, είναι αλήθεια» είπε στην πρώτη της εμφάνιση στην Αϊόβα από τότε που διεκδικούσε το χρίσμα για το 2008. Μετά τη θύελλα της πολιτικής κρίσης των τελευταίων εβδομάδων, την παραδοχή πως οι οικονομικοί στόχοι δεν θα πιαστούν και με φόντο τη χαμηλότατη δημοτικότητά του, ο Φρανσουά Ολάντ βάζει την κυβέρνηση του στην κρίση της Εθνοσυνέλευσης, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης για να ισχυροποιήσει τη θέση του.

Ο γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να βάλει σε σειρά τους αποκλίνοντες βουλευτές, στοχεύοντας σε όσο το δυνατόν μικρότερης έκτασης ανταρσία από το αριστερό στρατόπεδο του κόμματος. Οι Σοσιαλδημοκράτες ήρθαν πρώτοι στις σουηδικές εκλογές, αλλά η επάνοδός τους στην ηγεσία δεν χαροποιεί κανέναν στο στρατόπεδο της κεντροαριστεράς: Ξεκινούν δύσκολες συζητήσεις για κυβέρνηση συνασπισμού αρχικά με τους Πράσινους, αλλά ακόμη και σε συνδυασμό με την Αριστερά δεν θα μπορούσαν παρά να καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Τίτλοι τέλους για τον Ράινφελντ στην Στοκχόλμη, εκτός Βουλής οι Φεμινίστριες. Ηχηρή νίκη της ακροδεξιάς, την οποία όμως όλοι βάζουν σε πολιτική καραντίνα. 

Στη γαλλική πρωτεύουσα συνέρχεται τη Δευτέρα η κορυφή του διπλωματικού κόσμου για τη διάσκεψη για την καταπολέμηση του τζιχαντιστικού IS στο Ιράκ και τη Συρία, την οποία διοργανώνει η γαλλική κυβέρνηση. Στο Παρίσι οι ΥΠΕΞ από ΗΠΑ και Ρωσία, στόχος της διάσκεψης ο συντονισμός της «βοήθειας, της υποστήριξης και των δράσεων για την ενότητα του Ιράκ και εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως ανέφερε ο Ολάντ. Αναγνωριστικές πτήσεις ξεκινά στο Ιράκ η γαλλική πολεμική αεροπορία. Τη σιωπή της για το επικείμενο δημοψήφισμα στη Σκωτία για ανεξαρτησία ή όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο έσπασε η Ελισάβετ - στο βαθμό που της επιτρέπει η υποχρέωσή της να μείνει ουδέτερη. Η βασίλισσα κάλεσε τους Σκωτσέζους να «σκεφτούν προσεκτικά το μέλλον τους», ενώ οι δημοσκοπήσεις για την κάλπη της Πέμπτης σηκώνουν τα χέρια ψηλά εξαιτίας του ρευστού σκηνικού που έχει διαμορφωθεί.

Οικονομία: Με απώλειες άνοιξε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εναρμονιζόμενο με το αρνητικό κλίμα των διεθνών χρηματιστηρίων. Στην Ευρώπη οι επενδυτές να παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και εν αναμονή της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.   Αυταπάτη χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης το ότι η αύξηση των κατώτατων αμοιβών στα 751 ευρώ θα επαναφέρει αυτόματα την οικονομία σε συνθήκες προ κρίσης, απαντώντας έτσι στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό.

Την άποψη πως οι Έλληνες ωρίμασαν και πλέον ξέρουν πως με τους φόρους τους πληρώνουν τις κρατικές δαπάνες, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη του στο δίκτυο CNBC. Ερωτηθείς για το αν πιστεύει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλο πρόγραμμα ο υπουργός απάντησε πως πλέον η Ελλάδα πρέπει να αφεθεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μόνη της. Παράλληλα, τόνισε ότι όσοι επενδύσουν στην Ελλάδα θα κερδίσουν.

Αθλητισμός: Ιδιαίτερα κρίσιμες παραμένουν οι ώρες για τον άτυχο 46χρονο φίλαθλο του Εθνικού που δέχθηκε επίθεση στον αγώνα με τον Ηρόδοτο, για το πρωτάθλημα της Γ' εθνικής ποδοσφαίρου. Ο σοβαρά τραυματίας φίλος των Πειραιωτών βρίσκεται στη διαδικασία μεταφοράς του από την εντατική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου «Βενιζέλειο» στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς το ΠΑ.Γ.Ν.Η.-Γ.Ν."Βενιζέλειο", δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό επεισόδιο. Στην τελική ευθεία έχει μπει ο σχεδιασμός του Ολυμπιακού για το παιχνίδι της πρεμιέρας του Champions League με την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο Μίτσελ έχει κατασταλάξει στα πλάνα του και έχει προετοιμάσει τους παίκτες του για το πρώτο μεγάλο παιχνίδι της σεζόν, απέναντι στην περσινή φιναλίστ του τελικού της διασυλλογικής διοργάνωσης. Το έργο των «ερυθρόλευκων» μόνο εύκολο δεν είναι, μιας και η Ατλέτικο βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.Βροχή από γκολ σημειώθηκε στο «Ένιο Ταρντίνι» όπου η Μίλαν νίκησε την Πάρμα με 5-4, στην 2η αγωνιστική του Campionato. Νωρίτερα, η έτερη ομάδα του Μιλάνου, η Ίντερ νίκησε ξανά με 7-0 τη Σασουόλο, όπως και πέρσι, περίπου τέτοιες ημέρες. Η έκπληξη πάντως της 2ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος έγινε στο «Σαν Πάολο», όπου η Κιέβο Βερόνα νίκησε 1-0 τη Νάπολι!

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1928:Ο Alexander Fleming ανακαλύπτει την πενικιλίνη, μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του αιώνα για λογαριασμό της ιατρικής.  
1935:Ο αδόλφος Χίτλερ υιοθετεί τη σβάστικα ως επίσημο σύμβολο της Ναζιστικής Γερμανίας. Εν τω μεταξύ, τη ίδια ημέρα, εκδίδει διάταγμα με το οποίο υποβιβάζει τους Εβραίους στο καθεστώς του υπανθρώπου.

1949:Αναγγέλλεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ελλάδα», η λήξη των εχθροπραξιών του Εμφυλίου Πολέμου.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1254:Marco Polo, βενετσιάνος εξερευνητής και έμπορος.

1890:Agatha Christie, αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων μυστηρίου.
1946:Oliver Stone, σημαντικός αμερικανός σκηνοθέτης. (Platton, Γεννημένος την 4η Ιουλίου, Γεννημένοι δολοφόνοι, JFK).

ΘΑΝΑΤΟΙ
1936:Αλέξανδρος Ζαΐμης, πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας. Απεβίωσε στην Βιέννη.

2006:Oriana Fallaci, γνωστή Ιταλίδα δημοσιογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια. Είχε σχέση με τον Αλέκο Παναγούλη ενώ μετά την «11η Σεπτεμβρίου» θεωρήθηκε ότι με τα γραπτά της δυσφημίζει το Ισλάμ.







15/9/2014 - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΚΩΤΙΑ: ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

 

Στο νήμα φαίνεται ότι θα κριθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρά τις προσπάθειες του Ντέιβιντ Κάμερον και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας της Μεγάλης Βρετανίας, και παρ' ότι φαινόταν ότι οι υποστηρικτές της απόσχισης έχαναν έδαφος, το αποτέλεσμα ανετράπη και νέα δημοσκόπηση, λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα, από την εταιρεία ICM και την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Sunday Times.  

Δείχνει ότι το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας έχει ανέλθει στο 54%, ενώ το ποσοστό όσων επιθυμούν την παραμονή της στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στο 46%. Ωστόσο, το δείγμα το πολιτών που ερωτήθηκαν - 705 άτομα - είναι μικρό, κάτι που σημαίνει ότι το περιθώριο λάθους είναι υψηλότερο σε σχέση με άλλες δημοσκοπήσεις. Το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου.
 


Η ΙΤΑΛΙΑ ΔΙΕΣΩΣΕ 1.300 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ

 

Σχεδόν 1.300 επίδοξοι μετανάστες, όπως τους αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διασώθηκαν στη Μεσόγειο τις τελευταίες ώρες ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Κυριακής οι ιταλικές αρχές. Σκάφος της ακτοφυλακής, που πραγματοποιούσε περιπολίες, περισυνέλεξε περίπου 180 ανθρώπους, περιλαμβανομένων 42 παιδιών στα ύδατα της Λιβύης, 220 χιλιόμετρα βόρεια της Βεγγάζης, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.

Άλλοι 209 μετανάστες διασώθηκαν ενώ επέβαιναν σε ένα πλεούμενο που κινδύνευε σε κοντινή απόσταση. Σε μια τρίτη επιχείρηση, το ίδιο σκάφος διέσωσε 203 επίδοξους μετανάστες, περιλαμβανομένων 60 ανηλίκων. Οι αρχές επισήμαναν επιπλέον ότι έλαβαν σήματα κινδύνου από άλλα δύο πλεούμενα που μετέφεραν επίδοξους μετανάστες όπου επέβαιναν τουλάχιστον 700 άνθρωποι. Τους παράτυπους μετανάστες περισυνέλεξε ένα φορτηγό πλοίο που ταξίδευε στην περιοχή, και έπειτα τους μετέφερε σε ένα μεγαλύτερο εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με την ακτοφυλακή.
 



ΤΑ ΦΟΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 

Το δύσκολο χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Μετανάστευσης στην Ε.Ε. αναλαμβάνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το δύσκολο έργο που ανατέθηκε στον Έλληνα υπουργό Άμυνας περιγράφει με λεπτομέρειες το γερμανικό περιοδικό «Spiegel». «Στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, Ισπανίας-Μαρόκου και Σερβίας-Ουγγαρίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει σκληρές μεθόδους για να αποκρούσει το κύμα των ανεπιθύμητων μεταναστών» υποστηρίζει εκτενές ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του «SPIEGEL ONLINΕ».
  
Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι μετανάστες διακινδυνεύουν τη ζωή τους για ένα μέλλον στην Ευρώπη, παρόλο που ξεκινούν μια οδύσσεια που αρκετές φορές καταλήγει στον θάνατο. Παρά την προσπάθεια μετατροπής της Ευρώπης σε «απροσπέλαστο φρούριο», η Frontex δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην υπεράσπιση της γηραιάς ηπείρου. Η δραστηριοποίηση των υπερασπιστών των ευρωπαϊκών συνόρων εκτείνεται από τις ακτές της δυτικής Αφρικής και τα παράλια των Καναρίων Νήσων με πυκνές περιπολίες στο Αιγαίο Πέλαγος ανάμεσα στις ακτές Τουρκίας-Ελλάδας και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας.

Από τον 23ο όροφο του ουρανοξύστη, έδρα της Frontex, στη Βαρσοβία, ο 59χρονος Γερμανός αξιωματικός της αστυνομίας Klaus Rösler λέει: «Για πολλά χρόνια μόνο μια χούφτα πολιτικών στις Βρυξέλλες είχε δείξει ενδιαφέρον στη δουλειά της Frontex». Πρόκειται για την υπηρεσία που έχει αρμοδιότητα τη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2005. Μετά τον εμφύλιο στη Συρία, όμως, που προκάλεσε κύμα εξόδου εκατομμυρίων προσφύγων, ήρθε και η επέλαση του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ, για να δημιουργήσει ένα νέο κύμα προσφύγων.

Η Ευρώπη προσπαθεί να θωρακίσει τα σύνορά της υπό τον φόβο συνεχούς εισόδου μεταναστών από τις φτωχότερες χώρες, αλλά η προσπάθειά της να μετατραπεί σε φρούριο δημιουργεί τις συνθήκες που οδηγούν στον θάνατο εκατοντάδες απεγνωσμένους ανθρώπους που επιδιώκουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, πάντως, η Frontex διαχειρίζεται ειδικό πρόγραμμα, ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ, για την παρακολούθηση των συνόρων της, με τη βοήθεια δορυφόρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρατήρησης. Στη Μεσόγειο, οι λιμενικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών υποχρεώνονται καθημερινά να περισώζουν ναυαγούς που προσπαθούν μέσω θαλάσσης να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη.

Μόνο στη Γερμανία, τον Ιούλιο έγιναν αιτήσεις για άσυλο από 20.000 άτομα - ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων 20 χρόνων. Περισσότεροι από 200.000 μετανάστες υπολογίζονται ότι θα έχουν φθάσει εφέτος στη Γερμανία. Η περιφρούρηση των ευρωπαϊκών συνόρων, εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των μεταναστευτικών ροών, απασχολεί όλο και περισσότερο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.Ιδιαίτερα μετά το ναυάγιο ανοικτά της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα με τους 387 νεκρούς μετανάστες τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να αποφευχθούν ανάλογα τραγικά περιστατικά. 

Ωστόσο, ακόμη μία τραγωδία συνέβη στα ανοικτά των ιταλικών ακτών τον περασμένο Αύγουστο, οπότε έχασαν τη ζωή τους άλλοι 200 μετανάστες. Κι η ευρωπαϊκή πολιτική δεν έχει αλλάξει στο ζήτημα αυτό. Στην Ιταλία μόνο έχουν καταφθάσει περισσότεροι από 70.000 μετανάστες από τον αφρικανικό Βορρά. Η Ιταλία έχει ανακοινώσει ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης κοστίζουν στη χώρα περί τα εννέα εκατομμύρια ευρώ ετησίως, έξοδο το οποίο επιθυμεί να αναλάβει η Frontex. Ειδικότερα για τα ελληνοτουρκικά σύνορα, το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού περιγράφει τα γεγονότα με τους 12 πνιγμένους ναυαγούς μετανάστες της 19ης Ιανουαρίου –κι ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά και τους άλλους 7 πνιγμένους ναυαγούς το Μάρτιο έξι τον Απρίλιο και άλλων 22 το Μάιο.