13 Σεπτεμβρίου, 2014

13/9/2014 - Η ΕΜΜΟΝΗ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

Κάποια εμμονή με τις πρόωρες εκλογές έχει ο κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του έκανε δύο. Μία φορά το 2007 και μία το 2009. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο πρώην πρωθυπουργός «διατυπώνει σε συνομιλητές του την ανησυχία ότι η εκκρεμότητα με την εκλογή Προέδρου θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην αναζήτηση λύσης για το χρέος και δεν θα προκρίνει την ταχεία επίλυση του προβλήματος [και γι’ αυτό] εκτιμά ότι πρέπει να είναι ο κ. Σαμαράς που θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, φέρνοντας τη διαδικασία εκλογής Προέδρου πιο σύντομα, ακόμη και εντός του Νοεμβρίου».

Ο κ. Καραμανλής εκτιμά ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές από εκείνες του 2009, «όταν, εμφανώς τότε, δεν επιτυγχανόταν η πλειοψηφία των 180 (η Ν.Δ. είχε 151 βουλευτές), τώρα με τη ρευστότητα του πολιτικού και κοινοβουλευτικού σκηνικού, το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό». Με άλλα λόγια, ο πρώην πρωθυπουργός προέκρινε πρόωρες εκλογές το 2009 επειδή ήταν αδύνατον να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180 και τις προκρίνει τώρα διότι αυτή μοιάζει εφικτή.

Πρόωρες εκλογές, όμως, είχε προκρίνει ο κ. Καραμανλής και το 2007, όταν δεν υπήρχε προεδρική εκλογή, αλλά όπως είχε δηλώσει ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, «λόγω της δημοσιονομικής εξυγίανσης η πορεία της οικονομίας είναι καλή και υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη, την απασχόληση, τον προϋπολογισμό και την ενίσχυση των οικονομικά ασθενεστέρων». Ο τότε υπουργός Οικονομικών κατέληξε ότι «για συνεχιστεί η καλή πορεία, πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».

Και επειδή η οικονομία πήγαινε καλά, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσσόπουλος δήλωσε: «Η κυβέρνηση με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, με σοβαρότητα και σιγουριά, απευθύνεται στους Ελληνες πολίτες... και τους καλεί να αποφασίσουν για το μέλλον του τόπου, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη τους, δίνοντας ισχυρή εντολή για μια νέα τετραετία».

Αλλά και το 2009 δεν ήταν αναγκαία η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Κάποιος είχε πει ότι «στην πολιτική και μία εβδομάδα είναι πολύς χρόνος», πόσο μάλλον οι οκτώ μήνες που απέμεναν από τον Σεπτέμβριο του 2009 που προκηρύχθηκαν οι εκλογές μέχρι τον Μάρτιο του 2010 που ήταν η εκλογή του κ. Κάρολου Παπούλια. Εξάλλου, εξ ιδίας πείρας ο κ. Καραμανλής έπρεπε να γνωρίζει ότι τα κόμματα αλλάζουν άποψη σχετικά με την προεδρική εκλογή.

Να σημειώσουμε ότι την 1η Οκτωβρίου του 1999 ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος δήλωνε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον κ. Κωστή Στεφανόπουλο με το σκεπτικό ότι «δεν είναι κυρίαρχη προτεραιότητα για μας ούτε το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, ούτε η διαδικασία γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κυρίαρχη προτεραιότητα για μας είναι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος και πολιτικό πρόβλημα είναι η παραμονή αυτής της κυβέρνησης [Σημίτη] στην εξουσία». «Η παράταση αυτής της κυβέρνησης ζημιώνει τη χώρα», πρόσθεσε ο κ. Κ. Καραμανλής, αλλά στις 21 Δεκεμβρίου 1999 ο ίδιος πρότεινε από το βήμα της Βουλής συμφωνία για την επανεκλογή του κ. Στεφανόπουλου, αρκεί να συμφωνούσαν σε πρόωρες εκλογές μετά. Εχει ο καιρός γυρίσματα, πλην ίσως της εμμονής για πρόωρες εκλογές...
 

ΝΕΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

 

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σήμερα, οι οποίες στοχοθετούν κυρίως τις ρωσικές βιομηχανίες πετρελαίου και άμυνας, ενώ έχουν επίσης σκοπό να περιοριστεί η πρόσβαση μεγάλων ρωσικών τραπεζών στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές, στο πλαίσιο των κινήσεων της Ουάσινγκτον με σκοπό να τιμωρηθεί η Μόσχα για την επέμβασή της στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις αυτές, οι οποίες μεταξύ άλλων στοχοθετούν για πρώτη φορά τη Sberbank, επελέγη να επιβληθούν ταυτόχρονα με τις νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις προβλέπουν να επιβληθούν περιορισμοί σε ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις της Ρωσίας και πάγωμα πόρων διαφόρων κορυφαίων πολιτικών προσώπων στη Ρωσία.

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Sberbank, τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα βάσει στοιχείων ενεργητικού, καθώς απαγορεύουν στους Αμερικανούς και στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί της και να κάνουν συναλλαγές διάρκειας μεγαλύτερης των 30 ημερών. Εξάλλου σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ οι κυρώσεις αφορούν επίσης τη Rostec, μια μεγάλη ρωσική κρατική εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην τεχνολογία και στους εξοπλισμούς, καθώς και πέντε ακόμη κρατικές εταιρίες αμυντικών τεχνολογικών προϊόντων: τις OAO Dolgoprudny Research Production Enterprise, Mytishchinski Mashinostroitelny Zavod OAO, Kalinin Machine Plant JSC, Almaz-Antey GSKB και JSC NIIP.

Οι κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα θα επηρεάσουν τις έρευνες και την παραγωγή στην Αρκτική, σε υπεράκτια και σε σχιστολιθικά κοιτάσματα για πέντε ρωσικές εταιρείες: τις Gazprom, Gazprom Neft, Lukoil, Surgutneftegas και Rosneft.«Τα βήματα αυτά υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιταχθεί στην επιθετικότητα της Ρωσίας», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Τζακ Λου. Η οικονομική και η διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας θα συνεχίζει να εντείνεται όσο οι ενέργειές της δεν ανταποκρίνονται στα λόγια (της ηγεσίας) της», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

 

ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΑ 70 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΤΗΣ «ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΡΙΒΙΕΡΑΣ»

 

Σε διεθνή πόλο έλξης επισκεπτών αναμένεται να εξελιχθεί τα επόμενα 5-10 χρόνια η παραλιακή ζώνη της Αττικής, η «Αθηναϊκή Ριβιέρα», όπως έχουν αρχίσει ήδη να την αποκαλούν φορείς της αγοράς, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Algean Properties, διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων με παρουσία και στην Ελλάδα, η εν λόγω ζώνη, μήκους 70 χιλιομέτρων ακτογραμμής, η οποία οριοθετείται από το Φάληρο έως το Σούνιο, αναμένεται να εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό τα επόμενα χρόνια, ώστε να αποτελέσει τον «παλμό» της πρωτεύουσας, σε επίπεδο επαγγελματικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό.

Τα παραπάνω προκύπτουν με βάση τα επενδυτικά σχέδια που ήδη «τρέχουν» σε πολλά σημεία της παραλιακής και κυρίως στο τμήμα που ξεκινάει από το Φάληρο και καταλήγει στη Βάρκιζα. Ωστόσο, οι εν λόγω επενδύσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε ακόμη περισσότερα επενδυτικά σχέδια και στο υπόλοιπο κομμάτι της παραλίας, δηλαδή από τη Βάρκιζα έως το Σούνιο, περιλαμβάνοντας περιοχές όπως το Λαγονήσι, η Σαρωνίδα και η Ανάβυσσος. Το όμορφο μεσογειακό τοπίο, η εγγύτητα με το αεροδρόμιο και την Ακρόπολη και πληθώρα άλλων χρήσεων που είτε υφίστανται (π.χ. εμπορικά καταστήματα, σημεία εστίασης υψηλού επιπέδου, θαλάσσιες δραστηριότητες, νυχτερινή διασκέδαση κ.ο.κ.) είτε δρομολογούνται στο παράκτιο μέτωπο της πρωτεύουσας αναμένεται να «απογειώσουν» την περιοχή από τουριστικής πλευράς.

Ξεκινώντας από το Φάληρο, η επένδυση που υλοποιείται αυτήν την περίοδο αφορά τη Νέα Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, που σε συνδυασμό με το δρομολογούμενο πάρκο των 170 στρεμμάτων, αναμένεται να αναβαθμίσουν το Δέλτα. Το έργο των 560 εκατ. ευρώ αποτελεί 100% δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Επίσης, στο Φάληρο, η ολυμπιακή εγκατάσταση του τάε κβον ντο πρόκειται να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο τα επόμενα χρόνια, αναφέρει η Algean Properties. Συνεχίζοντας κανείς στην ακτογραμμή, συναντά τη μαρίνα του Φλοίσβου, η οποία προσφέρει 303 θέσεις ελλιμενισμού και αποτελεί σημείο συνάντησης για τους επισκέπτες της περιοχής, προσφέροντας 3.800 τ.μ. καταστημάτων, εστιατορίων, καφέ και μπαρ.

Μετά τη μαρίνα του Αλίμου και τις σχετικές εγκαταστάσεις ξεκινάει η έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όπου δρομολογείται η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση της χώρας και μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς. Πρόκειται για την ανάπλαση μιας έκτασης άνω των 6.000 στρεμμάτων με προϋπολογισμό της τάξεως των 7 δισ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030 (προβλέπονται τρεις επιμέρους φάσεις, διάρκειας πέντε ετών εκάστη), αρχής γενομένης από τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου 2.000 στρεμμάτων στο κέντρο της έκτασης.

Στη Βουλιαγμένη, η αγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης από κοινοπραξία αραβικών συμφερόντων θα δρομολογήσει την ανακαίνιση των υφιστάμενων ξενοδοχείων, ώστε να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερο κύρος και πολυτέλεια (7 αστέρων), ενώ το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει και τη δημιουργία 12-15 πολυτελών βιλών, αξίας 30 εκατ. ευρώ εκάστη. Το τμήμα από τη Βάρκιζα έως το Σούνιο είναι το λιγότερο ανεπτυγμένο, ωστόσο η Algean Properties εκτιμά ότι η ολοκλήρωση των παραπάνω επενδύσεων θα ενισχύσει τη ζήτηση των επενδυτών και για το εν λόγω τμήμα της παραλίας της Αττικής.

 



«ΟΧΙ» ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟΝ ΝΤΡΑΓΚΙ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

 

Την πάγια θέση της Αθήνας ότι πρέπει να τελειώνουμε με τα Μνημόνια αντέτεινε στις πιέσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, να υπάρξει και νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, σε συνάντηση που είχαν χθες στο Μιλάνο.Η ΕΚΤ ζητεί να παραμείνει η Ελλάδα σε κάποιου είδους πρόγραμμα και υπό αυστηρή εποπτεία, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορεί να δέχεται τα χαμηλής αξιολόγησης ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και στο προηγούμενο Eurogroup (σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν στο Μιλάνο) ο κ. Ντράγκι είχε πει ότι η ΕΚΤ «θα καλωσόριζε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα». Το ίδιο θέμα έθεσε και χθες για να πάρει την αρνητική απάντηση του Ελληνα υπουργού. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η ρευστότητα που παρέχεται από την ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ανέρχεται στα 44,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, πάντως, «νέα δανειακή βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα υπάρξει μετά το τέλος του χρόνου όταν ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας» εκτός αν η ελληνική κυβέρνηση το ζητήσει κατηγορηματικά. Κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στις σκέψεις της Αθήνας. Το περιοδικό σημειώνει πως «οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων εξακολουθούν να είναι τεράστιες», με την κυβέρνηση να μην έχει το θάρρος να περικόψει θέσεις στο Δημόσιο, ενώ οι δανειστές απαιτούν μειώσεις των συντάξεων και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

 «Η τελευταία αποστολή της τρόικας στην Αθήνα θα μπορούσε να είναι λεπτή υπόθεση» καταλήγει.Οι δημοσιονομικές εξελίξεις και γενικότερα η εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και η επόμενη μέρα της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος στο τέλος του έτους θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του κ. Χαρδούβελη και των ομολόγων του στο άτυπο Εurogroup του Μιλάνου. Μάλιστα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ασκήσουν πίεση προς τον Ελληνα υπουργό για εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο πρόγραμμα και διατήρηση της καλής δημοσιονομικής πορείας, ενώ αυτός θα τους ενημερώσει για το πακέτο των φοροελαφρύνσεων, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ισως δεν είναι τυχαίο πως χθες η ΕΚΤ στο μηνιαίο δελτίο της διαπίστωνε «σημαντικά δημοσιονομικά κενά» κυρίως για το 2015, αλλά και το 2016, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες αλλαγές στην πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι υπάρχουν τρία ρίσκα για τον προϋπολογισμό του 2015, τα οποία σε συνδυασμό με τους «φιλόδοξους» στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος διαμορφώνουν μεγάλα «κενά» που θα πρέπει να καλυφθούν με νέες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ΕΚΤ, οι τρεις κίνδυνοι όσον αφορά το 2015:

•Την αβεβαιότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή για την αποδοτικότητα του φόρου εισοδήματος, δεδομένου ότι βάσει νόμου η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης λήγει φέτος και δεν έχει συμφωνηθεί η πλήρης επέκτασή της ή η μείωσή της κατά 50% όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

•Τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια που ανατρέπουν την εισοδηματική πολιτική. Ηδη, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δικαιώσει τους ένστολους και η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναφέρει τις αποδοχές τους στα επίπεδα του Ιουλίου 2012. Δηλαδή, πριν από τις τελευταίες περικοπές που υπέστησαν. Το κόστος εκτιμάται περίπου σε 250 εκατ. ευρώ, ενώ εφόσον δικαιωθούν και οι άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων, τότε το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί περί τα 500 εκατ. ευρώ.

•Τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των φορέων της Υγείας. «Για τα χρόνια από το 2014 και μετά υπάρχουν σημαντικά δημοσιονομικά κενά εν συγκρίσει με τους φιλόδοξους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016» υποστηρίζει η ΕΚΤ. Μάλιστα, προσθέτει πως οι λύσεις για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών κενών θα πρέπει να συζητηθούν «στο πλαίσιο της προετοιμασίας του προϋπολογισμού του 2015 και του επόμενου ελέγχου του προγράμματος το φθινόπωρο του 2014».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία επίσημη εκτίμηση της τρόικας, το δημοσιονομικό κενό του 2015 ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών το υπολογίζει στα 900 εκατ. ευρώ.

 

ΓΑΛΛΙΑ: ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟ 2014

 

Ο αριθμός των περιστατικών αντισημιτικού χαρακτήρα στη Γαλλία σχεδόν διπλασιάστηκε (+91%) κατά τους πρώτους 7 μήνες του 2014, με ένα ποσοστό της αύξησης αυτής να οφείλεται στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με εκπροσώπους της μεγαλύτερης εβραϊκής κοινότητας στην Ευρώπη. Το αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο των Εβραϊκών Οργανώσεων της Γαλλίας (Crif) έκανε λόγο για «μαζικό φαινόμενο», όταν σχολίασε νωρίτερα σήμερα τον αριθμό των περιστατικών και απειλών με αντισημιτικό χαρακτήρα τα οποία καταγράφθηκαν μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 31ης Ιουλίου.

Πεντακόσια είκοσι επτά περιστατικά (ενέργειες ή απειλές) αντισημιτικού χαρακτήρα καταγράφθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Ιουλίου 2014, έναντι 276 τους πρώτους επτά μήνες του 2013, διευκρίνισε το συμβούλιο, επικαλούμενο τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε η Υπηρεσία Προστασίας της εβραϊκής κοινότητας (SPCJ) όπως τα υπολόγισε βάση των δεδομένων που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.Ο απολογισμός αυτός καταδεικνύει μια σημαντικότερη άνοδο των περιστατικών βίας (βιαιοπραγίες, επιθέσεις ή απόπειρες επιθέσεων, εμπρησμοί, φθορές και βανδαλισμοί) καθώς σημείωσαν αύξηση 126%, σε σύγκριση με τις απειλές (λεκτικές απειλές, κινήσεις, φυλλάδια, μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνθημάτων σε τοίχους..: +79%).

«Οι ενέργειες αυτές, λόγω του μεγέθους τους και κυρίως λόγω της βιαιότητάς τους επιδεινώνουν την αυξανόμενη ανησυχία που πνίγει καθημερινά τους Εβραίους της Γαλλίας και επιβαρύνουν το μέλλον τους» υπογραμμίζει το Crif σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε. Το συμβούλιο πολιτικής αντιπροσώπευσης της τρίτης μεγαλύτερης εβραϊκής κοινότητας στον κόσμο μετά το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που μετρά 500.000- 600.000 μέλη, καταγγέλλει «την εμφάνιση νέων μορφών βίας: τις επιθέσεις από οργανωμένες συμμορίες εναντίον των δημοσίων χώρων, τις επιθέσεις που σχεδιάζονται εναντίον συναγωγών, τις ενέργειες βανδαλισμού εναντίον των εβραϊκών καταστημάτων και τέλος τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

Το 1% της κοινότητας αυτής αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Ισραήλ το 2014, ένας εντυπωσιακός αριθμός που τοποθετεί τη Γαλλία για πρώτη φορά στην κορυφή της κατάταξης των χωρών αναχώρησης μεταναστών προς το Ισραήλ.Το SPCJ αποκάλυψε δύο «σημαντικές κορυφώσεις» των αντισημιτικών πράξεων φέτος. Η πρώτη τον Ιανουάριο μετά την υπόθεση Ντιεντονέ και τις αντισημιτικές προκλήσεις του, έπειτα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης «Ημέρα της Οργής» κατά τη διάρκεια της οποίας το σύνθημα «Θάνατος στους Εβραίους» κυριαρχούσε στην πορεία.

Τα περιστατικά αντισημιτικού χαρακτήρα σημείωσαν άνοδο 44% το πρώτο τρίμηνο του 2014 και άνοδο 91% τους πρώτους 7 μήνες του έτους. Τα γεγονότα στη Γάζα έχουν δώσει το πρόσχημα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Συνδέσμου εναντίον του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού (Licra), Αλέν Γιακουμποβίτς, που μιλάει για μια «ραγδαία έκρηξη».Ο αντισημιτισμός «είναι η μετάφραση μιας βίαιης ολίσθησης της κοινωνίας μας όπου οι Εβραίοι πέφτουν πρώτοι θύματα» επισήμανε ο πρόεδρος του Crif Ροζέρ Κουκιερμάν.

Ο πρόεδρος της Licra από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση «να σταματήσουμε με αυτήν την ξύλινη γλώσσα» και υπογράμμισε ότι αυτά τα περιστατικά «αποτελούν σε μια τεράστια πλειονότητα ενέργειες που διαπράττονται στα προάστια από νέους που προέρχονται από την αραβομουσουλμανική κοινότητα, ορισμένοι από μία ελάχιστη μειοψηφία». «Είναι προφανές, για να μην πω αυτό είναι το παιχνίδι της Μαρίν Λεπέν» εξέφρασε την εκτίμηση ο Αλέν Γιακουμποβίτς αναφερόμενος στην πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου. 

Η Λεπέν δήλωσε σήμερα ότι «δεν έχει εκπλαγεί από αυτήν την αύξηση των περιστατικών καθώς γνωρίζουμε ότι εξελίσσεται σε ένα συγκεκριμένο αριθμό των προαστίων, αδιαμφισβήτητα, ένας αντισημιτισμός που είναι η συνέπεια της μεταφορά της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης στο έδαφός μας».