11 Σεπτεμβρίου, 2014

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΣΤΟ 15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ


Αγιασμό στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών τέλεσε σήμερα το πρωΐ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο Μακαριώτατος μετά τον Αγιασμό αναφέρθηκε στο σοβαρό κτιριακό πρόβλημα του 15ου δημοτικού σχολείου, το οποίο στεγάζεται σε κοντέινερ από το 2004, δηλώνοντας πρόθυμος εάν αποδεσμευτεί από το δήμο το οικόπεδο στην περιοχή της Αμερικανικής Πρεσβείας, να εισηγηθεί στην Ιερά Σύνοδο για την δημιουργία σχολικού συγκροτήματος.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος ευχήθηκε σε όλα τα παιδιά για το νέο τους ξεκίνημα καλή δύναμη και όρεξη για μελέτη. Μετά το πέρας του αγιασμού ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ ''Αποστολή'' κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας μοίρασε στα παιδιά σχολικά είδη.  

Τέλος να αναφερθεί ότι ο Αγιασμός τελέστηκε παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη και του Γ.Γ. Θρησκευμάτων κ. Γιώργου Καλαντζή.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος ετέλεσε τον Αγιασμό στον 17ο Γυμνάσιο - Λύκειο στο ΜΕΤΣ καθώς και στην ΕΛΕΠΑΠ.

Διαβάστε τα Μηνύματα του Αρχιεπισκόπου προς τους μαθητές και τους Εκπαιδευτικούς για την νέα Σχολική Χρονιά  ΕΔΩ....


ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

Αγιασμό σε σχολεία των Αθηνών θα τελέσει σήμερα 11/9/2014 ο Αρχιεπίσκοπος  Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Στις 9  σήμερα το πρωΐ ο Μακαριώτατος θα τελέσει τον Αγιασμό στο 15ο Δημοτικό Σχολείο στο Κολωνάκι, επίσης στις 10:30 θα τελέσει τον Αγιασμό στο 17ο Γυμνάσιο και Λύκειο στο ΜΕΤΣ.

Ακολουθούν τα Μηνύματα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου προς τους Μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου, Δημοτικού και Εκπαιδευτικούς για το Σχολικό Έτος 2014 - 2015.

 

ΜΗΝΥΜΑ
ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ

Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνώ και πάλι μαζί σας στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Δεν είναι λίγες οι φορές που συναντώ νέους τις ηλικίας σας και μου μεταφέρουν τις αγωνίες τους για το μέλλον. Η εικόνα της πατρίδας μας τους ανησυχεί καθώς εμείς οι μεγαλύτεροι τους έχουμε σε πολλά απογοητεύσει.

Παιδιά μου,
Μη σταματάτε να ονειρεύεστε, μη σταματάτε να βάζετε στόχους, όλα είναι στα χέρια σας, έχετε νιάτα και δύναμη και το μέλλον σας ανήκει!
Όμως μην ξεχνάτε πως οι στόχοι μας πρέπει να συντροφεύονται από την αρετή και την αγάπη και όχι τον εγωισμό και την αυταρέσκεια.

Ο Ιερέας, που τέλεσε πριν λίγο τον Αγιασμό, σας διάβασε μία ευχή και ζήτησε από τον Θεό Πατέρα μας, που είναι η πηγή της σοφίας και της γνώσης, να στείλει στις δικές σας καρδιές αλλά και στων δασκάλων σας πνεύμα σοφίας και σύνεσης, έτσι ώστε να κατοικεί στο σχολείο σας η ειρήνη και η αγάπη του Θεού.

Μην περιφρονείτε, παιδιά μου, τη δύναμη αυτής της θεϊκής αγάπης. Μόνο αυτή η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο, μόνο αυτή η αγάπη μπορεί να δώσει νόημα στα όνειρα σας. Σας εύχομαι η νέα σχολική χρονιά να είναι όμορφη, δημιουργική και γεμάτη γνώση, η αγάπη και χάρις του Θεού να είναι πάντα μαζί σας.
Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά!

ΜΗΝΥΜΑ
ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Σήμερα είναι η πρώτη σας μέρα στο σχολείο, μετά την ξεκούραση και την ξενοιασιά του καλοκαιριού. Βλέπω στα χαρούμενα και λαμπερά πρόσωπά σας ότι περάσατε καλά και είστε έτοιμοι και δυνατοί για μια δημιουργική νέα σχολική χρονιά. Ξέρω ότι ανάμεσά σας βρίσκονται και οι πιο σπουδαίοι μαθητές του σχολείου, τα καλά μας πρωτάκια, που θα μάθουν μέσα σε λίγους μόνο μήνες όσα μαθαίνουν οι υπόλοιποι σε χρόνια ολόκληρα!

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι κι εγώ χαίρομαι μαζί σας ως Πατέρας σας πνευματικός. Πιο πολύ όμως χαίρομαι γιατί σήμερα εδώ μαζί μας είναι ο ίδιος ο Θεός, το Άγιο Πνεύμα που πριν λίγο αγίασε αυτό το νερό και το έκανε Αγιασμό, για να σας δώσει μέσα απ’ αυτό την αγάπη Του, τη χαρά Του και την δική Του σοφία και δύναμη για την νέα αυτή σχολική χρονιά.

Παιδιά μου, θα ήθελα τώρα να σας κάνω μια ερώτηση:
- Γιατί πηγαίνουμε σχολείο;

Σας ακούω να λέτε πολύ όμορφες απαντήσεις. Θέλω όμως να σάς πω και το πιο σημαντικό: Πιστεύω ότι στο σχολείο μας πάμε για να μάθουμε ν’ αγαπάμε. Και η αγάπη αυτή δοκιμάζεται καθημερινά στις σχέσεις με τους συμμαθητές σας και τους καλούς σας δασκάλους.

Αν υπάρχει αγάπη μεταξύ σας τότε θα είστε χαρούμενοι κι αν είστε χαρούμενοι τότε και μόνο τότε υπάρχει δύναμη και όρεξη για διάβασμα και μάθηση. Συμφωνείτε; Για να θυμηθούμε τώρα: τι μας χάρισε ο σημερινός Αγιασμός; Θυμάστε;

Την αγάπη του Θεού, τη χαρά Του, τη σοφία και τη δύναμη. Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το αγιασμένο νεράκι βρίσκονται τα αληθινά θεμέλια της γνώσης και της μάθησης.

Αγαπημένα μου παιδιά,
Σας παρακαλώ να κοπιάσετε, να μελετήσετε, όχι μόνο για να μπορέσετε αύριο να βρείτε μια δουλειά, αλλά κυρίως για να πάρετε μαζί σας εφόδια αγάπης, περίσσευμα χαράς, όπου κι αν βρεθείτε να έχετε τη δύναμη να βοηθάτε ο ένας τον άλλο! Σας στέλνω την πατρική αγάπη μου και προσεύχομαι καθημερινά για σας.

Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά!

ΜΗΝΥΜΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Ένας από τους σημαντικούς σύγχρονους διανοητές υποστηρίζει: «Διαρκώς εκπλήσσομαι από το πόσο υπάκουα οι άνθρωποι δέχονται δικαιολογίες, που αρχίζουν με τις λέξεις ‘ο υπολογιστής δείχνει…’ ή ‘ο υπολογιστής αποφάσισε…’». Το τίμημα της «υπακοής» αυτής είναι πολύ μεγάλο. Ο άνθρωπος βιώνει την «τυραννία» του τεχνολογικού πολιτισμού. «Ενός πολιτισμού χωρίς ηθικές βάσεις».

Στον πολιτισμό αυτό, το σχολείο δεν έχει θέση και ο εκπαιδευτικός μετατρέπεται σε ένα ειδικό τεχνολόγο της μάθησης. Ίσως για το λόγο αυτό η αξία της Παιδείας ως αγαθού και ο ρόλος του εκπαιδευτικού-παιδαγωγού υποτιμάται τόσο πολύ στις ημέρες μας. Όμως ήδη η «Σοφία φωνάζει δυνατά στους δρόμους και τις πλατείες.

Στα πολύβουα σταυροδρόμια κραυγάζει. στις πύλες της πολιτείας στέλνει τα μηνύματά της:… ως πότε οι χλευαστές θα ευχαριστιούνται να χλευάζουν και οι αστόχαστοι τη γνώση θα μισούν;»

«Χρειάζονται βαθύτερες διεργασίες που δεν είναι άσχετες με την ανατροπή στεγανών ή την απαγκίστρωση από τυπολατρίες».

Χρειάζεται να αντισταθείτε με την ενότητα, την ελπίδα και την πίστη, με τον καθημερινό σας αγώνα να μη χαθεί η σοφία στην πληθώρα της γνώσης ή η γνώση στην πληθώρα των πληροφοριών.

Χρειάζεται να συστρατευθούμε στην προσπάθειά σας για ένα σχολείο που καλλιεργείται η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός και η κατανόηση κάθε ανθρώπου. Για ένα σχολείο προσβάσιμο σε όλους.

Καλή και ευλογημένη χρονιά!



 


 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα: Κενά 3.000 καθηγητών σε γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα εκτιμούν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ ότι θα παρουσιαστούν στα σχολεία της χώρας με το πρώτο κουδούνι. Αν προστεθούν δε τα κενά σε εκπαιδευτικούς και στα δημοτικά σχολεία ο αριθμός εκτοξεύεται στις 12.000. Το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι όλα θα έχουν ομαλοποιηθεί έως το τέλος του μήνα. Ζήτημα εβδομάδων είναι πλέον η δημοπράτηση της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και της επέκτασης του τραμ από το Σύνταγμα ως την πλατεία Αιγύπτου από την Αττικό Μετρό, ενός έργου που υπόσχεται να αλλάξει το κέντρο της Αθήνας. Παρά τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, την Τετάρτη, να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα των βουλευτών της συγκυβέρνησης στη Βουλή, οι αντιδράσεις για τον ΕΝΦΙΑ συνεχίζονται. 

Σήμερα, Πέμπτη, η τροπολογία - ενδεχομένως με κάποια αλλαγή - θα κριθεί διά της ψηφοφορίας και προκειμένου να μην υπάρξουν παρατράγουδα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αντικατάσταση των διαφωνούντων. Αιχμηρός κατά του Γκ.Χαρδούβελη ο Αδ.Γεωργιάδης. Την βαθύτατη λύπη του για τις αιχμές που άφησε εναντίον του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σχετικά με το ζήτημα της κοινοβουλευτικής έδρας του, εξέφρασε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Σπύρος Λυκούδης και σημειώνει ότι είναι βέβαιος πως θα έχει μετανιώσει για ό,τι είπε. «Δεν χρειάζεται κάποιος να αποδείξει όσα αποδεικνύει η ζωή του ολόκληρη» είναι η απάντηση του πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ. Αρνήθηκε την ερμηνεία που δόθηκε στις δηλώσεις της περί «χαμένων χρημάτων στα ακίνητα» η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη το πρωί της Πέμπτης. 

Έκανε λόγο για «γκεμπελίσκους» δημοσιογράφους που δεν έκαναν τον κόπο να την ρωτήσουν τι εννοούσε, καθώς - όπως είπε - μίλησε για την προσωπική της τακτική να μην επενδύει σε ακίνητα. 

Κόσμος: Τη μνήμη των θυμάτων στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον τιμούν οι ΗΠΑ στην δέκατη τρίτη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο τη σεμνή τελετή στο σημείο των Δίδυμων Πύργων, εκεί που πλέον στέκει ένας νέος ουρανοξύστης και ένα επιβλητικό μνημείο. Στη δικαστική αίθουσα βρίσκεται ο Όσκαρ Πιστόριους, όπου ακούει την ετυμηγορία στην υπόθεση της δολοφονίας της φίλης του, για την οποία κατηγορείται. Η ανάγνωση της ετυμηγορίας της δικαστού Τοκοζίλε Μασίπα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τρεις ημέρες.  Η ποινή θα ανακοινωθεί έναν μήνα αργότερα. Μάχη μεταξύ δύο γυναικών που κάποτε υπηρετούσαν την ίδια κυβέρνηση είναι οι προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στην Βραζιλία και αυτό επιβεβαιώνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις. 

Στην πλέον πρόσφατη, η νυν πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι της Μαρίνα Σίλβα. Ή για να ειπωθεί διαφορετικά, η ανοδική πορεία της Μαρίνα Σίλβα έχει ελαφρώς σταματήσει. Διαφορετικά είναι τα δεδομένα της νέας δημοσκόπησης σκωτσέζικης εφημερίδας σχετικά με το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με την νέα έρευνα, το 47,6% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «όχι», έναντι 42,4% που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας. Οι αναποφάσιστοι κινούνται στα επίπεδα του 10%. Ο δήμαρχος του Τορόντο Ρομπ Φορντ εισήχθη εκτάκτως σε νοσοκομείο με όγκο στην κοιλιακή χώρα θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εκστρατεία του για να διεκδικήσει νέα θητεία στο δήμο, γράφει η Toronto Star. 

Οικονομία: Μικρή αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 1,84%, τον Ιούλιο, δείχνουν τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), που δόθηκαν σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που συνεχίζουν να αναζητούν εργασία ανήλθε τον Ιούλιο σε 835.282 άτομα έναντι 820.156 τον προηγούμενο μήνα. Με κέρδη άνοιξε σήμερα Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η ελληνική κεφαλαιαγορά διατηρεί αποστάσεις από το νευρικό κλίμα των διεθνών αγορών και εν μέσω αυξημένου ενδιαφέροντος για δεικτοβαρείς τίτλους σημειώνει άνοδο. Μέχρι τέλη Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα έχει οριστικοποιήσει και θα καταθέσει στη Βουλή τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια», δήλωσε την Πέμπτη στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη. 

Αθλητισμός: Νοκ άουτ για τρεις εβδομάδες τέθηκε ο Ντάνιελ Στάριτζ της Λίβερπουλ, λόγω προβλήματος τραυματισμού στο γόνατο. Ο Άγγλος διεθνής επιθετικός τραυματίστηκε σε προπόνηση της εθνικής ομάδας και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα μείνει εκτός δράσης περίπου για 20 ημέρες. Τη δική του απάντηση στα όσα δήλωσε ο Αβραάμ Παπαδόπουλου κατά την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό έδωσε ο Μίτσελ, ο οποίος επεσήμανε πως από την πρώτη στιγμή ήταν ειλικρινής με τον Έλληνα στόπερ, ενώ δεν παρέλειψε να του ευχηθεί καλή τύχη στο νέο του ξεκίνημα. 

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επιστροφή του Κώστα Μήτρογλου, στη μεταγραφή του Σαβιόλα, αλλά και στις επικείμενες αναμετρήσεις των «ερυθρολεύκων» στη Σούπερ Λιγκ και κυρίως στο Champions League. Ο νομικός σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και μέλος του ΔΣ του ECA (European Club Association), Θόδωρος Γιαννίκος, παρουσίασε τον Χάρτη Εντιμότητας του Ποδοσφαίρου που συνυπέγραψαν 150 σύλλογοι ανά την Ευρώπη.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

 1822:Ως επικεφαλής των κατοίκων της Μυκόνου, η Μαντώ Μαυρογένους αποκρούει επίθεση αλγερινών πειρατών.

1922:Μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Μουδανιών, ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει την ανατολική Θράκη και έτσι αποσύρεται πέραν της δυτικής όχθης του Έβρου.

1969:Η Jane Birkin και ο Serge Gainsbourg φτάνουν στην κορυφή του βρετανικού chart με το τραγούδι τους “Je t’ aime moi non plus”.

1981:Ένας εκκεντρικός νεαρός με ιδιαίτερα sexy εμφάνιση ανοίγει την συναυλία των Rolling Stones στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τον Prince.

2003:Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού γράφει ιστορία καθώς γίνεται η πρώτη ελληνική που αντιμετωπίζει ομάδα του NBA στην έδρα της. Αγωνίζεται στο Toronto με τους Raptors και χάνει με 98-76.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1962: Γεννιέται η αμερικανίδα ηθοποιός Joan Cusack, αδελφή του γνωστού ηθοποιού John Cusack.

ΘΑΝΑΤΟΙ
1889:Πεθαίνει ο Άγγλος φυσικός James Prescott Joule που έγινε γνωστός κυρίως για τον πρώτο νόμο της θερμοδυναμικής που εισήγαγε. Ενώ το όνομά του δόθηκε στην μονάδα μέτρησης της ενέργειας.

1963:Αφήνεις την τελευταία της πνοή η μεγάλη Γαλλίδα τραγουδίστρια, Edith Piaf.