10 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Δύο νέοι 20 ετών βρήκαν τραγικό θάνατο στις 05:45 το πρωί της Τετάρτης, σε τροχαίο δυστύχημα, που έγινε στην λεωφόρο Κηφισίας, στη συμβολή με την οδό Πεντέλης στο Μαρούσι. Να αναζητούν τα φθηνότερα προϊόντα και να μην πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ «έχοντας το κεφάλι ψηλά σαν το παγώνι» προέτρεψε τις νοικοκυρές ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος την Τετάρτη.

Νέα ντοκουμέντα-φωτιά, που επιβεβαιώνουν τη φιλοχουντική δράση του αστυνομικού διοικητή της Ύδρας είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο ίδιος να χαιρετά ναζιστικά με φόντο τη σβάστικα. Πλάνα αρχείου από την κηδεία του δικτάτορα Παπαδόπουλου το 1999 δείχνουν τον εν λόγω αστυνομικό διοικητή να πυροβολεί αρκετές φορές στον αέρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ένας διάλογος στο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις προγραμματικές θέσεις, καθώς αντανάκλαση αυτών θα αποτελεί το πλαίσιο των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει υπόψη εσωκομματικές φωνές και αναμένεται να είναι προσεκτικός σε αυτά που θα εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι συζητήσεις για το πρόγραμμα του κόμματος θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία αναλαμβάνει το περιοδικό δρόμου «Σχεδία». Από το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου και κάθε Σάββατο τρεις άστεγοι στο ρόλο του οδηγού-ξεναγού, θα γνωρίζουν στον κόσμο τα συσσίτια, τα υπνωτήρια και τα κέντρα απεξάρτησης. Παράλληλα, θα δίνουν πληροφορίες για το πώς έχουν οι ίδιοι βιώσει τη ζωή στον δρόμο.

Κόσμος: Ένας 22χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης από πυρά των ισραηλινών στρατιωτών στον προσφυγικό καταυλισμό του Αλ-Αμάρι, νοτίως της Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη. Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις διαδηλωτών με στρατιώτες, την ώρα που οι τελευταίοι έμπαιναν στον καταυλισμό για να συλλάβουν μέλη της Χαμάς.

Ενόχληση έχουν προκαλέσει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ οι αναφορές βουλευτών και πολιτικών στο ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ στην υπόθεση της Σκωτίας. Με ανακοίνωσή του το Παλάτι υπενθυμίζει σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους ότι η βασίλισσα δεν ανακατεύεται στην πολιτική, ούτε ποτέ ανακατεύτηκε στα 62 χρόνια της βασιλείας της.  

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάρρευση της στέγης τεμένους στη Λαχώρη, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Το τέμενος βρίσκεται σε μια φτωχή συνοικία της Νταρογαουάλα. Τα ακριβή αίτια της κατάρρευσης της στέγης παραμένουν άγνωστα, αλλά αξιωματούχοι εκτιμούν ότι συνδέεται με τις πλημμύρες εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων. Μαραθώνια ήταν η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου σχετικά με το σχέδιο που θα παρουσιάσει για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Οι επαφές ήταν παραγωγικές, όπως τονίστηκε, όμως αυτό που ξεκαθάρισαν οι συνεργάτες του αμερικανού προέδρου είναι ότι δεν θα ζητηθεί έγκριση του Σώματος για την ανάληψη δράσης. Ταλαιπωρία περιμένει την Τετάρτη χιλιάδες επιβάτες της Lufthansa, η οποία ανακοίνωσε ότι ακυρώνει 110 πτήσεις από το Μόναχο, λόγω οκτάωρης στάσης εργασίας των πιλότων. Οι πιλότοι θέλουν να εντείνουν τις πιέσεις στη διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας σχετικά με το σχέδιο συνταξιοδότησης.

Οικονομία: Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών ο Εμίλιο Μποτίν, πρόεδρος της Banco Santander, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας. Η Santander δεν παρείχε λεπτομέρειες για τα αίτια θανάτου του ωστόσο ξεκαθαρίσθηκε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα συνεδριάσει σήμερα για να εκλέξει νέο πρόεδρο. Την προκήρυξη για  το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 10.000 ανέργων θα εκδώσει έως τις 10 Οκτωβρίου ο ΟΑΕΔ.

Οι καθαρές αμοιβές θα ορίζονται σε 19,6 ευρώ ημερησίως και έως 490 ευρώ το μήνα για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω. Για ωφελούμενους κάτω των 25 ετών οι καθαρές αμοιβές θα ορίζονται στα 17,1 ευρώ ημερησίως και έως 427 ευρώ το μήνα. Επιταχύνεται με πρωτοβουλία των υπουργών Υποδομών και Οικονομικών η διαδικασία χρηματοδότησης οδικών αξόνων με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση «ξεκλείδωσε» τη λήψη των εναπομεινάντων 300 εκατ. ευρώ, η εκταμίευση των οποίων εκκρεμούσε πριν από το καλοκαίρι και καθυστέρησε λόγω των αλλαγών στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Αθλητισμός: To μέτριο ντεμπούτο της εθνικής στα προκριματικά του EURO 2016 προβλημάτισε έντονα τον νέο ομοσπονδιακό τεχνικό, Καλούντιο Ρανιέρι. Ο Ιταλός θέλοντας να θωρακίσει την ηρεμία και ψυχραιμία της ομάδας ζήτησε από τον Γιώργο Σαρρή μετά το παιχνίδι της Κυριακής να συνεργαστεί με τον Γιώργο Καραγκούνη. Μία από τις πιο σημαντικές νίκες της Ιστορίας της πέτυχε η εθνική Κύπρου, επικρατώντας 2-1 της Βοσνίας στη Ζένιτσα, στην πρεμιέρα των προκριματικών του EURO 2016. 

Στα άλλα ματς ξεχωρίζουν οι εκπλήξεις στον πρώτο όμιλο, όπου η Ισλανδία κέρδισε 3-0 την Τουρκία και η Τσεχία με 2-1 την Ολλανδία. Στον 8ο όμιλο, η Ιταλία πέρασε με 2-0 από τη Νορβηγία, ενώ ο Γκάρεθ Μπέιλ ξελάσπωσε τους Ουαλούς απέναντι στην Ανδόρα... Η Εθνική Ελπίδων έκανε το καθήκον της, νίκησε με 3-1 την Πολωνία αλλά το γκολ των Σουηδών στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Τουρκία (4-3) έστειλε την ελληνική ομάδα στη δεύτερη θέση του 7ου ομίλου και της στέρησε τη θέση στα μπαράζ πρόκρισης για την τελική φάση του Euro 2015.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)
1224:Ιδρύεται το τάγμα των Φραγκισκανών μοναχών από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης.
1925:Υπογράφεται και δημοσιεύεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας που τίθεται αμέσως σε ισχύ.
1960:Ο μεγάλος Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Abebe Bikila κερδίζει το κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους τότε Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στη Ρώμη, τρέχοντας ξυπόλητος.
1977:Ο Τυνήσιος φονιάς Χαμιντά Τζαντουμπί είναι ο τελευταίος κατάδικος που εκτελείται με γκιλοτίνα στην Γαλλία.
1995:Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει θέσεις των Σερβοβοσνίων που πολιορκούν το Σεράγεβο.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1956 Γεννιέται ο εξαιρετικός Έλληνας ηθοποιός, Γιάννης Μπέζος.
1968:Γεννιέται στο Hertfordshire της Αγγλίας ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Guy Ritchie που υπήρξε και επί σειρά ετών σύζυγος της Madonna.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1898:Δολοφονείται στη Γενεύη η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας, Ελισάβετ που ήταν γνωστότερη ως Σίσσυ.




ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

 
Τους μαθητές του κοινωνικού φροντιστηρίου της Αρχιεπισκοπής που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις δέχτηκε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Οι μαθητές συνοδεύονταν από τους εθελοντές καθηγητές, κάποιους από τους γονείς και τον Γενικό Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αρχιεπισκοπής, που ανήκει το κοινωνικό φροντιστήριο, κ. Σεβαστιανό Ανδρεάδη. Ο κ. Ανδρεάδης ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την επιτυχία των περίπου πενήντα παιδιών και για τις σχολές που εισήχθησαν, αλλά και για τη στήριξη των εκπαιδευτικών και των γονιών.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τους μαθητές για την επιτυχία τους, αλλά και τους καθηγητές για τον κόπο και την αυτοθυσία τους. Ευχήθηκε στους μαθητές να συνεχίζουν συνεχώς την προσπάθεια και να μην επαναπαυθούν πιστεύοντας ότι κατέκτησαν τον κόσμο. Αυτή η επιτυχία, τους άνοιξε μία πόρτα για κάτι πιο πέρα. "Δυσκολίες θα υπάρχουν πάντα μην τις αντιμετωπίζετε μόνοι σας" είπε ο Αρχιεπίσκοπος υπογραμμίζοντας, πως οι καθηγητές, αλλά και ο ίδιος θα είναι στο πλευρό τους σε ό,τι χρειαστούν.

Σε όσους μαθητές δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να συνεχίσουν τον αγώνα και να μην απογοητεύονται. Αμέσως μετά, ο Αρχιεπίσκοπος, προσέφερε στους μαθητές, ως ευλογία, από ένα μικρό σταυρό κι ένα σημειωματάριο. Οι μαθητές ευχαρίστησαν τον Αρχιεπίσκοπο για την στήριξή του και για την δημιουργία του φροντιστηρίου, που τους έδωσε την ευκαιρία να προετοιμαστούν καλύτερα για τις πανελλαδικές εξετάσεις. 

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρεάδης ανακοίνωσε στον Αρχιεπίσκοπο τη δημιουργία συλλόγου αποφοίτων του κοινωνικού φροντιστηρίου, που θα πραγματοποιεί διάφορες εκδηλώσεις.
 



ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

Η μακρά συζήτηση για την προεδρική εκλογή, πέραν των άλλων, αποκαλύπτει την ανωριμότητα του πολιτικού συστήματος, καθώς εκατέρωθεν περισσεύουν η σκοπιμότητα και ο μικροκομματισμός. Στη μια πλευρά η γραμμή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που, ενώ κατά το παρελθόν έχει κάνει περίπου τα ίδια, τώρα επικαλείται την ανάγκη σταθερότητας και σωστά επιμένει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει για το καλό του τόπου και του θεσμού να χρησιμοποιηθεί για μικροκομματικά παιχνίδια. Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις προθέσεις της, μάλιστα, προχωρεί ένα ακόμη βήμα εκφράζοντας τη βεβαιότητά της ότι θα προκύψει η απαιτούμενη πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή.

Η αλήθεια είναι ότι αν προσέξει κανείς τις λεπτομέρειες στις δηλώσεις του κ. Αντ. Σαμαρά και του κ. Ευ. Βενιζέλου θα διαπιστώσει διαφορές αποχρώσεων στις εκτιμήσεις τους, με τον πρώτο να είναι περισσότερο αισιόδοξος από τον δεύτερο για την τελική έκβαση της υπόθεσης. Ωστόσο και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στέκονται στο αυτονόητο που είναι και το ζητούμενο της κυβερνητικής σταθερότητας, όχι μόνον επειδή τους συμφέρει αλλά διότι η χώρα έχει αρχίσει να ανακάμπτει και θα είναι κρίμα και άδικο να χαθεί η ευκαιρία.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι από μόνος του δεν έχει την αριθμητική δυνατότητα να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή, έχει και σε αυτό το θέμα σηκώσει τους τόνους χωρίς ίχνος σοβαρότητας που επιβάλλει η κατάσταση. Και αυτή η στάση του κ. Αλ. Τσίπρα μοιάζει να υπαγορεύεται από την ανάγκη των εσωκομματικών ισορροπιών, καθώς δεν συμβαδίζει με την προσπάθειά του για ρεαλιστική στροφή που ξεκίνησε στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών και συνεχίστηκε στο Κόμο της Ιταλίας. Οι αντιφάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κρίσιμα θέματα, στην πραγματικότητα εντείνουν τις ανησυχίες και αντί να προσθέτουν αφαιρούν κύρος και σοβαρότητα που τόσο την έχει ανάγκη για να καταστεί αξιόπιστη πολιτική δύναμη που φλερτάρει με την εξουσία.

Οι εξελίξεις στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν κρίνονται μόνον αριθμητικά και δεν κερδίζει απαραίτητα όποιος καταφέρει να μπλοκάρει με τεχνητό τρόπο την εκλογή. Ενδέχεται μάλιστα μια νίκη αυτού του τύπου να αποδειχθεί καταστροφική στον βαθμό που δεν πείθει για τη σκοπιμότητά της και κυρίως θέτει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας την ώρα που όλα δείχνουν ότι βγαίνει από τη μακρά περίοδο της κρίσης.

 

ΕΕ: ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ

 

Οι τομείς της ενέργειας και γενικότερα της οικονομίας βρίσκονται στο επίκεντρο των κυρώσεων που ετοιμάζεται να υιοθετήσει η ΕΕ κατά της Ρωσίας. Αυτό αναφέρουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι εν λόγω κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μετά την υιοθέτηση και δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ενδέχεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να «ακυρωθούν» αν γίνει σεβαστή η κατάπαυση πυρός και η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από την ανατολική Ουκρανία ή να «ενισχυθούν» αν η κατάσταση επιδεινωθεί. Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, τον οποίο επικαλείται σε σημερινό δημοσίευμα του το δελτίο πληροφόρησης Europolitics, το πακέτο των κυρώσεων περιλαμβάνει μέτρα που περιορίζουν την πρόσβαση των δημόσιων ρωσικών τραπεζών σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Επιπλέον, οι ρωσικές δημόσιες επιχειρήσεις δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία της ΕΕ. Τα νέα μέτρα θα έχουν εφαρμογή όχι μόνο στις πέντε δημόσιες ρωσικές τράπεζες αλλά και στους «άλλους δημόσιους οργανισμούς που επιχειρούν στους τομείς του στρατιωτικού υλικού και του πετρελαίου», πρόσθεσε ο διπλωμάτης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft και Transneft καθώς και το σχετικό τμήμα της Gazprom αποτελούν τον κύριο στόχο των κυρώσεων. Επιπλέον, ο ίδιος διπλωμάτης αναφέρει ότι «αλλάξαμε προσέγγιση επιβάλλοντας καθολικό εμπάργκο στην πώληση όλων των ειδών διπλής χρήσης στις εταιρείες που λειτουργούν στο ρωσικό τομέα στρατιωτικού υλικού».

«Δεν αναλύουμε πλέον τι πουλάμε αλλά σε ποιον πουλάμε προϊόντα διπλής χρήσης», πρόσθεσε επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι κυρώσεις δεν στοχεύουν στον ευαίσθητο τομέα του φυσικού αερίου. Επιπλέον, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση θεώρησης εισόδου και «πάγωμα» της περιουσίας 24 προσώπων. Εξάλλου το δελτίο πληροφόρησης Agence Europe, σε δημοσίευμα με τίτλο «Το Κίεβο δηλώνει έτοιμο να εργαστεί για την επίτευξη συμβιβασμού σχετικά με τη σύγκρουση του φυσικού αερίου» αναφέρει ότι χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Προντάν στο περιθώριο της συνάντησης, στο Μπακού, των Υπουργών ενέργειας από τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία).  

Πριν από τη διμερή συνάντηση ο Προντάν σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε την ετοιμότητα της Ουκρανίας να εργαστεί για ένα συμβιβασμό με τη Ρωσία στο θέμα της παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου. 


ΩΡΑ ΓΙΑ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

 

Είναι ώρα γενναίων αποφάσεων και τολμηρών κινήσεων για ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, μείωση των δανειακών βαρών των επιχειρήσεων και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Η ελληνική οικονομία, όπως προβλέπουν όλοι οι αναλυτές και προδιαθέτουν τα στατιστικά στοιχεία, θα επιστρέψει φέτος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το τρίτο τρίμηνο.Για να παγιωθεί όμως η αναπτυξιακή πορεία, για να επιτευχθούν όσο το δυνατόν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας σε νέες ανταγωνιστικές βάσεις.

Περίπου 45 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια και άλλα 30 δισ. άλλων κατηγοριών είναι «κόκκινα», δεν εξυπηρετούνται. Μάλιστα, πάνω από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρωστούν 4,5 δισ. ευρώ στις τράπεζες και αδυνατούν να τα εξυπηρετήσουν. Παράλληλα, μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς υπάρχει αδυναμία πρόσβασης σε νέο φθηνό δανεισμό και ταυτόχρονα εξαιτίας της κρίσης έχει μειωθεί δραματικά ο κύκλος εργασιών τους. Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα θεμελιώδη προβλήματα και να γίνει επιτυχής... επανεκκίνηση.

Η εφαρμογή μέτρων, όπως η χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ιδίως για την καινοτομία, η μείωση του κόστους δανεισμού μέσω της επιδότησης του επιτοκίου για συνεπείς επιχειρήσεις με αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε συνδυασμό με την προωθούμενη ρύθμιση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων, θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την επιχειρηματικότητα. Έτσι, ο βρόχος των δανειακών υποχρεώσεων θα χαλαρώσει σε βαθμό που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να προωθήσουν επενδυτικά σχέδια, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση και εν συνεχεία την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Τα σχέδια αυτά πρέπει να εκπονηθούν με εξαντλητικό διάλογο ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς και με καλό σχεδιασμό, ώστε οι τελικές ρυθμίσεις να είναι και άμεσα εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές.