09 Σεπτεμβρίου, 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Nεκρός εντοπίστηκε το πρωί της Τρίτης ερασιτέχνης ψαράς, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί νωρίτερα στην περιοχή του Μονοναύτη στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου. Την πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει μέσα σε λίγους μήνες να εντοπίσει το 50% της φοροδιαφυγής διατύπωσε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος Γιάννης Μηλιός. Ως παράδειγμα έφερε το λαθρεμπόριο πετρελαίου. «Δεν πρέπει να αμφισβητηθεί η ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ» επισήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ άφησε αιχμές για έλλειψη διαλόγου στους κόλπους τoυ κόμματος. Η ίδια τάχθηκε υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν οι 180 βουλευτές για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κρήτη για τον εντοπισμό μιας 51χρονης γερμανίδας. Όπως μετέδωσε το Cretalive, η γυναίκα διέμενε προσωρινά στην περιοχή της Κάτω Ζάκρου στη Σητεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έφυγε από το σπίτι της αφήνοντας πίσω ένα σημείωμα, διαβατήριο και κινητό τηλέφωνο. Μετά την αθωωτική για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων απόφαση του δικαστηρίου της Πάτρας για τον επιχειρηματία και τους επιστάτες του, που πυροβόλησαν τους εργάτες γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, η εισαγγελέας Αμαλιάδας με απόφασή της, την Δευτέρα, αρχειοθέτησε και τη μήνυση 120 μεταναστών που κατατέθηκε εις βάρος του εν λόγω παραγωγού. 

Κόσμος: Μια πρώτη εικόνα για το τι προκάλεσε την συντριβή του Boeing στην ανατολική Ουκρανία δόθηκε με την παρουσίαση της προκαταρκτικής έκθεσης. Χωρίς να καταλογίζεται ευθύνη σε συγκεκριμένη πλευρά, οι ολλανδοί ειδικοί αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ανθρώπινου λάθους ή τεχνικού προβλήματος, αντίθετα φαίνεται να χτυπήθηκε από πύραυλο («αντικείμενα υψηλής ενέργειας και ταχύτητας»). H απειλή των τζιχαντιστών ήταν το κύριο θέμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Μπαράκ Ομπάμα με τον νέο πρωθυπουργό του Ιράκ Χαϊντέρ αλ Αμπάντι. 

Το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ιράκ χαιρετίζει η διεθνής κοινότητα διά του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών με την ελπίδα ότι το νέο σχήμα θα καταφέρει να ενώσει την πολύπαθη χώρα. Στήθος με στήθος μάχονται οι δύο αντίπαλες παρατάξεις στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας μόλις 9 ημέρες πριν την κάλπη. Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι οπαδοί της ανεξαρτησίας κινούνται στο 38%, έναντι 39% που δηλώνουν ότι προτιμούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αναποφάσιστοι κινούνται σε υψηλά επίπεδα και φτάνουν το 23%. Τουλάχιστον 14 τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός ισχυρής έκρηξης σε ένα σταθμό του μετρό στο Σαντιάγο της Χιλής. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε την έκρηξη «πράξη τρομοκρατίας».

Είναι μια πράξη που έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τρομοκρατικής επίθεσης, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου, Άλβαρο Ελισάντε. Να εγκρίνει την επιχορήγηση ενός ταμείου κατά της τρομοκρατίας ζήτησε από το Κογκρέσο ο Μπαράκ Ομπάμα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η πρωτοβουλία αυτή είναι η βασική συνιστώσα του σχεδίου για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που θα παρουσιάσει ο αμερικανός πρόεδρος την Τετάρτη. 

Οικονομία: Την έκπτωση της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (ΝΕΛ Α.Ε.) και της θυγατρικής της, Sea Link Ferries, από συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Αύξηση προσλήψεων αναμένεται στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2014 σε οκτώ από τους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας που εξετάζει η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης.  

Την προειδοποίηση ότι ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με μια γενικευμένη κρίση απασχόλησης που απειλεί τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης, απεύθυνε σήμερα Τρίτη η Παγκόσμια Τράπεζα. Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας αναφέρει πως περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι στις χώρες της G20. 

Αθλητισμός: Μετανιωμένος για τη στάση που κράτησε το καλοκαίρι εμφανίζεται,  ο Μεχντί Αμπέντ. Με ένα εξαιρετικό γκολ του άσου του ΠΑΟΚ, Ρόμπερτ Μακ, η Σλοβακία πέτυχε σπουδαία νίκη 1-0 επί της Ουκρανίας στο Κίεβο, στην πρεμιέρα των προκριματικών του EURO 2016 (3ος όμιλος). 

Επίσης, η Ισπανία μετά το «παπατράκ» του Μουντιάλ, ξεκίνησε με το εντυπωσιακό 5-1 επί της ΠΓΔΜ με το νέο «προϊόν» της Μπαρτσελόνα, τον 19χρονο Μουνίρ Ελ Χαντάντι, να πραγματοποιεί ντεμπούτο μία εβδομάδα μετά τα 19α γενέθλιά του. Άριστη πρεμιέρα και για την Αγγλία (5ος όμιλος), καθώς τα «Τρία Λιοντάρια» πέρασαν από τη Βασιλεία με νίκη 2-0 επί της Ελβετίας, με σκόρερ το νέο στράικερ της Αρσεναλ, Ντάνι Γουέλμπεκ.  

Με στόχο τη νίκη, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να την οδηγήσει στα μπαράζ πρόκρισης, θα υποδεχθεί η Εθνική Ελπίδων την Πολωνία το απόγευμα της Τρίτης (19:30) στην Κατερίνη, στο πλαίσιο της 8ης και τελευταίας αγωνιστικής στον 7ο προκριματικό όμιλο του Euro 2015.

 
  ΓΕΓΟΝΟΤΑ (9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

413 π.χ: O αθηναϊκός στόλος γνωρίζει την καταστροφή στη Σικελία, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.

1926:Αιματηρό κίνημα Κονδύλη, με περίπου 300 νεκρούς και τραυματίες στην Αθήνα

1941:Ιδρύεται ο ΕΔΕΣ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Στρατός) από τον Ναπολέοντα Ζέρβα για την αντίσταση κατά της γερμανικής κατοχής.

1947:Κάνει την εμφάνισή του ο πρώτος ιός των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στον υπολογιστή Mark II ΤΟΥ Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

1971: Ένα χρόνο μετά τη διάλυση των Beetles, ο Τζον Λένον ηχογραφεί το imagine. 

Διαβάστε επίσης την Ομιλία  του Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρη Κουτσούμπα στην ΔΕΘ. εδώ……








9/9/2014 - «ΤΙΜΩΡΟΥΝ» ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ. «ΕΙΝΑΙ ΑΣΕΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑ» ΔΗΛΩΣΕ!

 

Αφού της στέρησαν τον τόπο της και το σπίτι της στην Κερύνεια, τώρα οι Τούρκοι έρχονται να «πληγώσουν» για μία ακόμη φορά την Τιτίνα Λοϊζίδου, την πρώτη Κύπρια η οποία κέρδισε προσφυγή κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με μία ακόμα πρόκλησή τους προτίθενται να μετατρέψουν την οικία της σε... ταβέρνα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Havadis».  

Η είδηση προκάλεσε σοκ στην ίδια, αφού, όπως είπε, το σπίτι ανήκε στον παππού της, γιατρό της πόλης, και η ενέργεια αυτή «αποτελεί ασέβεια όχι μόνο προς την οικογένειά της, αλλά και προς την ιστορία της Κερύνειας». Ως «ιδιοκτήτης» του σπιτιού φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να είναι κάποιος Ισμαήλ, με τον ενοικιαστή του σπιτιού Κεμάλ Χιφτζίογλου να δηλώνει στην εφημερίδα: «Το σπίτι δεν το έχουμε νοικιάσει από την Τιτίνα Λοϊζίδου. Το έχουμε νοικιάσει από τον κύριο Ισμαήλ και θα αρχίσουμε άμεσα τις εργασίες, ώστε να το μετατρέψουμε σε ταβέρνα».

Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, όπως είπε, αναμένει απάντηση στην αίτηση που έχει κάνει για δάνειο ύψους 4.000.000 στερλινών, ενώ τόνισε ότι «δεν ξέρω αν έχει δικαίωμα να επιστρέψει πίσω η Λοϊζίδου», η οποία να σημειωθεί ότι έχει να επισκεφθεί το σπίτι της από το 2003. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 1998 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε την Τουρκία να καταβάλει στην κυρία Λοϊζίδου συγκεκριμένο ποσόν ως αποζημίωση, καθώς και για δικαστικά και άλλα έξοδα.

Επειτα από πενταετή καθυστέρηση και παρά την υιοθέτηση τεσσάρων Ενδιάμεσων Ψηφισμάτων που καταδίκαζαν την Τουρκία για την άρνησή της να συμμορφωθεί, τελικά, στις 2 Δεκεμβρίου 2003 η δικαστική απόφαση εφαρμόστηκε. Με την εξέλιξη αυτή ουσιαστικά η Τουρκία αποδέχεται την ευθύνη της για τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των Ελληνοκυπρίων, που είναι αποτέλεσμα της εισβολής και κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.


 

ΤΟΣΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΑΣ... ΔΕΚΑΡΑΣ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ!

 

Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν! Τόσος θόρυβος έγινε για την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και τελικά «άνθρακες ο θησαυρός». Το μόνο συγκεκριμένο πράγμα που εξήγγειλε ήταν ότι θα υπάρξει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά 30%. Τι σημαίνει αυτό, το εξηγεί με ανακοίνωσή του ο πλέον αρμόδιος φορέας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ): «Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 30%, όταν το 2012 αυξήθηκε 450%, μεταφράζεται σε μείωση των τιμών λιανικής κατά 7-10 λεπτά το λίτρο»! Τόσος ντόρος για μια δεκάρα μείωση στο λίτρο, το οποίο θα κοστίζει γύρω στο 1,30 ευρώ!  

Μιλάμε δηλαδή για μια έκπτωση στην τιμή αγοράς του απρόσιτου πλέον για πολλούς Ελληνες πετρελαίου θέρμανσης γύρω στο... 6% με 8%! Σωθήκαμε! Για να είμαστε σχολαστικά ακριβείς, να πούμε ότι η τιμή του λίτρου του πετρελαίου θέρμανσης τον Απρίλιο του 2014, όταν έληξε η περίοδος διάθεσής του, ήταν 1,26 ευρώ το λίτρο, ενώ τον Οκτώβριο του 2013, όταν άρχισε η προηγούμενη χειμερινή περίοδος, η τιμή του λίτρου ξεκίνησε με 1,28 ευρώ. Πέρα από αυτή την εξαγγελία της δεκάρας, απολύτως τίποτα άλλο συγκεκριμένο δεν εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Γενικά και αόριστα, χωρίς χρονικό προσδιορισμό, μίλησε για φοροελαφρύνσεις απροσδιόριστων ποσοστών, κάποτε στο μέλλον.

Από πολιτική σκοπιά, αυτό που είχε αξία στον λόγο του, ήταν η εκδήλωση του πανικού του μπροστά στο ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης να συγκεντρώσει 180 ψήφους βουλευτών υπέρ του προσώπου που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Για σκεφτείτε, λοιπόν... να μπούμε στην περιπέτεια πρόωρων εκλογών, δηλαδή σε νέο κίνδυνο αστάθειας και ακυβερνησίας και βεβαίως σε νέες προστριβές με τους εταίρους μας» είπε επί λέξει και πρόσθεσε:

«Το λέω όπως το αισθάνομαι: θα ήταν μια πολιτική αυτοκτονία!». Συμφωνούμε απολύτως ότι θα συνιστούσε όντως «πολιτική αυτοκτονία» η με δική της πρωτοβουλία προκήρυξη πρόωρων εκλογών, για τον απλούστατο λόγο ότι μέσα στο υφιστάμενο πολιτικό κλίμα είναι μηδαμινές οι πιθανότητες της ΝΔ να αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα, που δίνει 50 έδρες επιπλέον των όσων αναλογούν στο πρώτο κόμμα, πρόωρες εκλογές σημαίνουν απομάκρυνση του Αντώνη Σαμαρά από το πρωθυπουργικό αξίωμα! Θα ήταν τρελός ο πρωθυπουργός να προκηρύξει πρόωρες εκλογές με στόχο να χάσει την πρωθυπουργική εξουσία!

Κάτι τέτοιο θα ήταν όντως «πολιτική αυτοκτονία» εκ μέρους του. Δεν ξέρουμε αν το έκανε επίτηδες, αλλά με έμμεσο τρόπο ομολογεί και ο ίδιος πως εκτιμά ότι θα χάσει τις πρόωρες εκλογές, αν αυτές λάβουν χώρα. Ας ξαναδούμε πιο προσεκτικά τι ακριβώς είπε: «Για σκεφτείτε... να μπούμε στην περιπέτεια πρόωρων εκλογών, δηλαδή σε νέο κίνδυνο αστάθειας και ακυβερνησίας και βεβαίως σε νέες προστριβές με τους εταίρους μας». Ο πρωθυπουργός εξισώνει την «περιπέτεια πρόωρων εκλογών» με τον «νέο κίνδυνο αστάθειας και ακυβερνησίας». Αν δηλαδή νικούσε στις εκλογές αυτές η ΝΔ, αυτό θα σήμαινε κατά τον Αντώνη Σαμαρά «αστάθεια» και «ακυβερνησία» και «νέες προστριβές με τους εταίρους μας»; 

Προφανώς, όχι! Η αστάθεια, η ακυβερνησία, οι προστριβές και όλα αυτά τα κακά θα είναι επακόλουθο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως! Ακριβώς γι' αυτό ισχυριζόμαστε πως ακόμη και ο πρωθυπουργός ομολόγησε έμμεσα ότι εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει, αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Και βεβαίως, αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα που περνούν από το χέρι της -κυριολεκτικά τα πάντα!- για να μη λάβουν χώρα βουλευτικές εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες. Πολύ δύσκολα όμως θα κατορθώσει να πειθαναγκάσει τουλάχιστον 26 βουλευτές από τους ανεξάρτητους, τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ να ψηφίσουν τον Πρόεδρο Δημοκρατίας που θα επιλέξει ο Αντώνης Σαμαράς για να σώσει το κεφάλι του και να παραμείνει πρωθυπουργός. Ιδωμεν...


 

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ...

 

Υποτίθεται ότι έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης, μετά την πλήρη αποδόμηση της κομματοκρατίας και τη διαρκή καχυποψία και απαρέσκεια των πολιτών για τους πολιτικούς, θα περίμενε κανείς ότι θα είχαν αντιληφθεί επιτέλους ότι πρέπει να μπει ένα φρένο στις αμαρτίες του παρελθόντος. Δυστυχώς όμως η λογική του βολέματος των κομματικών καρεκλοκένταυρων και των κάθε λογής κολλητών ζει και βασιλεύει...Παρά την αποδοκιμασία της κοινής γνώμης, παρά την κριτική από τον Τύπο, οι πρακτικές της αναξιοκρατίας και της τακτοποίησης των ημετέρων σε ένα αναποτελεσματικό και ταλαίπωρο Δημόσιο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Σε όποια δημόσια υπηρεσία, σε όποιον οργανισμό κι αν κοιτάξεις, θα διαπιστώσεις ότι είτε σε θέσεις ευθύνης είτε σε θέσεις συμβούλων και συμβουλίων κυριαρχούν πρόσωπα που προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα, αποτυχημένους πρώην βουλευτές, την παρέα των υπουργών, τον τόπο όπου εκλέγονται και πάει λέγοντας.

Την ώρα που χιλιάδες νέοι είναι στην ανεργία, εκατοντάδες επιστήμονες με γνώσεις και εμπειρία φεύγουν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν την τύχη τους, κάποιοι επιμένουν να ανακυκλώνουν τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα που το μόνο προσόν τους είναι η εμπειρία στους κομματικούς διαδρόμους ή να επαναφέρουν στο προσκήνιο συνταξιούχους που προφανώς διακρίθηκαν για τις στενές σχέσεις τους με την εκάστοτε εξουσία. Ο βολέψας του βολέψαντος... Η περιβόητη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο εξαντλείται στον Παπουτσή, τον Παπαθανασίου, τον Ζαγορίτη προχθές και ένα πλήθος άγνωστων για το έργο τους αποτυχημένων βουλευτών και μόνιμων υποψηφίων που εξασφαλίζουν μισθούς και επιδόματα από το κράτος - λάφυρο...

Ακόμα και ο κ. Στουρνάρας που μέχρι προχθές έδινε μάχες για περικοπές και εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, φαίνεται ότι μπήκε στον πειρασμό να εξασφαλίσει μια θεσούλα για έναν αστέρα της καραμανλικής διακυβέρνησης, τον κ. Χατζηεμμανουήλ, αλλά και τη μέχρι χθες υποδιοικήτρια της τράπεζας κυρία Λουρή, που προφανώς δεν μπόρεσε να εξαντλήσει σε πέντε χρόνια το έργο της... Ελεος πια, κύριοι της εξουσίας. Αν δεν αντιλαμβάνεστε τις ευθύνες σας, αντιληφθείτε όσο είναι καιρός ότι ο κόσμος, οι πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους με αυτές τις συμπεριφορές, με αυτές τις πρακτικές.