02 Σεπτεμβρίου, 2014

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

 
Στρατιώτες γονατιστοί σε βεβηλωμένο Ιερό

Το θρησκευτικό συναίσθημα ισχυρό στην Συρία: Δεν υπάρχουν λόγια για να καταγράψουν την βεβήλωση των Εκκλησιών στην Μααλούλα, από φανατικούς τζιχαντιστές οι οποίοι έβγαλαν μέχρι και τα μάτια από Αγίους. Στη φωτογραφία στρατιώτες του Συριακού στρατού προσεύχονται σε μια εκκλησία ενώπιον του βεβηλωμένου ιερού.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014, στην πρώτη Συνεδρία της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 158ης Συνοδικής Περιόδου.

Στην αρχή τελέσθηκε η ειδική Ιερά Ακολουθία επί τη ενάρξει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου και στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, καλωσόρισε τα νέα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ευχήθηκε ευόδωση των εργασιών της Συνόδου σε πνεύμα αγάπης και συνεργασίας και ομίλησε για την ενότητα του Σώματος της Ιεράς Συνόδου, η οποία πρέπει να σταθεί στα προβλήματα του Λαού και να δώσει την μαρτυρία Της.

Μετά τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Συνέδρων αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, για όσα εποικοδομητικά είπε, ανέφερε ότι σε μία περίοδο πλήθους προβλημάτων για την Πατρίδα, πρέπει να γίνει μία βαθιά μελέτη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Λαός.  

Επίσης επισήμανε την ανάγκη στελέχωσης των Ιερών Μητροπόλεων με Κληρικούς και προσέθεσε ότι η οικονομική στήριξη είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση του ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας.Μετά την επικύρωση των Πρακτικών της Εξουσιοδοτήσεως από της λήξεως της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας».

Στη συνέχεια διορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι – Μέλη των Συνοδικών Επιτροπών κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νόμου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια Αποστολικής Διακονίας, Εφορευτικής Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης, έγινε η συγκρότηση του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Ειδικότερα, ως Συνοδικοί Σύνδεσμοι των Συνοδικών Επιτροπών, διορίσθηκαν:

-Στήν Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδων.

-Στήν Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Νικόλαος.

-Στήν Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος.

-Στήν Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

-Στήν Συνοδική Επιτροπή επί του Μοναχικού Βίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος.

-Στήν Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

-Στήν Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος

-Στήν Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως Εφημεριακού Κλήρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος.

-Στήν Συνοδική Επιτροπή Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.

-Στήν Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας.

-Στήν Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος.

-Στήν Συνοδική Επιτροπή επί των Οικονομικών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ.

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ορίσθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.
 
Κατόπιν, αναγνώσθηκε ο Κανονισμός Εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Εν συνεχεία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνου εκ της Ιεράς Μητροπόλεως αυτού, η οποία υπεβλήθη στην Ιερά Σύνοδο σήμερα. Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας θα ορισθή μετά την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.   

Η Εκκλησία της Ελλάδος απευθύνει και εκφράζει τον έπαινό Της προς τον Σεβασμιώτατο κ. Κωνσταντίνο για την μακρά διακονία του στην Εκκλησία. Επίσης αποφάσισε να δοθεί εντολή στον διάδοχό του να αναλάβει τον πολιό Ιεράρχη και να τον περιθάλψει με φροντίδα και στοργή.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παράσχη την ευλογία Της και να θέσει υπό την αιγίδα Της το καλλιτεχνικό δρώμενο με θέμα «Κύριλλος και Μεθόδιος, οι Φωτιστές των Σλάβων». Το καλλιτεχνικό αυτό έργο διοργανώνεται με την πνευματική αρωγή και συμπαράσταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε τους Συνοδικούς Αρχιερείς για την επικείμενη Ειρηνική Επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννου στην Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 24 έως 27 Οκτωβρίου 2014.
Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

 

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

Την παραίτησή του κατέθεσε σήμερα στην Ιερά Σύνοδο ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνος. Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει την αποστολή επιτροπής στον κ Κων/νο, προκειμένου να βεβαιώσει το κατα πόσο δύναται να διοικεί την Μητρόπολή του.

Ο Μητροπολίτης  όμως θέλησε να αποφύγει αυτή τη διαδικασία και προτίμησε εθελουσία έξοδο. Αντίστοιχη κίνηση είχε κάνει και ο μητροπολίτης πρώην Φωκίδος κ. Αθηναγόρας. Αναμένεται σήμερα από την Δ.Ι.Σ.  η τοποθέτηση του Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως μέχρι τον Οκτώβριο. 


2/9/2014 - ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΡΩΣΙΑΣ – ΣΤΑ ΔΥΟ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Ο πόλεμος, το αίμα και το μίσος στην ανατολική Ουκρανία οδηγούν αναπόφευκτα στη διχοτόμηση της χώρας που ξέραμε ως Ουκρανία και στη δημιουργία ενός νέου κράτους, της Νέας Ρωσίας. Το θέμα φαίνεται να έχει δρομολογηθεί, αλλιώς το «συστημικό» Forbes δεν θα το έθιγε. Ο χάρτης μάλιστα που κυκλοφορεί με ταχύτητα φωτός στο διαδίκτυο δείχνει και τα εδάφη που διεκδικούν οι ρωσικής καταγωγής πληθυσμοί.

Και η ιστορική αλήθεια είναι, ότι αυτά τα εδάφη είναι ρωσικά, όπως ρωσικό είναι και το ίδιο το Κίεβο, η πρώτη πρωτεύουσα των Ρώσων. Η Μέρκελ κατάφερε να τα κάνει μπάχαλο στην Ουκρανία, ώρα να φεύγει από τη μέση, πριν προκαλέσει αυτή η πρώην ανατολικοευρωπαία Πρώσα και οι σύμμαχοί της από τις βαλτικές χώρες νέο παγκόσμιο πόλεμο. Δώστε στη Ρωσία αυτό που της ανήκει, για να μην φτάσουν για μια ακόμη φορά τα ρωσικά τανκς στους δρόμους του Βερολίνου…

«Ίσως υπάρχει μια λύση για το ζήτημα της Ουκρανίας, χωρίς να χρειαστεί μια στρατιωτική εμπλοκή και χωρίς την περαιτέρω επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Να «δώσουμε» την ανατολική Ουκρανία στην Ρωσία, όπως την Κριμαία, και έτσι γρήγορα το υπόλοιπο κομμάτι της Ουκρανίας να μπει στην Ευρώπη, υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές» σημειώνει στο άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση του Forbes o Μαρσέλ Μίχελσον.

Το άρθρο αυτό σε ένα κορυφαίο πλην καθεστωτικό μέσο ενημέρωσης Δύσης στην Ουκρανία αποκτά ιδιαίτερη αξία αφού εκφράζει ένα κομμάτι της αμερικανικής πολιτικής σκηνής που δεν θέλει περαιτέρω εμπλοκή στην Ουκρανία, ούτε θεωρεί ότι η Ουκρανία είναι το μείζον θέμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Όπως σημειώνει στο άρθρο του ο Μίχελσον υπάρχει απροθυμία στις δυτικές χώρες να εμπλακούν σε ένα πόλεμο στην Ουκρανία ενώ την ίδια ώρα θα χρειαστεί να περάσει πολύς χρόνος για να αρχίσουν να πλήττουν την ρωσική οικονομία οι κυρώσεις της Δύσης.

Παράλληλα το εμπάργκο της Ρωσίας είναι βέβαιο ότι θα πλήξει τον εξαγωγικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προξενώντας μεγάλο πλήγμα τόσο στην ανεργία όσο και συνολικά στην οικονομία της Ευρώπης. Όλο και περισσότεροι αναλυτές, σημειώνει ο Μίχελσον, ότι προτείνουν να «παγώσει» η αντιπαράθεση στην Ουκρανία, με την Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία να ελέγχονται από τους Ρώσους και την υπόλοιπη Ουκρανία να είναι στην αγκαλιά της Ευρώπης.

Ο Ούρλιχ Σπεκ από το Carnegie Europe που ειδικεύεται στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας τονίζει ότι τα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρωσία είναι τόσο πολύ εκτεθειμένα που καμία Ευρώπη και καμία Αμερική δεν μπορεί να τα προστατεύσει. Όμως ο Ούρλιχ Σπεκ σημειώνει και κάτι πιο σημαντικό. Κατηγορεί την Άνγκελα Μέρκελ ότι απέτυχε να πείσει τον Πούτιν να κάνει πίσω στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι λειτουργούσε εν λευκώ στο όνομα όλης της Δύσης.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Με σκληρά λόγια μίλησαν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το όσα έγιναν την Τρίτη στο Ζάππειο. Ο γραμματέας της ΚΟ Παναγιώτης Ρήγας έκανε λόγο για «κλάκα ανεγκέφαλων, UFO και κομματικό τζιχάντ», ενώ Μιχάλης Κασσής αρκέστηκε να δηλώσει: «Δεν λέω τίποτα για τον άνθρωπο που διέλυσε το ΠΑΣΟΚ». Την επαναφορά του αγροτικού για όλους τους νέους γιατρούς προωθεί το υπουργείο Υγείας. Η υπηρεσία υπαίθρου θα είναι υποχρεωτική για διάστημα ενός έτους σε μονάδες της περιφέρειας και θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη ειδικότητας.

Tον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο, πρότεινε για την Προεδρία ο τέως  υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι αυτή η πρόταση γίνεται με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια εθνική στρατηγική. Τα όσα διαδραματίστηκαν στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ κατέδειξαν το αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στον νυν και τον τέως πρόεδρο. Ο Γ.Παπανδρέου δήλωσε ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε προοδευτική πρωτοβουλία, ακόμα και εκτός ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Ευ.Βενιζέλος, προανήγγειλε απάντηση στα όσα έγιναν την Τετάρτη.

Στη διάσωση και περισυλλογή 42 συνολικά μεταναστών από περιοχές του Αγαθονησίου και της Κω, προχώρησαν τις πρωινές ώρες στελέχη του λιμενικού σώματος. Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ.Βαρβιτσιώτης, θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη για την αυξημένη πίεση των μεταναστευτικών ροών από τα θαλάσσια σύνορα.

Κόσμος:Στοιχεία για συστηματική εκστρατεία εξόντωσης εθνικών αλλά και θρησκευτικών μειονοτήτων στο βόρειο Ιράκ από τους τζιχαντιστές έχει η Διεθνή Αμνηστία, όπως υποστηρίζει βάσει μαρτυριών που συνέλεξε από τις φλεγόμενες ζώνες. Παράλληλα, ο ΟΗΕ αποφάσισε την σύσταση αποστολής που θα ερευνήσει τις ωμότητες που διαπράττουν οι ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους».

Με φόντο την προέλασή τους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, και τις κατηγορίες του Κιέβου πως έχουν ανοικτή στήριξη από τη Ρωσία, οι φιλορώσοι ένοπλοι στα ανατολικά της χώρας «μαλάκωσαν» στις συνομιλίες στο Μινσκ την απαίτησή τους για πλήρη ανεξαρτησία και προτείνουν «διευρυμένη αυτονομία», με ειδικό καθεστώς των δύο επαρχιών. Την Παρασκευή συνεχίζονται οι συνομιλίες, με αμφίβολες προοπτικές. Νέες προειδοποιήσεις της Ρωσίας αν το ΝΑΤΟ ανεβάσει την ετοιμότητά του.

Τη φωτιά στα ανατολικά της Ουκρανίας συνοδεύουν οι υψηλοί ρητορικοί τόνοι των κυβέρνησων από κάθε μέρος του κόσμου: Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα πως φέρνει «μεγάλο πόλεμο», προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας, ενώ μέχρι κι η Βενεζουέλα καλεί να μην επιδιωχθεί πόλεμος με τη Ρωσία ενώ ο Φιντέλ Κάστρο βλέπει «φωνές στο ΝΑΤΟ να μιλούν όπως τα SS». Η εμπρηστική αναφορά Πούτιν περί κατάληψης του Κίεβου σε δύο εβδομάδες «μεταφέρθηκε εκτός πλαισίου», λέει το Κρεμλίνο.

Με διαφορετικούς κανόνες διεξήχθη η δεύτερη τηλεμαχία στην Βραζιλία εν όψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Οκτωβρίου. Ο ένας υποψήφιος μπορούσε να απευθύνει ερωτήσεις στον άλλον και ασφαλώς η πρόεδρος Ρουσέφ δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στο «αστέρι» της εκστρατείας, Μαρίνα Σίλβα. Σε στρατιωτική επιχείρηση στη Σομαλία κατά των ισλαμιστών της οργάνωσης αλ-Σαμπάαμπ προχώρησαν οι αμερικανικές δυνάμεις τη Δευτέρα όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι.

Οικονομία: Χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο για τη διάσωση της προβληματικής Corporate Commercial Bank (CCB) εμφανίζονται οι βασικοί της μέτοχοι, ο Τσβέταν Βασίλεφ και το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Ομάν. Οι κύριοι μέτοχοι της CCB υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους για τη διάσωση της τράπεζας, ωστόσο, δεν κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, παρά το γεγονός ότι, έληξε η προθεσμία υποβολής τέτοιων, η οποία είχε τεθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ελληνική κεφαλαιαγορά να εναρμονίζεται με το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος είναι ο βασικός στόχος της ελληνικής αποστολής στις νέες διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα στο Παρίσι με την Τρόικα. Κατά πόσον όμως είναι ρεαλιστικός ο στόχος αυτός;

Αθλητισμός:Νέο ρεκόρ, προσπερνώντας το προηγούμενο... δικό τους, έκαναν οι ομάδες της Premier League αυτό το καλοκαίρι! Συγκεκριμένα οι σύλλογοι της Αγγλίας ξόδεψαν κάτι παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την καλοκαιρινή ενίσχυση τους, όταν το περσινό ρεκόρ ήταν 759 εκατομμύρια.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ανακοίνωσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την απόκτηση του Ρανταμέλ Φαλκάο, δανεικού για ένα χρόνο. Η Γιουνάιτεντ συμφώνησε να καταβάλλει 15 εκατ. ευρώ στη Μονακό για ν' αποκτήσει για ένα χρόνο τα δικαιώματα του 28χρονου άσου και στο τέλος της σεζόν θα μπορεί ν' αγοράσει τα δικαιώματα του με ποσό περίπου στα 60 εκατ. ευρώ.

Με «χρυσό» σκόρερ τον Νικολιά στο 86ο λεπτό, ο Ολυμπιακός Βόλου νίκησε 1-0 τη Λάρισα στο Αλκαζάρ, στο πρώτο ματς του α΄ γύρου του κυπέλλου Ελλάδας. Έτσι, οι Βολιώτες πραγματοποίησαν ονειρεμένο ξεκίνημα στη σεζόν και παράλληλα βύθισαν στη θλίψη τους περισσότερους από 12.000 οπαδούς της ΑΕΛ, που γέμισαν στο Αλκαζάρ.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)
31 π.X. Διεξάγεται η Ναυμαχία στο Άκτιο, μεταξύ του Οκταβιανού και της συμμαχίας Μάρκου Αντώνιου-Κλεοπάτρας.
490 π.X. Οι Πέρσες εισβάλουν στην Ελλάδα.
1829:Υπογράφεται η συνθήκη της Αδριανούπολης, βάσει της οποίας η Πύλη αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
1866:Ξεσπάει εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Κρητική επανάσταση.
1945:Με την παράδοση της Ιαπωνίας λήγει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1901:Γεννιέται ο ποιητής Αντρέας Εμπειρίκος
1964:Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Κιάνου Ριβς
1968:Γεννιέται η Σάλμα Χάγιεκ

ΘΑΝΑΤΟΙ
1877:Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ναύαρχος, ηγετική μορφή του 1821
1984:Πεθαίνει ο Έλληνας ηθοποιός Μάνος Κατράκης