01 Σεπτεμβρίου, 2014

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ


1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΤΟΥ

 

  «Απέσταλκέ με… κηρύξαι ενιαυτόν Κυρίου δεκτόν» 

Ο χρόνος σε φάση ευλογίας: Η Εκκλησία μέσα από τη σοφία της ξεδιπλώνει μπροστά μας τις πιο ευλογημένες προοπτικές, προκειμένου να επιτυγχάνεται μια αρμονική συνύπαρξη της ζωής μας με τον ανώτερο προορισμό στον οποίο μάς έταξε η αγάπη του Θεού.  Σήμερα, λοιπόν, η μητέρα μας Εκκλησία μάς ξανοίγει στους ορίζοντες του καινούργιου, οι οποίοι παραπέμπουν σε ανεπανάληπτες ευκαιρίες για να επανατοποθετήσουμε τον εαυτό μας με μεγαλύτερη αξιοπιστία και σιγουριά στις σταθερές της αιωνιότητας. Να επιτρέψουμε δηλαδή σ’ αυτόν να βιώνει τον χρόνο, όχι βέβαια στον εφιάλτη της ανασφάλειας της φθοράς και του θανάτου – στοιχεία που ζώνουν από παντού στην καθημερινή μας ζωή- αλλά ως εμπειρία και πρόγευση του αιωνίου, δηλαδή της παρουσίας του Θεού σε κάθε στιγμή  και σε κάθε μας βήμα. 

Το νόημα της ημέρας εστιάζεται στην υψηλή πρόσκληση που μάς απευθύνει η Εκκλησία να βιώσουμε τον χρόνο στην προοπτική και την αιώνια αξία του καινούργιου. Εορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου ως αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή του νέου εκκλησιαστικού έτους, όπως καθιερώθηκε εδώ και πολλούς αιώνες. Η σημασία της Ινδίκτου, όπως αυτή πέρασε και στα ρωμαϊκά χρόνια, συνίστατο στην απαρχή του νέου έτους από άποψης χρόνου.  Οι Ρωμαίοι προσδιόριζαν το νέο χρόνο και τον συνέδεαν με γεωργικές δραστηριότητες και ειδικότερα με τη σπορά. Ο ενιαυτός είναι δανεισμένος  από το ομηρικό ρήμα «ενιαύω», που σημαίνει αναπαύομαι, ξεκουράζομαι. Στην Παλαιά Διαθήκη και ειδικότερα στο Λευιτικό, εντοπίζεται διάταξη, η οποία χαρακτηρίζει άγιο κάθε «ιωβηλαίο»  έτος, δηλαδή το πεντηκοστό έτος που έρχεται ως επιστέγασμα επτά εβδομάδων ετών. Η είσοδος του αγίου έτους σημαινόταν με σάλπιγγες και προσελάμβανε ένα χαρούμενο και ευφρόσυνο χαρακτήρα. 

Κάθε 50 χρόνια με σκοπό την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής απελευθερώνονταν οι Εβραίοι δούλοι, χαρίζονταν δυσβάστακτα χρέη και επίσης τα διάφορα προϊόντα δεν συγκεντρώνονταν πλέον στις αποθήκες των μεγαλοϊδιοκτητών, αλλά είχε πρόσβαση σ’ αυτά όλος ο κόσμος και κυρίως οι πτωχοί άνθρωποι. 

Ποιοτικό περιεχόμενο:Πώς όμως συνδέονται τα γεγονότα με τον Χριστό και την Εκκλησία;  Ένας πρώτος συσχετισμός εξακριβώνεται αν καταφύγει κάποιος στα Προφητικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης.  Ο προφήτης Ησαϊας αναφέρει για το Μεσσία: «Πνεύμα Κυρίου επ’ εμέ, ού ένεκεν έχρισέ με, ευαγγελίσασθαι πτωχοίς απέσταλκέ με…κηρύξαι ενιαυτόν Κυρίου δεκτόν». Σύμφωνα με τους προφητικούς αυτούς λόγους, ο «ενιαυτός του Κυρίου» αποβλέπει όχι μόνο στην τακτοποίηση υλικών αγαθών και βιοτικών μεριμνών αλλά στην πνευματική ανύψωση του ανθρώπου. Την ένταξή του δηλαδή στην προοπτική της αιωνιότητας. Σε μια τροχιά που ο χρόνος παύει πλέον να κυλά μέσα στην τραγικότητα και τον εφιάλτη της φθοράς και του θανάτου, αλλά αναδεικνύεται ως ροή ευκαιριών για ν’ ανυψωθεί υπαρξιακά ο άνθρωπος και ν’ αναπαύεται αιωνίως στις αγκάλες της αγάπης του Θεού. 

Τότε ο καινούργιος χρόνος κηρυσσόταν ως έτος αφέσεως των χρεών και άλλων συναφών υποχρεώσεων. Απελευθερώνονταν οι άνθρωποι από δυσβάστακτα βάρη και χρέη που τους γονάτιζαν και τους οδηγούσαν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Όπως βλέπουμε δυστυχώς να συμβαίνει και σήμερα με την κρίση που μαστίζει την ανθρωπότητα, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά κυρίως σε πνευματικό επίπεδο. Ο χρόνος στον χώρο της Εκκλησίας είναι πάντα καινούργιος και αποκτά ένα βαθύτερο περιεχόμενο, πέραν από ένα ανιαρό και επιφανειακό πέρασμά του. Με την αξιοποίησή του ο άνθρωπος απελευθερώνεται τώρα από τα δεσμά της αμαρτίας και καταξιώνεται ως πρόσωπο, με την ανεκτίμητη αξία του ως εικόνα του Θεού. Γιατί ακριβώς αξιώνεται να εγκολπώνεται την αγάπη Του σε μια συναρπαστική και βαθιά υπαρκτική συνάντηση μαζί Του, το πέρασμα από τον παλιό στον καινούργιο χρόνο όταν δεν υπάρχει ο Χριστός στη ζωή του ανθρώπου, σημαίνει σκλαβιά και υποδούλωση. 

Σημαίνει μια ψυχοφθόρα βίωση των πραγμάτων. Αντίθετα, αποδοχή της αγάπης Του, συνιστά απελευθέρωση από την καταδυνάστευση της αμαρτίας,  που παραπέμπει  στη φοβερότερη μορφή δουλείας. Ο Χριστός είναι τελικά εκείνος που ελευθερώνει τον σκοτισμένο  νου του ανθρώπου και επανασυνδέει όλες τις τεθραυσμένες ψυχοσωματικές δυνάμεις του και του χαρίζει την ελευθερία στην αυθεντικότερη μορφή της. Το παλιό «ιωβηλαίο έτος» ονομάζεται τώρα «ενιαυτός Κυρίου». Δηλαδή, ο Θεός αρέσκεται στην προσφορά αγάπης σε όλους τους ανθρώπους. 

Ας αφήσουμε επομένως πρόσφορο έδαφος στην καρδιά μας για να καρποφορήσει ο «ενιαυτός του Κυρίου», με την κάθε ευλογημένη στιγμή που συνεπάγεται το πέρασμά του.

 


ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ

 

Πριν από χρόνια η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης χαρακτηριζόταν από άκρατη παροχολογία, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και φιέστες στα... πολιτιστικά κέντρα της συμπρωτεύουσας. Εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο, το «πάρτι» έχει λάβει τέλος. Τα λεφτά δεν υπάρχουν, οι πολιτικοί είναι πιο ρεαλιστές και ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να περιμένει πολλά από μια χώρα που βρίσκεται στην εντατική.

Δυστυχώς, όμως, τον πολιτικό ρεαλισμό τις τελευταίες εβδομάδες τείνει να αντικαταστήσει μια υπερβολική αισιοδοξία και ένας υπέρμετρος ενθουσιασμός που παραπέμπουν σε εποχές προ κρίσης και όχι σε μια Ελλάδα που ακόμη και σήμερα δίνει αγώνα επιβίωσης. Αφορμή για την κατάσταση αυτή στάθηκε η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για συνομιλίες εκτός Αθήνας. Αίφνης η ελληνική αποστολή εμφανίζεται να ταξιδεύει στο Παρίσι για να κατακτήσει τη Βαστίλη. Η στόχευση είναι πέρα για πέρα λανθασμένη.

Η κυβέρνηση δημιούργησε υπέρμετρες προσδοκίες σχετικά με τα αποτελέσματα των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ακόμη και δι' επίσημων χειλέων ακούστηκαν υποσχέσεις περί «εκδίωξης της τρόικας από την Αθήνα». Μαζί με τους αδικαιολόγητους λεονταρισμούς ήρθε και η υποσχεσιολογία από το παρελθόν. Καλλιεργούνται προσδοκίες στον ελληνικό λαό ότι έχουμε ήδη βγει από την κρίση, ότι τα μνημόνια έχουν «σκιστεί» και ότι η τρόικα δεν πρόκειται να επιβάλει πλέον τη δική της ατζέντα.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η ανάκτηση της αισιοδοξίας για έξοδο από την κρίση είναι το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Και είναι εύλογο να θέλει η πολιτική τάξη να εμφανίσει αποτελέσματα έπειτα από μια βαθιά ύφεση. Ωστόσο, η οικονομία πρέπει να στηρίζεται σε υγιείς βάσεις προτού αρχίσουν να δίνονται υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις και παροχές. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει προσεκτικά βήματα στο... ταγκό που θα χορέψει με την τρόικα στο Παρίσι.

Η μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο είναι ένας εφικτός στόχος και είναι εύκολο να πειστεί η τρόικα ότι πρόκειται για ένα μέτρο που δεν αποδίδει. Η μείωση στην έκτακτη εισφορά είναι επίσης μια μεγάλη πρόκληση. Ενας φόρος που επιβλήθηκε σε έκτακτες ανάγκες, αλλά «γονάτισε» τους πολίτες πρέπει να αποτελέσει την αρχή της αποκατάστασης των αδικιών. Το ίδιο ισχύει και για το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν ακόμη και όσοι δεν έχουν έσοδα στις τελευταίες χρήσεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν στο Παρίσι και ολοκληρώνονται στην Αθήνα έχοντας ένα ρεαλιστικό σχέδιο, το οποίο πρέπει να ακολουθήσει και όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος. Οποιοδήποτε «παζάρι υποσχέσεων» θα μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω και η οικονομία δεν έχει τέτοια περιθώρια. Και ας μην ξεχνούν. Το Παρίσι δεν έχει... Λευκό Πύργο και σίγουρα ο Χαρδούβελης δεν είναι ο... Μαρά της Γαλλικής Επανάστασης.

 

ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

 

Αίσιο τέλος είχαν οι διαπραγματεύσεις που έγιναν για την ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, στρατιώτες που είχαν συλληφθεί στο «εχθρικό» έδαφος επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Συγκεκριμένα, η Ουκρανία άφησε ελεύθερα τα μέλη ομάδας Ρώσων αλεξιπτωτιστών, που είχε συλλάβει, και η Ρωσία έκανε το ίδιο με 63 Ουκρανούς στρατιώτες που πέρασαν στο έδαφός της την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Το πρακτορείο RIA επικαλέστηκε τον Ρώσο υποστράτηγο Αλεξέι Ραγκόζιν, ο οποίος δήλωσε ότι οι αλεξιπτωτιστές επέστρεψαν στη χώρα τους έπειτα από «πολύ δύσκολες» διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για τα άτομα που είχε παρουσιάσει η Ουκρανία την προηγούμενη εβδομάδα, ως απόδειξη ότι ο ρωσικός στρατός πολεμά στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών. Η Ρωσία είχε απαντήσει ότι οι άνδρες πέρασαν τα σύνορα κατά λάθος.

 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Συγκέντρωση έξω από τη ΓΑΔΑ θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα της Τρίτης οι πρώην καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, σε ένδειξη συμπαράστασης σε τρεις συναδέλφούς τους που θα κληθούν να απολογηθούν για κατηγορίες που τις βαρύνουν στη διάρκεια επεισοδίων. Τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, με την οποία να ανακαλείται το Προεδρικό Διάταγμα, που επιτρέπει τις απολύσεις χωρίς αιτιολόγηση στα ΚΤΕΛ όλης της χώρας, ζητά με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. Ήδη, όπως αναφέρει, κοινοποιήθηκε η πρώτη απόλυση σε 55χρονο οδηγό των ΚΤΕΛ Μεσσηνίας. Ύστερα από τέσσερα χρόνια στον «πάγο», ανοίγουν και πάλι οι πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ώστε να λάβουν διπλή μοριοδότηση όσοι εργαστούν σε απομακρυσμένες περιοχές με υποχρέωση παραμονής εκεί για δύο χρόνια και απαγόρευση μετάθεσης ή απόσπασης. 

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη. Διπλό είναι το φετινό ραντεβού για την 40ή επέτειο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αφού το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιείται εκδήλωση με ομιλητή τον Γ.Παπανδρέου, ενώ την Τετάρτη θα γίνει η εκδήλωση στο Ζάππειο με ομιλητή τον Ευ.Βενιζέλο. Σε αυτήν θα είναι παρών ο Κώστας Σημίτης, όχι όμως και ο Γ.Παπανδρέου. Πρόταση για θεσμοθέτηση ρήτρας απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική δράση που αφορά σε θέματα ανάπτυξης, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας θα συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις που θα καταθέσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, στην πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης. 

Κόσμος:Εξοργίζει το Χονγκ Κονγκ η «οδηγία» του Πεκίνου να μην επιτρέπονται οι άμεσες υποψηφιότητες στις επόμενες εκλογές για τον ηγέτη της περιφέρειας: Η κινεζική ηγεσία αποφάσισε οι πρώτες άμεσες εκλογές για τον ηγέτη του Χονγκ Κόνγκ να γίνουν μόνο με υποψηφίους που θα έχουν εγκριθεί νωρίτερα από επιτροπή. Η απόφαση έχει βγάλει στους δρόμους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, που θεωρούν ότι το Πεκίνο κλείνει οριστικά την πόρτα σε «πλήρη δημοκρατία» στην ειδική περιοχή. Με τους φιλορώσους ενόπλους στην Ουκρανία να έχουν βάλει στο στόχαστρο τη Μαριούπολη, η Δύση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι «επιχειρήσεις» στην ανατολική Ουκρανία να στοχεύουν στη χερσαία σύνδεση της Κριμαίας με τη Ρωσία. Γερουσιαστές «γεράκια» στην Ουάσινγκτον ζητούν ακόμη και αποστολή οπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις. 

Συνομιλίες στο Μινσκ μετακύ ουκρανών και ρώσων αξιωματούχων παρουσία του ΟΑΣΕ. Σε κατανομή περίπου χιλιών στρεμμάτων κοντά σε ισραηλινό οικισμό στη Δυτική Όχθη προχωρά το Ισραήλ, προκαλώντας αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους και προβληματισμό στην Ουάσινγκτον, η οποία καλεί σε ανάκληση της απόφασης. Ομάδες κατά του εποικισμού χαρακτηρίζουν την ισραηλινή κίνηση τη μεγαλύτερη του είδους της εδώ και δεκαετίες, βλέποντας πρόθεση να επεκταθεί ως μόνιμος ο κοντινός ισραηλινός οικισμός. Στους έξι ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση του τετραώροφου κτιρίου στο προάστιο Ροσνί σου Μπουά του Παρισιού από έκρηξη που οφείλεται σε διαρροή φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις Αρχές, άλλα έντεκα άτομα τραυματίστηκαν. 

Η Γερμανία στέλνει οπλισμό αξίας περίπου 70 εκατ. ευρώ στους Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ, καθώς το Βερολίνο εντείνει τις προσπάθειές του να συμβάλει στη διεθνή πρωτοβουλία για να σταματήσει η προέλαση των τζιχαντιστών. Για το ζήτημα θα τοποθετηθεί τη Δευτέρα στην ομοσπονδιακή Βουλή η καγκελάριος Μέρκελ. 

Οικονομία:Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν οι τελικές συσκέψεις της κυβέρνησης εν όψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα στο Παρίσι, ενώ δεν αποκλείεται και συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ.Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλο. Οι επιχειρήσεις των 11 από τους 24 βιομηχανικούς κλάδους της χώρας παρήγαγαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους περισσότερα προϊόντα από όσα είχαν παράξει το πρώτο εξάμηνο του 2013. Η ανάκαμψη των κλάδων αυτών, που αντισταθμίστηκε όμως από την πτώση παραγωγής των υπόλοιπων κλάδων, φαίνεται να τροφοδοτήθηκε κατά βάση από ασθενική, έστω, βελτίωση της εσωτερικής ζήτησης, αφού κατά το ίδιο χρονικό διάστημα σημειώθηκε κάμψη των εξαγωγών σειράς βιομηχανικών προϊόντων.    

Προσκλητήριο στα πρόθυμα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συγκροτήσουν ένα πολιτικό πυρήνα ικανό να παρεμβαίνει στην παγκοσμιοποίηση απηύθυναν οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble) και Καρλ Λάμερς (Karl Lamers) με άρθρο τους στους Financial Times. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημερώσεως με το συγκεκριμένο άρθρο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ο πρώην εκπρόσωπος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής επαναφέρουν προτάσεις που είχαν διατυπώσει προ 20ετίας και συγκεκριμένα το 1994. 

Αθλητισμός:Έντονες στιγμές έζησαν την Κυριακή, Γιάννης Αναστασίου και Αγγελος Αναστασιάδης, καθώς η 2η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ, τους «χάρισε» πλούσια συναισθήματα με τις νίκες Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ, αντίχτοιχα. Συγκεκριμένα, ο «Ολλανδός» που είδε τους «πράσινους» να κερδίζουν με φουλ ανατροπή κόντρα στον Πανιώνιο και γκολ στο 91’ και το 95… ευχήθηκε να μην γίνει καρδιακός, ενώ ο Μακεδόνας κόουτς του «Δικεφάλου» γέμισε ικανοποίηση από την αγωνιστική βελτίωση της ομάδας του και ευχαρίστησε τον… Πλατανιά για τη σημερινή δουλειά του!  

 Με σπουδαία νίκη και εμφάνιση ξεκίνησε τη νέα σεζόν η Μίλαν το campionato, καθώς νίκησε με 3-1 τη Λάτσιο στο Μιλάνο. Με γκολ του Ντε Γκουζμάν στο 95' η Νάπολι πέρασε από τη Γένοβα (2-1 την Τζένοα), ενώ η Ιντερ έμεινε στο 0-0 με την Τορίνο. 

Απίστευτη ήττα γνώρισε η Ρεάλ από τη Σοδιεδά, που κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της 2-0 στο τελικό και επιβλητικό 4-2 επί της βασίλισσας! Δύο στα δύο για τη Μπαρτσελόνα στην primera division. Οι Καταλανοί δυσκολεύτηκαν στο «Μαδριγάλ» απέναντι στη Βιγιαρεάλ, αλλά τελικά επτά λεπτά πριν τη λήξη του ματς ο Σάντρο Ραμίρες βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα και χάρισε στους «μπλαουγκράνα» τη νίκη με 1-0.

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)

1919:έπειτα από ενέργειες της Ελληνικής Αρμοστείας στην Κωνσταντινούπολη, επανέρχονται στη Θράκη 130.000 πρόσφυγες.
1922:η Σμύρνη καταστρέφεται ολοσχερώς.
1923:σεισμός 7,9 Ρίχτερ συγκλονίζει την Ιαπωνία, καταστρέφοντας εντελώς τη Γιοκοχάμα και το μεγαλύτερο μέρος του Τόκιο. Τουλάχιστον 142.000 άνθρωποι σκοτώνονται και 2,5 εκατομμύρια μένουν άστεγοι.
1930:ο Έντισον πραγματοποιεί στις ΗΠΑ την πρώτη πειραματική δοκιμή ηλεκτροκίνητης επιβατικής αμαξοστοιχίας, εκτελώντας το δρομολόγιο από το Χόμποκεν μέχρι το Μοντκλέρ του Νιου Τζέρσεϊ.
1933:ο Χίτλερ δηλώνει από τη Γερμανία ότι θα συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας με βάση τα ''περί Αρείας φυλής''.
1939:η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία, είναι η αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
1945:με την παράδοση της Ιαπωνίας, λήγει και επισήμως ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.
1946:οι Έλληνες με δημοψήφισμα αποφασίζουν την επάνοδο του βασιλιά Γεώργιου Β', που είναι εξόριστος στη Βρετανία.
1948:ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
1979:το American Pioneer 11 γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που επισκέπτεται τον Κρόνο όταν περνάει από τον πλανήτη σε απόσταση 21.000 χλμ.
1985:μια αμερικανο-γαλλική επιχείρηση εντοπίζει το ναυάγιο του Τιτανικού.
1993:στο Ισραήλ, ανακαλύπτεται ο πρώτος σκελετός Σταυροφόρου στην περιοχή των Αγίων Τόπων.
1994:στη Λιβύη, πραγματοποιείται στρατιωτική παρέλαση για τα 25 χρόνια εξουσίας του Καντάφι. 
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
Tο 1946 γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής Μπάρι Γκιμπ.
Tο 1957 γεννιέται η τραγουδίστρια Γκλόρια Εστέφαν. 
ΘΑΝΑΤΟΙ 
Tο 1970 πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Φρανσουά Μοριάκ.