27 Αυγούστου, 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

 

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014, στην τρίτη Συνεδρία Της για τον μήνα Αύγουστο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Κατά την σημερινή Συνεδρία της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ανακοίνωσε στους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς την εκδημία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κυρού Βαρθολομαίου. Βάσει του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (Νόμος 590/1977), Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος ορίσθηκε ο έχων τα πρεσβεία Αρχιερωσύνης εκ των ομόρων Μητροπολιτών, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.

Στη συνέχεια η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ομοφώνως αποφάσισε, βάσει του άρθρου 34, παρ. 3 και 4 του Νόμου 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποστολής Επιτροπής στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνο, για να κρίνει την ικανότητά του να διαποιμαίνει την Ιερά Μητρόπολή του.

Επίσης αποφάσισε την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου στην συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετά των Ρωμαιοκαθολικών, που θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 23 Σεπτεμβρίου 2014, στο Αμμάν της Ιορδανίας. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τον Τελικό Πίνακα Κληρικών υποψηφίων προς εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα και ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού.

Κατά την διακοπή της σημερινής Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. τέλεσαν Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεώς του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κυρού Βαρθολομαίου στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

ΜΗΝΥΜΑ
ΤΗΣ Δ.Ι.Σ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ
ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ. (27/8/2014)

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την συμπλήρωση της ετησίας θητείας αυτής εις την διοίκηση της Εκκλησίας, ήτοι από της 1ης Σεπτεμβρίου 2013 έως της 31ης Αυγούστου 2014, απευθύνεται φιλοστόργως προς τον ορθόδοξο χριστιανικό Λαό με το παρόν Μήνυμα αυτής, για μια επικοινωνία εν ονόματι του Σωτήρος Ιησού Χριστού, μεταξύ των πνευματικών πατέρων και του ευσεβούς και πιστού πληρώματος αυτής.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου και οι δώδεκα Σεβασμιώτατοι Μητροπολίται, ως τακτικά μέλη αυτής της ληγούσης συνοδικής περιόδου, και οι συνεργοί μας, απευθυνόμεθα προς όλους σας, αδιακρίτως, και σας προσφωνούμε με τον χαιρετισμό του Αποστόλου Παύλου:«Αδελφοί, Χαίρετε, καταρτίζεσθε, παρακαλείσθε, το αυτό φρονείτε, ειρηνεύετε, και ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης έσται μεθ’ υμών». (Β´ Κορ. 13, 11).

Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι οι καιροί στους οποίους ζούμε είναι δύσκολοι, είναι επικίνδυνοι και ενίοτε δυσβάστακτοι. Η αβεβαιότης, η αστάθεια και ο φόβος παρατηρούνται σχεδόν παντού. Ειδικώτερα στο δικό μας τόπο, στην πολυδοκιμασμένη Πατρίδα μας, το γεγονός μιας ανυπολόγιστης οικονομικής κρίσεως, έχει οδηγήσει πλείστους αδελφούς μας και συμπατριώτες μας στην απόγνωση και στην πτωχεία.

Όμως πιστεύομε, ότι «πιστός ο Θεός, ος ουκ εάσει ημάς πειρασθήναι υπέρ ο δυνάμεθα» (Α´ Κορ. 10, 13). Η υπομονή, οι αντοχές μας, ο δυναμισμός της φυλής μας και οι προβλέψεις, θα μας οδηγήσουν και πάλιν σε καλύτερες ημέρες. Οι παλαιές απολαύσεις δεν πρόκειται να ξανάρθουν. Και ούτε τις χρειαζόμεθα.

Ελπίζομε σε μια ελληνική κοινωνία και οικονομία με τα γνωρίσματα της δικαίας κατανομής του πλούτου και της εργασίας για όλους. Το πιστεύομε, το ελπίζομε και το ευχόμεθα, αδελφοί. Η ορθόδοξη Εκκλησία μας θα συνεχίση να συμπαρίσταται και να φροντίζη για όλους, όπως το πράττει χρόνια τώρα.

Αγαπητοί μας αδελφοί και πνευματικά παιδιά μας

Σας βεβαιώνομε, ότι, εν ονόματι του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, εμείς οι πνευματικοί ποιμένες και οι συνεργοί μας ιερείς, παρά την ανθρώπινη αδυναμία μας, προσευχόμεθα, μεριμνούμε και ενεργούμε για όλους σας, για τα παιδιά σας, για τους υπερήλικες αδελφούς μας και για όλους όσοι δοκιμάζονται στη ζωή. Κύριος στόχος μας η εν Χριστώ Ιησού σωτηρία του καθενός μας και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για μια ευλογημένη και αξιοπρεπή διαβίωση.

Όμως, όπως γνωρίζετε, εφθάσαμε σήμερα σε μια παγκόσμια πραγματικότητα, η οποία θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την ανθρωπότητα. Κράτη, λαοί και άτακτα ανθρώπινα σύνολα θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη. Πρωτοφανή κακουργήματα και απηνείς διωγμοί κατά των Χριστιανών και εμφανώς κατά των Ορθοδόξων. Η κυριαρχία του αντιδίκου διαβόλου ταράσσει κάθε ανθρώπινη συνείδηση. 

Οι μεγάλες κρατικές και κρατερές άλλοτε δυνάμεις και χώρες της Ευρώπης παρακολουθούν έκπληκτες τα όσα εγκλήματα γίνονται, ενώ είναι ένοχες οι ηγεσίες τους, ενώ είναι συνυπεύθυνες, αφού έδιωξαν τον άρχοντα της ειρήνης και της αγάπης Ιησού Χριστό από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αδελφοί μας εν Χριστώ Ιησού,  

Η Ελλάδα μας ανήκει στις μικρές χώρες της Ευρώπης. Αλλά κρατεί στους κώδικες της ιστορίας μια μεγάλη και αξιοζήλευτη δημιουργία πολιτισμού. Η δε γεωγραφική της θέση είναι αξιοζήλευτη. Το μέγιστο φρούριο και προνόμιο αυτής είναι η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία μας. Ο ελληνορθόδοξος βυζαντινός πολιτισμός με τόσα χρόνια βίου είναι ο μακροβιότερος από όλους τους πολιτισμούς του κόσμου. Αυτόν τον πολιτισμό κρατάμε και συνεχίζομε εμείς οι Ελληνορθόδοξοι.

Γι αυτούς τους λόγους σας παρακαλούμε και σας προτρέπομε. Ελάτε να σταθούμε όλοι μαζύ, ενωμένοι και δυνατοί, με κύριο φιλάνθρωπο οπλισμό μας την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη των Πατέρων μας και με όλο τον πλούτο του εθνικού μας βίου. Με κύρια μέσα την εθνική μας ενότητα, την εργατικότητά μας, την τιμιότητά μας και την ειρήνη με τους γείτονές μας λαούς. Η Εκκλησία είναι η ακένωτη δεξαμενή της αγάπης, της ελπίδος και της δημιουργικότητος.

Αδελφοί σας απευθύνομε και πάλι τις καλύτερες και εγκάρδιες πατρικές ευχές για μια ευλογημένη κατά Χριστόν ζωή και την εκπλήρωση της επιθυμίας όλων μας για καλύτερες ημέρες. Χαίρετε και υγιαίνετε.

Μετά πατρικών ευχών.

† Ο Αθηνών Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος
† Ο Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ
† Ο Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος
† Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος
† Ο Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου Τίτος
† Ο Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεος
† Ο Μηθύμνης Χρυσόστομος
† Ο Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου Ιακωβος
† Ο Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος
† Ο Παροναξίας Καλλίνικος
† Ο Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας
† Ο Ζακύνθου Διονύσιος
† Ο Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος
   Ο Αρχιγραμματεύς
† Ο Διαυλείας Γαβριήλ
 



ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ ΚΥΡΟΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ



Εκοιμήθη σήμερα το πρωί σε ηλικία 86 ετών ο Μητροπολίτης Μεγάρων Βαρθολομαίος.Ο ιεράρχης το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρούνταν από προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο των Αθηνών. 

Ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κυρός Βαρθολομαίος (Κατσούρης) εγεννήθη το 1928 στην Αθήνα, όπου σπούδασε Νομική και Θεολογία. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1954 και Πρεσβύτερος το 1958. Υπηρέτησε ως Γραμματεύς και Αρχιγραμματεύων της Ι. Σ. 

Εξελέγη Μητροπολίτης το 1974, επίσης συνέγραψε πολυάριθμες μελέτες. Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος  θα ψαλεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγάρων, την Παρασκευή 29 Aυγούστου και ώρα 12.00, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου  Αθηνών  και  πάσης  Ελλάδος  κ. Ιερωνύμου.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ISIS ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 

Η εφημερίδα Independent επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί το ISIS (Islamic State of Iraq and the Levant) μισεί τους Δυτικούς, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όπως με τους γερμανούς ναζί, έτσι και στην περίπτωση των Τζιχαντιστών του ISIS είναι παντελώς αδύνατο να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τη λογική που κρύβεται πίσω από τα εξτρεμιστικά τους πιστεύω». Σήμερα στην ευρύτερη μεσανατολική περιοχή της Συρία και του Ιράκ, παράλληλα με την τεχνολογική επανάσταση της μετανεωτερικότητας, του 21ου αιώνα, υπάρχει λιγότερο ή περισσότερο καμουφλαρισμένη, η προνεωτερικότητα του 7ου αι .

Αν προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τα αίτια της δημιουργίας του ISIS και των Τζιχαντιστών (μαχητών ιερού πολέμου). Η γενεσιουργό αιτία, του ISIS μπορεί μας κάνει να χάσουμε το πραγματικό νόημα, το οποίο είναι, ότι η εξτρεμιστική αυτή ισλαμική οργάνωση εκπροσωπεί όλη την υποχθόνια βαρβαρότητα και τον πρωτογονισμό, που πολλές φορές βγαίνουν ανεπεξέργαστα, στην επιφάνεια ως κοινωνική συμπεριφορά, από τα απύθμενα και σκοτεινά βάθη του ανθρώπινου ασυνείδητου.

 Η εφημερίδα Guardian αναφέρει πως: Η πολιτική και θρησκευτική έννοια του χαλιφάτου ως γεωγραφικός και θρησκειολογικός πλέον προσδιορισμός επανακάμπτει, στο διεθνές προσκήνιο με όρους απειλής, βίας και εκδίκησης προς κάθε τι δυτικό. Το χαλιφάτο («διαδοχή» στα αραβικά) είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά τον 7ο αιώνα μετά το θάνατο του προφήτη Μωάμεθ. Τώρα αναβίωσε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε, μια πολιτικο-θρησκευτική οντότητα επανασύστασης του ισλαμικού χαλιφάτου, στην ευρύτερη περιοχή της μεσογειακής λεκάνης1και όχι μόνο.

Ο Raymond Ibrahim  ένας σύγχρονος λόγιος, συγγραφέας και ακτιβιστής, σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, αναφέρει ότι:  σήμερα, παρατηρούμε πως οι Χριστιανοί διώκονται, από το ένα άκρο του ισλαμικού κόσμου έως το άλλο, επίσης βλέπουμε μια επανάληψη διώξεων όπως εκείνες που βίωσαν οι χριστιανοί πριν από αρκετούς αιώνες, σε αυτούς τους διωγμούς συμπεριλαμβάνεται η εχθρική κατά της εκκλησίας στάση του φονταμενταλιστικού – πολιτικού Ισλάμ, η εχθρότητα για το σταυρό και τα υπόλοιπα χριστιανικά σύμβολα όπως οι εικόνες, οι ευρύτεροι περιορισμοί στη χριστιανική λατρεία και την ελευθερία…

Όσον αφορά την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα μέσα ενημέρωσης, παραμένουν ψυχρά αδιάφοροι γι τον συντελούμενο διωγμό των Χριστιανών, για μια πληθώρα λόγων, αν μη τι άλλο, επειδή τείνουν να διατηρούν ιδεολογικά, μια αντιχριστιανική στάση, αλλά κυρίως επειδή η όλη εξέλιξη των γεγονότων, έρχεται πλέον σε πλήρη αντίθεση με ολόκληρη την φαντασιακή τους αφήγηση, πως οι μουσουλμάνοι είναι οι παρεξηγημένοι «διαφορετικοί» οι οποίοι καταπιέζονται δήθεν από τη Δύση.

Γεγονός αδιαμφισβήτητο παραμένει, το ρεύμα αθρόας προσέλευσης στο πλευρό των Τζιχαντιστών, νέων από την δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δεύτερης ή τρίτης γενιάς, αραβικής και μουσουλμανικής καταγωγής, που έχουν σπουδάσει στη δύση, αλλά ποτέ δεν αφομοιώθηκαν από αυτήν και οι οποίοι, με περισσό μένος, μίσος και εκδικητικότητα, πολεμούν κάθε τι που στοχοθετούν ως δυτικό.  Η αυξανόμενη δράση των Τζιχαντιστών, του ISIS, δημιουργεί μια όλο και πιο μεγάλη αγωνιώδη ανησυχία στις δυτικές κοινωνίες, αφού γνωρίζουν καλά, πως έσπειραν ανέμους και πλησιάζει πλέον η στιγμή που θα θερίσουν θύελλες.

 Σε πολιτικό επίπεδο αναδεικνύεται μια σύγχυση αντιμετώπισης, του φαινομένου που οδηγεί σε αδυναμία ενιαίου μετώπου αντίδρασης, οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει, να επιχειρούν ατομικά και αποσπασματικά με επιλεγμένους βομβαρδισμούς σε στρατηγικούς στόχους των Τζιχαντιστών, ενώ οι ευρωπαίοι παρατηρούν άβουλοι τις εξελίξεις. Δεν θα πρέπει όμως να υποτιμηθεί σε καμιά περίπτωση, η κυρίαρχη θρησκευτική διάσταση του όλου ζητήματος, δίχως την οποία δεν είναι δυνατή η κατανόηση του όλου κλίματος που σιγά – σιγά διαμορφώνεται, ως ψηφίδες ενός διευρυμένου τρομακτικού ψηφιδωτού απειλής και θανάτου, δομών και αξιών με τις οποίες πορεύτηκαν οι δυτικές κοινωνίες από το 1789 και εντεύθεν.
 

Το θρησκευτικό υπόβαθρο της παρούσας ανθρωπιστικής κρίσης στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο της μέσης ανατολής, έχει να κάνει με την κατάρρευση των επίπλαστων αποικιοκρατικών εθνικών συνόρων των χωρών της περιοχής, με σαφή ενεργειακή και γεωπολιτική διάσταση, οι οποίες εξυπηρετούν τα επιδιώξεις όσων θα ήθελαν να ελέγχουν τις εξελίξεις στη περιοχή.

 Ένα αβίαστο ερώτημα που ανακύπτει είναι, μήπως ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνολική σύγκρουση πολιτισμών; Ο Ηuntington Samuel επισημαίνει πως: ο Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος ήταν ένα πρελούδιο στον παγκόσμιο πόλεμο. Ο πόλεμος στην Βοσνία είναι ακόμα ένα αιματηρό επεισόδιο στην αναπτυσσόμενη σύγκρουση των πολιτισμών. Κατ’ αναλογία, μήπως ο πόλεμος στην Βοσνία αποτελεί και αυτός πρελούδιο στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

(Όπου Βοσνία βάλτε το ISIS των Τζιχαντιστών). Χαρακτηριστική περίπτωση του όλου κλίματος που έχει διαμορφωθεί, είναι και η στάση μιας 22χρονης Βρετανίδας από το Λονδίνο, η οποία ασπάστηκε το Ισλάμ και τη Τζιχάντ και «ευελπιστεί» να γίνει η πρώτη γυναίκα, που θα αποκεφαλίσει βρετανό ή αμερικανό πολίτη. Χαρακτηριστικά έγραψε, στο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter: Allahu Akbar. UK must b shaking up haha. I wna b da 1st UK woman 2 kill a UK or US terorrist! (ο Αλλάχ είναι μεγάλος.

Η Βρετανία πρέπει να τρέμει. Θέλω να γίνω η πρώτη βρετανίδα που θα σκοτώσει βρετανό ή αμερικανό τρομοκράτη!)4, με τέτοια και παρόμοια φαινόμενα, γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό, το πόσο βαθιά διείσδυση έχει πολιτισμικά και ψυχολογικά το εξτρεμιστικό Ισλάμ στις δυτικές κοινωνίες, οι οποίες έχουν μηδενίσει τα αξιακά τους συστήματα και ζουν με υποκατάστατα και εικονικότητα ύπαρξης.

 Τα λεγόμενα χριστιανικά κράτη της δύσης, έχουν απολέσει πριν από πολύ καιρό την χριστιανική τους ιδιοπροσωπία, αφού είναι υπεύθυνα για δύο παγκόσμιους πολέμους, για υποκίνηση πολέμων σε μη ευρωπαϊκό έδαφος, για παράνομη διακίνηση πυρηνικών και ταφή πυρηνικών αποβλήτων, για διακίνηση όπλων και ναρκωτικών για trafficking γυναικών και σωματεμπορία, για πρόκληση ανθρωπιστικών κρίσεων σε Αφρική και Ασία, για στρατιωτικές και πολιτικές επεμβάσεις νέο-αποικιακού χαρακτήρα στο τρίτο κόσμο και σωρεία άλλων παραβάσεων της ανθρώπινης ζωής, αξιοπρέπειας και ελευθερίας.

 Οι εξελίξεις στην γηραιά ήπειρο επιταχύνονται, με ισχυρούς καταλύτες τις δυνάμεις εκείνες, που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν, σε τόπους λεηλατημένους, από λαούς αδικημένους. Με κυρίαρχο εκεί, το ακραίο πολιτικό Ισλάμ, το οποίο επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο, επικυριαρχίας από τους δυτικούς «σταυροφόρους», αφού αυτοί τους εκπαίδευσαν, τους εξόπλισαν και τους γαλούχησαν στο μίσος και τον αλληλοσπαραγμό, αλλά τώρα πλέον ήρθε η ώρα ο «Frankenstein», να στραφεί κατά του ίδιου, του δημιουργού του.

 Πολλοί νέοι της δύσης αηδιασμένοι από τον άδειο κόσμο τους ο οποίος δεν διαθέτει πια υπαρξιακό νόημα και σκοπό, απ’ την θρησκευτική υποκρισία, απ’ την ανυπαρξία ανθρωπισμού και απ’ τον πολιτικό αμοραλισμό, στρέφονται στο φονταμενταλισμό, που τους εξασφαλίζει μια παροδική άνοδο της αδρεναλίνης, και αποτελεί ένα επιφανειακό υποκατάστατο νοήματος. Οι κοινωνίες της δύσης έδωσαν προτεραιότητα, στο κέρδος, στη καλοπέραση, στον αμοραλισμό, στον ατομικισμό, την εξαπάτηση και την ύβρη, οπότε η νέμεση καιροφυλακτεί να βρει την ευκαιρία, για να αποδώσει ότι αναλογεί στο καθένα, δίχως συναισθηματισμούς και έλεος.

Η Ευρώπη αποτελεί δηλωμένο στόχο των Ισλαμιστών, θέλουν να την τιμωρήσουν και να την εκδικηθούν, για τα όσα πιστεύουν πως έχουν υποστεί απ’ αυτήν και του κάθε λογής και εποχής «σταυροφόρους» της. Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να αντιληφθούν, έστω και στο παρά πέντε, πως η κατάσταση αρχίζει να γίνεται ανεξέλεγκτη, με απρόβλεπτες μελλοντικές συνέπειες, τόσο για τα ίδια, όσο και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.