22 Αυγούστου, 2014

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΣΕΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015 ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ

 
 
Το Ημερολόγιο μπορείτε να το προμηθευτείτε 
από το Κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αποστολικής Διακονίας, 
Δραγατσανίου 2, Πλατεία Κλαυθμώνος.
 



22/8/2014 - WALL STREET JOURNAL: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ-ΖΟΜΠΙ

 

Εκτενές άρθρο για την προβληματική νομοθεσία γύρω από την πτώχευση επιχειρήσεων δημοσιεύει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, επισημαίνοντας πως η νομοθεσία αυτή “καθιστά σχεδόν αδύνατο για τις ελληνικές τράπεζες είτε να διασώσουν την επιχείρηση, είτε να την κλείσουν, χωρίς τη συναίνεση των κύριων μετόχων”.

Το άρθρο επικαλείται πρόσφατη μελέτη του οίκου PricewaterhouseCoopers, σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα υπάρχουν 650 επιχειρήσεις-ζόμπι, οι οποίες είναι φορτωμένες με χρέη δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που δεν μπορούν να αποπληρώσουν, όμως δεν είναι σε θέση ούτε να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της απαρχαιωμένης νομοθεσίας για τις πτωχεύσεις.

“Η κανονική πτώχευση δεν υφίσταται στην Ελλάδα”, δηλώνει ο δικηγόρος, ειδικός στο πτωχευτικό δίκαιο, Στάθης Ποταμίτης. “Αν είχαμε μία πιο αποτελεσματική νομοθεσία, σχεδόν οι μισές από τις εκκρεμείς περιπτώσεις αναδιάρθρωσης θα είχαν επιλυθεί μέχρι τώρα. Αντίθετα, τίποτα δε συμβαίνει και η αξία αυτών των επιχειρήσεων χάνεται με το πέρασμα του χρόνου”, σημειώνει.

Η Wall Street Journal αναφέρεται μάλιστα στην επικείμενη νέα νομοθεσία για τις πτωχεύσεις, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πιθανόν και εντός του Σεπτεμβρίου και θα δίνει το “πάνω χέρι” στις τράπεζες για την αναδιοργάνωση επιχειρήσεων που έχουν μεγάλα χρέη. Ωστόσο, όλοι όσοι έχουν απαιτήσεις από τις επιχειρήσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου, των υπαλλήλων και των προμηθευτών τους, θα είναι αναγκασμένοι να δεχθούν περικοπές στις απαιτήσεις τους.

Ως παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί με την τρέχουσα νομοθεσία παρατίθεται η εταιρεία ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, η οποία ενώ κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος παίκτης στον κλάδο της, σήμερα πνίγεται στα χρέη, με τον ιδρυτή της επιχείρησης, Αριστείδη Μπελέ, να βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στα “χαρακώματα” με τους δανειστές της εταιρείας, αρνούμενος να παραχωρήσει τον έλεγχό της στις τράπεζες.

“Από τότε που η ΝΗΡΕΥΣ δεν μπόρεσε να καλύψει μία πληρωμή τόκων πριν από δύο χρόνια, η επιχείρηση και οι δανειστές της βρίσκονται σε αδιέξοδο, που έχει προκληθεί εν μέρει από την ελληνική νομοθεσία”, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
 

ΝΕΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

 

O αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε 6 αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα περίχωρα του στρατηγικής σημασίας φράγματος της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση η οποία είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας (CentCom).

Από την έναρξη των αμερικανικών βομβαρδισμών την 8η Αυγούστου, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει 90 αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, 57 εκ των οποίων στα περίχωρα του φράγματος της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, διευκρίνισε η CentCom σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

To κοινοβούλιο της Γερμανίας θα συγκληθεί εκτάκτως προκειμένου να συζητήσει για τα σχέδια της κυβέρνησης υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να προμηθεύσει τους Ιρακινούς Κούρδους με στρατιωτικό εξοπλισμό για να πολεμήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο κοινοβουλευτικοί που πρόσκεινται στην καγκελάριο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Καθώς οι επικριτικές φωνές για το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας αυξάνονται, σε μια κοινωνία που κλίνει υπέρ μιας ειρηνιστικής τάσης, οι βουλευτές θα κληθούν εκτάκτως να διακόψουν την καλοκαιρινή τους ανάπαυλα την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν για την πρόταση να στείλουν διόπτρες νυχτερινής κατόπτευσης, τετρακίνητα οχήματα και άλλο εξοπλισμό στο Ιράκ για τους Κούρδους οι οποίοι πολεμούν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι πηγές, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν καθώς η συνεδρίαση δεν έχει ακόμα επίσημα ανακοινωθεί, υποστήριξαν ότι με το να επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση αυτή απαντούν στην κριτική που ασκεί κυρίως το κόμμα της αντιπολίτευσης Die Linke της ριζοσπαστικής αριστεράς που εκφράζει την αντίθεσή του εναντίον οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας της Γερμανίας στο εξωτερικό.

Το υπουργικό συμβούλιο υπό την Άγγελα Μέρκελ αναμένεται να καταρτίσει έναν κατάλογο με στρατιωτικό εξοπλισμό από τα πλεονάσματα των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων που θα δωριστεί στους Κούρδους. Αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα συμπεριληφθούν όπλα στον κατάλογο αυτό.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Νέα άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα από σήμερα, Παρασκευή, ενώ το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος θα αγγίξει σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από τη Δευτέρα. «Η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα έχει στρατηγικό και ουσιαστικό χαρακτήρα» δήλωσε ο υπουργός Έθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ.

Προς τα τέλη του χρόνου θα ανοίξει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός για την προεδρική εκλογή με πρόταση υποψηφίου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα που θα εκπέμπει ενωτικά μηνύματα, αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να αναδείξει και τη μετάβαση της χώρας στην μεταμνημονιακή εποχή. Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών σημειώθηκε στις 7:27 το πρωί της Παρασκευής κοντά στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χαλκιδικής. Ο σεισμός έχει εστιακό βάθος 10 χλμ.Κακές σχέσεις με την τεχνολογία δείχνουν να έχουν οι έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς από τα επικαιροποιημένα στοιχεία του μητρώου μισθοδοτούμενων σε δημόσιους φορείς προκύπτει ότι δεν κάνουν επαρκή χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Κόσμος:Τα ρωσικά φορτηγά που μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια για τις ανατολικές ουκρανικές περιοχές έβαλαν μπρος τις μηχανές με προορισμό το Λουχάνσκ. «Οι δικαιολογίες για καθυστέρηση τελείωσαν» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας πως τα φορτηγά κατευθύνονται στο Λουχάνσκ και η «ευθύνη για ενδεχόμενα προβλήματα θα βαρύνει όσους συνεχίζουν να θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές για χάρη των φιλοδοξιών τους».

Δύο εβδομάδες μετά το θανάσιμο πυροβολισμό του 18χρονου αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από την αστυνομία, η νύχτα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι πέρασε χωρίς μεγάλης έκτασης ένταση. Oι τοπικές αρχές διαπιστώνουν «σημαντική βελτίωση» ενώ οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς, που είχαν κινητοποιηθεί στην αποκορύφωση του χάους, έχουν πάρει διαταγή να ξεκινήσουν να αποσύρονται.

Την αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ στη Γάζα προβλέπει προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που κυκλοφορεί στους διαδρόμους των Ηνωμένων Εθνών, μαζί με την έκκληση για διαρκή παύση πυρός. Το προσχέδιο φέρεται επίσης να καλεί σε άρση του αποκλεισμού στη Γάζα και παράδοση του ελέγχου της στην Παλαιστινιακή Αρχή αντί της Χαμάς.Τη ζωή σε τουλάχιστον 33 άτομα στοίχισε σύγκρουση δύο λεωφορείων στο Σινά της Αιγύπτου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Το ένα από τα λεωφορεία είχε ξεκινήσει από το θέρετρο του Σαρμ ελ Σεΐχ και αρκετοί από τους επιβαίνοντες ήταν τουρίστες.

Απειλή που «ξεπερνά ό,τι είχαμε δει μέχρι τώρα» χαρακτηρίζουν τους τζιχαντιστές σε Ιράκ και Συρία οι επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ενώ η αεροπορία των ΗΠΑ συνεχίζει τα πλήγματα κατά των θέσεών τους στο Ιράκ, προς υποστήριξη της Βαγδάτης. H απειλή δεν μπορεί να εξουδετερωθεί πλήρως εάν δεν υπάρξουν επιχειρήσεις και στη Συρία, υποστήριξε ένας από τους στρατηγούς στην κορυφή του Πενταγώνου.

Οικονομία:Την αντίθεσή της στην πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την ανάθεση της διαδικασίας είσπραξης τμήματος των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε ειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες, παράλληλα με τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) εξέφρασε σήμερα Παρασκευή η, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στο ΚΕΠΕ.   Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ενέκρινε την κατανομή και το διορισμό των 279 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στο υπουργείο Οικονομικών και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την άμεση τοποθέτησή τους στις εφορίες.

Αθλητισμός: Τη στιγμή που ο Ανδρέας Σάμαρης βρίσκεται στην Πορτογαλία για να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στην Μπενφίκα ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην αναζήτηση αντικαταστάτη του. Πρώτο όνομα στη λίστα είναι αυτό του Παπακούλι Ντιοπ , που αγωνίζεται στην ισπανική Λεβάντε και το συμβολαιό του λήγει σε έναν χρόνο. Παρότι προηγήθηκε δύο φορές και αγωνίστηκε με παίκτη παραπάνω για μισή ώρα, η Ομόνοια δεν κατάφερε να νικήσει τη Ντιναμό στη Μόσχα, στο πρώτο ματς των πλέι οφ του Europa League.

Ωστόσο, το 2-2 που απέσπασε στο Κίμκι, ασφαλώς δίνει στην κυπριακή ομάδα τον πρώτο λόγο για πρόκριση στους ομίλους, εν όψει της ρεβάνς της επόμενης Πέμπτης στη Λευκωσία. Αντίθετα, η ΑΕ Λεμεσού ηττήθηκε στην έδρα της από τη Τότεναμ με 2-1 και δύσκολα θα καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση στη ρεβάνς της Πέμπτης στην Αγγλία. Ελπίδες για τον Απόλλωνα Λεμεσού που έμεινε στο 1-1 στην Κύπρο με την Λοκομοτίβ Μόσχας και θα έχει δύσκολο έργο στη ρεβάνς.Αισιόδοξος ότι παρά την ήττα στην Μολδαβία από την Ζίμπρου με 1-0, ο ΠΑΟΚ θα καταφέρει να πάρει την πρόκριση στην Τούμπα την επόμενη Πέμπτη, εμφανίστηκε ο προπονητής της ομάδας, Άγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα του «δικέφαλου» του Βορρά.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1642:Ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Α' αποκαλεί τα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου προδότες, δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη του Αγγλικού Εμφυλίου.

1864:Υπογράφεται από 12 χώρες η Συνθήκη της Γενεύης, η οποία προβλέπει τη δημιουργία του Ερυθρού Σταυρού.

1900:Ξένα στρατεύματα και πολίτες λεηλατούν το Πεκίνο.

1941:Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τα στρατεύματα της ναζιστικής Γερμανίας φτάνουν προ των πυλών του Λένινγκραντ. Θα πολιορκήσουν την πόλη έως τον Ιανουάριο του 1944.

1962:Πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου Σαρλ ντε Γκολ.

2004:Ο Πύρρος Δήμας φορά στο στήθος το τέταρτο ολυμπιακό μετάλλιο, στην αυλαία της καριέρας του.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1822:Γεννιέται στη Σμύρνη ο εκπαιδευτικός και πολιτικός Δημήτρης Γληνός.

1917:Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής των μπλουζ και κιθαρίστας, Τζον Λι Χούκερ.

1921:Γεννιέται η ρεμπέτισσα Σωτηρία Μπέλλου.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1980:Πεθαίνει στην Ταϊτή ο διάσημος τραγουδιστής Τζο Ντασέν, γιος του σκηνοθέτη Ζιλ Ντασέν.

TΟ ΤΕΛΟΣ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΘΙ ΤΗΣ AΘΗΝΑΣ

 

H νίκη του Eρντογάν που σταθεροποιεί πλέον την πολιτική του ηγεμονία στη μορφή προσωποπαγούς εξουσίας τουλάχιστον μέχρι το 1919 και πιθανόν και για μια δεύτερη πενταετία, τερματίζει πλέον ότι είχε απομείνει από την αξιοπιστία της επίσημης γραμμής της Aθήνας ότι μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική του ανατολικού μας γείτονα θα λυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές και το Kυπριακό. Στην εκκίνησή της το 1995 η πολιτική αυτή ήταν ρεαλιστική: τότε είπαμε «ναι» στην τελωνειακή ένωση Tουρκίας - E.E. με αντίτιμο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Kύπρο αποσυνδεδεμένων από τη λύση του Kυπριακού ως προαπαιτούμενο.

Όταν τον Δεκέμβριο του 1999, στο Eλσίνκι, η Tουρκία ανακηρύχθηκε υποψήφια προς ένταξη χώρα, η ευρωπαϊκή προοπτική ήταν παράγων διαμόρφωσης των εσωτερικών ισορροπιών στην πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης υπέρ του εκδημοκρατισμού. Στην ίδια λογική ο Eρντογάν, που μοιραζόταν στην ουσία την εξουσία με το κεμαλικό κατεστημένο επωφελήθηκε από την απόφαση του Δεκεμβρίου του 2004 να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Oκτώβριο του 2005.

H έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ήταν από ότι φαίνεται το απώτατο όριο και για τις δύο πλευρές: Kαμιά ευρωπαϊκή χώρα, κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία, δεν ήθελε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις σε σημείο όπου η δυναμική της πλήρους ένταξης να είναι μη αντιστρέψιμη. Στην πορεία και στον βαθμό που ο Eρντογάν ενίσχυε την κυβερνητική εξουσία του δεν ήταν σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να αντικαταστήσει την παρασκηνιακή διακυβέρνηση της στρατιωτικής ηγεσίας με θεσμικά, πολιτικά και πολύ περισσότερο οικονομικά προαπαιτούμενα που θα διατύπωναν οι Bρυξέλλες.

Σήμερα, το Eλσίνκι είναι άταφος νεκρός, όπως ακριβώς και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις: Kανείς δεν αναλαμβάνει το κόστος να βγει και να πει ότι οι εκκρεμότητες με τον ανατολικό γείτονά μας δεν θα λυθούν με μαγικό ραβδί από τις Bρυξέλλες, όπως και κανείς δεν θέλει να χρεωθεί και το τυπικό κλείσιμο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Tο νέο τοπίο για τη χώρα μας σε σχέση με την Tουρκία δεν περιορίζεται στο άδοξο τέλος της ευρωπαϊκής προοπτικής της Aγκυρας. Aκόμη και η φόρμουλα της ειδικής σχέσης δεν φαίνεται να απασχολεί καμία από τις δύο πλευρές, ενώ αν παγιωθεί η στάση ευμενούς ουδετερότητας απέναντι στη Mόσχα, που χάραξε ο Eρντογάν στην κρίση της Oυκρανίας, τότε εκ των πραγμάτων θα υποτιμηθεί ακόμη περισσότερο η ήδη βραχυκυκλωμένη επί της ουσίας θέση της χώρας στο NATO.

Eίτε μας αρέσει είτε όχι τα ελληνοτουρκικά σύνορα γίνονται για το ορατό μέλλον διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην E.E. και μάλιστα το σκληρό πυρήνα της την Eυρωζώνη και μια χαώδη και απρόβλεπτη Mέση Aνατολή στην οποία η Tουρκία κατέχει την θέση του πιο σταθερού μέχρι σήμερα πόλου.

Πέραν της στήριξης σε κάποιο βαθμό της χώρας μας στον έλεγχο των παράνομων εξ Aνατολής μεταναστευτικών ροών, η E.E. θα αργήσει να διαμορφώσει στρατηγική γειτονίας με την Tουρκία: Προηγείται η σύγκρουση Δύσης - Pωσίας, αλλά και η διαμόρφωση σταθερών και μακράς διάρκειας ισορροπιών στην ευρύτερη Mέση Aνατολή ανάμεσα στο Σουνιτικό και στο Σιιτικό Iσλάμ και ειδικότερα η διαμόρφωση τριγωνικής ισορροπίας ανάμεσα στην Tουρκία, τη Σαουδική Aραβία και το Iράν.

Σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η πολιτική μακροβιότητα του Eρντογάν σημαίνει τέλος στην ευρωπαϊκή προοπτική αλλά οριστικοποίηση του ρήγματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας που καταγράφηκε σταδιακά από το 2002 και μετά στις σχέσεις με τις HΠA και με το Iσραήλ.

Σκληρή πραγματικότητα: Eίτε μας αρέσει, είτε όχι, τα ελληνοτουρκικά σύνορα γίνονται για το ορατό μέλλον διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην E.E. και μάλιστα τον σκληρό πυρήνα της, την Eυρωζώνη, και μια χαώδη και απρόβλεπτη Mέση Aνατολή στην οποία η Tουρκία κατέχει τη θέση του πιο σταθερού μέχρι σήμερα πόλου.