20 Αυγούστου, 2014

20/8/2014 - ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ 500.000 ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αρχίζει μια σημαντική επιχείρηση ανθρωπιστικής αρωγής στο βόρειο Ιράκ για να βοηθήσει μισό εκατομμύριο εκτοπισμένους. "Ενώπιον της επιδείνωσης της κατάστασης στο βόρειο Ιράκ, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες αρχίζει αυτή την εβδομάδα μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της για να βοηθήσει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους που εξαναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους", δήλωσε ο Άντριαν Έντουαρντς, εκπρόσωπος της Αρμοστείας που έχει την έδρα της στη Γενεύη.

Η εκτεταμένη αυτή επιχείρηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από αέρος, θαλάσσης και ξηράς, θα αρχίσει την Τετάρτη 20 Αυγούστου, διευκρίνισε. Μια αερογέφυρα ανθρωπιστικής βοήθειας θα δημιουργηθεί ανάμεσα στην Άκαμπα της Ιορδανίας και το Αρμπίλ στο Ιράκ. Εξάλλου η Αρμοστεία θα στείλει βοήθεια με αυτοκινητοπομπές από την Τουρκία και την Ιορδανία. Τέλος βοήθεια θα σταλεί διά θαλάσσης και ξηράς από το Ντουμπάι μέσω του Ιράν, εξήγησε ο Έντουαρντς.

Σε πρώτη φάση θα σταλούν περίπου 3.300 σκηνές, 20.000 πλαστικά καλύμματα, 18.500 κιτ σκευών κουζίνας και 16.500 δοχεία για μεταφορά υγρών.Ο κύριος στόχος αυτής της επιχείρησης, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες, είναι να βελτιωθουν οι συνθήκες ζωής των εκτοπισμένων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν βρεθεί χωρίς καταφύγιο ή σπίτι, δήλωσε ο εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας τη σημασία να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες των ανθρώπων αυτών. Μέχρι σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες υπολογίζει σε 1,2 εκατ. τον αριθμό των Ιρακινών που εκτοπίσθηκαν εξαιτίας των μαχών το 2014 στο Ιράκ.

 


ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ Η ΠΟΛΗ

 

Εκρήξεις ακούγονταν σήμερα σε πολλές συνοικίες του Ντονέτσκ, προπύργιου των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το οποίο εδώ και δύο ημέρες δεν έχει τρεχούμενο νερό, έκανε γνωστό μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Ακούστηκαν εκρήξεις στο ανατολικό τμήμα της πόλης, που προέρχονταν πιθανόν από το προάστιο Μοσπινέ, και άλλες εκρήξεις προερχόμενες από τις δυτικές συνοικίες όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο.

Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται στην πόλη αυτή, η οποία είχε ένα εκατομμύριο κατοίκους πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών, πριν από τέσσερις μήνες. Το τρεχούμενο νερό κόπηκε εντελώς το βράδυ της Κυριακής αφού η ηλεκτρική γραμμή που τροφοδοτούσε το κύριο εργοστάσιο επεξεργασίας υδάτων υπέστη ζημιές κατά τις μάχες. Ουρές σχηματίσθηκαν από τα χαράματα σήμερα μπροστά από τα περίπτερα που πωλούν μεταλλικό νερό με το λίτρο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αρχές οργάνωσαν από την πλευρά τους τη διανομή μη πόσιμου νερού από βυτία, μπροστά στα οποία γύρω στα είκοσι άτομα περίμεναν τη σειρά τους κρατώντας άδεια πλαστικά δοχεία ή κουβάδες. Οι δημοτικές αρχές προειδοποίησαν από την Κυριακή ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσον καιρό μπορεί να απαιτήσουν οι επισκευές εξαιτίας των μαχών που σημειώνονται εδώ και μερικές ημέρες στην πόλη.

Στην άλλη περιφερειακή πρωτεύουσα και προπύργιο των εξεγερμένων, το Λουχάνσκ, διεξάγονται εδώ και εβδομάδες μάχες με βαρέα όπλα και οι τοπικές αρχές έχουν πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για βοήθεια και χαρακτηρίζουν την κατάσταση "κρίσιμη", καθώς το νερό, το ηλεκτρικό, οι επικοινωνίες και ο ανεφοδιασμός έχουν διακοπεί εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες και οι προσβάσεις στην πόλη έχουν κλείσει.

 

«Η ΕΥΡΩΚΡΙΣΗ ΕΓΙΝΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ»

 

Την άποψη ότι η ευρωκρίση δεν έχει τελειώσει και ότι «η καγκελάριος Μέρκελ καταγίνεται με μια ψευδαίσθηση» εκφράζει ο Βόλφγκανγκ Μινχάου σε σχόλιο του στο Spiegel-online. «Ο πολυδιαφημισμένος πραγματισμός της Άνγκελα Μέρκελ αποδεικνύεται οφθαλμαπάτη», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, εξηγώντας ότι οι κινήσεις της καγκελαρίου στο πεδίο της διαχείρισης της ευρωκρίσης είναι συγκρίσιμες με τις προσπάθειες ενός ιδιοκτήτη κατοικίας να καταπολεμήσει την υγρασία στους τοίχους του σπιτιού του με ένα νέο βάψιμο.

«Η Ευρωζώνη είναι ασθενής. Δεν θα πρέπει πλέον να κάνουμε λόγο για κρίση. Η κρίση συνεπάγεται αλλαγή και η δική μας η ασθένεια είναι χρόνια» επισημαίνει ο Γερμανός αναλυτής, επικαλούμενος τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στις χώρες της ευρωζώνης. «Στη Γερμανία είναι λιγότερο αισθητή αυτή η ύπουλη αρρώστια, αλλά και εδώ σημειώθηκε ξαφνικά πτώση της ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Συρρικνωνόμαστε στον ίδιο ρυθμό με την Ιταλία και με πιο ισχυρούς ρυθμούς σε σχέση με τη Γαλλία» παρατηρεί ο Μινχάου, υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα επόμενα χρόνια η Γερμανία θα υποστεί και δημογραφικό σοκ.

Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle ο γερμανός αναλυτής συγκρίνει την κατάσταση στην ευρωζώνη με εκείνη της Ιαπωνίας την προηγούμενη δεκαετία για να υποστηρίξει ότι σε τελική ανάλυση «η Ιαπωνία είχε τύχη μέσα στην ατυχία της», καθώς κατόρθωσε να εξομαλύνει τη μείωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα με την χρέωση του κράτους. «Εάν οι Ιάπωνες είχαν υιοθετήσει το γερμανικό «χρεόφρενο» ή τους δημοσιονομικούς κανόνες της συνθήκης του Μαάστριχτ, η χώρα θα είχε καταρρεύσει», εκτιμά ο Μινχάου, προβαίνοντας στο εξής συμπέρασμα: «Aκριβώς με αυτή την απειλή είμαστε τώρα αντιμέτωποι… Η κατάρρευση συνιστά μια κατάσταση διαρκούς αδυναμίας με μηδενική ανάπτυξη, υψηλά πραγματικά επιτόκια, υπερτιμημένες συναλλαγματικές ισοτιμίες- και όλα αυτά επί δεκαετίες».

«Βρίσκουμε μπροστά μας τώρα τις εσωτερικές αντιφάσεις μιας Νομισματικής Ένωσης, η οποία θέλει να είναι μόνο νομισματική και τίποτε περισσότερο. Αντί να επιλύσουμε την κρίση χρέους με μια διάσκεψη για το χρέος, μεταθέτουμε το πρόβλημα, δημιουργώντας πολύπλοκες ομπρέλες προστασίας, οι οποίες μεταφέρουν σε τελική ανάλυση τα χρέη από τη μία γωνία του συστήματος στην άλλη. Αυτό φαίνεται καλό, αλλά στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτε στην υπερχρέωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας», επισημαίνει ο Βόλφγκανγκ Μινχάου.

Ο γερμανός αναλυτής αμφισβητεί και την πολιτική της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, στην οποία επιρρίπτει ότι παραμέλησε την παραδοσιακή νομισματική πολιτική, παρακολουθώντας άπρακτη την πτώση του πληθωρισμού. «Στο επισφαλές θεμέλιο μιας απατηλής ελπίδας για ανάκαμψη στηρίζεται η σημερινή φήμη της Μέρκελ. Η κατάσταση μας είναι συγκρίσιμη με εκείνη του ιδιοκτήτη μιας κατοικίας, ο οποίος βλέπει με φρίκη τον λεκέ της υγρασίας να βγαίνει κάτω από τον βαμμένο τοίχο και ο οποίος όχι μόνο έχει ξοδέψει τσάμπα λεφτά για το βάψιμο, αλλά πρέπει τώρα να δαπανήσει ακόμη περισσότερα, επειδή μετέθεσε στο μέλλον τη λύση του προβλήματος. Εμείς όλοι, εκτός από τη Μέρκελ, θα κληθούμε να πληρώσουμε ακριβά την πολιτική της καθυστέρησης», καταλήγει ο Γερμανός αναλυτής.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις για βιασμούς μεταξύ τροφίμων στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου. Το περασμένο Σάββατο, θύματα ομαδικού βιασμού έπεσαν δύο ανήλικοι 15 και 16 χρόνων, ενώ πριν ένα μήνα σημειώθηκε ανάλογο περιστατικό με θύμα ένα αγόρι 14 ετών. Νεκροί βρέθηκαν το βράδυ της Τρίτης οι δύο νέοι, 25 και 26 ετών, τα ίχνη των οποίων αγνοούνταν από τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας. Οι σoροί τους εντοπίστηκαν σε απόκρημνη περιοχή, μεταξύ Καλαμάτας και Καρδαμύλης, ενώ δεν βρέθηκε η μηχανή στην οποία επέβαιναν. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η αστυνομία μιλά για εγκληματική ενέργεια.

Να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους από τους περίπου 180.000 αιώνιους φοιτητές, που υπολογίζεται πως θα διαγραφούν στο τέλος του Αυγούστου, έχουν αποδείξει το τελευταίο διάστημα ότι ενδιαφέρονται ακόμη να πάρουν πτυχίο ζητούν από τον υπουργό Παιδείας οι πρυτάνεις. Στην Αθήνα θα έρθει τον Μάρτιο ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως επικεφαλής αντιπροσωπείας γερμανών επιχειρηματιών, για να εξεταστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία.

Την πρόθεση της Κύπρου να μην σταθεί εμπόδιο σε μια ενδεχόμενη απόφαση της Βρετανίας να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους από τη βάση του Ακρωτηρίου, εξέφρασε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Κόσμος:Πολύνεκρες πλημμύρες και κατολισθήσεις ακολούθησαν τις ισχυρές βροχοπτώσεις στη Χιροσίμα της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας, στις οποίες τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής της ζωής τους. Ισχυρή βροχή κατά διάρκεια της νύχτας είχε προκαλέσει τις κατολισθήσεις, καθώς οι γύρω πλαγιές είχαν ήδη δεχθεί μεγάλες ποσότητες νερού από την κακοκαιρία των τελευταίων εβδομάδων. Σε συλλήψεις οδήγησαν οι νέες συμπλοκές διαδηλωτών με την αστυνομία στο Φέργκιουσον, αν και δεν επαναλήφθηκαν οι σκηνές χάους της προηγούμενης νύχτας. 

Το κλίμα βαραίνει ο θάνατος δεύτερου αφροαμερικανού, που κρατούσε μαχαίρι, από σφαίρες της αστυνομίας. Εν αναμονή της έναρξης της εισαγγελικής έρευνας για τον θανάσιμο πυροβολισμό του Μπράουν, ενώ στο Φέργκιουσον φτάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης.Σόκαρε το Διαδίκτυο βίντεο που δείχνει τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους, ως «εκδίκηση» των τζιχαντιστών στις επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον θέσεών τους στο Ιράκ. Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι ερευνά τη γνησιότητα του βίντεο. Ο Φόλεϊ είχε απαχθεί πριν από σχεδόν δύο χρόνια από τη Συρία. Λόγω του πολύ σκληρού περιεχομένου, αναρτούμε μόνο μέρος του βίντεο.

Με αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και ρουκέτες της Χαμάς επισφραγίστηκε η κατάρρευση των συνομιλιών στο Κάιρο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων. Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι -ανάμεσά τους τρία παιδιά- έχουν σκοτωθεί από τα πλήγματα, ενώ ρουκέτες έπληξαν περιοχές του Τελ Αβίβ και ακόμη και της Ιερουσαλήμ. Στόχος των επιδρομών ο «επιτελάρχης» της Χαμάς, το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν απειλεί η οργάνωση. Εκατόν πενήντα πέντε εργαζόμενοι στις διεθνείς υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2013, καθώς οι επιθέσεις παγκοσμίως σε εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια αυξήθηκαν κατά 66% σε σχέση με αυτές του 2012, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Aid Worker Society.

Οικονομία:Στα «απρόβλεπτα» του ΕΝΦΙΑ αναφέρεται σημερινή ανταπόκριση της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung από την Αθήνα, σημειώνοντας ότι ο φόρος ακινήτων θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση. Την έξοδό της από τη λιανική τραπεζική στην Ιαπωνία φέρεται να εξετάζει η Citigroup σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η πιθανότητα διενέργειας διαγωνισμού για την πώληση της Citibank Japan που διαθέτει 33 καταστήματα λιανικής τραπεζικής στην Ιαπωνία, με καταθέσεις ύψους 38 δισ. δολαρίων.

Το σενάριο για αντικατάσταση του εναπομείναντος δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με δάνειο από τον ESM επαναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πάντως κοινοτικοί αξιωματούχοι υποβαθμίζουν το σχετικό σενάριο, υποστηρίζοντας πως σε επίπεδο κρατών της ευρωζώνης δεν υπάρχει διάθεση ο ESM να αναλάβει πρόσθετο ελληνικό ρίσκο, ειδικά σε μια περίοδο που διαφαίνεται πως το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και υπάρχουν ανησυχίες για τις οικονομικές εξελίξεις σε Ιταλία και Γαλλία.

Αθλητισμός:Στο 1-1 έμειναν Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο στο πρώτο παιχνίδι του Σούπερ Καπ Ισπανίας. Ο Χάμες Ροντρίγκες άνοιξε το σκορ (80') και Ραούλ Γκαρσία ισοφάρισε (88'). Η Λεβερκούζεν είναι η μοναδική ομάδα που έχει σαφές προβάδισμα πρόκρισης από τους πρώτους πέντε αγώνες που έγιναν σήμερα, Τρίτη, στα πλέι οφ του Champions League για την πρόκριση στους ομίλους.

Η γερμανική ομάδα κέρδισε 3-2 εκτός έδρας την Κοπεγχάγη. Στα άλλα ματς Μπεσίκτας και Αρσεναλ έμειναν στο 0-0, ενώ η Μπιλμπάο έφυγε με την ισοπαλία 1-1 από τη Νάπολι. Η μεταγραφή του Αλφάρο δεν θα γίνει τελικά πραγματικότητα, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Τρίτης και αρκετές ώρες μετά την άφιξη του στην Αθήνα. Οι «πράσινοι» αν και τα βρήκαν στα οικονομικά δε μπόρεσαν να ξεπεράσουν άλλα εμπόδια αναφορικά με την μεταγραφή του Ισπανού στο «τριφύλλι».

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1699:Ο τσάρος πασών των Ρωσιών Μέγας Πέτρος καθιερώνει την ευρωπαϊκή ενδυμασία στη χώρα του.

1741:Ο Δανός εξερευνητής Φίτους Μπέρινγκ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που φθάνει στην Αλάσκα.
1821:Διακήρυξη του Αδαμάντιου Κοραή για τη γνησιότητα του λαϊκού αγώνα στην Ελλάδα.

1866:Τα αμερικανικά συνδικάτα ζητούν τη μείωση των εργάσιμων ωρών από 12 σε οκτώ, αλλά οι εργοδότες αντιδρούν.

1965:Ορκίζεται η δεύτερη κυβέρνηση αποστατών υπό τον Ηλία Τσιριμώκο.

1968:650,000 χιλιάδες στρατιώτες του Συμφώνου της Βαρσοβίας εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1941:Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πρώην πρόεδρος της Σερβίας και κατηγορούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.

1944:Ρατζίβ Γκάντι, πιλότος στο επάγγελμα. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας από το 1984 έως το 1989.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1940:Λέων Τρότσκι, ηγετική μορφή της «Οκτωβριανής Επανάστασης».



Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ»

 

Θα έλεγε κανείς ότι ελλείψει ειδήσεων τον Αύγουστο η υπόθεση του τάφου της Αμφίπολης λειτούργησε ως «ανάσα» για την ενημέρωση. Γέμισαν τα δελτία ειδήσεων και οι εφημερίδες με τις λεπτομέρειες για τη «μεγάλη ανακάλυψη». Άλλωστε, πρόκειται για μια είδηση που «ξυπνά» τη φαντασία των πολιτών και προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Ειδήσεις υπάρχουν πολλές, όπως και όλα τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην οικονομία, διαψεύδοντας το διάσημο πλέον ρηθέν του Ουμπέρτο Εκο.

Απλά η υπόθεση της Αμφίπολης ήρθε να γεμίσει ακόμη περισσότερο το δελτίο των πολύ σημαντικών ειδήσεων που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Οι ανασκαφές που γίνονται στα μακεδονικά χώματα ποτέ δεν απογοήτευσαν τους επιστήμονες. Σε κάθε ανασκαφή βρισκόταν κάτι που προκαλούσε εντύπωση και υπενθύμιζε ότι ο αρχαίος μακεδονικός πολιτισμός βρίσκεται παντού. Με επιστέγασμα την ανακάλυψη του τάφου στη Βεργίνα που έκανε την περιοχή παγκοσμίως γνωστή και τον Μανόλη Ανδρόνικο, σημείο αναφοράς των απανταχού αρχαιολόγων.

Ετσι, λοιπόν, και η περίπτωση της Αμφίπολης έχει κινήσει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου, έπειτα από τις υψηλές προσδοκίες που γέννησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού και οι δηλώσεις των αρχαιολόγων ότι «βρίσκονται μπροστά σε μια σημαντική ανακάλυψη». Η φαντασία όλων οργιάζει, εκατοντάδες αυτοκίνητα συρρέουν στην περιοχή για να δουν τον εκπληκτικό αυτό περίβολο των 500 μέτρων και τις Σφίγγες. Και όλοι περιμένουν με ανυπομονησία τις ανακοινώσεις που εκτιμάται ότι θα γίνουν σε 20 ημέρες.

Αλλοι μιλούν για έναν μεγαλοπρεπή τάφο στρατηγών, άλλοι ότι είναι η γυναίκα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνη και ο 12χρονος γιος του κι άλλοι ότι μπορεί να είναι ο τάφος του ίδιου του Βασιλιά της Μακεδονίας. Αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είτε αυτός έχει συληθεί είτε όχι, ασφαλώς θα είναι ένα κορυφαίο γεγονός, παγκόσμιας εμβέλειας. «Θα ξαναγραφτεί η ιστορία», λένε κάποιοι και ίσως έχουν δίκιο. Αλλωστε, η ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Στρατηλάτη έχει γίνει εδώ και δεκαετίες το στοίχημα των αρχαιολόγων όλου του κόσμου. Είναι αυτό που λένε το «ιερό δισκοπότηρο» της αρχαιολογίας.

«Κυριακή κοντή γιορτή» που λέει κι ο λαός, για να μάθουμε όλοι αν η Βεργίνα είναι πολύ? μικρή μπροστά στην Αμφίπολη.Ωστόσο, όποια κι αν είναι η ανακάλυψη της αρχαιολογικής σκαπάνης, δεν πρέπει αυτή να μετατραπεί σε «νερό του Καματερού». Δεν μπορεί να γίνει η ευκαιρία του αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα και τις προκλήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Άλλο η αρχαιολογία, η ιστορία της χώρας και το ένδοξο παρελθόν κι άλλο το μέλλον της Ελλάδας, όπως αυτό πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. 

Απαιτούνται λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, χρειάζεται επαναχάραξη της πορείας που πρέπει να πάρει αυτός ο τόπος. Η οικονομική κρίση που σάρωσε τα πάντα έδειξε και τη γύμνια που υπάρχει στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική προστασία και ασφάλιση, την ασφάλεια του πολίτη, τη δημόσια διοίκηση. Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, επομένως, είναι προκλήσεις που δεν πρέπει να χαθούν και φυσικά δεν πρέπει να καλυφθούν κάτω από τις μεγάλες αποκαλύψεις που ενδεχομένως θα υπάρξουν στην Αμφίπολη. Αντιθέτως, ο επιβλητικός τάφος που βρέθηκε εκεί μπορεί να γίνει η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. 

Να μετατραπεί σε σηματωρό αφύπνισης της ελληνικής κοινωνίας, που πρέπει να προχωρήσει σε ένα τεράστιο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Είναι η ευκαιρία ένας τάφος να γίνει μια νέα αρχή, με όλους τους συμβολισμούς που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο. Ας μην επιχειρήσει κανείς, λοιπόν, να μετατρέψει την Αμφίπολη σε πανηγύρι και σε πολιτικάντικο σόου δια πάσαν νόσον. Γιατί είναι σίγουρο ότι κάποιοι θα επιχειρήσουν να το κάνουν. Θα είναι απλά ακόμη μια έκφραση λαϊκισμού που μόνο κακό θα κάνει στη χώρα.