19 Αυγούστου, 2014

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΕ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ

 
ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟΥ

Πρoγoνική κληρoνoμιά, θείo δώρo, θεωρoύν όλoι oι Βαλτεσινιώτες την ταπεινή εκκλησoύλα της Παναγίας , πoυ απoτελεί και τoν καθoλικό ναό της oμώνυμης μoνής. Κάθε Δεκαπενταύγoυστo πρoγραμματίζoυν να είναι όλoι στo χωριό, για να βρεθoύν στo πανηγύρι και να πρoσκυνήσoυν την Παναγιά τη δικιά τoυς «τη Βαλτεσινιώτισσα», όπως τη λένε στα γύρω χωριά. Μα και άλλoτε, όταν τύχει να βρεθoύν στo χωριό, θα πεταχτoύν ν’ ανάψoυν ένα κερί στην Παναγία.

O τoυρίστας ή o φιλoξενoύμενoς, πoυ θα έρθει να γνωρίσει τo χωριό, εκεί πρώτα – πρώτα θα oδηγηθεί. Ένα χιλιόμετρo έξω από τo χωριό στα Β.Δ. και κάτω από τoν Άγιo Αιμιλιανό, σ’ ένα μαγευτικό τoπίo με έλατα, κέδρα και σφεντάμια είναι χτισμένoς ένας μικρός ταπεινός ναός. Εξωτερικά o ναός δεν παρoυσιάζει αρχιτεκτoνικό ενδιαφέρoν. 

Σε απoζημιώνει όμως τo μαγευτικό τoπίo και η ωραία θέα. Από κει αγναντεύεις τις χιoνισμένες κoρφές τoυ Ερύμανθoυ και τoυ Χελμoύ, τo Στρεζoβινό, Καλαβρυτoχώρια, τo Γλoγoβίτικo και τo Λαστoβoύνι.Η ταπεινή αυτή εκκλησoύλα στέκει εκεί τετρακόσια και πλέoν χρόνια κι έχει πoλλά να διηγηθεί. Πρέπει να χτίστηκε σε μια επoχή δύσκoλη, πρo τoυ 1600. Τότε πoυ oι Τoύρκoι δεν έδιναν άδεια για τo χτίσιμo ναών.

Η πόρτα της είναι κoντή, ίσως για να μην μπoρoύν oι Τoύρκoι να μπαίνoυν έφιππoι στo ναό. Καταρχήν o ναός θα χτίστηκε πιθανώς σαν μετόχι της μoνής τoυ Αγίoυ Νικoλάoυ.Η άριστη τoπoθεσία (μέρoς υπήνεμo και πρoσηλιακό) και τo ωραίo νερό πρoσήλκυσαν τoυς μoναχoύς τoυ Αγίoυ Νικoλάoυ να ξεχειμωνιάζoυν εκεί, αφoύ έχτισαν και κάπoιo κελί, απoφεύγoντας έτσι τoν υγρό, ανήλιo και ανθυγιεινό τόπo τoυ Αϊ-Νικόλα.

Τo 1625 όμως με άδεια τoυ αρχιερέα, πιθανότατα τoυ αυτoχειρoτoνηθέντoς ιερoμoνάχoυ Αθανασίoυ ως επισκόπoυ Δημητσάνης, ιδρύθηκε χωριστό ενoριακό μoναστήρι. Αιτία δεν απoκλείεται να υπήρξε κάπoια φιλoνικία των μoναχών, φαινόμενo συνηθισμένo. Τo ότι τo μoναστήρι έγινε αργότερα από τoν Άγιo Νικόλα ενισχύεται ενισχύεται από τo ότι τo μoναστήρι τoυ Αγίoυ Νικoλάoυ λεγόταν και «Παλαιoμoνάστηρo», όπως αναφέρει o Φωτάκoς, δηλ. παλαιότερα από κάπoιo άλλo. 

Έκαναν τρόπo τινά χρoνoλoγική διάκριση. Για τo χρόνo της ιδρύσεως έχoυμε απoτύπωμα της σφραγίδας της μoνής σε έγγραφα πoυ υπάρχoυν στo Βυζαντινό Μoυσείo Αθηνών και σε ιδιώτες. O κώδικας της μoνής, πoυ θα μας βoηθoύσε στην εξεύρεση περισσoτέρων στoιχείων πληρoφόρησης, δεν υπάρχει. Η σφραγίδα είχε χαθεί πιθανόν από τo 1826. Αυτό φαίνεται από μια ένoρκη κατάθεση τoυ ηγoυμένoυ Αθανασίoυ την 6η Ιoυνίoυ 1837, πoυ δικαιoλoγείται γιατί τελευταία δεν σφράγιζε τα έγγραφα.Τη σημερινή μoρφή τoυ o ναός πήρε μετά τo 1826.

Είναι γνωστό ότι o Ιμπραήμ ταυτόχρoνα με τo χωριό έκαψε και τo μoναστήρι με τo ναό. Τότε έπεσε τo μεσαίo υπερυψωμένo κλίτoς και oι πατέρες της μoνής για να γλιτώσoυν τις τoιχoγραφίες από τις βρoχoπτώσεις (μια κι ήταν φθινόπωρo), σκέπασαν τo ναό με μoνoκόμματη σαμαρωτή σκεπή, αφoύ και τo άνoιγμα ήταν μικρό 6,40 μ. 

Αγιoγράφιση Ναoύ:Τo πέρασμα τoυ χρόνoυ, τo βάρβαρo χέρι των Αρβανιτών και των Αράβων και η άγνoια των κατoίκων, πoυ νόμισαν πως έπρεπε να καλύψoυν με επιχρίσματα τις ασχήμιες πoυ είχαν υπoστεί oι τoιχoγραφίες, παραλίγo να πρoκαλέσoυν oλoσχερή εξαφάνιση των τoιχoγραφιών.

Η μακαρίτισσα όμως ηγoυμένη Ελισάβετ με πoλλoύς κόπoυς και τρεχάλες, ύστερα από άδεια τoυ Υπoυργείoυ και υπό την επίβλεψη τoυ μεγάλoυ Κόντoγλoυ και τoυ αγιoγράφoυ Α. Κoριντζή, καθάρισε τα ασβέστια και επιδιόρθωσε πoλλές εικόνες.  Τελευταίο μέρος του Οδοιπορικού.






 

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού

Aντίστροφα μετρά, πλέον, ο χρόνος, για την αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού της Αμφίπολης, αφού σήμερα ξεκινούν πάλι οι ανασκαφές. Οι αρχαιολόγοι με μεγάλη προσοχή, προχωρώντας εκατοστό εκατοστό θα αφαιρέσουν το χώμα που καλύπτει τα αρχαιολογικά ευρήματα με στόχο να λυθεί όσο το δυνατό συντομότερα ο γρίφος στο λόφο Καστά. 

Μάλιστα, το σημείο των ανασκαφών θα βρίσκεται από νωρίς το πρωί και ο στενός συνεργάτης της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, αρχιτέκτονας, Μιχάλης Λεφαντζής προκειμένου να ενισχύσει την αρχαιολογική ομάδα, ανέφερε ότι «το υπουργείο Πολιτισμού είναι αυτό που θα δώσει την περαιτέρω ενημέρωση των εξελίξεων των αρχαιολογικών ανασκαφών» ενώ σημειώνει πως «η αποκάλυψη των όσων κρύβουν οι Σφίγγες δεν σχετίζεται χρονικά με τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης».

«Οτι είναι να γίνει, θα το μάθετε εν καιρώ και μάλιστα πολύ γρήγορα» δήλωσε ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής.

Πώς θα μπουν οι αρχαιολόγοι στον τάφο της Αμφίπολης: Οι αρχαιολόγοι θα επιχειρήσουν τώρα να φθάσουν στο «παρθένο», δηλαδή στο απάτητο και μη αναμοχλευμένο έδαφος. Εκεί είναι πιθανό να βρουν κατάλοιπα που άφησαν πίσω τους επισκέπτες του τάφου, και βέβαια  υπολείμματα από την ταφική πυρά του νεκρού ή σπασμένα κεραμικά. Τα κεραμικά – αν εντοπισθούν - θα έχουν καθοριστική σημασία για την ακριβέστερη χρονολόγηση του τάφου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου θα είναι η καθοριστική τρόπο να διαλυθεί – πάντα με αρχαιολογικές μεθόδους- ο τοίχος που εντοπίστηκε και οποίος κατασκευάστηκε μετά την ταφή προκειμένου να προστατεύσει τον τάφο. Πέτρα πέτρα θα πέσει ο τοίχος ενώ ταυτόχρονα κάθε κομμάτι θα καταγράφεται και θα φυλάσσεται από την ομάδα αρχαιολόγων. Τι υπάρχει μετά τον τοίχο; Αν δεν μεσολαβεί και άλλος τοίχος τότε οι αρχαιολόγοι θα βρεθούν μπροστά στην είσοδο του τάφου.

Μια γεωφυσική διασκόπηση που έχει γίνει, σύμφωνα με την κ. Αγγελική Κώττη, «δείχνει ότι στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χώροι. Η χειρότερη περίπτωση είναι να έχει καταρρεύσει η οροφή και να έχει γεμίσει όλος ο χώρος με τόνους χώματος. Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει η μεταφορά του με προσοχή, διότι ενδιάμεσα είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποια κτερίσματα.

Αν δεν έχει πέσει χώμα και οι χώροι είναι άδειοι, τηρώντας πάντοτε την αρχαιολογική δεοντολογία, οι αρχαιολόγοι θα φωτογραφήσουν, θα αποτυπώσουν και θα πουν. Τότε θα διαπιστώσουν αν είναι ασύλητος. Εφόσον είναι, ο κίνδυνος να έχουν απομακρυνθεί σημαντικά στοιχεία υπάρχει. Σε αυτή την περίπτωση οι επιστήμονες θα πρέπει να στηριχθούν σε ό,τι καταφέρουν να βρουν. Χωρίς να αποκλείεται να εντοπισθεί και επιγραφή που να λέει «Χ (στη γενική) ειμί».

Αν δεν έχει συληθεί, που είναι και η καλύτερη και πιο αισιόδοξη περίπτωση, τότε με βάση τον σκελετό ή τους σκελετούς, το φύλο, την ηλικία, το ύψος του νεκρού, τα κτερίσματά του και τα αγγεία που θα τον συνοδεύουν, η διαπίστωση της ταυτότητας έρχεται πιο κοντά. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν όλα πάνε κατ' ευχήν, έχουμε μπροστά μας αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες ώσπου να ανοίξει ο τάφος.

Η ανασκαφική πρακτική είναι περίπου αυτή και δεν παραβιάζεται, καθώς τότε γίνονται καταστροφές στοιχείων, κάτι που απαγορεύεται από την αρχαιολογική δεοντολογία, από τους νόμους αλλά και από την ηθική.»

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις αρχαιολογικές ανασκαφές. 

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές και οι δηλώσεις για την αποκάλυψη ενός εξαιρετικά σημαντικού τάφου, έχουν εγείρει παγκόσμιο ενδιαφέρον, με τηλεοπτικούς σταθμούς και ειδησεογραφικά πρακτορεία να καταφθάνουν στην περιοχή.

Πλήθος τουριστών στην Αμφίπολη.Εντωμεταξύ το περασμένο τριήμερο πλήθος τουριστών επισκέφθηκε  τη Μεσολακιά, καθώς η αγωνία για το μυστικό που κρύβουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αμφίπολη κορυφώνεται. Παρόλο που οι ανασκαφές σταμάτησαν την Παρασκευή, λόγω του Δεκαπενταύγουστου, οι τουρίστες πήγαν στην περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου, με τα αυτοκίνητά τους να δημιουργούν ένα τεράστιο κομβόι.

Εκατοντάδες επισκέπτες βρέθηκαν στο Μουσείο της Αμφίπολης και με ειδικούς τηλεφακούς παρατηρούσαν από μακριά το σημείο που εντοπίστηκαν τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης της προϊσταμένης της ΚΗ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνας Περιστέρη. Την ίδια ώρα διάφοροι αρχαιολόγοι σπεύδουν να δηλώσουν πως κατά πάσα πιθανότητα θα είναι συλημένος από τυμβωρύχους, ενδεχομένως κατά τα ρωμαϊκά χρόνια.

Σε περίπου 20 ημέρες οι αρχαιολόγοι θα φτάσουν στο επίπεδο του δαπέδου και θα ξέρουν αν έχει συληθεί ο τάφος. Οι περισσότεροι θεωρούν πως έχουν συληθεί από τυμβωρύχους των ρωμαϊκών χρόνων. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν οι ακέφαλες Σφίγγες με τα σπασμένα φτερά που τον φυλάνε.Τι μπορεί να έχει διασώσει τον τάφο; Η πιθανότητα να κατέρρευσε η οροφή πριν μπουν τυμβωρύχοι. Στην περίπτωση αυτή το έργο των αρχαιολόγων θα είναι μακρύ και δύσκολο, όμως θα έχουν μπροστά τους ανέγγιχτα τα πραγματικά ευρήματα. 

Εξάλλου την Τετάρτη 13 Αυγούστου αποκαλύφθηκε το μικρό ψηφιδωτό δάπεδο που οδηγεί στην είσοδο, δείχνοντας πως η ανασκαφή έφτασε στην τελική κρίσιμη ευθεία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η επικεφαλής των ερευνών, κ. Περιστέρη κατόρθωσε με μικροκάμερα να δει μέσα στον τάφο από μικρή εσοχή στα δεξιά της εικόνας, επίσης, διακρίνονται  όψεις ενός μεταλοπρεπούς δώματος. Επίσης εντόπισε επιχωματώσεις. 

Με την - παγκόσμια πλέον - αγωνία να κορυφώνεται για τον τάφο στην Αμφίπολη και τους αρχαιολόγους να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν μικροκάμερα για να πάρουν μερικές πρώτες ενδεικτικές εικόνες, τα επόμενα βήματα των αρχαιολόγων που θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη είναι εξαιρετικής σημασίας.

Μέχρι σήμερα έχει έρθει στο φως η ταφική οδός,
πλάτους 4,5 μέτρων και 13 σκαλοπάτια που οδηγούν στον τάφο.

Πώς όμως θα προχωρήσει η διαδικασία; Η διερεύνηση του δρόμου θα συνεχιστεί μέχρι να φτάσουν στο «παρθένο», δηλαδή στο απάτητο και μη αναμοχλευμένο έδαφος. Εκεί είναι πιθανό να βρουν κατάλοιπα που άφησαν πίσω τους επισκέπτες του τάφου, και βέβαια υπολείμματα από την ταφική πυρά του νεκρού ή σπασμένα κεραμικά. Τα κεραμικά αν εντοπισθούν - θα έχουν καθοριστική σημασία για την ακριβέστερη χρονολόγηση του τάφου. 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου θα πρέπει, να διαλυθεί πάντα με αρχαιολογικές μεθόδους - ο τοίχος που εντοπίστηκε και οποίος κατασκευάστηκε μετά την ταφή προκειμένου να προστατεύσει τον τάφο. Πέτρα - πέτρα θα πέσει ο τοίχος, ενώ ταυτόχρονα κάθε κομμάτι θα καταγράφεται και θα φυλάσσεται από την ομάδα αρχαιολόγων. Τι υπάρχει μετά τον τοίχο; Αν δεν μεσολαβεί και άλλος τοίχος τότε οι αρχαιολόγοι θα βρεθούν μπροστά στην είσοδο του τάφου.

Μια γεωφυσική διασκόπηση που έχει γίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δείχνει ότι στο εσωτερικό υπάρχουν τρεις χώροι. Η χειρότερη περίπτωση είναι να έχει καταρρεύσει η οροφή και να έχει γεμίσει όλος ο χώρος με τόνους χώματος.

Σε αυτή την περίπτωση θα γίνει η μεταφορά του με προσοχή, διότι ενδιάμεσα είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποια κτερίσματα (τα αντικείμενα τα οποία τοποθετούσαν στον τάφο μαζί με το νεκρό, αντικείμενα αξίας, καθημερινής χρήσης ή αγαπητά σ΄ αυτόν κατά τη διάρκεια της ζωής του).

Αν δεν έχει πέσει χώμα και οι χώροι είναι άδειοι, τηρώντας πάντοτε την αρχαιολογική δεοντολογία, οι αρχαιολόγοι θα φωτογραφήσουν και θα αποτυπώσουν. Τότε θα διαπιστώσουν αν είναι ασύλητος. Εφόσον είναι, ο κίνδυνος να έχουν απομακρυνθεί σημαντικά στοιχεία υπάρχει. Σε αυτή την περίπτωση οι επιστήμονες θα πρέπει να στηριχθούν σε ό,τι καταφέρουν να βρουν. Χωρίς να αποκλείεται να εντοπισθεί και επιγραφή που να λέει «Χ (στη γενική) ειμί».

Αν δεν έχει συληθεί, που είναι και η καλύτερη και πιο αισιόδοξη περίπτωση, τότε με βάση τον σκελετό ή τους σκελετούς, το φύλο, την ηλικία, το ύψος του νεκρού, τα κτερίσματα και τα αγγεία που θα τον συνοδεύουν, η διαπίστωση της ταυτότητας έρχεται πιο κοντά.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν όλα πάνε κατ' ευχήν, έχουμε μπροστά μας αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες ώσπου να ανοίξει ο τάφος. Η ανασκαφική πρακτική είναι περίπου αυτή και δεν παραβιάζεται, καθώς τότε γίνονται καταστροφές στοιχείων, κάτι που απαγορεύεται από την αρχαιολογική δεοντολογία και τους νόμους.

«Οι Σφίγγες της Αρχαίας Αμφίπολης
είναι τυπωμένες σε πανάρχαια νομίσματα»

Σε τετράδραχμα 14,40 και 12,90 γραμμαρίων, σε δυόβολο 1,40 γραμμαρίων καθώς και σε υποδιαίρεση του 1/8 του στατήρα, 1,20 γραμμαριων (σύμφωνα με την αρχαϊκή μέτρηση), φαίνεται πως είναι αποτυπωμένες οι Σφίγγες της Αρχαίας Αμφίπολης, σύμφωνα με τον νομισματολόγο-ερευνητή Αστέριο Τσίντσιφο, ο οποίος αναφέρει ότι «το αρχαίο αυτό νόμισμα πρωτοέκανε την εμφάνιση του στην περιοχή της Αρχαίας Αμφίπολης, στα τέλη του 6ου αιώνα π. Χ.».

Ξεδιπλώνοντας το «κουβάρι» της ιστορίας της περιοχής, ο κ. Τσίντσιφος ανατρέχει, στην εποχή που η πόλη των Εννέα Οδών, μετέπειτα Αμφίπολη, γνώρισε μεγάλη δόξα στα χρόνια της αρχαιότητας, λόγω της θέσεως που κατείχε, καθώς ήταν κομβικό εμπορικό σημείο και συνόρευε με το μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Αμφίπολης.






19/8/2014 - ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ OΡΟΥΣ

 
 
 
Για να δείτε την Μελέτη πατήστε εδώ
 


Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ Η ΒΛΑΚΕΙΑ

 

Όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν φέρεται να έλεγε ότι δύο πράγματα είναι άπειρα σ' αυτόν τον κόσμο, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, δεν ήξερε ότι καθημερινά θα τον δικαίωνε η ελληνική εφορία. Οι άνθρωποι στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν το παν για να αποδείξουν ότι είναι ικανοί για όλα. Να προκαλέσουν χάος χωρίς λόγο, να τρομοκρατήσουν τους πάντες χωρίς αιτία και να ταλαιπωρήσουν εφοριακούς και φορολογούμενους, όπως ο αμόρφωτος δεκανέας με τα «καψόνια» στον στρατό.

Τα περιστατικά είναι τόσα πολλά και αλλεπάλληλα που η κοινή λογική σηκώνει τα χέρια. Μέσα σε μια ημέρα, την περασμένη Δευτέρα, αναστατώθηκε το σύμπαν. Η εφορία «πάγωσε» τις επιστροφές φόρου που προκύπτουν από τη δήλωση εισοδήματος. Η δικαιολογία που προβάλλεται είναι ότι ενδεχομένως ορισμένοι από τους δικαιούχους πιθανόν να μην πληρώσουν τον φόρο ακινήτων, που η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου.

Το κράτος έτσι κατακρατεί αχρεωστήτως καταβληθέντα φόρο και διδάσκει νέα συναλλακτικά ήθη, στηριζόμενο σε υποψίες. Η βλακεία κορυφώνεται με το μπλόκο στη φορολογική ενημερότητα σε όσους δεν έχουν πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, που όμως η πρώτη δόση καταβολής του λήγει την 30ή Σεπτεμβρίου. Και περνά κάθε όριο, για να δικαιωθεί ο Αϊνστάιν που έλεγε ότι η ανθρώπινη βλακεία εκτείνεται στο άπειρο, με τις κατ' οίκον έρευνες εφοριακών.Πρόκειται για την πλέον φαεινή ιδέα που ακούστηκε μέχρι τώρα για καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

H εικόνα με συνεργεία εφοριακών να αναποδογυρίζουν καναπέδες, να ξηλώνουν πατώματα και να σκάβουν τους τοίχους αναζητώντας κρυμμένους θησαυρούς με χρυσές λίρες και δεσμίδες ευρώ ή δολαρίων, τα λέει όλα. Ιστορίες για γέλια και για κλάματα, με εφοριακούς οπλισμένους με λοστούς και αντικλείδια. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που η εφορία, χωρίς πανοπλίες εκστρατείας, μπορεί να έχει στον υπολογιστή της όλο το προφίλ του κάθε φορολογούμενου.

Από το ύψος των καταθέσεων, τον αριθμό των μετοχών που κατέχει, τον αριθμό των θυρίδων που διατηρεί στις τράπεζες, μέχρι τον τύπο των αυτοκινήτων και των σκαφών που αγόρασε ή το ξενοδοχείο που έκλεισε και τα αεροπορικά εισιτήρια που πλήρωσε. Αλλά είπαμε, το παράλογο έχει άλλη χάρη. Και η εφορία κάνει το παν για να γίνει η πιο μισητή υπηρεσία του Δημοσίου.