16 Αυγούστου, 2014

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΕ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ

 
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΣΟΥ
Η Ιερά Μονή Προυσού είναι ένα από τα λίγα μοναστήρια που σώζονται στην  Ευρυτανία. Βρίσκεται 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου και 53 βορειοδυτικά του Αγρινίου, 2 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό, και αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Είναι χτισμένη σε ένα τοπίο επιβλητικό, σε απόκρημνη, βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Τυμφρηστού, η οποία είναι κατάφυτη από έλατα. Το όνομα της Μονής οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας».

Η εικόνα αυτή κατάγεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Εικάζεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Κατά την παράδοση, η Μονή ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα (κατ' άλλους τον 12ο αιώνα, με χρονολόγηση των παλαιότερων ανεπίγαφων τοιχογραφιών του καθολικού). Την εποχή εκείνη, Αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Θεόφιλος (829-842), ο οποίος ήταν εικονομάχος. Η εικόνα της Παναγίας βρισκόταν σε ναό της Προύσας, αλλά υπό τον φόβο ότι θα καταστραφεί βάσει διατάγματος του Αυτοκράτορα, φυγαδεύτηκε στη Στερεά Ελλάδα.

Η παράδοση συνδέει το καταφύγιο της εικόνας, τη σημερινή τοποθεσία της Μονής, με θαύματα που συνέβησαν κατά τη μεταφορά της εικόνας εκεί. Κατά την παράδοση, ο νέος που τη μετέφερε, μαζί με κάποιον υπηρέτη του, αποφάσισαν να ιδρύσουν μοναστήρι στο σημείο αυτό, καθώς διαπίστωσαν ότι ήταν αδύνατο να μετακινήσουν την εικόνα από εκεί. Οι ίδιοι έγιναν οι πρώτοι μοναχοί, με τα ονόματα Διονύσιος και Τιμόθεος. Η Μονή παρέμεινε ενεργή όλα τα χρόνια που ακολούθησαν, αν και η φήμη της δεν ήταν πολύ μεγάλη, λόγω και του δύσβατου της περιοχής.

Το 1587 πυρκαγιά κατέστρεψε το καθολικό της Μονής. Αυτό κτίστηκε εκ νέου και υπάρχει μέχρι σήμερα. 

Το 1748 η Μονή έγινε Σταυροπηγιακή. Κατά την Επανάσταση του 1821υπήρχε εκεί μεγάλη μοναστική αδελφότητα, η οποία λειτούργησε και σχολείο. Κατά την εποχή εκείνη η Μονή αποτέλεσε καταφύγιο για πολλούς αγωνιστές (Λάμπρο Κατσαντώνη, Γεώργιο Καραϊσκάκη, Μάρκ Μπότσαρη και άλλους).

Μάλιστα ο στρατηγός Καραϊσκάκης δώρισε το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θέρμη, η οποία τον ταλαιπωρούσε και από την οποία γιατρεύτηκε κατά την παραμονή του στη Μονή. Μετά την ανάρρωσή του, ο Καπιτάνιος για να ευχαριστήσει την Παναγιά, ασήμωσε την εικόνα της όπως της είχε τάξει, λέγοντάς της με τον χαρακτηριστικό τρόπο του: "πρέπει να σας τάζουμε σε σας τις γυναίκες για να κάνετε καλό".


Αμέσως μετά την απελευθέρωση, η Μονή παρήκμασε ηθικά και υπέστη οικονομική κακοδιαχείριση, από την οποία την ανόρθωσε ο Αγιορείτης πνευματικός λόγιος και Κολλυβιστής Κύριλλος Καστανοφύλλης, ο οποίος προσεκλήθη για το σκοπό αυτό, ιδρύοντας το Σχολείο Ελληνικών Γραμμάτων (1819-1825). Μεγάλο μέρος της Μονής κάηκε από τους Γερμανούς στις 16 Αυγούστου του 1944. Καταστράφηκαν πολλά κειμήλια, σκεύη, χειρόγραφα και βιβλία, αλλά ευτυχώς όχι και η πολύτιμη εικόνα της Παναγίας, η οποία είχε τοποθετηθεί σε κρύπτη.

Μετά τον Εμφύλιο πόλεμο ξεκίνησε εκ νέου η ανοικοδόμηση της Μονής από τον ηγούμενο Γερμανό, η οποία συνεχίστηκε και στη δεκαετία του 1970 από τον τότε ηγούμενο της μονής και μετέπειτα ηγούμενο της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους Γρηγόριο. Το καθολικό της είναι ενδιαφέρων ναΐσκος, σταυροειδής με τρούλο. Στα δυτικά του, στη ρίζα του βράχου, υπάρχει κρύπτη διαμορφωμένη σε παρεκκλήσι. 

Οι σήμερα σωζόμενες τοιχογραφίες φιλοτεχνήθηκαν γύρω στο 1785. Μέσα στην κρύπτη διασώζονται στην εξωτερική πλευρά τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, ενώ εσωτερικά υπάρχουν δύο στρώματα, από τα οποία το ένα χρονολογείται στα 1518. Πολύ αξιόλογο είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο της κρύπτης, που χρονολογείται στα 1810. Στη Μονή λειτουργεί το "Ιστορικό Μουσείο" με αξιόλογα εκθέματα, όπως εικόνες από τον 15ο και 16ο αιώνα, ιερά άμφια, ιερά σκεύη, λειψανοθήκες, αργυρά και χρυσά δισκοπότηρα, χειρόγραφοι κώδικες, βιβλία, τα άρματα του Καραϊσκάκη κ.ά. Οι ανεπίγραφες τοιχογραφίες στο παρεκκλήσι της, χρονολογούνται από τον 12ο ή 13ο αιώνα. Το καθολικό της μονής χρονολογείται στα 1754, οι δε τοιχογραφίες της στα 1785, έργα των ζωγράφων Γ. Γεωργίου και Γ. Αναγνώστου.  

Το κοιμητηριακό ναϊδριο νότια της Μονής, αυτό των Αγίων Πάντων, χτίστηκε το 1754. Βορειανατολικά και νοτιοδυτικά της Μονής ορθώνονται οι δύο "Πύργοι του Καραΐσκάκη", οι οποίοι κτίστηκαν τον 17ο αιώνα για την προστασία της Μονής από τους Τούρκους. Η Ιερά Μονή Προυσού είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου (στην Απόδοση της Κοίμησης). To Οδοιπορικό μας συνεχίζεται........







 


16/8/2014 - ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΣΤΟ «ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ»;


Ποια Νέα Ελλάδα; Ποια Νέα Μεταπολίτευση; Ποιος τάφος στην Αμφίπολη; Ελλαδιστάν… Μόνο αυτό υπάρχει σήμερα. Τίποτα άλλο!!! Μια ανάσα από τα μέσα Αυγούστου… Καλοκαιρινές διακοπές, χαλάρωση, ηρεμία, ξεγνοιασιά, ποτάκια, ταβερνάκια, ακόμη και καμάκι… Βέβαια θα μας πει κάποιος «καλά, γιατί θυμηθήκατε τι έκαναν οι Έλληνες πριν από πέντε χρόνια, γιατί σήμερα αυτά τα κάνουν μόνον οι ξένοι στην χώρα μας»… Τώρα τι γίνεται;

Εντάξει, οι διακοπές για τους περισσότερους συμπατριώτες μας είναι όνειρο θερινής νυκτός πλέον, αλλά δεν μένουν και έτσι! Τουλάχιστον έχουν, έχουμε και εμείς την διασκέδαση μας… Και είναι και τσάμπα… Θαυμάζουμε τα έργα της κυβέρνησης και των υπουργών της!!! Τι άλλο θέλετε; Βέβαια το τσάμπα σηκώνει πολύ συζήτηση μια και όλα στο τέλος στην καμπούρα του Ελληνικού λαού πέφτουν… Σβήστε το τσάμπα. Λάθος… Τέτοια διασκέδαση μόνον αν την ακριβοπληρώσεις μπορείς να την έχεις!!!

Η ημέρα μας χθες ξεκίνησε πολύ καλά. Πρωί-πρωί ακούσαμε τον φιλόσοφο, τον εκπρόσωπο της φιλοσοφικής σχολής «Το Τσεκούρι», υπουργό υγείας κ. Μ. Βορίδη να μας εξηγεί μεταξύ άλλων ότι: «Αυτή η διάκριση μνημόνιο – αντιμνημόνιο που στοίχειωσε τον δημόσιό μας λόγο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ξεθωριάζει, ατονεί. Όσο περνάει ο καιρός χάνεται. Και ξαναβρίσκει κανένας τα σημεία της σύγκλισής του».

Πωπωωω τι είπε το άτομο… Πόσο βαθυστόχαστο είναι αυτό; Και όλοι εμείς που κάναμε αυτόν το διαχωρισμό πόσο πίσω είμαστε… Γιατί ορθότατα σήμερα δεν υπάρχει μνημονιακός, αντιμνημονιακός! Έχουμε ξεφύγει από αυτό το στάδιο. Σήμερα υπάρχει πεινασμένος και χορτάτος… Υπάρχει φτωχός και πάρα, μα πάρα πολύ πλούσιος… Υπάρχει απελπισμένος και τρία πουλάκια κάθονται… Υπάρχει άνεργος και εργαζόμενος… Υπάρχει ανασφάλιστος και ασφαλισμένος. Υπάρχει ο αυτόχειρας και αυτός που «κρατά» ακόμη… Υπάρχει ο δοκιμαζόμενος λαός και τα λαμόγια, οι απατεώνες, οι ολιγάρχες, η πλουτοκρατία… Πόσο δίκαιο είχε τελικά ο κύριος Βορίδης, αν και είμαστε σίγουροι ότι δεν το εννοούσε έτσι…

Ο κύριος Βορίδης και το αφεντικό του, ο κ. Σαμαράς, άλλα προβλήματα έχουν, και για αυτό προσπαθούν να «πιάσουν πόρτα για τον χειμώνα» που μπορεί να είναι και φθινόπωρο…Η λαϊκή οργή φουντώνει καθημερινά. Όλο και περισσότερο… Οπότε πρέπει να σώσουν τουλάχιστον το πολιτικό τους τομαράκι! Για αυτό και ο κύριος Βορίδης τι άλλο μας είπε: «…νομίζω ότι εδώ υπάρχει το περιθώριο, άνθρωποι που διαφωνήσανε να ξανασυνταχθούν και να συναντηθούν»…

Τι κάνει νιάοου-νιάου στα κεραμίδια; Ο κ. Καρατζαφέρης… Θα μας πείτε «πως μπορεί ο κύριος Καρατζαφέρης μετά τα όσα έχει πει για τον κ. Σαμαρά να συνεργαστεί μαζί του ή να επιστρέψει στην Νέα Δημοκρατία;» Σιγά το πράγμα, και τι είχε πει ο κ. Καρατζαφέρης; Προδότη τον είχε πει, αναφέροντας μια πολύ ωραία Αραβική παροιμία: «Άπαξ προδότης πάντα προδότης»… Τον είχε αποκαλέσει και «σπουδαρχίδη»… Αλλά είχε πει και καλά λόγια!! Είχε πει ότι «Ο Σαμαράς είναι ένα παιδί που είναι ευφυές, είναι από καλή οικογένεια…», και συνέχισε συμπληρώνοντας ότι «είναι παλιάνθρωπος όμως….».

Με λίγα λόγια αν επιστρέψει στην ΝΔ ή αν συνεργαστεί με τον κύριο Σαμαρά, έχει να πέσει πολύ γέλιο και πολύ βίντεο…Αυτά που είχε πει ο κ. Άδωνις και ο κ. Μάκης για την Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτά που έχει ο «χέρι-χέρι»…Α, με το τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς δεν ασχολούμαστε γιατί αυτός προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία μπορεί να συνεργαστεί ακόμη και με τον ….κ. Καρατζαφέρη!!!

Η ζωή όμως συνεχίζεται…Πάνω που καθάρισαν τα σπίτια τους οι Έλληνες, πλύθηκαν και οι ίδιοι για παν ενδεχόμενο… Ποιο ενδεχόμενο; Να μπουκάρει στα σπίτια τους το ΣΔΟΕ χωρίς την παρουσία εισαγγελέα!!! Ευτυχώς όμως για εμάς τους Έλληνες, για την Ελλάδα μας, υπουργός της Δικαιοσύνης (έτσι λέγεται ακόμη αυτό το υπουργείο;) είναι ο κ. Μπάμπης Αθανασίου!!! Σε σχετική ανακοίνωσή του για το θέμα αυτό κάνει αναφορά στο Σύνταγμα, και αναφέρει ότι η έρευνα κατ’ οίκον επιτρέπεται μόνο παρουσία δικαστικού εκπροσώπου…

Αυτό θα πει σεβασμός στο Σύνταγμα, άχρηστοι όλοι σας…Εντάξει μπορεί να είναι μόνον για αυτή την περίπτωση αλλά κάτι είναι και αυτό. Εντάξει λάστιχο το έχουν κάνει, κουρελόχαρτο το έχουν κάνει, αλλά είναι για το καλό μας…Τώρα τι φοβήθηκαν και κάνουν πίσω σε κάτι που έχουν ψηφίσει; Λες να σκέφθηκε κανένας: και αν γίνει καμιά στραβή, λέμε τώρα, και αντί να πάει το ΣΔΟΕ σε κανέναν μπατιράκο, πάει στο σπίτι ενός ολιγάρχη, και δει τι υπάρχει μέσα σε αυτό, τι κάνουμε εμείς;

Ενώ πχ αν δεν βρίσκει το ΣΔΟΕ εισαγγελέα διαθέσιμο ή αν το μάθουν πολλοί όλο και κάποιοι φίλοι μας θα γλυτώσουν… Καλά σκέπτονται άνθρωποι έτσι για υπουργούς μας; Για την κυβέρνηση; Ντροπή… Και κλείνουμε με άλλη μία πρωτοφανή επιτυχία του κ. Σαμαρά!!! Ο κ. Κικίλιας, ο οποίος προκειμένου να κάνει την δουλειά του αλά Ομπάμα, πετάει και με σούπερ πούμα πάνω από τις φωτιές (για ποιο λόγο;), και ας κοστίζει χιλιάδες ευρώ η κάθε ώρα πτήσης, αλλά τι να κάνουμε, δήλωσε ότι ««θα κοιτάξουμε να τελειώσουμε τη σεζόν στο πολύ υψηλό επίπεδο το οποίο λειτουργούμε έτσι ώστε του χρόνου να παρουσιαστούμε πιο έτοιμοι, πιο οργανωμένοι και με ένα καλύτερο, πιο μοντέρνο σχέδιο. Νομίζω ότι εξελίσσεται η ελληνική κοινωνία και μαζί της εξελίσσεται η Ελληνική Αστυνομία»!!!

Καλά ο προκάτοχος του, ο θηρευτής της Χρυσής Αυγής, κ. Δένδιας, που είχε αναδιοργανώσει όλα τα σώματα του Υπουργείου Δημ. Τάξεως, σχέδια επί σχεδίων είχε κάνει, νομοσχέδια και πάει λέγοντας, τι είχε κάνει τελικά; Για να τα αλλάξει τώρα όλα από την αρχή ο κ. Κικίλιας, μια τρύπα στο νερό; Και στο καλύτερο πιο μοντέρνο σχέδιο του κ. Κικίλια προβλέπεται άραγε να λειτουργεί το σύστημα επικοινωνιών TETRA, ή θα χρησιμοποιούνται οι παλιοί ασύρματοι ή θα πάμε πιο πίσω, στα ταμ-ταμ; Τάμπα, τούμπα, τάμπα τούμπα ήτοι επείγον περιστατικό!!!

Ο κύριος Σαμαράς έπρεπε ήδη να έχει διώξει ή τον ένα ή τον άλλο. Ή ο κύριος Κικίλιας ακυρώνει βλακωδώς το έργο του κ. Δένδια ή ο κύριος Δένδιας ήταν τελείως ανίκανος, τα έκανε θάλασσα στο Δημόσιας Τάξης, οπότε τι τον έβαλε στο Ανάπτυξης; Αλλά θα μας πείτε μετά τον προηγούμενο υπουργό Ανάπτυξης, τον κύριο Χατζηδάκη, όλοι οι άλλοι είναι αστέρες…Έ, ρε γλέντια που λέει και ο Καραγκιόζης. Τι κρίμα όμως που είναι στην καμπούρα μας!!!!

«OΧΙ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΟΥ»


Ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση του Κυπριακού, η οποία δεν θα διασφαλίζει την επιστροφή και της Μόρφου στους νόμιμους κατοίκους της. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε, εκ μέρους του Νίκου Αναστασιάδη, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρ Παπαδόπουλος, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την κατάληψη της Μόρφου.

Ο δήμαρχος της πόλης Χαράλαμπος Πίττας ανέφερε ότι οι κάτοικοι της κατεχόμενης κωμόπολης, ζητούν ενεργότερη δράση από τα Ηνωμένα Έθνη για δίκαιη λύση του κυπριακού. «Σαράντα χρόνια είναι πολλά και ο προσφυγικός κόσμος υποφέρει ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο», είπε ο κ. Πίττας.  Η αντιπροσωπεία των Μορφιτών επέδωσε ψήφισμα και στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο και στις Πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο ψήφισμά τους προς τις ξένες πρεσβείες, οι κάτοικοι Μόρφου ζήτησαν να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία για να μεταβάλει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό. Παραλαμβάνοντας το ψήφισμα εκπρόσωποι των πρεσβειών διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Η Mars Hellas ανακοίνωσε την αυτόβουλη προληπτική ανάκληση ορισμένων συσκευασιών σοκολατούχου γάλακτος με ημερομηνίες λήξης μεταξύ 19/12/2014 και 11/4/2015 που προέρχονται από το εργοστάσιο Milchwerke Mittelelbe GMBH. Λεωφορείο του ΟΑΣΘ παρέσυρε 70χρονο πεζό, στην οδό Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, και ο οδηγός εγκατέλειψε το θύμα που ξεψύχησε. Το περιστατικό συνέβη στις 10 το βράδυ της Παρασκευής και η Αστυνομία κάνει έρευνα για να εντοπίσει τον οδηγό του λεωφορείου.

Εννέα λουόμενοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια διαφορετικών περιστατικών την Παρασκευή στην Κέρκυρα, στη Ρόδο, στη Σάμο, στην Ηλεία και στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ανακοίνωση των Λιμενικών Αρχών. Μικρή πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο από τα Δυτικά και τα Βόρεια. Η ανάσα δροσιάς που οι περισσότεροι περιμένουν έρχεται τη Δευτέρα με το θερμόμετρο να υποχωρεί ακόμα και κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές. Προειδοποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε νησιά και περιοχές της Πελοποννήσου εξέδωσε για το Σάββατο 16 Αυγούστου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κόσμος: Αναζωπυρώθηκε για άλλη μία νύχτα το κλίμα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, με διαδηλωτές να «ταμπουρώνονται» σε κεντρικό συγκοινωνιακό κόμβο πριν εμφανιστούν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Λάδι στη φωτιά ρίχνει η επιλεκτική ενημέρωση από την αστυνομία για το περιστατικό, η οποία δεν δίνει νέα στοιχεία για το θάνατο του νεαρού αλλά δημοσιοποίησε ότι ήταν ύποπτος για ληστεία καταστήματος που είχε σημειωθεί λίγο νωρίτερα.

Μαίνεται ο διπλωματικός πόλεμος για το αμφιλεγόμενο ρωσικό κονβόι προς τις ουκρανικές περιοχές: Το Κίεβο υποστηρίζει ότι κατέστρεψε ρωσικά στρατιωτικά οχήματα που είχαν μπει σε ουκρανικό έδαφος, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά η Μόσχα λέγοντας πως δεν υπήρξε ποτέ εξαρχής τέτοια οχηματοπομπή. Επιφυλάσσεται η Ουάσινγκτον για τις «ανεπιβεβαιώτες αναφορές» περί καταστροφής στρατιωτικών οχημάτων, καταδικάζοντας ωστόσο ως προκλητική τη συμπεριφορά της Ρωσίας.

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους φέρονται να «κατέσφαξαν» περίπου 80 μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι σε χωριό στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, σύμφωνα με μέλος της μειονοτικής ομάδας που έχει εκλεγεί στο κοινοβούλιο και δύο κούρδους αξιωματούχους.Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θεωρήσει οποιαδήποτε μονομερή ρωσική ενέργεια στην Ουκρανία ως «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», προειδοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Ως προς το φλέγον θέμα των κυρώσεων η ΕΕ θεωρεί ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή τους εξακολουθούν να συντρέχουν.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα, που ελέγχεται από τη Χαμάς, κατηγόρησε την Παρασκευή το Ισραήλ ότι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ εναντίον οικιών ανατολικά της πόλης Χαν Γιουνίς παραβιάζοντας την εκεχειρία. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε γνώση «κανενός τέτοιου επεισοδίου».

Οικονομία:Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιου δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στον τομέα των συντάξεων μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησής του, όπως ανέφερε ο ίδιος το μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο του ειδικού φόρου στις συντάξεις. Ο οίκος Fitch Ratings αναβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ιρλανδίας σε A- και έγινε έτσι ο δεύτερος από τους λεγόμενους «τρεις μεγάλους» οίκους αξιολόγησης που επαναφέρει το Δουβλίνο στην κατηγορία A, για πρώτη φορά αφότου είχε ξεσπάσει η τραπεζική κρίση.

Σχέδιο «πυρόσβεσης» για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ σε 6 έως 8 δόσεις θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Παράλληλα, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, το υπουργείο Οικονομικών καταστρώνει σχέδιο για μία «λάιτ» εκδοχή του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αναμορφώνει τις αντικειμενικές αξίες.

Αθλητισμός: Για πρώτη φορά στην ιστορία της premier league, μια σεζόν αρχίζει με τα προγνωστικά μοιρασμένα ανάμεσα σε πέντε ομάδες, απόλυτα ικανές να κατακτήσουν για τον τίτλο. Ετσι οι μπουκμέικερ ανέλαβαν να ανακηρύξουν μόνοι τους το απόλυτο φαβορί κι αυτό είναι η Τσέλσι! Εφτά ματς διεξάγονται το Σάββατο με Γιουνάιτεντ και Αρσεναλ να παίζουν εντός. Ο Λουίς Σουάρες προπονήθηκε σήμερα για πρώτη φορά με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του στην Μπαρτσελόνα, την επομένη της μερικής άρσης του τετράμηνου αποκλεισμού του από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS).

Το CAS διατήρησε την ποινή αποκλεισμού του από τα επίσημα παιχνίδια, ωστόσο επέτρεψε στον Ουρουγουανό στράικερ να προπονείται και να αγωνίζεται στα φιλικά των «μπλαουγκράνα». Παίκτης του Παναθηναϊκού θα πρέπει να θεωρείται ο Αλεχάντρο Αλφάρο, καθώς συμφώνησε σε όλα με τους «πράσινους». Οι δύο πλευρές τα βρήκαν για τη συνεργασία τους και απομένει η αποστολή εγγράφων για να ολοκληρωθούν και τυπικά της μεταγραφής. Ο 28χρονος μεσοεπιθετικός αναμένεται στην Ελλάδα τις προσεχείς ημέρες για να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)

1960:Επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος, με αντιπρόεδρο τον τουρκοκύπριο Κιουτσούκ.

1962:Ο μάνατζερ των Beatles, Ράιαν Εμπσταϊν, διώχνει από το συγκρότημα τον ντράμερ Πιτ Μπεστ και προσλαμβάνει στη θέση του τον Ρίγκο Σταρ. Περίπου ένα μήνα αργότερα, το συγκρότημα θα ηχογραφήσει την πρώτη του επιτυχία «Love me do».

1968:Οι «Jackson Five», το μικρότερο μέλος των οποίων ήταν ο Μάικλ Τζάκσον, κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους δίπλα στη Νταϊάνα Ρος και τις «Σαμπρίμς», σε συναυλία στην Καλιφόρνια.

1974:Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά την αυτοεξορία του λόγω δικτατορίας.

2004:Το πρώτο μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Είναι χάλκινο και το κατακτά ο Λεωνίδας Σαμπάνης στην κατηγορία των 62 κιλών της άρσης βαρών. Λίγες μέρες αργότερα ο Έλληνας ολυμπιονίκης θα βρεθεί ντοπαρισμένος και το μετάλλιο θα του αφαιρεθεί. Την ίδια μέρα, ο Θωμάς Μπίμης και ο Νίκος Συρανίδης κατακτούν το πρώτο χρυσό για την Ελλάδα στις καταδύσεις από βατήρα τριών μέτρων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1888:Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, άγγλος στρατιωτικός, αρχαιολόγος και συγγραφέας, γνωστότερος ως «Λόρενς της Αραβίας». Ηγήθηκε της εξέγερσης των Αράβων εναντίων των Οθωμανών.

1919:Αντώνης Σαμαράκης, συγγραφέας. («Το Λάθος»)

1958:Μαντόνα (Λουίζ Βερόνικα Τσικόνε), ντίβα της ποπ και ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1977: Έλβις Πρίσλεϊ, ο «βασιλιάς» του rock’ n’ roll.

2005: Βίκυ Μοσχολιού, λαϊκή τραγουδίστρια.




DER SPIEGEL: "ΑΝ ΟΞΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΕΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ"


«Συγκρατημένη αισιοδοξία» προβλέπει για την Ελλάδα το περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο του για την οικονομία της Ευρωζώνης μετά την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων της Eurostat.  «Δεν είναι μία καλή μέρα για την οικονομία της Ευρώπης. Ο μεγαλύτερος οικονομικός χώρος του κόσμου δεν αναπτύσσεται. Στο 0% κινήθηκε η ανάπτυξη μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο» επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό στην ανάλυσή του ότι η εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη δίνει αφορμή για προβληματισμό.

Όπως υπογραμμίζει, «πριν από μερικούς μήνες γινόταν λόγος για προσεχές τέλος της ευρωκρίσης. Η Ισπανία και η Πορτογαλία βγήκαν από το μηχανισμό στήριξης. Η Ιρλανδία υποσχόταν να περιστείλει το χρέος της ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Και τώρα αυτό: 0,0% ανάπτυξη. Και επιπλέον υψηλή ανεργία σε πολλά κράτη της ΕΕ.» Το δημοσίευμα εστιάζει και στον ευρωπαϊκό Νότο και σημειώνει: «Στις χώρες της κρίσης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, η οικονομία σημειώνει πάλι ελαφρά ανάκαμψη χάρη στα επώδυνα προγράμματα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο ο κίνδυνος της υποτροπής παραμένει μεγάλος.»

Εστιάζοντας περισσότερο στην περίπτωση της Ελλάδας, το γερμανικό περιοδικό σχολιάζει ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, που δείχνουν ελαφρά ύφεση (-0,2%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, επιτρέπουν «συγκρατημένη αισιοδοξία» και παρατηρεί: «Η ελληνική κυβέρνηση αντλεί ελπίδα από τη νέα τουριστική άνθηση και την αυξανόμενη εσωτερική ζήτηση». Αντίθετα, «ανησυχία εμπνέει το ρωσικό εμπάργκο για τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα. Η Ρωσία είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των Ελλήνων. Σε περίπτωση που οξυνθούν οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και ΕΕ, η ελληνική οικονομία απειλείται με νέα κατάρρευση.»

ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΤΗΣ SAS ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ISIL


Στην περιοχή του βόρειου Ιράκ βρίσκονται ομάδες των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού (SAS), με στόχο να βοηθήσουν τους αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί στα βουνά εξαιτίας της επέλασης των  τζιχαντιστών στην ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, η οποία επικαλείται την εμπορική ακόλουθο της Βρετανίας στο Ιράκ Έμμα Νίκολσον, υποστηρίζει ότι οι άνδρες της SAS συνεργάζονται με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για τη συγκέντρωση πληροφοριών και βρίσκονται στο Ιράκ τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας απάντησε ότι δεν σχολιάζει τις επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων. Η Βρετανία έχει στείλει στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα στην περιοχή για να συνδράμουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διέκοψε τις θερινές διακοπές του χθες και ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα συμμετάσχει στο όποιο διεθνές σχέδιο διάσωσης των προσφύγων από τη μειονότητα των Γεζίντι.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θεωρείται πολύ πιθανή η αποστολή διάσωσης ύστερα από την αξιολόγηση που έκανε ομάδα που μετέβη εκεί, σύμφωνα με την οποία η ανθρωπιστική κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή σε σχέση με το αναμενόμενο.

ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ


Πολυμέτωπη είναι η προσπάθεια στην οποία θα πρέπει να επιδοθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει σοβαρές εκκρεμότητες και να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκηνή. Και, φυσικά, να εξασφαλίσει και την πλειοψηφία των 180 βουλευτών που θα της επιτρέψουν να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αποτρέψει πρόωρες εκλογές.

Αλλά μόνο εύκολη δεν είναι η ευόδωση της κυβερνητικής προσπάθειας. Και όσο κι αν ηχεί περίεργα, η δυσκολία δεν βρίσκεται τόσο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές μας, όπου δικαιολογείται η προσδοκία αισιόδοξων εξελίξεων, αλλά στις επιδόσεις της κυβέρνησης, μια και ορισμένες πρωτοβουλίες της αποδεικνύονται απίστευτα αποτυχημένες.

Παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, που έχει προκαλέσει σοβαρό κόστος στην κυβέρνηση, σε μια περίοδο που η ηγεσία της πίστευε ότι διαμορφώνονταν προοπτικές επικράτησής της στην πολιτική σκηνή. Αλλά αντί η κοινή γνώμη να ασχολείται με τις αναμενόμενες θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ που της προκάλεσε η ανευθυνότητα όλων όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων.

Γι' αυτό και στους όποιους άμεσους ή και μεσοπρόθεσμους σχεδιασμούς της η κυβέρνηση οφείλει να αποφύγει πάση θυσία νέα φαινόμενα επιπολαιότητας και ανευθυνότητας, όπως αυτά του ΕΝΦΙΑ. Διότι όσο θετική κι αν είναι η προοπτική μιας κάποιας ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών, τελικά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα όταν την ίδια ώρα ο πολίτης διαπιστώνει ότι οι κυβερνώντες τού φορτώνουν νέα και εξωφρενικά ακριβά χαράτσια.

Αρα μαζί με τα πολλά και σημαντικά προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί (τρόικα, χρέος, μαύρες τρύπες ασφαλιστικού και εκλογή Προέδρου), η κυβέρνηση οφείλει ταυτόχρονα να προστατευθεί από τον εαυτό της. Που ίσως είναι και το δυσκολότερο.