02 Αυγούστου, 2014

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΕ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ


ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΠΗΛΙΑΣ

Ι.Μ. Σπηλιάς. Η Ιερά μονή Σπηλιάς υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Είναι κτισμένη στην εξοχή ενός βράχου σε υψόμετρο 800 μ. Είναι σαν να έχει κρεμαστεί από τον απότομο βράχο και προκαλεί δέος στον προσκυνητή. Η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στους αγώνες του 1821.Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έκανε συχνά πολεμικές συσκέψεις και συμβούλια στην Ιερά Μονή αφού η θέση της είχε ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Η επαναστατική κυβέρνηση στα 1867 είχε την έδρα της στην Ιερά Μονή. Στο χώρο της συναντούμε δύο ναούς. Ο μικρότερος και παλαιότερος είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και ο μεγαλύτερος που είναι το καθολικό της Μονής τιμάται στη μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής.

Ο μικρός ναός πρέπει να κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και να τοιχογραφήθηκε στις αρχές του 17ου, ενώ το καθολικό κτίσθηκε στα 1738 και αγιογραφήθηκε λίγο αργότερα. Μόλις 1.5 χλμ. από το "Ραγάζι" βρίσκεται η Ι.Μ. Σπηλιάς (Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 16ου - 18ου αιώνα) που είναι και το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της περιοχής. Η Ι.Μ. Σπηλιάς απέχει από το Μουζάκι 50 χλμ. και αποτελεί τόπο προορισμού χιλιάδων επισκεπτών κυρίως την περίοδο από Μάιο έως Οκτώβριο που το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Είναι ανδρώα μονή. Από το 2004 ο ηγούμενος Πάτερ Νεκτάριος, τη διατηρεί ανοικτή όλο το χρόνο, παρ' όλες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τις δυσκολίες πρόσβασης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Είναι κτισμένη σε προεξοχή βράχου σε υψόμετρο 880 μ. πάνω από τον πετροφόρο ποταμό "Κουμπουριανίτη" παραπόταμο του Αχελώου. Η Ι.Μ. αποτελείται από δύο μικρές εκκλησίες. Το καθολικό όπως αναγράφεται στο χειρόγραφο κώδικα της Μονής "Ιερά Πλάξ", κτίσθηκε τo 1064. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και τοιχογραφήθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα Ο μεγαλύτερος ναός είναι της Ζωοδόχου Πηγής. Σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στο υπέρθυρο του ναού, οικοδομήθηκε το 1736. Τα τελευταία χρόνια έγιναν στην Μονή σημαντικά έργα αναστύλωσης, με τα οποία διατηρήθηκε και αναδείχθηκε κάθε λεπτομέρεια της παραδοσιακής της αρχιτεκτονικής. Η Μονή διαθέτει ξενώνα για τη διαμονή και φιλοξενία των προσκυνητών.

Η Ιερά Κοινοβιακή Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπηλιάς υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και βρίσκεται στον δήμο Ανατολικής Αργιθέας στο χωριό Κουμπουριανά. Η Ιερά Μονή είναι κτισμένη στην εξοχή ενός βράχου και σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Κτήτορες της Ιεράς Μονής είναι δύο αδελφοί Αθανάσιος και Παρθένιος των οποίων η καταγωγή ήταν από το χωριό Στεφανιάδα. Αφορμή της ιδρύσεως της Ιεράς Μονής ήταν η εύρεση με θαυματουργικό τρόπο της εικόνος της Παναγίας της Οδηγήτριας. Στο χώρο της Μονής συναντάμε δύο Ναούς: Ο μικρότερος και παλαιότερος είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και κτίστηκε το 1604. Ο μεγαλύτερος, που είναι και το καθολικό της Μονής, τιμάται στην μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής.

Είναι τρίκλητος βασιλική με τρούλο και κτίστηκε το 1736. Το τέμπλο του Ναού φιλοτεχνήθηκε το 1779 από τους αδελφούς τεχνίτες Γεώργιο και Ιωάννη. Στη Δεσποτική εικόνα του Χριστού ως Μεγάλου Αρχιερέως υπάρχει η επιγραφή: «Ελάχιστος Θεόδωρος αγιογράφος από την Μεγαλοβλαχίαν εκ κώμης Βουκουρέστι, Έτει ΑΨΛΖ». Γύρω από του δύο Ναούς σώζονται κελιά και ο φρουριακός περίβολος. Στην Ιερά Μονή φυλάσσεται η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά με σωρεία Θαυμάτων. Η Ιερά μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στους αγώνες του 1821.  Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έκανε συχνά πολεμικές συσκέψεις και συμβούλια στην Ιερά Μονή, αφού η θέση της είχε ιδιαίτερη στρατηγική σημασία.

Στην Ιερά Μονή είχε την έδρα της η Επαναστατική Κυβέρνηση στα 1867. Τα τελευταία 5 χρόνια με την οικονομική ενίσχυση των ευλαβών προσκυνητών η Ιερά Μονή αναστυλώνεται.
Η συνέχεια του οδοιπορικού μας
σε άλλη Ιερά Μονή αύριο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ - Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

 

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, το υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία προκειμένου να θωρακιστεί η Ελλάδα από τον τρομερό ιό Έμπολα, που θερίζει ήδη χιλιάδες ανθρώπους στην Αφρική.

Η επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) είναι συνεχής, καθώς ο διεθνής αυτός οργανισμός συντονίζει τις προσπάθειες όλων των χωρών για να κρατηθεί ο ιός μακριά από Ευρώπη, Αμερική, Ασία και όποιες άλλες χώρες είναι εκτεθειμένες κυρίως σε επισκέψεις πολιτών από τις αφρικανικές χώρες, που ήδη ο Έμπολα επεκτείνεται με ανεξέλεγκτο ρυθμό.

Στο υπουργείο Υγείας γίνονται σχεδιασμοί για τη δημιουργία χώρων καραντίνας, σε περίπτωση που διαπιστωθεί έστω και ένας ασθενής με τον ιό Έμπολα, ενώ ήδη γίνεται ένας διακριτικός έλεγχος των αφικνούμενων στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» από τις αφρικανικές χώρες, που έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη του ιού.

Επίσης, ο ΠΟΥ δίνει εντολές στα κράτη όλου του κόσμου που έχουν λιμάνια να προσέχουν ιδιαίτερα την άφιξη ναυτικών με καράβια από τις χώρες της Αφρικής, που έχει διαπιστωθεί ο ιός και σε οποιαδήποτε περίπτωση αμέσως να ειδοποιείται ο ΠΟΥ εάν διαπιστωθεί ασθενής με τον ιό Έμπολα, ο οποίος θα πρέπει να εισάγεται αμέσως σε καραντίνα.

Για την ώρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή και πανικού στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά είναι γεγονός ότι η εξάπλωση του ιού αυτή τη στιγμή γίνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, φάρμακο δεν έχει βρεθεί, το 90% των περιπτώσεων είναι θανατηφόρες και δεν έχει βρεθεί τρόπος περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.
 

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

 

Τουλάχιστον 107 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από χθες στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού μετά την εξαφάνιση ενός Ισραηλινού στρατιώτη ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα αιχμαλωτίστηκε στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στη Ράφα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Ράφα από χθες τα μεσάνυχτα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις. Ανάμεσα στα θύματα, τα 15 ανήκαν στην ίδια οικογένεια και πέντε από αυτά ήταν παιδιά, ηλικίας από 3 έως 12 ετών.

Από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.640 Παλαιστίνοι, κυρίως άμαχοι. Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν χάσει τη ζωή τους 63 στρατιώτες και τρεις πολίτες. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα τον τερματισμό της τριήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας μετά την απαγωγή ενός στρατιώτη στον παλαιστινιακό θύλακα και πρόσθεσε ότι διεξάγονται ήδη επιχειρήσεις στο πεδίο. Όταν ρωτήθηκε αν τερματίστηκε η εκεχειρία, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Πίτερ Λέρνερ απάντησε:

«Ναι. Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις μας στο πεδίο». Οι δηλώσεις αυτές του Λέρνερ έγιναν μετά τις πληροφορίες ότι 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της εκεχειρίας, που τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενώ το Ισραήλ κατηγόρησε τους μαχητές από τη Γάζα ότι την παραβίασαν ρίχνοντας ρουκέτες και όλμους εναντίον του Ισραήλ.

Πάντως, ο αριθμός των Παλαιστινίων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς αυξήθηκε σε 50, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα. Επίσης, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ στη βόρεια Δυτική Όχθη στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν στην Τουλκάρεμ, κοντά στη Νάμπλους, όπως ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στη διάρκεια επιχείρησης, η οποία οδήγησε και στην απαγωγή ενός αξιωματικού του στρατού από παλαιστίνιους μαχητές. Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ κάλεσε τις παλαιστινιακές οργανώσεις να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην 72ωρη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι δήλωσε ότι ένα συμβάν στην περιοχή της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, στο οποίο φέρονται να σκοτώθηκαν δύο ισραηλινοί στρατιώτες και αρκετοί Παλαιστίνιοι, αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας από τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις. 

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι ένας ισραηλινός στρατιώτης αιχμαλωτίστηκε, όμως πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για την παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ, καθώς ο αξιωματικός αιχμαλωτίστηκε και οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία», δήλωσε ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο δεύτερος τη τάξει της Χαμάς.

Τέλος, η Αίγυπτος ανακοίνωσε στους Παλαιστίνιους αξιωματούχος ότι αναβάλλει τις συνομιλίες με το Ισραήλ που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σήμερα στο Κάιρο με στόχο την επίτευξης οριστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Πάντως, μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία θα συμμετέχει και η Χαμάς, θα μεταβεί στο Κάιρο για να συνομιλήσει με αιγύπτιους αξιωματούχος σχετικά με την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς από τη Ραμάλα.
 

2/8/2014 - ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΜΑΧΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΡΩΣΙΑ

 

Ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ αποκάλυψε στην τηλεόραση της Deutsche Welle ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ισχυρούς βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον των ρωσόφωνων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας, πλήττοντας ανελέητα αστικές περιοχές στη Νέα Ρωσία και θανατώνοντας καθημερινά δεκάδες αμάχους. Η χρήση των συγκεκριμένων πυραύλων επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη από την ανταποκρίτρια του CNN Barbara Starr, η οποία επικαλέστηκε «τρεις πηγές» από το Πεντάγωνο που ανέφεραν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία βασίζονταν σε δορυφορικές εικόνες.

Ο αξιωματούχος από την υπηρεσία Τύπου του ΝΑΤΟ, ο οποίος μίλησε στην Deutsche Welle ανέφερε επίσης ότι η πηγή των πληροφοριών του προέρχεται από τις ΗΠΑ. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις επιθέσεις με τους πυραύλους, αλλά δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες. Η DW, η οποία δημοσίευσε τις πληροφορίες στη ρωσική και την ουκρανική ιστοσελίδα της, αναφέρει ότι έχει ήδη υποβάλει επίσημο ερώτημα σχετικά με τη χρήση των βαλλιστικών πυραύλων στο Πεντάγωνο, αλλά δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής καμία απάντηση.

Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι οι πύραυλοι που χρησιμοποιούνται για τον βομβαρδισμό των αυτονομιστών είναι πιθανότατα οι OTR-21 Tochka.

 

Η ΤΥΝΗΣΙΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΛΙΒΥΗ - ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ

 

Η Τυνησία έκλεισε την Παρασκευή τη βασική μεθοριακή διάβασή της με τη Λιβύη, καθώς χιλιάδες ξένοι και Λίβυοι πρόσφυγες έχουν συρρεύσει στην περιοχή για να περάσουν τα σύνορα, σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί χάος, μετέδωσε το κρατικό τυνησιακό πρακτορείο ειδήσεων TAP. «Αποφασίστηκε να κλείσει η διάβαση του Ρας Ζντιρ λόγω του χάους» ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο έναν  αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας. Περίπου 50 Ινδονήσιοι κατάφεραν να περάσουν, χάρη στην παρέμβαση διπλωματών της χώρας τους, ενόψει της απομάκρυνσής τους από την περιοχή και την επιστροφή τους στην Ινδονησία.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής για πόσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα. Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως Αιγύπτιοι μετανάστες αλλά και Λίβυοι πολίτες, επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα. Οι τυνησιακές δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα για να απωθήσουν τους πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους δεν διέθεταν ταξιδιωτικά έγγραφα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι ένας αξιωματικός της τυνησιακής αστυνομίας τραυματίστηκε στο πόδι από αδέσποτη σφαίρα που ερρίφθη από την πλευρά της Λιβύης καθώς και οι Λίβυοι συνοριοφύλακες προσπαθούσαν να απομακρύνουν το πλήθος. 


ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 225 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

 

Εν μέσω της στρατιωτικής σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε ομόφωνα την παροχή επιπλέον 225 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 167 εκατ. ευρώ) για την ενίσχυση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, του «Σιδηρού Θόλου». «Με την έγκριση και από τα δύο κόμματα αυτού του μέτρου, στέλνουμε ένα μήνυμα στη Χαμάς ότι οι τρομοκρατικές τακτικές της και οι προσπάθειές της να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό του Ισραήλ δεν θα επιτύχουν» δήλωσε ο Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Η αποδέσμευση των πόρων πρέπει τώρα να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε την Παρασκευή την παραβίαση από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς της τριήμερης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε «την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του αιχμάλωτου ισραηλινού στρατιώτη». Ο Μπαν «καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την παραβίαση της εκεχειρίας (. . .) που αποδίδεται στη Χαμάς», όμως υπογράμμισε ότι «ο ΟΗΕ δεν διαθέτει τα μέσα για να επαληθεύσει ανεξάρτητα τι συνέβη ακριβώς». «Είναι σοκαρισμένος και βαθιά απογοητευμένος από αυτές τις εξελίξεις», ανέφερε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντιζαρίτς, ο οποίος διάβασε την ανακοίνωση του Μπαν.

«Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί βαθιά για την επανάληψη των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα», σημείωνε η ανακοίνωση. «Ο γενικός γραμματέας καλεί και τις δύο πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να επιστρέψουν στην (εφαρμογή της) τριήμερης ανθρωπιστικής εκεχειρίας στην οποία είχαν συμφωνήσει, η οποία δυστυχώς διήρκησε για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα», επεσήμανε ο Ντιζαρίτς. Εξάλλου ο Μπαν ζήτησε «από αυτούς που ασκούν επιρροή στους πρωταγωνιστές (της σύγκρουσης) να κάνουν τα πάντα για να τους πείσουν να σεβαστούν την ανθρωπιστική εκεχειρία».

Αναφερόμενος στον θάνατο των δύο ισραηλινών στρατιωτών και την απαγωγή ενός τρίτου, ο γενικός γραμματέας εκτίμησε ότι «αυτό αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας, η οποία ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον πληθυσμό της Γάζας, το Ισραήλ και πέραν αυτού». «Τέτοιες πρωτοβουλίες επαναφέρουν το ερώτημα για την αξιοπιστία των διαβεβαιώσεων που δίνει η Χαμάς στον ΟΗΕ», υπογράμμισε ο Μπαν στην ανακοίνωσή του.