28 Ιουλίου, 2014

28/7/2014 - DISASTER STORY: ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Ο ΟΑΕΕ

 

Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απειλείται με κατάσχεση. Την ίδια ώρα ο ΟΑΕΕ, το Ταμείο όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, καταρρέει υπό το βάρος των μεγάλων ελλειμμάτων και είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να καταβάλλει συντάξεις και στο μέλλον.

Στο αδιέξοδο αυτό είναι εγκλωβισμένοι 370.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις εισφορές τους αλλά και το ασφαλιστικό ταμείο τους το οποίο εκτιμάται ότι φέτος θα έχει μαύρη τρύπα 720 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ότι το σύνολο των απλήρωτων εισφορών προς το Ταμείο φθάνει τα 7, 4 δισ. ευρώ – το 80% αυτών προέρχεται από μικροοφειλέτες που χρωστούν έως 10.000 ευρώ.

Κύκλοι των ασφαλιστικών ταμείων εκφράζουν την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ και προειδοποιούν για ακόμη χειρότερες ημέρες από τον Σεπτέμβριο κα μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται η ομαλή καταβολή των συντάξεων. “Η πληρωμή των 265 εκατ. ευρώ τον μήνα σε συντάξεις του ΟΑΕΕ από τον Σεπτέμβρη και μετά θα είναι ένας γρίφος” διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, Θανάσης Καπωτάς.

Ούτε η ρύθμιση οφειλών έχει συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων του ΟΑΕΕ. Όχι μόνο λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης από τους ασφαλισμένους αλλά και γιατί ένα μεγάλο ποσοστό (40%) από όσους εντάχθηκαν αναγκάστηκε να διακάψει τις πληρωμές μετά την καταβολή των πρώτων δόσεων, χάνοντας το δικαίωμα στην περίθαλψη. Εκτιμάται ότι το σύνολο των επαγγελματιών, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους που έχουν χάσει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το Ταμείο ανέρχονται σε 1 εκατομμύριο άτομα.
 

ΓΑΖΑ: ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΣΕ 24ΩΡΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ Η ΧΑΜΑΣ

 

Μετά την απόρριψη της ανθρωπιστικής εκεχειρίας και τη βροχή ρουκετών κατά του Ισραήλ που οδήγησε σε νέους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την 24ωρη κατάπαυση πυρός. Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι η εκεχειρία θα ξεκινήσει στις 14:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Σε απάντηση στην παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του λαού μας και τη συγκυρία του Ιντ (σ.σ το Ιντ αλ Φιτρ σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού), συμφωνήθηκε μεταξύ των ομάδων αντίστασης να υιοθετηθεί μία 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, που θα ξεκινήσει σήμερα από τις 14:00» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης, Σάμι Αμπού Ζούχρι.
Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Ισραήλ.

Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είχαν ξεκινήσει το πρωί της Κυριακής μετά την παραβίαση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας από τη Χαμάς.  Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε αποδεχθεί αίτημα του ΟΗΕ για παράταση της εκεχειρίας κατά 24 ώρες, αίτημα που απέρριψε η Χαμάς, η οποία συνέχισε τη ρίψη ρουκετών. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 1.050 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των 20 ημερών, ενώ από την πλευρά του Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους 43 στρατιώτες και τρεις πολίτες.

Έκκληση για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους πιστούς κατά την προσευχή της Κυριακής στο Βατικανό. «Παρακαλώ σταματήστε, σας το ζητώ από την καρδιά μου, ήρθε η ώρα να σταματήσετε. Σταματήστε, παρακαλώ!» είπε ο Πάπας. Ο Πάπας δεν αναφέρθηκε ανοιχτά στην κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τα σχόλιά του έγιναν μετά την κατάρρευση της πρώτης εκεχειρίας.

«Αδελφοί και αδελφές, ποτέ πόλεμο, ποτέ πόλεμο! Πάνω απ΄όλα σκέφτομαι τα παιδιά που στερούνται την ελπίδα για μία ζωή που αξίζει να ζήσεις, για ένα μέλλον. Νεκρά παιδιά, τραυματισμένα παιδιά, ακρωτηριασμένα παιδιά, ορφανά παιδιά, παιδιά των οποίων τα παιχνίδια είναι ό,τι απέμεινε από τον πόλεμο, παιδιά που δεν μπορούν πια να χαμογελάσουν» ανέφερε στο μήνυμά του. Ο ποντίφικας έκανε έκκληση για ειρήνη στη Γάζα, στο Ιράκ και στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, καταδίκασε την αδιάκοπη βία στη Γάζα και στο Ισραήλ και ζήτησε την επείγουσα και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ

 

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, σε μια κοινωνία που δεν θέλει οποιαδήποτε αξιολόγηση, είναι μια μεγάλη επανάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι και στο παρελθόν, με νόμο του 1992, είχε καθιερωθεί η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Εκείνος ο νόμος δεν είχε προκαλέσει ιδιαίτερη ένταση γιατί δεν προέβλεπε ουσιαστική αξιολόγηση. Συμπλήρωναν κάποια χαρτιά για να υπάρχουν στον φάκελο κάθε υπαλλήλου και όλοι σχεδόν βαθμολογούνταν από τους προϊσταμένους, με άριστα.

Αν κάποιος προϊστάμενος δεν συμπαθούσε υφιστάμενό του και τον βαθμολογούσε με χαμηλό βαθμό, ήταν αντικείμενο συζητήσεων, αλλά και πάλι δεν είχε ουσιαστική επίπτωση στην υπηρεσιακή πορεία του κρινόμενου. Προφανώς δεν ήταν αξιολόγηση αυτή, καθώς κανείς δεν πιστεύει ότι η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων είναι άριστη… Ο νέος νόμος εισάγει περισσότερο ανταγωνιστικό καθεστώς και γι’ αυτό δεν είναι αποδεκτός. Με τους βαθμούς 9 έως 10 βαθμολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων. Με τους βαθμούς 7 έως 8 βαθμολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων. Με τους βαθμούς 1 έως 6 βαθμολογείται ποσοστό 15% των υπαλλήλων.

Προφανώς οι νομοθέτες γνωρίζουν ότι στην ελληνική πραγματικότητα όλοι θα βρουν τον τρόπο να… αριστεύσουν και περιορίζουν αυθαίρετα τον αριθμό των αριστούχων…Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ανταγωνιστική, ούτε προωθεί την επιβράβευση των αρίστων. Αποφεύγει κάθε είδους αξιολόγηση ακόμα και στην εκπαίδευση, όπου η βαθμολογία είναι καθημερινότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι καταργήθηκαν οι επιθεωρητές που βαθμολογούσαν (στην τάξη) τους εκπαιδευτικούς, ούτε ότι - ιδιαίτερα στα σχολεία της επαρχίας - εξαιρετικά πολλοί μαθητές βαθμολογούνται με άριστα.

Αλλά και στα νοσοκομεία οι γιατροί αποφεύγουν κάθε διαδικασία επιστημονικής επανεξέτασης περιστατικών που δεν πήγαν καλά. Στις πολιτισμένες χώρες, τα νοσοκομεία έχουν εσωτερικές διαδικασίες με τις οποίες επανεξετάζονται οι περιπτώσεις που δεν είχαν καλή έκβαση ώστε να γίνει ανταλλαγή απόψεων και να αποφεύγονται λάθη. Οι διαδικασίες αυτές είναι επιστημονικές όχι διοικητικές, ούτε επιβάλλονται ποινές σε όσους έκαναν λάθη. Γίνεται όμως συζήτηση, που προφανώς δεν είναι ευχάριστη για όποιον έκανε λάθος, αλλά χρήσιμη για όλους.

Αντίθετα, στην ελληνική πραγματικότητα η αξιολόγηση θεωρείται δυσάρεστη επειδή κυριαρχεί μια γενική απέχθεια προς όσους, επειδή αξιολογούνται ψηλά με όποια διαδικασία, (μπορούν να) έχουν καλύτερες αποδοχές. Πολλές γενιές έχουν εθιστεί στην πρακτική των διαπροσωπικών σχέσεων, με τις οποίες όλοι λίγο-πολύ βολεύονται, ενώ οι αμοιβές προκύπτουν όχι από αξιολόγηση της απόδοσης αλλά από γενικούς κανόνες που ισχύουν για όλους…Σε άλλες κοινωνίες η καθιέρωση συστημάτων αξιολόγησης θεωρείται από κάποιους ευκαιρία βελτίωσης του εισοδήματος, ανέλιξης στην ιεραρχία ή νέας καριέρας. Στην Ελλάδα θεωρείται απειλή, πρόφαση για απολύσεις, φαινόμενο αυθαιρεσίας και αναξιοκρατίας, περίπτωση κομματικής εύνοιας.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι όμως ότι ακόμα και η καθιέρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής λιτότητας και θεωρείται προάγγελος περιστολής κρατικών δαπανών. Αυτή είναι η ευθύνη όλων όσοι κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια και δεν έλαβαν απλά μέτρα σωστής διοίκησης του κράτους.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Αναρτήθηκαν τη Δευτέρα, στο διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), οι τελικοί πίνακες επιλογής βρεφών και νηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ για το σχολικό έτος 2014-2015. Ακινητοποιημένο σε διεθνή ύδατα, νοτιοδυτικά του Αργοστολίου, βρίσκεται από τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας σκάφος με 65 μετανάστες, το οποίο είχε κατεύθυνση προς τις ιταλικές ακτές, όμως έμεινε από καύσιμα. Στο σημείο έχουν σπεύσει από νωρίς ένα φορτηγό πλοίο και δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού, τα οποία όμως προς το παρόν δεν μπορούν να επέμβουν.

«Πανέμορφο», «υπέροχο», «τέλειο» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί ο Τζων Κίττμερ, Πρέσβης της Βρετανίας στην Αθήνα, για να περιγράψει τις ομορφιές της Ελλάδας. Δανείζεται τα λόγια του άγγλου συγγραφέα, Λώρενς Ντάρελ, για να διαπιστώσει: «Άλλες χώρες σου προσφέρουν την ανακάλυψη των εθίμων, της λαϊκής δοξασίας ή του τοπίου, αλλά η Ελλάδα σου προσφέρει κάτι πιο δύσκολο: την ανακάλυψη του εαυτού σου». Το τελευταίο διάστημα, ο Τζων Κίττμερ ανεβάζει στο Twitter εκπληκτικές φωτογραφίες από την Ιθάκη, εξυμνώντας πέρα από το τοπίο, το φαγητό και τις ταβέρνες του νησιού. «Φεύγοντας από την Ιθάκη. Με καημό για το νόστο» έγραψε στέλνοντας μια φωτογραφία που έβγαλε ενώ αποχωρούσε με το πλοίο.

Δύο τροπολογίες, για την δωρεάν παροχή ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες και για την επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου 2011, κατέθεσε την Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για τα δάση. «Οι ένστολοι δεν είναι δεδομένοι κανενός, ούτε θα καταστούν όμηροι των όποιων κυβερνητικών σχεδιασμών, όταν καθημερινά δίνουν μάχες διακινδυνεύοντας τη ζωής τους. Απαιτούν σεβασμό και θωράκιση για να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις αντιξοότητες και τους κινδύνους του λειτουργήματός τους». Αυτό αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ομοσπονδίες των ενστόλων στα Σώματα Ασφαλείας μετά τα όσα συνέβησαν το πρωί της Δευτέρας έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Κόσμος: Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι προσφέρει άσυλο στους χριστιανούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ μπροστά στην προέλαση των τζιχαντιστών. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (IS), οι οποίοι κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις του βόρειου Ιράκ τον περασμένο μήνα, έχουν προειδοποιήσει τους χριστιανούς με θάνατο εάν δεν προσηλυτιστούν στο Ισλάμ. Κλιμακώνεται ο διπλωματικός «πόλεμος» Ρωσίας-Δύσης στη σκιά της κατάρριψης της πτήσης MH17 στο ουκρανικό έδαφος, με τους ηγέτες ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας να συμφωνούν στη διάρκεια τηλεφωνικής διάσκεψης ότι θα προχωρήσουν στη λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της Μόσχας. Με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών συναντάται στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι τα μαύρα κουτιά του μαλαισιανού Boeing αποκάλυψαν ότι το αεροπλάνο καταστράφηκε από «τεράστια αποσυμπίεση» που προκλήθηκε από θραύσματα οβίδας. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα βρεθούν όλα τα θύματα της πτήσης ΜΗ17, λέει η ολλανδική αστυνομία. Εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία δηλώνει διά του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ότι είναι έτοιμη να μεταφέρει 17 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι «εάν χρειαστεί θα εγκαθιδρύσει αερογέφυρα» από την Κωνσταντινούπολη στη Γάζα.

Αίμα παιδιών κυλά και πάλι στη Γάζα, πρώτη ημέρα της γιορτής του Έιντ αλ-Φιντρ, με πολλούς να χαρακτηρίζουν τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις του κεντρικού νοσοκομείου της Γάζας και σε παιδική χαρά προσφυγικού καταυλισμού ως τη «σφαγή του Έιντ». Τουλάχιστον δέκα από τα θύματα είναι παιδιά. Παράλληλα, τέσσερις Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή όταν πυρά από τη Γάζα έπληξαν κιμπούτς κοντά στα σύνορα.

Οικονομία: Σε 105 κατασχέσεις ακινήτων προχώρησε τον Ιούνιο, λόγω μη καταβολής ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ). Ο Εμμανουήλ Κονδύλης και ο Πασχάλης Μπουχώρης αναλαμβάνουν τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΑΙΠΕΔ, αντικαθιστώντας τους Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο και Γιάννη Εμίρη, των οποίων έληξε η θητεία.

Τους κ. Κονδύλη και Μπουχώρη πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ πριν από τον διορισμό τους, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία για τη διατύπωση γνώμης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Από τον Αύγουστο ξεκινά η μηνιαία παρακράτηση του φόρου εισοδήματος για συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από δύο ή και περισσότερες συντάξεις. Στο εξής, η μόνη επαφή των συνταξιούχων, που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, με την εφορία θα είναι η στιγμή της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης, όμως η εφαρμογή του μέτρου επιφέρει αναπροσαρμογές στο καθαρό ποσό της σύνταξης.

Αθλητισμός: Με μοναδικό πρόβλημα την απουσία του τραυματία Χερόνιμο Μπαράλες, συνεχίστηκε τη Δευτέρα η προετοιμασία του Αστέρα Τρίπολης ενόψει της αναμέτρησης με τη Μάιντς, την προσεχή Πέμπτη στη Γερμανία, για τον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Σε σχέση με τη λίστα που είχε δηλωθεί για τα ματς του προηγούμενου γύρου με τη Ροβανιέμι, νέο πρόσωπο είναι ο Σλοβάκος τερματοφύλακας Τόμας Κοσίσκι, που αντικαθιστά τον νεαρό Νίκο Κόκκαλη.

Σε κυκλοφορία βγήκαν τα εισιτήρια για τον επαναληπτικό αγώνα του Παναθηναϊκού απέναντι στη Σταντάρ Λιέγης, για τον τρίτο προκριματικό του Champions League, όπως ενημέρωσε με ανακοίνωση της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Τα «μαγικά χαρτάκια» κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα και προτεραιότητα μέχρι την Πέμπτη έχουν τα μέλη της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας». Η πρώτη επαφή του Ραφίκ Τζιμπούρ με τον Δημήτρη Μελλισανίδη δεν απέδωσε καρπούς, όμως ο Αλγερινός επιθετικός με νέες του δηλώσεις έριξε και πάλι δίχτυα προς την ΑΕΚ λέγοντας πως θέλει να γυρίσει στην Ένωση, όμως αυτό είναι κάτι αρκετά δύσκολο.

 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (28 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1586:O sir Francis Drake εισάγει για πρώτη φορά στην Ευρώπη την πατάτα. Από την Κολομβία αρχικά.

1828:Ο Ιωάννης Καποδίστριας καθιερώνει ως νομισματική μονάδα του ελληνικού κράτους τον «φοίνικα».

1913:Λήγει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος με την υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου από τις αντιμαχόμενες δυνάμεις (Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία εναντίον Βουλγαρίας). Μεγάλο μέρος της Μακεδονίας προσαρτάται στην Ελλάδα.

1914:Έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς η Αυστροουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Σερβία.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:

1836: Γεννιέται ο Εμμανουήλ Ροΐδης, σημαντικός λογοτέχνης με καταγωγή από την Σύρο. 

ΘΑΝΑΤΟΙ:

1741:Πεθαίνει ο Antonio Vivaldi, συνθέτης μουσικής από την Βενετία και βιρτουόζος βιολιστής. 

1750:Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Johann Sebastian Bach, διάσημος συνθέτης κλασικής μουσικής.

1794:Πεθαίνει ο Maximilien Roberpierre (γωνστός ως Ροβεσπιέρος) που υπήρξε μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της Γαλλικής Επανάστασης.