27 Ιουλίου, 2014

ΜΠ. ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ: Η ΧΑΜΑΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς παραβίασε την 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα που πρότεινε η ίδια. Ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα αποδεχτεί την πρόταση για νέα εκεχειρία, ο Νετανιάχου δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN: "Η Χαμάς ούτε καν τηρεί την εκεχειρία που προτείνει η ίδια. Εξακολουθεί να εξαπολύει εναντίον μας επιθέσεις αυτή τη στιγμή που μιλάμε" είπε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ "θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία του ισραηλινού λαού".
                                                   
Η Χαμάς πρότεινε σήμερα μία νέα 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι. Σε άλλη του συνέντευξη στο "Fox News Sunday", ο Νετανιάχου είπε ότι η Χαμάς έχει παραβιάσει πέντε εκεχειρίες τις οποίες είχε δεχτεί και εφαρμόσει το Ισραήλ. "Τις απέρριψαν όλες, τις παραβίασαν όλες, περιλαμβανομένων δύο ανθρωπιστικών εκεχειριών το τελευταίο 24ωρο", είπε ο Νετανιάχου. Ο ίδιος είπε μιλώντας στην εκπομπή "Meet the Press" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC ότι "μοναδική επιλογή" είναι η ειρηνευτική πρωτοβουλία με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και πρόσθεσε ότι στόχος του Ισραήλ είναι η "αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας

Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ


Στις επτά Ιουλίου το Ισραήλ ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας με την ονομασία «Protective edge» που ως στόχο είχε, όπως δήλωσαν οι Ισραηλινοί, τη διακοπή εκ μέρους της Χαμάς εκτόξευσης ρουκετών από την Παλαιστίνη στο νότιο Ισραήλ και την καταστροφή της στρατιωτικής υποδομής της. Έτσι, η εκεχειρία που είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς το 2012 κατέρρευσε οριστικά.

Η ένταση κλιμακώθηκε στις αρχές Ιουνίου με την εντατικοποίηση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών κατά των ρουκετών που εξαπέλυε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Η απαγωγή τριών νεαρών Ισραηλινών στις 12 Ιουνίου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αφού η Ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε ευθέως τη Χαμάς γι’ αυτό. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών ένα παιδί σκοτώνεται κάθε ώρα στη Γάζα, όπως δήλωσε αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα, τουλάχιστον 192 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους και ο αριθμός μπορεί να αυξάνεται καθώς γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές. Από τις 7 Ιουλίου πάνω από 1000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας ενώ 6.000 έχουν τραυματιστεί. Επίσης έχουν χτυπηθεί 2.900 στόχοι στη Γάζα από την αρχή της στρατιωτικής επιχείρησης. 35 Ισραηλινοί, μεταξύ των οποίων δύο άμαχοι, σκοτώθηκαν. Στη Γάζα, μερικά από τα θύματα (74%) ήταν άμαχοι και το ένα τρίτο των αμάχων ήταν παιδιά.

Η τρέχουσα κρίση είναι απόρροια μιας παρατεταμένης αστάθειας στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Οι μακροχρόνιοι περιορισμοί που έχει επιβάλει το Ισραήλ είχαν σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και την συνεχή ενεργειακή κρίση που οδηγεί σε συχνές διακοπές του ρεύματος σε καθημερινή βάση και για πολλές ώρες. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση εντάθηκε όταν το Ισραήλ επέβαλε παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας το 2007. Από τότε ξεκίνησε η σταδιακή κλιμάκωση των εχθροπραξίων.

Τον Δεκέμβριο του 2008, τον Ιανουάριο του 2009, τον Νοέμβριο του 2012 και η τρέχουσα. Μέχρι σήμερα 22.600 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί επειδή οι κατοικίες τους καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, 79 σχολεία και 23 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές ενώ 900.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς παροχή νερού. Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου. Τα ποσοστά ανεργίας φτάνουν περίπου το 39% και αυτό οφείλεται στον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει το Ισραήλ αφού πριν τον αποκλεισμό μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού εργάζονταν στο Ισραήλ.

Περίπου το 60 τοις εκατό του πληθυσμού είναι σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας.Ο αποκλεισμός της Γάζας είναι η βασική αιτία όλης αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης και τραγωδίας η οποία με τη σειρά της οδηγεί στον ακραίο φονταμενταλισμό. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay δήλωσε ότι τα παιδιά σε Ισραήλ και Παλαιστίνη έχουν το δικαίωμα και πρέπει να ζουν χωρίς φόβο ενώ για πρώτη φορά γίνεται λόγος για κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους του Ισραήλ με τρόπο που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου

«Εκατόν σαράντα επτά παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα τις τελευταίες 16 ημέρες», πρόσθεσε. «Είχαν το δικαίωμα στη ζωή, ακριβώς όπως και κάθε παιδί σε άλλες χώρες.»Η επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Παλαιστίνης θα οδηγήσει σε ολέθρια ανθρωπιστική τραγωδία αυτόν τον βασανισμένο λαό. Δυστυχώς από ανθρωπιστικής άποψης δεν θα υπάρξει επιστροφή σε μια υποτυπώδη έστω κανονικότητα ακόμα κι όταν οι εχθροπραξίες σταματήσουν. Επιτέλους η διεθνής κοινότητα δεν έχει πλέον το περιθώριο να αφήνει αυτήν την κατάσταση να καρκινοβατεί.

Με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, η διεθνής κοινότητα πρέπει να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στη διασφάλιση της ειρήνης. Η επείγουσα επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν μπορεί πλέον να αναβληθεί. Είναι αναγκαίο να υποστηριχθούν εμπράκτως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, με το Ισραήλ, που έχουν στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώνει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ, με παράλληλη αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ να έχει ασφαλή και σεβαστά σύνορα.

Πάντως όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις το βέβαιο είναι ότι το Ισραήλ αυτή τη φορά έγραψε με αίμα και θάνατο μια από τις πιο θλιβερές σελίδες στην ιστορία του.

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ (27 ΙΟΥΛΙΟΥ) † ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ

 


Γέννηση και παιδική ηλικία.
Γονείς του ήταν ο Ευστόργιος και η Ευβούλη, ένα από τα πλούσια αντρόγυνα της Νικομήδειας, καθόσον ο άντρας ήταν μέλος της Συγκλήτου. Ήταν όμως ο Ευστόργιος ειδωλολάτρης. Αντίθετα η γυναίκα του Ευβούλη άνηκε στη χριστιανική κοινότητα της Νικομήδειας. Από αυτό λοιπόν το αντρόγυνο του ειδωλολάτρη Ευστόργιου και της πιστής  χριστιανής Ευβούλης γεννήθηκε ο Παντολέων.

Όπως ήταν φυσικό, η μεν μητέρα του από πολύ ενωρίς έσπειρε στην εύπλαστη ψυχή και στο νου του παιδιού της τα σπέρματα  της χριστιανικής πίστης και ζωής, ο δε πατέρας προσπάθησε να του εμφυσήσει τη λατρεία των ειδώλων. Η μητέρα του τον άφησε ορφανό, αφού έφυγε ενωρίς από την παρούσα ζωή.

Εγκύκλια και ιατρικά μόρφωση.
Ο Παντολέων μαθήτευσε κοντά στον Ευφρόσυνο, πού ήταν ο πιο διακεκριμένος γιατρός της Νικομήδειας και προσωπικός γιατρός του αυτοκράτορα. Ο αυτοκράτορας βλέποντας  τα σπάνια προσόντα του νεαρού Παντολέοντα, υπέδειξε στον Ευφρόσυνο να του διδάξει την ιατρικήν πάσαν, προκειμένου αργότερα να τον προσλάβει ως γιατρό εις τα βασίλεια.

Οι διωγμοί-Η γνωριμία με τον Ερμόλαο.
Στην αυγή του 4ου αιώνα ο Διοκλητιανός εξαπέλυσε τον σφοδρότερο ίσως διωγμό εναντίον του Χριστιανισμού. Μέσα σ’ αυτό το φοβερό από κάθε άποψη κλίμα άσκησε την ιατρική  του τέχνη ο νεαρός ακόμα ιατρός Παντολέων. Θλιβόταν πραγματικά η ψυχή του καθώς έβλεπε να διώκονται τόσο ανελέητα οι χριστιανοί. Και η χάρη του Θεού οδήγησε τα βήματά  του στη γνωριμία με τρία πρόσωπα, πού επρόκειτο να ασκήσουν σημαντική επίδραση επάνω του.

Παρόλον ότι ο Παντολέων δεν εγνώριζε την ύπαρξη του Ερμόλαου, δεν συνέβαινε το ίδιο και με τον ιερέα του Υψίστου. Διότι ο ιερέας είχε υπόψη του τα σχετικά με τον ταλαντούχο  νέο γιατρό, πού προοριζόταν και για γιατρός των ανακτόρων. Του είχε κάνει εντύπωση η σεμνότητα του και η αγάπη προς τους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους του.

Έτσι, όταν μία  μέρα έτυχε εκείνον να περνάει έξω από το σπίτι στο οποίο κρυβόταν, χωρίς να διστάσει, κινούμενος από θεία έμπνευση, έστειλε και προσκάλεσε τον Παντολέοντα να επισκεφθεί όσους κρύβονταν μαζί με τον ίδιο στην οικία εκείνη. Τα γεμάτα αγάπη και χριστιανική σοφία λόγια του Ερμόλαου δεν άργησαν να ηχήσουν λυτρωτικά στην καρδιά του Παντολέοντα. Τόσο την πρώτη αυτή φορά όσο και κατά τις επισκέψεις πού ακολούθησαν, ο Ερμόλαος κατήχησε τον Παντολέοντα στη χριστιανική πίστη.

Βαπτίζεται χριστιανός. Αργότερα και ο πατέρας του.
Ο Παντολέων ζήτησε το θειο Βάπτισμα και ο Ερμόλαος αφού άκουσε από το στόμα του την ομολογία πίστεως, προχώρησε στη βάπτισή του. Μη θέλοντας μάλιστα να τον συνδέει τίποτα με τα παλαιά, άλλαξε και το όνομά του και αντί Παντολέων ονομάστηκε έκτοτε Παντελεήμων. Κοντά στους τρεις ιερείς, πού παρέμεναν κρυμμένοι, έμεινε μετά τη βάπτισή του ο Παντελεήμων για επτά ημέρες.

Την όγδοη επέστρεψε στο πατρικό σπίτι, νέος πλέον άνθρωπος κατά την ψυχή. Και ενώ η βάπτιση του κρατήθηκε για ένα διάστημα μυστική από τους εθνικούς, ακόμα και από τον ίδιο τον πατέρα του, ο Παντελεήμων φλεγόταν από τον ιερό πόθο να γίνει και  τοις άλλοις του μυστηρίου διδάσκαλος. Φυσικά, πρώτιστα ενδιαφέρθηκε για τον πατέρα του Ευστόργιο.

Ο Παντελεήμων προσευχόταν και δόξαζε τον Θεό, καθώς διαπίστωνε ότι διορθωνόταν σταδιακά «η πατρική πλάνη», ψυχραινόταν η πίστη του Ευστόργιου προς τα είδωλα, αραίωναν οι θυσίες στους ψεύτικους θεούς. Ο πατέρας του Παντελεήμονα  δέχεται το χριστιανικό βάπτισμα, χάρη στην προσπάθεια του γιου του. Και πολύ σύντομα κλήθηκε να συναντήσει τη γυναίκα του στον ουρανό.

Παντελεήμων, ο ανάργυρος ιατρός.
Μετά το θάνατο του πατέρα του ο Παντελεήμων έμεινε κληρονόμος μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας. Απελευθέρωσε τους δούλους πού είχε ο πατέρας του, αφού τους  χάρισε ένα μέρος της περιουσίας του η οποία είχε αποκτηθεί χάρη και στη δική τους εργασία, προκειμένου να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Τα δε υπόλοιπα «χείρες είχον πενήτων», τα μοίρασε στα χέρια των φτωχών της Νικομήδειας, δηλαδή σε γέροντες, χήρες, ορφανά, αρρώστους, εγκαταλειμμένους.

Ο Παντελεήμων πρόσφερε τις ιατρικές του γνώσεις και υπηρεσίες κυρίως στους φτωχούς και τους ανήμπορους, χωρίς καμία αμοιβή. Το μόνο πού ζητούσε από τους θεραπευόμενους ήταν να πιστέψουν στον Ιησού Χριστό για να σωθούν αιώνια. Όταν μάλιστα συνέβαινε να κάνει καλά και κάποιους πλουσίους κι εκείνοι του πρόσφεραν μεγάλες αμοιβές, τους έλεγε· «αυτά πού υποσχεθήκατε να δώσετε σ’ εμένα, πηγαίνετε να τα δώσετε στους φτωχούς».

Επιβραβεύοντας ο Θεός την όλη βιοτή, τη φιλάνθρωπη και ανάργυρη δράση του Παντελεήμονα, τον προίκισε με τη χάρη να ενεργεί διάφορα θαύματα, πού έγιναν σταδιακά γνωστά στη Νικομήδεια, προκαλώντας το θαυμασμό των απλών ανθρώπων και την οργή των ειδωλολατρών. Ανάμεσα στα θαύματα περιλαμβάνονται η ανάσταση ενός παιδιού πού είχε  πεθάνει μετά από τσίμπημα έχιδνας, η θεραπεία ενός τυφλού και ενός άλλου πού ήταν παράλυτος.

Αρχίζουν οι συκοφαντίες και οι δοκιμασίες του.
Η χωρίς αμοιβή άσκηση της ιατρικής εκ μέρους του Αναργύρου Παντελεήμονος κίνησε το φθόνο των άλλων γιατρών της Νικομήδειας. Ιδιαίτερα τους ενοχλούσε το γεγονός ότι εκείνος με τη χάρη του «ιατρού των ψυχών και των σωμάτων» Χριστού θαυματουργούσε σε δύσκολες περιπτώσεις, ενώ οι ίδιοι παρά την επίκληση των θεών τους τίποτα δεν κατάφερναν.

Ο φθόνος τους λοιπόν τους ώθησε στο να καταγγείλουν στον αυτοκράτορα ότι ο ευνοούμενος του και μελλοντικός μετά τον Ευφρόσυνο γιατρός των ανακτόρων, είναι χριστιανός. Έτσι έδωσε διαταγή ο Διοκλητιανός να συλλάβουν τον Παντελεήμονα. Με υποσχέσεις και καλοπιάσματα θέλησε να δελεάσει τον Παντελεήμονα, ώστε να απαρνηθεί τη χριστιανική  του πίστη και να θυσιάσει στα είδωλα. Φυσικά τον ρώτησε για να μάθει από ποιόν κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη.

Ο Παντελεήμων, «μη ειδώς ψεύσασθαι» απάντησε λέγοντας  «από τον Ερμόλαο». Οι στρατιώτες του αυτοκράτορα έλαβαν επείγουσα εντολή, συνέλαβαν τον Ερμόλαο μαζί με τους Έρμιππο και Ερμοκράτη, και όταν και οι τρεις «παρρησία τον  Χριστόν εκήρυξαν», δέχτηκαν τον διά του ξίφους θάνατο. (Η μνήμη τους στις 26 Ιουλίου).

Η γεμάτη παρρησία απάντηση του γενναίου ομολογητή του Χριστού στις υποσχέσεις είχε ως περιεχόμενο και στόχο να πείσει τον αυτοκράτορα ότι ενώ οι δικοί του θεοί ως ψεύτικοι  είναι εντελώς αδύνατοι, ο δικός του Θεός είναι παντοδύναμος. Αν μάλιστα ήθελε να το διαπιστώσει και στην πράξη θα μπορούσε κάνει μία δοκιμή, πρόκληση την οποία ο αυτοκράτορας αποδέχτηκε.

Η θεραπεία του παραλυτικού και η καταδίκη σε θάνατο.
Ο αυτοκράτορας διέταξε να φέρουν ενώπιον του έναν παράλυτο άνθρωπο και Πρόσταξε στους ιερείς των ειδώλων να τον θεραπεύσουν, επικαλούμενοι τους θεούς τους. Εκείνοι  προσπάθησαν, ικέτευσαν, επικαλέστηκαν. Πλην ματαίως, αφού τα είδωλα των εθνικών ήταν άφωνα και κουφά! Στη συνέχεια ο Διοκλητιανός ζήτησε από τον Παντελεήμονα να  επικαλεστεί το Θεό στον οποίο πίστευε και να θεραπεύσει τον παραλυτικό.

Ο Ιησούς Χριστός, διά των πρεσβειών του Παντελεήμονα, θεράπευσε τον παράλυτο, προς μεγάλη  ικανοποίηση και θαυμασμό πολλών παρισταμένων, φθόνο των άλλων ειδωλολατρών γιατρών και προβληματισμό του αυτοκράτορα. Όμως ο αυτοκράτορας με κολακείες και  καλοπιάσματα προσπάθησε να μεταπείσει τον Παντελεήμονα, αλλά όταν είδε πως ομολογεί την χριστιανική του πίστη έδωσε εντολή για τα μαρτύρια του.

Αφόρητα μαρτύρια αλλά και θεία προστασία.
Κατά πρώτον τον κρέμασαν σ’ ένα ξύλο και ενώ με σιδερένια νύχια καταξέσχισαν το σώμα του, με αναμμένες λαμπάδες του έκαιγαν τα πλευρά, προκαλώντας αβάσταχτους πόνους. Όμως εκείνος υπέμενε με καρτερία διότι προσευχόταν με υψωμένα τα μάτια του στον ουρανό, απ’ όπου αντλούσε τη δύναμη για να βαστάσει με θάρρος το μαρτύριο.

Στη συνέχεια ο Διοκλητιανός διέταξε να λειώσουν σ’ ένα μεγάλο καζάνι μόλυβδο κι ενώ οι δήμιοι θα τροφοδοτούσαν αδιάκοπα με ξύλα τη φωτιά, να ρίξουν μέσα στο λειωμένο  μέταλλο τον Παντελεήμονα. Καθώς οδηγούσαν το μεγαλομάρτυρα στη νέα αυτή δοκιμασία, εκείνος εύρισκε καταφυγή στην προσευχή, πού ήταν ικανή «να σβήσει το καζάνι και να προκαλέσει θαυμαστή αναψυχή».

Ο μεγαλομάρτυς Παντελεήμων είχε ολοφάνερη σε όλους τη θεία προστασία, αλλά και ο αδίστακτος τύραννος διέθετε τόση μανία και μίσος κατά του γενναίου αθλητή, πού έδωσε αμέσως εντολή να ριχτεί στη θάλασσα. Οι δήμιοι κρέμασαν από τον τράχηλο του μεγαλομάρτυρα μια βαριά πέτρα και τον πέταξαν στη θάλασσα της Νικομήδειας. Ο Θεός με θαυμαστό τρόπο τον ελευθέρωσε από τη βαριά πέτρα, προς έκπληξη δε και θαυμασμό των παρισταμένων τον είδαν να βγαίνει στην επιφάνεια και σε λίγο να περπατάει στην  παραλία! Πολλοί βλέπουντας αυτό πίστεψαν στον Χριστό.

Έτσι λοιπόν έδωσε νέα εντολή: Να ριχτεί ο άκαμπτος χριστιανός στα άγρια θηρία. Τα πεινασμένα ζώα αντί να ορμήσουν και να τον κατασπαράξουν, στάθηκαν σε μικρή απόσταση  απ’ αυτόν και τον κοίταξαν ήρεμα. Ο Διοκλητιανός δίνει εντολή να οδηγηθεί ο μεγαλομάρτυς στη φυλακή, όπου οι δήμιοι τον υπέβαλαν στο μαρτύριο του τροχού, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού αυτός αποδεικνυόταν  «και πάσης πέτρας στερρότερος». Τέλος ο αυτοκράτορας έδωσε την τελική απόφαση: Να αποκεφαλίσουν τον Παντελεήμονα με ξίφος.

Το μακάριο τέλος.
Έτσι οι δήμιοι οδήγησαν το γενναίο ομολογητή και μάρτυρα του Χριστού έξω από την πόλη της Νικομήδειας. Στη διαδρομή αυτή εκείνος δεν έπαψε να προσεύχεται, ν΄ απαγγέλει  στίχους ψαλμικούς. Όταν έφτασαν στο σημείο του μαρτυρίου, ο Παντελεήμων έσκυψε τον αυχένα για να δεχθεί τον διά ξίφους θάνατο. «Του έκοψαν το ιερό κεφάλι, λένε όμως ότι έτρεξε γάλα αντί για αίμα.

Οι διωκόμενοι χριστιανοί της Νικομήδειας παρέλαβαν τη σορό του μεγαλομάρτυρα και την ενταφίασαν με κάθε τιμή στο σημείο εκείνο, όπου αργότερα ιδρύθηκε επ’ ονόματι του μοναστήρι.
 

ΠΤΗΣΗ ΜΗ17: «ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ» Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ BOEING ΑΠΟ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ


Νέες εκτιμήσεις σχετικά με την κατάρριψη του Boeing έδωσαν στη δημοσιότητα αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, λέγοντας ότι το αεροσκάφος μπορεί να καταρρίφθηκε «κατά λάθος» από τους αυτονομιστές, που το πέρασαν για άλλου είδους αεροπλάνο. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, υπάρχει βεβαιότητα ότι το αεροπλάνο επλήγη από πύραυλο SA-11, ο οποίος εκτοξεύθηκε από την ανατολική Ουκρανία, σε περιοχή όπου τους τελευταίους μήνες υπήρχε έντονη ροή όπλων από τη Ρωσία προς τους αυτονομιστές.

«Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε υπό συνθήκες που οι Ρώσοι βοήθησαν να δημιουργηθούν» ανέφερε ένας αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Από τα δεδομένα των αμερικανικών υπηρεσιών προκύπτει ότι την ώρα που καταρρίφθηκε το Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών, πύραυλος εδάφους-αέρος «έφυγε» από την πόλη Σνίζνε, όπου το τελευταίο διάστημα διέξονται σκληρές μάχες των ουκρανικών δυνάμεων με τους αυτονομιστές.

Κάτοικοι στην πόλη Τόρεζ δήλωσαν ότι την ημέρα που έπεσε το αεροπλάνο είδαν ένα φορτηγό να διασχίζει την πόλη, μεταφέροντας μια συστοιχία πυραύλων. Ένας κάτοικος της Τόρεζ δήλωσε μάλιστα ότι του έκανε εντύπωση το συγκεκριμένο σύστημα, καθώς δεν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο τους μήνες που διαρκεί η σύγκρουση. Κατά τον ίδιο, ώρες αργότερα ένα φορτηγό παρόμοιο με εκείνο που διέσχισε το δρόμο, επέστρεψε χωρίς τη συστοιχία.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τα όσα είχαν δηλώσει τις προηγούμενες μέρες Ουκρανοί των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με συνομιλίες ανταρτών που αναφέρονταν στην κατάρριψη του αεροπλάνου. Η επεξεργασία των συγκεκριμένων δεδομένων συνεχίζεται. Τέλος, οι αμερικανοί έδωσαν στη δημοσιότητα και αεροφωτογραφίες με αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν κέντρο εκπαίδευσης των αυτονομιστών εντός του ρωσικού εδάφους. Εκεί, σύμφωνα με τους ίδιους, οι αντάρτες μάθαιναν και το πώς να χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα πυραυλικά συστήματα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα είναι η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. O πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη βουλευτή της ΝΔ και της ανακοίνωσε την απόφασή του, ενώ το πρωί της Κυριακής θα έχει συνάντηση με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου, περί λάθους του Γιώργου Παπανδρέου στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το 2009, επικρίνει έντονα ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργος Ελενόπουλος. Αντιμέτωποι και με τον άσχημο καιρό βρέθηκαν οι ακτιβιστές που συμμετείχαν στην επιχείρηση προσέγγισης στο σημείο που πραγματοποιείται η διαδικασία υδρόλυσης των χημικών της Συρίας ανοιχτά της Κρήτης.

Να εκκινήσει νωρίτερα τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, αν θεωρεί ότι διαθέτει 180 βουλευτές, καλεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Ιδού η Ρόδος. Αν είναι τόσο σίγουρος ότι τους έχει, ας μην περιμένει τον Φλεβάρη» λέει χαρακτηριστικά, επιμένοντας πως δεν θα υπάρξει κανένα «σοβαρό πρόσωπο» που να θέλει να παριστάνει τον «σύγχρονο Τσιριμώκο».Τοποθέτηση μονάδων αφαλάτωσης, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης της Μυκόνου ώς το τέλος της τουριστικής περιόδου, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο νησί, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Κόσμος: Το Ισραήλ αποδέχθηκε το αίτημα του ΟΗΕ για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας κατά 24 ώρες, αίτημα που απέρριψε η Χαμάς, η οποία συνέχισε τη ρίψη ρουκετών. Το Ισραήλ προειδοποίησε, πάντως, ότι σε περίπτωση που οι Παλαιστίνιοι σπάσουν την εκεχειρία, τότε θα αναλάβει δράση. Χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ, διαμαρτυρόμενοι για την ισραηλινή επιχείρηση και φωνάζοντας ότι «Υπάρχει και άλλος δρόμος» από τον πόλεμο. Οι Τούρκοι υπήκοοι οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό άρχισαν το Σάββατο να ψηφίζουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους της υπηρεσίας τελωνείων για την εκλογή προέδρου. Οι τούρκοι πολίτες καλούνται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας να εκλέξουν άμεσα πρόεδρο. Η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Αυγούστου.

Στη δίνη του πολέμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αμάχους, επέστρεψε το βράδυ του Σαββάτου η Λωρίδα της Γάζας, καθώς η Χαμάς απέρριψε την πρόταση για παράταση της εκεχειρίας, επαναλαμβάνοντας τις ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. Νωρίτερα, ελπίδες για αποκλιμάκωση της σύρραξης, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, είχε δημιουργήσει η απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να αποδεχθεί τετράωρη παράταση της κατάπαυσης του πυρός. Από επεισόδια συνοδεύτηκε άλλη μία απαγορευμένη πορεία υπέρ των Παλαιστινίων στο Παρίσι. Αν και η συγκέντρωση ξεκίνησε ειρηνικά περίπου στις 3 το μεσημέρι, λίγες ώρες μετά ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και περίπου 300 ατόμων. Ειρηνική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Τριήμερο εθνικό πένθος, από τη Δευτέρα, στη μνήμη των θυμάτων της πτήσης ΑΗ5017 ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μετά την τρίωρη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με συγγενείς των θυμάτων. Η Γαλλία θρηνεί τα περισσότερα θύματα, καθώς οι 54 από τους 118 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της Air Algerie ήταν γάλλοι υπήκοοι.

Οικονομία: Η προσπάθεια για την ανάκαμψη δεν έχει χρονικό ορίζοντα, αλλά απαιτεί συνέχεια και συνέπεια και κυρίως προσαρμογή στο ανταγωνιστικό περιβάλλον, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής και αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια, υπογραμμίζει ότι το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με «ευκαιριακές προσεγγίσεις» και «προσωπικές ατζέντες στελεχών και συμβούλων». Στην παραδοχή ότι «απέτυχε» το μέτρο της εναρμόνισης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αφού «δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα» προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τόνισε, δε, ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν άμεσα πολιτικές που είναι οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες, λέγοντας με νόημα ότι «η εμμονή απέναντι σε μέτρα που δεν αποδίδουν, δεν αποτελεί ένδειξη σοφίας». Μόνο ένα μέρος των περικοπών που υπέστησαν οι μισθοί των ενστόλων από τον Αύγουστο του 2012 σχεδιάζει να αποκαταστήσει η κυβέρνηση, ενώ με περικοπές θα εισπράξουν και τα αναδρομικά τους, σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο. Εκπρόσωποι των ενστόλων θα συναντηθούν τη Δευτέρα με τους Χαρδούβελη και Σταϊκούρα, για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ.

Αθλητισμός: Στις προπονήσεις στο προπονητικό κέντρο στο Κορωπί, επέστρεψε ο Παναθηναϊκός μετά το ρεπό που είχαν οι παίκτες την Παρασκευή, με τον Γιάννη Αναστασίου να βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να έχει στην διάθεση του όλους τους ποδοσφαιριστές εν όψει του ματς με την Σταντάρ για τα προκριματικά του Champions League. Νίκη επί των νέων με 4-0 με χατ-τρικ του Καρέλη. Ο Παναιτωλικός νίκησε 2-0 τον Πανιώνιο σε φιλικό προετοιμασίας στο Καρπενήσι και ετοιμάζει... βαλίτσες για Αγρίνιο, καθώς ολοκλήρωσε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του. Ο Άλβες άνοιξε το σκορ στο 28΄ για τους νικητές, ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Μήλιος στο 58΄.

Στο τελευταίο φιλικό του παιχνίδι επί Ολλανδικού εδάφους ο ΠΑΟΚ και η ολλανδική Καμπούρ αναδείχτηκαν ισόπαλοι με 1-1. Στο 14' ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ με ωραία επίθεση, και συνεργασία των Γκολάσα -Μάρτενς, και σέντρα του τελευταίου στον Αθανασιάδη που με καρφωτή κεφαλιά πέτυχε το γκολ της ομάδας του. Στο 36' σε κόρνερ για τον «Δικέφαλο» ο Βίτορ με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της Καμπούρ. Στο 41' ο Μέλεγκ με απευθείας εκτέλεση φάουλ πέτυχε την ισοφάριση για λογαριασμό της Καμπούρ.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (27 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1576:O sir Walter Raleigh φέρνει για πρώτη φορά τον καπνό στην Βρετανία από την πολιτεία Virginia των Η.Π.Α.

1832:Η Εθνοσυνέλευση στο Ναύπλιο επικυρώνει την απόφαση των μεγάλων δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία ο Όθωνας θα γινόταν βασιλιάς της Ελλάδας.

1940:Ο Bugs Bunny κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη με την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ένας άγριος λαγός».

1996: Έκρηξη βόμβας σημειώνεται στο Ολυμπιακό Πάρκο της Atlanta, κατά την διάρκεια των τότε Ολυμπιακών Αγώνων, με απολογισμό έναν νεκρό και 110 τραυματίες.

ΘΑΝΑΤΟΙ:

1992: Αφήνει την τελευταία της πνοή η εξαιρετική ηθοποιός Τζένη Καρέζη.

2001: Πεθαίνει ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Jack Lemmon.




ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ


Το Ισραήλ συμφώνησε να παρατείνει κατά τέσσερις ώρες την ανθρωπιστική εκεχειρία που συμφωνήθηκε με τη Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ισραηλινή κυβερνητική πηγή η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μετά τις 8 το βράδυ του Σαββάτου ότι τρία βλήματα όλμων έπεσαν από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ούτε υλικές ζημιές, και πρόσθεσε ότι δεν καταγράφηκε κάποια άλλη επίθεση από τον παλαιστινιακό θύλακα έως τις 20:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Εκπρόσωπος του στρατού, η Αβιταλ Λάιμποβιτς, είχε κάνει νωρίτερα λόγο για ρίψεις «ρουκετών παρά την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας» έως τα μεσάνυχτα που ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση. «Τρία βλήματα όλμων εβλήθησαν από τη Γάζα στο Ισραήλ», διευκρίνισε πάντως αμέσως μετά ο ισραηλινός στρατός. Σειρήνες ήχησαν σε πολλές κοινότητες του νότιου Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας αμέσως μετά τις 20:00, 12 ώρες μετά την έναρξη της ισχύος της κατάπαυσης του πυρός στις 08:00.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, τα πυρά αυτά δεν αποτελούν, κατά την άποψη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας. Η Χαμάς επίσημα δεν έχει αντιδράσει στην απόφαση του Ισραήλ να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός. Η εκεχειρία τυπικά έληξε στις 20:00 του Σαββάτου. Νωρίτερα, υπουργοί Εξωτερικών από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή απηύθυναν έκκληση για παράταση της 12ωρης εκεχειρίας στην οποία συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς και η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή στη Λωρίδα της Γάζας. 

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, ανήλθε σε 1.000. «Όλοι μας ζητούμε από τις εμπλεκόμενες πλευρές την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στους δημοσιογράφους ύστερα από τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Κατάρ, της Τουρκίας και των ΗΠΑ παρόντος και αξιωματούχου της ΕΕ. 

«Όλοι μας θέλουμε, το συντομότερο δυνατόν, μία εκεχειρία διαρκείας κατόπιν διαπραγμάτευσης, η οποία θα ικανοποιεί τις ανάγκες των Ισραηλινών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και των Παλαιστινίων σε ό,τι αφορά την κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη (της Γάζας) και την πρόσβαση στο έδαφος της Γάζας», πρόσθεσε ο Φαμπιούς. «Αυτό που είναι απαραίτητο τώρα είναι να σταματήσουν οι ανθρώπινες απώλειες», δήλωσε στους δημοσιογράφους από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.«Σταματούμε την απώλεια σε ανθρώπινες ζωές παρατείνοντας αυτή την εκεχειρία από 12 σε 24 ώρες ή 48 ώρες και ξανά στη συνέχεια μέχρι να υπάρξει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης που επιτρέπει στις εμπλεκόμενες πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν για ουσιώδη ζητήματα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι υπουργοί, μαζί με τον υψηλόβαθμο διπλωμάτη της ΕΕ Πιερ Βιμόν, συναντήθηκαν την ίδια ημέρα που το Ισραήλ έθεσε σε εφαρμογή την 12ωρη εκεχειρία στη διάρκεια της οποίας είπε ότι θα συνεχίσει να αναζητεί τις σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χαμάς. Των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό των συγκρούσεων που μετρούν 19 ημέρες ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Οι ΗΠΑ αρνούνται τον διάλογο με την Χαμάς, την οποία έχουν εντάξει στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ


Από επεισόδια συνοδεύτηκε άλλη μία απαγορευμένη πορεία υπέρ των Παλαιστινίων στο Παρίσι. Αν και η συγκέντρωση ξεκίνησε ειρηνικά περίπου στις 3 το μεσημέρι, λίγες ώρες μετά ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και περίπου 300 ατόμων. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο France24, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν με βροχή δακρυγόνων.

Πολλοί από τους διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, όπως «Ισραήλ δολοφόνε», αλλά και κατά του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της στάσης που τηρεί αναφορικά με τη σφαγή στη Γάζα. Η κυβέρνηση Ολάντ έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό μετά την απόφαση να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις υπέρ των Παλαιστινίων.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει αυτή την επιβολή της απαγόρευσης, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ επικαλέστηκε «αντισημιτικές βιαιότητες». Ειρηνική ήταν πάντως η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Περίπου 10.000 πολίτες, σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, διαδήλωσαν σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους και για να απαιτήσουν «να τερματιστεί η σφαγή στη Γάζα».

Κυματίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και κρατώντας πλακάτ που καλούσαν να δοθεί ένα «τέλος στην πολιορκία» στη Λωρίδα της Γάζας και να υπάρξει «λευτεριά στην Παλαιστίνη», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Κένζινγκτον. Στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη βρετανική Βουλή, περνώντας μπροστά από τη Ντάουνινγκ Στριτ φωνάζοντας «ντροπή σου Ντέιβιντ Κάμερον».

«Ισραήλ, κράτος τρομοκράτη», «Γάζα μην κλαις, δεν θα σε αφήσουμε να πεθάνεις», «Αλλάχου Ακμπαρ», φώναζαν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της συμμαχίας Σταματήστε Τον Πόλεμο και της αντικαπιταλιστικής συλλογικότητας Occupy London. Σε μια παρόμοια κινητοποίηση που είχε οργανωθεί το περασμένο Σάββατο χωρίς να σημειωθούν επεισόδια είχαν συμμετάσχει, σύμφωνα με τους οργανωτές, περίπου 100.000 άνθρωποι, ενώ η αστυνομία είχε κάνει λόγο για 15.000.

ΝΕΑ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΣΚΑΦΗ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ


Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Αθήνα τη στάθμευση στόλου Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (τα γνωστά drones) στην Κρήτη, αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής.  Η κίνηση αυτή, για την οποία ασκούνται πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών που έρχονται στην επιφάνεια από την αστάθεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες αναφέρουν ότι το θέμα έχει προκαλέσει πυκνή αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας και του Μεγάρου Μαξίμου, αποτελώντας σύνθετη εξίσωση με πολλαπλές πολιτικές και νομικές παραμέτρους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αμερικανικό αίτημα αφορούσε αρχικά στην εγκατάσταση των drones στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, καθώς θα έδινε την εντύπωση ότι επεκτείνεται η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον τελικά στράφηκε στην Κρήτη και στην αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης στο Καστέλλι, όπου εδρεύει η 133η Σμηναρχία Μάχης.