24 Ιουλίου, 2014

Η ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΑΡΓΕΙ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 

Ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε χθες από το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς ότι έχει σημειωθεί «πρόοδος» στις προσπάθειες για μια εκεχειρία και τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Γάζα, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ξεπέρασε τους 700. Τελευταία θύματα τα ξημερώματα από τα πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης 16 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και έξι μέλη της ίδιας οικογένειας με δύο μικρά παιδιά, ανέφεραν αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας.

Μετά από 17 ημέρες συνεχιζόμενης βίας και βαρύ φόρο αίματος από τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδας της Γάζας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, αναφέροντας ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός επέστρεψε από το Ισραήλ στο Κάιρο της Αιγύπτου για περισσότερες συνομιλίες με τους Αιγύπτιους διαμεσολαβητές. «Έχουμε κάνει σίγουρα κάποια βήματα προς τα εμπρός. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», δήλωσε ο Κέρι.

Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος είπε επίσης ότι μια ανθρωπιστική εκεχειρία μπορεί να τεθεί σε ισχύ μέχρι το Σαββατοκύριακο, εγκαίρως δηλαδή για τον εορτασμό του Έιντ αλ- Φιτρ της μεγαλύτερης ετήσιας γιορτής του Ισλάμ που ακολουθεί το μήνα νηστείας του Ραμαζανιού. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι αυτό είναι μια ελπίδα αλλά η ανακωχή με κανένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ εν τω μεταξύ δεν έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση μετά από τη συνάντηση που έγινε αργά τη νύχτα για την προτεινόμενη ανθρωπιστική εκεχειρία με την οποία οι συγκρούσεις θα σταματήσουν αμέσως. Ισραηλινός υπουργός δήλωσε σήμερα ότι μία εκεχειρία στη Γάζα, που θα περιλαμβάνει την απόσυρση των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη, θεωρείται απίθανο να προκύψει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, μιλώντας στο Κατάρ, δήλωσε ότι οι μαχητές του έχουν επιτυχίες στη σύγκρουση με το Ισραήλ και εξέφρασε την υποστήριξή του σε μία ανθρωπιστική εκεχειρία, αλλά μόνο εάν και εφόσον το Ισραήλ χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας όπου ζουν 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Το Ισραήλ όμως έχει αφήσει να εννοηθεί πως προτιμά να συνεχίσει τις χερσαίες επιχειρήσεις για να βρει και να καταστρέψει τις θέσεις εκτόξευσης ρουκετών και να εκμηδενίσει το τεράστιο δίκτυο των σηράγγων από όπου οι Παλαιστίνιοι μαχητές διεισδύουν στην επικράτειά του.

Το Ισραήλ δέχεται επίσης διαρκώς αυξανόμενη πίεση για να τερματίσει τις επιχειρήσεις ειδικά αφότου οι αμερικανικές αρχές πολιτικής αεροπορίας έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις αμερικανικών εταιρειών προς το Τελ Αβίβ για τις δύο τελευταίες ημέρες. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι χαρακτήρισε τις απαγορεύσεις πτήσεων ως «μεγάλη νίκη» για την ισλαμική οργάνωση. Ωστόσο, νωρίτερα ήρθη η απαγόρευση για τις αμερικανικές εταιρείες.

Το Ισραήλ, επίσης, δέχεται σφοδρή κριτική από την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι η οποία είπε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» το Ισραήλ να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, όπου πάνω από 700 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι- μουν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά μαχητών της Χαμάς στη Γάζα, εκφράζοντας την «οργή και τη θλίψη» του καθώς βρέθηκαν ρουκέτες μέσα σε ένα σχολείο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης.
 

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΛΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ

 

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στη Ιερά Μητρόπολη Ιλίου ο Άγιος Αθηναγόρας ο Φιλόσοφος και απολογητής, καθώς κλήρος και λαός έσπευσε εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου για να ευχηθούν το "Είς πολλά έτη" στον Ποιμενάρχη τους και άγοντα τα ονομαστήριά του, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα.

Στο Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξήρχε ο επιχώριος επίσκοπος με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ζιχνών & Νευροκοπίου Ιεροθέου, Κορίνθου Διονυσίου, Ηλιουπόλεως Αιγύπτου Θεοδώρου, Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, Κηφισίας Κυρίλλου, Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων Τιμοθέου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Διαυλείας Γαβριήλ και Σαλώνων Αντωνίου..

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος, ο οποίος σκιαγράφησε την προσωπικότητα του Αγ. Αθηναγόρου και την παραλλήλισε με αυτήν Σεβασμιωτάτου Ιλίου και της μεγάλης προσφοράς του στην διακονία της Εκκλησίας.

"Ο Σεβασμιώτατος Ιλίου δίνει τα πάντα στην Εκκλησία και κοσμεί το σώμα της Ιεραρχίας της Ελλάδος. Προσπαθεί εδώ στην επαρχία του να καλύψει παντός είδους ανάγκες, κοινωνικές, πνευματικές, ποιμαντικές. Η παρουσία του, το ενδιαφέρον του και η φροντίδα του για τον κλήρο και τον λαό της Μητροπόλεώς του, κάθε ηλικίας είναι αμέριστη.

Κάθε ιερέας ξέρει ότι έχει έναν πατέρα που τον αγαπά και μπορεί να καταθέσει το πρόβλημά του και την αγωνία του. Είναι εύκολο όταν είσαι στην εξουσία να σε τρέμουν και να σε φοβούνται, είναι όμως και δύσκολο να σε αγαπάνε αληθινά. Και αυτό το έχει κατορθώσει ο Σεβασμιώτατος με τον χαρακτήρα του και την αγάπη του κατέληξε ο Θεοφιλέστατος.

Εμείς ευχόμεθα από το Ιστολόγιό μας τα έτη του Σεβασμιωτάτου κ. Αθηναγόρα να είναι πολλά και καρποφόρα στον αμπελώνα του Κυρίου.

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ

 

24/7/2014 - XΩΡΙΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟ ΕΝΑ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ ΤΟΥ BOEING ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

 

Παράλληλα, το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι ανέλαβε επικεφαλής της διεθνούς έρευνας που θα διεξαχθεί για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Οι Ολλανδοί ερευνητές που εξετάζουν τα αίτια της συντριβής της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία δήλωσαν σήμερα ότι δεν έχουν καμία ένδειξη ότι κάποιος παρενέβη σε ένα από τα μαύρα κουτιά του Boeing 777, αυτό που καταγράφει τις συνομιλίες του πληρώματος μέσα στο πιλοτήριο.

"Ο Αποτυπωτής Ομιλίας Θαλάμου Διακυβέρνησης (CVR) έχει υποστεί ζημιές όμως η μνήμη του είναι ανέπαφη και δεν βρέθηκε καμία απόδειξη ή ένδειξη ότι υπήρξε επέμβαση", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας (OVV) που έχει αναλάβει να συντονίσει την έρευνα. Το OVV σημείωσε ότι η επόμενη φάση της έρευνάς του αφορά την αποτίμηση των πληροφοριών που κατέβασε από το μαύρο κουτί, μια διαδικασία για την οποία θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Η εξέταση του δεύτερου μαύρου κουτιού, του Καταγραφέα Στοιχείων Πτήσης (FDT) θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

Παράλληλα, το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι ανέλαβε επικεφαλής της διεθνούς έρευνας που θα διεξαχθεί για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Σε ανακοίνωσή της, η ολλανδική αρχή αναφέρει ότι θα συντονίσει μια ομάδα 24 ερευνητών από την Ουκρανία, την Μαλαισία, την Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Ρωσία, όπως και τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

Τέσσερις Ολλανδοί ερευνητές διεξάγουν ήδη έρευνες στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ίδια. Η ολλανδική αυτή αρχή σημειώνει εξάλλου στην ανακοίνωσή της ότι θα εξετάσει αν έχει υπάρξει οποιαδήποτε παραβίαση των "μαύρων κουτιών" του Μπόινγκ 777. Επίσης επισημαίνει ότι θα πραγματοποιήσει ξεχωριστές έρευνες για την διαδικασία λήψης αποφάσεων όσον αφορά την επιλογή της διαδρομής της πτήσης και όσον αφορά την διαθεσιμότητα των καταλόγων με τους επιβάτες.

Οι πρώτες σοροί των θυμάτων από το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ανατολική Ουκρανία έφθασαν την Τετάρτη εν μέσω κλίματος θλίψης και οργής στο Αϊντχόβεν με στρατιωτικά αεροσκάφη. Οι καμπάνες σήμαιναν πένθιμα και οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στη μνήμη των 298 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν η πτήση MH17 συνετρίβη στα ανατολικά του Ντονέτσκ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ολλανδία κηρύσσει εθνικό πένθος μετά τον θάνατο της βασίλισσας Βιλελμίνης το 1962.

 

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

 

Όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας δημιουργούν νέα δεδομένα, αλλά και νέες απειλές για τα ελληνικά συμφέροντα. Η Μέση Ανατολή μετατρέπεται σε μια τεράστια μαύρη τρύπα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πού θα οδηγήσουν οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Ιράκ, η διάλυση χωρών όπως η Συρία και η Λιβύη και η ένταση στην Παλαιστίνη. Από μια πρώτη ανάγνωση, η Ελλάδα ισχυροποιείται γεωπολιτικά γιατί παραμένει ένα ασφαλές αγκυροβόλιο σε μια πολύ ασταθή περιοχή. Υπάρχουν όμως σοβαρότατοι κίνδυνοι, τους οποίους δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.

Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης αποκτά πλέον γιγαντιαίες διαστάσεις και τίποτα δεν δείχνει πως θα περιορισθεί. Η απελπισία των πληθυσμών γειτονικών μας, σχετικά, χωρών σε συνδυασμό με τα δημογραφικά τους στοιχεία έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση. Όλοι νιώθουμε τον πόνο των ανθρώπων που στοιβάζονται σε σαπιοκάραβα και ενίοτε πνίγονται μαζί με τα παιδιά τους κυνηγώντας τη χίμαιρα μιας καλύτερης ζωής. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη αντέχουν όμως να κατακλυσθούν από παράνομους μετανάστες και αργά η γρήγορα η Ε.Ε. θα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα σοβαρά.

Μια ακόμη απειλή είναι η εξαγωγή της ισλαμικής τρομοκρατίας στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκπαιδευθεί στον πιο σκληρό ανταρτοπόλεμο, ενώ αγνοείται η τύχη μεγάλων ποσοτήτων όπλων και εκρηκτικών. Οι ειδικοί που ασχολούνται με τα ζητήματα ασφάλειας έχουν συχνά εφιάλτες, που βασίζονται σε σενάρια επιθέσεων εναντίον δυτικών στόχων ή ακόμη και κρουαζερόπλοιων ή ξενοδοχείων σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Η τεχνολογία δίνει πλέον απίστευτες δυνατότητες επικοινωνίας και επιχειρησιακών δράσεων σε όποιον το επιλέξει.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, η Ελλάδα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σημαντικές κινήσεις. Εχει έλθει πολύ πιο κοντά στο Ισραήλ, με το οποίο έχει κτισθεί μια στενή σχέση συνεργασίας σε τομείς που... δεν φαίνονται. Θα διατηρηθεί αυτή η σχέση και πόσο μπορεί να αγνοήσει η Ελλάδα την αυτοκαταστροφική πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων που έχει εξοργίσει ακόμη και τους πιο θερμούς συμμάχους του; Στην εξωτερική πολιτική δεν χωράει βεβαίως το συναίσθημα και η Ελλάδα πρέπει να φροντίσει πρωτίστως τα συμφέροντά της.

Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας αποτελεί μέτωπο πρώτης γραμμής αυτήν τη στιγμή για όσους αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στην περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση διπλωμάτη Δυτικής χώρας που βοηθά πολύ στην πάταξη της λαθρομετανάστευσης και την αποτροπή της διείσδυσης διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, όταν ρωτήθηκε «μα γιατί βοηθάτε τόσο πολύ;». «Αγαπητέ μου» απάντησε «είναι πιο φτηνό και αποτελεσματικό να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές τώρα εδώ, παρά όταν φτάσουν στο δικό μας έδαφος».
 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα:Στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας στο μνημειακό-ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ» στο Πάρκο Ελευθερίας με την ευκαιρία της 40ής Επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Στο μήνυμα την Τετάρτη ο κ. Παπούλιας τόνισε την ανάγκη να προστατευθεί η Δημοκρατία στη χώρα, λέγοντας ότι υπέστη πολλά χτυπήματα από την κρίση. Mε φόντο την ενδοκυβερνητική ένταση των τελευταίων ημερών για το ζήτημα της αξιολόγησης συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα του νέου επιτρόπου της Κομισιόν που καλείται έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να υποδείξει η ελληνική κυβέρνηση. 40 χρόνια συμπληρώνονται από τη Mεταπολίτευση, την πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Κατά πόσο εκπληρώθηκαν τα όνειρα όσων αντιτάχθηκαν στη χούντα των συνταγματαρχών; Εξιτήριο από το νοσοκομείο παίρνει εντός της ημέρας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά την περιπέτεια που είχε με την υγεία του. «Με συγκίνησαν ο πρωθυπουργός, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και όσοι μου συμπαραστάθηκαν» δήλωσε. 

Στις καταγγελίες για θάνατο τετραπληγικής μόλις η ΔΕΗ τής έκοψε το ρεύμα αναφέρεται η Επιχείρηση με ανακοίνωσή της. Η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι ουδέποτε ήταν καταχωρημένη στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η ΔΕΗ δεν κόβει ποτέ το ρεύμα.

Κόσμος: Την ώρα που η αμερικανική διπλωματία βλέπει κάποια βήματα προόδου στις προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα, η αιματοχυσία συνεχίζεται με τους νεκρούς να ξεπερνούν πλέον τους 700 από την παλαιστινιακή πλευρά και τους 34 από την ισραηλινή. «Έχουμε κάνει σίγουρα κάποια βήματα προς τα εμπρός. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει» δήλωσε ο Κέρι. Μετά την αθωωτική απόφαση του εφετείου του Μιλάνου στην πολύκροτη υπόθεση Ρούμπι o πρώην πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι επιθυμεί να επανακάμψει στην ιταλική πολιτική σκηνή. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όταν έμαθε ότι το εφετείο του Μιλάνου τον αθώωσε από την κατηγορία προαγωγής ανηλίκων στην πορνεία, συγκινήθηκε. Το ομολογεί ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ιταλικό περιοδικό Oggi.

Επίθεση σε κονβόι που μετέφερε κρατούμενους πραγματοποίησαν ιρακινοί αντάρτες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 51 κρατούμενοι και εννέα αστυνομικοί. Η επίθεση συνέβη την ώρα που το κονβόι οχημάτων μετέφερε κρατούμενος από την πόλη Τατζί στη Βαγδάτη. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ανακοίνωση του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ότι πύραυλοι οι οποίοι κατέρριψαν δύο ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Σουχόι ενδεχομένως να είχαν εκτοξευτεί από τη Ρωσία. Θανατοποινίτης σε φυλακή της Αριζόνα των ΗΠΑ πέθανε περίπου δύο ώρες αφότου του χορηγήθηκε το θανατηφόρο κοκτέιλ αντί για το σύνηθες των δέκα λεπτών, έγινε γνωστό από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της πολιτείας.

Οικονομία: Σταθεροποιητικά άνοιξε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, εναρμονιζόμενο με το κλίμα των διεθνών χρηματιστηρίων. Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο δεν στάθηκαν ικανά να διατηρήσουν σε θετικό πρόσημο τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Στην Ελλάδα για διήμερη επίσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θα βρίσκεται από σήμερα Πέμπτη ο αρμόδιος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν. 

Η επίσκεψη του Αυστριακού Επιτρόπου εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδείας στις 13 Περιφέρειες, με την οποία επιδιώκει να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων. Απροσδόκητη αύξηση κατέγραψε τον Ιούλιο η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γερμανία ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Markit Economics, ο Δείκτης Υπευθύνων προμηθειών της Γερμανίας αυξήθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση στις 52,9 μονάδες, από 52 τον Ιούνιο, όταν οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 52 μονάδες. 

Αθλητισμός: Στο πρώτο παιχνίδι του Λουίς Φαν Χάαλ στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οι «κόκκινοι διάβολοι» φιλοδώρησαν με εφτά γκολ τους Λ.Α Γκάλαξι, σε φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη στο Λος Άντζελες μπροστά σε 86 χιλιάδες θεατές. Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο 2ος προκριματικός γύρος του Champions League. H Λέγκια «καθάρισε τη μπουγάδα», αφού πέρασε σαν... σίφουνας (5-0) από την Ιρλανδία κόντρα στην Σεντ Πάτρικς που ήλπιζε μετά το 1-1 που είχε αποσπάσει στο πρώτο ματς της Βαρσοβίας.

Η Στεάουα Βουκουρεστίου είχε κάνει την «προεργασία» από το πρώτο παιχνίδι στη Νορβηγία και στη ρεβάνς της Ρουμανίας, απλά επιβεβαίωσε την ανωρερότητά της ως ομάδα, κερδίζοντας την Στρομσγκόντσετ με 2-0. Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, ο Παναθηναϊκός ανέτρεψε την εις βάρος του κατάσταση και επικράτησε του Ατρομήτου με 2-1 στο τελευταίο φιλικό των δύο ομάδων πριν τα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια. Αστόχησε σε πέναλτι που... κέρδισε ο Μπεργκ στο 89'.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1923:Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάννης όπου καθορίζονται τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στα βορειοανατολικά εκλαμβάνεται ως σύνορο ο φυσικός ρους του ποταμού Έβρου ενώ αποδίδονται στην Ελλάδα όλα τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών μιλίων από τις μικρασιατικές ακτές, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο.

1974:Χιλιάδες λαού υποδέχονται το μεσημέρι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο αεροδρόμιο που φτάνει με πτήση από το Παρίσι.Λίγο αργότερα ορκίζεται πρωθυπουργός μπροστά στον στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη.

1982:Καταργείται στην Ελλάδα η ποινική δίωξη της μοιχείας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:

1783:Γεννιέται ο Simon Bolivar, οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Νοτίου Αμερικής.

1936:Γεννιέται ο, μεγάλος ηθοποιός, Ανδρέας Μπάρκουλης.

1970:Γεννιέται η, διάσημη latin τραγουδίστρια, Jennifer Lopez που έκανε επίσης καριέρα και στο Hollywood σαν ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ:

1980: Φεύγει από την ζωή ο εξαιρετικός Άγγλος ηθοποιός Peter Sellers.