23 Ιουλίου, 2014

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ «ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ» ΤΟΥ COSTA CONCORDIA

 

Το τελευταίο ταξίδι του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia πρόκειται να ξεκινήσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) και να ολοκληρωθεί σε τέσσερις ημέρες στο λιμάνι της Γένοβας, όπου και θα διαλυθεί. Το κρουαζιερόπλοιο πρόκειται να συνοδεύσουν από το νησί Τζίλιο στην Γένοβα 14 πλοία.

Θα προσεγγίσουν το νησί της Κορσικής και στη συνέχεια θα καταλήξουν στο λιμάνι της Γένοβας, πρωτεύουσας της Λιγουρίας. Οι ιταλικές Αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κίνδυνος μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ωστόσο ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο πρόκειται να παρακολουθήσει εξ αποστάσεως από την Κορσική αυτόν τον τετραήμερο πλου.

Παράλληλα και ιταλικές οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ζητούν την τήρηση των υψηλότερων δυνατών κανόνων ασφαλείας, με στόχο την προστασία των θαλάσσιων υδάτων. Στο εσωτερικό του κρουαζιερόπλοιου υπάρχουν ακόμη περίπου 100 τόνοι καυσίμων, που αποτελούν και την μεγαλύτερη αιτία ανησυχίας.

Στο μεταξύ, τα μέσα ενημέρωσης στην Ρώμη τονίζουν ότι μετά την κρίσιμη φάση της «ανάδυσης» μέρους του πλοίου από την θαλάσσια περιοχή του νησιού Τζίλιο, τις περασμένες εβδομάδες, το ταξίδι αυτό προς την Γένοβα είναι εξίσου κρίσιμο, διότι υπάρχει θεωρητικά ακόμη ο κίνδυνος να «κοπεί στα δυο» το κρουαζιερόπλοιο.

Το Κίεβο λέει πως φιλορώσοι αντάρτες 
εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στα περίχωρα του Ντονέτσκ.


Φιλορώσοι αντάρτες εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στα περίχωρα της ανατολικής ουκρανικής πόλης Ντονέτσκ και υποχωρούν προς το κέντρο της, ανακοίνωσαν σήμερα ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.Κάτοικοι είπαν πως οι αντάρτες, οι οποίοι επιδιώκουν την ανεξαρτησία από το Κίεβο της ουκρανικής περιφέρειας Ντονμπάς, έχουν σκάψει χαρακώματα στο κέντρο του Ντονέτσκ έξω από το πανεπιστήμιο της πόλης, όπου ζουν σε φοιτητικούς κοιτώνες. Οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τους αντάρτες πίσω στα δύο κύρια οχυρά τους, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, καταλαμβάνοντας χωριά και προάστια γύρω τους σε μια προσπάθεια να τους εξαναγκάσουν να φύγουν.

 Η Μόσχα ενισχύει το στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα


Η Ρωσία θα ενισχύσει το στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα, το αγκυροβόλιο του οποίου βρίσκεται στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε το Μάρτιο από τη Μόσχα, ανακοινώθηκε σήμερα από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Αρχίσαμε σήμερα την ανάπτυξη ενός ισχυρού στόλου της Μαύρης Θάλασσας» δήλωσε ο ναύαρχος Αλεξάντρ Βίτκο σε μήνυμά του που δημοσιοποιήθηκε από την υπηρεσία Τύπου του στόλου.

Ο ναύαρχος Βίτκο έκανε λόγο για ενίσχυση του αεροναυτικού τομέα, για ανάπτυξη πυροβόλων στα παράλια, για νέα πολεμικά σκάφη και υποβρύχια. Χθες, Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία «πρέπει να ανακαινίσει τις στρατιωτικές υποδομές» στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία, «για να ενισχύσει την άμυνα της χώρας» ως απάντηση στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Μαύρη Θάλασσα και στη Βαλτική.

 Νέα έκτακτη σύνοδος του ΟΗΕ για τη Γάζα

 

Πέντε Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης στο Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή υπηρεσία πρώτων βοηθειών, ενώ το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει μια απόφαση, η οποία έχει υποβληθεί από την Παλαιστίνη και με την οποία ζητείται η διεθνής προστασία των Παλαιστινίων και η επείγουσα διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Οι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο Αμπασάν, μια τοποθεσία ανατολικά του Χαν Γιούνις, κατά τη 16η ημέρα της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του θυλάκου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής υπηρεσίας πρώτων βοηθειών Άσραφ αλ-Κούντρα. Τα πτώματα των πέντε Παλαιστινίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ του Χάν Γιούνις. Ο θάνατός τους αυξάνει σε τουλάχιστον 644 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη, στις 8 Ιουλίου, των εχθροπραξιών ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ.

Στο ίδιο διάστημα έχουν σκοτωθεί 31 Ισραηλινοί, οι 29 από τους οποίους ήταν στρατιώτες. Στο μεταξύ, σε λίγη ώρα πρόκειται να αρχίσει στη Γενεύη η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τη διεξαγωγή της ζήτησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Αιγύπτου εξ ονόματος της αραβικής ομάδας, ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Πακιστάν εξ ονόματος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, και ο μόνιμος παρατηρητής του Κράτους της Παλαιστίνης.

Η απόφαση που έχει υποβληθεί από την Παλαιστίνη καταδικάζει «τις γενικευμένες, συστηματικές και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών» που απορρέουν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις 13 Ιουνίου στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, «ιδιαίτερα από την τελευταία στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας (...) κατά την οποία έγιναν τυφλές και δυσανάλογες επιθέσεις (...) που μπορεί να συνιστούν διεθνή εγκλήματα». 

Στό Τέλ Αβίβ έφθασε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζόν Κέρι, για να αναζητήσει τρόπους για τον τερματισμό της εχθροπραξιών.




 


 

ΔΡΙΜΥΤΑΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ

 


O ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Έν Κυθήροις τή 11η Ιουνίου 2014

Παναγιώτατον
Αρχιεπίσκοπον Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης
καί Οικουμενικόν Πατριάρχην Κύριον κ. Βαρθολομαίον
είς Κωνσταντινούπολη

Διά τά Όνομαστήρια τής Υμετέρας Θ. Παναγιότητος ταπεινώς εύχομαι τήν κατ’ άμφω υγιείαν, δαψίλειαν τής εξ’ ύψους δυνάμεως, τηλαυγέστατον τόν Θείον φωτισμόν καί τήν τού Παναγίου Πνεύματος καθοδηγίαν έν τή οίακοστροφία τής Πρωτόθρονου τών Ορθοδόξων Εκκλησίας τής Κωνσταντινουπόλεως, είς τό «μή μεταίρειν όρια αιώνια, ά οί Άγιοι θεοφόροι καί Θεοφώτιστοι Πατέρες έθεντο».

Άλλ ίνα «αληθεύοντες εν αγάπη» παρέχετε «έν παντί καιρώ καί πάση ώρα» τήν αγαθήν Όρθόδοξον Χριστιανικήν μαρτυρίαν παντί τώ Χριστεπωνύμω Πληρώματι καί μηδέποτε πνευματικήν σύγχυσιν καί σκανδαλισμόν, πάντα ποιούντες είς δόξαν τού Εύλογητού Τρισάγιου Θεού, κατ’ ίσχυσιν τής αληθούς, άμωμήτου καί σωζούσης Ορθοδόξου ημών Πίστεως, ειρήνευσιν, κατάσταση καί περιθρίγκωσιν τής Άγιωτάτης τού Χριστού Μίας, Αγίας, Καθολικής καί Αποστολικής Εκκλησίας άπό τής λύμης τών σχισμάτων καί τών αιρέσεων καί έπιστηριγμόν καί σωτηρίαν τού φιλοχρίστον Αυτής Πληρώματος. Αυτήν καί μόνον τήν ένδομυχον εύχήν αισθάνομαι τήν ανάγκην ταπεινώς καί εύσεβάστως, μετ’ άδολου αγάπης, νά αρθρώσω τό γέ νύν έχον, μή προτιθέμενος προδήλως τό παράπαν νά διδάξω Υμάς. Παρά ταύτα, όμως, αισθάνομαι έπιτακτικήν τήν επισκοπικήν μου ύποχρέωσιν,

Παναγιώτατε, νά ύπομνήσω Ύμίν ότι ή είδησις, καθ' ήν ό Οικουμενικός Πατριάρχης, μετά τά γεγονότα τών Αγίων Τόπων, άντί να Ιερουργή είς τόν Θρόνον Του, κατά τήν μεγάλην Κυριακήν τής Πεντηκοστής, περιστοιχιζόμενος ύπό Αρχιερέων, Ιερέων, Διακόνων και τού Χριστωνύμου Λαού καί προσφέρων, κατά τήν κορυφαίαν αύτήν Θείαν Λειτουργίαν, τήν αναίμακτον  θυσίαν  υπέρ τής Οικουμένης καί υπέρ ειρηνεύσεως τής Μέσης  Ανατολής, εύρίσκετο πλησίον τού έτεροδόξου καί άκοινωνήτου εκκλησιαστικώς Ποντίφηκος τού Βατικανού καί έν μέσω  έτεροθρήσκων Αρχηγών Κρατών, συμπροσευχόμενος (!) είς τούς κήπους τού Βατικανού διά τήν είρήνην τής ώς είρηται περιοχής, επλήγωσε βαθύτατα τό Ορθόδοξον Πλήρωμα.«Ίλιγγιά δέ νούς καί ύπερκόσμιος......»πρό τού  θλιβερωτάτου αυτού συμβάντος, παρότι Ύμείς έχετε άλλοίαν τοποθέτησιν.