22 Ιουλίου, 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΩΚΙΔΟΣ κ. ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΥ

 

Παρουσία πλήθους κόσμου η Άμφισσα υποδέχθηκε τον νέο Ποιμενάρχη της, Σεβ. Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστο. Στην κεντρική πλατεία Ησαΐα, ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός από τον Δήμαρχο του Δήμου Δελφών κ. Αθανάσιο Μανανά, τις τοπικές αρχές και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδος κα. Παναγιώτα Γαζή.

Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος, του ιερού κλήρου και του λαού, ο δήμαρχος καλωσόρισε τον νέο Μητροπολίτη και αναφέρθηκε στον πρώην Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Αθηναγόρα, αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο που διετέλεσε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο να είναι άξιος συνεχιστής του σπουδαίου αυτού έργου.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Θεόκτιστος ζήτησε την συνεργασία όλων, για να μπορέσουμε όπως χαρακτηριστικά είπε, να συνεχίσουμε το σπουδαίο αυτό έργο του προκατόχου μου για το καλό της Εκκλησίας, του λαού και του τόπου. Στην συνέχεια ακολούθησε πομπή προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού όπου τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φωκίδος.

Ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη Φωκίδος μεταξύ άλλων τόνισε: ''Η Ι.Μ. Φωκίδος απέκτησε σήμερα Ποιμένα και διδάσκαλο, πατέρα και αδελφό, Μητροπολίτη και πραγματικό μεσίτη προς τον Θεό, κληρικό πεπειραμένο προς τα εκκλησιαστικά δρώμενα''.

''Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστε, εδώ που ήλθατε θα βρείτε μια Μητρόπολη με ιστορία και παράδοση, μια επαρχία η οποία αποτελείτε από ευλογημένους κληρικούς, καλούς χριστιανούς και άξιους μοναχούς. Σας εύχομαι να διαποιμένετε αυτόν τον ευλογημένο λαό επί πολλά έτη με σύνεση, διάκριση, να αγαπηθείτε από αυτόν και να τον αγαπήσετε ειλικρινώς'', συμπλήρωσε ο κ. Ιερόθεος.

 

ΣΕ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΣΟΡΩΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

 

Οι σοροί μέρους των 298 θυμάτων της αεροπορικής καταστροφής στην ανατολική Ουκρανία βρίσκονται σε περιοχή της χώρας που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός αναφέρει ότι το τρένο που μεταφέρει σορούς των θυμάτων αναχώρησε τη νύκτα από το Ντονέτσκ και αναμένεται να φθάσει σε αποκλεισμένη για την περίπτωση περιοχή στο Χάρκοβο περί τις 13.00 ώρα Ελλάδος.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ζήτησε η έρευνα για την κατάρριψη της πτήσης MH17 να διεξαχθεί και να καθοδηγηθεί από την «διεθνή κοινότητα» και όχι από την Ουκρανία, όπως είπε η πρέσβειρα της χώρας στη Μαλαισία.

Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, που θα μπορούσαν να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες της αεροπορικής τραγωδίας στην ανατολική Ουκρανία, παραδόθηκαν από τους φιλορώσους αυτονομιστές σε αξιωματούχους της Μαλαισίας τα ξημερώματα.

Αεροσκάφος της Malaysia Airlines πέταξε χθες επάνω από τη Συρία για να αποφύγει τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας μετά την τραγωδία της περασμένης εβδομάδας, επιβεβαίωσε η αεροπορική εταιρεία, τονίζοντας ότι η πορεία αυτή είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες .

Μετά την κατάρριψη του Boeing της Malaysia Airlines την Πέμπτη επάνω από την ανατολική Ουκρανία, δεκάδες αεροπορικές εταιρείες τροποποίησαν τα σχέδια πτήσης για να αποφύγουν την περιοχή κοντά στην ουκρανο-ρωσική μεθόριο.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ζήτησε η έρευνα για την κατάρριψη της πτήσης MH17 να διεξαχθεί και να καθοδηγηθεί από την «διεθνή κοινότητα» και όχι από την Ουκρανία, όπως είπε η πρέσβειρα της χώρας στη Μαλαισία.

Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, που θα μπορούσαν να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες της αεροπορικής τραγωδίας στην ανατολική Ουκρανία, παραδόθηκαν από τους φιλορώσους αυτονομιστές σε αξιωματούχους της Μαλαισίας τα ξημερώματα.

Τέλος, το τρένο που μεταφέρει τουλάχιστον 280 από τα θύματα της συντριβής του αεροσκάφους της Malaysia Airlines αναχώρησε χθες και συνεχίζει να κινείται σήμερα με προορισμό το Χάρκοβο, όπου θα μεταφερθούν τα πτώματα για αναγνώριση.
 

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Την ώρα που ο κόσμος γύρω μας γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνος, ενώ εντείνονται τα προβλήματα που κάθε χώρα αντιμετωπίζει, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες την περασμένη Τετάρτη, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην επιλογή προσώπων για δύο κορυφαία αξιώματα – του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του «υπουργού Εξωτερικών» της Ένωσης. Χωρίς να στελεχώνει καίριες θέσεις, η Ε.Ε. ξεκινάει έναν νέο πενταετή κύκλο θεσμικών αλλαγών στο εσωτερικό, ενώ αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στο διεθνές περιβάλλον – οι οποίες, όμως, έχουν άμεσες επιπτώσεις για την Ε.Ε., όπως το κύμα μεταναστών και προσφύγων, όπως η αστάθεια στην αγορά ενέργειας λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Η αδυναμία των 28 προέδρων και πρωθυπουργών να καταλήξουν στα πρόσωπα που θα εκπροσωπούν την ενωμένη ισχύ της Ε.Ε. ίσως είναι καλό σημάδι – ίσως αποδεικνύει ότι όλοι καταλαβαίνουν την κρισιμότητα της εποχής και δεν θέλουν να καταλήξουν σε βιαστικές επιλογές. Ισως, όμως, αποκαλύπτει κάτι άλλο: ότι πολλοί ηγέτες σκέφτονται μόνο με στενά εθνικά κριτήρια – κριτήρια που συνήθως εξαρτώνται από τις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες. Για να κρίνουμε, θα πρέπει να περιμένουμε έως την 30ή Αυγούστου, όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για τα κορυφαία αξιώματα.

Τουλάχιστον, έληξε το δράμα όσον αφορά τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Γιουνκέρ προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόνο όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον βρέθηκε μόνος να αντιτίθεται στην υποψηφιότητα του βετεράνου κεντροδεξιού πολιτικού. Η διαφωνία αυτή δεν είναι ασήμαντη: ο Κάμερον φοβάται ότι ο Γιουνκέρ θα προωθήσει την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης την ώρα που ο Βρετανός ηγέτης θέλει χαλάρωση· επίσης, ο Κάμερον θεωρεί εξίσου επικίνδυνο το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές και οι ψηφοφόροι είχαν τον λόγο στην επιλογή του νέου προέδρου της Επιτροπής, μιας και τα κεντροδεξιά κόμματα κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου.

Ο Κάμερον έχει δεσμευθεί ότι εάν το Συντηρητικό Κόμμα του κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές, θα οργανώσει δημοψήφισμα με ερώτημα την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Φοβούμενος ότι το κύμα ευρωσκεπτικισμού στη χώρα του διογκώνεται, μετά την επιλογή του Γιουνκέρ από το Συμβούλιο ο Κάμερον προχώρησε σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, επιλέγοντας για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών έναν πολιτικό που έχει πει ότι εάν η Βρετανία δεν αλλάξει τη σχέση της με την Ε.Ε., καλύτερα θα είναι να εγκαταλείψει την Ένωση.

Ο ίδιος φόβος – ότι η Βρετανία αναγκάζεται να υποτάσσεται σε ευρωπαϊκές πολιτικές  είναι και ένας από τους λόγους που οι 28 ηγέτες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε διάδοχο του Χέρμαν βαν Ρομπέι για πρόεδρο του Συμβουλίου. Σύμφωνα με τους Financial Times της Παρασκευής, ο Κάμερον απέρριψε την πρόταση για την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τουσκ, φοβούμενος ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός θα εμποδίσει την προσπάθεια της Βρετανίας να αλλάξει την ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα μεταναστών. Ηδη υπήρχε ένταση μεταξύ Κάμερον και Τουσκ λόγω των καταγγελιών του πρώτου ότι Πολωνοί εργαζόμενοι στη Βρετανία απολαμβάνουν υπερβολικές παροχές. Ετσι ενισχύεται η υποψηφιότητα της Δανής πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.

Στο θέμα του νέου εκπροσώπου της Ε.Ε. για Εξωτερικά Θέματα, ο Σοσιαλιστής Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι (του οποίου η χώρα προεδρεύει στην Ενωση αυτό το εξάμηνο) έχει προτείνει την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Σύμφωνα με τα παζάρια των ηγετών, η διάδοχος της Βρετανίδας Κάθριν Αστον θα προέρχεται από το μπλοκ της Κεντροαριστεράς· η υποψηφιότητα της Μογκερίνι, όμως, σκοντάφτει στις αντιρρήσεις των χωρών-μελών που ήταν κάποτε στο σοβιετικό μπλοκ και που κατηγορούν την Ιταλία ότι είναι μαλθακή στην αντιμετώπιση της Ρωσίας.

Γεγονός είναι ότι οι ολοένα και αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, λόγω της ουκρανικής κρίσης, πλήττουν χώρες οι οποίες έχουν σημαντικές επενδύσεις στη Ρωσία και που εξαρτώνται από ρωσικό αέριο, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες για ενιαία πολιτική. Αυτό δείχνει την ανάγκη για μια κοινή ενεργειακή πολιτική – πράγμα που συμπεριλαμβάνεται στις στρατηγικές επιλογές των επόμενων πέντε ετών. Το γεγονός ότι η ουκρανική κρίση επηρεάζει τη στελέχωση κορυφαίου αξιώματος στην Ε.Ε. και ανοίγει απρόβλεπτα ρήγματα μεταξύ χωρών δείχνει την πολυπλοκότητα του πλέγματος μεταξύ των χωρών-μελών. 

Η Ε.Ε. επιχειρεί να επιλέξει πρόσωπα για να λύσουν προβλήματα – τα οποία προβλήματα περιπλέκουν την επιλογή αυτών των προσώπων. Είναι μέρος της σύνθεσης.

(22 ΙΟΥΛΙΟΥ) † ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ Η ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ


Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ: Πατρίδα της ήταν τα Μάγδαλα της Γαλιλαίας, και γι' αυτό ονομάσθηκε Μαγδαληνή. Μετά τον θάνατο των ευσεβών και πλουσίων γονέων της, ακολούθησε ζωή μελέτης και προσευχής, απορρίπτοντας καλοπέραση και ηδονές. Μοίραζε από τα υπάρχοντά της στους φτωχούς. Διάλεξε τον δρόμο της αγνείας, αποφεύγοντας τις πολλές συναναστροφές. Την ενάρετη Μαγδαληνή φθόνησε ο Διάβολος, στέλνοντας επτά πονηρά πνεύματα που την κυρίευσαν. 

Από αυτά τα πνεύματα ο Κύριος τη θεράπευσε, όταν εκείνη Τον πλησίασε με θερμή πίστη (Λουκ η΄1-3). Ο Θεοφάνης Κεραμεύς και ο Θεοφύλακτος Βουλγαρίας γράφουν ότι η Μαρία δεν είχε επτά δαίμονες, αλλά οι ενέργειες των δαιμόνων λέγονται δαίμονες. Η Μαγδαληνή συναισθανόμενη την ευεργεσία του Κυρίου, πίστεψε ότι Αυτός είναι ο Υιός του Θεού και τον ακολουθούσε αφοσιωμένα, υπηρετώντας Αυτόν και τους μαθητές Του. Την περιουσία της, τη διέθεσε στην διακονία Κυρίου και Μαθητών.

Η ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ: Είναι βλασφημία εναντίον της Αγίας Μαγδαληνής η ταύτισή της με την αμαρτωλή του Ευαγγελίου, που στο σπίτι του Φαρισαίου άλειψε τα πόδια του Ιησού με μύρο. Η παρερμηνεία οφείλεται σε συγγραφείς, και εκκλησιαστικούς, που ταύτισαν την Μαγδαληνή με εκείνη την αμαρτωλή, που έπλυνε τα πόδια του Κυρίου, δείχνοντας συντριβή και μετάνοια για τις αμαρτίες της. Γι' αυτήν μιλά ο Ευαγγελιστής ανώνυμα: «Και γυνή ήτις ην αμαρτωλός εν τη πόλει». Στο επόμενο κεφάλαιο ομιλεί για την Αγία Μαγδαληνή και αναφέρεται στη θεραπεία της από τον Ιησού, κάνοντας σαφή διαχωρισμό των δύο γυναικών.

Το όνομα της αμαρτωλής δεν αναγράφεται στα ιερά Ευαγγέλια. Η αγία Μαγδαληνή αναφέρεται πάλι ονομαστικά μετά τη θεραπεία της, ως μαθήτρια του Κυρίου, ακόλουθος της Θεοτόκου, Διακόνισσα των Αποστόλων και πρώτη Μυροφόρος. Στην Υμνολογία γίνεται ξεκάθαρα διάκριση μεταξύ των γυναικών αυτών: Της μεταμελημένης πόρνης που άλειψε μύρα τον Κύριο, της οποίας «μνείαν ποιείσθαι» τη Μεγάλη Τετάρτη, και της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής ως Μυροφόρου και Ευαγγελιστρίας, της Αναστάσεως. Η πλάνη προήλθε από την παπική Δύση, που ακολούθησαν διάφοροι συγγραφείς και σεναριογράφοι από τον Καζαντζάκη μέχρι τον Νταν Μπράουν.

Η ΑΝΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ: Η Μαγδαληνή, όταν οι μαθητές κρύφτηκαν, παρέμεινε κοντά Του, και κάτω από τον Σταυρό. Δακρυσμένη παρακολούθησε με τη Θεοτόκο την ανάβασή Του στο Γολγοθά και τη σταύρωσή Του. Η Μαγδαληνή, πονεμένη αλλά άφοβη, ζούσε το αποκορύφωμα της θυσίας Του. Συμπαραστέκεται στην θλιμμένη Μητέρα Του. Εκεί, άκουσε τις τελευταίες λέξεις του Κυρίου. Και η Μαγδαληνή θρηνεί, μαζί με τη Μητέρα, που οδύρεται, ακούγοντας τον αγαπημένο της Υιό, το «Τετέλεσται», αφήνοντας την τελευταία ανθρώπινη πνοή Του.

Η ΜΥΡΟΦΟΡΟΣ ΜΑΡΙΑ: Μετά την Ταφή Του, οι Μυροφόρες επέστρεψαν στον Τάφο, φέρνοντας μύρα και αρώματα πολύτιμα, για να αλείψουν το Σώμα Του ως τελευταίο λατρευτικό καθήκον. Ξημερώνοντας Κυριακή, ξεκίνησαν για τον Πανάγιο Τάφο. Βρίσκονταν οι άγιες ηρωικές γυναίκες σε ξένο τόπο, διατρέχοντας κινδύνους. Όμως, «Το ασθενέστερον γένος ανδρειότερον εφάνη τότε» (Χρυσόστομος). Η Μαγδαληνή ξεχωρίζει μεταξύ των Μυροφόρων (1). 

Οι τέσσερις Ευαγγελιστές αναφέρουν αυτήν πρώτη, μάλιστα ο Ιωάννης αυτήν μόνο αναφέρει. Ξεκινάει νύχτα, μόνη της, ανυπομονώντας να φτάσει πρώτη, διότι «πάνυ γαρ περί τον Διδάσκαλον φιλοστόργως έχουσα» (Χρυσόστομος). Φθάνοντας, βρίσκει το λίθο αποκεκυλισμένο, τον Τάφο αδειανό και σκέφτεται ότι κάποιοι έκλεψαν το Άγιο Σώμα. Η Μαγδαληνή πήγε πολλές φορές εκείνο το βράδυ στον Τάφο.  Αρχικά με τη Θεοτόκο (Ματθ. κη', 1-10), έπειτα με άλλες γυναίκες (Μάρκ. ιστ', 1-8), κι ακόμη μία με τους Αποστόλους Πέτρο και Ιωάννη (Ιω. κ', 1-10).

Οι Μυροφόρες αξιώθηκαν πρώτες να ακούσουν από Άγγελο Κυρίου το ευφρόσυνο μήνυμα: «ηγέρθη ο Κύριος» και να γίνουν πρώτες μάρτυρες της Αναστάσεως. Μετά την έλευση των Μαθητών στον Τάφο και την αποχώρησή τους «Η Μαγδαληνή έμεινε εμφιλοχωρούσα τω μνήματι δακρύων ενστάζουσα, τη επιμόνω προσεδρία υψηλότερόν τι καραδοκούσα μαθείν» (Γρηγόριος Παλαμάς). Θρηνεί, μη μπορώντας να αντέξει τη στέρηση του Θεανθρώπου. 

Ο Θεολόγος Γρηγόριος επισημαίνει: «μεγάλην ωφέλειαν προξενούν τα δάκρυα. Έκαναν τις Μυροφόρους να ιδούν τον Αναστάντα Χριστόν, τις έκαναν να ιδούν τους Αγγέλους, τις αξίωσαν να γίνουν της Αναστάσεως πρώται κήρυκες, και να χρηματίσουν των Αποστόλων και Ευαγγελιστών του Κυρίου ευαγγελίστριαι». Η Μαγδαληνή μένει θαμπωμένη, βλέποντας δύο Αγγέλους, με λευκή ενδυμασία και χαρούμενο πρόσωπο.

«Γυναίκα, γιατί κλαις; Ποιον ζητείς;» την ρώτησαν. Και εκείνη: «Πήραν τον Κύριό μου από το μνημείο, και δεν γνωρίζω πού τον έβαλαν» (Ιω. κ΄13). Τότε, στρεφόμενη η Μαρία είδε τον Ιησού, που την ρωτάει: «Γύναι, τί κλαίεις; Τίνα ζητείς;» (Ιω. κ', 15). Δεν Τον αναγνωρίζει. Τα μάτια της «εκρατούντο του μη επιγνώναι αυτόν» (Λουκ. κδ', 16), όπως έγινε με τους Μαθητές στους Εμμαούς. Και αυτή Τον ρώτησε: «Κύριε, εάν εσύ τον πήρες στα χέρια σου, πες μου πού τον έχεις τοποθετήσει, κι εγώ θα τον πάρω από εκεί». Και η απάντηση του Κυρίου: «Μαρία!». Τότε εκείνη συγκλονισμένη, απαντά: «Ραββουνί» δηλ. Διδάσκαλε!

Φωτιζόμενη, κατάλαβε ποιος ήταν αυτός που της μιλούσε. Σπεύδει να αγκαλιάσει και να ασπαστεί τα πόδια του Κυρίου. Μα Αυτός την αποτρέπει: «Μη μου άπτου. ούπω γαρ αναβέβηκα προς τον Πατέρα μου» (Ιω. κ', 17). Ο Γρηγόριος Νύσσης γράφει: «Μην αποτυπώσεις στην πίστη σου τη σωματική και δουλική μορφή μου. Να λατρεύεις αυτόν που βρίσκεται στην δόξα του Πατέρα και υπάρχει με τη μορφή του Θεού και που είναι Λόγος του Θεού».

Το «Δεν ανέβηκα ακόμη προς τον Πατέρα μου», μπορεί να σημαίνει ότι «δεν μπορώ ακόμη να ελκύσω και να σας ανεβάσω στην υψηλότερη θεωρία και γνώση, που θα γίνει αργότερα με την κάθοδο σ' εσάς του Αγίου Πνεύματος (Πεντηκοστή)». Μεγάλη ευτυχία για την Μαρία: βλέπει και ομιλεί πρώτη, μετά τη Θεοτόκο, με τον Αναστάντα Ιησού. Κι ακολουθεί η μεγάλη τιμή: «Πορεύου δε προς τους αδελφούς μου και ειπέ αυτοίς. αναβαίνω προς τον πατέρα μου και πατέρα υμών, και Θεόν μου και Θεόν υμών» (Ιω. Κ' 17). Γίνεται «η Μαγδαληνή των Αποστόλων απόστολος, των Μαθητών κήρυξ, των Ευαγγελιστών ευαγγελίστρια» (Ιωάννης Χρυσόστομος).

ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Μετά την Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, οι Απόστολοι διασκορπίσθηκαν κηρύσσοντας στα έθνη, όπου τους κατηύθυνε το Άγιο Πνεύμα. Η Μαρία κατευθύνθηκε στη Ρώμη, ζητώντας από τον Τιβέριο απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ιησού. Ακολουθώντας αποστολική ζωή, οδοιπορεί, καταφρονώντας κόπους, εμπόδια, δυσκολίες. Καθ' οδόν κηρύττει την Ανάσταση του Κυρίου. Όταν καταδικάσθηκαν οι σταυρωτές του Κυρίου, η Μαγδαληνή επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα, περνώντας από Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτο, Φοινίκη, Συρία.

Στα Ιεροσόλυμα, παρέμεινε με τη Θεοτόκο, ως την Κοίμησή της. Έπειτα μετέβη στην Έφεσο, όπου συμμετείχε στο κήρυγμά του Ιωάννη, βοηθώντας τον, ως συμπαραστάτης, στις θλίψεις και στη φυλάκισή του. Μετά τον θάνατό της, το σώμα της ενταφιάσθηκε από τον Ιωάννη, σε σπήλαιο κοντά στην Έφεσο. Μέχρι σήμερα, η Αγία δεν σταμάτησε να θαυματουργεί. Η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Μυροφόρου και Ισαποστόλου Μαγδαληνής την 22 Ιουλίου, αλλά την συνεορτάζει με τις άλλες Μυροφόρες, την τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα (των Μυροφόρων).

(1) Οι Μυροφόροι γυναίκες που μνημονεύονται είναι: η Μαρία Μαγδαληνή, η Μαρία, μητέρα του Ιακώβου και του Ιωσή, η Σαλώμη του Ζεβεδαίου, μητέρα των Αποστόλων Ιακώβου και Ιωάννου, η Μαρία του Κλωπά, η Ιωάννα, σύζυγος του Χουζά επιτρόπου του Ηρώδη, η Σωσάννα, η Μαρία και η Μάρθα, αδελφές του Λαζάρου.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η αξιολόγηση θα εφαρμοστεί έστειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει». «Οι απολύσεις του 2013 και του 2014 είναι ανειλημμένη δέσμευση. Η ιστορία λέει ότι όσες φορές προσπαθήσαμε να αναδιαπραγματευτούμε και επιχειρήσαμε να θέσουμε τέτοια θέματα στην τρόικα σπάσαμε τα μούτρα μας» τόνισε. Συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του νεοεκλεγέντος δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση πραγματοποιείται έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ο οποίος ζήτησε να δει το νέο δήμαρχο.

Συλλαλητήριο κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων διοργανώνει η ΟΛΜΕ στις 12:30 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θα προηγηθεί στις 8:30 πορεία από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έως το υπουργείο. Αντιδρώντας στην υπερσυμφόρηση των φυλακών, αλλά και στα σχέδια για κατασκευή φυλακών υψίστης ασφάλειας, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ) ξεκινά κινητοποιήσεις από σήμερα, Τρίτη, μέχρι και την Παρασκευή.

Με πυρετώδεις ρυθμούς η Αντιτρομοκρατική συνεχίζει τις έρευνες για συνεργούς του Μαζιώτη, χτενίζοντας περιοχές στα Πατήσια, καθώς ολοκληρώθηκαν οι΄έρευνες στο διαμέρισμα στο Μαρούσι. Ο εντοπισμός της Πόλας Ρούπα αποτελεί, ωστόσο, πρώτη προτεραιότητα. Στις έρευνες οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες του Νίκου Μαζιώτη, αλλά και συνεργών του, ψάχνοντας ενδεχομένως για κάποιο διαμέρισμα που χρησιμοποιούσαν.

Κόσμος: Πρωτοφανής είναι η κινητοποίηση της Αστυνομίας στην Ινδονησία εν όψει της ανακοίνωσης από την Εκλογική Επιτροπή του νικητή των προεδρικών εκλογών. Πάνω από 250 χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι το αποτέλεσμα θα πυροδοτήσει ένταση μεταξύ των οπαδών των δύο βασικών υποψηφίων. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας. Τρία από τα θύματα ήταν ξένοι, «σύμβουλοι» όπως τους περιγράφουν οι Αρχές.

Το δρόμο για την Κουάλα Λουμπούρ πήραν τα «μαύρα κουτιά» του μοιραίου Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών. Τους καταγραφείς παρέδωσε στους μαλαισιανούς ο Αλεκσάντρ Μποροντάι ανώτερο στέλεχος των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας. Ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάκρι που τα παρέλαβε είπε ότι τα δύο «κουτιά» ήταν σε καλή κατάσταση. Στο Κάιρο στρέφονται τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας με την ελπίδα οι επαφές του Τζον Κέρι με τον ΓΓ του ΟΗΕ να οδηγήσουν σε εκεχειρία Ισραηλινών-Χαμάς. 

Πάντως, ο πλέον υψηλόβαθμος ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγε δήλωσε ότι η οργάνωση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε άνευ όρων εκεχειρία. Αλλά και ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ότι η μάχη θα συνεχιστεί «όσο είναι απαραίτητο». Η αστυνομία της Ν.Κορέας επιβεβαίωσε ότι η σορός που είχε βρεθεί στις 12 Ιουνίου σε αγροτική περιοχή 300χλμ νότια της Σεούλ ανήκει στον επιχειρηματία Γιο Μπγιουνγκ Έουν, ιδιοκτήτη του φέρι Sewol, το οποίο έγινε υγρός τάφος για 304 ανθρώπους.

Οικονομία: Το αργότερο έως την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα για την υπο - δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και ζητήματα φορολογικού χαρακτήρα. Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει το σχέδιο διατάξεων για την μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας, διατάξεις σχετικές με την κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις, διατάξεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Διατάξεις για το καθεστώς του ΦΠΑ, αλλά και φορολογικές διατάξεις ευρύτερου ενδιαφέροντος. Στην τρίτη συνεχόμενη αναθεώρηση των προβλέψεων του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές μέσα στο 2014 θα προχωρήσει την Πέμπτη το ΔΝΤ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος, Ολιβιέ Μπλανσάρ, θα παρουσιάσει από την Πόλη του Μεξικού τις αναθεωρημένες προβλέψεις του Ταμείου για την παγκόσμια ανάπτυξη, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις εξελίξεις σε Ρωσία και Ουκρανία, αλλά και τις γεωπολιτικές εντάσεις διεθνώς.

Αθλητισμός: Τη δεύτερη ήττα του σε ισάριθμους αγώνες στην Κύπρο γνώρισε ο Εργοτέλης, αφού έχασε με 2-0 από τον ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ. Πρωταγωνιστής για τους γηπεδούχους ήταν ο Τόμας Ντε Βινσέντι, ο οποίος πέτυχε και τα δύο γκολ του αγώνα στο 5ο και το 38ο λεπτό του παιχνιδιού. «Δυναμώνει» εν όψει Παναθηναϊκού η Σταντάρ Λιέγης, η οποία προχώρησε σε μια ακόμα προσθήκη στο ρόστερ της αφού έκανε δικό της τον Ροντρίγκο Ρόχο.

Η ομάδα που θα συναντήσει ο Παναθηναϊκός στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League συμφώνησε σε όλα με τον Ουρουγουανό αριστερό μπακ, ο οποίος αγωνιζόταν στην Ατλέτικο Φίνιξ Μετά από 16 χρόνια στη Μπαρτσελόνα ο Τσάβι λέει «αντίο» και φεύγει για τη Νέα Υόρκη, όπου θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Βόρειας Αμερικής (MLS) για λογαριασμό της Νιου Γιόρκ Σίτι, η οποία έχει ήδη αποκτήσει τον πρώην συμπαίκτη του στην Μπαρτσελόνα, Νταβίντ Βίγια, αλλά και τον Φρανκ Λάμπαρντ.
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (22 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1943: Διακόσιες χιλιάδες λαού στην κατεχόμενη Αθήνα πραγματοποιούν μαχητική διαδήλωση εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία ολόκληρη την βόρειο Ελλάδα μέχρι τον Αξιό ποταμό. Ο τραγικός απολογισμός των εκατό νεκρών διαδηλωτών ανάγκασαν τον Hitler να αναστείλει την απόφασή του αυτή «επ’ αόριστον».

1965: Πρόστιμο της τάξεως των 5 λιρών επιβλήθηκε σε τρία μέλη των Rolling Stones από δικαστήριο του Λονδίνου. Οι Mick Jagger, Brian Jones και Bill Wyman κρίθηκαν ένοχοι για προσβολή της δημοσίας αιδούς επειδή ούρησαν σε πολυσύχναστο δρόμο της βρετανικής πρωτεύουσας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1887: Γεννιέται στο Αμβούργο ο Γερμανός φυσικός Gustav Hertz, ο οποίος το 1925 τιμήθηκε με το βραβείο Nobel.

1955: Γεννιέται στο Wisconsin ο Αμερικανός ηθοποιός Willem Dafoe, ο οποίος το 1986 τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο Platoon του Oliver Stone. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ο Dafoe πρωταγωνίστησε στην τελευταία ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου».

ΘΑΝΑΤΟΙ

1934: Πεθαίνει ο διαβόητος ληστής τραπεζών John Dillinger. Πρόσφατα το ληστρικό του έργο μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Michael Mann όπου τον υποδύθηκε ο Johnny Depp στην ταινία «Δημόσιος κίνδυνος».

1992: Αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 49 ετών πάσχοντας από καρκίνο του πνεύμονα o Αμερικανός ηθοποιός Wayne McLaren. Ο McLaren ξεκίνησε να ενσαρκώνει τον κεντρικό χαρακτήρα του πασίγνωστου cowboy της καμπάνιας Marlboro από το 1976 ενώ συνήθιζε να καπνίζει ενάμιση πακέτο τσιγάρων την ημέρα.