16 Ιουλίου, 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  κ.κ. Ιερώνυμο επεσκέφθη σήμερα το πρωΐ ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Λοβέρδος. Τον Υπουργό υποδέχτηκαν στην είσοδο του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο Γενικός Αρχιερατικός επίτροπος Πρωτ. π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης καθώς και ο γενικός γραμματέας θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλατζής.

Δύο ήταν τα θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον κατα την συνάντηση που είχε πριν από λίγο με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο νέος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού, την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται σχέδιο νόμου για την οργάνωση των Θρησκευτικών κοινοτήτων, ενώ το φθινόπωρο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου που βελτιώνει πτυχές της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Ο Μακαριώτατος τέλος ευχαρίστησε τον κ. Λοβέρδο και του ευχήθηκε καλή υπουργική θητεία με γνώμονα πάντα το καλό της Εκκλησίας.


16 ΙΟΥΛΙΟΥ - ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ

 

Η Ελλάδα είναι μια περίπου ευρωπαϊκή χώρα με περίπου ανατολίτικες ρίζες και βαλκανικές καταβολές και περίπου μεσογειακή νοοτροπία. Οι Έλληνες που την κατοικούν ομιλούν μια γλώσσα που μοιάζει περίπου με ελληνικά, με αποτέλεσμα να συνεννοούνται πάντα στο περίπου, ειδικά όταν μιλούν δημόσια και προσπαθούν να εξηγήσουν περίπου τι θέλουν να πουν. Συνήθως δεν θέλουν να πουν τίποτε, απλώς θέλουν να εμφανιστούν και να μιλήσουν, όμως αυτό δεν τους εμποδίζει να μιλούν περίπου σαν να θέλουν να πουν κάτι. Το ελληνικό κράτος λειτουργεί με μια περίπου διοίκηση, η οποία είναι περίπου εκσυγχρονισμένη, περίπου χρηστή, περίπου αποτελεσματική, περίπου φτιαγμένη για να εξυπηρετεί τους πελάτες της και περίπου για να υπηρετεί τους πολιτικούς προϊσταμένους της, τους υπουργούς.

Το μόνον βέβαιο είναι πως η περίπου χώρα βρέχεται από θάλασσα και ανήκει στην εύκρατη ζώνη, αν και η εμφάνιση κροκοδείλων στις νότιες περιοχές της υποδηλώνει μιαν ελαφριά μετατόπιση προς τους τροπικούς. Οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας είναι περίπου αυτοκινητόδρομοι, κοινώς μοιάζουν με τους αυτοκινητόδρομους των υπολοίπων χωρών, αλλά δεν είναι ακριβώς ίδιοι. Το σύστημα υγείας είναι περίπου σύστημα και παρέχει περίπου υγεία, το δε ασφαλιστικό είναι τόσο περίπου που κινδυνεύει να μην παρέχει ασφάλεια ούτε καν στο περίπου. Η δημόσια εκπαίδευση θα ήταν δωρεάν, αν δεν κόστιζε τόσα χρήματα, όμως επειδή και στον τομέα αυτόν ισχύει ο χρυσούς κανών του περίπου, όλοι συμφωνούν πως είναι δωρεάν εννοώντας πως είναι περίπου δωρεάν.

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας παίζει ένα περίπου ποδόσφαιρο. Θα μου πείτε δεν είναι η μόνη και θα συμφωνήσω μαζί σας. Παρακολουθώντας το παιχνίδι της Βραζιλίας φέτος, αναρωτιόμουν πόσο πρωτοπόρα υπήρξε η δική μας εθνική ομάδα και πόσο κατάφερε να επηρεάσει και να φέρει στα μέτρα της ακόμη και τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη. Το περίπου ποδόσφαιρο μεταφράζεται σε ένα πλέγμα αξιών οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το παιχνίδι, όπως πόσο φτωχή είναι η χώρα που παίζει, πόσο την έχει καταπιέσει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και πως αυτοί οι άνθρωποι πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουν γιατί είναι τόσο ταλαιπωρημένοι, καταχρεωμένοι και χρεοκοπημένοι.

Όσοι δεν υπόκεινται στις ως άνω αθλητικές αξίες απλώς αντιμετωπίζονται ως αντίπαλοι. Για παράδειγμα οι Γερμανοί, οι οποίοι έχουν το ελάττωμα να παίζουν ποδόσφαιρο ακριβείας, κάτι που δεν ικανοποιεί το αίσθημα του περίπου, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από τον κανόνα του περίπου. Στο σημείο αυτό είμαστε ξεκάθαροι. Είμαστε εναντίον της Εθνικής Γερμανίας ακόμη και όταν είμαστε αναγκασμένοι να παραδεχθούμε πως ήταν η καλύτερη και η πιο σταθερή ομάδα στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η δεύτερη εξαίρεση στο περίπου είναι το κράτος του Ισραήλ. Το κράτος του Ισραήλ για εμάς έχει πάντα άδικο, ακόμη και όταν απαντά με τις δικές του ρουκέτες στις ρουκέτες που του ρίχνει η Χαμάς. Βλέπετε, οι ρουκέτες της Χαμάς χτυπούν στόχους στο περίπου, σε αντίθεση με τις ρουκέτες του Ισραήλ που εκτοξεύονται με ακρίβεια, και προσβάλλουν την ηθική του περίπου.
Τις προάλλες, τηλεοπτικές ειδήσεις έδειχναν Ισραηλινούς να παρακολουθούν σαν να βλέπουν υπερθέαμα τον βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας. Το σχόλιο, εννοείται, ήταν καυστικό για την «απογοητευτική» στάση τους η οποία προσέβαλλε τα ανθρωπιστικά αισθήματα του εκφωνητή. 

Αντιθέτως, θεωρείται απολύτως φυσιολογικό οι Παλαιστίνιοι να πανηγυρίζουν την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ. Βλέπετε, κανείς δεν μπορεί να ζήσει μόνο με περίπου. Χρειάζονται και κάποιες απόλυτες αξίες, όπως αυτή που ορίζει πως στη χώρα του περίπου, αν θέλεις να επιβιώσεις, καλά θα κάνεις να λειτουργείς με τον κανόνα του περίπου. 


ΜΕΡΚΕΛ: «ΒΑΡΟΣ» Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΓΔΜ-ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

 

«Βάρος» χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, τη διαφορά μεταξύ ΠΓΔΜ-Ελλάδας για το ζήτημα του ονόματος, σε δηλώσεις της κατά τα διάρκεια της ετήσιας συνάντησης ηγετών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, υπό τον τίτλο «Διαδικασία Μπρντο-Μπριούνι», η οποία πραγματοποιείται σήμερα στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. Η κ. Μέρκελ, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ανέφερε πως είναι αισιόδοξη και πως θα μπορούσε να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος.

«Νομίζω ότι μπορούμε με κάποιο τρόπο να επιλύσουμε το ζήτημα. Έχω ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση αυτήν και όλους τους πιθανούς συνδυασμούς του ονόματος, όμως μερικές φορές πιστεύω πως δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να επινοηθεί» είπε και υπογράμμισε πως είναι έτοιμη για μια εποικοδομητική συνεργασία προς επίλυση του ζητήματος, σημειώνοντας ότι «τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς συμβιβασμούς».

«Στη Γερμανία λέμε, ένας συμβιβασμός γίνεται, όταν όσοι συμμετέχουν εμφανίζονται εξίσου δυσαρεστημένοι. Δεν μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός και να είναι όλοι ικανοποιημένοι και περιχαρείς. Όταν όλοι είναι εξίσου δυσαρεστημένοι, τότε θεωρείται δίκαιος ο συμβιβασμός» υπογράμμισε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, ώστε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.

Στη συνάντηση αυτή στο Ντουμπρόβνικ συμμετέχουν οι Πρόεδροι όλων των κρατών του χώρου της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπως και της Αλβανίας, με επίσημη προσκεκλημένη την καγκελάριο την Άγκελα Μέρκελ.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Περικοπή της χρηματοδότησης προς τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που αρνούνται να κάνουν απογραφή του προσωπικού και της μισθοδοσίας τους προανήγγειλε την Τετάρτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της ανατροπής του καθεστώτος στον αιγιαλό στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται η ανοιχτή εκδήλωση που οργανώνει σήμερα, Τετάρτη, στο Μουσείο Μπενάκη. Οι εργασίες της συνάντησης θα ανοίξουν με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα (19:00).

Πιθανή επέκταση του δικαιώματος μετεγγραφής σε φοιτητές που βρίσκονται σε ανώτερο του πρώτου έτους σπουδών μελετά ο υπουργός παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Να καταργηθούν τα αναλογικά διόδια της Εγνατίας Οδού και να αντικατασταθούν με μετωπικά, καθώς θεωρούνται πιο αξιόπιστα, ζήτησε η τρόικα από τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν ζήτημα επιτάχυνσης στη σύναψη των συμβάσεων μεταξύ ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Rosco και ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να «τρέξει» ταχύτερα η πώληση των σιδηροδρομικών φορέων.

Eφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα με την επωνυμία Cyberkid παρουσιάζουν σήμερα, Τετάρτη, το μεσημέρι οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας και Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος μαζί με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη.

Κόσμος: Αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας του Μεξικό προχώρησαν σε εκτεταμένη επιχείρηση για να απελευθερώσουν 458 και μέλη των οικογενειών τους που κρατούνταν παρά τη θέλησή τους και εξαναγκάζονταν σε επαιτεία. Τα εκατοντάδες παιδιά έμεναν σε άθλιες συνθήκες σε εγκαταστάσεις της λεγόμενης «Gran Familia» («Μεγάλη Οικογένεια»), κοιμούνταν στο πάτωμα και τους δινόταν πολλές φορές χαλασμένο φαγητό.

Δύο υπαλλήλους του μετρό της Μόσχας έθεσαν υπό κράτηση οι ρωσικές αρχές ως υπαίτιους για τη βλάβη στην οποία αποδίδεται ο αιματηρός εκτροχιασμός της Τρίτης. Το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 άτομα θεωρείται ότι προκλήθηκε εξαιτίας ελαττωματικού διακόπτη που είχε τοποθετηθεί πρόσφατα.

Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης με την «παρείσφρηση» των ΗΠΑ στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, Μέρκελ και Ομπάμα είχαν τηλεφωνική συνομιλία - έστω και αν το ζήτημα βρέθηκε σε δεύτερη θέση. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για το θέμα της Ουκρανίας και των συνομιλιών με το Ιράν, αλλά ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι έγινε και αναφορά στη «συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών» των δύο χωρών.

Με τη συμμετοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως προέδρου πλέον της Κομισιόν, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των«28» συναντώνται στις Βρυξέλλες σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Η συνάντηση αναμένεται να περιστραφεί, εκτός από την ατζέντα Γιούνκερ, γύρω από τις διεργασίες για το επόμενο ηγετικό δίδυμο -τους διαδόχους Ρομπάι και Άστον- αλλά και το ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, με ανοικτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Το Κίεβο κάλεσε την ΕΕ να πάρει «ισχυρή θέση».

Τουλάχιστον δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους στις Φιλιππίνες εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που φέρνει ο τυφώνας Ραμασούν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν τα σπίτια τους, υπηρεσίες έκλεισαν και το ρεύμα κόπηκε σε διάφορα σημεία της χώρας.

Οικονομία: Με απώλειες άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη , εν μέσω πιέσεων σε δεικτοβαρείς μετοχές. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,07% και διαμορφώνεται στα 1,3559 δολάρια. Η επιτάχυνση σειράς ζητημάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με την τρόικα το πρωί της Τετάρτης. «Τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα έχει πολλή δουλειά» δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η συνάντηση ήταν η τελευταία μεταξύ οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι αναχωρούν την Παρασκευή από την Αθήνα και θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο.Την μετατροπή της χρηματοδότησης που έχει λάβει η Τράπεζα Κύπρου μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) του ευρωσυστήματος σε μεσοπρόθεσμο ομόλογο αναμένεται να ζητήσει σήμερα στη Φρανκφούρτη από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Αθλητισμός: Ένα βήμα πιο κοντά προς την επιστροφή του στην Ελλάδα και ενδεχομένως στην ΑΕΚ, βρίσκεται πλέον ο Ραφίκ Τζιμπούρ, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τη Νότιγχαμ Φόρεστ και αποτελεί βασικό μεταγραφικό στόχο της «Ένωσης». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλγερινός βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον μεγαλομέτοχο της ομάδας, Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος θέλει να τον «ντύσει» ξανά στα «κιτρινόμαυρα», όμως, σε πρώτη φάση προέκυψε διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές αναφορικά με τους όρους του συμβολαίου.

Ο Σέρβος διεθνής ακραίος επιθετικός, Λάζαρ Μάρκοβιτς, αποτελεί και επίσημα πια, την τέταρτη μεταγραφή της Λίβερπουλ για την εφετινή περίοδο, καθώς ο σύλλογος της Premier League ανακοίνωσε την απόκτησή του από την Μπενφίκα με «μακροχρόνιο συμβόλαιο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Άγνωστο είναι και το ποσό της μεταγραφής, ωστόσο οι αναφορές των περισσοτέρων βρετανικών ΜΜΕ το προσδιορίζουν κοντά στα 25 εκατ. ευρώ.

Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της Γιουβέντους αποτελεί ο Αντονιο Κόντε, ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωταθλήτρια Ιταλίας, έπειτα με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του (συνέντευξη στην ιστοσελίδα του συλλόγου). Ο 44χρονος Ιταλός προπονητής βρισκόταν στην τεχνική ηγεσία της «Μεγάλης Κυρίας» τα τελευταία τρία χρόνια και κρίνεται απόλυτα επιτυχημένος από το έργο του, αφού κατέκτησε τρεις συνεχείς φορές το Campionato. Το «ευχαριστώ» του Ανιέλι και το στίγμα του αρχηγού Μπουφόν για την επόμενη μέρα.
 
 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1969: Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11» επανδρωμένο με τρεις αστροναύτες με προορισμό την Σελήνη.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1872: Roald Amundsen, Νορβηγός εξερευνητής των πόλων.

1933: Μαίρη Χρονοπούλου, ηθοποιός.

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΚΑΜΠΗ


Οι αλλαγές που συντελούνται ή κυοφορούνται στο πεδίο της ανώτατης εκπαίδευσης είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Ένα πρώτο νέο στοιχείο αποτελεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξωτερικής αξιολόγησης στις περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές της χώρας, που ανέδειξε τα ισχυρά σημεία αλλά και τις αδυναμίες τους καταλήγοντας σε συγκεκριμένες υποδείξεις για όσα πρέπει να γίνουν ως προς τις υποδομές, τα προγράμματα σπουδών, την έρευνα, το διδακτικό πρόσωπο και, ευρύτερα, όλες τις πτυχές των πανεπιστημιακών λειτουργιών.

Παρά τις επιμέρους αστοχίες ως προς τα κριτήρια αξιολόγησης, η διαδικασία αποδείχθηκε χρήσιμη και ταυτόχρονα αποτέλεσε κίνητρο για τους αξιολογούμενους να λειτουργήσουν συλλογικά, αλλά και να αναδείξουν το έργο τους ατομικά. Το ερώτημα είναι πώς θα αξιοποιηθούν τα πορίσματα της πανεπιστημιακής αξιολόγησης: Θα ακολουθήσει ένα νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολών και τμημάτων ανά την επικράτεια, με ορθολογικά και αξιοκρατικά κριτήρια, ή θα επιχειρηθεί να αναπαραχθούν πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος, προτιμησιακές επιλογές προς κορεσμένους επαγγελματικά κλάδους και περαιτέρω υποβάθμιση της κρατικής χρηματοδότησης;

Τα προηγούμενα συναρτώνται άμεσα και με την πρόσφατη νομιμοποίηση της ισοτιμίας των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων που συνδέονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, διευρύνοντας τον (αθέμιτο;) ανταγωνισμό προς τα υποχρηματοδοτούμενα δημόσια ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Οι εξωτερικές αξιολογήσεις απέδειξαν ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρά τις οργανωτικές, χρηματοδοτικές και πελατειακές παθογένειες, είναι υψηλού επιπέδου, με σημαντικές όψεις αριστείας. Όμως τόσο οι κατώτερες εκπαιδευτικές βαθμίδες όσο και η κατανομή των πανεπιστημιακών σχολών, τα ελλείμματα στην τεχνική εκπαίδευση και οι ανεπαρκείς προοπτικές αξιοποίησης των αποφοίτων εντός των συνόρων συγκροτούν ένα εκρηκτικό τοπίο.

Αντί, λοιπόν, να προτάσσεται ως μείζον διακύβευμα η συνταγματική πρόβλεψη της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσει ένας συνολικός ανασχεδιασμός όλων των επιπέδων του εκπαιδευτικού συστήματος, με γνώμονα τις αρχές της ισότιμης πρόσβασης, της αξιοκρατίας, της αριστείας και της διασύνδεσης με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.