15 Ιουλίου, 2014

ΤΗΝ ΝΕΝΟΜΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΦΩΚΙΔΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ

 

Ενώπιον του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας, του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια έδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης τη νενομισμένη διαβεβαίωση τους οι νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες Φωκίδος Θεόκτιστος, Ιωαννίνων Μάξιμος, Ελασσώνος Χαρίτων και Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος.

Στην τελετή προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και παρέστη ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.  Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες οι ενθρονίσεις των νέων Μητροπολιτών στις εκκλησιαστικές τους επαρχίες.

Αναλυτικότερα, το Σάββατο 19 Ιουλίου και ώρα 7 το απόγευμα θα γίνει η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου.

-Την Κυριακή 20 Ιουλίου και ώρα 7 το απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος θα ενθρονίσει τον νέο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο.

-Την Δευτέρα 21 Ιουλίου και ώρα 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα.

-Τέλος την Τρίτη 22 Ιουλίου και ώρα 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεοκτίστου.
 

15 ΙΟΥΛΙΟΥ - 40 ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

Εφέτος συμπληρώνονται 40 έτη από το Πραξικόπημα, στις 15 Ιουλίου 1974 κατά του Εθνάρχου Μακαρίου και της νόμιμης Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και 40  έτη από την τουρκική εισβολή της 20 Ιουλίου 1974.

Ο  Κυπριακός λαός αγωνίζεται να επιβιώσει στη γη των πατέρων του, βιώνοντας σε όλη τη διάσταση τους τα τραγικά γεγονότα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του 37%, του εδάφους της Δημοκρατίας της Κύπρου, από τα τουρκικά στρατεύματα.

Οι Κύπριοι αντιστέκονται όπως έμαθαν μέσα στους αιώνες, με σταθερή πίστη στον Θεό, καθώς επίσης στο δίκαιο, στην ειρήνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε ανθρώπου και κάθε λαού.

Προσευχόμαστε ο Θεός να αναπαύει τις ψυχές όλων εκείνων που αγωνίστηκαν και έπεσαν ηρωικώς και θεοφιλώς για τα μεγάλα ιδανικά της φυλής των Ελλήνων προς προάσπιση της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της νήσου μας.

Ταυτόχρονα παρακαλούμε τον Θεό, με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου, για τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους και τους πρόσφυγες, καθώς επίσης όλους εκείνους που βιώνουν την ανέχεια και την πενία ένεκα της οικονομικής ύφεσης.

Η Εκκλησία τέλεσε ιερά μνημόσυνα, την Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 για τους πεσόντες στο Πραξικόπημα προς προάσπιση της Δημοκρατίας και την Κυριακή, 20 Ιουλίου 1974, για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής προς προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

Εκ του Γραφείου Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Ι.Α. Κύπρου
 


ΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΒΑΣΙΛΕΙΑΣ...

 

Αν οι πολιτικοί μας έκαναν τον κόπο να διαβάζουν ή έστω να ανατρέχουν στην ελληνική ιστορία, ίσως κατάφερναν να απαλλαγούν από τα αυτοκαταστροφικά σύνδρομα που τους διακατέχουν. Μια απλή αναδίφηση, π.χ., στις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά τις δύο προηγούμενες χρεοκοπίες  της χώρας, το 1897 και το 1931, θα λειτουργούσε προειδοποιητικά και για σημερινές συμπεριφορές. Και στις  δύο περιπτώσεις το κομματικό σκηνικό της εποχής οδηγήθηκε σε κατάρρευση γιατί απέτυχε να διαχειριστεί τις παρενέργειες της κρίσης. Εγκλωβίστηκε στις πολιτικές αντιλήψεις ενός ξεπερασμένου παρελθόντος αδυνατώντας να αντιληφθεί τις ανάγκες  και τα διακυβεύματα της νέας περιόδου που ξεκινούσε.

Κάτι αντίστοιχο ζούμε και σήμερα. Οι πολιτικές ηγεσίες τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, με μεμονωμένες εξαιρέσεις, αδυνατούν να συλλάβουν τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί και να ηγηθούν της προσπάθειας ανασυγκρότησης της χώρας. Ενώ σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, που γυρίζει την πλάτη στα κόμματα, μοιάζει να έχει αντιληφθεί τις αλλαγές που επιτάσσει το μακροπρόθεσμο γενικό συμφέρον, το πολιτικό σύστημα παραμένει δέσμιο των αγκυλώσεων που οδήγησαν στην κρίση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η σκιαμαχία περί της «μικρής ΔΕΗ» που αποκάλυψε την προσχηματική συμπεριφορά των μεν και τον απόλυτο αρνητισμό και τον λαϊκισμό των δε.

Πέντε ολόκληρα χρόνια βαθιάς κρίσης και το πολιτικό σύστημα δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ένα κατ' αρχήν εθνικό σχέδιο για το τι είδους παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο θέλουμε και να συμφωνήσει σε ένα μίνιμουμ συναίνεσης. Οι σχεδιασμοί και οι προσδοκίες όλων στρέφονται γύρω από το ενδεχόμενο εκλογών και για το πώς θα παραπλανήσουν για μία ακόμη φορά τους πολίτες ώστε να διατηρήσουν ή να κατακτήσουν τις καρέκλες της εξουσίας. Ολα τα άλλα έπονται...

Δεν καταλαβαίνουν καν ότι ο ασταθής και καχεκτικός  δικομματισμός που έχει διαμορφωθεί μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη από έναν αστάθμητο παράγοντα, από ένα τυχαίο ατύχημα. Δεν συνειδητοποιούν ότι ένα μειοψηφικό ακόμη αλλά συμπαγές τμήμα της κοινωνίας έχει ήδη το βλέμμα στην ατζέντα της επόμενης ημέρας, με όραμα την ισότιμη επανένταξη στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι αλλά και τον εκσυγχρονισμό και απογαλακτισμό του κράτους από κομματικά και συντεχνιακά δεσμά. Αυτό που λείπει είναι το πολιτικό υποκείμενο που θα αναλάβει το βάρος και την πρωτοβουλία να μετουσιώσει το όραμα σε πράξη.

Το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν μπορεί να γεννηθεί ακόμη, με συνέπεια να ζούμε με τα νοσηρά συμπτώματα της μεσοβασιλείας, όπως έγραφε ο Γκράμσι πριν από σχεδόν έναν αιώνα. Οι επόμενοι μήνες θα μας δείξουν αν θα μείνουμε παγιδευμένοι σε αυτό το μεταίχμιο ή αν υπάρχουν δυνάμεις που θα μπορέσουν να μας οδηγήσουν στην επόμενη ημέρα...

 

ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

 

Ραντεβού... για την άλλη Κυριακή 20 Ιουλίου, μίας από τις επτά που προβλέπει ο περσινός νόμος και συγκεκριμένα αυτής των θερινών εκπτώσεων, δίνουν τώρα καταστηματάρχες και καταναλωτές. Η προχθεσινή Κυριακή, η πρώτη από τις 52 συνολικά που η προ ημερών υπουργική απόφαση δίνει το δικαίωμα να είναι ανοικτές οι εμπορικές επιχειρήσεις σε 10 τουριστικές περιοχές της χώρας, δεν περπάτησε... καλά.

Η συντριπτική πλειονότητα των καταστημάτων στα ιστορικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ήταν κλειστή, ενώ και οι λιγοστοί που το τόλμησαν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους συνδικαλιστές, οι οποίοι απαίτησαν το κλείσιμο. Οι λόγοι για τους οποίους τα μαγαζιά είχαν κατεβασμένα τα ρολά, όπως περιγράφονται , από τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη, είναι: «Οι καταναλωτές προτίμησαν να πάνε για μπάνια και όχι για ψώνια, αφού άλλωστε από αύριο (σ.σ.: σήμερα) αρχίζουν οι θερινές εκπτώσεις. Κανένας έμπορος δεν θα άνοιγε αφού άλλωστε θα λειτουργήσει την επιχείρησή του την ερχόμενη Κυριακή που θα έχουν ξεκινήσει και οι θερινές εκπτώσεις».

Τεράστια βάρη: Αλλά και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Παναγής Καρέλλας, μιλώντας εξηγεί για τα κλειστά μαγαζιά στην Ερμού: «Δεν είναι ώριμες ακόμη οι συνθήκες για να είναι τα καταστήματα ανοικτά. Οι επιχειρήσεις έχουν τεράστια λειτουργικά βάρη. Εξάλλου, σήμερα (σ.σ.: προχθες) στο κέντρο της Αθήνας δεν είχε πολλούς τουρίστες».

Και στη Θεσσαλονίκη η ίδια εικόνα: «Το μαγαζί κλείνει τώρα, αλλιώς θα μείνουμε εδώ και θα κάνουμε καθιστική διαμαρτυρία», με αυτήν τη φράση-τελεσίγραφο προς καταστηματάρχες, υπαλλήλους και πελάτες, οι συνδικαλιστές του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και του ΠΑΜΕ έκλεισαν ένα ένα τα 17 καταστήματα που άνοιξαν χθες στο κέντρο της πόλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι πελάτες αντέδρασαν και υπήρξαν αντεγκλήσεις με τους «εισβολείς», ενώ απορημένοι τουρίστες παρακολουθούσαν τα γεγονότα ως... τουριστική ατραξιόν, τραβώντας φωτογραφίες και βίντεο.

Περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ ομάδες συνδικαλιστών είχαν «μπλοκάρει» από νωρίς τις εισόδους ορισμένων πολυκαταστημάτων. Ακολούθησε πορεία στις οδούς Τσιμισκή και Μητροπόλεως, σταματούσαν όπου έβρισκαν ανοικτό κατάστημα και αντιπροσωπεία τους έμπαινε σ΄ αυτό, απαιτώντας από πελάτες και υπαλλήλους να αποχωρήσουν, και από τους ιδιοκτήτες να κατεβάσουν τα ρολά. Σε κάποια καταστήματα, πελάτες που περίμεναν στο ταμείο για να πληρώσουν εγκάλεσαν τους συνδικαλιστές για αντιδημοκρατικές μεθόδους. Δύο ζευγάρια τουριστών από τη Σουηδία και από τη Βουλγαρία ρώτησαν τι συνέβαινε και αντέδρασαν με χαμόγελα στις εξηγήσεις των συνδικαλιστών.

Τα 15 από τα 17 καταστήματα που άνοιξαν (σε σύνολο άνω των 1.000 στο ιστορικό κέντρο) βρίσκονται σε έναν άξονα 200 μέτρων στην οδό Τσιμισκή, και στην πλειονότητά τους είναι πολυκαταστήματα ή μικρότερες επιχειρήσεις που γειτνιάζουν σ΄αυτά. Κάποιοι άλλοι έμποροι πήγαν στα καταστήματά τους με το πρόσχημα της αλλαγής βιτρίνας εν όψει εκπτώσεων, διερευνώντας το ενδεχόμενο να ανοίξουν, ανάλογα με το τι θα έκαναν και οι γείτονές τους.

«Η εικόνα δείχνει ότι την αγορά την καθορίζει ο ανταγωνισμός και όχι οι υπουργικές αποφάσεις», ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Π. Φιλιππίδης. Ο ΕΣΘ έχει καλέσει τα μέλη του να μην ανοίξουν καμία Κυριακή του καλοκαιριού, ούτε την επόμενη, που είχε θεσμοθετηθεί με νόμο, με το επιχείρημα πως η υπουργική απόφαση καταργεί τον προηγούμενο νόμο. Ο Σύλλογος θα καθορίσει την τελική του στάση έπειτα από μελέτη για τις περιόδους έντονης τουριστικής κίνησης στην πόλη.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Πέθανε την Κυριακή ο ασθενής που κατήγγειλε τον διευθυντή της καρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για χρηματισμό. Ο εκλιπών χειρουργήθηκε το Σάββατο αλλά κατέληξε την επομένη, με τους συγγενείς να αφήνουν αιχμές ότι η πορεία της υγείας του επιδεινώθηκε εξαιτίας της καθυστέρησης της επέμβασης. Ψάχνουν λεφτά στο υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε εκπαιδευτικούς καθώς εφέτος οι ανάγκες είναι αυξημένες, οι συνταξιοδοτήσεις περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά και οι διορισμοί με το... σταγονόμετρο.

Πολλά προβλήματα προκάλεσε η καταιγίδα που ξέσπασε τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη. Σε αρκετές περιοχές η στάθμη του νερού έφθασε μέχρι τους προφυλακτήρες οχημάτων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό οδηγών. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν σε αγροτοδασική έκταση, κοντά στην περιοχή Κουνινά Αιγιαλείας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που έχει εκδηλωθεί στο σημείο.

Αποφασισμένη να μην δεχθεί απαιτήσεις της τρόικας σε σειρά ζητημάτων που οι προτάσεις της είτε απέτυχαν, όπως στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία είτε προκαλούν,αδικαιολόγητη κοινωνική αναστάτωση είναι η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις που είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος τη Δευτέρα.

Κόσμος: Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την αιγυπτιακή πρόταση για παύση πυρός, η οποία είχε προταθεί να τεθεί σε ισχύ το πρωί της Τρίτης, αλλά η Χαμάς επιμένει στην άρνησή της εάν η πρόταση δεν περιλαμβάνει συμφωνία για εκεχειρία. Πάντως, τις ώρες μέχρι την προτεινόμενη έναρξη της εκεχειρίας, τα πλήγματα είχαν περιοριστεί σχετικά και από τις δύο πλευρές.

Η Μέρκελ διαψεύδει μέσω της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου τους ισχυρισμούς του Der Spiegel που την θέλουν να εγκαταλείπει πρόωρα και οικειοθελώς το αξίωμα της καγκελαρίου. Ομάδες παραστρατιωτικών έπληξαν με όλμους το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, προκαλώντας σύμφωνα με τη λιβυκή κυβέρνηση σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις και καταστρέφοντας σχεδόν όλα τα αεροπλάνα που στάθμευαν. Το τελευταίο διήμερο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 άτομα σε συγκρούσεις στην πρωτεύουσα και στη Βεγγάζη με φόντο το σκηνικού εμφυλίου και της αδυναμίας της κυβέρνησης.

Στο κενό κινδυνεύουν να πέσουν οι προσπάθειες για διπλωματική διέξοδο από την κρίση στη Γάζα: Η Χαμάς εμφανίζεται αρνητική στην αιγυπτιακή πρόταση για παύση πυρός ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση συνεδριάζει για να την εξετάσει το πρωί της Τρίτης. Ρουκέτες και από το Σινά στο Ισραήλ, στους 185 συνολικά οι νεκροί από τις επιδρομές στη Γάζα ενώ η ένταση συνεχίστηκε μεν τη νύχτα αλλά σε χαμηλότερη «ταχύτητα».

Μετά από τέσσερα χρόνια, ο Ουίλιαμ Χέιγκ παραιτείται από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ηχηρότερη από τις αλλαγές σαρωτικού ανασχηματισμού στον οποία προχωρά το Λονδίνο. Προς το Φόρειν Όφις φαίνεται ότι οδεύει ο νυν υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ, «δεδηλωμένος» ευρωσκεπτικιστής.

Οικονομία:  Ξεκινούν από αύριο Τετάρτη οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων σε δύο νέα προγράμματα Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Σε νομική διένεξη «διακρατικού» επιπέδου εξελίσσεται η διαδικασία προσφυγής Ελλήνων καταθετών που κουρεύτηκαν από τις κυπριακές αρχές το Μάρτιο του 2013 σε βάρος του Κυπριακού Δημοσίου.

Περίπου 100 Έλληνες με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ προχώρησαν σε αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω απωλειών 50 εκατ. ευρώ που υπέστησαν κατά το «bail-in». H προσφυγή των Ελλήνων καταθετών στηρίζεται στη διμερή συνθήκη επενδύσεων του 1992 μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου,

Αθλητισμός: «Χρυσάφι» θα μοιράσει η FIFA στις 32 ομάδες που έλαβαν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Όπως έγινε γνωστό η παγκόσμια ομοσπονδία θα δώσει το ποσό των 576 εκατομμυρίων δολαρίων στους συμμετέχοντες του Μουντιάλ. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα μεγάλο ποσοστό αυτών θα διατεθούν σε ασφαλιστικά συμβόλαια και αποζημιώσεις για τους τραυματισμούς των ποδοσφαιριστών.

Στο Μπουένος Αϊρες επέστρεψε η αποστολή της Αργεντινής. Η πτήση της ομάδας είχε μικρή καθυστέρηση, λόγω ομίχλης πάνω από τη Ρίο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε χιλιάδες οπαδούς της να περιμένουν στο διεθνές αεροδρόμιο και να την αποθεώσουν για τη 2η θέση στο Μουντιάλ. Μάλιστα, λίγο αργότερα, την αποστολή υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες που, μεταξύ άλλων, είπε στους παίκτες: «Ήσασταν λιοντάρια».

Περισσότεροι από 250 χιλιάδες οπαδοί αναμένεται να υποδεχθούν την Τρίτη την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία στην Πύλη του Βραδεμβούργου, στο Βερολίνο. Η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ θα προσγειωθεί με ειδική πτήση περίπου στις 09:00 στο αεροδρόμιο του Τέγκελ και θα μεταβεί απευθείας για να συναντήσει τους φιλάθλους της. Αυτό υπολογίζεται να γίνει κατά τις 11:00, ενώ στο καλωσόρισμα της «μάντσαφτ» θα είναι και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Κλάους Βοβεράιτ.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (15 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1974: Ξεσπά στην Κύπρο το αιματηρό πραξικόπημα της αθηναϊκής χούντας κατά του προέδρου Μακαρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος διαφεύγει ενώ η χούντα διορίζει νέο «πρόεδρο» τον Νίκο Σαμψών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1930:Jacques Derrida, Γάλλος φιλόσοφος που εισήγαγε την θεωρία της αποδόμησης.

1956:Ian Curtis, Άγγλος τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος του εμβληματικού συγκροτήματος Joy Division.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1899: Γεώργιος Αβέρωφ, εθνικός ευεργέτης.

1997: Gianni Versace, Ιταλός μετρ της υψηλής ραπτικής που δολοφονήθηκε στο Miami.