13 Ιουλίου, 2014

ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ "ΚΟΜΜΑΤΙ" ΨΩΜΙ

 

Oύτε καν σε ποιους θα δώσει τα ενεργειακά κοιτάσματα της χώρας, προφανώς για ένα "κομμάτι" ψωμί, ενδιαφέρεται η κυβέρνηση Α.Σαμαρά, καθώς αντί να χρησιμοποιηθεί ο δημόσιος φορέας που ιδρύθηκε το 2011, θα προτιμηθεί ιδιωτική εταιρεία ή "ένωση φυσικών ανθρώπων" για να πραγματοποιήσει τη "μοιρασιά". Φυσικά κάτι τέτοιο δημιουργεί όλα ερωτήματα, και για την κατάληξη του ενεργειακού μας πλούτου αλλά και για το τίμημα εκμετάλλευσης.  Προφανώς στη κυβέρνηση επειδή δεν είναι σίγουροι για το πόσο θα μείνουν στην εξουσία, προτιμούν να παραδώσουν την διαχείριση των υδρογονανθράκων σε ιδιώτες ώστε η επόμενη κυβέρνηση να μην μπορεί να παρέμβει, καθώς δεν θα την έχει αναλάβει ο επίσημος κρατικός φορέας. Πιθανότατα η κίνηση αυτή να είναι εμπνευσμένη από κάπου στο...εξωτερικό. Σε ιδιώτες "μεσίτες" μεθοδεύει να δώσει η κυβέρνηση τη διαχείριση των διαγωνισμών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, παρακάμπτοντας τον δημόσιο φορέα που ιδρύθηκε το 2011 για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του Δημοσίου. 

Όπως αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών, λίγες μέρες πριν αρχίσει ο μεγάλος γύρος παραχωρήσεων 20 θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη, το ΥΠΕΚΑ σπεύδει να αναθέσει με "κλειστό" διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρεία ή "ένωση φυσικών ανθρώπων" τη μεγάλη δουλειά των πετρελαίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΥΠΕΚΑ είχε προκηρύξει από τις 27 Ιουνίου κλειστό διεθνή διαγωνισμό με σκοπό την πρόσληψη συμβουλευτικής εταιρείας η οποία όχι μόνο θα αναλάβει την όλη διαδικασία προετοιμασίας και υλοποίησης του μεγαλεπήβολου σχεδίου για τον γύρο παραχωρήσεων αλλά παράλληλα θα έχει και ενισχυμένο ρόλο ως προς την κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου και αυτή καθεαυτή τη στελέχωση της δημόσιας Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). 

Όπως αναφέρει η σχετική προκήρυξη, ο εν λόγω διαγωνισμός φέρει τον τίτλο "Προμήθεια συμβουλευτικών υπηρεσιών για την προώθηση της ανάπτυξης του εθνικού πλούτου" και πρόκειται να ολοκληρωθεί με την υποβολή προσφορών στις 30 Ιουλίου 2014. Η αμοιβή της εταιρείας που θα μειοδοτήσει προϋπολογίζεται σε 772.357 ευρώ (950.000 με φπα), ενώ είναι άξιο αναφοράς πως ο σύμβουλος θα παρέχει υπηρεσίες στο Δημόσιο για περισσότερο από ένα χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι τις 30/11/2015. Σύμφωνα με την εφημερίδα, προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό το χρονικό διάστημα συμπίπτει απόλυτα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΚΑ που προβλέπει πως ο γύρος παραχωρήσεων θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2015 και μέχρι Ιούνιο-Ιούλιου θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών και η ανακήρυξη των αναδόχων. 

Το ύψος της αμοιβής δε, είναι συμπτωματικά τόσο όσο υπολογίζουν να εισπράξουν το Δημόσιο και η νορβηγική PGS από την πώληση σεισμικών δεδομένων έκτασης 1.500 χλμ προς 500 ευρώ το χιλιόμετρο σε κάθε μία από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τα οικόπεδα. Την εκτίμηση  πως η κυβέρνηση προτιμά να προσλάβει μια ιδιωτική "αντι-ΕΔΕΥ" αντι να βγάλει από τον πάγο τον δημόσιο φορέα που συστάθηκε για αυτόν τον σκοπό, ενισχύουν και οι όροι προκήρυξης για τη στελέχωση της εταιρείας συμβούλων που ουσιαστικά είναι "καρμπόν" με τις ανάγκες του δημοσίου φορέα. Έτσι, η εταιρεία που θα αναλάβει τη δουλειά θα πρέπει να έχει ακριβώς 20 άτομα προσωπικό, όσα δηλαδή προβλέπεται ότι θα προσληφθούν και στην ΕΔΕΥ, επιπλέον των 5 που θα αποσπαστούν από το δημόσιο. 

Οπότε μην το ψάχνουμε, ο δημόσιος φορέας πάει στις...καλένδες και ένας ιδιωτικός ανεξέλεγκτος φορέας θα πάρει την θέση του για να μοιράσει τον πλούτο μας με αδιαφανή κριτήρια. Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι αυτή η φαεινή ιδέα κατέβηκε από...μόνη της στα μυαλά των κυβερνώντων. Ιδιώτες σημαίνει ότι θα δώσουν τα κοιτάσματα όπου θέλουν αυτοί, αλλιώς δεν θα υπήρχε λόγος να μην αναλάβει ο κρατικός ήδη ιδρυθείς φορεας αφού το κόστος θα ήταν το ίδιο. Καμία κυβερνηση δεν θα εχει δικαιοδοσία στις επιλογές των ιδιωτών, που θα "παίξουν" μπάλα με το δικο μας "πορτοφόλι".

Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει πως με βάση τους όρους του διαγωνισμού που δείχνουν να είναι φωτογραφικοί, η εταιρεία που θα προσληφθεί πρέπει να έχει κατ'ελάχιστο ετήσια έσοδα 1,5 εκατ ευρώ τα 3 τελευταία χρόνια και θετικά λειτουργικά κέρδη, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα να υποβάλει προσφορά κοινοπραξία φυσικών προσώπων ή joint Ventures , που σε αυτή την περίπτωση μπορούν να πληρούν τα κριτήρια σωρευτικά όλοι μαζί. Σε ποιον να απευθύνεται...άραγε;
 



(12 ΙΟΥΛΙΟΥ) † ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ 630 ΘΕΟΦΟΡΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ Δ’ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

 

Εγώ ειμί το φως του κόσμου: Η Εκκλησία, τιμά σήμερα, τη μνήμη των αγίων 630 Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία συνήλθε το 451 μ.Χ.  στην Χαλκηδόνα. Στη Σύνοδο αυτή έγινε κατορθωτή η διατύπωση του Χριστολογικού Δόγματος, κατά τρόπο που διασφαλιζόταν ο σωτηριολογικός χαρακτήρας της Εκκλησίας και αναδεικνυόταν η αιώνια αλήθεια της. 
 
Συγκεκριμένα, με αφορμή τις διάφορες αιρέσεις που διαστρέβλωναν την αλήθεια της Εκκλησίας μας γύρω από το πρόσωπο του Κυρίου, η Σύνοδος της Χαλκηδόνας διατράνωσε την πίστη της Ορθοδοξίας ότι ο Ιησούς Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος.

Η ένωση των δύο φύσεων στο πρόσωπό του είναι πραγματική. Έτσι το ανθρώπινο προσλαμβάνεται από το θείο και ανυψώνεται στην προοπτική της αιωνιότητας σε μια οντολογική διάσταση των πραγμάτων. Με αυτή την ομολογία πίστεως, ο Χριστός είναι ο πραγματικός Σωτήρας και Θεός μας και επομένως καθοδηγητής των ανθρώπων που δείχνει το δρόμο προς το πραγματικό φως, προς τον Πατέρα των φώτων.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η Εκκλησία μας σήμερα που τιμά τη μνήμη των αγίων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, επέλεξε το συγκεκριμένο ευαγγελικό ανάγνωσμα που είναι παρμένο από την “Επί του όρους ομιλία” του Κυρίου και στο οποίο ο Χριστός παρομοιάζει τους μαθητές Του με φως του κόσμου, με πόλη κτισμένη πάνω σε βουνό που φαίνεται από παντού. Ακόμα με λυχνάρι που καίει επάνω στο λυχνοστάτη.

Το φως της ζωής: Μπορούμε να επιμείνουμε λίγο στον παραβολικό λόγο του Χριστού, με τον οποίο οι μαθητές παρουσιάζονται να είναι το “φως του κόσμου”. Όπως μας πληροφορεί ο ευαγγελιστής Ιωάννης, αληθινό φως του κόσμου είναι μόνο ο Θεός.  Στο θεανδρικό πρόσωπο του Χριστού, οι άνθρωποι είδαμε το απρόσιτο φως της Θεότητας (“εγώ ειμί το φως του κόσμου”) και λάβαμε “το φως της ζωής”.

Εκείνος, λοιπόν, είναι “το φως των ανθρώπων”,  “το φως το αληθινόν, ό φωτίζει πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον”. Τόσο οι μαθητές του Κυρίου όσο και οι πιστοί γενικότερα, επειδή ακριβώς δέχονται το φως το αληθινό, μπορούν να γίνουν και οι ίδιοι φως με τη σχετική έννοια.  Ο Χριστός είναι ο ίδιος το φως και πηγή του φωτός. Οι πιστοί είναι ετερόφωτοι γιατί αντλούν φως από την πηγή Εκείνου. 

Παίρνουν το θείο φωτισμό “εκ του πληρώματος αυτού” και έτσι γίνονται “τέκνα” και “υιοί φωτός”. Η εν Χριστώ ζωή, όπως υπογραμμίζει ο Γρηγόριος Νύσσης, είναι τελικά μια πορεία μέσα στο φως του Χριστού και ταυτόχρονα μια ακτινοβολία του φωτός αυτού μεταξύ των ανθρώπων. Έτσι, στο βαθμό που φωτιζόμαστε από το φως του Χριστού και υπακούμε στα κελεύσματα του ευαγγελικού λόγου, γινόμαστε κι εμείς φως του κόσμου. 

Αποτελούμε επίσης την “πόλιν”, η οποία “επάνω όρους κειμένη ου δύναται κρυβήναι”, κατά το λόγο του Κυρίου. Η θέση μας ως μαθητών του Χριστού μέσα στον κόσμο είναι περίοπτη.  Όλοι έχουν στραμμένα τα μάτια τους πάνω μας.  Οι Χριστιανοί ως άλλοιλύχνοι - λυχνάρια αναμμένα από το φως του Χριστού - καλούμαστε να εκπέμψουμε το νοητό φως της πίστεως, τόσο με τα λόγια όσο και με τα καλά μας έργα αλλά και εν γένει με την όλη ζωή μας.

Η  συνειδητοποίηση του ιερού μας χρέους απέναντι στην αγάπη του Κυρίου και Θεού μας, θα έχει σαν αποτέλεσμα την αγαθοεργό καρποφορία και τη φωτεινή δραστηριότητα μας, κατά το πρότυπο των τιμωμένων σήμερα αγίων Πατέρων της Εκκλησίας, που ήταν και τότε και σήμερα φώτα του κόσμου, που φωτίζουν το δρόμο προς τη Βασιλεία του Θεού.

 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Στη Ρόδο θα διανυκτερεύσει την Κυριακή ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, προτού αναχωρήσει τη Δευτέρα για τη Βραζιλία. Στο αεροδρόμιο θα τον υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ γεύμα προς τιμήν του θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Εν μέσω απεργίας που κήρυξαν οι εμποροϋπάλληλοι κάνει πρεμιέρα το μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων, σε δέκα περιοχές τις χώρας, όλες τις Κυριακές του χρόνου. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:00 στην Ερμού.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Κερατέα. Το Σάββατο τουλάχιστον δύο κτίσματα παραδόθηκαν στις φλόγες. Βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση την Κυριακή, με το πύρινο μέτωπο να υποχωρεί. Υπό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Λέπουρα Αλιβερίου Ευβοίας. Τουλάχιστον δύο σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες στον οικισμό Λουτρό κοντά στη θέση Διψέλιζα Κερατέας, όπως δήλωσε o δήμαρχος Λαυρεωτικής Κ.Λεβαντής.

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου και ο κ. Λεβαντής εξέφρασε υπόνοιες ότι πρόκειται για εμπρησμό, αφού εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα τρεις πυρκαγιές σε ισάριθμα σημεία. Δραματικές ώρες για τους κατοίκους, με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη της πυρόσβεσης τα εναέρια μέσα. Καρέ-καρέ η επιχείρηση κατάσβεσης. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ με έγκριση, κατά πλειοψηφία, της εισήγησης του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης το φθινόπωρο. Στη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν ποικίλες απόψεις, όχι πάντα συγκλίνουσες μεταξύ τους, καθώς επίσης και άξονες για το πώς πρέπει να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από εδώ και στο εξής.

Κόσμος: Αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις του κατά της Λωρίδας της Γάζας, βομβαρδίζοντας στόχους σε οργανισμούς που θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με τη Χαμάς, ενώ επιχείρηση κατά θέσης της Χαμάς πραγματοποίησαν ισραηλινοί κομάντο εντός της Γάζας, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης. Τέσσερις ισραηλινοί κομάντο τραυματίστηκαν. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά βομβαρδισμούς στη Γάζα - τους πιο αιματηρούς των τελευταίων ημερών.Έκκληση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών απευθύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκφράζοντας τις έντονες ανησυχίες του για την προστασία των αμάχων και στις δύο πλευρές. Τουλάχιστον 133 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρησή του πέντε ημέρες πριν.

Σε συμφωνία για επανακαταμέτρηση των ψήφων στις αφγανικές προεδρικές εκλογές κατέληξαν οι δύο υποψήφιοι που ερίζουν για την προεδρία του Αφγανιστάν, μετά τη μεσολάβηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Τζον Κέρι έλαβε τη διαβεβαίωση από τους δύο υποψήφιους προέδρους, Ασράφ Γκάνι και Αμπντάλα Αμπντάλα ότι θα δεχτούν το αποτέλεσμα. Η επανακαταμέτηρηση θα ξεκινήσει μέσα σε 24 ώρες πρώτα από την Καμπούλ. Σφοδροί βομβαρδισμοί πλήττουν προάστιο του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, μία ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση που δέχτηκε ο ουκρανικός στρατός.

Φιλορώσοι αυτονομιστές κάνουν λόγο για 30 νεκρούς αμάχους από τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Εικόνες καταστροφής. Η Κούβα ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Λατινική Αμερική, σε μια προσπάθεια να αναζητήσει παλιούς συμμάχους και νέους φίλους. Ο ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο και τον αδελφό του Ραούλ. Η συνάντηση με τον Φιντέλ Κάστρο έγινε στο σπίτι του, καθώς η κατάσταση της υγείας του είναι εύθραυστη.

Οικονομία: Λύση για τα «κόκκινα δάνεια» αναζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση του ιδιωτικού τομέα από την υπερχρέωση και να επανεκκινήσει η οικονομία. Σύμφωνα με To Βήμα της Κυριακής, η κυβέρνηση σχεδιάζει να «σπρώξει» τράπεζες και ιδιώτες να βρουν λύση μέσω του νέου πτωχευτικού δικαίου. Συνεργασία, περίπου δύο ωρών, είχαν στον υπουργείο Οικονομικών ο Γκίκας Χαρδούβελης με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση το Σάββατο.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη συνάντηση τέθηκαν όλα τα δημοσιονομικά θέματα που άπτονται των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει «να ζητήσει συγγνώμη» από την Ελλάδα, επαναλαμβάνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.  «Είναι λυπηρό το ΔΝΤ να αρνείται [...] να ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα για τις προσπάθειές του να εξαναγκάσει δια της βίας τη χώρα να λάβει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, στο τέλος του 2013, ώστε να καλύψει μια τρύπα στον προϋπολογισμό που όμως δεν υπήρχε» λέει ο αρθρογράφος.

Αθλητισμός: Μετά από κάτι παραπάνω από έναν μήνα και 63 αγώνες, το Μουντιάλ της Βραζιλίας ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής (22:00, ΝΕΡΙΤ) με τον τελικό της διοργάνωσης, όπου το βαρύτιμο τρόπαιο, θα διεκδικήσουν η Γερμανία και η Αργεντινή. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο χωρητικότητας 74.738 θεατών «Maracana», του Ρίο Ντε Ζανέϊρο. Στις 20 φορές που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες οι δύο ομάδες, η Αργεντινή μετρά εννέα νίκες, η Γερμανία επτά, ενώ τέσσερις αγώνες, έχουν λήξει χωρίς νικητή.

Την τρίτη θέση στο 20ό Παγκόσμιο Κύπελλο κατάκτησε η Ολλανδία. Στο «μικρό τελικό» του τουρνουά, οι «οράνιε» επικράτησαν με 3-0 της «οικοδέσποινας», Βραζιλίας, χάρις στα τέρματα των Φαν Πέρσι (3΄ πέναλτι), Μπλιντ (17΄) και Γουϊνάλντουμ (90΄+1). Στην προτελευταία αναμέτρηση της διοργάνωσης, που διεξήχθη στο εθνικό στάδιο της Μπραζίλια, η ομάδα του Λουίς Φαν Γκάαλ εκμεταλλεύτηκε το εκρηκτικό της ξεκίνημα, σε συνδυασμό με την τραγική αμυντική γραμμή της «σελεσάο», πέτυχε δύο τέρματα στα πρώτα 17 λεπτά και έφτασε άνετα στη νίκη.

Κατέρρευσε ο Παναθηναϊκός στο β' ημίχρονο και ηττήθηκε με 4-0 από Λέγκια Γκντανσκ, στο δεύτερο φιλικό που έδωσε επί πολωνικού εδάφους. Καθοριστική αποδείχθηκε η αποβολή του Καρέλη (χάνει τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα) στο 63' για σκληρό μαρκάρισμα κι ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή οι δύο ομάδες ήταν χωρίς τέρματα. Πολλά παράπονα από την αμυντική λειτουργία της ομάδας του είχε ο Γιάννης Αναστασίου, ο οποίος χαρακτήρισε το 4-0 ως ένα καλό μάθημα, ενώ χρησιμοποίησε και τη βαριά ατάκα: «Στα τελευταία λεπτά θυμίζαμε παιδική χαρά».

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (13 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος καταργεί την ελευθεροτυπία.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1942:Harrison Ford, Αμερικανός χολιγουντιανός ηθοποιός.

1944:Erno Rubik, Ούγγρος γλύπτης και καθηγητής αρχιτεκτονικής που έγινε παγκοσμίως γνωστός για το παζλ ο «ο κύβος του Ρούμπικ».

ΘΑΝΑΤΟΙ

1965: Φώτης Κόντογλου, αγιογράφος και λογοτέχνης μικρασιατικής καταγωγής.