12 Ιουλίου, 2014

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

 

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε την Πέμπτη τις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ι. Αρχιεπισκοπής, οι οποίες αυτή την περίοδο φιλοξενούν αγόρια του Δημοτικού σχολείου. Ο Μακαριώτατος έγινε δεκτός με χαρά από τον Αρχηγό, τα Στελέχη και τα παιδιά της κατασκήνωσης, συνομίλησε μαζί τους και τούς ευχήθηκε για το υπόλοιπο της κατασκηνωτικής περιόδου. Τα παιδιά παρουσίασαν στον Μακαριώτατο ύμνους, τραγούδια και παιχνίδια, που έμαθαν στην κατασκήνωση.


 Στη Θ. Λειτουργία… Και στο επισκεπτήριο…

Το πρωί της Κυριακής 6 Ιουλίου τα παιδιά της Β΄ κατασκηνωτικής περιόδου (αγόρια Δημοτικού) συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία, η οποία ετελέσθη στο Παρεκκλήσιο των κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων, το οποίο τιμάται στη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Μιχαήλ του Μπακνανά. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο επισκεπτήριο για τους γονείς των παιδιών, όπου οι κατασκηνωτές παρουσίασαν ένα όμορφο πρόγραμμα στην εορταστική εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της κατασκήνωσης.

 
  
Αγώνες κολύμβησης στην κατασκήνωση…

Αγώνες κολύμβησης διεξήχθησαν για τα παιδιά της Β΄ κατασκηνωτικής περιόδου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών (αγόρια Δημοτικού), ξεχωριστά για κάθε ηλικία ανάμεσα στα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτήν.
 

Το βράδυ ακολούθησαν και αγώνες… βαρκαδρομίας, που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον αλλά και τα έντονα επιφωνήματα των παιδιών. Όμορφες μέρες… Κατασκηνωτικές… Στην αγκαλιά της Εκκλησίας… Με αληθινή χαρά και απροσποίητα χαμόγελα…

 

ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ 52 ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

 

Την αντίδραση του εμπορικού κόσμου προκαλεί η υπουργική απόφαση που επιτρέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε 3 τουριστικές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.  Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, έχει εξαγγείλει για αύριο, 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Ερμού,  ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας συστήνει στους εμπόρους της Αθήνας να μη λειτουργήσουν τα καταστήματά τους αύριο, εμμένοντας στη λειτουργία των καταστημάτων «μόνο 7 παραγωγικές Κυριακές του χρόνου».

Να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους αυτή την Κυριακή, καλεί τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες - στις περιοχές που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση - με ανακοίνωσή της και η ΓΣΕΒΕΕ.  Η   ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και η ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας) καταθέτουν από κοινού προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της Υπουργικής Απόφασης, ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα, προσωρινή αναστολή και ακύρωση της απόφασης.
 


ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ ΣΤΟΝ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΚΥΡΟ ΣΕΡΓΙΟ

 
 
Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Γρεβενών κυρού Σεργίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου - Ευαγγελιστρίας Γρεβενών. Της εξοδίου ακολουθίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ. κ. Ιερώνυμος, παρουσία των αρχών του τόπου και πλήθους πιστών. Τον Επικήδειο εκφώνησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ. τη εντολή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 
Επίσης παρίστατο: οι Μητροπολίτες, ως Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ , Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Κονίτσης κ. Ανδρέας, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος,  Εδέσσης κ. Ιωήλ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Σισανίου κ. Παύλος, Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Κοζάνης κ. Παύλος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Γλυφάδας κ. Παύλος.

Η ταφή του Μακαριστού Μητροπολίτου θα γίνει  στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως και συγκεκριμένα στην αριστερή πλευρά της εισόδου.

 

12/7/2014 - Η ΜΟΣΧΑ ΥΠΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ ΤΗΝ ΕΝΣΤΑΣΗ

 

Η Ρωσία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της στην Ουκρανία λόγω των νέων πυροβολισμών του εδάφους της και απαιτεί να σταματήσουν, μεταδίδει το πρακτορείο RIA NOVOSTI με αναφορά στη δήλωση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας. Όπως αναφέρει το Υπουργείο, "στις 10 Ιουλίου λόγω των ενεργειών των ουκρανικών δυνάμεων τα πυροβολικά πάλι χτύπησαν το ρωσικό σημείο διέλευσης των συνόρων στα ρώσο - ουκρανικά σύνορα "Γκούκοβο".

"Μόνο χάρη στην τύχη δεν υπάρχουν θύματα. Κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών στα σύνορα βρίσκονταν περίπου 230 πρόσφυγες. Απομακρύνθηκαν σε ένα ασφαλές μέρος. Η δράση της ουκρανικής πλευράς είναι βίαιη παράβαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου", λέγεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

"Η Ρωσική πλευρά εκφράζει στην ουκρανική πλευρά την έντονη διαμαρτυρία της και απαιτεί να σταματήσουν οι πυροβολισμοί του ρωσικού εδάφους. Σε περίπτωση της επανάληψης των πυροβολισμών όλη την ευθύνη για τις συνέπειες θα φέρουν οι αρχές του Κιέβου", υπογράμμισαν στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας. Τα ρωσικά σημεία διέλευσης στα σύνορα με την Ουκρανία ήδη έχουν υποστεί ανεπανάληπτους πυροβολισμούς.

 

ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

 

Οι Παλαιστίνιοι πετούν ρουκέτες. Κάνουν ζημιά δηλαδή. Μαθαίνουμε ότι μια από τις 180 ρουκέτες έβαλε φωτιά σε αυτοκίνητα και υπήρξαν 2 τραυματίες. Ευτυχώς υπάρχει αμυντικό σύστημα, ο Σιδηρούς Θόλος που αναχαιτίζει το 90% των ρουκετών.  Είναι προφανές ότι το Ισραήλ δέχεται επίθεση και έχει, τουλάχιστον για τα  τελευταία επεισόδια, το δίκιο με το μέρος του. Η απαγωγή και δολοφονία 3 εφήβων ισραηλινών προκάλεσε τη νέα σύρραξη. Το Ισραήλ βρίσκεται σε άμυνα. Έπρεπε να απαντήσει και απάντησε με 800 τόνους εκρηκτικά που δολοφόνησαν 90 ανθρώπους, άμαχο πληθυσμό. Αντιστοιχούν 30 παλαιστίνιοι για κάθε ισραηλινό.

Οι ηγέτες του πλανήτη κάνουν εκκλήσεις αλλά το Ισραήλ φαίνεται να απορρίπτει την εκεχειρία. Ετοιμάζεται για χερσαία επίθεση. Η αφορμή των συρράξεων δόθηκε από τους Παλαιστίνιους και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη. Η αριθμητική είναι με το μέρος του, τουλάχιστον όσον αφορά τον στρατιωτικό εξοπλισμό. Το Ισραήλ διαθέτει περί τα 3.000 τεθωρακισμένα, 60 πλοία, 450 αεροσκάφη (υπογραμμίζουμε το «περί» για ευνόητους λόγους). Οι Παλαιστίνιοι διαθέτουν πεπερασμένο αριθμό ρουκετών, προέλευσης Ιράν. Μια πρόσφατη εσοδεία, 40 πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, εντοπίστηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα και απαλλοτριώθηκαν από τους Ισραηλινούς.

Πέρα από την προφανέστατη ανισότητα στον εξοπλισμό, καταγράφεται ένα ακόμη δεδομένο. Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κανονικό στρατό (οι δυνάμεις τους μετατράπηκαν σε αστυνομικές) και δεν έχουν καμία εξουσία επί των εδαφών τους (ο αέρας, η θάλασσα και η γη ελέγχονται από άλλες χώρες). Επιπλέον εξαρτώνται από το Ισραήλ για τα θεμελιώδη αγαθά, της ενέργειας και του νερού. Ταυτόχρονα στερούνται τη δυνατότητα μετακίνησης και την ελεύθερη ανταλλαγή προϊόντων. Ζουν σε φυλακή και τούτο δεν αποτελεί πλέον σχήμα λόγου. Το τείχος της προσάρτησης, με όραμα να φτάσει τα χίλια χιλιόμετρα μήκους, διαθέτει συρματοπλέγματα,  τσιμεντένιους τοίχους, ηλεκτρικούς φράκτες, πύργους ελέγχου.

Τι είναι αυτό που κάνει το Ισραήλ τόσο επιθετικό: η Παλαιστίνη κατέγραψε κάποιες διπλωματικές νίκες. Αφού έγινε πλήρες μέλος της Unesco (με τις ΗΠΑ να κόβουν τη σχετική συνδρομή τους ως διαμαρτυρία),  αναγνωρίστηκε ως κράτος παρατηρητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Το Ισραήλ από την πλευρά του αρνείται να αναγνωρίσει εδαφικά δικαιώματα και συνεχίζει τον εποικισμό, παρά τη διεθνή κατακραυγή. Αρκεί να έχει κάποιος έναν εβραίο πρόγονο (έναν από τους τέσσερις γονείς των γονιών), και λαμβάνει αυτόματα υπηκοότητα, με προνόμια. Ελαύνουν κατά χιλιάδες από τη Ρωσία, από την Ουκρανία ακόμη και από την Αιθιοπία ώστε να αλλοιωθεί η δημογραφική ισορροπία. Παραβιάζοντες τους κανόνες του διεθνούς εθιμικού δικαίου οι Ισραηλινοί χτίζουν δεκάδες χιλιάδες σπίτια και μεταφέρουν εκεί τους εποίκους. Δεν κάνουν δηλαδή καμία προσπάθεια για ειρηνική συμβίωση.    

Το ερώτημα για ένα πολίτη του κόσμου είναι αν μπορεί να αντιδράσει στις πολιτικές του Ισραήλ που διαιωνίζουν τον πόλεμο στην περιοχή. Υπάρχει τρόπος, υπάρχει διεθνές κίνημα με στόχο το μποϋκοτάζ, την από-επένδυση, τις κυρώσεις, το κίνημαBDS  (Boycott, Divestment and Sanctions). Τα μέλη του κινήματος ενημερώνουν την παγκόσμια κοινότητα για επενδύσεις που εγείρουν ζητήματα ηθικής για τον χειρισμό του παλαιστινιακού. 

Παράδειγμα: μαθαίνουν ότι η Starbucks προτίθεται να συνεργαστεί με την SodaStream και ενημερώνουν ότι η εταιρία έχει εγκατασταθεί παράτυπα σε παλαιστινιακά εδάφη, ότι ανήκει σε όμιλο που καταδέχτηκε να εκδιωχτούν 200 οικογένειες από τα σπίτια τους ώστε να ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις του. Τα μέλη του κινήματος  ενημερώνουν τον πλανήτη ότι τα αθλητικά είδη New Balance είναι χορηγός στον μαραθώνιο της Ιερουσαλήμ και καλούν τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν τη συγκεκριμένη μάρκα.

Σε ζητήματα μποϋκοτάζ οφείλουμε ένα τσεκάρισμα για πιθανή εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων. Εντούτοις κρατάμε το θετικό πρόσημα: κάθε άνθρωπος, όπου και να  ζει, έχει τις δικές του, ατομικές ειρηνευτικές δυνάμεις. Η διεθνής πολιτική δεν είναι κάτι αφηρημένο ούτε μπορεί ένας λαός να εγκληματεί εσαεί ατιμώρητα εναντίον μιας μειονότητας ή  ενός άλλου λαού. Ο αποκλεισμός του Ισραήλ από τους ενσυνείδητους έχει πιθανότητες επιρροής. Το ίδιο συνέβη και με το καθεστώς της Νότιας Αφρικής που στο τέλος λύγισε.