11 Ιουλίου, 2014

ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

 

Με την προφυλάκιση του Ηλία Κασιδιάρη έπεσε η αυλαία των δικαστικών ερευνών για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, που κράτησαν δέκα μήνες αποκαλύπτοντας πακτωλό στοιχείων για έκνομες και σκοτεινές δράσεις βουλευτών και στελεχών της οργάνωσης, με κορυφαία τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η προφυλάκιση Κασιδιάρη, που έγινε δεκτή με υβριστικά συνθήματα κατά δημοσιογράφων, δικαστών και κυβέρνησης από συγκεντρωμένους υποστηρικτές της Χ.Α., χαρακτηρίστηκε από τον συνήγορο του βουλευτή Νίκο Αντωνιάδη προειλημμένη. Και ο Ηλίας Κασιδιάρης, άλλωστε, προσερχόμενος χθες το πρωί στο κτίριο του Εφετείου της Αθήνας, όπου διενεργούνται οι ανακρίσεις, μίλησε για «προαποφασισμένη προφυλάκισή του», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του βουλευτή της Χ.Α. Ηλία Παναγιώταρου, που παραβρέθηκε στο Εφετείο κατά την απολογία Κασιδιάρη.

Και ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης με κλούβα της Ελληνικής Αστυνομίας εξήλθε του δικαστικού μεγάρου τις 4 χθες το απόγευμα, προσωρινά κρατούμενος, και με κατεύθυνση τις φυλακές του Κορυδαλλού, οι συγκεντρωμένοι οπαδοί της Χ.Α., που δεν ξεπερνούσαν τα 100 με 150 άτομα, εκτόξευαν απειλές και ύβρεις κατά δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικών συνεργείων. Με συνθήματα «Αλήτες, ρουφιάνοι, παραδικαστικοί», «Σαμαρά Εβραίε, Σαμαρά μασόνε», «Δεν θα λυγίσει η Χρυσή Αυγή» αντέδρασαν έντονα στο άκουσμα της είδησης ότι προφυλακίστηκε και ο Ηλίας Κασιδιάρης, ενώ τα μέτρα της Αστυνομίας στην είσοδο του Εφετείου αλλά και περιμετρικά στο Δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου υπήρξαν δρακόντεια προς αποφυγή επιθέσεων των συγκεντρωμένων της Χ.Α. σε δημοσιογράφους και κάμερες. Όπως έγινε γνωστό, η προφυλάκιση Κασιδιάρη αποφασίστηκε ομόφωνα από τις ειδικές ανακρίτριες και τον αρμόδιο εισαγγελέα με σκεπτικό που στηρίχθηκε στο ότι ο βουλευτής ήταν ύποπτος να τελέσει και άλλα αδικήματα αν παρέμενε έξω.

Αναφέρθηκαν ως παραδείγματα η επιθετική συμπεριφορά που εκδήλωσε κλωτσώντας δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ τον περασμένο Νοέμβριο όταν απολογήθηκε στον ανακριτή για τη σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και αφέθηκε ελεύθερος, καθώς και άλλες επιθέσεις. Η κατηγορία που τελικά οδήγησε τον Ηλία Κασιδιάρη στη φυλακή αφορούσε παράνομη κατοχή όπλων, δύο, για τα οποία ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι τα κατείχε νόμιμα, το ένα για σκοποβολή και το άλλο ήταν του πατέρα του. Ο συνήγορός του Νίκος Αντωνιάδης, μετά την ανακοίνωση της προσωρινής κράτησης του Ηλία Κασιδιάρη, δήλωσε ότι «ο Κασιδιάρης έπρεπε να προφυλακιστεί και προφυλακίστηκε με άνωθεν εντολή». Χαρακτήρισε αστείες τις κατηγορίες περί της οπλοκατοχής με σκοπό να διευκολύνει την εγκληματική οργάνωση και, μιλώντας απαξιωτικά για τις ανακρίτριες και τον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο, χαρακτήρισε το ανακριτικό γραφείο «πρακτορείο ΠΡΟΠΟ, όπου ο κάθε κατηγορούμενος παίζει ξυστό και μπορεί να του τύχει προφυλάκιση ή περιοριστικοί όροι»

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος, προσδίδοντας χροιά πολιτικής σκοπιμότητας στις δικαστικές έρευνες, είπε ότι «η Χρυσή Αυγή δεν θα πτοηθεί, τη στηρίζει ο ελληνικός λαός και θα τη φέρει στη Βουλή ως πρώτο κόμμα». Μετά την προφυλάκιση Κασιδιάρη θα κρατηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου και οι λοιποί υπόδικοι βουλευτές του κόμματος η ανάκριση ουσιαστικά κλείνει για τη Χ.Α. και δρομολογούνται ταχύτατα οι διαδικασίες για να αρχίσει η δίκη το αργότερο μέσα στον Νοέμβριο.
 

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ


Εκοιμήθη χθές το απόγευμα στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ο Μητροπολίτης Γρεβενών κυρός Σέργιος σε ηλικία 80 ετών. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γρεβενών κυρός Σέργιος (Σιγάλας) γεννήθηκε το 1934 στον Πειραιά. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1955 και Πρεσβύτερος το 1959. Διατέλεσε Ιεροκήρυκας στο Στράτευμα στην Ελασσώνα, και ως Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιώς. 

Επίσης υπηρέτησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στο ιδιαίτερο γραφείο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ.  Μητροπολίτης Γρεβενών εξελέγη το 1976. Ανακαίνισε εκ βάθρων την ιστορική Ιερά Μονή Ζάβορδα (Αγίου Νικάνορος). Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την έκδοση των Ιστορικών Αρχείων της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών. 

Να θυμίσουμε ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στις 24 Φεβρουαρίου 2014 όταν το ταξί στο οποίο επέβαινε είχε συγκρουστεί με αγροτικό αυτοκίνητο στον δρόμο Δομοκού – Λαμίας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των τριών εμπλεκομένων. Κατόπιν ο μακαριστός μητροπολίτης είχε μεταφερθεί στο 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο όπου και υποβλήθηκε σε επιτυχείς επεμβάσεις.  Στη συνέχεια και από τις αρχές Απριλίου μεταφέρθηκε  σε κέντρο αποκατάστασης με την υγεία του, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, να παραμένει σταθερή.  

  
Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Γρεβενών θα ψαλεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου – Ευαγγελιστρίας Γρεβενών, αύριο Σάββατο 12 Ιουλίου και ώρα 12.00, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
 




11/7/2014 - ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Mάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του ευρωοικοδομήματος, δήλωσε ότι οι οικονομικές προσπάθειες της Ευρώπης μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από τις πολιτικές προκλήσεις που δοκιμάζουν σήμερα την Ενωση. Τι σημαίνει αυτό; Είναι μια έμμεση παραδοχή της θέσης πολλών επιστημόνων του χώρου των διεθνών σχέσεων ότι η κρίση που διαπερνά σήμερα τον δυτικό κόσμο, κυρίως την Ευρώπη, έχει πρωτίστως διεθνοπολιτικά αίτια και σημεία εξέλιξης.

Το 2006 η συντριβή των στεγαστικών δανείων υψηλής επικινδυνότητας άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για την αμερικανική οικονομία. Η στεγαστική φούσκα δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της πολιτικής του Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο οποίος επιδίωκε να ενισχύσει τις προοπτικές εσωτερικής νομιμοποίησης διατήρησης των πολεμικών μετώπων σε Αφγανιστάν και Ιράκ μέσω της αύξησης της κατανάλωσης και της ανόδου του βιοτικού επιπέδου των Αμερικανών πολιτών.

Η στεγαστική φούσκα οδήγησε το 2008 στη χρεοκοπία του κολοσσού Lehman Brothers και τις επόμενες ημέρες στη μεγαλύτερη πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη Dow Jones από ιδρύσεώς του, κατά 777 μονάδες. Οπως αναλύει εύστοχα ο Μπρους Τζόουνς στο «Still Ours to Lead: America, Rising Powers and the Tension Between Rivalry and Restraint», οι ΗΠΑ στράφηκαν στους συμμάχους τους για να αποκτήσουν ρευστότητα σε πρώτο χρόνο· ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και σήμερα τα νομισματικά αποθέματα των περισσότερων κρατών του πλανήτη είναι σε δολάρια, ώστε να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους του πληθωριστικού σοκ που θα ακολουθούσε την κυκλοφορία «νέου χρήματος».

Ιαπωνία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ελβετία και Γερμανία ήταν τα πρώτα κράτη που έσπευσαν να στηρίξουν την όλη προσπάθεια. Διεθνοπολιτικό συμπέρασμα; Οι συμμαχίες λειτουργούν υποστηρικτικά την ώρα που η αλληλεξάρτηση αυξάνει τους συστημικούς κινδύνους διάχυσης της κρίσης. Οι διεθνοπολιτικές χιονοστιβάδες δεν προκαλούν μόνο την πτώση της κορυφής αλλά και την καταστροφή οποιουδήποτε βρεθεί στην πορεία αυτής. Γι’ αυτόν τον λόγο και υφίσταται η αναγκαιότητα περιορισμού της καταστροφικής πορείας της.

Ο Μάριο Ντράγκι ξεπερνά τη συμβατική οικονομετρική μεθοδολογία και εισέρχεται στην πολυπλοκότητα της διεθνοπολιτικής σκέψης με την παραπάνω δήλωσή του. Ολη η προσπάθεια αναδόμησης των συστημικών οικονομικών δομών των πλέον αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης, εκτός του ότι κινδυνεύει σοβαρά εξαιτίας της αναμενόμενης κόπωσης των κοινωνιών ή της μετακύλισης της ύφεσης στο εσωτερικό Γαλλίας - Ιταλίας, βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος λόγω του ότι επηρεάζεται από την περιρρέουσα διεθνοπολιτική ρευστότητα που σήμερα επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή και την Ευρασία.

 

ΣΦΟΔΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΡΛΙΦΚΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΤΟΝΕΤΣΚ - 2 ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ Τ-64 ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΦΩΝΟΥΣ

 

Επίθεση κοντά στο χωριό Καρλίφκα, περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά του Ντονέτσκ, του προπυργίου των ρωσόφωνων, εξαπέλυσαν οι ουκρανικές δυνάμεις. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή, ανέφερε ότι είδε πολλές οχηματοπομπές τεθωρακισμένων και φορτηγών που μετέφεραν στρατιώτες, ενώ άκουσε και σφοδρά πυρά. «Οι μονάδες του υπουργείου Άμυνας, της Εθνοφρουράς και τα τάγματα της Εδαφικής Άμυνας εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κοντά στο χωριό Καρλίφκα», υποστηριζόμενες από θωρακισμένα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.Οι αυτονομιστές επιβεβαίωσαν ότι στην περιοχή διεξάγονται μάχες.

«Έγιναν μάχες στην Καρλίφκα σήμερα. Καταστρέψαμε δύο άρματα των ουκρανικών δυνάμεων», είπε ο υπουργός Άμυνας των ρωσόφωνων, Ιγκόρ Στρέλκοφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ντονέτσκ. «Ο εχθρός υπέστη απώλειες αλλά και εμείς είχαμε απώλειες, δυστυχώς. Η ανταλλαγή πυρών συνεχίζεται», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τον αριθμό των θυμάτων. Ο Στρέλκοφ είπε επίσης ότι οι αυτονομιστές είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το Ντονέτσκ, μια πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απομακρύνουν τους κατοίκους από ένα μέρος του.

«Ο αντίπαλος προσπαθεί να περικυκλώσει το Ντονέτσκ απ' όλες τις πλευρές. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το Ντονέτσκ και να μην αφήσουμε τον αντίπαλο να μπει στην πόλη ή να την περικυκλώσει», τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι έχει στη διάθεσή τους αρκετές «εφεδρείες». Σύμφωνα μάλιστα με τον Στρέλκοφ, μόνο τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταχθεί στις γραμμές των αυτονομιστών «περισσότεροι από 1.000 εθελοντές». Ο Αλεξάντρ Μποροντάι, ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, υποσχέθηκε ότι θα υπερασπιστεί τα εδάφη της περιοχής, αφήνοντας επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν «δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες» κάτοικοι της πόλης, λόγω της προέλασης των ουκρανικών δυνάμεων.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, η στήριξη της οποίας προς τους αυτονομιστές φαίνεται ότι φθίνει το τελευταίο διάστημα, ο Μποροντάι, ο οποίος δεν κρύβει ότι είναι Ρώσος, διαβεβαίωσε ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες», ωστόσο αρνήθηκε να κατονομάσει τους συνομιλητές του. «Υπολογίζω πολύ στη βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας πολύ σύντομα. Η Ρωσία μάς παρέχει ήδη κολοσσιαία βοήθεια, σε εθελοντές και σε ανθρωπιστική βοήθεια και πιστεύω ότι η βοήθεια αυτή θα αυξηθεί κι άλλο», κατέληξε.