10 Ιουλίου, 2014

Η Μ.Κ.Ο ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ

 

Στο ακριτικό Αγαθονήσι βρέθηκε για δεύτερη φορά, κλιμάκιο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής με σκοπό την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ανασφάλιστων νησιωτών στα πλαίσια του 22ου οδοιπορικού υγείας. Ο Γενικός Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού "Αποστολή'' της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας με τον Δήμαρχο Αμαρουσίου και Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιο Πατούλη επισκέφθηκαν το περιφερειακό ιατρείο του Αγαθονησίου για να καταγράψουν προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν και να παραδώσουν 20 κιβώτια με φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Οι εθελοντές γιατροί, εξυπηρέτησαν τους κατοίκους πραγματοποιώντας τους κλινικές εξετάσεις καθώς δεν υπάρχει ιατρείο και φαρμακείο για να καλύψει τις ανάγκες τους.  Ο Δήμαρχος κ. Κόττορος χαρακτήρισε “ουσιαστική” την επίσκεψη του ΙΣΑ και της "Αποστολής" επησημαίνοντας οτι: "η παρουσία σας μας δυναμώνει και μας πεισμώνει να συνεχίσουμε να μαχόμαστε τις αντιξοότητες. Αποτελείτε το σημείο αναφοράς σε προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε και είστε στήριγμα σε ελλείψεις που υπάρχουν τόσο σε φάρμακα όσο και σε υγειονομικό υλικό σε αυτή την μικρή μα τόσο όμορφη ακριτική μας γωνιά. Το συγκινητικό για εμάς όλους τους κατοίκους είναι ότι δεν μας ξεχνάτε".
 
Ο κ. Δήμτσας ανέφερε ότι ο ΙΣΑ και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν είναι περαστικοί επισκέπτες αλλά έχουν υιοθετήσει τα προβλήματα των ακριτών και στέκονται δίπλα τους. Ο κ. Πατούλης τόνισε:
Αγκαλιάζουμε τους ακρίτες της άγονης Ελλάδας, εξοπλίζουμε τα Αγροτικά Ιατρεία με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, προβαίνουμε σε κλινικές εξετάσεις υιοθετούμε τα προβλήματα τους και τις ανάγκες τους. Δημιουργούμε γέφυρες προσφοράς και ανθρωπιάς σε μια Ελλάδα που βιώνει την εγκατάλειψη”.
 

10/7/2014 - ΚΟΥΡΔΟΙ: ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ

 

Η ίδρυση ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν είναι εδώ και δεκαετίες όνειρο για τους Κούρδους της Μέσης Ανατολής. Και με τις εξελίξεις στο Ιράκ, το όνειρο αυτό φαίνεται πιο κοντά παρά ποτέ. Όμως οι Κούρδοι της Τουρκίας, μετά από 30 χρόνια συγκρούσεων με την Άγκυρα, θεωρούν ότι το μέλλον τους θα είναι ασφαλέστερο στη χώρα αυτή εφόσον στις διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση κερδίσουν τα δικαιώματα για τα οποία αγωνίζονται. Στο Κουρδικό Ινστιτούτο της Κωνσταντινούπολης, οι 400 σπουδαστές που μαθαίνουν κουρδικά παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ιρακινό Κουρδιστάν το οποίο φαίνεται ότι οδεύει προς την ανεξαρτησία καθώς οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας υποχωρούν και οι σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (πρώην ΙΚΙΛ) καταλαμβάνουν περιοχές του βορείου Ιράκ.

Τα γεγονότα αυτά, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχουν υποκινήσει αυτονομιστικά αισθήματα στην Τουρκία όπου πολλοί Κούρδοι προτιμούν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στην απόκτηση μεγαλύτερης αυτονομίας εντός των συνόρων μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας παρά στις ιδιαιτερότητες ενός ολοκαίνουριου έθνους-κράτους που περιβάλλεται από εχθρικούς γείτονες. Σήμερα οι Κούρδοι θεωρούνται η μεγαλύτερη εθνότητα χωρίς δικό της κράτος. Περισσότεροι από τους μισούς ζουν στην Τουρκία. Η κυβέρνηση του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, η οποία επί χρόνια βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Βαγδάτη για τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου, σχεδιάζει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, κάτι που πιστεύεται ότι θα έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Κούρδοι του Ιράκ αντέδρασαν στην κρίση που προκλήθηκε από τις επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους καταλαμβάνοντας περιοχές από τις οποίες αποχωρούσε ο ιρακινός στρατός, αυξάνοντας έτσι τα εδάφη του αυτόνομου Κουρδιστάν κατά 40%. Επισήμως, η Άγκυρα στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του αυτόνομου Κουρδιστάν και βλέπει θετικά με ενδυνάμωσή της κυρίως για οικονομικούς λόγους. 

Αφού θέλει να έχει πρόσβαση στα κουρδικά πετρέλαια και στο φυσικό αέριο ενώ οι κατασκευαστικές εταιρείες της επενδύουν σημαντικά στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή.

 

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ

 

«Νεκρό» το κυπριακό κράτος. «Εκλιπούσα» η Κυπριακή Δημοκρατία. Η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» (σ.σ.: δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία) είναι ισότιμη με το ψευδοκράτος. «Τούρκοι» οι μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης. Να μην επεκτείνει η Ελλάδα τα χορικά ύδατά της στα 12 μίλια, αρνούμενη το δικαίωμα που της δίνει το Δίκαιο της Θάλασσας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτά και άλλα πολλά, εξοργιστικά και ανήκουστα, μπορεί κάποιος να διαβάσει όχι σε εφημερίδα των Γκρίζων Λύκων, αλλά σε επίσημη δήλωση (έκτασης 100 σελίδων) που κατατέθηκε από την τουρκική κυβέρνηση στις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό έγινε στο πλαίσιο της 5ης συνάντησης του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Με την αλαζονεία που χαρακτηρίζει πάντοτε τη βαρβαρότητα και την αυτοπεποίθηση που πηγάζει από την επίγνωση ότι δεν θα βρουν αντίσταση στις παρανοϊκές αξιώσεις τους, οι Τούρκοι χτυπούν με το αιματοβαμμένο γάντι τους ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι χιτλερίσκοι της Ασίας επιδιώκουν να μπουν σε μια ένωση «προηγμένων» (οικονομικά και πολιτιστικά) κρατών δίχως να αναγνωρίζουν ένα μέλος της και απαιτώντας από ένα άλλο να μη χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα που του δίνει το διεθνές δίκαιο! Σε τέτοιου είδους αθλιότητες και ενέργειες ανοιχτής εχθρότητας δεν χωρούν μισόλογα, υπεκφυγές, αστείες δικαιολογίες και επιχειρήματα που δεν πείθουν ούτε χαχόλους. Το κράτος μας οφείλει να ζητήσει να επιβληθούν τα δέοντα και τα νόμιμα. Όσα προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο.

Έχει ιερή υποχρέωση σε όσους πέθαναν για την πατρίδα, σε όσους ζουν και σε αυτούς που θα γεννηθούν να παγώσει κάθε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρωτόκολλο που κατευθύνεται στην Τουρκία. Να σταματήσει κάθε διάλογο για ένταξη αυτής της χώρας στην Ε.Ε. Να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Πάνω απ' όλα, να μη δημιουργούν οι αχαρακτήριστοι Βενιζέλοι διπλωματικά επεισόδια με την... Κύπρο. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και μερικοί παίζουν με τα νεύρα και τις αντοχές των Ελλήνων!
 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ο Σπύρος Λυκούδης αναφέρει ότι συνυπογράφει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ σχετικά με το ζήτημα της ΔΕΗ, λέγοντας ωστόσο ότι «το θέμα είναι ιδιαιτέρως σύνθετο, η άποψη της ΔΗΜΑΡ πολύπλευρη, τέτοια που δεν νομίζω ότι μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επί της ουσίας σκεπτικό». Την ώρα που κατατίθενται οι προτάσεις της αντιπολίτευσης με αίτημα τη συζήτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι τα κείμενα δεν είναι ομοειδή και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συγκληθεί η Ολομέλεια. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι υπογραφές του ΚΚΕ δεν μπορούν να αθροιστούν με τις υπόλοιπες, αντιθέτως τονίζει ότι μπορούν να προσμετρηθούν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής, ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώπιον των ανακριτριών που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής βρίσκεται ο εκπρόσωπος του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τη διάθεση σε εγκληματική οργάνωση. Την ανεξαρτητοποίησή της από την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου. Στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής της σημειώνει πως η ΔΗΜΑΡ «απομακρύνθηκε από τον αρχικό αξιακό και πολιτικό της προορισμό και την ιδεολογική της ταυτότητα», κάνει λόγο για «διάλογο κωφών» εντός του κόμματος μετά την εκλογική συντριβή και τονίζει πως «η δυσάρεστη κατάσταση στην οποία περιήλθε σταδιακά το κόμμα μέχρι σήμερα επιβαρυνόταν καθημερινώς σχεδόν από τη λειτουργία ενός παλαιοκομματικού, κλειστού, αυτιστικού μηχανισμού».

Ένας 59χρονος ιατρός χειρουργός, διευθυντής τμήματος κλινικής νοσοκομείου της Αθήνας, συνελήφθη από την Αστυνομία για κακουργηματική δωροληψία και απόπειρα εκβίασης. Ο γιατρός συνελήφθη έπειτα από καταγγελία ότι απαίτησε εκβιαστικά το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ από ασθενή προκειμένου να τον χειρουργήσει. Από την προανάκριση προέκυψε ότι τον περασμένο Μάιο απαιτούσε εκβιαστικά από άλλο νοσηλευόμενο ασθενή χρηματικό ποσό 1.500-2.000 ευρώ.

Κόσμος: Το θάνατο τριών ουκρανών στρατιωτών και τον τραυματισμό 27 φιλορώσων ενόπλων ανακοίνωσε το Κίεβο, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν μετά το Σλαβιάνσκ να ανακαταλάβουν το Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Πυρηνικό υλικό που χρησιμοποιείται για επιστημονική έρευνα σε πανεπιστήμιο στο βόρειο Ιράκ έχει περιέλθει στα χέρια των τζιχαντιστών, ανέφερε η Βαγδάτη στον ΟΗΕ με επιστολή της στην οποία ζητεί βοήθεια για να «αποτραπεί η απειλή της χρήσης του από τρομοκράτες στο Ιράκ ή στο εξωτερικό». Αμερικανικές πηγές υποβαθμίζουν τον κίνδυνο, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) μιλά για «χαμηλού βαθμού» ουράνιο που δεν εγείρει σημαντική απειλή.

«Τόση ηλιθιότητα είναι για να κλαις»: Σε αυτό τον ασυνήθιστα σκληρό τονό εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την οργή του για την υπόθεση κατασκοπείας από τις ΗΠΑ, μετά τις αναφορές και για δεύτερη υπόθεση που βαρύνει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε τη δυσφορία της κυβέρνησης για την υπόθεση, αν και σημείωσε ότι «δεν χρειάζονται υπερβολές» από το Βερολίνο. Σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν την Πέμπτη μεγάλο τμήμα της Ιαπωνίας προκαλώντας υπερχείλιση ποταμών και κατολισθήσεις, καθώς ο εξασθενημένος αλλά ακόμη επικίνδυνος τυφώνας Νεογκούρι έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τριών ανθρώπων.

Οι επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας στη Γάζα και οι ρουκέτες της Χαμάς σε ισραηλινά εδάφη κλιμακώνονται, με τον αριθμό των πληγμάτων να πολλαπλασιάζεται: Το Ισραήλ έπληξε 320 στόχους, οι ρουκέτες της Χαμάς φτάνουν τις 200 από την έναρξη της επιχείρησης ενώ οι παλαιστινιακές πηγές μιλούν για 61 νεκρούς. Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την νέα κρίση, «στην κόψη του ξυραφιού» βλέπει την περιοχή ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Ελάχιστη ορατή κινητικότητα για διπλωματική διέξοδο.

Οικονομία: Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε σημειώσει συνολικές απώλειες 6,47%. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο και ζωτικό κομμάτι των νέων δρόμων που χαράσσονται για να ενώσουν την Ανατολή με τη Δύση, επεσήμανε σήμερα Πέμπτη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Α. Παπαγεωργίου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ικανοποίηση για το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για το 3ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου εκφράζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Σήμερα, Πέμπτη, το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ΟΔΔΗΧ το ποσό, το επιτόκιο και η υπερκάλυψη της έκδοσης του τριετούς ομολόγου αναφοράς. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες η απόδοσή θα διαμορφωθεί μεταξύ 3,5% - 3,65% και θα αντληθούν συνολικά 3 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός: Την ανανέωση της συνεργασίας της με τον Ούγκο Λιορίς ανακοίνωσε η Τότεναμ. Ο διεθνείς Γάλλος τερματοφύλακας, που συμμετείχε με την Εθνική ομάδα της χώρας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, υπέγραψε νέο πενταετές συμβόλαιο με τα «σπιρούνια». Ο 27χρονος είχε αποκτηθεί το 2012 από την Λιόν και μετράει 78 εμφανίσεις με την αγγλική ομάδα. Η παρέμβαση της Νιγηριανής κυβέρνησης στις αποφάσεις της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας παραβίασε τη νομοθεσία της παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FIFA), η οποία προχώρησε σε αποβολή της αφρικανικής χώρας.

Η Αργεντινή επικράτησε στα πέναλτι με 4-2 της Ολλανδίας και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Μουντιάλ, την ερχόμενη Κυριακή στις 22:00 στο Μαρακανά, απέναντι στην Γερμανία, όπου θα διεκδικήσει το τρίτο τρόπαιο της ιστορίας της. Οι Οράνιε και η Αλμπισελέστε δεν κατάφεραν να λύσουν τις διαφορές τους ούτε στην κανονική διάρκεια του αγώνα, ούτε στην παράταση με το σκορ να μένει στο 0-0. Έτσι, η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι με τον Ρομέρο να αποκρούει τις εκτελέσεις των Φλαρ και Σνάιντερ, στέλνοντας την ομάδα του στον τελικό έπειτα από 24 χρόνια.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (10 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1985: Γάλλοι κομάντος ανατινάσσουν το πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior» στο λιμάνι Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Κατά την επιχείρηση, ένας φωτογράφος χάνει τη ζωή του.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1888: Giorgio de Cirico, Ιταλός ζωγράφος.

1911: Στρατής Τσίρκας, σημαντικός συγγραφέας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1099: Ελ Σιντ, ήρωας της Ισπανίας και τρανός πολεμιστής, που πολιόρκησε και κατέκτησε τη Βαλέντσια, πρωτεύουσα αραβικού κράτους στην Ιβηρική.




ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

 

Δύο εγκληματικές οργανώσεις με πλούσιο «βιογραφικό» - από διακίνηση ναρκωτικών, μέχρι τοκογλυφία και εκβιασμούς - εξάρθρωσε η αστυνομία μετά από τη συντονισμένη επιχείρηση που έγινε στο Ηράκλειο. Στο πλαίσιό της συνελήφθησαν επτά μέλη των οργανώσεων και τρεις συνεργοί τους, ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία για 127 άτομα.
 
Η μία οργάνωση εμπλέκεται σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς παρείχε δάνεια με παράνομο και υπερβολικό τόκο ή ενεχυροδανεισμό προς οικονομικά ασθενή ή υπερχρεωμένα άτομα, αλλά και στη διακίνηση, προμήθεια και εμπορία ναρκωτικών ουσιών. Η άλλη εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν επίσης στην κατοχή, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

Οι εμπλεκόμενοι βαρύνονται με τις - κατά περίπτωση - κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παράβασης των διατάξεων της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, της εκβίασης, της τοκογλυφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο τρόπος δράσης: Η οργάνωση εντόπιζε υπεχρεωμένα άτομα και εκμεταλλευόμενη την ανάγκη για άμεση εύρεση χρημάτων, έδινε «δάνεια» με πολύ υψηλά επιτόκια, τα οποία έφταναν στο 50% επί του αρχικού κεφαλαίου. Στη συνέχεια, ο 23χρονος, φερόμενος ως «εγκέφαλος» απειλούσε τα θύματα σε περίπτωση μη αποπληρωμής του χρέους, ενώ ταυτόχρονα αγόραζε οχήματα και άλλα, προκειμένου να νομιμοποιήσει τα χρήματα που προέρχονταν από τις παράνομες δραστηριότητες.

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προκύπτει, ότι στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δράσης, έχουν καταφέρει να αποσπάσουν συνολικά το ποσό των 13.200 ευρώ, παρέχοντας δάνεια που έφθαναν και τις 3.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής δεχόντουσαν, ως ενέχυρο, αντικείμενα μεγάλης αξίας και περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα.

Ακόμη παράλληλα, με την τοκογλυφία, μέλη της οργάνωσης, υπό την καθοδήγηση του 23χρονου, κατά την ΕΛΑΣ δραστηριοποιούνταν στην εμπορία και διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών τις οποίες διέθεταν σε χρήστες, στην πόλη. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, οχήματα και καταστήματα των εμπλεκομένων και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 25.665 ευρώ, ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες, επιταγή, ύψους 4.000 ευρώ, καθώς και πλήθος εγγράφων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, 41, γραμμάρια κοκαΐνη, 27,5 γραμμάρια κάνναβης και 5 οχήματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών.