03 Ιουλίου, 2014

3/7/2014 - ΣΑΟΥ ΚΙΑΟΥ ΑΪΕ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΩΣ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΟΪΑΣ

 

Ο Σάου Κιάου Αϊε πριν από 60 χρόνια, στις 25 Ιουνίου 1954, έκανε αεροπειρατεία, μαζί με άλλους δύο συντρόφους του, σε αεροσκάφος Ντακότα DC-3 των βιρμανικών αερογραμμών. Το BBC ταξίδεψε ως τη Μιανμάρ προκειμένου να μιλήσει μαζί του. «Ο 87χρονος κάθεται απέναντί μου και κάνει πως κάθεται σε μια αεροπορική θέση. Ξαφνικά, σηκώνει το χέρι του ψηλά και κάνει πως βγάζει την περόνη από μια χειροβομβίδα, ενώ ταυτόχρονα σηκώνεται και ορμάει προς το πιλοτήριο» γράφει στο σχετικό ρεπορτάζ ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου Τζόνα Φίσερ.

Η συνέχεια της ιστορίας εκτυλίχθηκε σαν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας: ο Αϊε εισέβαλε ανενόχλητος στο πιλοτήριο και, κρατώντας σε ευδιάκριτο ύψος τη χειροβομβίδα για να φαίνονται οι προθέσεις του, ρώτησε τον βρετανικής καταγωγής πιλότο Αρθουρ Χέιρ το εξής: «Εγώ θα πεθάνω για την πατρίδα μου, το έθνος των Καρέν. Εσύ για ποιον σκοπό θα πεθάνεις;». Ο πιλότος, ανήμπορος να αντιδράσει, έκανε ό,τι ακριβώς του ζήτησε ο τότε 27χρονος αντάρτης των Καρέν: να τους βοηθήσει σε ένα επικίνδυνο ταξίδι λαθρεμπορίου όπλων από ένα σημείο προς ένα άλλο. «Δεν ήμασταν αντάρτες, ήμασταν επαναστάτες!» λέει μέχρι σήμερα ο πρωταγωνιστής του επικίνδυνου εγχειρήματος,

«Κανείς από τους συντρόφους του, αντάρτες, δεν πίστευε πως ο Αϊε θα μπορούσε να φέρει εις πέρας ένα τόσο παράτολμο σχέδιο» σημειώνει το ρεπορτάζ. Και προσθέτει: «Ένας από τους συντρόφους του έσπευσε να χαρακτηρίσει "ανόητο" τον Αϊε, ενώ οι ανώτεροι αξιωματικοί των Καρέν αρνήθηκαν να εκπονήσουν ένα τόσο επικίνδυνο σχέδιο».

Η αεροπειρατεία πέτυχε, το σχέδιο απέτυχε. Πάντως, το σχέδιο δεν ευοδώθηκε, αφού το αεροπλάνο δεν κατάφερε ποτέ του να εντοπίσει το σημείο όπου ο Αϊε είχε δώσει ραντεβού με τους αντάρτες Καρέν. Έτσι, έπειτα από αρκετές ώρες πτήσης πάνω από την - τότε - Βιρμανία και με τα καύσιμα να τελειώνουν, η Ντακότα προσγειώθηκε, μαζί με τις μερικές δεκάδες επιβατών της, σε μια ακρογιαλιά.

Παρ' όλα αυτά ο Αϊε δεν έφυγε με άδεια χέρια: κατά την προσγείωση το μάτι του διέκρινε κάτι μεγάλα μεταλλικά μπαούλα στον χώρο των αποσκευών. Αφού τα άνοιξαν και είδαν ότι περιείχαν χρήματα ο ίδιος και οι σύντροφοί του τα πήραν προσφέροντάς τα στον στρατό των Καρέν για τις ανάγκες του απελευθερωτικού αγώνα. Το ποσό σε σημερινά λεφτά είναι γύρω στα 550 ευρώ. Οι Kαρέν είναι αυτόχθονες της Βιρμανίας και από το 1962 υφίστανται συστηματική και διαρκή εκστρατεία ρατσιστικών διώξεων από τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ στις περιοχές της ομώνυμης Πολιτείας Καρέν στα ανατολικά.

Το αντάρτικο από την Εθνική Ενωση Καρέν δρα για λογαριασμό της μειονότητας των Καρέν, οι οποίοι υφίστανται καθημερινές λεηλασίες και καταστροφές των περιουσιών τους ενώ πολλοί Καρέν συλλαμβάνονται, δικάζονται και καταδικάζονται με συνοπτικές διαδικασίες και οδηγούνται για καταναγκαστική εργασία σε κατασκευαστικά έργα. Σήμερα ζουν στη Μιανμάρ πάνω από έξι εκατομμύρια Καρέν.
 

ΤΗΣ ΓΡΟΘΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ...

 

Ολοι γνωρίζουν ότι, στη χώρα όπου ανθούν η φαιδρά πορτοκαλέα και το ακαδημαϊκό άσυλο, ουδείς καθηγητής δεν μπορεί να νιώθει εντός των ΑΕΙ ασφαλής. Ειδικά αν αμφισβητεί τα θέσφατα της Προόδου. Αν είναι από εκείνα τα μέλη ΔΕΠ που -εν μια νυκτί και ελέω Αλλαγής- έγιναν καθηγητές και αναμασούν τις γνωστές ανοησίες περί επαναστατικής βίας, δεν έχουν να φοβούνται κανέναν. Ούτε την ανεκτική Δημοκρατία -και ορθώς- αλλά ούτε και τα ερυθροφαιά τάγματα εφόδου, που διακόπτουν μαθήματα, καταστρέφουν γραφεία ή απειλούν κοσμήτορες, κάτι που έζησε πρόσφατα ο κ. Γιώργος Τόμπρας, τον οποίο κάποιο από τα επαναστατημένα παιδάκια προπηλάκιζαν λέγοντας: «Θα βρω πού μένεις ρε και θα σε κάψω». Το να δηλώνει «αριστερός» κάποιος στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης δεν πληρώνει μόνο καλά. Είναι και εξαιρετικά ασφαλές...

Ο κ. Νίκος Μαραντζίδης δεν είναι από τα «ΔΕΠ της Αλλαγής». Εγινε καθηγητής με τον δύσκολο τρόπο. Εχει δηλαδή σοβαρό επιστημονικό έργο, αλλά αυτό δεν είναι του γούστου της Προόδου. Περιέπεσε δε στο θανάσιμο αμάρτημα να αμφισβητήσει τα απολυτίκια της Αριστεράς για τον Εμφύλιο. Κι αυτό έπρεπε να το πληρώσει, με τον τρόπο που ξέρουν οι φασίστες, οι οποίοι δυστυχώς δεν είναι μόνο της Χρυσής Αυγής και επίσης δεν είναι όλοι φυλακή. Καθόταν λοιπόν σε μια καφετέρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όταν τρεις νεαροί ζήτησαν τον λόγο «γιατί γράφει εναντίον της Αριστεράς». Τα αγράμματα παιδάκια δεν γνώριζαν καν ποιος είναι και γι’ αυτό ξεκίνησαν να προπηλακίζουν τον νεαρό φοιτητή που καθόταν μαζί του. 

Κάποιος γκριζαρισμένος (εντός κι εκτός κεφαλής) τους καθοδηγούσε. Οταν ο καλός καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αρνήθηκε να τους απαντήσει, εκείνοι απάντησαν «δημοκρατικά» με μια γροθιά και δύο κλωτσιές. Και φυσικά έφυγαν τρέχοντας διότι το πρώτο γνώρισμα ενός νεοεπαναστάτη είναι η θρασυδειλία. Είναι σίγουρο ότι αυτές οι καθοδηγούμενες αριστεροφασιστικές ενέργειες δεν πτοούν τον κ. Μαραντζίδη. Θα συνεχίσει να γράφει μαχητικά την άποψή του. Είναι επίσης σχεδόν σίγουρο ότι οι τραμπούκοι δεν θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, όπως θα έπρεπε. Οχι μόνο γιατί κρύφτηκαν, αλλά και επειδή μπορεί να πέσουν σε δικαστές της Θεσσαλονίκης με περίεργη αίσθηση της νομιμότητας. Αρκεί να θυμίσουμε ένα περιστατικό: τον Νοέμβριο του 2012 μια αγέλη συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ όρμηξε εναντίον του Γερμανού προξένου στη Θεσσαλονίκη. Η παρέμβαση της Αστυνομίας τον έσωσε από τα χειρότερα· έφαγε μόνο δύο γροθιές στην πλάτη κι έναν καφέ στο κεφάλι. 

Από το βίντεο που προβλήθηκε στις τηλεοράσεις, η ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποίησε τρία άτομα για την επίθεση. Εναν συνδικαλιστή εκπαιδευτικό και δύο δημοτικούς υπαλλήλους. Συνελήφθησαν, δικάστηκαν, αλλά δεν καταδικάστηκαν. Οι δικαστές έκριναν μεν ότι είναι αληθή όσα αποτυπώθηκαν στο βίντεο, ότι δηλαδή ο ένας από τους κατηγορούμενους χτύπησε δύο (μάλιστα) φορές τον διπλωμάτη στην πλάτη με την αγωνιστικά σφιγμένη γροθιά του και ο δεύτερος του πέταξε ένα πλαστικό κυπελλάκι με καφέ. Εκρινε όμως αθώους τους κατηγορούμενους επειδή «η επίθεση εκδηλώθηκε προσωπικά σε συγκεκριμένο άτομο και όχι μαζικά». Συνεπώς ακόμη κι αν είχαν συλληφθεί οι θρασύδειλοι της Προόδου, κάποια επιτροπή αγώνα θα βρισκόταν να τους συμπαρασταθεί. Αποτελεσματικά...
 

ΣΕ ΙΟΝΙΟ-ΚΡΗΤΗ 20 «ΟΙΚΟΠΕΔΑ» ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

 

Εντός του τρίτου τριμήνου του έτους θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση 20 «οικοπέδων» σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως ανακοίνωσε χθες στο Λονδίνο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης. Κατά τη διάρκεια παρουσίασης έγινε γνωστό ότι θα παραχωρηθούν εννέα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, ένα ανοιχτά της Πελοποννήσου και τα υπόλοιπα αφορούν το Ιόνιο.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν άνω των 180 στελεχών πετρελαϊκών εταιριών, τραπεζικών ιδρυμάτων, εταιριών παροχής συμβουλών που εκπροσώπησαν πάνω από 40 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρίες. Μεταξύ των εταιριών που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν οι BP, EXXONMOBIL, SHELL, TOTAL, CHEVRON, STATOIL, ANADARKO, REPSOL και άλλες.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον πρέσβη στο Λονδίνο Κωνσταντίνο Μπίκα και τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύνολο της εθνικής πολιτικής αξιοποίησης υδρογονανθράκων. Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ κυρία Σοφία Σταματάκη, καθ. ΕΜΠ, παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της προκήρυξης που πρόκειται να δημοσιευθεί. Για να συμμετάσχει μια εταιρία στον διαγωνισμό, θα πρέπει να αγοράσει 1.500 χιλιόμετρα σεισμικών και όλα τα δεδομένα για την περιοχή.

Επίσης, για κάθε περιοχή προβλέπεται ξεχωριστή αίτηση, ενώ για την αξιολόγηση των προσφορών θα ληφθεί υπόψη σε ποσοστό 40% η τεχνική προσφορά και σε ποσοστό 60% η οικονομική προσφορά. Τέλος, σε περίπτωση κοινοπραξιών, δεν επιτρέπεται η συμμετοχή εταιριών με ποσοστό κάτω από 10%. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο φορολογικό καθεστώς, προβλέποντας μειωμένο συντελεστή για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων.

Ο εκπρόσωπος της νορβηγικής PGS κ. Oystein Lie, που υλοποίησε το πρόγραμμα σεισμικών ερευνών, μήκους άνω των 32.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, παρουσίασε χαρακτηριστικές γραμμές με τις αντίστοιχες γεωλογικές τομές σε περιοχές όπως δυτικά της Κέρκυρας και νότια της Κρήτης. Οι εκπρόσωποι του γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP κ. Bernard Colleta και κυρία Veronique Carayon παρουσίασαν τα αποτελέσματα της ερμηνείας των σεισμικών ερευνών με ταυτόχρονη παρουσίαση της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε.

Οι όροι του διαγωνισμού εξετάζονται, πάντως, από την αγορά. Στελέχη του ενεργειακού κλάδου επισημαίνουν πως ορισμένοι εξ αυτών ενδέχεται να χρειαστούν αλλαγές, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή.

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ κατά της πώλησης ποσοστού της ΔΕΗ με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Επιχείρησης στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια ώρα, ο διαχειριστής του Συστήματος ετοιμάζει πρόγραμμα εκ περιτροπής διακοπών ηλεκτροδότησης. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν έως το μεσημέρι. Προειδοποιεί η κυβέρνηση, υπογραφές βουλευτών για δημοψήφισμα μαζεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και πως η ιδιωτικοποίηση του 30% της επιχείρησης θα είναι προς όφελος του πολίτη παρείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης το πρωί της Πέμπτης. Πάντως, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής εξέφρασε επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι λιμενικών και αστυνομικών του νομού Δωδεκανήσου διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση των υπηρεσιών τους, τη στιγμή που καθημερινά εντοπίζουν κύματα μεταναστών. Την πρώτη προσπάθεια, που ενδεχομένως αποτελέσει κρας τεστ, για τη συγκρότηση του αναγκαίου αριθμού των 121 βουλευτών εν όψει της φθινοπωρινής μάχης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση για δημοψήφισμα αναφορικά με τη «μικρή ΔΕΗ».

Από τις χρονικά πιο πρόσφατες περιπτώσεις μονιμοποιήσεων θα ξεκινήσει η καταγραφή των στοιχείων για τον επανέλεγχο νομιμότητας της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή ορισμένου έργου σε αορίστου χρόνου. Παράλληλα, οι υπηρεσίες καλούνται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εστιάσουν σε πρώτη φάση στους εν ενεργεία υπαλλήλους.

Κόσμος: Δύο στους τρεις Γάλλους εμφανίζονται να πιστεύουν πως η Δικαιοσύνη δεν έχει επιφυλάξει «ξεχωριστή» μεταχείριση στον Νικολά Σαρκοζί - διώκοντάς τον για το πολιτικό του παρελθόν - αλλά τον αντιμετωπίζει «όπως κάθε πολίτη» στην έρευνα που έχει κινήσει σε βάρος του. Ο γάλλος τέως πρόεδρος έχει περάσει στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας πολιτική εκμετάλλευση της Δικαιοσύνης

Με την κατηγορία πως παρείχε υλική υποστήριξη στην τζιχαντιστική ISIS συνελήφθη νεαρή Αμερικανίδα στο Ντένβερ, στην οποία επιρρίπτεται επίσης ότι σχεδίαζε να λάβει στρατιωτική εκπαίδευση στο εξωτερικό και να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών εάν χρειαζόταν. Η κοπέλα είχε συλληφθεί τον Απρίλιο στο αεροδρόμιο, πριν φύγει στο εξωτερικό, αλλά η υπόθεσή της δημοσιοποιήθηκε μόλις τώρα.

Βέβαιοι πως η δολοφονία του 16χρονου Μοχάμαντ Αμπού Χντέιρ ήταν «εκδίκηση» για τους τρεις νεκρούς ισραηλινούς εφήβους, οι Παλαιστίνιοι κηδεύουν τον έφηβο στον απόηχο σφοδρών συγκρούσεων στην Ιερουσαλήμ. Η αστυνομία δεν θεωρεί ακόμη γνωστά τα αίτια του περιστατικού, «ταχεία έρευνα» ζητά ο ισραηλινός πρωθυπουργός για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Το κλίμα παραμένει ηλεκτρισμένο, ενώ τα ξημερώματα συνεχίστηκαν οι επιδρομές σε θέσεις της Χαμάς στη Γάζα.

Μικρή άνοδο καταγράφουν τα ποσοστά δημοφιλίας της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία διεκδικεί την επανεκλογή της τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση, η δημοτικότητά της είναι στο 38%, έναντι 34% πριν την έναρξη του Μουντιάλ. Μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη στη βόρεια Καλιφόρνια και πλέον απειλεί τουλάχιστον 380 κατοικίες. Η πυρκαγιά ξέσπασε την Τρίτη περίπου 128χλμ βόρεια του Σαν Φρανσίσκο. Οι πυροσβεστικές αρχές κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο περίπου το 1/3 του πύρινου μετώπου.

Οικονομία: Για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας μετατέθηκε η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών έχει αντιμετωπίσει τεχνικά προβλήματα με την υποδομή υποδοχής των εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε1 με αποτέλεσμα να μην την έχει ακόμη ενεργοποιήσει, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 7 Ιουλίου, ήτοι μια εβδομάδα πριν την λήξη της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

Στην υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων για τη λήψη της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ προχώρησε εγκαίρως η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα μεταβεί στις 7 Ιουλίου στο Eurogroup έχοντας υπάρξει συνεπής έναντι των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει στο προηγούμενο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Τα νέα ποσοστά μικτού κέρδους των φαρμακοποιών και των χονδρέμπορων φαρμάκων για τα συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα προσδιορίζει απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αθλητισμός: Ο Παναθηναϊκός έχει δώσει διορία ως την Κυριακή στην Ντιναμό Μόσχας για να απαντήσει στην πρόταση για την επέκταση του δανεισμού του Γκόρντον Σίλντενφελντ, ωστόσο οι Ρώσοι κάνουν... τα δικά τους. Στο φιλικό της Ντιναμό επί Αυστριακού εδάφους, ο Κροάτης χρησιμοποιήθηκε σε όλο τον αγώνα, γεγονός που δυσκολεύει την παραμονή του στους Πράσινους. Βέβαια, αυτό μπορεί να μεταφραστεί και ως πίεση των Ρώσων στον παίκτη ώστε να μείνει ελεύθερος και να ξεφορτωθούν το βαρύ συμβόλαιό του.

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρόσληψη του Θοδωρή Ελευθεριάδη στη θέση του τεχνικού διευθυντή των Ακαδημιών του συλλόγου. Ο Ελευθεριάδης ήταν μέχρι πρότινος προπονητής στην Κ-15 της Εθνικής Ελλάδος. Πρόβλημα για τον ΠΑΟΚ στην τρίτη μέρα προετοιμασίας του στο Ελατοχώρι, αφού ο Κλάους Αθανασιάδης υπέστη κάκωση έξω μηνίσκου στο δεξί γόνατο και έκανε ειδικό πρόγραμμα αποθεραπείας. Η κατάσταση του θα επανεκτιμηθεί το πρωί της Πέμπτης με τους ανθρώπους της ομάδας να ελπίζουν πως ο νεαρός φορ δεν έχει κάτι σοβαρό.

 ΓΕΓΟΝΟΤΑ (3 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1897: Γίνεται η πρώτη κινηματογραφική προβολή στην Θεσσαλονίκη, στην μπυραρία Η Τουρκία».

2002: Η κεντρική γιάφκα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» εντοπίζεται στην οδό Πάτμου στα Κάτω Πατήσια.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1883: Franz Kafka, συγγραφέας τσεχικής καταγωγής.

1909: Σταύρος Νιάρχος, Έλληνας μεγιστάνας που υπήρξε από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1971: Jim Morrison, Αμερικανός ρόκερ και ηγέτης των “Doors”.