02 Ιουλίου, 2014

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το πρωΐ, ο πρώην Αττικής Παντελεήμων Μπεζενίτης, παίρνοντας το μπάνιο του σε παραλία κοντά στο εξοχικό του στην Κερατέα. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο εκλιπών Μοναχός Παντελεήμων στις 8 Αυγούστου 2005 είχε κηρυχθεί έκπτωτος του θρόνου του,  με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και  στις 14 Μαΐου 2009 καθαιρέθηκε τελεσίδικα εκ του Αρχιερατικού του αξιώματος και κατετάγη στας τάξεις των Μοναχών.

Επειδή όμως όπως πληροφορούμεθα οι συγγενείς του επιθυμούν να ταφεί ως Αρχιερεύς τους πληροφορούμε ότι αυτό δεν γίνεται επ’ ουδενί. Θα έπρεπε ο εκλιπών Μοναχός να είχε κάνει αίτηση χάριτος στην Ιερά Σύνοδο όπως προβλέπεται τούτο από τον ν.5383/1932 περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων άμα την καθαίρεσή του όσο ευρίσκετο εν ζωή ώστε να αποφάσιζε περί αυτού το Συνοδικό Δικαστήριο - Ιεραρχία.

Εφόσον δεν το έπραξε ο ίδιος εν ζωή δεν δικαιούται να το ζητήσει σήμερα κάποιος άλλος. Συνεπώς η επιθυμία που εξεφράσθη από συγγενικό πρόσωπο να ενταφιασθεί ως Αρχιερεύς στερείται δικαιώματος.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΙΚΙΛ

 

Μεγαλεπήβολα σχέδια εκπονούν οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ όπως προκύπτει από τον χάρτη του χαλιφάτου και των συμμαχιών που δόθηκε στη δημοσιότητα. Πρόκειται για έναν χάρτη που υποτίθεται ότι δείχνει τις περιοχές που το ΙΚΙΛ σχεδιάζει να έχει υπό τον έλεγχό του την επόμενη πενταετία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο αφορά και χώρες που δεν επικρατεί το μουσουλμανικό στοιχείο. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και μεγάλες περιοχές της Ασίας, ενώ αποκαλύπτει επίσης τη φιλοδοξία του χαλιφάτου να επεκταθεί στην Ευρώπη. 

Η Ισπανία, στην οποία οι μουσουλμάνοι κυριαρχούσαν μέχρι τα τέλη του 15ου αιώνα, θα αποτελέσουν μέρος του χαλιφάτου, όπως και οι χώρες των Βαλκανίων (φυσικά και η Ελλάδα) και της Ανατολικής Ευρώπης,συμπεριλαμβανομένη μέχρι και την Αυστρία. Εξάλλου, το ΙΚΙΛ όρισε τον αρχηγό του Άμπου Μπακρ αλ΄ Μπαγκντάντι “χαλίφη” και άρα “ηγέτη των μουσουλμάνων σε ολόκληρο” τον κόσμο. Σύμφωνα με το Associated Press σε ηχητικό μήνυμα, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, εκπρόσωπος του ΙΚΙΛ, δηλώνει: “Κατά τη διάρκεια συνάντησης, η “σούρα” (το συμβούλιο) του Ισλαμικού Κράτους αποφάσισε να ανακοινώσει την εγκαθίδρυση του ισλαμικού χαλιφάτου και να ορίσει έναν χαλίφη για το Κράτος των μουσουλμάνων.

Ο τζιχαντιστής σεΐχης αλ Μπαγκντάντι ορίστηκε χαλίφης των μουσουλμάνων”.Ένα χαλιφάτο είναι ένα ισλαμικό κράτος που περιλαμβάνει το σύνολο των μουσουλμάνων πιστών (ουμά), βασίζεται στον ισλαμικό νόμο (σαρία) και κυβερνάται από έναν μοναδικό χαλίφη, που θεωρείται διάδοχος του προφήτη Μωάμεθ. Ο όρος “χαλιφάτο” σημαίνει “διαδοχή” στα αραβικά. Το τελευταίο Χαλιφάτο που υπήρχε στον κόσμο ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία διαλύθηκε πριν από 91 χρόνια, το 1923.Οι λέξεις «Ιράκ» και «Λεβάντε» θα καταργηθούν από το αρκτικόλεξο ΙΚΙΛ, το επίσημο όνομα του οποίου θα είναι «Το Ισλαμικό Κράτος» προσέθεσε ο Αντνάνι.


 Στο στρατιωτικό πεδίο:

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αποκλείσει τη Ράκα, στη βόρεια Συρία και έχουν μεταφέρει στην περιοχή νέο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων και πυραύλων, από το γειτονικό Ιράκ, ανέφεραν τη Δευτέρα ακτιβιστές που βρίσκονται μέσα στην πόλη.“Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στη Ράκα έχουν αποκλειστεί. Κανείς δεν μπορεί να μπει ή να φύγει από τη Ράκα τώρα. Έχουν μεταφέρει και πυραύλους εδάφους-εδάφους”, είπε ένας ακτιβιστής που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, μιλώντας μέσω Διαδικτύου στο Γαλλικό Πρακτορείο. Μια φωτογραφία που έστειλε ο ακτιβιστής στο πρακτορείο δείχνει έναν μεγάλο πύραυλο πάνω σε ένα στρατιωτικό όχημα μέσα στην πόλη της Ράκα η οποία είναι προπύργιο του ΙΚ.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε και από τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. “Το Ισλαμικό Κράτος μεταφέρει βαριά όπλα στη Ράκα καθημερινά. Η οργάνωση διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κράτους, εκτός από αεροπορία”, τόνισε. Ένας άλλος ακτιβιστής από την ίδια πόλη, ο Άμπου Ιμπραχίμ, δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook πολλές φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται πύραυλοι και ανέφερε ότι οι άνδρες της οργάνωσης παρελαύνουν στη Ράκα με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και κανόνια.

 

Την ίδια ώρα οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε απειλούν ότι θα διαρρήξουν και άλλα, πέραν της Συρίας, σύνορα, του Ιράκ, της Ιορδανίας και του Λιβάνου. Σε βίντεο που ανέβηκε στο Ιντερνετ, με τίτλο “Τέλος της Σάικς-Πικό” (γαλλο-βρετανική συμφωνία του 1916 για τον καταμερισμό των ζωνών επιρροής στη Μέση Ανατολή μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), εκπρόσωπος του ΙΚΙΛ δηλώνει μπροστά σε συνοριακό πέρασμα στη συρο-ιρακινή μεθόριο, υποσχόμενος και την απελευθέρωση της Παλαιστίνης: “Αυτά δεν είναι τα μόνα σύνορα που θα διαρρήξουμε, θα διαρρήξουμε και άλλα σύνορα”.

Την ίδια στιγμή στο Ιράκ, ο ιρακινός στρατός έχει εξαπολύσει τη μεγαλύτερη αντεπίθεση για την ανακατάληψη του Τικρίτ και άλλων πόλεων του βορείου Ιράκ, οι οποίες κατελήφθησαν κατά την αστραπιαία επέλαση των δυνάμεων του ΙΚΙΛ που ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου. Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) που πρωτοεμφανίστηκε στη Συρία το 2013, μετονομάστηκε επίσης την Κυριακή σε Ισλαμικό Κράτος, χωρίς γεωγραφικούς προσδιορισμούς.

*Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι στέλνει και νέα αποστολή 200 αμερικανών στρατιωτών για την προάσπιση της αμερικανικής Πρεσβείας στη Βαγδάτη. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 800 στρατιώτες βρίσκονται μέσα στο Ιράκ.
 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Άνοιξε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων του. Ωστόσο, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος, που από το πρωί είναι σε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της διοίκησης και της Συγκλήτου του, ζητούν συνεδρίαση της Συγκλήτου του. Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα θέσει θέμα δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ και θα ζητήσει από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλουν στην υποβολή του σχετικού αιτήματος που απαιτεί την υπογραφή 120 βουλευτών.

«Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να βαδίζει στον αδιέξοδο δρόμο της πόλωσης και του διχασμού με ψεύδη, ύβρεις και καταστροφολογίες» αναφέρει. Άγριος καβγάς ξέσπασε στη διάρκεια της συνεδρίασης επιτροπής της Βουλής. «Πρωταγωνίστρια» ήταν η βουλευτής των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή, η οποία πυροδότησε με την στάση της τις σφοδρές αντιδράσεις άλλων βουλευτών, καθώς και του προέδρου της Επιτροπής Γ. Βλάχου, ο οποίος μίλησε για «παράσταση εκ μέρους της για τα κανάλια και τα blogs».

Πυροβολισμοί ακούστηκαν πριν λίγη ώρα στην περιοχή των Οινοφύτων και της Οινόης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δραστών που έκαναν ένοπλη ληστεία σε πρατήριο τσιγάρων στη Θήβα, πριν από περίπου δύο ώρες. Κύκλωμα μαστροπείας με αλλοδαπές γυναίκες, για τις οποίες κλείνονταν ραντεβού μέσω ιστοσελίδας, εξαρθρώθηκε με τις συλλήψεις πέντε μελών του κυκλώματος στην Αττική, ενώ αναζητούνται ακόμα δύο γυναίκες.

Κόσμος: Δύο χρόνια μετά την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτηρίζεται πλέον από τους αμερικανούς πολίτες ως ο χειρότερος πρόεδρος της σύγχρονης εποχής καθώς στην πλειονότητά τους οι ψηφοφόροι δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τους χειρισμούς του σε όλα τα θέματα, από την οικονομία μέχρι την εξωτερική πολιτική. Νέο ναυάγιο, με 70 αγνοούμενους, σημειώθηκε νότια της Σικελίας την Τρίτη, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, τις οποίες μετέδωσαν οι τοπικές αρχές στη σικελική πόλη Κατάνη και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Το τεκμήριο της αθωότητας και την αρχή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Νικολά Σαρκοζί υπενθύμισε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Οι πράξεις για τις οποίες διώκεται ο Σαρκοζί «είναι σοβαρές» είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Ιδιαίτερα προσεκτικά στις δηλώσεις τους τα στελέχη της γαλλικής Δεξιάς. Ο Σαρκοζί θα παραχωρήσει απόψε συνέντευξη, την πρώτη από τότε που εγκατέλειψε τα προεδρικά του καθήκοντα.

Εξοργισμένη δηλώνει η πεθερά του Νικολά Σαρκοζί για τη δικαστική περιπέτεια του γαμπρού της, που, όπως υποστηρίζει, στόχο έχει «να του κόψει τα πόδια» και να τον εμποδίσει να επιστρέψει στην ηγεσία της γαλλικής Δεξιάς. Σε συνέντευξή της στην La Stampa λέει: «Η πρωτοβουλία της Δικαιοσύνης έρχεται ακριβώς τη στιγμή που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επιστροφή του στην ηγεσία του UMP».

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ Παλαιστινίων και αστυνομικών στην Ιερουσαλήμ, μετά τη δολοφονία νεαρού Παλαιστίνιου ως αντίποινα για την δολοφονία των τριών ισραηλινών εφήβων. Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν κοντά στο σπίτι του 16χρονου, πέταξαν πέτρες κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Έκκληση για ηρεμία απευθύνει ο Νετανιάχου, καταδικάζοντας το «ειδεχθές έγκλημα».

Οικονομία: Με σημαντικά κέρδη έκλεισε την Τετάρτη η χρηματιστηριακή αγορά, με μοχλό το αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές, κινούμενη σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.247,92 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,55%. Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει τριετές ομόλογο με επιτόκιο περίπου 2,9%, δήλωσε ο υπεύθυνος για τη στρατηγική επιτοκίων της γερμανικής τράπεζας Commerzbank Ντάβιντ Σνάουτς, σε δηλώσεις του στην Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την άποψη της εφημερίδας η Ελλάδα αναμένεται να ξαναβγεί σύντομα στις αγορές για τρεις λόγους: οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η πρόσφατη έκδοση ήταν επιτυχής, η χώρα χρειάζεται ομόλογα μικρότερης διάρκειας για να «διορθώσει» την καμπύλη επιτοκίων των ομολόγων. Το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν και απογεύματα οι λαϊκές αγορές άφησε ανοιχτό ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ.Γιακουμάτος, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή.

Θετικός εμφανίστηκε και στις προτάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης, για αλλαγές στο νόμο σε ότι αφορά το διαχωρισμό μεταξύ παραγωγών και πωλητών. Τη συνεδρίαση σημάδεψε πάντως επεισόδιο με τη Ρ.Μακρή, την οποία ο πρόεδρος κάλεσε «να σταματήσει να δίνει παραστάσεις για τα blogs και τα κανάλια».

Αθλητισμός: Πολύ κοντά στην επιστροφή του στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της Γερμανίας στο Μουντιάλ βρίσκεται ο Ματς Χούμελς. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος την Τετάρτη στο «Twitter» έχει αναρρώσει «σχεδόν πλήρως» από την ίωση, η οποία δεν του επέτρεψε να δώσει το «παρών» στον νικηφόρο (2-1) αγώνα με την Αλγερία για τους «16» της διοργάνωσης και είναι έτοιμος για τον προημιτελικό απέναντι στη Γαλλία.  

Τα συναισθήματά του για την απώλεια του πέναλτι, που οδήγησε την Κόστα Ρίκα στους «8» του Μουντιάλ και την εθνική μας πίσω στην πατρίδα, περιέγραψε ο Φάνης Γκέκας. Ο Έλληνας διεθνής είπε χαρακτηριστικά ότι ακόμα και τώρα, τρεις ημέρες μετά όταν κλείνει τα μάτια του για να κοιμηθεί βλέπει συνέχεια την συγκεκριμένη φάση. Ολοκληρώθηκαν οι προπονήσεις του Παναθηναϊκού στο «Γεώργιος Καλαφάτης», αφού τα ξημερώματα της Πέμπτης η αποστολή αναχωρεί για την Πολωνία, όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

 ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ (2 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1877: Έρμαν Έσε, Ελβετός συγγραφέας που τιμήθηκε με Νόμπελ το 1946.

1939: Αλέκος Παναγούλης, ήρωας της αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1778: Ζαν Ζακ Ρουσσό, φιλόσοφος γαλλικής καταγωγής.