01 Ιουλίου, 2014

Η ΤΡΟΪΚΑ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ - ΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ



Ποια είναι η ουσία από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας και απόστρατους για το θέμα της απόφασης του ΣτΕ; “Περιμένουμε την τρόϊκα”. Αν και δεν ειπώθηκε δημόσια, αυτή είναι η κυρίαρχη αίσθηση όσων συμμετείχαν στις συναντήσεις. Την ερχόμενη εβδομάδα που η τρόϊκα έρχεται στην Αθήνα...

θα κριθεί επί της ουσίας τι θα γίνει και με την εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ για τους δικαιωμένους στρατιωτικούς, το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας και τους απόστρατους. Οι τροϊκανοί να θυμίσουμε μέσω του κ. Τόμσεν είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση να κρατήσει κάποιο “μαξιλάρι” ασφαλείας για τις αναμενόμενες δικαστικές αποφάσεις. Όλα δείχνουν ότι αυτό δεν έγινε και τώρα η κυβέρνηση έχει ένα θέμα για να βρει τα 600 εκατομμύρια που υπολογίζει ότι χρειάζονται.

Για να είμαστε πιο ακριβείς το πρόβλημα δεν είναι να τα βρει, όσο να πείσει τους τροϊκανούς να δώσουν πράσινο φως για να τα δώσει. Αυτό που μένει είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βγει από τη γωνία στην οποία την έχει στριμώξει η απόφαση του ΣτΕ.

Τα σενάρια για την έξοδο κάθε μέρα και διαφορετικά. Προκύπτουν από τους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών. Το τελευταίο λέει ότι η κυβέρνηση θα προτείνει στους δικαιωμένους στρατιωτικούς να μην πάρουν αναδορμικά τα ποσά που τους οφείλονται και απλά να επιστρέψουν οι αποδοχές τους στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2012.





(1 ΙΟΥΛΙΟΥ) † ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

 

Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη. Για  αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν να πιστεύσουν στον Χριστό. Κάποιοι όμως καλοθελητές διέβαλαν τούς αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι άγιοι Ανάργυροι επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί αυτών στον αυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιον του και ο αυτοκράτορας Καρίνος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό.

Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να μεταστρέψουν τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις. Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως τότε οι άγιοι την θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό. Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστευσαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές.

Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο που τους είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι` αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.

Τα τρία ζεύγη των Αγίων Αναργύρων. Υπάρχουν τρεις συζυγίες Αγίων Αναργύρων που φέρουν το ίδιο όνομα, δηλ. Κοσμάς και Δαμιανός, τους οποίους τιμά η Ορθόδοξος Εκκλησία σε διαφορετικές ημέρες του έτους.

α) Είναι οι αυτάδελφοι Κοσμάς και Δαμιανός από τα μέρη της Ασίας, υιοί της ευσεβούς Θεοδότης, οι οποίοι γιάτρευαν τους ασθενείς που έπασχαν από κάθε είδους ασθένεια, χωρίς να παίρνουν χρήματα ή δώρα…  Ζούσαν ενάρετα με μεγάλη φιλανθρωπία και ακτημοσύνη κάνοντας πολλά θαύματα και εκοιμήθησαν στην πόλη Φερεμάν της Ασίας. Η μνήμη τους εορτάζεται την 1η Νοεμβρίου.

β) Με το ίδιο όνομα είναι και οι εκ της Ρώμης Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός που ήταν ιατροί και θεράπευαν χωρίς να πληρώνονται τους ασθενείς, θαυματουργώντας καί διδάσκοντας την πίστη στον Χριστό, οι οποίοι μαρτύρησαν δια λιθοβολισμού εν έτει 284 και η μνήμη τους εορτάζεται την 1η Ιουλίου.

γ) Οι άλλοι δύο Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν από την Αραβία και άθλησαν επί του διώκτου Διοκλητιανού. Ήταν ιατροί και αυτοί που θεράπευαν σε διάφορες πόλεις και χωριά τους ασθενείς και δίδασκαν τον Χριστιανισμό. Αφού συνελήφθησαν και υποβλήθηκαν σε διάφορα μαρτύρια, καρφώθηκαν σε Σταυρό και κατόπιν αποκεφαλίσθηκαν. Η μνήμη τους εορτάζεται την 17η Οκτωβρίου. Οι Πατέρες της Εκκλησίας θεωρούν πρέπον και συστήνουν στους αγιογράφους να γράφουν πάνω στις εικόνες που αγιογραφούν τους Αγίους Αναργύρους την προέλευσή τους. Π.χ. εξ Ασίας, εξ Αραβίας, εκ Ρώμης.


 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Σήμερα, Τρίτη δίνονται από το υπουργείο Παιδείας οι βαθμοί των υποψηφίων για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που έδωσαν εφέτος πανελλαδικές εξετάσεις. Τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών ωστόσο (τα ποσοστά των εφετινών αριστούχων ανά μάθημα και εκείνων που έγραψαν κάτω από τη βάση) θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Με παρεμβάσεις τους σειρά κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, θέμα που άνοιξε έπειτα από την τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας και αντιπροέδρου της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλου. 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «στρατηγική αμηχανίας της ΝΔ», ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμμαχίες με δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ελιάς συγκαλεί σήμερα, Τρίτη στις 13:00 ο Ευ. Βενιζέλος. Στην ατζέντα βρίσκεται «η χάραξη της πορείας διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς», καθ' οδόν προς το Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης του Οκτωβρίου. Αυτή η Βουλή μπορεί και πρέπει να συνεννοηθεί, ώστε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτίμησε ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης. 

Τόνισε ότι «αν το Ποτάμι ήθελε, θα είχε ήδη παρουσία μέσα στη Βουλή και μάλιστα με περισσότερους από δύο ή τρεις βουλευτές». Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν θα ήταν ηθικά πρέπον ένα κόμμα που δεν έχει κατέβει στις εκλογές να έχει κοινοβουλευτική παρουσία. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει από τις 2 Ιουλίου η ΓΕΝΟΠ με 48ωρες κυλιόμενες απεργίες, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΔΕΗ. Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, το μήνυμα είναι σαφές: «δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθούμε άπραγοι τις εξελίξεις».

Κόσμος: Δημοψηφισμα «εντός των επόμενων μηνών» για ανεξαρτησία θέλει να επιτύχει η ηγεσία των ημι-αυτόνομων κουρδικών περιοχών στο βόρειο Ιράκ. Γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να διοργανώσει τέτοιο δημοψήφισμα, ο πρόεδρος των κουρδικών περιοχών Μασούντ Μπαρζανί ανέφερε ότι το Ιράκ είναι ουσιαστικά ήδη διαχωρισμένο. Τις επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων ενόπλων στα ανατολικά ξεκίνησαν οι ουκρανικές δυνάμεις λίγες ώρες μετά τον τερματισμό της εκεχειρίας από το Κίεβο. Οι στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν θέσεις στο Ντονέτσκ και το Κραματόρσκ. Φιλορώσοι ένοπλοι έπληξαν αεροσκάφος των ουκρανικών δυνάμεων, το οποίο όμως δεν καταρρίφθηκε σύμφωνα με το Κίεβο. 

Συνεδριάζει για πρώτη φορά την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου και στο οποίο οι ευρωσκεπτικιστές είναι εξαιρετικά ενισχυμένοι. Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς αναμένεται να επανεκλεγεί χωρίς δυσκολία στην προεδρία του σώματος για θητεία δυόμισι ετών. Ο προαλειφόμενος για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται ιταλικά ΜΜΕ, να εξετάζει το ενδεχόμενο σύστασης χαρτοφυλακίου ειδικά για τη μετανάστευση στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ιταλία, η οποία και αναλαμβάνει για ένα εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, καλεί επίμονα τις Βρυξέλλες σε δράση. 

Στα γραφεία της υπηρεσίας της γαλλικής αστυνομίας που είναι αρμόδια για καταπολέμηση της διαφθοράς κρατείται για ανάκριση ο Νικολά Σαρκοζί. Πρόκειται για υπόθεση διαφθοράς που αφορά αθέμιτη «άσκηση επιρροής» και παραβίαση απορρήτου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν όλα τα γαλλικά ΜΜΕ. Η εξέλιξη απειλεί ευθέως την πρόθεση Σαρκοζί να διεκδικήσει ξανά την προεδρία.

Οικονομία: Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγής και η μείωση των νέων παραγγελιών οδήγησαν σε υποχώρηση την ελληνική μεταποίηση τον Ιούνιο μετά από δύο μήνες συνεχούς ανάπτυξης. Ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) υποχώρησε τον Ιούνιο στις 49,4 μονάδες από 51,0 μονάδες τον Μάιο, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2013. Με κέρδη άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη ωθούμενο από τις τοποθετήσεις σε μετοχές των τραπεζών.Στήριξη στους τραπεζικούς τίτλους παρέχει έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley σύμφωνα με την οποία  οι ελληνικές τράπεζες είναι οι κυρίως ωφελημένες από το πακέτο που ανακοίνωσε τον Ιούνιο η ΕΚΤ, καθώς θα μειωθεί σημαντικά το κόστος των εγχώριων καταθέσεων.

Αθλητισμός: Χωρίς τον Σκοντράν Μουστάφι θα συνεχίσει την πορεία της στο Μουντιάλ η εθνική ομάδα της Γερμανίας. Οπως ανακοίνωσε ο Γερμανός τεχνικός, Γιόακιμ Λεβ, «ο Μουστάφι υπέστη μυϊκό τραυματισμό στον οπίσθιο μηριαίο και για την αποθεραπεία του θα απαιτηθούν 2-3 εβδομάδες». Στις δηλώσεις του Φερνάντο Σάντος περί εγωισμού μερικών παικτών που στοίχισε την πρόκριση στην Ελλάδα απάντησε ο Γιάννης Αλαφούζος.

Ο Φερνάντο Σάντος μίλησε για τον αποκλεισμό στη Φάση των 16 στο Παγκόσμιο Κύπελλο, λέγοντας στο «Radio Noticias» ότι υπήρξαν ποδοσφαιριστές που στο μυαλό τους είχαν τον εαυτό τους κι όχι την πρόκριση όλης της ομάδας στα προημιτελικά! ««Υπήρχαν δυο - τρεις ποδοσφαιριστές που ενδιαφέρονταν περισσότερο στο να γίνουν οι πρωταγωνιστές και να πετύχουν ένα ιστορικό γκολ» είπε μεταξύ άλλων.

 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ (1 ΙΟΥΛΙΟΥ)

1963:Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει το νησί του Σκορπιού.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1899:Κωνσταντίνος Τσάτσος, φιλόσοφος και πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά την μεταπολίτευση.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1904:Άντον Τσέχοφ, θεατρικός συγγραφέας ρωσικής καταγωγής που υπήρξε από τους κορυφαίους δραματουργούς όλων των εποχών.

1923:Κωνσταντίνος Θεοτόκης, σημαντικός κερκυραίος πεζογράφος.
 



ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

Με δελτίο Τύπου στις 27.6.2014 το υπουργείο Οικονομικών δίνει παράταση στην υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μέχρι και τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014 «ευχαριστώντας» τους φορολογούμενους για τη διάθεση φορολογικής συμμόρφωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης που έδειξαν την τελευταία εβδομάδα, όπου, πάντα κατά το δελτίο Τύπου, υπεβλήθησαν 700.000 δηλώσεις. Όμως στις 20.6.2014 είχε καλέσει τους φορολογούμενους να σπεύσουν και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση εντός των υπαρχουσών προθεσμιών, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι και την ημερομηνία εκείνη είχαν υποβληθεί 3 εκατομμύρια δηλώσεις, ενώ εκκρεμούσαν ακόμη περίπου 2,8 εκατομμύρια.

Στη συνέχεια με δελτίο Τύπου της 24.6.2014 κάλεσε ξανά τους φορολογούμενους να σπεύσουν και να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι την υπάρχουσα προθεσμία, δείχνοντας «αίσθημα φορολογικής συμμόρφωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης», υπενθυμίζοντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα προκαλέσει προβλήματα στη νέα εκκαθάριση του κοινωνικού μερίσματος με τα στοιχεία για το 2013, όπως και στην χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος! Σύμφωνα με τον ισχύοντα, για τα εισοδήματα του 2013, ΚΦΕ η δήλωση υποβάλλεται από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου. Επίσης με τη σχετική εγκύκλιο ορίζεται ότι οι συμπληρωματικές - τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται μέσω διαδικτύου μετά την παρέλευση 30 ημερών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων.

Φέτος το σύστημα άνοιξε στις 20 Μαρτίου, σαράντα επτά ημέρες αργότερα από την εκ του νόμου οριζόμενη έναρξη. Πολλά απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή των δηλώσεων στάλθηκαν με καθυστέρηση στη ΓΓΠΣ, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι φορολογούμενοι έγιναν μάρτυρες προβλημάτων με συνεπακόλουθη αδυναμία του συστήματος να δεχθεί δηλώσεις (μηνύματα όπως Error 500 -- Internal Server Error From RFC 2068 Hypertext Transfer Protocol -- - κ.λπ. ήταν στην ημερήσια διάταξη), η εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων δεν έχει ανοίξει και το σύστημα εξακολουθεί να «αγνοεί» τη διάταξη για τη φορολογία όσων έχουν εισοδήματα έως 5.000 ευρώ με την κλίμακα των μισθωτών.

Όπως αναφέρεται στο υπόψη δελτίο Τύπου, ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι στα 3,3 εκατομμύρια, ενώ απέμεναν για υποβολή 2,5 εκατομμύρια δηλώσεις, ήτοι 357.142 δηλώσεις ανά ημέρα! Στο ερώτημα, αν το σύστημα μπορεί να αντέξει αυτό τον αριθμό, το υπουργείο δεν απαντάει, αλλά επισημαίνει ότι οι ώρες κατά τις οποίες το φορτίο είναι χαμηλό και είναι πολύ πιο άμεση η ανταπόκριση του Taxis είναι μέχρι τις 09:30 το πρωί, από τις 14:00 έως και τις 17:00 και μετά τις 21:30 το βράδυ! Αυτό εκλαμβάνεται ως «συμβουλή» ή ως ρεσιτάλ αναλγησίας και αδιαλλαξίας; Μάλλον το δεύτερο.

Πέρυσι αρχές Ιουλίου τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν φορολογούμενοι και λογιστές - φοροτεχνικοί με το απίστευτο αλαλούμ που επικρατούσε κατά το διάστημα υποβολής των δηλώσεων. Φέτος δεν περίμενα να γράφω πάλι τα ίδια γιατί είχα την ελπίδα ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, αλλά τελικά μάλλον έμεινα μόνο με την ελπίδα. Κλείνοντας, απευθύνομαι στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την ίδια φράση όπως και πέρυσι, «σκεφτείτε εσείς που από τη μια μεριά αποφασίζετε και από την άλλη αναζητείτε συμμάχους στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ότι οι λογιστές - φοροτεχνικοί είναι άνθρωποι με αντοχές και όρια, δεν είναι μηχανές». Άνθρωποι οι οποίοι πέραν της δουλειάς τους έχουν οικογένειες, έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να παραμείνουν σωματικά και ψυχικά υγιείς. Σεβαστείτε τους, επιτέλους.