30 Ιουνίου, 2014

ΝΕΟΣ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

 

Καθήκοντα νέου Πρωτοσυγκέλλου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών αναλαμβάνει από σήμερα σεπτή εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου, ο  μέχρι πρότινος Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Α.Α, ο Αρχιμ.  π. Συμεών Βολιώτης, ο π. Συμεών με καταγωγή από την Καστοριά, είναι ένας δυναμικός και δραστήριος κληρικός. Εμείς ευχόμεθα στον νέο Πρωτοσύγκελο καλή επιτυχία στο έργο του.


Π.ΒΟΙΩΤΟΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο π. Συμεών Βολιώτης είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το οποίο έλαβε διαδοχικά το πτυχίο του Τμήματος Νομικής, το πτυχίο του Τμήματος Θεολογίας και δίπλωμα μεταπτυχιακής ειδίκευσης από τον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας & Κοινωνιολογίας του Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ. στο γνωστικό αντικείμενο «εκκλησιαστικό δίκαιο». Με το πέρας των σπουδών του εκάρη αμέσως μοναχός και εισήλθε στον ιερό κλήρο της Εκκλησίας μας.

Τον Οκτώβριο του 2012 ανέλαβε τα καθήκοντα του υπευθύνου του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Ιεράς Πρωτοσυγκελλίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και στη συνέχεια την 1η Ιανουαρίου 2013 με απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου τοποθετήθηκε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Είναι μέλος του Δ.Σ. της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «ΚΟΚΚΟΡΗ».

Υπηρετεί ως εφημέριος και Πρόεδρος της Διαχειρ. Επιτροπής στο Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Φανουρίου Ιλίου (Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

 



ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ κ. ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ

 

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 30 Ιουνίου η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου. Την χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μυτιλήνης Ιάκωβος, Ναζαρέτ Κυριακός, Λαρίσης Ιγνάτιος, Νικαίας Αλέξιος, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Σάμου Ευσέβιος, Καισαριανής Δανιήλ, Πειραιώς Σεραφείμ, Σερρών Θεολόγος, Σύρου Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Ν. Σμύρνης Συμεών, Κερκύρας Νεκτάριος, Ζιχνών Ιερόθεος, Κορίνθου Διονύσιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Θηβών Γεώργιος, Ιλίου Αθηναγόρας, Ζακύνθου Διονύσιος, Κηφισίας Κύριλλος, Ιωαννίνων Μάξιμος, Ελασσώνος Χαρίτωνας και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι, Ρεντίνης Σεραφείμ, Διαυλείας Γαβρίηλ και Σαλώνων Αντώνιος.

Ο νέος Μητροπολίτης στον χειροτονητήριο λόγο του μεταξύ άλλων τόνισε: ''Η Εκκλησία μου αναθέτει σε αυτήν την ώριμη περίοδο της ζωής μου να αναλάβω αυτήν την διακονία, κάνοντας το παιδικό μου όνειρο μιά άλλη πραγματικότητα θυσίας καί προσφοράς''. ''Για την πνευματική αυτή ετοιμασία μου από τα παιδικά μου χρόνια ως σήμερα συνέβαλε ένα πλήθος ανθρώπων. Θα ηθελα να μνημονεύσω τον μακαριστό πατέρα μου Ιωάννη, στον οποίο οφείλω το ζην και να τον ευχαριστήσω για όσα μου προσέφερε στην αύξηση και πρόοδο μου'',πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο κ. Τιμόθεος.

Επίσης ανέφερε: Θα ήθελα να μνημονεύσω και τον μακαριστό γέροντά μου Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών κυρό Τιμόθεο, στον οποίο οφείλω το εκκλησιαστικώς ζην. Εκείνος με έκειρε μοναχό, με χειροτόνησε Διάκονο και Πρεσβύτερο, μου απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμ., καθώς και την πνευματική πατρότητα. Ευγνωμοσύνη καταθέτω και για τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Χριστόδουλο, για την αγάπη και εμπιστοσύνη του προς εμέ''.

 

Κλείνοντας υπογράμμισε: ''Με πολύ σεβασμό και αγάπη θέλω να αναφερθώ και στον πολιό γέροντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρ. Θεσσαλιώτιδος καί Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλο. Θέλω να τον διαβεβαιώσω για την αγάπη μου, τον σεβασμό μου και τήν υιική μου στοργή. Η Ιερά Μητρόπολη θα συνεχίσει να τον τιμά, να τον σέβεται και να τον φροντίζει, το δε επισκοπείο θα συνεχίσει να είναι το σπίτι του''. Ο Αρχιεπίσκοπος από τη πλευρά του απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη, υπογράμμισε την μεγάλη προσφορά του κ. Τιμοθέου στο έργο της Εκκλησίας. ''Πηγαίνεις σε μια ιστορική Μητρόπολη, και πιστεύω ότι έχεις τα χαρίσματα να την διαποιμάνεις επάξια'', πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.

Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις σχέσεις του πρώην και νυν Μητροπολίτη Θεσσαλίωτιδος, υπογραμμίζοντας ότι θα χαίρεται όταν όλα πάνε καλά. ''Οι σχέσεις σας να είναι σαν πατέρας με υιό'', πρόσθεσε κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
 

BΟΥΛΙΑΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΛΟΓΩ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ: ΚΑΤΩ 20% ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΥ

 

Πτώση 10% του τουρισμού στην Βόρειο Ελλάδα καταγράφεται μέχρι στιγμής με τον δημοφιλέστερο βερειοελλαδίτικο προορισμό, την Χαλκιδική να καταγράφει την σημαντικότερη μείωση. Ετσι αν συνυπολογιστεί ότι φέτος ανέμεναν αύξηση του τουρισμού κατά 10% η μείωση στις αναμενόμενες αφίξεις φτάνει το 20%! Βασική αιτία η μείωση στις αφίξεις των υψηλής τουριστικής δαπάνης (1000 δολάρια κατά κεφαλή) Ρώσων τουριστών λόγω των δυσκολιών στην έκδοση βίζας που έχει επιβάλλει η ΕΕ, αλλά και λόγω της αντιρωσικής πολιτικής που έχει ακολουθήσει η Αθήνα στην πρόσφατη διένεξη με την Ουκρανία. "Περιμένουμε να φιλοξενήσουμε τον κόσμο αλλά φέτος δεν είναι όσοι αναμέναμε να είναι", δήλωσε στην κάμερα του Mega κάτοικος των Νέων Ρόδων Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, Ρώσοι, Βαλκάνιοι και Έλληνες που στηρίζουν παραδοσιακά τον τουρισμό της Χαλκιδικής φέτος καταγράφουν μείωση στις κρατήσεις. “Έχουμε απώλειες περίπου 25% από την ρωσική αγορά", δήλωσε ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, τονίζοντας ότι η κίνηση από την Ουκρανία προς την περιοχή είναι μηδενική, με 30.000 τουρίστες από την χώρα να μην φτάνουν στην Χαλκιδική λόγω του πολέμου. Συνολικά υπολογίζεται ότι αντί του 1.200.000 Ρώσων τουριστών που αναμένονταν εφέτος θα έρθουν στην Ελλάδα το πολύ 800.000 με την απώλεια να φτάνει τα 400.000.000 δολάρια Από την μείωση του ρεύματος των Ρώσων τουριστών "υποφέρουν" ακόμα η Ρόδος, η Κρήτη η Κέρκυρα, αλλά και τα Επτάνησα. Πάντως σε αυτές τις περιοχές δεν είναι τόσο σοβαρό το πρόβλημα, καθώς κάποια αύξηση που παρατηρείται σε Βρετανούς και Γερμανούς, έχει μειώσει τις απώλειες. Αλλά οι προαναφερθέντες ξοδεύουν πολύ λίγα (600 και 500 δολ. κατά κεφαλή αντίστοιχα).

Την ίδια στιγμή στην Τουρκία, οι Ρώσοι τουρίστες αυξήθηκαν κατά 15% εφέτος, αφού η Αγκυρα δεν έχει επιβάλλει κανένα περιορισμό στην έκδοση βίζας. Συνολικά υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1.800.000 τουρίστες θα ταξιδεύσουν εφέτος στην Τουρκία. "Θα πάω για διακοπές στο Αιγαίο, αλλά όχι στην Ελλάδα αλλά στην Τουρκία, αφού οι Ελληνες δεν μας θέλουν" δήλωσε στο RT πελάτης ρωσικού ταξιδιωτικού πρακτορείου. Το ότι η υπουργός Τουρισμού Ο.Κεφαλογιάννη δεν ταξίδευσε στην Ρωσία τον περασμένο Μάρτιο για την έκθεση τουρισμού μπορεί να σήκωσε τις μετοχές της στην Ουάσιγκτον, αλλά τους Ελληνες επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους που θα μείνουν άνεργοι στην Βόρειο Ελλάδα ποιος θα τους σώσει; 


ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΑΝ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

 

Μία ημέρα μακριά από τη δεύτερη τεχνική πτώχευσή της σε διάστημα 14 ετών βρίσκεται η Αργεντινή, καθώς, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία που έχει το Μπουένος Άιρες προκειμένου να καταβάλει 832 εκατομμύρια δολάρια σε πιστωτές της που δέχθηκαν τις αναδιαρθρώσεις χρέους του 2005 και του 2010, αλλά και 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στα «απρόθυμα» κερδοσκοπικά κεφάλαια που δεν έλαβαν μέρος οικειοθελώς.

Σημειώνεται πως τεχνική χρεοκοπία δεν σημαίνει επίσημη χρεοκοπία, καθότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτίου Αμερικής θα έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών προκειμένου να καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τους χρηματοδότες της.Η Δευτέρα είναι ουσιαστικά η πιο κρίσιμη έως τώρα «στάση» στη μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ της Αργεντινής και των πιστωτών της που δεν συμμετείχαν οικειοθελώς στα «κουρέματα» της προηγούμενης δεκαετίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών επικύρωσε καταδικαστικές αποφάσεις κατώτερων αμερικανών εδρών που δικαίωναν τους «απρόθυμους», διατάσσοντας το Μπουένος Άιρες να καταβάλει στους ενάγοντες το πλήρες τίμημα των ομολόγων πριν την αναδιάρθρωση, ήτοι $1,33 δισ. σε κεφάλαιο και 170 εκατομμύρια σε τόκους. Μετά την ήττα στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Αργεντινή αποπειράθηκε να πληρώσει μόνο τα $832 εκατ. που πρέπει να καταβάλει στους πρόθυμους δανειστές της. Όμως η αμερικανική Δικαιοσύνη έκρινε παράνομη την εν λόγω «εκρηκτική κίνηση», απαιτώντας από το Μπουένος Άιρες να αποζημιώσει τη Δευτέρα και τις δύο ομάδες πιστωτών.

Παράλληλα, άλλη δικαστική απόφαση απέρριψε το αίτημα της Αργεντινής για μετάθεση της διορίας πληρωμής των «απρόθυμων». Ο συνδυασμός όλων αυτών των αποφάσεων έχει μετατρέψει τη Δευτέρα στην κρίσιμη ημέρα. Το Μπουένος Άιρες έχει καταγγείλει τις αποφάσεις των αμερικανικών δικαστηρίων, διαμηνύοντας πως δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει και τους πρόθυμους και τους απρόθυμους πιστωτές.Η Αργεντινή διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα ύψους σχεδόν 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, το πραγματικά διαθέσιμο απόθεμα, (αν αφαιρεθούν στοιχεία που δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμα) είναι $16 δισ.

Το βασικό κώλυμα όμως δεν είναι απαραίτητα το ποσό, όσο το ότι η καταβολή του 1,5 δισ. στους «απρόθυμους» θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα επέτρεπε και σε άλλους δανειστές της να ζητήσουν πλήρη αποζημίωση. Το Μπουένος Άιρες εκτιμά πως το κόστος μίας τέτοιας εξέλιξης θα ανερχόταν σε 15 δισ. δολάρια. Το 93% των πιστωτών έλαβε οικειοθελώς μέρος στις ανταλλαγές ομολόγων του 2005 και του 2010.